Plannen De Schulp, verhuizing DekaMarkt en woningbouw vereisen integrale visie, aldus college
Drie projecten lopen tegelijkertijd, maar zitten in verschillende fase
Gepubliceerd: 13 september 2024
In een bericht aan de raad biedt het college van B&W meer inzicht in de stand van zaken rondom een drietal belangrijke onderwerpen in Egmond-Binnen. Dat gaat dan om de nieuwbouw van Dorpshuis De Schulp, de verplaatsing van de vestiging van de DekaMarkt van de Abdijlaan naar de Visweg in Egmond-Binnen en de ontwikkeling van woningen op zowel de Abdijlaan als de Visweg. Het zijn drie projecten die alledrie in een wat andere fase zitten, wat het soms best complex maakt.
Dorpshuis de Schulp
Het project voor dorpshuis de Schulp is al in een iets verder gevorderd stadium t.o.v. het project DekaMarkt. Er is een programma van eisen gemaakt voor de nieuwbouw, de bestaande gebouwen (sporthal en jongerencentrum JOEB) en de inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is een architect geselecteerd (BRTA) die bezig is met het ontwerp hiervan. Naar verwachting wordt direct na de zomer het voorlopig ontwerp gepresenteerd en kan eind 2024 de vergunning worden aangevraagd.
DekaMarkt en woningen op de Visweg
Er zijn goede afspraken met ontwikkelaar Dreef Beheer BV gemaakt over de samenhang tussen de projecten, de samenwerking met de gemeente en taakverdeling. Hier wordt een intentieovereenkomst voor gesloten. Onderdeel van deze overeenkomst is dat de gemeente Bergen gaat samenwerken vanuit een integrale gebiedsvisie.
Woningbouw Abdijlaan
Op de locatie van de bestaande DekaMarkt op de Abdijlaan worden woningen gerealiseerd zodra de supermarkt verhuisd is. Dat is namelijk het moment dat de supermarkt aan de Abdijlaan gesloten moet worden.
Integrale gebiedsvisie
Het uitgangspunt is om tot een zo goed mogelijke inrichting te komen van het gehele plangebied aan de Visweg. Daarom zijn de architecten van het dorpshuis (BRTA), Dreef Beheer BV en de projectleiders en stedenbouwkundige van de gemeente gezamenlijk bezig met een integrale gebiedsvisie. Daarvoor is nog een flinke aantal stappen te nemen. tegelijk worden de benodigde (bureau)onderzoeken al in gang gezet, zoals archeologie, bodem, stikstof, ecologie en bomeninventarisatie.
Voor de ontwikkeling van het dorpshuis en de openbare ruimte er omheen is een uitgebreid programma van eisen (PvE) gemaakt. Uit gesprekken (omgevingstafel) met inwoners en betrokkenen over de verplaatsing van de supermarkt en woningbouw blijkt een voorkeur om de gebouwen dicht bij elkaar te plaatsen. Daardoor blijft er meer openbare ruimte beschikbaar. Door de architect van Dreef Beheer BV is een voorstel gedaan om de supermarkt en de woningen aan de noordkant tegen de sporthal te ontwikkelen. Door de architect BRTA is een voorstel gedaan voor de nieuwe locatie van het dorpshuis aan de voorzijde (aan de zijde van de Herenweg) van de sporthal te plaatsen. Zo ontstaat er tussen dorpshuis en het dorp veel openbare ruimte die gebruikt kan worden als een dorpsplein. Het parkeren van de supermarkt en woningen zal deels ondergronds gebeuren en deels aan de noordzijde van het gebied tussen de sporthal en het kruispunt van de Provincialeweg met de Herenweg in. Dit voorstel wordt de komende maanden uitgewerkt en in het najaar aan de gemeenteraad voorgelegd.
Foto (impressie van ontwikkelingsgebied De Schulp): Er lopen drie plannen rondom de ontwikkeling van De Schulp, de verplaatsing van de DekaMarkt en het ontwikkelen van een aantal woningen. De invulling moet gaan plaatsvinden vanuit ‘een integrale gebiedsvisie’. In gewoon Nederlands: alle lopende ontwikkelingen en plannen moeten nauwkeurig op elkaar worden afgestemd, zonder elkaar te vertragen of in de weg te zitten. Op de schets is te zien hoe de architecten dat voor zich zien.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.