Deel

Penningen voor Museum van Egmond

Zeven kleine zilveren penningen uit 12e-13e eeuw.

Penningen voor Museum van Egmond

Willem Visser uit Egmond aan Zee heeft het Museum van Egmond zeven kleine zilveren penningen cadeau gedaan die hij bij Egmond heeft gevonden. Het bijzondere is, dat ze in de 12e en 13e eeuw zijn uitgegeven door opeenvolgende graven van Holland. Andrea Rijtema maakte er een compositie van met afbeeldingen.

Willem, die in het dagelijks leven vis inkoopt, verkoopt en serveert, gaat er in zijn vrije tijd graag op uit met de metaaldetector. Hij doet dit alleen met toestemming van de landeigenaar als de bollen van het land zijn, of als er ergens wordt gegraven. Klinken er geluidjes dan wordt het spannend: is het een doodgewone dop of iets uit een ver verleden?

Sporen van bewoning
Zo heeft Willem in 20 jaar bij Egmond heel wat sporen van bewoning gevonden, zelfs van een paar duizend jaar geleden: scherven, oude munten en voorwerpen zoals een mantelspeld. Bijzonder ook was een zilveren Dinari met de beeltenis van Apollo uit de Romeinse tijd. Willem laat zijn speciale vondsten onderzoeken en houdt ze niet zelf. Bij het Huis van Hilde zijn ze er blij mee.

Graven van Holland
Maar deze penningen wilde hij graag aan het Museum van Egmond schenken. De eerste met de kop van graaf Floris III die in 1140 graaf van Holland werd t/m de zevende van Jan I in 1296. De eerste graven van Holland waren immers nauw verbonden met monniken van de Abdij van Egmond, de stichters van Egmond aan Zee. In het museum is een bescheiden hoek gewijd aan de Abdij en het Slot op den Hoef die verloren gingen in 1573.

Informatie
Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Open t/m 31/10 elke middag van 14 – 17 uur. Entree €4,- 4 t/m 17 jaar € 2,- inclusief een van de museumquizzen. Gratis met museum- of donateurskaart. Rolstoeltoegankelijk.
www.museumvanegmond.nl

Foto (Andrea Rijtema, DreDesign.nl)

Jan Apeldoorn, voorzitter van Museum van Egmond, neemt de zeven zilveren penningen uit de geschiedenis van Egmond in ontvangst van Willem Visser (rechts).

Meer 'Kunst & cultuur':

UPDATE: Koopman Isaac Le Maire tegen de VOC, de machtigste multinational van de 17e eeuw

1 december 2023

Presentatie boek 'Rond de Kaap' van Tom Dieusaert in Huys Egmont

Vrijdagmiddag 8 december, om 15:00 uur, verzorgt de Vlaamse schrijver en VRT - journalist Tom Dieusaert een presentatie over zijn pas verschenen boek ROND DE KAAP. Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac Le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Muziekcafé Soigné toneel voor Duynvolck

1 december 2023

Een sfeervolle middag met Keltische en Ierse muziek

Op zondag 3 december speelt de folkgroep "Duynvolck" van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné. Duynvolck is een band die Keltische en Ierse muziek speelt. Ze treden op bij kleine festivals, openingen van tentoonstellingen, (buurt)feesten, intieme concerten en jamsessies. De muzikanten komen allemaal uit de directe omgeving van de regio Alkmaar en spelen viool, Ierse fluit, gitaar, zang en percussie. Ze brengen met hun muziek naast vrolijke en soms snelle Ierse en Nederlandse nummers ook oude, sfeervolle tunes ten gehore. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen verplicht op [email protected].

Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot

24 november 2023

Nog veel werk te doen, maar het ligt op schema

Voor de tweede keer konden geïnteresseerden ween kijkje nemen achter de schermen van het restauratiewerk aan Overslot (Slotweg #42 en #44). Daarbij werd duidelijk dat het straks een plaatje wordt, maar er is nog wel wat werk te doen.

Kunst aan Zee in Zeehuis Bergen

24 november 2023

Kleurrijke expositie van 10 grote schilderijen

In Het Zeehuis te Bergen aan Zee is vanaf heden de kleurrijke expositie te zien van Margot Andriessen en Stefan Koopman. In totaal tonen zij 10 grote schilderijen in de expositieruimte van Het Zeehuis, gelegen in de centrale hal. Vanuit het onbewuste wordt kunst tot uiting gebracht, waarbij het werk van Stefan de spontane toets, heldere kleuren en grove structuren opvallen. Margot brengt met oog voor kleur, de kracht van gevoel en emotie tot leven.

Kirsten Benschop op zoek naar het ooit van toen en straks

24 november 2023

Zondag 26 november in Vredeskerkje

In de serie 'Gedachten aan Zee' komt zondag 26 november schrijfster en actrice Kirsten Benschop naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Het verlangen naar ooit toetst ze in haar theatermonoloog aan de inzichten van denkers en schrijvers van nu, uit verschillende tradities. Op zoek naar hoe het nu misschien ook kan. Wordt democratie ook wel verward met persoonlijke vrijheid. Is innerlijke vrijheid iets anders, misschien beters? Om minder kort lontje te zijn? Haar voorstelling 'Bronnen' is een pleidooi voor verdraagzaamheid. Na afloop is er een interview en alle ruimte voor uitwisseling van gedachten. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur, kaarten via kunstgetij.nl.

Bunkermuseum Jansje Schong voorgedragen bij JFK Library

24 november 2023

JFK's dochter, Caroline Kennedy, kon geen beschermvrouwe worden, maar dit kon wel

Stichting Egmond '40-'45 is nog steeds druk bezig met het inzamelen van fondsen voor het LOST monument wat eventueel aan de Boulevard moet komen. In het kader daarvan heeft de stichting de dochter van John F. Kennedy, Caroline Kennedy-Schlossberg, gevraagd of ze beschermvrouwe wil zijn van het LOST monument en museum. Dit omdat het monument staat voor verzoening tussen voormalige vijanden en haar vader iemand was die dit zeer nastreefde, aldus de Stichting.

De Adelbertusakker zoekt steun

24 november 2023

Zes deuren zijn aan vervanging toe

De Adelbertusakker is op zoek naar uw steun! Het bestuur van Stichting De Adelbertusakkker is van plan om de huidige deuren van de twee toegangspoorten op de Akker te vervangen. De bestaande deuren zijn in een dermate staat dat vervanging hard nodig is. Ze zijn zeker nog niet oud, geplaatst in 2010, maar de destijds gekozen materialen blijken niet bestand tegen weer en wind.

Oproep aan alle (kunstliefhebbende) Egmonders

24 november 2023

Nieuwe Egmonders-tentoonstelling 2024

Galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef, organiseert in januari en februari 2024 weer een traditionele Egmonders-tentoonstelling. Alle creatievellingen van de Egmonden krijgen vijf weken lang de gelegenheid één, twee of drie werken te tonen in de galerie, afhankelijk van het aantal deelnemers en de grootte van het werk. Alle stijlen en technieken zijn welkom, denk aan tekeningen, schilderijen, aquarellen, foto’s, beelden, digitaal werk, keramiek en ruimtelijke installaties. De enige voorwaarde is dat je een inwoner bent van één van de drie Egmonden. De inrichting van de tentoonstelling zal worden verzorgd door deskundige medewerkers van de galerie, zodat er een mooi en evenwichtig geheel zal ontstaan. Er zal een feestelijke opening zijn op 21 januari, voor iedereen gratis toegankelijk. Egmonders die willen deelnemen, kunnen een inschrijfformulier ophalen in de galerie tijdens de reguliere openingstijden, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur, maar voor 18 december, want dan zijn wij even een paar weken dicht. Grijp die kans! Wacht niet te lang met inschrijven en kom naar Galerie de Kapberg. Het adres is: Slotweg 17 1934 CM in Egmond aan den Hoef Er wordt per deelnemer tien euro gevraagd om de kosten te dekken. Het inschrijfformulier kan tot 10 januari 2024 in de brievenbus van de galerie worden gedeponeerd.

Talent voor de edele schilderkunst

17 november 2023

Eindresultaat mag er zijn

Deze zomer waagde een aantal deelnemende kinderen in de groep Techniek voor Kinderen Egmond zich aan een 'buitenschilderij' op de Slotgracht. Nu zijn in ieder geval twee bijzonder fraaie exemplaren afgemaakt.

Schilderijen, keramiek en foto’s in Galerie de Kapberg

17 november 2023

Laatste voorstelling van 2023

Galerie de Kapberg exposeert tijdens de laatste tentoonstelling van 2023, het werk van Inez Melessen, Linda Koopman en marijtje van der Horst. Inez Melessen toont keramiek en weefsels. Het formaat van de keramiek varieert in grootte, het kan als een klein stilleven in een houten ‘kastje’ zijn gevat, of geëxposeerd worden als grotere individuele objecten. Ze zoekt in al haar werk naar de grenzen van wat technisch mogelijk is. Geboeid door de natuur experimenteert ze met lichtinval, vorm en kleuren. Linda Koopman is al vijftig jaar landschapsfotografe. Ze exposeert foto’s in kleur en zwart-wit van diverse landschappen in de ons omringende polders. Ze legt vast wat er nu nog is te zien en wat behouden zou moeten blijven. Op de foto’s zijn mensen afwezig maar zij hebben deze landschappen wel vormgegeven. Naast de foto’s liggen details van de kaart van de Banne van Egmond uit 1665 van J.D. Zoutman. marijtje van der Horst (zij kiest bewust voor de kleine letter m) woont en werkt in Frankrijk. Ze exposeert in de Kapberg panelen en geborduurde werken. Op panelen van lindenhout of bamboe schildert ze met ei- tempera, vaak gecombineerd met bladgoud. Ze is naast beeldend kunstenaar ook schrijver en dichter. Inspiratiebron voor haar werk is het onuitsprekelijke mysterie van het leven. De tentoonstelling is te zien van 17 november tot en met 17 december. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Adres: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Meer informatie op: www.galeriedekapberg.nl

Hoeverveiling goed voor ruim 18.000 euro; ruim 2000 euro meer dan 2022

10 november 2023

Ouderwets gezellige avond met veel bieders

Het was zaterdagavond weer een ouderwets gezellige avond het Dorpshuis Hanswijk tijdens de Hoeverveiling. En wat nog leuker is, het leverde een mooi bedrag op van ruim 18.000 euro. Dat is ruim 2000 euro meer dan de vorige veiling opleverde.

Derde Singer/Songwriter-middag bij Muziekcafé Soigné

10 november 2023

Gevarieerd gezelschap geeft acte de présence

Voor de derde keer dit jaar organiseert Stichting Hafre Productions SiSoSoigné in muziekcafé Soigné aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. Van 16.00 tot 18.00 uur kan er geluisterd worden naar liederen van Hans Hoek, Eugène Vriend, Colin Kragten, GP-HJ en Els, Marco de Boer, Ellis Freijser, Fred van Willigen en Lifre. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen verplicht op [email protected].

Kerstconcert Erato Egmond met medewerking van One More Voice

10 november 2023

Reserveer nu je kaarten voor concert op 17 december

Op 17 december 2023 houdt vocal koor Erato Egmond zijn jaarlijks kerstconcert met medewerking van het koor One More Voice uit Heiloo. Het belooft een schitterend optreden te worden in de Alacoquekerk, Herenweg 188 in Egmond aan den Hoef. Aanvang is 15.00 uur. Entreekaarten zijn € 12,50 p.p. en € 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. De kaarten zijn te bestellen via de site erato-egmond.nl. Reserveer nu je kaarten voor het concert en creëer mooie herinneringen tijdens deze speciale tijd van het jaar. We zien je graag op ons concert.

Literaire avond in de Slotkapel op vrijdag 10 november

3 november 2023

Zoete smart bij najaarsvlagen

Dat is de titel van een poëzievoordracht op vrijdag 10 november, om 20.00 uur in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef door Hans de Vries en Ben Braak. Zang wordt verzorgd door Srdjan Kekanovic.

Hoeve Overslot raakt leeg…

3 november 2023

In afwachting van het vernieuwde onderkomen

In afwachting van het vernieuwde onderkomen straks in het voorjaar van 2024 is deze week Hoeve Overslot (zo goed als) leeg geweekt. Daarmee kan de opknapbeurt ook aan de binnenkant verder.

Opnieuw een kijkje achter de schermen van Overslot

31 oktober 2023

Werkzaamheden vorderen gestaag

De gemeente Bergen houdt woensdag 22 november van 15.00 tot 17.00 uur weer een inloopmoment bij het Slotkwartier. Geïnteresseerden krijgen een uniek kijkje achter de schermen bij Hoeve Overslot en Slotweg 44 en kunnen de restauratie-inspanningen met eigen ogen bekijken. De ontvangst is bij Huys Egmont. Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen aan aannemer Pronk of medewerkers van de gemeente Bergen. Restauratie Slotkwartier De gemeente maakt het Slotkwartier tot een aantrekkelijk verblijfsgebied voor bewoners en toeristen. Het gebied wordt een herkenningspunt, een ontmoetingsplek, een demonstratieruimte, een multifunctioneel verblijfsgebied, oftewel een locatie waar ‘hét’ gebeurt in Egmond aan den Hoef. Informatie via de website Om betrokkenen en geïnteresseerden op de hoogte te houden van de voortgang van het project, heeft de gemeente Bergen een speciale projectpagina aangemaakt op de website. Op deze pagina staan informatie, updates en nieuws over de restauratie van het Slotkwartier, zoals een maandelijkse fotoreportage van de voortgang. De link naar de website is www.bergen-nh.nl/slotkwartier

Top of the Pops in Muziekcafé Soigné

3 november 2023

Muziek van toen en nu

Zondag 5 november speelt de coverband Top of the Pops van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De muzikanten van Top of the Pops spelen om muziek te maken, te luisteren naar elkaar en naar het publiek.! Ze spelen een mengeling van populaire muziek van toen (Nile Rodger, Bill Withers, Tom Petty, Rolling Stones, Stereophonics, De Dijk en veel meer!) en nu (Ed Sheeran, Jack Johnson, John Mayer, Racoon, Alain Clark, Son Mieux, Jason Mraz, Justin Timberlake en veel meer!) aangekleed en uitgevoerd door muzikanten. Zing en swning mee bij dit bijzondere huiskamerconcert in muziekcafé Soigné.

Yori Swart, Fietsmuziek en Edison-winnaar Han Bennink op laatste dagen Kunst10daagse

27 oktober 2023

Eerste 'fietsmuziek' in de Egmonden

Vrijdagavond 27 oktober komt de Alkmaars/Bergense singersongwriter Yori Swart haar werk zingen in de Ruïnekerk in het kader van de toernee 'Wanna be so high'. Swart is ook de gitarist in de band van Ilse de Lange. Haar eigen werk, solo of met band, dringt steeds vaker op de voorgrond. De Ruïnekerk bewees zich vorige week zaterdag, met het concert van Tim Knol, al als prima locatie voor deze stroming in de popmuziek. Zaterdag 28 oktober is er de eerste 'Fietsmuziek' in de Egmonden. Vanaf 12.00 uur starten er vier groepen fietsers, die door mooi landschap gaan in Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee en onderweg een zestal muzikale stops voorgeschoteld krijgen op bijzondere locaties. Starttijden in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef 12.00/12.45/13.30/14.15 uur. Een tocht duurt ruim twee uur, met onderweg ook wat versnaperingen en koffie na afloop in Huys Egmont, terug in Hoef. Zaterdagavond in de Ruïnekerk is het slagwerker Han Bennink die in de Ruïnekerk aantreedt. Dat is het grote muziekspektakel dat het internationaal vermaarde ICP-Orchestra heet. Met een flinke blazerssectie en verder onder meer pianist en organist Guus Janssen en contrabassist Ernst Glerum beleef je het vlaggenschip van muziek die geen grenzen kent, van fanfare en jazz tot klassiek klinkend werk en zelfs liedjes van oprichter Misha Mengelberg. Een concert van het ICP-orchestra is als een doos kleurpotloden, met de inmiddels 81-jarige en kersverse Edisonwinnaar Han Bennink als vitale oogappel achter zijn trommels en bekkens. Kijk voor alles op kunstgetij.nl.

Laatste expositie in Galerie Conny van Kasteel

27 oktober 2023

Rity Jansen Heijtmajer en rooose

Het is tijd voor de laatste expositie in de fysieke galerie Conny van Kasteel in de Noorderstraat in Egmond aan Zee. Het pand wordt verkocht. De Stichting Galerie Conny van Kasteel zal, ook omdat ze nog werken onder haar beheer heeft, anderszins actief blijven.

“Stenen Spreekuur” bij Woodshop Egmond

20 oktober 2023

Op zaterdag 21 oktober

Aanstaande zaterdag 21 oktober van 14:00-16:00 is er “Stenen Spreekuur” in Woodshop Egmond. Herman Zevenberg, geoloog en eigenaar van Georockshop is dan aanwezig om uw vakantie vondsten (gesteenten, mineralen en fossielen) te determineren. Erg leuk voor kinderen en stenen verzamelaars van alle leeftijden. Toegang is gratis en reserveren is niet noodzakelijk.

