Omzetgrens energiekosten van 12,5 procent naar 7 procent verlaagd
Verlichting voor meer bedrijven?
Gepubliceerd: 11 november 2022
Of het iedereen gaat helpen valt zwaar te betwijfelen, maar vanuit Den Haag is besloten om de grens van steun voor MKB’ers in ‘energieproblemen’ niet langer bij 12,5 procent van de omzet te leggen, maar bij zeven procent.
Veel energie-intensieve bedrijven liepen tegen die grens van 12,5 procent energiekosten ten opzichte van de omzet aan: wie dat niet haalde liep de steun vanuit het Rijk mis, maar moest wel gewoon de energierekening betalen. Dat was voor veel kleinere en middelgrote ondernemingen een groot struikelblok.
Nu is bekend geworden dat die grens wordt verlaagd naar zeven procent. Dat scheelt aanzienlijk, maar of het iedereen gaat helpen…
Het gaat om de zogenoemde Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), die ervoor moet zorgen dat bedrijven die veel energie gebruiken, zoals bakkers en tuinders, maar ook wellicht restaurants niet aan de hogere gas- en elektriciteitsprijzen onderdoor gaan.
Werkgeversverenigingen MKB Nederland en VNO-NCW noemen de verlaging van de drempel naar 7 procent “een goede eerste stap”. Maar het eind van de discussie is nog niet in zicht. Inmiddels is er ook veel ‘gedoe’ over de uitvoerbaarheid van het prijsplafond voor particulieren en of er niet – met het plafond – nog steeds ‘extreme winsten’ naar energiebedrijven gaan.
Foto: Om te voorkomen dat straks bedrijven zoals bijvoorbeeld bakkers, slagers maar ook restaurants over de kop gaan is de TEK alweer aangepast nog voordat die in werking is getreden.