Deel

Post Reddingsbrigade Egmond gesloten

Juni 2023 weer open

Post Reddingsbrigade Egmond gesloten

Zondag 11 september was de laatste dag dat de reddingspost van Reddingsbrigade Egmond geopend was. Nu is er geen toezicht meer en worden alle incidenten opgevolgd door de alarmploeg.

Over Egmondse Reddingsbrigade (ERB): De Reddingsbrigade Egmond is in 1928 opgericht ten dienste van drenkelingen en slachtoffers van ongevallen op het Egmondse strand en in of op de aangrenzende Noordzee.

Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus is de strandpost van de Egmondse Reddingsbrigade vanaf 09.00 tot 18.00 uur geopend. Tijdens deze reguliere openingstijden zorgen de strandwachten ervoor dat het materieel gereed is en dat bezoekers ontvangen kunnen worden. Maar niet alleen bewaking is een taak voor de ERB, er zijn meer aspecten.

Iedere bewakingsdag zijn minimaal twee ervaren strandwachten aanwezig, in de weekenden worden deze aangevuld met twee minder ervaren strandwachten.

Preventie is de belangrijkste taak. Varend, rijdend en/of lopend worden diverse patrouilles gedaan om zo strandbezoekers en zwemmers/baders te waarschuwen voor eventueel aanwezige gevaren. Vanzelfsprekend wordt er vanaf de strandpost met verrekijkers toezicht gehouden.
Buiten deze openingstijden en in de wintermaanden staat een alarmploeg van circa 25 leden klaar om ingezet te worden wanneer er zich calamiteiten voordoen. Deze inzetten worden veelal geleid door de meldkamer Noord-Holland Noord (1-1-2-).

De Egmondse Reddingsbrigade is dus niet alleen in de zomermaanden actief. Buiten de zomer zijn ook veel calamiteiten. Zo zijn er ongevallen zoals beenbreuken, paardenongevallen en onwelwordingen op het strand en in het duingebied.

Ook bij regionale, provinciale of landelijke (water)calamiteiten kan beroep gedaan worden op de Egmondse Reddingsbrigade. Reddingsbrigade Nederland coördineert deze inzetten en heeft hiervoor bij de Egmondse Reddingsbrigade een vaartuig gestationeerd. In het verleden zijn diverse inzetten geweest zoals bij Tuindorp Oostzaan en de wateroverlast in Limburg.

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: tikkende tijdbom

30 september 2022

Beste Wills: Mijn vrouw is gevoelig voor geluiden en ik ben de pineut. Ze ergert zich aan hoe ik door het huis slof, mijn neus ophaal, thee drink, smak als ik een appel eet of op haar plek aan tafel ga zitten. Tijdens het eten moppert ze over dat ik mijn kaken niet zo hard op elkaar moet zetten en dat ik het doe om haar boos te maken. We hebben steeds vaker woorden en ook steeds vaker ‘zwijgstront’, waarbij ze lijkt te wachten tot ik een verkeerd geluid maak. Ten einde raad heb ik gezegd dat als het echt zo erg is ze dan maar niet bij me moet blijven omdat ik het niet langer aankan zo op m’n tenen lopen. Ze wil niet in therapie. Wills? Beste Slurper: Naar de huisarts, samen. Wellicht is er sprake van misofonie: overgevoeligheid voor menselijke geluiden die ongewild en onbewust heftige reacties (lees: walging, woede of afkeer) oproepen. Of van meerdere stoornissen tegelijk. Misofonie is vaak een bron van conflict, kritiek en pijnlijke kwetsuren voor beide partners. De overgevoelige controlefreak tegenover de gemene egoïst. Er is geen tovermiddel voor, maar er zijn wel behandelingen om ermee te leren omgaan. Dat moeten jullie dan wel willen (en inzien). “Just one more thing”, zei de stuntelige en verstrooide detective Columbo met een schuine blik tegen de verdachte. We hebben de stoelenkwestie nog. Waarom ga jij (nu ineens?) op haar plek aan tafel zitten? Mijn ouders hadden ook allebei een eigen makkelijke stoel. Daaromheen lagen hun eigen spullen en dat was hún plek. Slurper, leg uit waarom jij op háár plek gaat zitten? Jullie klinken allebei zo ongelukkig. Niemand zou zijn/haar waardigheid en geestelijke gezondheid op moeten offeren aan dagelijkse vernederingen zoals deze, daar is geen enkele reden of excuus voor. Ga naast het consult bij de huisarts ook op zoek naar een therapeut die jullie kan helpen bij het stoppen van de ‘blame and shamegame’. Maak voor deze keer expres veel kabaal. Sla gerust op de grote trom; als er geen bereidheid is bij jullie allebei om je te laten behandelen voor iets waar jullie allebei zo onder lijden én wat het behoud van de relatie kan betekenen, wordt het tijd voor een mediator. Tik tik tik tikt de tijdbom. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Wilde Buitendagen van Natuurmonumenten

30 september 2022

Echte buitenspeel- en doedag in de herfstvakantie

Het is misschien wat verder weg, maar zeker de moeite waard. Vooral als je weer eens een andere omgeving wilt zien en uitproberen. Altijd al willen leren hoe je een waanzinnige hut bouwt, sporen kan herkennen of vuur maakt zonder lucifers? In de herfstvakantie organiseren de boswachters door heel Nederland de Wilde Buitendagen van OERRR. Kom op zondag 23 oktober naar Duin en Kruidberg (Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Santpoort) en beleef een buitendag vol avonturen in de natuur.

Leven (bijna) zonder geld?

23 september 2022

Voor steeds meer gezinnen bijna realiteit

Leven zonder geld staat haaks op onze cultureel ingebakken ideeën over succes en geluk. Het is echter een keuze die door steeds meer mensen wordt overwogen. Naast een afname van stress over geldproblemen heeft een geldloos leven vele andere voordelen, zoals een kleinere ecologische voetafdruk, een grotere en diepere waardering voor wat je hebt, en een doelbewuster leven. Zelfs als je er uiteindelijk niet voor kiest om helemaal geldloos door het leven te gaan, zullen deze technieken je helpen met het verminderen van verspilling.

Column Wills: alles hebben, maar elkaar kwijtraken

23 september 2022

Beste Wills: We hebben alles:3 jonge kinderen, een hond, een fijn huis met tuin en we werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. Niks te mekkeren, en toch. Onze relatie staat op een laag pitje en we krijgen het niet voor elkaar om het verliefde stel te zijn dat we ooit waren. Af en toe doen we iets leuks, maar het haalt het niet bij hoe het vroeger was. Veel tijd voor date nights is er niet: lange werkdagen, schooluitval, boodschappen, sport, clubjes. We zijn moe. Hij mist intimiteit en ik het gevoel verbonden te zijn. We praten er over, doen ons best, maar raken ontmoedigd omdat we geen stap verder komen. Wills? Beste Alles: Tijd is een mysterie. Als we jong zijn hebben we alle tijd van de wereld. In een relatie met kinderen heb je nooit genoeg. Later, in het lege nest vraag je je af waar de tijd gebleven is. Nog later, als je aan je laatste beetje toe bent, weet je echt hoe waardevol het is. Alles hebben is hard werken, balanceren en ook jezelf opofferen. Daar is niks beklagenswaardigs, onmogelijks of ergs aan, dat is het leven en dat is fantastisch, vooral als je dat samen kunt doen. In de hectische ‘Er is geen brood, de hond moet nog uit, kinderen opgehaald en ik zit tegen een deadline aan’, fase is tijd maken voor elkaar van levensbelang voor de toekomst van jullie gezin. “Time is the currency of relationships. There is no way to invest in a relationship without investing your time’. Samen afspreken zonder de kinderen is goedkoper en stukken leuker dan relatietherapie (of een scheiding). Zeg vooral ook vaak tegen elkaar dat het maar tijdelijk is. Over 5 jaar zijn de kinderen groter en over 10 jaar zijn ze weg. Daar zit ‘m ook de crux: je kunt niet terug naar hoe het vroeger was tussen jullie en dat blijven zoeken is vruchteloos. Het leven verandert ons en wat we hebben. Jullie zijn niet aan het zinken, je hoeft niet eens te zwemmen. Je hoeft je alleen maar hand in hand mee te laten drijven. P.S Zeg tegen de kinderen als ze boos zijn omdat jullie alweer weggaan met z’n tweeën, dat ze later tegen hun therapeut mogen klagen. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Wat maakt de herfst zo leuk?

16 september 2022

Op de drempel van de herfst wat overwegingen

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle 4 seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige: De ene dag heerlijk warm met het zonnetje, de andere dag giet het met bakken naar beneden en waait de wind er ook nog eens lekker bij. Er zijn mensen die in de herfst een herfstdip krijgen door dit druilerige weer. Maar voor een groot deel van de mensen is dit ook juist een geniet moment. Het mooiste seizoen van het jaar zelfs. Maar waarom? Wat maakt de herfst nou zo leuk?

Week van de ontmoeting en de wandelestafette

23 september 2022

Meedoen is belangrijk in strijd tegen eenzaamheid

Tijdens de Week van de Ontmoeting van 29 september t/m 6 oktober zijn er in de gemeente Bergen diverse leuke en sportieve activiteiten. Hier kunnen inwoners elkaar ontmoeten en nieuwe contacten met elkaar leggen. Deze week valt samen met de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Kom erbij! Tijdens de Week van de Ontmoeting kunnen mensen elkaar ontmoeten, met elkaar wandelen of aan andere activiteiten meedoen. Onder het motto ‘Kom erbij!’ hoopt het Sociaal Team van de gemeente Bergen zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen. Wethouder Arend Jan van den Beld: ‘Iedereen in onze gemeente hoort erbij. Daarom is belangrijk dat je mee kunt doen in je eigen omgeving of dat je iets kunt doen voor een ander.’ De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Welzijn Bergen, Steunpunt Eenzaamheid, Sport-Z, de bibliotheek en diverse plaatselijke sportlocaties. Activiteitenprogramma Het programma in de gemeente Bergen bestaat onder andere uit de volgende activiteiten: • 29 september van 10:00 tot 11:00 uur: sport & spel bij locatie Duinrand S (Smeerlaan) in Schoorl • 30 september van 10:30 tot 11:30 uur: sport & spel bij VV Bergen • 30 september van 11:00 tot 12:00 uur: bezinnend schrijven met Annemarie Pronk in de bibliotheek van Bergen • 3 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: Yvon Bos Eijssen leest voor uit haar eigen boek in de bibliotheek van Bergen • 3 oktober om 10:00 uur, 13:15 uur óf 13:30 uur: wandeling met PostaanZee, Voorstraat 82a, Egmond aan Zee. Wandeling van 10:00 uur is niveau ‘makkelijk wandelend’, om 13:15 uur ‘rustig tempo’ en 13:30 uur is voor de ‘doorstappers’. • 4 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: miniworkshop dichtersbiografie van dorpsdichter Arij van der Vliet bij de bibliotheek van Bergen • 4 oktober van 15:30 tot 16:30 uur: een wandelgroep vertrekt vanaf Duinvermaak in Bergen • 6 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: verhalenschrijfster Lara Brusse gaat in gesprek aan de hand van haar eigen CD, in de bibliotheek van Bergen Week tegen Eenzaamheid Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Dit aanpakken begint met in contact komen. Mensen die zelf in actie willen komen tegen eenzaamheid in de omgeving, kunnen samen iets doen met een familielid, buur of vriend die alleen is of niet zo vaak de deur uitgaat. Een steuntje in de rug kan veel betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt.

NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 oktober

23 september 2022

Ook bezoek op afspraak mogelijk

De NVM Open Huizen Dag is terug van weggeweest. Het is al 20 jaar een begrip op de huizenmarkt. De laatste tijd vond de originele Open Huizen Dag niet plaats omdat het woningaanbod zo klein was dat er te weinig woningen waren om te bezichtigen en natuurlijk door Covid ‘19. In plaats daarvan konden consumenten een afspraak maken met een NVM-makelaar. Zo kregen ze deskundig en persoonlijk advies over diverse woonvragen. De resultaten hiervan waren goed en de deelnemers tevreden. Daarom gaat de NVM hiermee verder. Naast de echte NVM Open Huizen Dag op 1 oktober dus ook de mogelijkheid voor een persoonlijke afspraak met een NVM-makelaar. Deelnemen is super eenvoudig. Chris van Zantwijk van de NVM legt het uit: “De NVM Open Huizen Dag bewijst zich al vele jaren. Vrijblijvend diverse woningen kunnen bezoeken maakt onze NVM Open Huizen Dag zo populair. Dat gaan we nu in ere herstellen. Consumenten kunnen dus op 1 oktober zelf huizen bezichtigen. Toch zoeken we ook naar verbeteringen die aansluiten bij de vragen van de woning(ver)koper. Vorig jaar hebben we daarvoor de vernieuwde opzet van de NVM Open Huizen Dag ingezet. De resultaten bevestigen dat we ook hiermee in een duidelijke behoefte voorzien. Daar gaan we dus mee door. Consumenten kunnen op www.openhuizendag.nl een persoonlijke afspraak maken met een NVM-makelaar.

Aan het werk na je vakantie: welkom terug!

9 september 2022

Je bent al moe als je aankomt

Je loopt te stressen om die laatste kantoortaken nog af te ronden en je kunt niet wachten om je caravan neer te planten op die Franse camping, jezelf neer te vlijen op een Spaans strand of tot rust komt in een landelijk gelegen B&B in Italië. Ondertussen weet je nu al dat die dip na je vakantie er weer keihard gaat aankomen. Dit kun je NU doen om ‘m te voorkomen. Je kent ‘m wel: de after-holiday-dip, die vervelende periode vlak na je vakantie waarin je weer in de sleur van alledag vervalt en met weemoed terugkijkt naar je vakantie. Volgens onderzoek van Monsterboard van heeft 60% van de Nederlanders er last van en is met name terugkeren naar de werkvloer iets dat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen.

Burendag Egmond aan den Hoef begint met buurtontbijt

9 september 2022

Dorpshuis Hanswijk centraal punt

Burendag is op 24 september. duurt nog even, maar zet maar vast in de agenda. In Egmond aan den Hoef gaat zoals het hoort, de dag beginnen met een goed ontbijt.

Hoeverveiling gaat weer plaatsvinden: 5 november is het zo ver!

9 september 2022

Alle voorbereidingen zijn in gang gezet

Het is nog niet zo ver, maar als je wacht tot twee weken van te voren krijg je het niet meer voor elkaar.

Geen extra braderie dit jaar

2 september 2022

Reservedatum niet nodig door prima weersomstandigheden

Op 14 achtereen volgende woensdagen stond de braderie dit jaar weer in de Voorstraat. Sinds 1968 is dit een terugkerend evenement in de maanden juni, juli en augustus, Het werd slechts recentelijk onderbroken door de Corona crisis.

Wandelroute Monnikenpad deels afgesloten tot april 2023

2 september 2022

Wegens dijkversterkingswerkzaamheden

Tussen de Heilooër Zeeweg en de Vennewatersweg te Egmond-Binnen, deels langs het Monnikenpad, wordt de dijk van de Egmonderbinnenvaart met grond opgehoogd. Reden hiervoor is dat de dijk op een aantal plekken niet voldoet aan de hoogte-eisen van het hoogheemraadschap. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en lopen tot begin april 2023. Als de ophoog werkzaamheden klaar zijn, wordt de dijk met gras ingezaaid. Grondeigenaren en direct aanwonenden zijn over de werkzaamheden geïnformeerd. De afsluiting wordt ter plekke met borden en hekken aangegeven.

Gezonde leefstijl oppakken na de vakantie

2 september 2022

Misschien zelfs al tijdens je vakantie?

Tijdens de vakantie is je ritme vaak anders en dit kan invloed hebben op je leefstijl. Denk aan uitbundige maaltijden en minder bewegen door te relaxen op het strand of door veel meer te zitten dan in je dagelijks leven. Wil je je gezonde leefstijl weer oppakken en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hier wat tips.

Bergen NH koploper: gemiddelde huizenprijs half miljoen euro

2 september 2022

Geen wonder dat je niet aan de bak komt

De huizenprijzen in de regio zijn in de afgelopen drie jaar met een kwart tot een derde gestegen. Koploper is nog altijd de gemeente Bergen, waar een huis gemiddeld bijna een half miljoen kost. Het gaat om de WOZ-waarde die is gemeten per 1 januari van dit jaar en zoals die blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de gemeente Bergen is de gemiddelde waarde inmiddels 481.000 euro. Daarna volgen Heiloo met 420.000 en Castricum met 408.000. Het goedkoopst is een gemiddelde woning in Alkmaar, maar die kost nog altijd 288.000 euro. De grote pieken in de huizenmarkt zijn er een beetje uit. In de laatste drie jaar zijn de huizenprijzen gestaag met ongeveer 10 procent per jaar gestegen. Dat beeld is er in alle gemeenten in de regio, al stegen de gemiddelde WOZ-waarden in Alkmaar (30 procent) iets sneller dan die in Castricum (24 procent). De andere gemeenten zitten daar tussenin.

UPDATE: Reuzenrad draait weer in Egmond

27 augustus 2022

Prachtig weekend voor een ritje

De losse onderdelen van het reuzenrad zijn gearriveerd in Egmond aan Zee. Vrijdagmorgen 26 augustus was een hele club medewerkers in de weer met de opbouw. Het Europarad staat dit keer in de meest noord-west hoek van het parkeerterrein bij De Werf. Onder het toeziend oog van Nijntje dus. De attractie van de familie Vallentgoed gaat in principe draaien van zaterdag 27 augustus tot en met zondag 25 september. Of de openingsdag gehaald gaat worden is momenteel nog ongewis. Een maand lang kunnen niet alleen de toeristen, maar ook de Egmonders zelf dus weer genieten van een spectaculair uitzicht, op 38 meter hoogte, vanuit de bakken in het rad.

Fysiotherapie Ronde de Egmonden versterkt zich met handtherapeut

25 augustus 2022

Marit van Amstel vult met haar specialisme de praktijk aan

Fysiotherapie Ronde de Egmonden versterkt zich met Handtherapeut Marit van Amstel vult met haar specialisme de praktijk aan Met de komst van de Egmondse Marit van Amstel heeft Fysiotherapie Ronde de Egmonden opnieuw een specialisme aan het aanbod toegevoegd. Daarmee heeft de praktijk van Tosca Ronde inmiddels wel zo ongeveer alle voor de Egmonden relevante specialismen in huis. Van fysiotherapeutische behandelingen specifiek voor ouderen (geriatrie) tot oedeem therapie, kinderenfysiotherapie, manuele therapie en bekkentherapie. Kortom, alle behandelingen altijd dichtbij. Dat is precies wat deze Egmondse praktijk wil uitstralen. Enthousiast Marit is enthousiast en staat te springen om te beginnen. ‘Ik ga voorlopig twee dagen in de week in de Egmonden aan de slag. Ik ben weliswaar Handtherapeut, maar zal zeker ook andere zaken oppakken. Voor ik mij specialiseerde in Handtherapie ben ik opgeleid in algemene fysiotherapie. Daarnaast wil ik in de komende jaren mijn Master in Manuele Therapie halen. Alles heeft met elkaar te maken en klachten kunnen soms de vreemdste oorzaken hebben. Maar als ik dat dan heb afgerond dan past de ‘behandelpuzzel’ voor mij voor een heel groot deel in elkaar. Dan ben ik in staat om veel mensen van hun klachten af te helpen. ’ Mooie aanvulling Marit vormt als Handtherapeute een mooie aanvulling op het aanbod dat al binnen de praktijk aanwezig is. Marit: ‘Het is alleen natuurlijk wel even de vraag hoeveel patiënten er voor die specifieke behandelingen zijn. Dat weten we nog niet precies. Maar er zijn klachten aan hand en pols bijvoorbeeld die je niet simpel met ‘standaard’ fysiotherapie kunt behandelen. Handtherapie is echt een specialisme binnen het vakgebied. Daarvoor zijn ook diverse heel specifieke oefen- en ondersteuningsmaterialen en -apparaten nodig. Die komen er gelukkig ook, ik word aan alle kanten gesteund en begeleid door de mensen van de praktijk. Dus wat mij betreft kunnen we beginnen...’ Marit start vanaf 1 september.

Wandelen in een hittegolf? Dan niet midden op de dag…

26 augustus 2022

Eet en drink voldoende, verspreid over de duur van de wandeling

Het belangrijkste devies om in deze tijd toch nog te kunnen wandelen; ga niet onnodig in de hitte wandelen. Voor een 'losse' wandeling in een werkweek, doe dat bij voorkeur rond zonsopkomst of na zonsondergang op pad. Maak je een meerdaagse wandeling? Sta ook dan vroeg op, zodat je voordat het echt warm wordt al zoveel mogelijk kilometers af kunt leggen. Doe desnoods een siësta op het heetst van de dag, en loop pas aan het eind van de dag weer verder. Hoe vroeg je op moet staan hangt daarbij natuurlijk af van hoe ver je die dag moet lopen. Om 5 uur wakker worden van je wekker klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar wandelen op zo'n vroeg tijdstip heeft ook een heleboel voordelen: de zon op zien komen, de eerste wandelaar op een pad zijn, (wilde) dieren zien, etc.

Met de ‘deelscooter’ vanuit Alkmaar naar Egmond aan Zee

23 augustus 2022

Uitbreiding van dienstverlening

Ofschoon de proef in Alkmaar niet helemaal vlekkeloos is verlopen is de gemeente daar toch heel tevreden over het gebruik. Reden voor GO Sharing om de formule van de deelscooters uit te breiden en gebruikers in staat te stellen vanuit Alkmaar naar bijvoorbeeld het strand in Egmond gaan.

Zo bespaar je water in je tuin

26 augustus 2022

Aanhoudende droogte noodzaakt andere aanpak

Het is al een hele tijd warm en droog. Lokaal valt er wel een bui, maar voorlopig hangen de meeste planten er maar slap bij. Ook je gazon is misschien niet meer zo strak groen als het was. Onze eerste impuls is dan vaak om rijkelijk te gaan sproeien. Maar dat is eigenlijk best zonde van al dat drinkwater. Bekijk deze 10 tips over hoe je je planten zo efficiënt mogelijk water geeft en je de tuin in leven houdt voor alle dieren die er gebruik van maken.

Met dit mooie weer kan het zo maar gebeuren

26 augustus 2022

Dit is wanneer je zeevonk kunt verwachten

Wanneer je op een warme zomeravond langs de kust loopt, kan je zomaar een lichtgevende blauwe gloed in het water zien. Dit is zeevonk: een eencellig organisme dat licht kan geven. Het is een prachtig fenomeen, maar wat is het nou eigenlijk precies? En wanneer kun je zeevonk zien?

NHN Business Awards nominatie voor Brouwerij Egmond

19 augustus 2022

Verkiezing voor meest inspirerende ondernemers in 2022

Brouwerij Egmond is genomineerd voor de NHN Business Awards. Dit is de ondernemersverkiezing voor Noord-Holland boven Amsterdam. De brouwerij dingt mee in de categorie MKB klein (1-10 FTE).

Hitte is gezond, zegt onderzoeker

19 augustus 2022

Maar lichaam wel langzaam laten wennen

Zodra we in de zomer de 30 graden aantikken, slingeren we maar wat graag de airco aan. Afkoelen: heerlijk! Niet doen, zegt onderzoeker Hannah Pallubinsky. Je lichaam langzaam blootstellen aan warmte is goed voor je hart en heeft een positief effect op je bloeddruk, zelfs bij mensen die te zwaar zijn. Haar boodschap: koester die hitte!

En weer 100 kilogram afval van strand opgeruimd…

19 augustus 2022

Vooral sigarettenpeuken veroorzaken grote milieuschade

Het was er goed weer voor.... Het was vorig weekend op de vrijdag al verzengend heet, maar dat hield de zestig vrijwilligers niet tegen. Zij gingen langs strand bij Bergen, Schoorl, Hargen en Camperduin om die stranden te ontdoen van achtergelaten zwerfafval. Daaronder zitten veel sigarettenpeuken, restanten van visnetten en nog veel meer spul dat anders maar blijft 'rondzwerven'. Wethouder Erik Bekkering van Duurzaamheid opende de dag en hielp enthousiast mee. Resultaat: 101 kilo opgeruimd Het resultaat aan het einde van de dag: 101 kilo afval ingezameld, waaronder 1.679 peuken. En dat is mooi! Want, wist jij dat 1 peuk 1.000 liter water kan vervuilen? Beach cleanup tour De Beach cleanup tour is een jaarlijks etappe evenement waarbij vrijwilligers de Nederlandse stranden schoonmaken.

Droogte noopt tot sproeien

12 augustus 2022

Nog geen 'Brabantse taferelen'

Ofschoon er in Noord-Holland (nog) geen drinkwatertekort is, is er wel sprake van grote droogte. De landbouwers kunnen dus niet anders dan hun land sproeien om te voorkomen dat er straks helemaal niets meer groeit. Zoals hier aan de Hogedijk, waar in ieder geval water in de sloten staat waar je uit punt putten.

Voorlopig genoeg drinkwater voor Noord-Holland

12 augustus 2022

Oproep om er bewust en zuinig mee om te gaan

De droogte in Nederland houdt aan. Hierdoor is in ons land een grotere vraag naar water, dan wat er binnenkomt via regen en rivieren. Het PWN meldt het volgende:

Corona naar achtergrond, maar hoe staat het met de burn-out?

5 augustus 2022

Je raakt langzaamaan opgebrand

Er lijkt een ware burn-out epidemie te heersen. Ook - vooral - onder jongeren is het een groeiend probleem. Een paar resultaten uit onderzoeken:

Egmond is twee mobihups ‘rijker’

5 augustus 2022

Bij Zeevogels en bij de Schulp

Sinds deze week is Egmond twee MOBIHUPS rijker. Bij een mobihup parkeer je de auto gratis en huur je een fiets om naar het strand of naar een eigen gekozen plek te gaan. Een mobiliteitshub, of een mobihub, is een locatie waar meer mobiliteiten samenkomen. Bij de twee Egmondse locaties (bij Zeevogels en bij de Schulp) kun je de auto parkeren en overschakelen naar een fiets om naar je bestemming te gaan. Het PR bureau van MOBIAN heeft daar prachtige teksten bij bedacht om Egmond te bewieroken en de consument aan te zetten om vooral een fiets bij hen te huren. Zie onderstaand.

Strand6daagse 2022: minder deelnemers, maar niet minder gezellig

29 juli 2022

Ruim 500 deelnemers lopen van Hoek van Holland naar Den Helder

Het was dit jaar de 63e Strand6daagse. Van Hoek van Holland naar Den Helder zwoegen, slenteren en vooral genieten langs het strand en (soms) even door het water.

Geïntegreerde Leefstijl Interventie; beter voorkomen dan genezen

29 juli 2022

Gaat echt niet alleen om meer bewegen

Hebt u een verhoogd BMI en wilt u daar wat aan doen? Vraag uw huisarts dan een verwijzing voor leefstijlcoaching. U krijgt dit dan vergoed uit de basisverzekering en betaalt geen eigen risico.

Goed nieuws uit de abdij

29 juli 2022

Inkleding Broeder Johannes

Op de vooravond van het feest van Johannes de Doper ontving broeder Rinus zijn habijt en een nieuwe naam: Johannes! De broeders zijn blij dat er weer een broeder zijn noviciaat kan beginnen.

Instructies hoe om te gaan met een mui groot succes

29 juli 2022

Na Castricum nu vervolg in Egmond?

Zo’n 50 deelnemers uit de groep van Zee Zwemmers Egmond, KIJV (Kou Is Je Vriend) uit Grote Keten en wat aanhakers, opgetrommeld na de vraag van Marianne van de Water om eens te ervaren hoe het nu is, zo’n mui kwamen woensdag avond bij elkaar tijdens geweldige weersomstandigheden om de MUI te ervaren.

Zeehond vermoedelijk oorzaak voor melding ‘vermiste zwemmer’

25 juli 2022

Adriaan Hendrik rukt uit naar Hargen aan Zee

De KNRM Station Egmond heeft afgelopen weekend meegedaan naar aan een zoekactie naar een vermiste zwemmer bij Hargen. Vermoedelijk is een duikende zeehond de aanleiding voor de melding geweest.

Leefstijlfactoren: Welke zijn dat?

22 juli 2022

Ontspannen, bewegen, roken, alcohol en stress bepalen jouw gezondheid

Leefstijlfactoren zeggen iets over aan leefstijl gerelateerde zaken zoals ontspannen (slaap en stress), bewegen, roken, alcohol en voeding. Dit noemen ze ook wel BRAVO.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord;

22 juli 2022

Natuurbrandrisico: Fase 2

Op dit moment geldt in onze regio ‘fase 2’ voor het risico op natuurbrand. Dat betekent dat terreineigenaren, natuurbeheerders en onze hulpdiensten extra alert zijn op het ontstaan van een natuurbrand. In deze fase kan een brand namelijk sneller uitbreiden. Komt er bij onze 112-meldkamer een melding binnen van een natuurbrand? Dan rukken we uit met meer voertuigen.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug