Protestantse Kerk in Egmond-Binnen

Ooit helemaal vrijstaand...

Protestantse Kerk in Egmond-Binnen

Ooit stond de Protestantse Kerk in Egmond-Binnen in het open veld. Daar is allang geen sprake meer van. Van het eerste gebouw dat in 1836 is neergezet bleef na de restauratie in 1914 nog maar weinig over. Op een van de foto’s (foto 4) is te zien dat de boerderij van de familie Apeldoorn nog op de plek van de huidige abdij staat (die is immers ook weer opnieuw opgebouwd).

Historie: De Protestantse Kerk is een kerkgebouw aan de Kloosterweg 2 in Egmond-Binnen. Het kleine kerkje is gebouwd in 1836 naar ontwerp van een opzichter van Rijkswaterstaat, Hermanus Hendrik Dansdorp, als Nederlands Hervormde kerk op het terrein van de oude abdijkerk. Als materiaal werd gebruik gemaakt van de restanten van de buurkerk, een van de twee kerken die als ruïne nog overeind stonden na de verwoesting van de Sint-Albertabdij in 1573.

In de kerk bevindt zich een kabinetorgel gebouwd door J.P. Hilgers in 1762. Dit orgel stond voorheen in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. In de klokkenstoel hangt een klok van François Hemony uit 1661.

In 1914-’15 wordt de kerk tot op een meter boven het maaiveld afgebroken en weer opgebouwd. In 1933 werd deze kerk gerestaureerd. Tegen deze kerk werd een toren gebouwd.

Sinds 1968 staat het kerkgebouw met kerkterrein en grafmonument als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister.

Op 18 september 2020 is het kerkje en omringende gronden verkocht aan de naastgelegen St. Adelbertabdij. Die hierdoor de sinds 1573 verloren oude gronden, met archeologische sporen van hun geschiedenis, weer volledig tot haar bezit mag rekenen.

Op het noordelijk deel van het kerkterrein bevindt zich een grafmonument omsloten door een smeedijzeren hekwerk. In het graf bevinden zich de stoffelijke resten van predikant en wetenschapper Cornelis Joan Hellingwerff (1796-1857) en diens vader (Wouter Roelof Hellingwerff, 1750-1806) en moeder (Catharina van Foreest, 1763-1837).

Bron: Wikipedia

Foto’s (P. Jonker en G. Groot)

Archief (G. Groot).

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen Protestantse Kerk in Egmond-Binnen