Deel

Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg

Het is even niet anders

Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg

Galerie De Kapberg bestaat nu vijftig jaar. We willen dat met u graag vieren en we hebben een mooi jaarprogramma klaar staan. Helaas! We mogen de tentoonstelling weer door het raam bekijken.

De coronaregels laten niet toe dat we in de galerie samen rondlopen. De vrienden van de Kapberg en de vrijwilligers die steeds de tentoonstellingen maken en ons binnen verwelkomen kunnen ook goed schilderen, keramiek maken en tekenen. We hadden ze voor een tentoonstelling uitgenodigd. De voorkamer is nu als kleine tentoonstellingsruimte ingericht en daar is van een kleine groep van deze mensen mooi werk te zien.

U kunt dat vanuit de voortuin zien, goed uitgelicht en als het donker wordt, brandt binnen ook het licht. Cees Broersen laat ons zijn schilderijen zien. We zien beelden van Theo Ponsioen en ook van Hilde Belleman. Hilde maakte van brons een beeld van een surfer. Ze schildert ook en we zien hier twee schilderijen.

Regula Müller maakte een ‘ate’ met kralen en een ‘sakura’, lentebloesem in Japan. Dat hangt voor het raam. Cyril Wullems is vertegenwoordigd met een mooi schilderij van een landschap en Nico Lute toont ons een aquarel, ook de natuur, en een ets met aquatint van een straatje in Amsterdam. Deze kleine tentoonstelling aan de Slotweg nummer 17 is te zien tot en met 12 februari.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg Opnieuw door het raam kijken bij De Kapberg

Meer 'Kunst & cultuur':

Internationale kookavond en boekenmarkt starten weer bij PostaanZee

28 januari 2022

Het kan weer, het mag weer, we gaan weer!

Boekenliefhebbers opgelet: De boekenmarkt gaat weer van start en wel op vrijdag 4 februari a.s.

Kerkzaal wordt opgeknapt

28 januari 2022

In het Museum van Egmond

Bij het Museum van Egmond aan de Zuiderstraat wordt momenteel door de vrijwilligers hard gewerkt aan het opknappen van de Kerkzaal. Ook krijgt de zaal een nieuwe indeling. Nieuwsgierig naar het resultaat? Vanaf zaterdag 30 april is het museum weer dagelijks open van 14.00 - 17.00 uur. Nog even geduld dus ….

PostaanZee gewoon weer open

21 januari 2022

Tijdens de laatste lockdown is PostaanZee gewoon open gebleven. Mensen konden binnen lopen en - binnen de geldende maatregelen - een kopje koffie halen en een praatje doen. Het centrum is zo ingericht dat het voor alle bezoekers en vrijwilligers veilig is om er te komen. Wel is het dragen van een mondkapje tijdens het lopen binnen verplicht. Naast de eigen boek uitleen kun je bij PostaanZee terecht om gereserveerde boeken van de bibliotheek Kennemerwaard op te halen en/of terug te brengen. Ook zijn alle vaste activiteiten overdag door blijven gaan. Alleen de kook-/eetavond en de boekenmarkt staan nog op pauzestand. We hopen natuurlijk dat dit ook binnenkort weer als een vaste activiteit iedere maand op de agenda staat. PostaanZee gaat vol vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet en we kijken ernaar uit je (veilig) te begroeten!

Ondernemers voor Slotkwartier binnenkort bekend

21 januari 2022

Ondernemers presenteren nog deze maand hun plannen

Het lijkt alsof er niets gebeurt binnen het Slotkwartier, maar dat valt mee. Op de achtergrond wordt druk gewerkt aan de volgende fase van de plannen: de selectie van de ondernemers die zich straks kunnen vestigen in het historische onderkomen.

