Deel

Pastoor Rudolf gaat, pastoor Joke treedt aan…

Per 1 juni is pastoor Joke Kolkman in functie voor OK kerk

Pastoor Rudolf gaat, pastoor Joke treedt aan…

Deze week neemt pastoor Rudolf Scheltinga afscheid van de oud- katholieke parochie in Egmond. Ook in de “Flessenpost” is aandacht besteed aan zijn vertrek na meer dan tien jaar in Egmond actief te zijn geweest.

Aan de andere kant van het land, om precies te zijn in Arnhem, staan de verhuisdozen klaar van uw nieuwe pastoor: Joke Kolkman. Op dit moment nog voor velen een onbekende, vandaar dat ik de vrijheid neem alvast iets over mezelf te vertellen.

Ik ben geboren en getogen in Holten, een echt toeristenplaatsje aan de voet van de Holterberg. U begrijpt: vakantiegangers zijn voor mij geen onbekend verschijnsel. Na de middelbare school ben ik theologie gaan studeren in Kampen, inderdaad in het gereformeerde bolwerk van die tijd. Het waren prachtige jaren waarin ik veel heb geleerd en niet alleen uit de boeken.

Mijn eerste standplaats was Surhuisterveen, een prachtig dorp in Friesland waar ik Fries heb leren verstaan, als de mensen tenminste niet te snel praten. Vervolgens kwam ik terecht in Bergschenhoek, een dorp tussen Rotterdam en Zoetermeer. In Bergschenhoek ontmoette ik Herman Toorman, met hem ben ik nu ruim 26 jaar getrouwd en we hebben samen twee kinderen: Inge van bijna 22 en Bart- Jan van bijna 20.

In 2004 ontdekte ik de Oud- Katholieke Kerk en in 2007 hebben we samen de overstap gemaakt van de Protestantse kerk naar de Oud- Katholieke Kerk. Op dat moment werkte ik als geestelijke verzorging in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat waren hele mooie jaren, tussen het verdriet dat ik tegenkwam in de instelling was er ook ongelooflijk veel plezier.

In 2012 ben ik diaken gewijd, en vertrok ik naar mijn eerste parochie Arnhem. De priesterwijding volgde een half jaar later. Bijna negen jaar werk ik nu in Arnhem. Ik had wel eens aangegeven bij de bisschoppen dat een volgende plek prima zou zijn. Niet omdat Arnhem niet bevalt, maar omdat het goed is voor de parochie en voor de pastoor dat er nieuwe uitdagingen komen. Toch kwam de vraag of ik naar Egmond wilde gaan, voor mij onverwacht. Een ander bisdom, een nieuw gedeelte van het land en een onbekende parochie. Het kostte even tijd om aan de gedachte te wennen, toen heb ik van harte “ja” gezegd op de vraag om deze verantwoordelijkheid op me te nemen. Ik denk en hoop dat ik iets kan betekenen voor de parochie in Egmond, voor de mensen en voor het dorp.

En daar gaat het dan om: Kan ik van betekenis zijn? Als je zo verhuisdozen inpakt, komt er heel wat weer langs uit het ver of minder ver verleden. Zo kwam ik een tekstje tegen van iemand uit de instelling waar ik toen werkte:
Als iemand verdrietig is
kaartje sturen of brief schrijven
bij zitten, troosten
Als iemand blij is
ben ik ook blij.

Deze woorden troffen mij opnieuw: heel simpel, maar tegelijk een prachtige opdracht om elkaar ter wille van de mensen en in Gods Naam nabij te zijn. Tot binnenkort, de 23e juni staat de verhuiswagen in de Voorstraat.

Joke Kolkman

Foto’s: Joke Kolkman, Joke en haar man Herman Toorman nog volop in de verhuisdozen

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Pastoor Rudolf gaat, pastoor Joke treedt aan… Pastoor Rudolf gaat, pastoor Joke treedt aan…

Meer 'Kunst & cultuur':

Musea langzaamaan weer open voor publiek

18 juni 2021

Opening Museum van Egmond nog onduidelijk

In Egmond is het nog onzeker wanneer bijvoorbeeld Museum van Egmond weer open kan. Maar er zit in ieder geval beweging in. In Castricum gaat Huis van Hilde wel weer open. Daar is voldoende ruimte om mensen de vereiste anderhalve meter afstand te laten houden. Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum opende haar deuren voor publiek vanaf donderdag 17 juni en toegang is gratis voor museumkaarthouders. In het eerste openingsweekend neemt het museum ook meteen deel aan de Nationale Archeologiedagen. Het museum heeft de tijdelijke sluiting aangegrepen om een aantal vernieuwingen door te voeren in de tentoonstellingsruimtes, waardoor bezoekers een hoop nieuws kunnen komen bekijken. Zo is er een gehele vleugel over de geschiedenis en archeologie uit de 17e eeuw toegevoegd aan de vaste tentoonstelling en staat er een spiksplinternieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Leven in Lagen' over de mens in het Noord-Hollandse landschap. Ook de oudste dwarsfluit van Nederland is na de heropening te bewonderen in Huis van Hilde. Huis van Hilde is open van donderdag tot en met zondag van 11 - 17 uur. Ook DOK café, het museumcafé, is op deze dagen geopend. Bezoekers reserveren hun bezoek vooraf via de website van Huis van Hilde. Tickets zijn te boeken in tijdsloten per half uur. Het museum garandeert hiermee de veiligheid van de bezoekers. Betaling van de tickets kan in het museum per pin worden voldaan. De tickets zijn vanaf 8 juni te boeken op de website. Gratis met Museumkaart Huis van Hilde kreeg afgelopen oktober 2020 de museumstatus. Dat betekent dat het museum vanaf de heropening gratis is voor iedereen met een museumkaart. Nationale Archeologiedagen Het museum neemt in het eerste openingsweekend gelijk ook deel aan de Nationale Archeologiedagen. Op zaterdag en zondag zijn er daarom extra gratis rondleidingen te volgen en is de ArcheoHotspot weer open voor bezoekers. Zij kunnen in deze hotspot meehelpen met archeologisch onderzoek. Ook geschikt voor kinderen. De activiteiten zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Kijk voor meer info op huisvanhilde.nl

UPDATE Geld voor ‘Vissersvrouwen’ nu echt bij Museum van Egmond

21 juni 2021

Wethouder Tromp overhandigt cheque

De zomer is voor Museum van Egmond goed begonnen in ieder geval. Wethouder Antoine Tromp overhandigde maandag 21 juni (symbolisch) de toegezegde 12.500 euro voor de aankoop van 'Vissersvrouwen' van Roeland Koning. Dat gebeurde aan Carla Kager, vrijwilliger en Jan Apeldoorn, voorzitter. Museum van Egmond is een succesvolle inzamelingsactie gestart om het schilderij ‘Vissersvrouwen’ van Roeland Koning te kunnen kopen. De gemeenteraad nam een motie aan om die actie financieel te ondersteunen met een bijdrage van maximaal 12.500 euro. Het college had daarmee officieel ingestemd. Het schilderij toont drie vissersvrouwen in Egmond aan Zee uit de periode 1924-1927. Roeland Koning verbleef op dat moment in de kustplaats. Het Museum van Egmond heeft al andere werken van deze schilder. Wethouder Antoine Tromp: 'Dit is een unieke kans die waarschijnlijk nooit meer voorkomt. Het werk laat op een unieke wijze een stukje geschiedenis zien van het vissersleven in Egmond aan Zee. Het schilderij heeft daarmee een grote cultuurhistorische waarde.'

Je moet het willen zien

11 juni 2021

Het gaat om het juiste moment

Ook Ruud de Raadt, net als Rob Borst IVN-gids, ziet regelmatig leuke en opmerkelijke zaken in de natuur als hij zijn rondje loopt. Zoals deze Schotse Hooglander die precies op het goede moment bij dit bordje staat.

Dorpshuizen komen ook langzaam weer op gang

11 juni 2021

Gebruik maken van de ruimte die er weer een beetje is

Langzaamaan komen ook de dorpshuizen Hanswijk en de Schulp weer tot leven: er mag weer iets meer en de activiteiten starten op. Dat wil niet zeggen dat ze meteen 'helemaal los kunnen' maar er begint teken van leven te komen.

