Op zoek naar een gezond(er) drankje?
Er gaat eigenlijk niets boven water
Gepubliceerd: 5 januari 2024
Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus we maken weer even pas op de plaats. Keihard diëten is misschien wat overdreven, maar na al die oliebollen, hapjes, kerstdiners en niet te vergeten die heerlijke drankjes, is het wel goed om wat meer te letten op wat je eet en drinkt.
Voldoende vocht binnen krijgen is belangrijk. Naast dat je via je voedsel vocht binnenkrijgt, is het ook verstandig voldoende te drinken. Dit betekent niet dat je alleen maar water hoeft te drinken, ook andere drankjes zijn prima om je vochtbalans op peil te houden. Maar water ligt wel erg vol de hand. Ook met een smaakje.
Water
Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen. Het vult alleen je vochtgehalte aan en voorziet je niet van andere voedingsstoffen. Deze krijg je waarschijnlijk toch al genoeg binnen via je voeding.
Water met fruit
Vind je water saai? Maak het dan wat leuker! Je kunt kiezen voor kraanwater of bronwater, plat of bruisend en met of zonder smaakje. Een smaakje kun je gemakkelijk toevoegen aan je water door stukken fruit of groente (een nachtje) te laten weken in een waterfles of -kan. Vaak wordt hier citroen, aardbei of komkommer voor gebruikt. Maar je kunt water natuurlijk opleuken met elke soort groente of fruit die je maar wilt! Zo wordt je water wat minder saai van smaak, maar is het nog steeds vrij van toegevoegde suikers en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Supergezond en hartstikke lekker dus!
Bronwater met fruitaroma
Ook een goed idee: bronwater met een smaakje. Hiermee bedoelen we kant en klaar verkochte flessen (bruisend) water waaraan een subtiel fruitsmaakje is toegevoegd. Let goed op of er alleen natuurlijk fruitaroma toegevoegd is en niet ook allerlei suikers!
Thee
Van zwarte en groene thee is bekend dat ze niet alleen calorie- en suikerarm zijn, maar dat ze zelfs positieve effecten hebben op je lichaam. Zo kan thee je bloeddruk, je cholesterol en de kans op een beroerte verlagen. Ook hebben mensen die veel thee drinken minder vaak diabetes type 2.
Kruidenthee
Daarnaast kun je ook kiezen voor kruidenthee. Officieel is dit geen echte thee, omdat het niet van de theeplant komt, maar een mix is van andere planten. Denk hierbij aan rooibos, citroenmelisse of brandnetel. Voor kruidenthee gelden niet dezelfde gezondheidseffecten als zwarte en groene thee. Sommige kruidentheeën kunnen zelfs een negatief effect op je gezondheid hebben als je er te veel van drinkt. Als je bijvoorbeeld veel zoethout- of sterrenmunt-thee drinkt, kan je bloeddruk bijvoorbeeld verhoogd worden. Kruidentheeën kun je prima met mate drinken, als je maar afwisselt.
Koffie
Ook koffie is een gezonde keuze, ook al staat het misschien niet zo bekend vanwege de cafeïne die erin zit. In kleine hoeveelheden kan cafeïne een positief effect hebben: het draagt bij aan je concentratie en prestaties en het vermindert vermoeidheid. Houd het wel bij maximaal vier kopjes koffie per dag, anders kan de cafeïne wel negatieve effecten hebben.
Er wordt nog weleens gedacht dat je juist uitdroogt van koffie, omdat cafeïne ervoor zorgt dat vocht je lichaam sneller verlaat. Dit gebeurt echter pas bij grote hoeveelheden cafeïne. Houd je je aan de maximale hoeveelheid, dan krijg je meer vocht binnen via je koffie dan dat je afdrijft.
Verder bevat koffie de stof cafestol. Deze stof heeft een negatief effect op je cholesterol. Cafestol kan echter prima uit je koffie gefilterd worden door een gewoon papieren koffiefilter. Ongefilterde koffie (espresso, koffie van cups, doordruk-koffie en kookkoffie) bevat dus meer cafestol dan filterkoffie en koffie van koffiepads. Drink daarom niet meer dan twee à drie kopjes ongefilterde koffie per dag.
Melkvervangers en drinkyoghurt
Melk is goed voor elk, toch? Zeker! Magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen prima in een gezond voedingspatroon. Zuivel is namelijk een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Ook drinkyoghurt valt onder zuivel, maar daarbij moet je er wel op letten dat er geen suikers toegevoegd zijn. Toegevoegde suikers (ook uit fruit) zijn namelijk minder goed voor je gezondheid. Je kunt dan beter gewoon een glas melk drinken en een stuk fruit eten.
Als je geen dierlijke zuivel mag of wilt eten, kun je kiezen voor plantaardige melkvervangers, zoals sojadrink, haverdrink en notendrink. In vergelijking met dierlijke melkproducten, hebben plantaardige melkvervangers vaak dezelfde of zelfs betere voedingswaarden. Zo bevatten melkvervangers minder verzadigde vetten, minder suikers (mits ongezoet) en vaak meer vezels. Vitamine B12 komt van nature niet voor in plantaardige producten en wordt daarom vaak toegevoegd aan melkvervangers, net als calcium en vitamine D.
Suikervrije frisdranken zijn ook niet zo slecht als je misschien zou denken. Ze staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar dat is vanwege de zuren die erin zitten. Deze hebben een negatief effect op je gebit. Verder hebben suikervrije frisdrank en limonade geen aantoonbare negatieve effecten op je gezondheid. Ook de zoetstof aspartaam, waarvan soms nog wordt gezegd dat het kankerverwekkend is, is veilig te consumeren.
Bron: etos.nl