Expositie Anthonie Sas door het raam bekijken

21 januari 2022

Bij galerie Connie van Kasteel

Anthonie Sas exposeert van 29 januari tot 28 februari weer in Galerie Conny van Kasteel, Noorderstraat 4 in Egmond aan Zee. Het is een solo-expositie met enkele tekeningen en zijn monochrome schilderijen. De tekeningen zijn uit de serie H, waarbij de H staat voor Hahnemühle-papier, zijn schilderijen komen uit de serie Inversie, Hekate I, II en III. Werk uit de Inversieserie heeft altijd dezelfde afmeting, nl 75x100 en zijn in acryltempera met de vingers geschilderd op papier en daarna op katoen gelijmd. Werken uit de serie Hekate III zijn oliepastels op papier, werken uit Hekate I en II zijn olieverf op linnen. De werken uit de Hekate-serie zijn rechthoekig en kennen geen boven-, onder- of zijkant. Bij de presentatie zijn er derhalve drie afwezige standen die inherent aanwezig zijn en dus tegelijk gerepresenteerd worden. Anders opgehangen maakt dat een andere afwezigheid aanwezig. Voor die wederzijdse afhankelijkheid tussen werk en kijker muntte Anthonie de term “perceptuele reciprociteit”, waarin ook de absorptie en reflectie van het licht hun natuurlijke rol spelen. Hij plaatst zich daarmee in een traditie van nu een eeuw oud: net als Malevich’ ‘suprematische’ monochromen reflecteert Anthonies werk alle licht dat niet geabsorbeerd wordt. Bij zwart is dat alles. En de kijker moet het ermee doen! Zijn werk laat daarmee op mystieke wijze ook het afwezige aanwezig zijn, van de oude historie tot de oneindigheid van het oppervlak in de uitsnede van de gekozen rechthoek. Ook in de galerie is verkrijgbaar zijn Engels/Nederlandstalige ‘biografie’ onder de titel “Project a, werken op papier”. Behalve afbeeldingen van jeugdtekeningen t/m de minimalistische werken, zijn in dit boek dagboekfragmenten te lezen, enkele gedichten, een foto van Anthonie in discussie met Joseph Beuys en beschouwingen van derden over Anthonies werk. Het typografisch gedicht ‘Alles’ daaruit hangt als poster in de galerie. Galerie Conny van Kasteel is op afspraak te bezoeken. Tel. 0622546602 of [email protected] De galerie volgt de Coronaregels.

Cheque van € 3500 voor restauratie dak Slotkapel

14 januari 2022

Mooie opbrengst 'Jan met de Bellen' bier

Op zondag 26 september vertrok ridder Jan II van Egmont, bijgenaamd Jan met de Bellen, met paard en wagen en een voorraad bier van Brouwerij Egmond richting de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Hij werd daar, onder het luiden van de klokken, ontvangen door een groot aantal belangstellenden en welkom geheten door het bestuur van de Slotkapel. Zijn rit door Egmond aan de Hoef kwam voort uit berichten dat het dak van de historische Slotkapel dringend aan onderhoud toe was. Bij Brouwerij Egmond werden de koppen bij elkaar gestoken en werd nagedacht over een manier om de kapel te ondersteunen. Uiteraard leidde dit tot de productie van een nieuw bier, genaamd Jan met de Bellen. Afgesproken werd dat van elke verkochte doos van 12 stuks, een bedrag van € 10 ten goede zou komen aan de kapel. De dozen vonden gretig aftrek. Het motto "drinken voor het goede doel" sloeg duidelijk aan en zo kon afgelopen vrijdag een cheque van € 3.500 worden overhandigd aan het bestuur van de Slotkapel. Brouwmeester Albert Hoffmann, de brouwer van het bier, overhandigde de cheque aan penningmeester Jaap Vitali, die daar uiteraard erg blij mee was en aangaf dat het bedrag ten goede zou komen aan het restauratiefonds. De waardering was dusdanig, dat het bier "Jan met de Bellen" blijvend in de collectie van de brouwerij wordt opgenomen en dat van elk verkocht flesje blijvend een bijdrage naar de Slotkapel zal gaan. Jan met de Bellen was de stichter van de Slotkapel in de huidige vorm en ligt daar ook begraven, hij overleed in 1451. Wanneer hij ten strijde trok droeg hij een harnas met belletjes, vandaar zijn bijnaam. Hij was bepaald geen lieverdje en had wel wat goed te maken. Hij was dan ook graag bereid nog één keer zijn goede wil te tonen en mee te werken aan deze actie. Voor Brouwerij Egmond past deze schenking binnen de missie en visie van de brouwerij, waarin het vervullen van een ondersteunende rol in de lokale gemeenschap één van de uitgangspunten is. Vanuit het concept van People, Planet, Profit, worden er biologische Abdijbieren geproduceerd, lokale biologische producten geserveerd en spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke rol.

Problemen dagbladbezorging bij begin van het jaar

7 januari 2022

Technische storing blijkt gebrek aan bezorgers

Het is een bekend fenomeen, maar vervelend is het wel: de dagbladbezorging moet in het nieuwe jaar altijd even op gang komen lijkt wel. In dit geval lukt dat voor de bladen van HDC nog niet zo erg. De bezorger is er op diverse plaatsen mee gestopt per 1 januari (wat wel vaker voorkomt) maar een nieuwe vinden is nog niet zo eenvoudig.

Vooralsnog alleen de bibliotheek open in Huys Egmont

7 januari 2022

Beperkt in openingstijden

Het is al weer even zoeken naar leuke plekken waar je nog wel in mag en activiteiten die je nog wel kunt doen.

Tentoonstelling ‘Van 1572 tot 2022’

7 januari 2022

Overzichtstentoonstelling samenwerkingsverband 1572-gemeenten

In een bescheiden overzichtstentoonstelling zal komend jaar aandacht worden besteed aan de periode 1572 tot 2022 van de gemeente Bergen en de kernen die nu daarin zijn opgenomen.

Nog meer over korstmossen

31 december 2021

Twee weken geleden stond in de Flessenpost een stukje over korstmossen. Frans Tijssens verwonderde zich daarover. Ik uiteraard ook, maar dan al wat langer geleden. Als je dan, net als ik, een rondje door Egmond aan den Hoef loopt en je kijkt op de grond of op de bomen, zie je gekleurde stukjes. Ik heb veel van die korstmossen gefotografeerd, uiteraard van heel dichtbij. Ik heb ook de namen erbij gezocht en zo leer je de meest fantastische namen kennen. Zie hieronder een aantal foto’s met de namen erbij.

CréActief bouwt activiteiten naar eind 2022 af

24 december 2021

Situatie in de samenleving is helemaal veranderd

Achtendertig jaar na de oprichting zal de Stichting Anders Actieven per 31 dec 2022 een punt achter haar bestaan zetten. De lopende activiteiten, die sinds 2019 onder de naam ‘CréActief’ werden gecoördineerd, zullen op eigen benen moeten gaan staan of bijvoorbeeld onder de hoede van het Dorpshuis verder kunnen gaan. Volgens voorzitter Peter de Waard is de doelstelling van de stichting achterhaald. ‘De stichting werd in 1984 opgericht in tijden van grote werkloosheid om te voorkomen dat mensen aan de onderkant van de maatschappij terecht zouden komen bij het ontbreken van zicht op een bijdrage aan het maatschappelijk en sociaal leven. Nuttig en nodig, toen. Maar de situatie in de samenleving is helemaal veranderd. Banen zijn er volop. Onder de vleugels van de stichting bleven activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding over. Die activiteiten draaien prima, ook zonder een overkoepelende stichting. ‘ ‘In 2019 bedachten we een nieuwe ‘werknaam’ om duidelijker te maken wat wij boden. Het bridgen op de woensdagmiddagen en wekelijkse groepen voor wandelen of biljarten vormen samen met schilder- en tekengroepen de hoofdmoot van CréActief. Maar ze rechtvaardigen ons inziens niet langer het instandhouden van onze bestuurlijke bemoeienissen en van een subsidiestroom die min of meer rechtstreeks naar dorpshuis De Hanswijk leidt. Zo’n dorpshuis is en blijft van grote waarde in Egmond aan den Hoef, maar ons schakeltje kan er tussenuit. Een beetje minder bureaucratie en een groter accent op de dorpshuisfunctie.’ Corona ‘We hebben door de achtereenvolgende corona-golven ook te maken met grotere terughoudendheid tot deelname aan groepsgewijze activiteiten, zowel van de kant van de aanbieders, begeleiders en docenten als aan de kant van de deelnemers. Onze conversatiecursussen Spaans en Frans zijn heel kleinschalig geworden, vergeleken met vroeger. We verwachten dat ze op eigen kracht verder gaan, want ze worden – juist door het werken in compacte groepjes – heel hoog gewaardeerd. Maar ook de bridgers en de biljarters en andere groepen kunnen ons inziens goed op eigen benen staan.’ 2022 ‘Deze maand hebben we de huur van een vaste ruimte in het Dorpshuis opgezegd, maar dat gaat pas aan het eind december 2022 in. Volgend jaar wordt dus een jaar van afbouwen en goed overdragen. Niet de activiteiten zijn overbodig, maar ons laagje daartussen’, aldus Peter de Waard, namens het bestuur van de stichting.

Kort Verhalen Club krijgt in januari vervolg

7 januari 2022

Voor iedereen van 8 tot 110 jaar

Goed nieuws voor iedereen die het leuk vindt om te schrijven of te dichten! De succesvolle Korte Verhalen Club van afgelopen voorjaar krijgt in januari een vervolg. Vind jij het leuk om te schrijven en of te dichten dan kun je je nu aanmelden voor de Korte Verhalen Club, die loopt van januari tot en met maart. Hoe gaat dat in z’n werk? Om de 1,5 week krijg je een onderwerp waarover je een kort verhaal of een mooie herinnering schrijft. Een mooie tekening mag ook! Het hoeft niet lang te zijn, minimaal een A5 en maximaal een A4. Je hebt twee weken de tijd om het verhaal in te leveren. Vervolgens krijg je alle verhalen van de deelnemers gebundeld digitaal toegestuurd inclusief het nieuwe onderwerp voor de daaropvolgende periode. Je mag zelf bepalen of je je verhaal anoniem of met naam inlevert. Hoe meer deelnemers, des te meer verhalen. Met elkaar maken we een bundel vol leesplezier met mooie, grappige en warme verhalen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Doe ook mee! Aanmelden kan bij Stichting Welzijn Bergen 072-5095267 of per mail: [email protected]