Gemeente Bergen investeert €250.000 in programma Kunst in Uitvoering

17 oktober 2023

Ter stimulering van het makersklimaat

Kunst en cultuur staan hoog op de agenda van de gemeente Bergen. Kunst in Uitvoering is één van drie programmalijnen uit de beleidsnota kunst en cultuur waar de gemeente zich aan heeft gebonden in de periode van 2021 tot 2026. De focus van deze programmalijn ligt op het bevorderen van het makersklimaat voor uitvoerende kunstenaars in de gemeente Bergen. Eerder wees de gemeenteraad al €250.000 toe aan Kunst in Uitvoering. Het college heeft nu vastgesteld hoe met dit bedrag het kunstklimaat in de gemeente Bergen wordt bevordert. Buitenplaatsen aan Zee In oktober 2022 is kwartiermaker Mirjam Flik aangesteld om onderzoek te doen naar de invulling van Kunst in Uitvoering. Zij voerde daarvoor meer dan vijftig gesprekken met personen in de culturele sector in de gemeente en deels daarbuiten. Haar bevindingen zijn verzameld in het rapport Buitenplaatsen aan Zee waarin zij pleit voor een levendig makers klimaat en reikt zij tal van nieuwe culturele initiatieven aan. Het rapport is eerder dit jaar gepresenteerd aan een groep kunstenaars uit de gemeente, het Cultureel Bergens Platform en het college van de gemeente Bergen. Culturele redactieraad Het college is geïnspireerd door de inhoud van het rapport, maar ziet ook dat het niet haalbaar is om alle aanbevelingen allemaal uit te voeren. Daarom wordt er een onafhankelijke culturele redactieraad aangesteld bestaande uit drie kunstenaars of culturele experts. Zij maken een selectie van initiatieven die vanuit de culturele sector worden aangereikt en in lijn zijn met de adviezen van Buitenplaatsen aan Zee. Met het beschikbare budget van € 250.000 beoogt het college drie tot vijf grote initiatieven te kunnen honoreren die in de periode van 2024 tot en met 2026 worden uitgevoerd. De culturele redactieraad wordt nog in 2023 samengesteld om in 2024 aan de slag te kunnen. “We zijn verheugd om zo’n mooi bedrag beschikbaar te stellen voor het stimuleren van het makersklimaat van kunst in de gemeente Bergen. Wij verwachten dat de initiatieven die daarmee mogelijk worden gemaakt goed aansluiten op wat de gemeente Bergen al aan moois te bieden heeft. Daarmee zetten we Bergen nog nadrukkelijker op de kaart als een gemeente waar de kunst echt leeft” aldus Ernest Briët, wethouder kunst en cultuur.

Jos Apeldoorn maakte meer kunst van hout van ’t Oude Hof

20 oktober 2023

Te zien tijdens de Kunst10Daagse

De bronzen buste van Koning Willem Alexander is bij een brand in 2017 van de raadzaal in Bergen beschadigd uit de as van de afgebrande De Beeck gekomen. Burgemeester van Bergen, Lars Voskuil vroeg Jos Apeldoorn om van het hout van `t Oude Hof in Bergen een "sokkel" te maken.

Weer een Egmondse kunstenaar die exposeert op de Kunst10Daagse

20 oktober 2023

Jolanda van Niekerk van Kunstwerk aan Zee neemt ook deel

Weer een Egmondse kunstenaar die exposeert op de Kunst10Daagse De Kunst10daagse van 2023 telt er weer een Egmonder bij. Naast bekende namen van o.a Huug Zentveld, Jos Apeldoorn, Katinka Krijgsman, John Breed exposeert Jolanda van Niekerk van Kunstwerk aan Zee ook op de Kunst10daagse in Bergen die duurt van 20 t/m 29 Oktober. Liefde voor natuur en dieren was vaak terug te vinden in het werk van Jolanda en vanaf 2022 is ze steeds meer abstract gaan werken. Ook in haar nieuwe werk voelt de toeschouwer haar verbondenheid met de wereld om haar heen. Het is een innerlijke reis, een ontdekkingsreis naar hetgeen wat in haar leeft. Ze luistert naar muziek en in die beweging gaat ze aan de gang. Voelen en haar innerlijke stroom volgen met verf en andere materialen vorm geven aan haar innerlijke beleving. Kom ook kijken, haar werk is te zien op Meerweg 41 in Bergen, zone zuid (rode route) nummer 3. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is ze zelf ook aanwezig van 11.00 tot 17.00 uur. Kan je niet wachten om nu al meer werk van haar te zien, kijk op Facebook en Instagram: kunstwerkaanzee

Muziekgroep Achterom in de Slotkapel

20 oktober 2023

Op zondag 22 oktober om 15.00 uur

Voor wie ik liefheb… Liefde, dat prachtige veelzijdige, diepzinnige, l-woord, in clichés helaas ook zo platgemaakt dat je het liever bij dat raadselachtige “l” zou laten, is de rode draad in het programma dat we maakten voor de zomerserie “Luchtig Slot” in de Slotkapel van Egmond aan den Hoef. Helaas kon door ziekte de geplande uitvoering in augustus niet doorgaan. Maar we zijn blij dat we op 22 oktober een herkansing krijgen.