Actie ‘Vissersvrouwen’ verloopt voorspoedig

4 juni 2021

Hartverwarmende reacties, ook van buiten Egmond

Egmonders en ook mensen van buiten reageren hartverwarmend op de actie om het schilderij ‘Egmondse Vissersvrouwen’ van Roeland Koning naar Egmond te halen. Dat laat Carla Kager van Museum van Egmond weten. De gemeente Bergen beloofde het door het museum ingezamelde geldbedrag te verdubbelen tot maximaal 12.500 euro. Voor het museum is inmiddels € 11.767,50 gestort. Er komt ook nog € 2,50 binnen per verkocht boek van Gerjan Zwaan: ‘De Lankies’. Wanneer het bedrag iets hoger uitkomt, wil het museum dit geld graag gebruiken voor aangepaste verlichting, zodat het schilderij mooier uitkomt. Ook voor het opknappen van de museumzaal waar de schilderijen van Roeland Konings hangen. Carla Kager dankt namens het museum alle gulle gevers, waaronder dorpsvereniging ‘De Parel’, de Oud-papiergroep en kleinkinderen van Roeland Koning, voor dit schitterende resultaat. Het Museum kan vanwege corona nog niet open gaan, in afwachting van nadere maatregelen.

Lamoraal van Egmont hoopt meteen op concert begin juli

4 juni 2021

Lang niet gerepeteerd, maar concert moet haalbaar zijn

Ook Lamoraal van Egmont pakt de draad weer op met repetities. Daar gaan ze echter meteen stap verder: voor begin juli staat meteen een concert op de planning. Hoe, wat en waar precies is nog niet bekend, maar er is wel een doel.

Wunderkammer Nicolaes Witsen opent de deuren

4 juni 2021

Rariteiten en naturalia te bezichtigen

Vanaf zaterdag 5 juni opent de Wunderkammer met de naam Nicolaes Witsen haar deuren in het Slotkwartier, het historische hart van Egmond aan den Hoef. Nicolaes Witsen (1641-1717) was een verwoed verzamelaar van rariteiten en naturalia. In zijn Amsterdamse huis aan de Herengracht 440, gelegen in de Gouden Bocht, was zijn fameuze verzameling ondergebracht in een speciale Kunst- en Wunderkammer. De collectie bestond o.a. uit schelpen, koralen, dierpreparaten, mineralen bodemvondsten en kunstvoorwerpen uit alle delen van de wereld. Hij was ook de eerste verzamelaar van Aziatische kunst in Noord Europa. Onder de vele belangrijke bezoekers waren o.a. Cosimo III de Medici, die zelf één van de grootste kunstcollecties ter wereld bezat, en Tsaar Peter de Grote, met wie hij zeer vriendschappelijke relaties onderhield. Een soortgelijke collectie is nu te bezichtigen in Egmond aan den Hoef! Deze Wunderkammer is genoemd naar de beroemde inwoner van Egmond aan den Hoef, die woonde op Tijdverdrijf en is begraven in de Slotkapel. Daar is een schitterend epitaaf aangebracht door zijn familie. Ook de beroemde filosoof Rene Descartes heeft enige tijd op Tijdverdrijf gewoond, en diens beeld, gemaakt door Fabio Pravesani, staat in de tuin van de Slotkapel. Wunderkammer Nicolaes Witsen en de Slotkapel zijn zaterdag 5 juni van 14.00 tot 17.00 uur vrij te bezoeken aan de Slotweg te Egmond aan den Hoef.

Gerjan Zwaan signeert… en signeert… en signeert…

31 mei 2021

In de rij voor een handtekening van de auteur

Hij ging er eens goed voor zitten. Gerjan Zwaan kwam om 12 uur bij Boekhandel Dekker & Dekker om zijn boek' De Lankies' te signeren. De oplage van 1100 stuks was nog niet meteen zondag uitverkocht, maar dat het een gewild item is werd wel duidelijk.

Peter van Vleuten: Terug naar Egmond

28 mei 2021

Ooit willen we dat allemaal...