Oud-Katholieke Kerk Egmond aan Zee houdt ‘Open kerk’

20 december 2021

Ook zijn er radiouitzendingen

De Oud-Katholieke Kerk in Egmond aan Zee, Voorstraat 112, blijft dit jaar weer gesloten

Kunstwerk voor nieuwe raadszaal nog eens onder de loep

17 december 2021

Moet iets worden voor en met de inwoners

Wie had gedacht dat een besluit over een nieuw aan te schaffen (en/of te maken) kunstwerk voor de nieuwe raadszaal snel genomen zou zijn, kwam bedrogen uit.

Online kerstshow op 24 december

17 december 2021

Omdat het even niet anders kan

Ook tijdens kerst zullen beperkende coronamaatregelen gelden, waardoor er weinig mogelijk is als het gaat om mensen ontmoeten en samen gezellig de feestdagen vieren. Daarom organiseert Resto VanHarte in samenwerking met Albert Heijn een grote live online kerstshow voor iedereen die anders alleen is met kerst of gewoon op zoek is naar gezelligheid. Aanmelden is eenvoudig en gratis via www.restovanharte.nl/liefdevollekerst. Iedereen is van harte welkom. De grote live online kerstshow De online kerstshow is op kerstavond op 24 december vanaf 18.30 uur. Via je pc of tablet wandel je zo het virtuele kerstdorp binnen, waar Angela Groothuizen je warm ontvangt en meeneemt naar een avond vol gezelligheid, verrassende workshops en live muziek. Deelnemers leren kerstversieringen maken, een heerlijk kerstmenu koken en leren nieuwe mensen kennen. Het kan allemaal in het gezellige kerstdorp. Aanmelden kan via www.restovanharte.nl/liefdevollekerst. Na aanmelding ontvangt elke deelnemer een link per mail om deel te nemen aan het programma.

Superleuke speurtocht

17 december 2021

Alleen jammer dat er een paneel ontbrak ....

"Onze kinderen vonden de speurtocht superleuk, alleen jammer dat dat ene paneel ontbrak ...." Vuurwerk, bekladden, kromtrappen, we dachten alles toch nu wel te hebben meegemaakt. Het wegnemen van een compleet paneel is echter nieuw en op zich ook wel weer knap. Extra punt voor creativiteit! Mogen we hem nu weer terug? Aldus de tekst op de facebook pagina van Stichting Historisch Egmond.

Wat gaan we met de kerken doen?

14 december 2021

Steeds meer gebouwen staan al leeg of komen leeg te staan

Zoals ook al in de Egmonden het geval is komen steeds vaker kerkgebouwen leeg te staan. Zoals het RK kerkgebouw in de Wilhelminastraat in Egmond aan Zee. Of de Adelbertuskerk in Egmond-Binnen. Die laatste locatie heeft al een nieuwe bestemming (nieuwe appartementen), maar de eerste (nog) niet.

Schilderij met Egmonds strandleven voor bijna drie ton verkocht

10 december 2021

Van Salomon van Ruysdael uit 1662

Een schilderij met daarop het strand van Egmond aan Zee met vissers en dorpsbewoners ging op woensdagavond onder de hamer bij veilinghuis Sotheby's. De Haarlemse kunstenaar Salomon van Ruysdael schilderde het doek in 1662. De inschatting vooraf was dat het tussen 200.000 en 300.000 pond ging opleveren. Dat klopte aardig. Het werd uiteindelijk 252.000 Britse pond. In euro’s is dat € 294.000,-.

Voorzitters met hart voor cultureel en historisch erfgoed gezocht

10 december 2021

Zowel Stichting Gebruik als Stichting Restauratie Slotkapel

Zowel het bestuur van de Stichting Restauratie Slotkapel als het bestuur van de Stichting Gebruik Slotkapel is op zoek naar een voorzitter.

Botman & Van Vleuten ‘streamen de liefde’

