Deel

Ontmoetingen met natuur als gespreksthema

Grensverleggend

Ontmoetingen met natuur als gespreksthema

De Egmondse IVN-gids Ruud de Raadt gaat ook wel eens op stap naar andere oorden. Al was het maar om ook eens andere mensen tegen te komen. Dat leidt dan soms tot heel leuke en onverwachte ontmoetingen. In deze aflevering vertelt Ruud over drie van die ontmoetingen.

Papendorp en drie ontmoetingen

Papendorp, een wijk in Utrecht, bestaat voornamelijk uit gebouwen. Voornamelijk, want er is ook groen. Er was en is een tuintjescomplex. Daar liep ik onlangs doorheen. Niet voor de eerste keer, want het is daar heel mooi en wordt daarom ook tijdens de lunchwandeling door vele in de gebouwen werkzame mensen gebruikt als energieleverancier voor de verdere werkdag.

Ontmoeting 1. Al in het begin zag ik een man en een vrouw bezig op een volkstuin. Ik sprak de vrouw aan en bracht mijn oogopslag onder woorden: “Veel werk zeker?” De vrouw was misschien blij, dat ze even kon stoppen, want ze stond mij welwillend te woord. Manlief ploeterde door. “Dat kun je wel stellen. Een tuintje is meer werk dan je denkt. Maar wij worden wat ouder, zijn inmiddels met pensioen en zijn veel meer gaan reizen. Nu ook, we zijn twee maanden met de camper weggeweest en dan is dit toch wel een tegenvaller. We hebben dit tuintje al heel lang, maar hebben nu toch maar besloten het af te stoten. Heeft u belangstelling?” Beleefd sloeg ik dit toekomstig werkaanbod, althans in mijn ogen, af. Mevrouw ging weer door, want als zij praatte, hoefde zij, in ieder geval een paar minuten, niets te doen. We hebben ook nog een kas, daar stonden cactussen in, een hobby van ons, maar die hebben we aan de botanische tuin hier in Utrecht gedoneerd.’ ‘Daar ben ik ook al een paar keer geweest’, onderbrak ik haar, ‘een prachtige tuin.’ ‘De cactussen moeten overigens eerst nog een tijdje in quarantaine, voordat ze in de tuin komen. We hebben trouwens ook nog elektriciteit, maar ja, we weten natuurlijk niet of een eventuele opvolger daar behoefte aan heeft, want dat is tegenwoordig ook heel duur. Maar eerst moeten we de tuin weer toonbaar maken, voordat we er afscheid van nemen.’ Ik wenste hen nog veel succes en reisplezier en liep door.

Na wat foto’s te hebben gemaakt en de gewone brunel (zie foto) te hebben geobsidentified, stak ik een weg over en belandde in een ander gedeelte van complex. Al gauw werd ik deze keer aangesproken door een vrouw van middelbare leeftijd. 

Ontmoeting 2. ‘Foto’s aan het maken?’ Deze vraag was niet zo vreemd met een fototoestel op mijn buik. “En een beetje plantjes aan het bekijken” antwoordde ik. ‘Met obsidentify zeker?’ Dat klopte. Wederom ontspon zich een gesprek. De vrouw was bioloog en had zojuist een gesprek gehad met iemand van een natuurorganisatie, die haar wilde inschakelen voor een opdracht. Desgevraagd mocht ik haar tuin zien en we liepen er samen doorheen. De tuin was wel erg groot, maar ze had de kans gehad om een tweede tuintje erbij te betrekken. In het begin herkende ik de Italiaanse aronskelk al. Die was al zijn bladeren kwijt, dat kwam door de droogte, vertelde de vrouw. Nadat ik had verteld, dat ik natuurgids in de duinen bij Egmond ben, kwam ik ook te weten, dat zij werkzaamheden in de buurt van Arnhem had verricht voor de IVN. Ik herkende (gelukkig) diverse wilde planten, zoals guldenroede, koninginnekruid en nog wat andere. Ook stond er een pruimenboom met rijpe pruimen, waar ze onder meer jam, gelei, alsook likeur van maakte. Ze liet mij er ook een proeven. Heerlijk. We liepen weer verder en mij werd verteld, dat ze bezig was was de tuin opnieuw in te richten. We waren weer bij de poort en na een bedankje liep ik weer verder.

Een kleine vijf minuten later was ik weer in een ander gedeelte van het complex gekomen en zag een oudere man in een stoeltje met een snoeischaar bezig. Hij zag mij en groette. Ik stond inmiddels bij het hekje van de tuin.

Ontmoeting 3. ‘Mag ik naar binnen komen?’ Hij knikte. Nu zag ik dat de man een bramenstruik aan het verknippen was. Aan de takken zaten nog redelijk veel rijpe bramen. Ik vroeg of hij er wat mee deed en na zijn ontkenning of ik ze mocht proeven. Dat was geen probleem. Hij knipte met zijn snoeischaar een stuk tak met bramen af, dus het was makkelijk plukken en consumeren voor mij. ‘Heel lekker, maar u doet er dus niets mee?’ Hij antwoordde, dat hij dat vroeger wel deed, maar nu niet meer. Echter, het tuintje was niet van hem, maar van zijn dochter en die had gevraagd om de bramenstruiken weg te halen, want ze overwoekerden de aalbesstruiken. ‘Woont u ook in Utrecht?’ was mijn volgende vraag, want ik hoorde een dialect met een Utrechtse tongval.

De man kwam uit Zijdeveld. Zijdeveld is een klein dorpje ongeveer 15 km bij Papendorp vandaan, vlakbij Vianen met ongeveer 800 inwoners, een hechte gemeenschap. Toen we het over geschiedenis kregen, bleek er ook in Zijdeveld een gepassioneerde amateurhistoricus te hebben gewoond en gewerkt, de dominee!

Deze man had met diepgaande naspeuringen een heerweg (strategisch aangelegde verharde langeafstandsweg in het Romeinse Rijk) ontdekt. Overigens was zijn eigen tuintje naast dat van zijn dochter. Daar was zijn vrouw aan het werk. “En u bent hier aan het studderen”. Dit woord kende hij niet. Klopt ook wel, want ik heb het opgezocht en het behoort tot het westfries dialect.

Ik vervolgd mijn tocht. Toch maakte de man mij nog even attent op de vijgenboom in de tuin. Die had hij geplant, toen zijn dochter de tuin kon pachten. Ik heb er een foto van gemaakt.

Foto: De gewone brunel.

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: ik erger me aan mijn bonus-dochter

15 september 2023

Beste Wills: mijn stiefdochter heeft er een handje van nogal eens te laat te komen en mijn man, ik en de andere kinderen moeten dan wachten. Het stoort me omdat ik er tijd en moeite (en kosten) in steek een paar keer per jaar 15 mensen uit te nodigen. Ze neemt nooit iets mee of biedt ook niet aan te helpen. Ze zegt dat ze ADD heeft maar zoekt geen hulp. Ze heeft geen werk. We hebben haar geadviseerd geld opzij te leggen voor haar en de kinderen of een baan te zoeken, want ze dreigt regelmatig te willen scheiden van haar vriend die teveel drinkt. Mijn man, die haar als alleenstaande vader heeft opgevoed, ziet hij haar gedrag door de vingers. Mijn kinderen vinden haar ‘vaag’ . Ik wil niet langer wachten op een vrouw van 40 die zichzelf nog steeds als papa’s kleine meisje gedraagt. Ik wil gezellige, geen-gedoe familie etentjes. Wills? Beste Genoeg: Als je om 19.00 gaat eten, zeg dan tegen haar 18.00. Houd plaatsen open aan het einde van de tafel, dan kunnen ze zo aanschuiven als ze te laat zijn. Serveer om 19.00 precies en zeg als ze later komen: ‘Hoi allemaal, fijn dat jullie er zijn (niet sarcastisch), kom, schep op’. Ik heb ook ongevraagd advies voor je, bonusmoeder. Deze veertigjarige zonder inkomen, met een alcoholische? partner, wellicht beperkingen en geen doel behalve loze dreigementen, heeft grotere problemen dan te laat komen op 3 etentjes per jaar of ‘vaag’ zijn. Zij zit in een hele lastige situatie. Laat alsjeblieft jouw grootste zorg niet zijn dat het eten koud wordt. Je zult haar op moeten tillen voordat je haar op haar plaats kan zetten. Uiteindelijk zal jouw stiefdochter zichzelf en haar gezin moeten helpen, maar nu heeft ze jullie nodig: ‘We maken ons zorgen om je, ADD is gecompliceerd en alcoholverslaving destructief. Wil je ons laten helpen door hulp voor je te zoeken?’. Geef een lijstje met goede therapeuten, en betaal de kosten (als ze dat zelf niet kan). Door iets voor haar te doen wat haar kan helpen én door je verwachtingen bij te stellen zul je minder geïrriteerd zijn tijdens het volgende etentje. Ook leuk voor de anderen. Eat that, bonusmoeder. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam,Heiloo,

Column Wills: Ze wil dat ik voor haar ga verhuizen

8 september 2023

Beste Wills: ik ben een gescheiden vader van twee studerende kinderen. Mijn vriendin, voor wie ik gescheiden ben en die de liefde van mijn leven is, heeft geen kinderen. Zij woont in België en ik in de kop van Noord-Holland. In het weekend zien we elkaar maar de afstand begint ons op te breken. Ze wil hom of kuit: samenwonen in België- haar huis is mooier en zij heeft een betere baan- of we zetten er een punt achter. Ik word verscheurd bij het idee weg te moeten uit mijn vertrouwde omgeving en ver weg te wonen van de kinderen, vrienden en overige familieleden. Slaap slecht, wik en weeg mijn (gemaakte) keuzes en voel ’s nachts de twijfel erin sluipen. Wills? Beste Hom of Kuit: nu al word je geplaagd door twijfels over gemaakte keuzes (voor je vriendin boven je huwelijk?). Wat denk je als je toegeeft en kiest voor de ‘betere baan en het mooiere huis’ van je vriendin in plaats van voor je sociale netwerk, jarenlange hartverbindingen en familie? Je onrustige klop-klop-klop hart zegt dat je al zo veel opgegeven hebt. Of zie je op dit ‘hom of kuit moment’ dat je klem zit. Als je niet meegaat naar België heb je straks het nakijken als je met lege handen achterblijft. Geen gezin, geen echtgenote, geen ‘liefde van je leven ’meer. Misschien is je vriendin zelf je grootste teleurstelling. Voor haar heb je beloftes verbroken, mensen verdriet gedaan en nu vraagt ze je ook nog je boeltje te pakken en huis en haard te verlaten. Zodat zij haar ‘mooiere huis en betere baan’ kan houden. Geven en nemen in een relatie gaat over zien en gezien worden. Uit eigen ervaring en na talloze gesprekken in mijn praktijk denk ik dat de balans tussen geven en nemen in een relatie kortdurend scheef kan staan maar als hij langdurig naar één kant overhelt wordt het een bedreiging voor de relatie en veroorzaakt eenzaamheid en ontwrichting. Wik en weeg tot je een ons weegt; het gaat er om wat je eerlijk vindt. Vraag jezelf morgen na de zoveelste doorwaakte nacht bij het krieken van de dag af wanneer de liefde van je leven denkt iets voor jou op te gaan geven. Wakker? www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Stoptober nadert weer: naar verwachting stoppen 50.000 rokers

15 september 2023

Nog ruim 15% van de volwassen inwoners van NH rookt

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. In Noord-Holland Noord rookt momenteel 15,2% van de inwoners van 18 jaar en ouder. Onder jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) rookt 19,1%. Vanaf 1 september gaan de inschrijvingen open voor de tiende editie van Stoptober. Tijdens de maand oktober stoppen rokers gezamenlijk en worden zij gedurende 28 dagen gemotiveerd en gestimuleerd dankzij een landelijke campagne. En dat heeft effect: na 28 dagen niet roken is de kans 5 keer groter dat een roker blijvend stopt. GGD Hollands Noorden steunt de landelijke actie en roept alle rokers in Noord-Holland Noord op hun sigaret voor eens en voor altijd te doven. Meedoen aan Stoptober Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Vanaf 1 september begint de landelijke campagne van Stoptober en vanaf 1 oktober begint de 28 dagen niet roken reis. De verwachting is dat ook dit jaar, de tiende editie van Stoptober, weer meer dan 50.000 mensen zullen stoppen met roken. Vanaf 1 september kan iedereen zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Professionals geschoold tijdens gratis webinar Meedoen met Stoptober geeft grote kans op succes. Met Stoptober heb je vijf keer meer kans om het stoppen met roken vol te houden. En mensen die eenmaal zijn gestopt met roken, blijven gemakkelijker een niet-roker wanneer zij samen met anderen stoppen. Stoppogingen zijn tot 77% succesvoller wanneer je als roker professionele hulp ontvangt. Daarom organiseert GGD Hollands Noorden op 19 september om 16:00 uur een gratis webinar voor zorgprofessionals, zodat zij mensen die willen stoppen zo goed mogelijk kunnen begeleiden en voorzien van stopadvies. Handige tools om te stoppen Naast de Stoptober-app, die deelnemers van Stoptober gratis kunnen downloaden, kunnen mensen ook podcastserie De Stopcast luisteren, waarin bekende ambassadeurs vertellen over hun ervaringen en long- en verslavingsartsen informatie delen over stoppen. De podcast is te beluisteren op stoptober.nl en via diverse podcast kanalen zoals Apple Podcast, Google Podcast en Overcast. Voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen is er een speciaal aanbod. Bedrijven kunnen op www.bedrijven.stoptober.nl meer informatie vinden en aanvullende trainingen aanvragen.

Het zit erop: met net iets meer dan 50.000 euro voor ’t Praethuys is iedereen dolgelukkig!

3 september 2023

Een absoluut fabelachtig slot van een geweldige actie

Met de overhandiging van een cheque van net iets meer dan 50.000 euro aan Willem Molenaar, voorzitter van het bestuur van 't Praethuys, kwam een einde aan de gesponsorde wandelactie van de Alkmaarse Wandelmusketiers. Nu even rustig nagenieten...

Column Wills: Wij zijn net als Petri en Thomas uit B&B Vol Liefde

1 september 2023

Beste Wills: herkenning in B&B Vol Liefde bij Petri en Thomas! Mijn vrouw denkt ook dat ik niet om haar geef omdat ik weinig vragen stel. Ik ga er van uit dat ze zelf vertelt wat ze belangrijk vindt. Hoe weet ik anders wat er speelt? Ik merk dat ze zich ergert waardoor ik juist mijn mond hou, om ruzie te voorkomen. Ze had ruzie met haar zus en er was overleg over hun moeder. Ik heb, helaas, niet gevraagd hoe het was. Ze heeft niet gezegd dat ze er tegen opzag maar verwachtte dat ik een en een bij elkaar zou optellen. Wat kan ik doen, als ik niet eens doorheb dat ik iets verkeerds doe? Beste Ik doe het nooit goed: een klassieker: een van beiden is er zich niet van bewust iets te doen wat de ander dwarszit, of juist na te laten wat de ander belangrijk vindt. Jij wilt graag dat ze zegt wat er is, zij geeft signalen waar ze geen respons op krijgt. Naarmate ze minder betrokkenheid ervaart, roept ze harder (bozer, verwijtender) om jouw respons. Jij triggert op haar boosheid, klapt dicht en trekt je terug om het niet nog erger te maken; als je niets doet kun je het ook niet verkeerd doen. Zij ervaart dit als ‘er niet toe doen’, enz, en zo bewegen jullie je van elkaar af. De dynamiek in een liefdesrelatie is als een dans. Hoe je partner beweegt, buigt, draait en reageert op jouw signalen is bepalend voor je al dan niet geliefd en gezien voelen, net zoals jij dat bij je partner doet. Niemand kan met een ander dansen zonder op zijn of haar tenen (blauwe plekken) te staan. De kunst is elkaar blauwe plekken te kennen en er over praten op een manier die je dichter bij elkaar brengt. De sfeer bij Thomas en Petri voelde zo ongemakkelijk. Als vlieg op de muur had ik hem toe willen fluisteren in deze fase meer interesse te tonen door open vragen te stellen: ‘Hoe was je dag ’, ‘Wat houd je bezig?’ en omdat ze best mag helpen als hij duidelijk z’n best zou doen: ‘Waarover zou je willen dat ik iets vraag?’. Uit zichzelf, niet pas als ze erom vraagt. Anders dan bij B&B vol liefde zien jullie elkaar niet voor het eerst en ga ik ervan uit dat je haar brein en hart doorgrond hebt. Bij jullie zijn de patronen meer ingesleten? Afspraak maken? www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

September, nazomer in de tuin

8 september 2023

Dit weekeinde zomerse open weekenden

‘Top in de Kop’ en ‘De Groene Route’, zijn twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit.

Afvalinzameling na 1 januari volgens nieuw schema. En restafval tegen betaling…

1 september 2023

GFT en PMD vaker, restafval minder vaak opgehaald

Het ligt in de lijn der verwachting dat met ingang van 1 januari 2024 de inzamelingsfrequentie van het restafval naar beneden wordt bijgesteld, maar de andere twee (PMD en GFT) containers zullen wat vaker worden geleegd.

Bezoekerscentrum De Hoep gaat voorlopig dicht

1 september 2023

Per 1 september, tot voorjaar 2024

Vanaf september 2023 gaat bezoekerscentrum De Hoep even in winterslaap om in het voorjaar van 2024 volledig vernieuwd terug te komen. Terwijl het voorterrein en de tuin onlangs al zijn opgefrist, is het nu tijd voor een grondige renovatie van het bezoekerscentrum zelf. De veranderingen zijn groots: een compleet nieuwe tentoonstelling, die je laat onderdompelen in de wereld van PWN (Puur Water en Natuur). Om dit alles te realiseren, zal bezoekerscentrum De Hoep tijdelijk haar deuren sluiten van 4 september 2023 tot medio voorjaar 2024. Maar we beloven je, het wachten zal het waard zijn! Tijdens de renovatieperiode nodigen we je uit om deze webpagina te verkennen en alvast een voorproefje te krijgen van de tentoonstelling die op je wacht. We houden je hier en via onze socials op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen niet wachten om je volgend jaar te verwelkomen in een volledig vernieuwd bezoekerscentrum. 

Zeedorpendag in Egmond aan Zee

1 september 2023

'Lankiesdag' is terug op zondag 3 september van 11 tot 16 uur

Op zondag 3 september vindt de 9e Zeedorpendag plaats in de duinen van Egmond aan Zee. Dit evenement, ook wel bekend als 'Lankiesdag', wordt georganiseerd door Duinlandjesvereniging "De Noord" en PWN en markeert het tweejaarlijkse nazomerfeest. De locatie van de Zeedorpendag is het duindal achter Zwartendijk, waar iedereen van harte welkom is.

Wegens succes op herhaling: Gratis Workshop Reanimatie en AED in Dorpshuis De Schulp

1 september 2023

Voor vrijwilligers in de gemeente Bergen, max drie per organisatie!

Vrijwilligers die zich inzetten in de gemeente Bergen kunnen gratis een workshop reanimatie en AED volgen. Team Vrijwillig biedt in samenwerking met gemeente Bergen deze workshop aan. Let op: er is plek voor maximaal 12 deelnemers en vanwege grote belangstelling hanteren we een maximum van 3 personen per organisatie. Vol = vol. Meld je snel aan voor de workshop op www.vrijwilligersacademiebuch.nl Woensdag 13 september van 19.00 tot 21.30 uur Woensdag 27 september van 19.00 tot 21.30 uur Woensdag 4 oktober van 19.00 tot 21.30 uur Buiten het ziekenhuis zijn er gemiddeld 300 mensen per week die een hartstilstand krijgen. Tijdens het (vrijwilligers)werk, op straat of op de sportclub. Reanimeren redt levens! Tijdens deze workshop leer je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Ook krijg je uitleg over hoe je een hartstilstand herkent en hoe je hulpdiensten inschakelt. Hoe behandel je een bewusteloos slachtoffer met ademhaling en zonder ademhaling. Je moet niet alleen weten wat je moet doen, maar ook tot actie durven overgaan. De workshop wordt gegeven door Marjolijn Rodenburg. Door de vele praktijkervaring als verpleegkundige maakt zij de workshop levendig, leerzaam en praktijkgericht. De workshop staat garant voor een flink tempo, een gezonde dosis humor en veel oefenen – stilzitten is geen optie. Datum: 13 september, 27 september en 4 oktober Tijd: Inloop 18.45. De workshop is van 19.00-21.30 uur Waar: Dorpshuis de Schulp, Visweg 45 in Egmond-binnen Aanmelden: www.vrijwilligersacademiebuch.nl/

De apotheose nadert: wat wordt het eindbedrag voor de ‘glorieuze geldlopers’?

1 september 2023

Bedrag voor 't Praethuys gaat al richting de 50.000 euro!

Was 15.000 euro een leuk streefbedrag, allengs gingen de ambities omhoog. Richting 20.000, richting 30.000, richtig 40.000 en nu... richting 50.000?

Studiekring 50+ start met de kringgroep gesprekken in Huys Egmont

1 september 2023

Kom eens vrijblijvend meepraten in een leuke groep met mensen

Studiekring 50+? U denkt vast aan studeren. Mis! U hoeft niet te studeren en wat jonger dan 50 mag ook hoor! In een studiekring ontmoeten 10-15 mensen met allerlei achtergronden elkaar en delen onze nieuwsgierigheid, aldus Erny Groet." Onze studiekring Egmond maakt deel uit van de landelijke studiekringen en wordt ondersteund door het Oranjefonds. Wij komen twee dinsdagen per maand van 13.30-15.30 bij elkaar in het bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan de Hoef. De eerste bijeenkomst staat gepland op dinsdag 12 september a.s. om 13.30 uur. Wij willen onze studiekring graag aanvullen met nieuwe leden. Een deel van de tijd wordt besteed aan het uitwisselen van ervaringen van de afgelopen weken. Dat kan bijvoorbeeld iets uit het nieuws zijn, een persoonlijke of bijzondere ervaring of een mooi gedicht. Daarna presenteert een van de deelnemers een onderwerp dat door hem of haar is voorbereid. Dat kan een werk gerelateerd onderwerp zijn, een hobby, een reis, kringloopwinkels, een mooi boek, een eigen B&B beginnen of...het maakt niet uit. Voorbeelden van onderwerpen uit de afgelopen periode: aura – het menselijk energetisch veld, geschiedenis van Egmond, hersenen en gevolgen bij letsel, de menselijke verbeelding, inheemse volkeren, iconen, marketing en reclame, sportcarrière, gezondheidszorg etc. Het is leuk om mensen te ontmoeten uit de eigen omgeving, leerzaam om met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe kennis op te doen over onderwerpen waar je vaak niet automatisch mee in aanraking komt. Wilt u meedoen, ja toch? U betaalt een kleine bijdrage van € 5,- per maand voor de kosten van de ruimte en koffie/thee. U kunt na de zomer vrijblijvend kennismaken en wel op dinsdag 12 september en/of 28 september a.s. U kunt dan zelf bepalen of u de komende maanden wilt aansluiten. Voor informatie of aanmelden: Nico de Both, T: 072 5072441, EMail: [email protected]. of Erny Groet, T: 0633661212, Email: [email protected]

Hoe zit het met de veiligheid en leefbaarheid in de Egmondse dorpen?

25 augustus 2023

Avond voor de inwoners om hun ervaring te delen

Welke onderwerpen vindt u belangrijk voor uw leefomgeving? Hoe kan de gemeente de veiligheid verbeteren? Kom naar de inwonersavond op 6 september en denk mee over de veiligheid in uw buurt.

Column Wills: mijn vrouw heeft een minnaar en ik weet het

25 augustus 2023

Beste Wills: mijn vrouw heeft me verteld dat ze iemand heeft ontmoet waar ze ‘meer’ mee zou willen. Ik wist meteen dat ze al wat had met deze minnaar. Vanaf dat moment ben ik voor de keuze gesteld haar te vragen ermee te stoppen of te wachten tot het overging. Diep van binnen hoopte ik dat ze er uit zichzelf mee zou stoppen omdat ze erachter zou komen dat ze meer van mij hield. Hoewel ze het ontkent, heb ik me altijd ‘de ideale echtgenoot op papier’ gevoeld (ben helemaal niet perfect). Maar eerlijk gezegd heb ik nooit gevoeld dat ze net zo veel voor mij voelde als ik voor haar. Haar affaire heeft bevestigd dat ze het wel kan voelen, maar misschien gewoon niet voor mij. Wills? Beste ideale echtgenoot op papier: nare situatie, het spijt me voor je. Stop met nadenken over hoe je wilt dat dit zal gaan maar denk na over hoe het kan gaan. Er zijn meer keuzes dan haar vragen te stoppen met de affaire of te wachten tot het overgaat. Ik vermoed dat je hieraan denkt omdat jouw droom dan uitkomt, als je vrouw zich gepassioneerd in jullie huwelijk stort. Klopt dat? In beide gevallen beëindigt zij haar affaire, blijft met jou getrouwd en blijft jouw hoop op ware, gepassioneerde liefde intact. Hierop hopen lijkt niet erg reëel, dus adviseer ik je na te denken over andere mogelijke scenario’s. Jullie huwelijk beëindigen natuurlijk; of het zo voort laten kabbelen wetende dat het klopt dat je slechts de ideale echtgenoot op papier bent en je verwachtingen over haar bijstellen. Of samen blijven en doen wat zij doet, zonder scrupules. Zeg het haar, zoals zij het jou vertelde, als je belangstelling hebt voor iemand anders en begin een affaire. Stuk voor stuk geen geweldige keuzes maar het gaat steeds over iets anders doen in plaats van ergens op wachten zonder dat er tekenen zijn dat er iets gaat veranderen. “Spring has past, summer has gone and winter is here…. And the song that I was meant to sing…. remains unsung, for I have spent my days stringing and unstringing my instrument.” Dat is een marteling. Wat je ook doet, doe dat jezelf niet aan. www.beter-samen Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Fatbikes worden aan de lopende band gestolen

25 augustus 2023

Verzekeren wordt steeds lastiger, ANWB stopt er voorlopig mee

Ze zijn ook hier in de omgeving een bekend verschijnsel: fatbikes. Steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar blijkbaar ook onder dieven.

Burgemeester bezoekt 101-jarige Johanna Kruijssen in Zorgcentrum Agnes

21 augustus 2023

Belofte maakt schuld

Het was even aan de aandacht ontsnapt, maar daarom is het niet minder belangrijk: iemand die 101 jaar oud wordt maak je tenslotte niet alle dagen mee. Dus bij deze alsnog aandacht voor dat feit.

Zeedorpendag op zondag 3 september

18 augustus 2023

‘Lankiesdag’ is terug!

Op zondag 3 september wordt er in de duinen van Egmond aan Zee de negende Zeedorpendag georganiseerd. ‘Lankiesdag’ zoals de Zeedorpendag ook wel genoemd wordt, is het 2-jaarlijks nazomerfeest van Duinlandjesvereniging “De Noord” en het PWN.

Al meer dan 10.000 inschrijvingen voor Fjoertoer Egmond 2023

18 augustus 2023

Inschrijven kan nog tot 13 november, of totdat het maximale aantal is bereikt!

In 2023 vindt de 9e editie van de Fjoertoer Egmond plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 november. De inschrijving voor alle afstanden is inmiddels geopend!

Steeds hardnekkiger probleem: de ‘app-nek’

18 augustus 2023

Verschijnsel doet zich steeds vaker voor, vooral bij jongeren

Ziet u ook al die nekjes continu gebogen over de telefoon? De smart neck of app-nek is al langer een hardnekkig verschijnsel. Een osteopaat geeft uitleg over hoeveel belasting dat geeft op de wervels.

Hoe meer je wandelt, hoe langer je leeft

18 augustus 2023

Grootste studie ooit zegt: minder dan 10.000 stappen per dag is ook goed

Onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen een substantieel bijdrage kan leveren aan de levensverwachting. Kort gezegd, hoe meer je stapt, hoe langer je leeft. Maar wat wel geldt: meer = beter. Hoe meer je loopt, hoe langer je gemiddeld leeft. Zoals gezegd, is er nog nooit eerder zo uitgebreid onderzoek gedaan naar het nut van wandelen. Zeventien studies waar in totaal meer dan 220.000 mensen uit de hele wereld aan meededen zijn meegenomen in de enorme meta-analyse. Met elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag neemt de kans om te overlijden aan wat voor oorzaak dan ook, significant af. Per duizend stappen neemt de kans om dood te gaan met 15 procent af en vijfhonderd stappen zijn al goed voor een 7 procent kleinere kans op hart- en vaatziekten.

‘Succesvolle’ actie Beach Cleanup Tour langs strand van Egmond aan Zee

14 augustus 2023

Maar wat is succesvol in dit geval?

Afgelopen weekend was er weer de jaarlijks terugkerende Beach Clean-op actie langs het strand van Egmond aan Zee.

Noodklok luidt over Dorpshuis Hanswijk

11 augustus 2023

Zonder beheerder staat de boel stil

Dorpshuis Hanswijk zit dringend verlegen om een beheerder. Deels voor de heel korte termijn en deels voor de periode na oktober als aanvulling op de nieuwe (maar bekende) beheerder (Anneke Kroon, red.) die voor ongeveer 30 uur aan de slag gaat.

Nacht van de vleermuis

11 augustus 2023

Jaarlijks in het laatste weekend in augustus

In het laatste weekend van augustus wordt jaarlijks de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In heel Nederland zijn er vleermuisactiviteiten. Zo ook tussen Alkmaar en Beverwijk. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.nachtvandevleermuis.nl. De starttijd van de excursies varieert van 20.00 uur tot 20.45 uur en de kosten variëren tussen gratis en 10 euro per persoon.

Braderie weer op volle toeren

11 augustus 2023

Na afgelasting vorige week nu weer volop drukte

Nadat de zomerbraderie vorig week noodgedwongen moest worden afgelast was het deze week weer gezelligheid troef. Met het nodige vertier was veel publiek op de been (en op de terrassen) om te genieten van iets wat weer een beetje zomers aandeed.

Augustus, een tuin vol leven, een levende tuin

11 augustus 2023

Dit weekeinde zomerse open weekenden

‘Top in de Kop’ en ‘De Groene Route’, zijn twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit.

KNRM: weersomslag vaak onderschat met soms grote gevolgen

11 augustus 2023

Er is nu een 'hotspotkaart' met gebieden waar watersporters vaak in de problemen komen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) lanceert een hotspotkaart met watergebieden waar watersporters vaak in de problemen komen door strandingen of weersomslag. De hotspotkaart is onderdeel van KNRM’s watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”. Met flyers in jachthavens, informatie op social media, www.knrm.nl en bijdragen in (online) media informeert de KNRM watersporters deze zomer wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen. Op de hotspotkaart staan vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak hulp moeten inschakelen van de KNRM vanwege vastlopen of problemen door plotselinge weersomslag. Door navigatiefouten lopen boten vast op ondieptes, met als gevolg schade en paniek aan boord. Als daarbij het weer ook nog omslaat leidt dat tot extra gevaarlijke situaties en schade door wind, golven en stroming. De KNRM ziet ieder jaar sowieso watersporters in de problemen komen door plotselinge weersomslag met schade aan zeilen en ongecontroleerde situaties aan boord tot gevolg. Vastloopplekken Het IJsselmeer, en dan met name de noordoostkant, is zo’n gebied waar de reddingboten van de KNRM geregeld uitvaren om boten los te trekken van zandbanken. Rondom ‘de Steile Bank’, een zandbank tussen Lemmer en Oudemirdum gaat het van twee meter diepte ineens naar dertig centimeter. En ook vlakbij Stavoren op het ‘Vrouwenzand’ eindigt voor veel watersporters een dagje zeilen abrupt doordat ze vastlopen. Veel strandingen zijn te voorkomen als watersporters de tonnenlijn volgen en binnen vaargeulen blijven. Dat ziet ook Eric Rodenhuis, schipper bij reddingstation Stellendam aan de Haringvliet. “Dan willen ze de vaarroute even afsnijden of ze hebben oude kaarten. Het verandert zo snel. Als je denkt dat je het weet, omdat je hier jaren geleden ook hebt gevaren, dan gaat het dus mis. Soms komen ze er mee weg, omdat het vloed is. Maar de volgende keer met eb liggen ze vast. Blijf gewoon binnen de tonnenlijn, dan vaar je misschien een half uurtje langer, maar je hebt toch vakantie? Waarom zou je het risico nemen en vervolgens een halve dag verspillen omdat je vast komt te liggen?” Ook op de Waddenzee zijn er bekende vastloopplekken; onder Texel bij zandplaat ‘De Bollen’, tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen, met name rondom de Boontjes, Vlielanderbalg en net buiten de geul tussen Harlingen en West Terschelling. En ook onder Ameland en Schiermonnikoog net buiten de vaargeul en rondom Brakzand. Camping op het water Een plek waar watersporters niet verwachten dat er sprake is van eb en vloed en de KNRM veel vastlopers te hulp moet schieten, is de Biesbosch. Door KNRM’ers ook wel ‘de grootste camping op het water’ genoemd. Op een zomerse dag gaan mensen er met alles wat drijft het water op. Ze leggen aan bij één van de vele eilandjes en ontdekken als ze weer weg willen varen dat het water gezakt is en de boot muurvast ligt. Wachten totdat het vloed wordt is aan het einde van de dag meestal niet mogelijk, dus dan moet er alsnog een KNRM-reddingboot op pad. Al zal de KNRM allereerst de tip geven om alle opvarenden aan één kant te zetten en dan de boot los te duwen of een sleepje van een passant te vragen. Waterplanten Weer een ander type problemen zien KNRM-vrijwilligers rond de Randmeren in het Gooi; het IJmeer, Gooimeer en Eemmeer. Daar zorgt de waterplant Fonteinkruid voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. “Het zijn lange slierten, die rond de zomer steeds meer aan de wateroppervlakte komen te liggen”, vertelt Mark van den Brink, schipper bij KNRM-reddingstation Huizen. Ook hier het advies om gewoon in die vaargeul te blijven. "Daar worden de waterplanten ‘gemaaid’ en heb je minder kans dat de boel vastdraait." Weersomslag Elke zomer komen er ook watersporters in de problemen door een onverwachte weersomslag. De Zeeuwse wateren bijvoorbeeld worden omringd door eilanden, dat zijn warmtebronnen waarboven makkelijk buien ontstaan. En op het relatief ondiepe IJsselmeer zorgt harde wind al snel voor flinke golven. Dat kan tot allerlei ellende leiden: Losgeslagen boten, gescheurde zeilen, paniek aan boord. Hoe voorkom je als watersporter dat je in de problemen raakt door weersomslag? "Slecht weer komt zelden onverwachts”, aldus Henk Huizinga, meteoroloog bij Nimosmeteo.nl en Zeilen. Hij geeft cursussen en maakt weerberichten speciaal voor watersporters. “Watersporters die zeggen overvallen te zijn door harde wind of onweersbuien hebben zich vaak niet goed voorbereid. Check weerkaarten, daarop is te zien wat het weer gaat doen, bijvoorbeeld windy.com voor de windvoorspelling en hou de verwachtingen van het KNMI in de gaten. De waarschuwingen worden steeds locatiespecifieker, bijvoorbeeld per provincie. Sla ze niet in de wind. En vaar niet alleen op weerapps zoals Buienradar. Een onweersbui kan binnen vijf minuten vanuit het niets ontstaan. Weerapps maken een neerslagverwachting door de laatste beelden te kopiëren naar de toekomst. De ontwikkeling van nieuwe buien in die periode wordt dan niet 'gezien'." Bloemkoolwolk Naast alle kaarten en voorspellingen heeft de meteoroloog nog een belangrijk advies: kijk naar de lucht. Zeker in periodes waarin het land flink opwarmt ontstaan buien razendsnel. "Wanneer de onderste luchtlagen warm en de bovenste luchtlagen koud zijn, noemen we dat onstabiele lucht. Op zomerdagen wanneer het zwaarbewolkt en grijzig is, gebeurt er niet zoveel. Maar juist op warme dagen wanneer zon volop schijnt en het land goed opwarmt, dan zie je soms een steeds groter wordende wolk ontstaan in de vorm van een bloemkool", legt hij uit. "Zo’n wolk gaat regen en onweer loslaten. Vanuit die bloemkoolwolk kan tot tientallen kilometers verderop een sterke wind opsteken, uit een onverwachte richting, zonder dat er een druppel regen valt. Let op of je die bloemkoolwolken ziet ontstaan en houd rekening met waar je vaart. Neem het weer serieus, het kan grillig zijn. Met kennis voorkom je dat de KNRM moet komen om je te helpen.”

Kiellegging nieuwe reddingboot KNRM Egmond aan Zee markeert nieuwe mijlpaal

7 augustus 2023

Op weg naar de ingebruikname van de nieuwe reddingboot in 2024

Afgelopen vrijdag 4 augustus heeft bij Habbeke Shipyard de ceremoniële kiellegging plaatsgevonden van de nieuwe reddingboot voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Egmond aan Zee en markeert de definitieve start van de bouw van het schip. Veel tradities zijn in de scheepvaart nog springlevend. Om geluk en een veilige thuiskomst af te dwingen. Of om ongeluk af te wenden. De kiellegging is een van die tradities om de bouwers en de bemanning van het vaartuig een behouden vaart toe te wensen. Op verzoek van de schenkster van de nieuwe reddingboot werd deze ceremonie gedaan door Schipper Werner Visser van KNRM Egmond aan Zee en hij werd daarbij geassisteerd door de jongste aanwezige Teun Zentveld, zoon van opstapper Ron Zentveld, en voormalig directeur van Habbeke, Arie de Waart. Dit alles onder het toeziend oog van de schenkster, een grote afvaardiging van het reddingstation en het hoofdkantoor van de KNRM. Orm de Waart, directeur van Habbeke Shipyard, sprak voorafgaand de ceremonie de aanwezigen toe. Met pakkende en mooie woorden vertelde hij dat Habbeke trots is om deze reddingboot voor KNRM Egmond aan Zee te mogen bouwen. De huidige reddingboot, Adriaan Hendrik, is in 1992 ook gebouwd door Habbeke Shipyard, toen nog onder leiding van zijn vader, Arie de Waart, welke nog steeds dagelijks te vinden is op de werkvloer. De bouw van de nieuwe reddingboot maakt in zekere zin de cirkel rond. De nieuwe reddingboot voor KNRM Egmond aan Zee komt uit de nieuwe 11 meter klasse “Riet en Jan van Wijk” en zal volgens planning begin 2024 in de vaart komen.

Het bramenseizoen is van start gegaan

4 augustus 2023

Ga je voor gewone braam of de dauwbraam?

De maand augustus staat bekend als het bramenseizoen. Tijdens deze maand mag u dan ook bramen komen plukken in het Noordhollands Duinreservaat. Leuk om te doen en ook nog eens super gezond! Het plukseizoen loopt van 1 augustus tot 1 september. Daarna zijn de bramen voor de vogels.

Beach Cleanup Tour richting 20.000e vrijwilliger?

4 augustus 2023

Op zaterdag 12 augustus langs Egmond aan Zee

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje. Om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het echte doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Je kunt je nu inschrijven voor de tiende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour in 2023. In augustus ruimen we met duizenden vrijwilligers in 30 etappes de héle Noordzeekust op. Sinds 2013 hebben we samen met 18.897 enthousiaste vrijwilligers al 103.558 kilo afval van de stranden gehaald. Doe jij dit jaar ook mee?

Supermaan gemist? Geen nood, de volgende komt er al weer aan

4 augustus 2023

Eind van de maand nieuwe kans

Enkele keren per jaar komt de vollemaan ongewoon dicht bij de aarde. Dan ziet hij er 7 procent groter uit dan normaal en is zijn licht 16 procent feller. Het verschijnsel, supermaan geheten, treedt op omdat de baan van de maan ovaal is en de aarde zich niet in het midden van dat ovaal bevindt – wat betekent dat de afstand van de maan tot ons gedurende de maand varieert. Op zijn verste punt bevindt de maan zich op ruim 400.000 kilometer afstand en op het meest nabije punt op nog geen 359.000 kilometer De volgende supermaan is in Nederland te zien op 1 augustus 2023 om 20.33 uur. De grote, heldere volle maan biedt je alle kansen om de hele zichtbare zijde te bestuderen met een verrekijker. De donkere gebieden die je ziet, zijn vulkanische vlakten van basalt, een gesteente dat miljarden jaren geleden is gevormd door lava uit het binnenste van de maan.

Tweede Verbonden Ademsessie in de Slotkapel staat op stapel

4 augustus 2023

Kom tot jezelf en tot rust

Na het succes van de eerste keer hebben we besloten om de Verbonden Ademsessie een vervolg te geven. Het streven is om in ieder geval vier keer paar jaar een sessie in De Slotkapel te houden.

Wespentijd nadert. Hoe ga je met deze ‘lastposten’ om?

4 augustus 2023

Ze zijn nuttig, maar daarom kunnen ze nog best vervelend zijn

Nu de wespentijd er weer aankomt is het misschien goed om wat meer te weten over deze evenzogoed nuttige dieren.

Dode vogels in de sloot…: vogelgriep waart nog steeds rond

28 juli 2023

Langslepende epidemie onder vogels eist nog steeds veel slachtoffers

Langs de Hogedijk en de Kalkovensweg in de polder bij Egmond aan den Hoef zag je in de sloot deze week meerdere dode vogels drijven. Veelal eenden, maar ook meerkoeten of waterhoentjes. Vraag is: wat is de oorzaak?

Slangenbeet Noordhollands Duinreservaat: mogelijk uitgezet exemplaar

28 juli 2023

PWN: Blijf op de paden, dat is sowieso beter voor de dieren

PWN ontving het bericht dat er in het Noordhollands Duinreservaat nabij Bakkum een vrouw uit Egmond-Binnen is gebeten door een slang.

Terug