Terug naar Egmond Je eerste elektrische gitaar. ’t Is net als je eerste liefde. Die vergeet je niet. Ik zie ‘m nog zo voor me. Een heuse Stratocaster. Voor de leken: zo’n model waarop Hank B Marvin van de Shadows speelde. En Jimi Hendrix. Nou moest de echte, échte Stratocaster eigenlijk van wereldmerk Fender zijn. Maar dat was voor mij als scholier niet te betalen. Gelukkig kopieerden de Japanners er in die tijd al lustig op los, zodat ik voor 400 keiharde Hollandse guldens een nepper kon kopen. Merk: Rokkomann. Klonk een soort van Duits ambachtelijk maar het was waaibomenhout, de snaren stonden pijnlijk hoog en het ding bromde als een gek. Maar toch. Het was m’n eerste. En hij zag er oppervlakkig bekeken precies zo uit als een Fender. Ik was de koning te rijk. Natuurlijk wáren er wel andere keuzes in de winkel van Peter Birekoven in de Hekelstraat. Maar die waren niet rock & roll genoeg. Althans niet binnen de reikwijdte van mijn budget. Ik had wel de mogelijkheid om een tweedehands Egmond te kopen, maar dat was niet hip genoeg voor mijn smaak. Egmonds waren van Nederlandse makelij en ze pasten in mijn beeld van saaie sixties-orkestjes die nooit waren doorgebroken. Ik wilde een Strat! Desnoods een neppe. Merkwaardig hoe je er in die fase naar kunt kijken. Wist ik veel dat George Harrison himself een Egmond had en daarmee toch niet bepaald beroerd uit de verf was gekomen. Maar ja, Egmond… Ik woonde op het Woud tussen Bergen en Egmond aan den Hoef. Dan kan je eerste gitaar geen Egmond zijn. Te dicht bij huis. Ik wilde de wereld veroveren. Dus moet je je internationale ambitie dan niet aan iets plakken dat zo lokaal klinkt. Alleen al vanwege de naam viel de Egmond af. Dan liever die Rokkomann. Had ook niemand van gehoord, maar het klonk allemaal toch wat avontuurlijker. Maar de tijden veranderen. Hippe jonge muzikanten van nu vinden zo’n oud instrument helemaal te gek. Laatst zag ik Eefje de Visser live op tv een waanzinnig sferische klank toveren uit een exotisch ogende gitaar met een originele vintage sixties-sound. Wow, dacht ik. Waar speelt die nou op? U raadt het al. Inzoomend op de gitaar van Eefje stond het fier op de kop: Egmond. Met terugwerkende kracht had ik spijt van die Rokkomann. Met de oren van nu raakte ik betoverd door de oersound van de jaren 60. Heimwee naar wat ik toen suf vond. Ooit willen we allemaal terug naar Egmond.

De Week van het Spannende Boek

28 mei 2021

Een tas met spannende inhoud...

Bibliotheek Kennemerwaard en Zuivelhoeve By Kaashuis Tromp Egmond aan den Hoef pakken opnieuw uit met een leuke actie rondom de Week van het Spannende Boek. Dit keer een mooie linnen tas met spannende producten met iets meer pit dan je misschien gewend bent, spannende boekentips en een leuke prijsvraag, waarbij je kans maakt om een spannend boek te winnen. In de tas vind je een aantal spannende producten van Zuivelhoeve By Kaashuis Tromp Egmond aan den Hoef. Boekentips met bloedstollende thrillers (te reserveren bij Bibliotheek Kennemerwaard, www.bknw.nl). En een leuke actie waarbij je als je de rebus goed oplost, kans maakt op het nieuwste boek van Jo Nesbø. Tijdens De Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni 2021) staan verschillende genres van 'spannende boeken' centraal bij Bibliotheek Kennemerwaard. Zo is er tijdens deze week volop aandacht voor misdaadliteratuur en nieuwe thrillers. De tas kost € 15,-. Als je lid bent van de bibliotheek betaal je bij het tonen van je lidmaatschapskaart slechts € 12,50. De tas is vanaf 7 juni te koop bij Zuivelhoeve By Kaashuis Tromp Egmond aan den Hoef, Nieuwe Egmonderstraatweg 1-7 Egmond aan den Hoef (tegenover de Albert Heijn). De actie duurt tot eind juni 2021. De oplossing van de rebus kun je tot uiterlijk 30 juni mailen naar [email protected]

Er klinkt weer muziek in de toekomst…

28 mei 2021

Eensgezindheid hervat lessen en repetities!

Voorzitter Vincent Pepping van muziekvereniging Eensgezindheid is blij, heel blij dat de repetities weer kunnen beginnen. 'Vergelijk het maar met de koeien die na een lange winterperiode weer de wei in mogen', aldus Vincent.

Nico Zentveld: Van ‘tuinexpositie’ naar openluchtexpositie in alle tuinen

28 mei 2021

Op 5 en 6 juni fungeert de Duinweg als openluchtexpositie

Vorig jaar zat hij nog in zijn eigen tuin met een deel van zijn schilderijen, maar deze zomer gaat Egmond-Binner Nico Zentveld toch echt exposeren. Aan zijn eigen Duinweg, in de tuinen van alle bewoners.

Column Peter van Vleuten: Wij zijn een eigenwijs volk

21 mei 2021

‘dat maak ik zelf wel uit’, ‘ik moet natuurlijk niks’

Als het al niet duidelijk was, dan is het sinds maart vorig jaar wel bewezen. Wij Nederlanders zijn een eigenwijs volk. Vergeleken met veel andere volkeren zijn we extreem anti-autoritair. We laten ons door niemand iets opleggen (‘dat maak ik zelf wel uit’, ‘ik moet natuurlijk niks’), we houden niet van hiërarchie en als we bevelen krijgen, valt dat steevast verkeerd. Nederlanders moet je niet commanderen en al helemaal niet vertellen wat ze moeten doen. Of laten. Eén regeltje te veel en we hebben meteen een dictatuur.

‘De Lankies’, de beleving van het Derreper Dôin

21 mei 2021

Tweede boek Gerjan Zwaan over de duinlandjes verschijnt 30 mei

Zondag 30 mei a.s. verschijnt Gerjan Zwaans tweede boek, 'De Lankies', over het typerende zeedorpenlandschap en zijn bewoners.

UPDATE: Raad unaniem akkoord met steun voor aankoop ‘Vissersvrouwen’

19 mei 2021

Motie voor financiële steun aangenomen

Het zal geen verrassing zijn dat de door alle fracties ondertekende motie om geld ter beschikking te stellen voor de aankoop van 'Vissersvrouwen' ook als zodanig is aangenomen tijdens de raadsvergadering.

Buitenmusea mogen beperkt open, maar binnen…

21 mei 2021

Nog steeds (te) beperkt

Buiten mag langzaam maar zeker wat meer in de sector Kunst & Cultuur. Binnen is het nog altijd uiterst beperkt. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de culturele instellingen pas vanaf begin juni (6 uni staat in het schema) open. Dat geldt dus ook voor de Egmondse musea.

Fabio Pravisani over beeld Rene Descartes

14 mei 2021

In gesprek met Margriet Vroomans op NPO Radio 4

In de tuin van de Slotkapel in Egmond aan den Hoef staat een bronzen buste van de wereldberoemde Franse filosoof en wiskundige Descartes. Het is gemaakt door beeldhouwer Fabio Pravisani van de gelijknamige IJssalon Pravisani. Zondag 16 mei om 8.15u praat Margriet Vroomans met hem in De Ochtend van 4 op NPO Radio 4. Over het beeld en de bijzonder combinatie van twee ambachten.

Nieuwe start ‘Internationaal eten’ bij PostaanZee

14 mei 2021

Hervatting van succesvol initiatief

Nu langzaamaan de wereld weer wat van het slot gaat en er meer mogelijk wordt, kunnen allerlei initiatieven weer worden opgestart. Zoals de succesvolle kookavonden in het programma van PostaanZee. Door de coronamaatregelen ziet het er wel iets anders uit. Per avond kunnen er nu 8 gasten aanschuiven. Velen zijn daar juist positief over om zo beter met elkaar in gesprek te komen. Er wordt nu gestart met vier avonden en wel op 10 juni, 8 juli, 22 juli, 12 augustus. U kunt zich aanmelden bij PostaanZee op elke dinsdagmiddag van 12.00 – 16.30 uur. Geeft u wel aan welke datum u eventueel niet kunt. Wij verdelen de aanmeldingen over de vier avonden. Tegen betaling van € 6,- krijgt u een deelname bon. Iedereen is welkom bij Postaanzee. Kent u iemand die de weg naar Postaanzee niet weet of minder mobiel is? Neem u dan contact op met Postaanzee en bespreek de mogelijkheden. Postaanzee is rolstoel toegankelijk. Alle aangemelde personen krijgen de eerste week van juni bericht op welke avond men wordt verwacht. Meer Informatie bij [email protected] of tel. Postaanzee 072-5822310 en www.postaanzee.nl

Galerie De Kapberg weer open voor publiek

14 mei 2021

Onder voorwaarden weer naar binnen

Galerie De Kapberg is weer geopend voor publiek: u kunt daar dus weer tentoonstellingen zien. Er zijn natuurlijk nog wel regels: het mondkapje op en afstand houden van elkaar, met maximaal 5 personen tegelijk binnen en geen gebruik maken van het toilet. Voorlopig is de galerie alleen geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Renovatie Huys Egmont vordert gestaag

7 mei 2021

Eind mei oplevering van het 'skelet' voor 'Egmonds cultuurhuis'

We realiseren het ons niet altijd, maar Egmond is toch echt de bakermat van Holland. De historie van de Egmonden gaat een plek krijgen in het oude raadhuis en schoolgebouw aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de verbouwing af te ronden en 'Huys Egmont' op 21 mei a.s. casco op te leveren.

1500 mensen keken naar FRITZ

7 mei 2021

Lars Belleman in de hoofdrol

De voorstelling FRITZ 75 jaar vrijheid, over de jongste knokploegleider van Nederland, werd in september 2020 vier maal als preview uitgevoerd in een aangepaste corona opstelling. In mei 2021 kon de voorstelling - net als een jaar daarvoor - vanwege de geldende coronamaatregelen niet voor publiek gespeeld worden. Deze keer werd zij vanuit de grote zaal van het theater als online stream beschikbaar gesteld. Zo'n 1500 mensen bekeken op deze manier op 4 en 5 mei de voorstelling, met Egmonder Lars Belleman in de hoofdrol als Fritz Conijn.

Bunkermuseum Jansje Schong is er klaar voor

14 mei 2021

Een kleine inkijk wat je kan verwachten bij het bunkermuseum

Met het oog op de naderende versoepelingen en uiteraard met het idee dat er ooit weer bezoekers kunnen komen, heeft stichting Egmond 40-45 een promotievideo gemaakt. Met trots presenteert 'De stichting Egmond 40-45' de nieuwe promotievideo (1.54 min.) van hun stichting en Bunkermuseum Jansje Schong. Een mooie samenwerking met JD-productions heeft geresulteerd in een video die de sfeer pakt die het museum uitstraalt. 

De Stichting Restauratie Slotkapel luidt de noodklok

23 april 2021

Geldbronnen vallen droog, dus donateursactie is hoognodig

Ook de Slotkapel te Egmond aan den Hoef ondervindt de gevolgen van de coronamaatregelen. De geplande culturele gebeurtenissen, concerten en huwelijken vonden geen doorgaan, laat staan, dat nieuwe activiteiten opgestart konden worden. Een belangrijke bron van inkomsten droogde hiermee op.

Theatervoorstelling over Fritz Conijn gaat online!

23 april 2021

Egmonder Lars Belleman in de hoofdrol

De voorstelling FRITZ 75 jaar vrijheid, die oorspronkelijk vorig jaar mei op de planken zou staan, zal na een jaar uitstel helaas niet voor publiek gespeeld kunnen worden. Maar het bijzondere stuk over de jongste knokploegleider van Nederland zal op 4 en 5 mei online te zien zijn, gestreamd vanuit de kleine zaal van Theater De Vest! Je kunt een ticket (v.a. €10) bestellen op de website: www.superstar.theater

PostaanZee biedt plaats aan Egmondse kunst

7 mei 2021

De moeite van het bekijken waard

PostaanZee is bij iedereen bekend als ontmoetingscentrum waar het kan bruisen van activiteiten. Helaas door de corona crisis is het nu even anders allemaal. Maar wat niet iedereen weet is dat het ook onderdak biedt aan twee Egmondse schilders, t.w. Jos Apeldoorn en Huug Zentveld. Ze behoren beiden tot het Schilders genootschap HALLEM. Alle wanden zijn bedekt met hun schilderijen. Ze komen prachtig tot hun recht in het ontmoetingscentrum. Onlangs kwam Huug Zentveld weer eens een wisseling aanbrengen. Deze wisselingen gebeuren met regelmaat. Dus saai wordt het nooit. Door al die mooie schilderijen aan de wanden kun je wel zeggen dat PostaanZee ook wel een galerie genoemd mag worden. Het is de moeite waard om eens binnen te lopen. Uiteraard is alles te koop. Meer informatie zie: www.huugzentveld.nl De openingstijden zijn nu aangepast evenals het toegestane aantal mensen. PostaanZee is geopend van maandag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en op dinsdag tot 14.30 uur.

Witte Paard bij Blauwe Paal alsnog naar andere locatie?

16 april 2021

Inmiddels al voor 10.000 euro schade geweest

Je kunt er van alles van vinden, het paard bij de Blauwe Paal dat onderdeel uitmaakt van de 'paardenparade'. Onomstreden is het nooit geweest in ieder geval. Het kunstwerk is over de afgelopen jaren echter al zo vaak schade toegebracht dat inmiddels wordt overwogen een andere locatie te zoeken. Daar zijn meer opties voor en de gemeente staat ervoor open, zolang het maar langs die paardenroute' is.

Zou het dan echt weer kunnen?

9 april 2021

Misschien de eerste tekenen van een mooie zomer...?

Nu in Den Haag langzaamaan een beweging plaatsvindt richting een meer open samenleving zou het zomaar kunnen dat de Egmondse musea misschien weer open zouden kunnen deze zomer. Of het nu gaat om het Museum van Egmond, het Abdijmuseum, het museum Prins Hendrik de Zeevaarder (in de PHS), het Bunkermuseum Jansje Schong, allemaal moesten ze het tot nu toe doen met online acties. Of gewoon helemaal niets, want niet bij iedereen is dat even eenvoudig te realiseren. Maar de komende weken/maanden gaan er allerlei testevenementen plaatsvinden in het hele land. En als die nu goed gaan...

Raad steunt Museum Kranenburg naar toekomst

9 april 2021

Maar het nieuw te bouwen depot moet worden gedeeld

Er werd wel wat tegenaan gehikt, de plannen voor Museum Kranenburgh. Niet tegen de toekomstplannen als geheel, maar wel tegen het 'eigen depot'. Dat ging net even een stap te ver. Het circa 1,4 miljoen euro kostende nieuw (in de Boekelermeer) te bouwen depot komt na de aanpassing van het voorstel ook voor andere kunstaanbieders en -beheerders beschikbaar.

Verbouwing Huys Egmont vordert gestaag, maar dan…

9 april 2021

Subsidiegevers aanspreken, maar wel door deskundigen

De verbouwing van Huys Egmont, zeg maar rustig de complete renovatie, vordert gestaag. Ergens tweede helft mei zal de aannemer klaar zijn en dan begint voor Stichting Historisch Egmont het werk; zorgen dat er geld binnen komt voor de verdere inrichting. 'En dat is werk voor specialisten', zegt voorzitter Martijn Mulder.

Eensgezind(heid) door de coronacrisis

2 april 2021

Beroep op loyaliteit van de Egmonders

Het zijn bijzondere tijden. We horen het niet voor het eerst, maar daarmee wil dat nog niet zeggen dat de nood verandert. Muziekverenigingen hebben het in deze tijd lastig, net als veel andere verenigingen. Daarom doet Eensgezindheid een beroep op de loyaliteit van de Egmonders hun muziek een warm hart toedragen.

Weer door de ramen kijken

2 april 2021

De zee, de zee, de zee

De Kapberg vindt het belangrijk, dat zij iets kan bieden in deze magere tijden voor de kunst. Toen de reguliere tentoonstelling, waar Marjoke Staal één van de exposanten was, niet door kon gaan, heeft ze deze samenstelling van werk aangeboden om de ruimte die zichtbaar is vanaf de straat te vullen.

De Schilders van Egmond

26 maart 2021

Het nieuwe boek van Peter v.d. Berg

Het nieuwe boek van Peter v.d. Berg beschrijft honderden jaren aan Egmondse kunstgeschiedenis en is rijk geïllustreerd met prachtige afbeeldingen. 

Andrez en Huug nog even in De Kapberg

26 maart 2021

Tot het eind van de maand van buitenaf te zien

Het begint helaas te wennen, maar we zijn er niet blij mee. We kunnen in deze coronatijd nergens naar toe. Ook de musea zijn gesloten en daarom kun je ook niet gaan kijken in de galerie. We hebben daar een oplossing voor gevonden: je kunt de kunst door de voorramen van de galerie bekijken. Dat is al twee keer goed gegaan. Het jaarprogramma is klaar en in april kunnen we weer naar binnen. Nu kunt u vanaf 16 maart de tentoonstelling zien van de gebroeders Zentveld, echte Egmonders! Huug vormt al meer dan 25 jaar samen met Jos Apeldoorn en Erik Baart het schilderscollectief 'Hallem'. Ze exposeerden hier in de buurt en in het buitenland en ook bij de Kunst10Daagse in Bergen. Huug werkt graag met olieverf. Van Andrez heeft de galerie regelmatig werk laten zien. Zo hebben we in 2018 zijn 85e verjaardag gevierd met een grote tentoonstelling. De schilderijen hingen tot aan het plafond. Andrez werkt ook met olieverf, maar ook met acrylverf en inkt. Zijn werk is overigens ook te zien, op dezelfde manier, bij zijn Galerie aan de Julianaweg. De tentoonstelling is tot eind maart te zien vanuit de tuin. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef.

PostaanZee omarmt ‘Hobby van oma’

5 maart 2021

'Hobby van oma' is een geweldig initiatief van twee jonge meiden uit Egmond aan Zee om zo verveling onder ouderen te verminderen. PostaanZee steunt dit project van harte. 'Hobby van oma' biedt handwerkpakketten met instructies aan voor ouderen. Ouderen krijgen een pakket met benodigdheden om originele handgemaakte creaties te kunnen creëren. Bv: Speenkoordjes of armbandjes maken, haken of aan de slag met macramé. De creaties die zij met liefde en vol enthousiasme maken worden weer verkocht. Hoe meer creaties er worden verkocht, hoe meer boxen er kunnen worden samengesteld en hoe meer oma’s er weer blij gemaakt kunnen worden omdat ze zich kunnen vermaken met handwerken. Door de corona maatregelen is PostaanZee regelmatig gesloten en worden hun activiteiten erg gemist. PostaanZee vindt het fijn dat ze deze pakketten kan aanbieden. In de etalage in de Voorstraat staat een voorbeeld-box. En er staan pakketten klaar om gratis mee te nemen. Deelnemers kunnen aangeven wat ze leuk vinden om te maken. Ook kunnen de deelnemers via een facebook groep hun creaties aan elkaar tonen en ideeën uitwisselen. Op de website www.hobbyvanoma.nl en bij PostaanZee worden de gemaakte creaties verkocht. Met het maken van deze pakketten kunnen ongeveer 700 ouderen worden bereikt en met de verkoop veel jonge moeders en andere inwoners. Woon je in de Egmonden en omgeving en wil je een leuke box met benodigdheden om even lekker creatief bezig te zijn? Kom je box halen bij PostaanZee of neem contact op met 'Hobby van Oma'. De boxen kunnen worden thuisbezorgd. www.hobbyvanoma.nl t:06 37437266 www.postaanzee.nl Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug