Protesterende voetballers krijgen lik op stuk. Ook de amateurs.
Gele kaart of tijdstraf
Gepubliceerd: 20 september 2024
Vanaf dit seizoen toont de scheidsrechter een gele kaart aan iedere speler die zich niet respectvol gedraagt of protesteert richting de scheidsrechter. