Perioden met zon, later regen en aanhoudend wisselvallig

Weerbericht van 17 maart tot en met 23 maart

Perioden met zon, later regen en aanhoudend wisselvallig

In het westen van het land wordt de bewolking vandaag langzaam dikker en gaat de zon wat vaker schuil. De wind waait uit het zuiden en is meest matig van kracht.

Vrijdagmiddag breidt de bewolking zich verder over het land uit, maar vooral in het oosten schijnt nog de zon. Plaatselijk kan wat lichte regen vallen. De zuiden- tot zuidwestenwind is zwak tot matig en het is duidelijk zachter dan voorgaande dagen. In de kustgebieden stijgt het kwik naar 13 tot 15 graden, landinwaarts wordt het 15 tot 17 graden. Met de zon erbij doet het lenteachtig aan. Temperaturen van 10 tot 12 graden zijn half maart gebruikelijk.

Vrijdagavond is het meest bewolkt en valt soms wat regen. Geleidelijk trekt de regen naar het noordoosten weg en vanuit het westen klaart het weer op. In de nacht naar zaterdag is het eerst droog, maar later trekken vanuit het zuidwesten buien over het land. De temperatuur daalt naar ongeveer 7 graden en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Enkele buien, lokaal mogelijk met onweer

In de ochtend komt het vooral in het noorden tot buien, elders is het tijdelijk droog en schijnt af en toe de zon. In de middag komen opnieuw buien tot ontwikkeling en dit kunnen stevige buien zijn met veel regen in korte tijd en lokaal ook een klap onweer. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind en het wordt 13 tot 15 graden in het westen en 15 of 16 graden landinwaarts. In het zuidoosten kan het lokaal 17 graden worden. Daarmee is het nog steeds zacht voor half maart.

Mix van zon, wolken en buien

Op de tweede dag van het weekend zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verspreid over de dag komt het tot buien, maar in de middag neemt de buiigheid vanuit het westen geleidelijk af. De wind draait van zuid naar west en neemt toe naar matig. Daarmee wordt minder zachte lucht aangevoerd en daardoor zijn de temperaturen weer wat lager. In de kustgebieden wordt het 10-11 graden, landinwaarts kan het 12, lokaal 13 graden worden.

Aanhoudend wisselvallig

Na het weekend blijft het wisselvallig met vrijwel dagelijks de passage van een regengebied of de doortocht van enkele buien. Tussen de neerslaggebieden in schijnt ook zo nu en dan de zon. De temperatuur komt uit op waarden tussen 11 graden in het noordwesten en 14 in het zuidoosten. Op veruit de meeste plaatsen is het 12-13 graden en daarmee is het iets zachter dan de 10 tot 12 graden die geldt voor de laatste fase van maart.