Deel

Peter van Vleuten: Dark Side of the Moon

...het einde van absolute eenzaamheid

Peter van Vleuten: Dark Side of the Moon

Een zucht van verlichting ging door de steden, dorpen en dreven van ons vlakke land. De terrassen mogen part-time weer open en de reacties waren er naar.

Mijn moeder heeft me wel eens verteld hoe het was toen de Canadezen in hun jeeps de stad kwamen binnenrijden in mei 1945. Zoiets moet het geweest zijn. De ontlading, de vreugde, het diepgevoelde geluk. Eindelijk vrij. Na een eindeloze tijd van diepgevoelde knechting mocht het fiere rood-wit-blauw weer ongehinderd wapperen.

Ik ben blij voor de horeca. Die mogen hun dagelijkse verliezen eindelijk enigszins terugdringen door een dagdeel lang weer gasten te kunnen ontvangen, ijs en weder dienende. Een paar druppels op een verzengend gloeiende plaat, maar toch. Er glinstert weer een klein beetje licht. En hoop.

Er wordt gesnakt naar menselijk contact, zoveel is wel duidelijk. Eenzaamheid is tenslotte geen menselijke kwaliteit. Hoewel: het moet gezegd dat de een wat minder last heeft van een solitair bestaan dan de ander. Ik kan zelf redelijk goed alleen zijn. Als ik een dag geen mens zie, kan me dat zelfs aardig opladen. Kenmerk van iemand met aanleg voor introvertheid. Maar je zal maar een mensen-mens zijn! Als je floreert bij rumoer, gezelligheid en small talk waren de afgelopen dertien maanden ongetwijfeld hels.

Niet voor niets is eenzaamheid ook in de muziek een van de grootste thema’s, direct na de Liefde. Niet voor niets scoorden Roy Orbison, The Police, Hank Williams en vele anderen hun grootste hits door het alleen-zijn te bezingen. In haar pijn, haar verlangen én haar verlossing.

Over dat soort eenzaamheid gesproken. Deze week overleed Mike Collins, een van de drie astronauten die in 1969 op ruimtereis gingen voor een eerste landing op de maan. Collins was degene van de drie die nooit voet zette op die nieuwe wereld, maar een dag lang kringen draaide om het hemellichaam waarop zijn collega’s hun menselijke voetafdruk achterlieten. Een belangrijk offer van Collins. So close yet so far.

Een bijbelse dertig keer draaide hij in een baan om de maan. Om dertig keer een tijdlang aan de achterzijde te verkeren. Waar geen radiocontact mogelijk is, waar totale duisternis heerst en het enige uitzicht het peilloze diep van de verre ruimte is. The Dark Side of the Moon, die Pink Floyd bezong. De diepste eenzaamheid die voor een mens denkbaar is.

Collins bezat het talent om die eenzaamheid te doorstaan. Tot het moment dat hij zijn kameraden weer liet aanpikken aan zijn capsule. Dat moment, die ontlading. Even was die kleine shuttle de plek van hernieuwde ontmoeting en het einde van de absolute eenzaamheid. En binnenin klonk onhoorbaar het bevrijde rumoer van een Nederlands terras.

Peter van Vleuten, oud-Egmonder, singer-songwriter

Meer 'Horeca':

Versoepelingen (nog) op de handrem, maar…

14 mei 2021

De cijfers gaan de goede kant op, nu de omzetcijfers nog

Op het moment van schrijven zijn voor de achtste dag op rij de coronacijfers gedaald. Dat ziet er goed uit. Horecamensen zullen denken: bij mij zijn de cijfers voor de achtste maand op rij al gedaald. Wat gaan we daaraan doen?

Een mooie Hemelvaartsdag: lucht voor de horeca

14 mei 2021

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch...

Natuurlijk, een zwaluw maakt nog geen zomer, maar het is misschien wel het begin van het einde. Het einde van een zware tijd voor de hele samenleving, die snakt naar meer ruimte. De ruimte was er een beetje en op Hemelvaartsdag werd daar gretig gebruik van gemaakt.

Koop bij uw lokale ondernemers voor Moederdag

7 mei 2021

Wat goed is hoeft niet per se van ver te komen...

Het gezegde luidt: wat goed is komt van ver. Met het idee dat als iets van een ver oord komt het dan ook wel beter zal zijn. Dat gezegde is natuurlijk volkomen achterhaald. In Egmond is alles wat je nodig hebt en wat je maar kun bedenken. Ook voor Moederdag.

Verdere versoepelingen lijken nog ver weg

7 mei 2021

Lekker weer blijft nog even uit, maar hogere temperaturen naderen

Zoals het er nu naar uitziet komen er nog geen extra versoepelingen op de coronamaatregelen vanuit Den Haag. Dat betekent ook voor de Egmondse horeca dat de terrassen weliswaar open zijn (met alle beperkingen), maar verder zit er niets in het verschiet. En om nu te zeggen dat het echt lekker terrasweer is geweest...

Van Hofstad naar Hofstede… Tour d’Sancti Adalberti

30 april 2021

Op zoek naar andere 'bierbehoeftige bikers'

Van Hofstad naar Hofstede. Van Haagse Hoogmoed naar Hoever heerlijkheid. Van hedendaags (straks historisch?) centrum van de macht naar het historisch (straks hedendaags) centrum van de macht. Een beleving over 2x 90 kilometer die van de ene wereld naar de andere brengt.

Wel versoepelingen, maar ook stijgende cijfers…

23 april 2021

Het eerste begin is er in ieder geval

Komende week wordt een aantal coronamaatregelen iets losgelaten. Niet veel, maar toch. Het eerste begin is er in ieder geval. Vanaf 28 april is het einde avondklok, mogen terrassen open tussen 12 en 18 uur (onder voorwaarden), mogen we weer 2 bezoekers thuis ontvangen, kunnen winkels en markten weer (meer) open en kan het hoger onderwijs weer naar een dag fysiek les per week. Daarnaast worden theorie-examens voor rij-, vaar- of vliegbewijs weer mogelijk en wordt het aantal mensen bij uitvaarten verhoogd van 50 naar 100. Het is nog niet veel, en de vlag zal bij de horeca nog niet meteen vol in top gaan, maar er kan tenminste weer iets. Als het weer een beetje meewerkt kunnen we weer eens een biertje, wijntje, kop koffie/thee op een terras bestellen. En daar ook rustig opdrinken. Het volgende besluitmoment is 3 mei. Bij groen licht is er dan vanaf 11 mei meer mogelijk voor sporters en voor de cultuursector. De eerstvolgende geplande datum om grotere knopen door te hakken is 18 mei. Als alles meezit, worden dan onder meer de groepsgroottes verruimd. Zowel voor hoeveel mensen buiten samen mogen komen in het park (publieke ruimtes) als binnen bij bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen. Ook mag je dan vanaf 26 mei mogelijk meer thuisbezoek ontvangen. Over een aantal coronamaatregelen wordt nog geen voorspelling gedaan. Zo valt over de mogelijkheid om te reizen, het dragen van een mondkapje en afstand houden in het voortgezet onderwijs pas later een besluit. Voorlopig lopen de cijfers nog op en is het nog steeds billenknijpen... Bellen met vragen over het coronavirus Bel naar 0800 – 1351. Of naar +31 20 205 1351 (als u in het buitenland bent).

Roep om maatwerk in steunmaatregelen neemt toe

23 april 2021

Veel publiciteit rondom actie 32 NH gemeenten

Dat de lokale overheden nu in de bres springen voor bedrijven die buiten de boot dreigen te vallen bij steunmaatregelen heeft veel publiciteit opgeleverd. Zover in de lokale en regionale als de landelijke media is veel aandacht voor de actie van 32 Noord-Hollandse gemeenten, waaronder de gemeente Bergen. Onder meer bij NPOradio1 kreeg de wethouder Erik Bekkering (dorpswethouder voor de Egmonden) uitgebreid het woord om het pleidooi toe te lichten. 'De steun die wordt gegeven is te vaak en te star ingericht', zei Bekkering bij Blok & Toine. 'Er is veel waardering voor de snelheid en de manier waarop de steunmaatregelen vorig jaar in gang zijn gezet, maar intussen zijn we een jaar verder en dan zou het toch wel mogelijk moeten zijn om wat meer maatwerk te leveren. Het kan toch niet zo zijn dat iemand die het bedrijf van haar (net overleden) moeder overneemt als starter wordt gezien en dus geen steun krijgt. En dat is nog maar een voorbeeld van de vele die we in middels hebben opgehaald met alle 32 Noord-Hollandse gemeenten. daarom de brandbrief en de noodkreet naar Den Haag: doe er iets aan!' Ook in Egmond zijn ondernemers die het water ver boven de lippen staat, weet Bekkering. Met name in de horeca is de situatie nijpend voor een aantal bederijven. Via de ondernemersvereniging hebben we voldoende signalen gekregen die erop duiden dat het straks helemaal fout kan gaan voor een aantal van die noodlijdende bedrijven als we niet ingrijpen. Dat kunnen we als gemeente niet zo zeer, althans, we we hebben wel ideeën, maar die vallen nu buiten de kaders van de steunmaatregelen. We willen met deze actie meer druk uitoefenen op Den Haag.'

Miljoenste abdijbiertje…

16 april 2021

Na drie jaar mooie mijlpaal bereikt

Sancti Adalberti is inmiddels een begrip in de wijde regio, Maar blijkbaar niet alleen hier in de regio, want dan haal je nog niet zo snel je miljoenste biertje. Toch?

Support de horeca in de regio en geniet zelf!

16 april 2021

Regiokookboek nu te koop!