Katinka Krijgsman op Kunst10Daagse: het oog lust ook wat

13 oktober 2023

Hollands realisme ten voeten uit

Op grote borden schildert den Egmondse Katinka Krijgsman het dagelijkse leven, dat voor velen vaak uit eten bestaat. Zij laat de schoonheid zien van een ui, de glans op een gebakken ei en de glimmers van olijfolie op spaghetti. Door de combinatie van het diepe driedimensionale bord met een schildering van een poëtisch realistisch stilleven ontstaat er een trompe-l'oeil-effect. Hierdoor wordt de kijker misleid en verleid.

Verkoop luxe catalogus Kunst10Daagse

13 oktober 2023

In luxe gebonden uitgave een echte 'must have'

De Kunst10Daagse Bergen catalogus is weer volop verkrijgbaar in een luxe gebonden uitgave op A4-formaat. In de uitgave worden alle deelnemende kunstenaars, galeries en ateliers, met naam, foto en locatie vermeld. Dit is de enige uitgave met een handzame en uitneembare routekaart waarop alle kunstenaars die deelnemen aan de kunst10daagse op alle 130 locaties zichtbaar zijn. De Kunst10Daagse catalogus is voor € 10,- verkrijgbaar bij: • Boekhandel Thomas, • De Eerste Bergensche Boekhandel, • Meijers Lijsten, • Informatiecentrum K10D bij de Ruïnekerk tijdens de K10D. • Online via www.dekunst10daagse.nl De kunstcatalogus is een bron van informatie en inspiratie voor kunstliefhebbers en verzamelaars. Neem voordat u het evenement bezoekt de tijd om meer te weten te komen over de kunstenaars die u wilt bezoeken en de routes die u wilt volgen. Met de aankoop van de catalogus ondersteunt u de organisatie van de kunst10daagse. Meer info op: www.dekunst10daagse.nl

Fietstochten, theaterwandeling en Tim Knol tijdens eerste dagen Kunst10Daagse

13 oktober 2023

Maar daar blijft het niet bij

De bijdrage van Kunstgetij aan de 10daagse begint op zaterdagmiddag 21 oktober met Fietsmuziek Bergen. Vier keer start een groep fietsers voor een tocht door de natuur, langs locaties waar een miniconcert plaatsvindt en waar je wat hoort over de locatie. Onderweg zijn er versnaperingen. De tocht, die 2,5 uur duurt, brengt de fietsers dit jaar langs de zuidrand van Bergen. Er klinkt een piano, een harp, een viool, zang, saxofoon, elektrische gitaar. Het begint met het uitzwaaigedicht bij de start in Het Hof, waar ook meteen een concertje is door een nieuw trio van zangeres Betty Borstlap. Starttijden vanaf 12.00 uur. Diezelfde avond is het Tim Knol die in de Ruïnekerk zijn werk en zijn verhalen laat horen. De populaire West-Fries liet al een tijd weten graag eens in de iconische zaal van Bergen te komen spelen en dit is een goed moment. Hij heeft net ook weer nieuw werk uit. Op woensdagmiddag 25 oktober is er de Duinland Theaterwandeling. Straattheateracteurs Norbert Busschers en Joyce van Esch gaan twee keer op pad met een groep bezoekers, die verzeild raken in de intriges, zoals Shakespeare ze opschreef over de Britse koning Richard de Derde. Was hij echt zo erg als gezegd, of was het allemaal fake news? Wandel mee met een hilarische voorstelling, starttijden vanaf het Vredeskerkje om 13.00 en 15.00 uur. De tocht duurt ongeveer een uur, met een drankje na afloop. Kijk op kunstgetij.nl, ook voor de concerten in het laatste weekend van de tiendaagse.

Gratis toegang tot optreden van New Voice

20 oktober 2023

Op zaterdag 28 oktober om 14.00 uur in de Schulp

Het wordt een gezellige middag op zaterdagmiddag 28 oktober onder het genot van een hapje en een drankje (drankjes voor eigen rekening). Haal je GRATIS entreekaartje snel op bij de Schulp, dan ben je verzekerd van een zitplaats. Deze middag is iedereen welkom om te komen genieten van de muziek van New Voice. Het optreden begint om 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Bijna half miljoen euro uit ‘Erfgoed Deal’ voor ondersteuning ontwikkeling Slotkwartier

5 oktober 2023

Toekenning subsidie betekent erkenning voor de cultuurhistorie en plannen

Erfgoed Deal toegekend aan Slotkwartier Vandaag werd bekend dat aan de revitalisering van het Slotkwartier een Erfgoed Deal is toegekend. De gemeente had hiervoor een aanvraag ingediend. Met de Erfgoed Deal wordt een bedrag van € 490.000 beschikbaar gesteld om het project te ondersteunen. De gemeente Bergen stelt zich de opgave om dit rijksbeschermde dorpshart van Egmond aan den Hoef te herontwikkelen en om te vormen tot de kern van het dorp: een aantrekkelijke plek, waar mensen trots op zijn en graag naartoe komen en waar sociale verbinding centraal staat. Samenwerkingsverband De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties actief in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg. Vanuit dit samenwerkingsverband wordt financieel bijgedragen aan aansprekende voorbeelden van plekken die gaan veranderen en waar erfgoed een rol van betekenis kan spelen. Het geld van de Erfgoed Deal gaat onder andere gebruikt worden om de vaste tentoonstelling van Huys Egmont te versterken en om de Slotfundamenten beter bereikbaar te maken. Verder is er ruimte voor versterking van de Slotkapel, Galerie de Kapberg en het kleinkunstpodium van Stichting Hafre. Voor het geld kan bijvoorbeeld een podium worden aangeschaft of het graf van Nicolaas Witsen worden opgeknapt. Daarnaast wordt ingezet op coördinatie van activiteiten en communicatie inclusief marketing om het gebied breder onder de aandacht te brengen. De gemeente werkt de plannen uit in afstemming met alle betrokken partijen in het gebied. Goed voorbeeld In het beoordelingsformulier staat dat de stuurgroep Erfgoed Deal in dit project een heel goed voorbeeld ziet van hoe je erfgoed functioneel benut om de leefbaarheid te vergroten en ruimtelijke kwaliteit en identiteit te genereren in een kleine woonkern. “Het project richt zich duidelijk op de uitvoering, zonder de noodzakelijke organisatie en programmering uit het oog te verliezen.” De stuurgroep waardeert dat het Erfgoed in het Slotkwartier hier fungeert als vliegwiel voor kwaliteit, beleving en identiteit met een groot-regionale uitstraling. Wethouder Ernest Briët is blij met de toekenning: “Toekenning van de Erfgoed Deal is een bevestiging van enerzijds het grote cultuurhistorische belang van het Slotkwartier en anderzijds van de kwaliteit van de plannen die wij met de lokale partners hebben ontwikkeld. Ik geef graag een groot compliment aan alle betrokkenen. Nu moeten én kunnen we echt de stap van plannen naar realisatie gaan zetten”. Transformatie De gemeente transformeert het Slotkwartier tot een aantrekkelijk verblijfsgebied voor bewoners en toeristen. Bezoekers kunnen kennismaken met de geschiedenis en de historische verhalen van het Slotkwartier. Het wordt gebied wordt een herkenningspunt, een ontmoetingsplek, een demonstratieruimte, een multifunctioneel verblijfsgebied, oftewel een locatie waar ‘hét’ gebeurt in Egmond aan den Hoef. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de restauratie van Hoeve Overslot en Slotweg 44.

Duo An Triskell in muziekcafe Soigné

6 oktober 2023

Zondag 8 oktober

Zondag 8 oktober speelt het duo An Triskell van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. Ingele Siezenga en Tom Slootman zijn harpisten/zangers die veel tweestemmige muziek uit Bretagne en Galicië, maar ook uit Ierland en Schotland spelen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Opgeven is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen is gewenst op [email protected].

Slotakkoord in Hoeve Overslot

6 oktober 2023

Moddervette blues van The Blouzz

Zondag 8 oktober sluit The Blouzz een 25 jarige periode in Hoeve Overslot af met moddervette Blues! Na 25 jaar van legendarische optredens binnen de oeroude muren van hoeve Overslot met de wonderbaarlijke akoestiek gaat nu het interieur van de hoeve op de schop en –naar wij hopen- zal dit inmiddels legendarische podium in het voorjaar van 2024 gerestaureerd en verduurzaamd herrijzen. Aan de mooie oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

‘A material girl’ in Galerie De Kapberg

29 september 2023

Poëzie, verhalen en humor vloeien op natuurlijke wijze samen

Poëzie, verhalen en humor vloeien in deze tentoonstelling op een natuurlijke wijze samen. Drie kunstenaars, Carien Vugts, Cisca Poldervaart en Anita Mandemaker raken geïnspireerd door el-kaars werk en dagen elkaar uit. Wat de één in een ander bewondert wordt een opdracht. Obsta-kels voor de één veranderen in uitdagingen voor de ander. Geen van allen schromen om tijdens hun werk schaar, guts en zaag te hanteren om zo tot de juiste vorm te komen. Abstractie en figu-ratie vinden hun contouren in hout, papier en kunststof. Dit maakt de tentoonstelling tot een avon-tuurlijke ontmoeting van drie material girls. Lopend door de zalen, ontvouwt zich voor de bezoeker een beeld van hoe deze drie kunstenaars en hun werk samenkomen. In de Voorkamer is Cariens monumentale tekeningassemblage aanwezig. Zij kreeg de vraag om de aanwezige lambrisering te integreren en de ruimte tot haar kunstwerk te maken. In de Trapzaal word je meegenomen naar de verstilde wereld van Cisca, doordrongen van het subtiele 'licht van de schaduw'. Haar uitdaging was om uit het ‘hoekige kader’ te stappen. In de Kapzaal onthult het domein van Anita zich, waar ze haar intieme werk herschikt om zich met deze ruimte te kunnen verhouden. Haar opdracht was om monumentaal te denken. Helemaal aan het eind is de Grafiekzolder ingericht als gezamenlijk atelier en krijg je een idee van ieders werkwijze en hoe ieder haar inspiratie verzamelt. En (zoals) in elk atelier zegt de in-richting veel over de wijze van werken en hoe een kunstwerk tot stand komt. Carien begint met kleine fragmenten die op haar muur tot monumentale proporties uitgroeien, Cisca heeft een hori-zontale werkplaats met de drukpers als middelpunt en Anita zaagt en schildert vormen die wach-ten op muur en vloer om tot één geheel te komen. Hier wordt duidelijk waarom deze drie kunste-naars voor elkaar hebben gekozen. Zij vertellen ieder hun eigen verhaal en hun gezamenlijke lief-de voor materiaal, vorm en persoonlijke expressie wordt zichtbaar in het werk. De tentoonstelling is te zien van vrijdag 6 oktober tot en met zondag 12 november Openingstijden Galerie de Kapberg: vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur De toegang is gratis Adres: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef Meer informatie op: wwwgaleriedekapberg.nl Opening zondag 8 oktober om 15.00 uur

Een bijzonder muziekweekend in Hoeve Overslot

29 september 2023

Op het puntje van je stoel

Zaterdag 30 september speelt JP den Tex het programma "Mooiste Liedjes" mmv Tineke Schoemaker, Emile Den Tex, Michiel Jansen, Jantien de Laaf en Kees Maat. Zondag 1oktober Tony's Tunes viering van een uniek talent. Ton mulders was niet alleen een van de meest begenadigde gitaristen in deze omgeving, maar zeker ook een originele en super productieve componist. Voor iedere artiest of band waar hij mee werkte schreef hij uniek materiaal.... Soms gecompliceerd, soms eenvoudig, maar altijd met een scherp randje. En dat scherpe randje houdt je zowel als luisteraar als uitvoerende artiest op het puntje van je stoel. Net als je denkt dat je het door hebt, is er altijd weer een verrassing. Net als zijn gitaarspel, wat de bron is voor zijn verrassende composities. Bedrieglijk simpele klanken, die zeer diepe extra lagen bevatten die je volkomen onderuit kunnen halen. Muziek als een Gumbah tekening, rauw, direct, met vileine humor en een schokkende afdronk... Aan de mooie oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Zowel op zaterdag als zondag zijn we vanaf 15.00 uur voor publiek geopend. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

‘Koeien en paarden in het water’: Hollandser wordt het niet

29 september 2023

Winnende foto in HHNK-fotowedstrijd

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) vroeg inwoners deze zomer om foto's te maken waarbij zij genieten in, op of aan de Noord-Hollandse sloten, rivieren en brachten. De fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan! leverde ruim 170 mooie, bijzondere of verfrissende foto's op. Onder de inzendingen waren er ook twee uit de Egmonden: een uit Egmond-Binnen en een uit Egmond aan den Hoef. Die vielen niet in de prijzen. De inzendingen werden naast de vele publieksstemmen ook beoordeeld door een vakjury. De top-6 winnaars ontvangen spetterende prijzen, variërend van een workshop fotografie tot een dagdeel varen tot fiets-suppen. De grote winnares is Cora uit Schagen die een foto nam bij Callantsoog, bij het mooie natuurgebied bij de Karnemelkplaats. Zij wint een fotografieworkshop van professioneel fotograaf Ed Lonnee. Gefeliciteerd! Alle prijswinnaars ontvangen naast een spetterende prijs ook een setje ansichtkaarten van hun winnende foto. Wie weet ontvang jij er binnenkort een over de post. De jury heeft ook nog een leuke verrassing voor 3 waanzinnige waterfoto's die te kort stemmen hadden voor de top-6 positie. Thomas uit Den Helder, Ger uit Castricum en Dirk uit Spijkerboor ontvangen een HHNK badlaken én een setje ansichtkaarten voor hun bijzondere inzending.

Terug