10 december 2021

'Love Letters' special op 23 december

Elk jaar in december geven singer-songwriters Hèlen Botman en Peter van Vleuten een eindejaarsconcert. Ook dit jaar sluiten ze traditiegetrouw het jaar muzikaal af met hun Love Letters Special. Een concert waarbij ze hun songs afwisselen met liefdesbrieven van hun bezoekers. Net als vorig jaar hebben ze ervoor gekozen het concert vanaf The Red Couch, hun inmiddels befaamde de rode bank, live te streamen. Want maatregelen of niet, de muziek moet klinken. Voor info en reserveren: www.lovelettersspecial.nl “Het was natuurlijk een praktisch besluit”, zegt Helen Botman. “Liever hadden we het publiek om ons heen gehad. Maar we hadden geen zin om het concert op het laatste moment weer te moeten cancelen. En zo’n online-versie kan vrijwel 100% zeker doorgaan.” In de huiskamer “Zelfs zonder het fysieke contact kregen we vorig jaar van ons publiek te horen dat het leek alsof we bij ze in de huiskamer zaten”, vervolgt Botman. “We zitten dicht op de camera, dus vol in beeld. Daarnaast communiceren we live met ons publiek, via de chat. Dat bij elkaar opgeteld geeft toch een gevoel van live contact waar we als muzikant steeds naar streven.” Eerste rang “Bovendien zijn er nog best wat andere voordelen te noemen: een QR-check is niet nodig. Het publiek hoeft niet te rijden, en dus ook geen parkeerplaats te zoeken. Je kunt onbekommerd een wijntje drinken. Vanuit het hele land – en buitenland – kun je aanschuiven. En het allermooiste: iedereen zit eerste rang.” 'Dit is een mooie opmaat naar de kerst', zegt Botman, 'want het is het meest liefdevolle concert van het jaar. En een beetje lievigheid kunnen we allemaal wel gebruiken, zeker in tijden als deze.' Het concert wordt donderdag 23 december om 20.15 uur live gestreamd. Op de dag zelf krijgen de bezoekers hun concertlink gemaild. Voor info en reserveren: www.lovelettersspecial.nl

Jaepie Jaepie krijgt nieuw infobord

10 december 2021

Fraai en beter leesbaar exemplaar

Het infobord bij Jaepie Jaepie op de Werf zal binnenkort worden vervangen. Gerjan Zwaan van Dorpsvereniging Egmond 'Parel' aan Zee: “Het wordt een versie met wat minder tekst en een grotere letter voor de leesbaarheid. Opvallend wordt de prachtig, door Edu Schol, ingekleurde foto van de bootsman trots voor zijn reddingboot”.

Lamoraal van Egmont brengt ‘Gala voor Siebe’

10 december 2021

Op zaterdag 4 juni in Zuiderduin

Wat ooit een prachtig plan was, begint nu langzaam werkelijkheid te worden. Een eerbetoon voor onze dierbare muziekvriend Siebe Wittebrood. Een gebaar in de vorm van een compositie speciaal geschreven voor onze zeer gewaardeerde trombonist. Deze compositie, geschreven door componist Bert Appermont, zal in première gaan tijdens een speciale avond; een Gala voor Siebe.

‘Beentje’ van Sint Nicolaas van Abdij naar Amsterdam

10 december 2021

Actie haalt de landelijke media

Het ging niet om de 'beentjes van Sint Hildegard', de bekende film met Herman Finkers. Het ging om een (mogelijk) beentje van Sint Nicolaas dat dit weekend alle landelijke media haalde.

Cees Broersen net geen eerste

3 december 2021

Als tweede gewaardeerd door de vakjury

Cees Broersen is geen eerste geworden bij de wedstrijd 'Behangontwerp' van het West-Fries Museum in Hoorn. Niettemin was Cees heel tevreden, want door de vakjury als tweede worden beoordeeld van de 50  ingediende ontwerpen is voorwaar een knappe waardering voor zijn inspanning.

Jeanine Beentjes (De Schulp): ‘Juist nu kan een dorpshuis belangrijke rol vervullen

3 december 2021

Weer veel improvisatievermogen gevraagd

Je zou er gek van worden. Dat geldt ongetwijfeld voor meer branches, maar als dorpshuisbeheerder(s) moet je opnieuw alle creativiteit aan de dag leggen om het 'gezellig' te houden. Letterlijk.

Even geen muziek van Lamoraal van Egmont

3 december 2021

Voorlopig geen activiteiten

Gelet op de ernstige fase van de pandemie waarin we verkeren, en mede ook door de nieuwe maatregelen die de overheid heeft afgekondigd, heeft het bestuur van muziekvereniging Lamoraal van Egmont besloten om de activiteiten na de Sinterklaasoptocht op zondagmiddag, tijdelijk stil te leggen. Dit geldt voor het winterconcert op 12 december en de repetities vanaf dinsdag 30 november tot mogelijk dinsdag 21 december. Met dit besluit willen we een bijdrage leveren aan de uitweg van de Covid misère. Het algemene devies is: beperk zoveel mogelijk contacten. Er geldt nu ook het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Bovendien houd je aan de (basis)maatregelen. Deze punten zijn dan ook de basis van ons besluit. We gaan op dit moment niet op zoek naar de mazen in de regelgeving. Een uitzondering daarop is de Sinterklaasoptocht. Daarover is zaterdagmorgen extra overleg geweest met Jeugdbelangen. Er is een vergunning met voorwaarden voor dit doorstroomevenement en daar vallen wij ook onder. Wij hebben daar een maatschappelijke taak. Dit evenement kan dus nog doorgaan. Zondagmiddag 13:45 verzamelen bij Hanswijk. Tijdens de optocht houden wij 1,5 meter afstand evenals het publiek. Zodra er aanleiding is zullen we weer een bericht maken. Ondertussen houden we de mededelingen van overheid en KNMO in de gaten.

Cultureel Café Huys Egmont in December

17 december 2021

In december vinden weer diverse bijeenkomsten plaats in Huys Egmont in het het kader van Cultureel Café.

Kopieerapparaat krijgt bij PostaanZee een tweede leven

19 november 2021

Mooi gebaar van stichting De Waaier

Kopieerapparaat krijgt bij PostaanZee een tweede leven. Sinds kort is PostaanZee een kopieerapparaat rijker. Dankzij vrijwilliger Rob, die in contact kwam met stichting De Waaier.

Cees Broersen genomineerd als ‘behangschilder’

19 november 2021

Publiek kan op vijf ontwerpen stemmen

In het Westfries museum Hoorn is momenteel een expositie te zien over met de hand beschilderd behang. Deze oude ambachtelijke ontwerp en schildertechniek wordt weer toegepast. Het duo “Snijder en co” ontwerpt en schildert in opdracht fraaie behangontwerpen. Maar bij de tentoonstelling werd ook een ontwerpwedstrijd georganiseerd. De inzending IDYLLE AAN DE IJSSEL van Egmonder Cees Broersen werd bij de beste 5 ontwerpen gekozen door een vakkundige jury. Maar... nu is er ook nog een publieksjury en dat bent u. U kunt nu stemmen op een van de 5 ontwerpen, die door de vakjury zijn genomineerd. Dat kan op : WFM.nl/ genomineerden- ontwerpwedstrijd.

Column Peter van Vleuten: laat mij lijden

12 november 2021

De pijn geeft aan dat het weer mag...

Het was gewoon afzien. Of eigenlijk nog meer dan dat. Het was een keiharde confrontatie met de werkelijkheid. Zo’n dag of tien geleden ‘mochten’ we weer eens voor publiek spelen. Levend, ademend publiek, echte mensen. Het was in De Vest, samen met een select gezelschap van collega-artiesten. Een paar liedjes per act, je bent meer tijd kwijt aan wachten dan aan optreden. Ik dacht: dat doen we effe, lekker weer eens met de volle spots, goed verzorgd geluid, serieus ingerichte kleedkamers, prima artiestenbegeleiding. En dat was ook zo. Heerlijk om eindelijk opnieuw te baden in het geluid van 500 handen op elkaar en om de warmte van een nokvolle zaal te ervaren. Ja hier gaat het om, ruiste het door me heen. Dit hebben we gemist. Zelfs al was mijn keel wat schor na slechts drie liedjes. Een dag of vier later was het tijd voor een generale repetitie ten behoeve van het volgende serieuze concert. Posities uitkruisen, ‘cues’ oefenen, geluid afstellen en monitors checken. De volgende dag idem dito, maar dan met het hele ensemble, inclusief het deel na de pauze. Cameraposities controleren, lichtval checken, vijfstemmig zingen… het was weer ouderwets. De dag na het concert bemerkte echter ik hoe ik uit vorm was geraakt. Rauwe, beurse vingertoppen die geen stalen snaar meer verdroegen, een hese stem bij de hoge tonen, een paar snelle toonladdertjes die verzopen in de moerassige knoopvingers… En moe! Rust, riep mijn lijf. Maar dat ging niet. De volgende dag was het alweer tijd voor een volgend concert, deze keer als begeleider van een veertiental gelegenheidsartiesten. Bloed verscheen onder mijn vingernagels, de rauwheid van de vingertoppen weigerde zich om te zetten naar het eelt dat er ooit had gezeten. Mijn keel schuurde. Toen ik de dag erop kreupel en stram door het huis had gestrompeld, las ik diverse berichten van collega-artiesten in hetzelfde schuitje. Zangers en zangeressen zochten heil bij stemcoaches om hun haperende stembanden en verloren ademsteun te herstellen. Instrumentalisten gingen bij elkaar te rade voor huismiddeltjes om gehavende gewrichten en afgepeigerde ruggen en nekken weer in conditie te krijgen. Muzikanten moeten het hebben van minuscule spiertjes en fijne motoriek, vocalisten moeten hun stembanden laten werken om ze soepel en doorbloed te houden. Een paar oefeningetjes per dag is na anderhalf jaar gedwongen ruststand ruim onvoldoende als je opeens weer een paar uur op vol vermogen voor publiek moet staan. Trainen, trainen, trainen is het devies. Tot het gaatje gaan, pijn lijden. En muzikale fitheid terugwinnen. Die pijn is het werkelijke bewijs dat je weer ‘mag’. Vergeet het applaus, vergeet de handdoeken en fruitschalen in de kleedkamer. Het is de fysieke pijn die je laat voelen wat je doet, en waarom. Ik schrijf dit op het moment dat ik nog niet weet wat onze demissionaire bewindslieden op vrijdagavond zullen aankondigen in de zin van nieuwe maatregelen. Maar ik heb één vurige wens, één verzoek, één smeekbede aan het afgetreden kabinet, het OMT en alle andere beslissers op ieder niveau: Laat mij alsjeblieft lijden, laat mij pijn hebben, laat mij het bloed onder mijn nagels zien, laat mijn rauwe vingertoppen reiken naar koelend ijs, mijn schorre stem gezalfd willen worden met lauwe thee, laat mijn rug schrijnen door onnatuurlijke posities waarin ik me moet wringen om kleine kabeltjes in de juiste contacten te prikken, laat mijn nekspieren protesteren wegens het dragen van versterkers en het tillen van kisten. Laat mij vloekend en steunend uit bed kruipen. Maar verbied mij niet die pijn. Die zoete pijn. Die pijn die zegt: je mag. Je moet. Laat mij afzien. Peter van Vleuten

Knutselen en Kerststukjes met CréActief

26 november 2021

Houtbewerken voor volwassenen

Met Sinterklaas en Kerstmis in zicht heeft Peter Bleeker de mouwen weer opgestroopt. Hij organiseert binnen CréActief zowel een wekelijkse middag houtbewerken voor volwassenen in de voormalige Boswaid-school als een middag ‘Kerststukjes maken’ in dorpshuis ‘De Hanswijk’. Peter Bleeker heeft een passie voor werken met hout. Ooit was hij er beroepshalve mee bezig als docent houtbewerken en timmeren binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Nu wendt hij zijn kennis en vaardigheden aan voor volwassenen op een wekelijkse middag houtbewerken voor die doelgroep: kandelaars, kapstokjes, krukjes, vogelnestkastjes en trekpoppen zijn favoriete werkstukken. Aanvankelijk gebeurde dat in het Dorpshuis, nu is er tijdelijk een mooi en licht lokaal beschikbaar in de oude, leegstaande school De Boswaid. Wie nu gaat beginnen kan vast in december een fraai en zelf gemaakt Kerstcadeau afgerond hebben. Leuk om te doen, leuk om te geven en leuk om te ontvangen! Het houtbewerken gebeurt elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie of aanmeldingen: [email protected] Kerststukjes maken Op zaterdag 11 december organiseert Peter samen met zijn vrouw Liesbeth Bleeker van 14.00 tot 16.00 uur in ‘De Hanswijk’ een workshop ‘Kerststukjes maken’. Er wordt gezorgd voor voldoende materiaal in de vorm van steekschuim, groen, kaarsen, linten en andere decoraties. Natuurlijk krijgen de deelnemers tips en suggesties en als het nodig is een helpende hand. Graag zelf een bakje of bord meenemen. We maken er een gezellige middag van met koffie, thee en iets lekkers erbij. De kosten voor het geheel zijn € 10 per persoon. Voor meer informatie: bel Peter Bleeker: 06-31902060 of [email protected]

Ambitieuze aankoop van Museum Alkmaar

12 november 2021

Droom wordt werkelijkheid

Stedelijk Museum Alkmaar is erin geslaagd het grootste en misschien wel beste schilderij van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte te verwerven: het indrukwekkende interieur van een gefantaseerde katholieke kerk uit ca. 1670-1680. Het is de meest ambitieuze aankoop die het museum ooit heeft gedaan. De Vereniging Rembrandt heeft, mede vanwege het belang van dit werk voor de Collectie Nederland, 50% van de vraagprijs toegezegd (mede dankzij haar Mr. J.J.A.M. Kennis Fonds, haar Caius Fonds, haar Dorodarte Kunst Fonds, haar VriendenLoterij Aankoopfonds en een bijdrage van The School of Life Amsterdam). Het Mondriaan Fonds heeft een aanvullende grote subsidie gegeven. Dankzij vele bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio heeft het museum met de crowdfundingsactie Draag een stukje bij! het laatste deel (een streefbedrag van €25.000) in vijf weken bijeen gekregen. Daarmee kan de aankoop van het meesterwerk van Emanuel de Witte gerealiseerd worden. Directeur Patrick van Mil: "Dit is een geweldige aanwinst voor Stedelijk Museum Alkmaar. Iedereen die voor dit schilderij staat wordt betoverd door de verhalen en de geweldige licht- en ruimtewerking die De Witte in dit werk heeft gecreëerd. Het idee dat we huidige en toekomstige generaties bezoekers voor altijd kunnen laten zien wat een prachtig werk deze belangrijke zeventiende-eeuwse Alkmaarse kunstenaar heeft voortgebracht, vervult ons met trots. Wij zijn de ondersteunende fondsen zeer dankbaar, maar zeker ook de particulieren en bedrijven die met hun bijdragen laten zien hoe zeer de kunst en cultuurhistorie van stad en de regio hen aan het hart gaat." Tot en met 24 januari 2022 is de nieuwe aanwinst te zien in het museum in een speciaal daarvoor ingerichte zaal in Stedelijk Museum Alkmaar. Daarna zal het werk een plek krijgen in de permanente presentatie van het museum, die komende jaren wordt vernieuwd. De legpuzzel die samen met puzzelgigant Ravensburger is ontwikkeld voor de crowdfundingsactie is nog steeds te koop. De puzzel (€14,95) is verkrijgbaar in de museumwinkel. Meester van het licht Emanuel de Witte (1616/1617-1691/1692) was een stad- en leeftijdgenoot van schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678). Zijn vader Pieter de Witte was hoofd van de Franse school in Alkmaar. Na verblijven in Rotterdam en Delft verhuisde Emanuel naar Amsterdam, waar hij rond de jaarwisseling van 1691-1692 overleed. De Witte maakte naam met zijn fenomenale vaardigheid in de weergave van licht – zonlicht dat gefilterd wordt door gebrandschilderd glas, dat in lange banen op een kerkvloer valt, dat warmgele vlekken maakt op zuilen en banken. Zijn talent blijkt uit de vele kerkinterieurs die van hem zijn overgeleverd, maar ook uit enkele huiselijke interieurs en voorstellingen van marktkramen in de buitenlucht.

Artiance in de Kapberg met een spannend project

26 november 2021

Kunst zonder beperking

Galerie De Kapberg sluit dit jaar af met een bijzondere tentoonstelling. Ook dit jaar waren er beperkingen. De eerste twee tentoonstellingen moesten we vanwege de coronamaatregelen afgelasten en later in het jaar begonnen we voorzichtig met ons programma. In het vorige jaar konden we ook de tentoonstelling Artiance Kunstschool Speciaal niet door laten gaan. Nu kunnen we wel genieten van de producten die in Alkmaar zijn gemaakt. Het is kunst zonder beperking. Artiance Kunstschool Speciaal is een ontwikkelingsgerichte dagbesteding op het gebied van beeldende kunst. Getalenteerde mensen met een indicatie vinden hier een veilige plek om zichzelf te ontplooien in een breed spectrum aan beeldende technieken. Bij de kunstschool hangt een kunst-academische sfeer die de kunstenaars in spe uitdaagt om nieuwe creatieve wegen te bewandelen en hun mogelijkheden te onderzoeken. De kunstschool heeft een vierjarige scholing en een werkatelier, waar men de kans heeft eigen werk te maken en te exposeren. Wij werken enkel met vakbekwame docenten die ook zelf actief zijn in de kunst. De expositie in Galerie de Kapberg is voor ons een mooie kans om onze kunstenaars te presenteren. De mensen van het werkatelier exposeren elk een werk die de kern van hun kunstenaarschap laat zien. Van de leerlingen van de kunstscholing tonen we enkele uitgevoerde opdrachten. We hebben op dit moment twee jaargangen, een eerste jaars en een derdejaars groep. Er worden ook grote school-brede kunstprojecten gedaan in de Kunstschool, altijd rondom een maatschappelijk thema. We laten tijdens deze expo enkele werken uit het aRRRRRt project zien. Dit project draaide om de ‘plastic waste problematiek’. We hebben experimenteel gewerkt met afvalmateriaal en geprobeerd zodoende waarde te creëren met waardeloos materiaal.’ De tentoonstelling is te zien van 12 november tot en met 12 december op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Museum van Egmond sluit eerder om vrijwilligers te ontzien

5 november 2021

Coronamaatregelen doen - letterlijk - de deur dicht

Het Museum van Egmond aan de Zuiderstraat sluit per zaterdag 6 november, ruim 3 weken eerder dan de bedoeling was. Met begrip voor de noodzakelijk coronamaatregelen heeft het bestuur dit spijtige besluit moeten nemen om haar vrijwilligers te ontzien. In normale jaren zou het museum per 1 november al gesloten zijn geweest. Het hoopt haar deuren in mei 2022 weer gastvrij voor eenieder te kunnen openen. Actuele informatie over het museum en wetenswaardigheden over Egmonds heden en verleden: zie www.museumvanegmond.nl

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug