Plan van Aanpak Digitale Toegankelijkheid gemeente komt dit najaar
Bereiken A-status moet hoogste doel zijn, vindt Ons Dorp
Gepubliceerd: 14 juli 2023
Dit najaar wordt een Plan van Aanpak gepresenteerd aan de raad met betrekking tot de digitale toegankelijkheid voor (onder meer) de website van de gemeente.
Dat antwoordt het college van B&W op vragen van Partij Ons Dorp. Die digitale toegankelijkheid is belangrijk voor de inwoners. Niet alleen om op de hoogte te blijven van wat er speelt, maar ook en vooral om een goede bereikbaarheid van de dienstverlening van de gemeente te garanderen. In een tijd waarin ook wel duidelijk is dat er veel mensen zijn die minder digitaal vaardig zijn, is het belangrijk dat juist de website van de gemeente duidelijk en toegankelijk is en diensten eenvoudig en snel zijn af te nemen.
In het derde kwartaal van 2023 volgt daarom een Plan van Aanpak met daarin de weg naar die gewenste A-status en welke ontwikkelingen daarvoor nodig zijn. Inclusief een planning voor die ontwikkelingen.
Gemeenten zijn verplicht hun communicatiekanalen digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking of met minder digitale vaardigheden. Gemeentelijke sites en apps moeten hierop worden aangepast. In Nederland zijn volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meer dan 4,5 miljoen mensen die moeite hebben met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites. De inschatting is dat er in totaal zo’n 10.000 overheidswebsites en -apps zijn. Die zouden allemaal aan de minimale voorwaarden voor toegankelijkheid en begrijpelijkheid moeten voldoen. Ook in de gemeente Bergen is er regelmatig discussie over digitale toegankelijkheid. Bijvoorbeeld enige tijd terug bij de invoering van digitaal parkeren in onder meer Egmond aan Zee. Daar bleek ook dat het niet direct voor iedereen was weggelegd om die toepassing te gebruiken.
Een van de ontwikkelingen die op deze problematiek volgt is een toenemende samenwerking tussen overheid en bibliotheken. Bij de bibliotheken wordt dan een zogenaamd Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) gestart waar inwoners gebruik van kunnen maken. Dat doet ook Bibliotheek Kennemerwaard.