Door de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus zijn er veel horecaondernemers zeer hard getroffen. Hoe kunt u hen, uw lokale horeca, helpen? In ons kookboek vindt u de favoriete gerechten en recepten van uw favoriete restaurants in de regio. De opbrengst wordt gedoneerd aan de deelnemende horecabedrijven! Heerlijke gerechten Een bundel van meer dan 50 recepten van jouw favoriete restaurants uit de Regio! In het boek vindt u heerlijke gerechten en een introductie van de toonaangevende horecabedrijven in Heiloo, Egmond, Limmen en Bergen aan Zee. Steun de smaakmakers in deze regio en koop dit boek! Voor ieder wat wils... Bent u gek van koken? Kook op het niveau van dé toonaangevende restaurants in uw regio. In dit boek vindt u recepten die zijn samengesteld door topkoks uit de buurt. Verras uw partner, vrienden of familie en neem ze mee op een culinaire reis door Heiloo, Egmond, Limmen en Bergen aan Zee. Gewoon thuis aan uw eigen tafel! In Egmond verkrijgbaar bij Uw Slager in Egmond aan den Hoef, Boekhandel Dekker & Dekker en de Jumbo in Egmond aan Zee. Maar ook bij de deelnemende restaurants o.a. Comer, Nautilus, Van Speijk, Wapen van Egmond en Natuurlijk.

Oproep Horeca heeft gehoor gevonden blijkbaar

9 april 2021

Eindelijk iets van perspectief

Dankzij een brief van KHN aan het Veiligheidsberaad en de burgemeesters hebben verschillende burgemeesters uitspraken gedaan over het heropenen van de terrassen. Misschien wel daardoor is er nu weer enig perspectief. KHN is blij met deze berichten en steun van de burgemeesters. Want buitenterrassen kunnen een deel van de oplossing zijn. Wij zijn van mening dat de horeca juist een onderdeel van de oplossing is en op een verantwoorde manier gasten kan ontvangen. De horecaroutekaart ligt klaar en beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen weer mogelijk wordt gemaakt. Het openen van de terrassen is een eerste stap. Terras is een gecontroleerde omgeving Een terras is immers een gecontroleerde omgeving. De gasten worden er ontvangen door de ondernemers en hun medewerkers en worden geplaceerd. Geen groepjes rondlopende mensen dus. De ondernemers en hun medewerkers zien er op toe dat gasten worden bediend en dat de 1,5m op het terras wordt nageleefd. Drukte op straat en parken beter reguleren

Houd je medewerkers binnenboord – juist nu!

9 april 2021

Van opleiding tot vertrouwen en verantwoordelijkheid

De horecasector is enorm hard getroffen door de coronacrisis. Dat zorgt in die bedrijven mogelijk voor tijdelijk minder of ander werk. Juist ook in deze tijd blijft, binnen de mogelijkheden van een bedrijf, het binden en boeien van je medewerkers ontzettend belangrijk. Koninklijke Horeca Nederland adviseert bedrijven te investeren in hun personeel. Ook nu het zo moeilijk is. Juist nu het zo moeilijk is.

Bestel moar, bestel moar, bestel moar…

2 april 2021

De vastentijd zit er op, we kunnen weer

Voor wie het nog niet doorhad: de paasdagen komen er aan en dat wil automatisch zeggen dat de vastentijd erop zit. Het leuke van vasten is dat je kunt uitkijken naar wat er gaat komen, een heerlijke tijd zonder belemmeringen.

Pannenkoeken bakken voor het goede doel

26 maart 2021

Bewoners Prins Hendrik Stichting profiteren

In het kader van de Nationale Pannenkoekdag 2021 heeft het team van Brouwerij Egmond 200 pannenkoeken gebakken voor de bewoners van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Een scheutje Sancti Adalberti Abdijbier in het beslag, zorgde voor heerlijke pannenkoeken. Met dank aan Stichting De Waaier!

Verruiming horecaterrassen geldt ook voor deze zomer

26 maart 2021

Voorlopig liever grotere terrassen dan met zijn allen naar binnen

De horeca wil en kán verantwoord open, maar de persconferentie van 23 maart heeft laten zien dat de vooruitzichten voor versoepelingen op korte termijn er nog even niet inzitten. Tot grote teleurstelling van horecaondernemers. Wel hebben al veel gemeenten, waaronder Bergen, een handreiking naar diezelfde horeca gedaan. Zodra het wel kan, is er meer terrasruimte mogelijk. Net als vorig jaar.

Take-Away boulevard in Egmond ‘officieel geopend’

19 maart 2021

Terrassen zijn nog wel even dicht dus...

Het moment dat de restaurants weer open mogen is helaas nog niet in zicht. We zijn dus voorlopig nog even aangewezen op takeaway maaltijden. En waar kun je dan beter terecht dan in Egmond aan Zee? Daar zit tenslotte op korte afstand van elkaar een enorme hoeveelheid restaurants en eetcafés. Of je nu trek hebt in originele Italiaanse pizza’s, de lekkerste spareribs van Noord-Holland, traditioneel gemaakte sushi, vis spartelvers van de visafslag in IJmuiden, Hollandse pannenkoeken of een royale Chinese rijsttafel, je vindt er alles wat je hartje begeert. Om dit te onderstrepen hebben de ondernemers van deze restaurants gezamenlijk besloten om de Voorstraat tijdelijk om te dopen in de Take-Away Boulevard. De ‘officiële’ straatnaam-bordenwissel vond plaats op donderdag 18 maart om 12.00 uur bij het Wapen van Egmond, met nu dus als tijdelijk adres Take-Away Boulevard 150 in Egmond aan Zee. Een van de initiatiefnemers, Rein Antoons van Het wapen van Egmond: 'Het is puur bedoeld om de horeca nog even een hart onder de riem te steken en te steunen. De terrassen zijn nog even dicht dus we moeten het als horeca nog hebben van de takeaway. Om aandacht te vragen voor al die geweldige takeaway maaltijden die we hier vlak bij elkaar kunnen bieden vonden het leuk om iets te doen. Dit leek ons een mooie ludieke actie, passend in onze manier om aandacht te vragen voor onze situatie.'

Kookboek uit de regio

19 maart 2021

Opbrengst voor de deelnemende restaurants

Waar ze in Den Haag nog druk nadenken over hoe de horeca nog verder te helpen met bijvoorbeeld aanvullende financiële steun, ontstaan er lokaal allerlei initiatieven om hulp aan die sector wat concreter te maken. Zoals met de uitgave van een regiokookboek, waaraan ook diverse Egmondse restaurants meedoen. De opbrengst van de uitgave komt geheel ten goede aan de deelnemende restaurants. Eerder werd in Alkmaar met een Alkmaars kookboek al veel succes geboekt. In het kookboek treft de lezer gerechten en recepten uit van hun favoriete restaurants in Egmond, Heiloo, Limmen en Bergen aan Zee. In totaal staan er zo'n 40 recepten in deze luxe uitgave, absoluut de moeite waard om te kopen. En daarmee steunt u dan weer de horecabedrijven. want als u het niet doet... Wie doet het dan?

Pasen nadert, opening horeca (nog) niet… of toch?

12 maart 2021

Uitzichtloze sluiting voelt aan als een heuse kruisweg

En weer was het een bittere pil voor de horeca. Niet dat die onverwacht kwam, maar toch, de teleurstelling was er niet minder om na de zoveelste persconferentie. Er zit maar geen schot in en voor horecamensen is het niet te bevatten. Wie afgelopen periode met mooi weer de beelden van volgepakte parken heeft gezien - en wie heeft die inmiddels niet gezien? - begrijpt meteen dat de bloeddruk bij horecaondernemers door het plafond gaat. Ofschoon er wel enige verbetering in het vooruitzicht is gesteld, is er nog altijd niets concreet. Er is wel eerder iets gezegd waar later dan niets of minder van terecht kwam. Inmiddels heeft ook een (groot deel van) het Veiligheidsberaad (de burgemeesters van alle 25 Veiligheidsregio's) zich uitgesproken naar het kabinet om dan tenminste eens te onderzoeken hoe de terrassen wel open zouden kunnen. Want dat is beheersbaarder dan die meutes die zelfstandig een plekje gaan zoeken - liefst zo dicht mogelijk bij elkaar - om hun zelf meegebrachte waar te nuttigen. Dat onderzoek gaat dan nu eindelijk gebeuren. Maar dat had best wat eerder kunnen gebeuren, deze situatie is niet helemaal nieuw. Dan had je inmiddels als kabinet sneller en onderbouwd kunnen besluiten om wel of niet open te gaan. Dan wist je tenminste waarom je iets wel of niet deed. De druk van de verkiezingen is nog niet groot genoeg blijkbaar.

Steun voor coronabeleid kabinet slinkt flink

5 maart 2021

Stijgend aantal mensen vindt dat terrassen open kunnen

De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep. In de Egmonden is het tot nu toe redelijk rustig geweest. Er zijn geen terrassen 'zomaar' open, maar de druk wordt wel steeds groter. Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca, kan namelijk op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vinden dat de terrassen open kunnen. Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, meldt I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is. Nu het steeds meer naar mooi weer gaat - ook al zou je dat de komende dagen misschien niet zeggen - willen mensen af van de maatregelen en weer een beetje de ruimte krijgen. De oplopende cijfers voorspellen echter weinig goeds voor de aangekondigde persconferentie na dit weekend.

Egmonder in het ‘buitenland’

5 maart 2021

Teun van Duin op Aruba

Teun van Duin doet op Aruba mee met de ‘King or Queen of Cocktails’ wedstrijd. Door zijn Egmondse roots is dat ‘nieuws’ ook hier doorgedrongen….. Teun van Duin - of noem hem Tony - is geboren in Egmond. Hij is 12 jaar geleden met zijn ouders (Rob en Carolijn van Duin) naar Aruba toe verhuisd. Toen hij klaar was met school had hij plannen om terug te gaan naar Nederland, maar werd verliefd op het eiland zoals zoveel mensen vóór hem deden. Hij werkte bij Fish and More, Nos Clubhuis, Hadicurari en vond uiteindelijk zijn plekje als supervisor van de populaire strandbar Moomba Beach. De reden waarom Teun geniet van zijn leven als barman is de interactie met gasten. Hij zegt dat de gasten de bar tot leven brengen en dat iedereen zijn eigen levensverhaal heeft. Het raakt hem als mensen blij zijn met de drankjes die hij ze serveert en de reacties die hij krijgt van zijn gasten. De vrijheid achter de bar om deze cocktails te maken en het spectaculaire uitzicht op het strand zijn enkele van de andere redenen waarom hij graag barman is.

Krijgen we opstand in de horeca?

26 februari 2021

De kruik gaat net zo lang te water totdat...?

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op komende dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten vanwege de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor buitenruimtes. Voor zover bekend zijn er (nog) geen Egmondse horecaondernemers die hun terrassen openen. Voorzitter ondernemersvereniging Sandy Dekker: 'Natuurlijk geldt ook voor de Egmondse horeca dat het water niet aan de lippen maar ver daarboven staat. Maar we hopen vooral ook dat de druk die inmiddels wordt uitgeoefend op Den Haag toch zijn vruchten gaat afgeven. En dat we dan wellicht op korte termijn toch de terrassen kunnen openen, maar dan legaal...' De horeca is boos omdat winkels wel weer deels open kunnen, maar restaurants en cafés niet. Veel horecaondernemers zijn de wanhoop nabij, aangezien zij al maandenlang geen of minder inkomsten hebben. In januari dreigde een groep horecaondernemers in met name Noord-Brabant de deuren te openen. Maar hier werd toch van afgezien vanwege de hoge besmettingscijfers. Nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd, vinden de cafés dat ze na al die maanden ook weer enige speling verdienen. De horecabazen zeggen dat de grens is bereikt en dat het kabinetsbesluit om de zaken langer dicht te houden niet houdbaar is. Ook stellen de ondernemers dat de coronaregels nauwelijks worden gehandhaafd, getuige de taferelen in het Amsterdamse Vondelpark afgelopen week tijdens de voorjaarsvakantie.

OMT, laat ons niet langer in spanning…

19 februari 2021

Wordt Pasen een echte lijdensweg?

Volgende week is weer een persconferentie die ons wijzer moet gaan maken over wat er na 2 maart aan coronamaatregelen overeind blijft, bij komt, of verdwijnt. Inmiddels zijn er steeds meer ondernemingen die het water aan de lippen staat. Echter, zolang er een discussie plaatsvindt over het al dan niet in stand houden van een avondklok, hoeven we nog niet te rekenen op veel versoepeling van de maatregelen ten behoeve van bijvoorbeeld de horeca. Het goede nieuws is dat het weer al wat beter wordt. Dat maakt het allemaal net iets draaglijker. Ook voor take away en coffee to go moet het wel een beetje knap weer zijn, anders kom je de deur niet eens uit. Ook daar niet voor, al is het nog zo lekker. Begin april (4 en 5 april om precies te zijn) is het Pasen. zou het waar mogen zijn dat we dan op een terrasje kunnen zitten? Of zitten we die paaseieren achter de geraniums weg te happen...?

Take aways steeds professioneler

19 februari 2021

Van de nood een kunst maken

Inmiddels weten we allemaal wat take away is. Geboren uit nood, maar inmiddels kun je complete driegangenmaaltijden bij je thuis laten bezorgen. Misschien dat je dan nog even iets zelf moet afmaken, om te voorkomen dat iets staat te verpieteren in de take away box, maar dat is het dan ook. De take away kaart is inmiddels bijna net zo lang als de 'normale' kaart. Handig, als we dan straks weer op het terras kunnen zitten, hoef je tenminste niet zo lang na te denken over wat je wit bestellen. Ook voor de borrel is er een groot aanbod, of het nu een borrelbox is, een wildborrelbox of een borrelplatter; de naam doet er niet toe, het is een gevarieerd aanbod aan lekkere hapjes om thuis te genieten bij een lekker drankje. En nog beter: het gaat allemaal om Egmondse ondernemers.

Goed voorbeeld doet goed volgen

12 februari 2021

Tweede Pubquiz Natuurlijk: steun ook de kledingbank Egmond

De eerste editie van hun pubquiz was zo'n succes dat het team van Niels en Mirjam van restaurant Natuurlijk meteen maar een volgende hebben aangekondigd. Op zaterdag 27 februari (start 20.30 uur) vindt die plaats. De eerste editie ging met ca 300 deelnemers 'de lucht in', dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Het inschrijfgeld bedraagt opnieuw 15 euro per persoon, inclusief borrelbox, en daarvan gaat nu 2,50 euro naar de Kledingbank Egmond. Inschrijven kan op [email protected] of op 072 507 2749. WhatsApp kan ook op 06 2934 2890.

Ci Vediamo breidt uit

12 februari 2021

IJsmakerij ziet kansen in crisistijd

Eigenaar Ben van Woezik van ijsmakerij Ci Vediamo gaat uitbreiden de komende maanden. Inmiddels heeft hij 'ijswinkels' in Egmond-Binnen, in Middenbeemster (centrum), Zandvoort (aan de boulevard) en is hij bezig met Alkmaar (aan het Ritsevoort 13). Opmerkelijk? Misschien, maar Ben gelooft in investeren in tijden van crisis. 'Nu doen die kansen zich voor en heb je er wellicht ook meer tijd voor om ze te verwezenlijken. Mijn ambitie is om door te gaan naar zo'n tien ijswinkels.' In deze tijd gaat het ook voor de ijsmakerij, die veel horecabedrijven als afnemers heeft, ook niet echt vanzelf. 'Maar we redden het wel. Creativiteit houdt een onderneming op de been. De uitbreiding die we voornemens zijn brengt ook weer nieuwe energie bij alle medewerkers. Geloof in eigen kunnen is belangrijk. Daar draaien we op als onderneming.' Een mooie zomer met wat meer bewegingsvrijheid helpt ook uiteraard.

Afhalen, ophalen, bezorgen… ik wil zitten!

5 februari 2021

Mooi anzitte ken nooit lang genog dure

Het is een West-Fries gezegde en staat op de scheurkalender van de dag 3 februari. De maker van de kalender had het niet mooier kunnen verwoorden. Alleen, hij had geen idee bij het maken ervan dat er in deze tijd even helemaal geen sprake zou zijn van mooi anzitte. Niettemin zijn er echt nog wel mogelijkheden om in ieder geval thuis lekker te genieten van de geneugten die de Egmondse horeca te bieden heeft. Of het nu Valentijnsdag is of niet, er is altijd wat te vieren voor de optimisten. Klik eens door op de banner over de Egmondse horeca en zie het aanbod aan heerlijke hapjes, drankjes & diners, bovenste beste borrelboxen, snelle snacks en late night delights. Wat dat laatste betreft: niet te laat eten, dan kun je weer niet slapen.

Nieuw restaurant aan Boulevard

5 februari 2021

Start in het voorjaar

In het pand aan de Boulevard in Egmond aan Zee waar voorheen Wonder's zat komt binnenkort een nieuw restaurant. De uitbaters van De Bourgondiër in Hoorn hebben besloten om daar op die plek hun tweede vestiging te openen. Wanneer de zaak wordt geopend is nog niet helemaal duidelijk en hangt uiteraard ook sterk af van de versoepeling van de coronamaatregelen. De twee eigenaren, horecaondernemers Lukas en Rhea Broekmeulen, zien ondanks de moeilijke tijden juist kansen voor uitbreiding. Het duo zocht al langer naar mogelijkheden om uit te breiden maar die zitten er op de locatie in Hoorn niet in. Door de nieuwe uitbreiding zitten straks naar eigen zeggen op de mooiste plaatsen in Noord-Holland, aan het Markeermeer en aan de Noordzeekust. De menukaart zal wel iets verschillen van die in Hoorn: ze willen in Egmond meer aan de kust en zee gerelateerde gerechten presenteren.

UPDATE: Pubquiz (bijna) uit zijn voegen

2 februari 2021

Eindstand: 300 mensen ingeschreven

Je weet nooit wat je ervan kunt verwachten, maar het idee van Restaurant Natuurlijk om een online pubquiz te koppelen aan een borrelbox (al dan niet met wat extra drankjes) is enorm aangeslagen. De eindstand - voor zover je daar van kunt spreken - bedraagt 300 deelnemers. Deze gaan op 6 februari de 'pubstrijd' met elkaar aan, meestal in teams van twee personen. zich te meten met elkaar. Voor de opbrengst maakt dat niet uit: het bedrag voor deelname van 15 euro is per persoon, inclusief borrelbox. Goed nieuws dus voor Niels Gouda en zijn brigade. Ander goed nieuws van al die inschrijvingen is dat van elke 15 euro inschrijving 2,50 euro naar Hospice Egmond gaat. Dat betekent dus zo'n 750 euro voor de Hospice! Zelfs in een tijd waarin je als horecaondernemer de nodige moeite hebt om overeind te blijven, is er toch nog ruimte voor goede doelen. Op 6 februari om 20.30 uur gaat het los: de eerste Natuurlijk Online Pubquiz...

Valentijn en corona

29 januari 2021

Intieme sfeer dan maar thuis

Valentijn en corona. Als je het snel zegt klinkt het net als een koppeltje... Maar zo leuk is het nu ook weer niet. Valentijnsdag nadert echter wel en een versoepeling is niet eens in beeld. Normaal gesproken betekent Valentijnsdag veel reserveringen bij restaurants, boekingen bij romantische hotelletjes en even lekker genieten met je Valentijntje. Dat is nu wel iets anders. Geen leuk aangeklede tafel in een intiem restaurantje of een sfeervol uitje met zijn tweeën in een hotel met roomservice waardoor je niet meer van de kamer af hoeft. In deze tijd hebben we echter juist behoefte aan eens iets leuks in plaats van rellen en rondvliegende klinkers op het nieuws. Dus dan doen we het toch thuis? Veel Egmondse horecabedrijven spelen daarop in en bieden speciale arrangementen aan die kunnen worden opgehaald of thuisbezorgd. Of het nu gaat om een driegangenmenu of een borrelbox, het gaat om de gedachte. Wat is er eigenlijk leuker dan heerlijk met zijn twee op de bank of aan een mooi gedekte tafel genieten van een overheerlijk, speciaal samengesteld Valentijnsdiner, een à la carte menu, of wat eenvoudiger, een lekker wijntje met hapjes om je vingers bij af te likken? Ook al moeten we Valentijnsdag in beperking vieren, het was sowieso al niet de bedoeling dat er dertig mensen mee zouden zitten te kijken, toch? Dus, wat is er anders?

En dan is er de avondklok…

22 januari 2021

Blijkt nog erger te kunnen

Het kon eigenlijk niet erger dachten we, maar dat bleek een misvatting. Het kan wel degelijk erger. Een avondklok bijvoorbeeld en nog maar 1 bezoeker thuis. Daarnaast mag er na een bepaalde tijd wel worden bezorgd, maar niet meer opgehaald. Bezorgen is werk, ophalen niet redeneert het kabinet. Tja... Nu is de avondklok niet ingesteld rondom etenstijd, maar toch. Het idee van een late snack kun je nu ook wel uit je hoofd zetten. Je zult maar in de ploegendienst zitten en rond 22 uur uit je werk komen. Dan mag je dus wel langs de weg, omdat je uit je werk komt, maar je mag geen eten ophalen. Want dat is weer geen werk. Het wordt tijd dat het mooi weer wordt. Dan hebben we in ieder geval nog iets om naar uit te kijken.

Parelhoen 4ever!

22 januari 2021

Beste idee van Oma Wies Wijker

Alles op een rij zettend komt Karel Wijker van Gasterij 't Woud uit Egmond aan den Hoef tot de conclusie dat hun roemruchte parelhoen ze overeind houdt. In deze barre tijden overleeft de Gasterij het namelijk grotendeels door het geweldige idee van oma Wies Wijker destijds, om buiten het wildseizoen iets te serveren wat in ieder geval ook nog op wild lijkt. 'Toen mijn opa en oma destijds met wild in dit restaurant begonnen, bracht dat een bepaald sfeertje met zich mee. Dat wilde oma ook buiten het wildseizoen eigenlijk wel. Toen stuitte ze op parelhoen als gerecht dat daar het dichtst bij kwam, maar wel het hele jaar door verkrijgbaar is. Nou, ik kan je melden dat die parelhoen, zeker in deze coronatijd, het beste is wat ons kon overkomen', aldus Karel. Want het beestje is mooi opgediend op een zilveren schaal onder normale omstandigheden al een knaller. Nu, met deze tijden waarin take away en bezorgen de boventoon voeren, is de parelhoen de klassieker die het restaurant op de been houdt. Karel: 'Het gerecht leent zich geweldig voor ophalen of bezorgen: het moet lang sudderen dus je hebt geen problemen met bedenken of het wel gaar genoeg is. Je moet gewoon op tijd beginnen, dan gaat het altijd goed. Daarnaast zijn de bijgerechten, zoals zuurkool, cranberry en aardappelpuree ook prima in 'verpakte vorm' te leveren. Kortom, die parelhoen doet het geweldig. Dat zei ik laatst ook nog tegen oma, die inmiddels bijna 90 is, maar daar nog steeds van kan genieten.' Voor Karel, en de andere horecaondernemers is het te hopen dat ze het allemaal overleven. Zelf denkt hij aan april voor het restaurant weer open kan. 'En dan is het de vraag of de mensen meteen komen of eerst de kat uit de boom kijken. Dat zagen we bij de eerste lockdown ook. Vervolgens werd het mooi weer en konden ze lekker buiten op het terras zitten. Dan gaat het goed. Dus zo snel mogelijk naar het mooie weer.'

De gifbeker moet helemaal leeg…

15 januari 2021

In plaats van versoepeling: avondklok?

Dachten we begin december nog dat wellicht met de feestdagen, of anders toch tenminste kort daarna, de boel weer wat losser kon zijn, nu zitten we met grote vrezen te wachten tot de ergste nachtmerrie waarheid wordt: een avondklok. De gifbeker voor de horeca moet echt helemaal leeg blijkbaar. Ook de Tasforce Corona die samen met ondernemers en de gemeente allerlei ideeën heeft ontwikkeld wordt er bijna moedeloos van. 'Je moet je zelfs serieus afvragen of je op korte termijn überhaupt initiatieven moet ontwikkelen die mensen naar Egmond trekken', aldus gebiedsregisseur Nicole Zwartelé. 'Op dit moment wil je eigenlijk liever het zekere voor het onzekere nemen. Binnenkort gaan we met elkaar om tafel om het daarover te hebben. Dat wil zeggen, we gaan digitaal overleggen met alle betrokkene: ondernemers, gemeente, ondernemersvereniging en andere betrokkenen bij de Taskforce om te zien wat we willen, wat we nog wel kunnen en hoe we dat dan kunnen realiseren. We moeten in ieder geval wel positief blijven denken, ook al wordt dat steeds moeilijker.' Afgelopen zomer en tot diep in het najaar zelfs, leek het er allemaal nog goed uit te zien: allerlei leuke en ludieke acties ondersteunden met succes het motto 'veilig welkom in Egmond'. Maar met de huidige situatie is dat lastig vol te houden. De kans dat een avondklok van kracht wordt, is aanzienlijk groter dan dat er op korte termijn een versoepeling gaat komen. Het is puur afzien.

Herbouw Nieuw Westert nadert voltooiing

15 januari 2021

'Kan het maar vast zomer zijn.'

Het zou te ver gaan om te zeggen dat het een kwestie is van de laatste loodjes, maar Remco Duinmeijer van Nieuw Westert ziet elke dag de opening van Nieuw Westert in Egmond-Binnen dichterbij komen. 'Het eind is wel in zicht.' Dat eind wordt naar verwachting begin mei. Het eind van een vervelende periode en de start van hopelijk een nieuwe succesvolle periode voor Nieuw Westert. Remco: 'Het goede nieuws is dat je vanuit zo'n ramp ook weer positieve ontwikkelingen ziet. We hadden lang genoeg de tijd om na te denken over de herbouw. Bijvoorbeeld, qua indeling van het restaurant, qua duurzaamheid in materiaal en gebruik, en dan niet alleen wat betreft het gebouw, maar ook in wat we op tafel zetten, qua menukaart dus.' In plaats van twee keer per jaar een 'kaartwissel' wordt straks de menukaart vier keer per jaar gewisseld, gelijk op met de seizoenen. 'Behalve de klassieke (seizoen)gerechten die de gasten gewend zijn, proberen we ze door die wissels en weekspecials steeds te verrassen.' Het restaurant is straks voorzien van vloerverwarming, betere isolatie, een warmtepomp, een keuken waar alleen elektrisch wordt gekookt en de gebruikte materialen voor de inrichting zijn ook gekozen op basis van duurzaamheid. Het kan Remco niet snel genoeg zomer zijn. Dan kan het restaurant weer volop draaien, mits corona het toelaat. 'We willen zo snel mogelijk weer die circa 100.000 gasten per jaar die we hadden kunnen bedienen.' Veel van die gasten komen ook in deze tijd regelmatig langs voor een 'coffee to go'. Om dan meteen stiekem even te kijken hoe het staat met de herbouw...

Niels Gouda (Natuurlijk): Creatief blijven

8 januari 2021

'Optimistisme houdt je overeind'

Dat de horeca het moeilijk heeft is allang geen geheim meer, maar horecaondernemers zijn ook vaak optimisten. In ieder geval Niels Gouda en Mirjam van Doorneveld van restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee. Dat optimisme is overigens wel ergens op gebaseerd: 'De afgelopen tijd was zeker niet makkelijk, maar we hebben ons er zo goed als het ging doorheen geslagen.' Met allerlei extra activiteiten, zoals kerstbomenverkoop, met take-away en bezorging, met in het restaurant verkoop van allerlei leuke hebbedingetjes in samenwerking met RAAk! multistore houdt 'Natuurlijk' de moed erin. En blijven ze creatief. Buiten de menukaart om bezorgen ze deze winter zelfs heuse winter-BBQ pakketten, High Tea boxen, High Beer boxen en complete borrelboxen. 'Kortom we proberen eigenlijk alles wat je binnen de richtlijnen kunt verzinnen om de mensen een leuke dag of avond te bezorgen en waar wij als horecaonderneming een rol in kunnen spelen.' Dat is tot nu toe goed gelukt. Ofschoon 'Natuurlijk' net niet echt lekker in de loop zit van bezoekers aan Egmond heeft 'Natuurlijk' met zijn acties wel de aandacht getrokken. En dus kwamen de mensen toch wel geregeld langs om wat te halen. Hij wil voor komend weekend ook nog wel iets bedenken. Dat is het weekend waar normaal de Halve Marathon van Egmond en de Egmond-Pier-Egmond strandrace zou zijn gehouden. Er zullen volgens Niels evengoed wel mensen naar Egmond komen, afhankelijk van het weer uiteraard. 'Met het hele team zitten we zo regelmatig bij elkaar om te brainstormen wat we kunnen doen aan leuke, ludieke acties die ook nog eens uitvoerbaar zijn binnen de RIVM-richtlijnen. Op die manier blijft ook de sfeer erin, iedereen blijft enthousiast.' Dat goede gevoel dat binnen zijn team heerst wil Niels ook graag meegeven aan de mensen die iets bij 'Natuurlijk' bestellen. 'Het is al moeilijk genoeg, dus laten we vooral positief blijven. Het gaat misschien moeilijk, maar het gaat tenminste. Ik denk zelf dat pas na de voorjaarsvakantie er weer wat meer beweging in komt. Komende week verwacht ik van de persconferentie in ieder geval nog geen versoepeling. Maar wellicht als de vaccinatie wat meer op gang is gekomen en het weer mooier wordt dat we dan weer wat vrijer kunnen bewegen. Dus nog even volhouden...' Foto (aangeleverd): Of het nu gaat om eten of de verkoop van kerstbomen, bij restaurant Natuurlijk werd alles de afgelopen periode uit de kast getrokken om de mensen nog een leuke tijd te bezorgen.

Horeca lijdt…

8 januari 2021

Steeds weer de klos

Met de ene lockdown na de andere zien we een gemeenschappelijke factor: in ieder geval de horeca is steeds de klos. Ondanks alle aanpassingen ziet die branche, net als cultuur en entertainment, dat zij de eersten zijn die dicht moeten. Terecht of onterecht, het feit blijft daar. Ook in de Egmonden staat een aantal ondernemers ongetwijfeld het water aan de lippen, maar ze blijven stug volhouden. Het zou mooi zijn wanneer er een perspectief is op betere tijden.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug