Pastinaakstamp met hamlapje en gebakken appeltjes
Stevig en gezond. Ook voor je portemonnee
Gepubliceerd: 24 januari 2025
Door de aardappel-pastinaakpuree te serveren met gebakken uien en appels krijg je een prachtige, winterse smaakcombinatie. Met een hamlapje erbij heb je dan een gezonde maaltijd op tafel!
Deze stamppot gaat met de zogenaamde ‘vergeten groete’ pastinaak. Zo vergeten is die inmiddels niet meer, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een smakelijke en stevige hap, die bovendien prima te betalen is.
Benodigdheden (4 personen):
1 kg iets kruimige aardappel
400 g biologische pastinaak
150 ml halfvolle melk
2 el milde olijfolie
600 g magere hamlappen
500 g middelgrote uien
1 friszoete appel
5 g verse selderij
Bereiding:
Schil de aardappelen en pastinaak, snijd ze in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, hou een paar stukken pastinaak apart en doe de rest terug in de pan. Voeg de melk toe en stamp met de pureestamper. Snijd de achtergehouden pastinaak in blokjes.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de hamlappen 12 min. op middelhoog vuur, keer halverwege. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snipper ondertussen de uien en snijd de appel in blokjes van een ½ cm.
Haal het vlees uit de pan en laat afgedekt rusten. Bak de ui en appel in het achtergebleven bakvet 10 min. op middelhoog vuur goudbruin. Snijd het vlees in repen van 1 cm. Snijd de selderij fijn, schep door het ui-appelmengsel.