Plannen voor monument aan de Boulevard voor alle (vermiste) gevallenen boven zee
Eerbetoon in de vorm van een 'Lost Over Sea Tribute'
Gepubliceerd: 16 december 2022
Stichting Egmond ’40-’45 die ook het Bunkermuseum Jansje Schong in de noordelijke duinen in Egmond aan Zee beheert heeft het plan opgevat om een monument op te richten ter nagedachtenis aan alle vliegtuigbemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn en tot op de dag van vandaag nog steeds vermist zijn. Dat monument, LOST genaamd, staat voor Lost Over Sea Tribute.
Even wat voorgeschiedenis: In februari 2022 tijdens de storm “Eunice”, zijn op het strand van Camperduin wrakstukken aangespoeld van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Na onderzoek vanuit onze stichting bleek dat dit toestel zeer waarschijnlijk op 17 december 1942 was neergestort in de Noordzee. Hierbij kwam de voltallige bemanning om het leven. De acht bemanningsleden zijn tot op de dag van vandaag nog steeds vermist’, aldus Stichting Egmond 40-45 in haar presentatie.
‘Onderzoek naar dit toestel bracht ons in contact met de nabestaanden. Uit deze gesprekken bleek dat het zeer gewaardeerd wordt, dat wij ons na al die jaren nog steeds zo inzetten om de herinneringen levend te houden. Eén van die nabestaanden opperde vervolgens het idee om een monument op te richten. Dit zette ons aan het denken: waarom niet een monument voor alle vermiste bemanningsleden boven de Noordzee? Dit was de start en het idee was geboren om het LOST monument op te richten’.
De stichting wil een zo breed mogelijke groep herdenken. ‘Dat houdt in dat niet alleen de geallieerden, maar ook Duitse omgekomen vliegtuigbemanningen herdacht worden. Daarnaast gaat het niet alleen om vliegtuigen die in de Noordzee zijn neergestort, maar ook die in het Kanaal zijn neergestort en hier in de gemeente Egmond is aangespoeld. Kortom: internationaal gezien een brede groep. Het internationale karakter van de gevallenen, verdient in onze ogen een internationaal monument.’
Inmiddels zijn alle voorbereidingen in gang gezet en is een plan gemaakt, inclusief begroting. Dit plan is voorgelegd aan de Welstandscommissie om zo de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Een deel van het geld dat nodig is voor het monument moet vanuit sponsoring en fondsenwerving komen, een deel zou uit steun vanuit de gemeente (BUCH) kunnen bestaan. Dat is nog niet zo ver, maar de stichting is in gesprek en heeft goede hoop dat het gaat lukken.
De gedachte achter het monument, volgens de stichting: ‘Alle bemanningsleden hadden één ding gemeen: ze droegen allemaal een identiteitsplaatje. Dit is de basis voor ons monument. In ons monument vormen wij al die ID-plaatjes weer samen tot een mens. De naamplaatjes vallen uit de lucht, vormen een vliegenier en vallen dan weer verder naar de zeebodem. Op elk naamplaatje staat de naam van een daadwerkelijk vermist persoon boven de Noordzee.’
Het zou dan de bedoeling zijn om het monument (2 meter hoog, 60 cm breed en 20 cm diep) ergens op de zuidkant van de Boulevard te plaatsen, nabij het uitkijkplatform. ‘Vanaf de bovenkant valt er LED-licht door het monument heen, waardoor het ook ’s avonds een bezienswaardigheid is.’
Foto’s (Stichting Egmond ’40-’45): Een impressie van het monument en een bommenwerper zoals die in WOII maar al te vaak over zee kwam aanvliegen, maar lang niet altijd terugkeerde.
De QR-code kunt u gebruiken om ook een bijdrage te leveren aan het realiseren van dit monument.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.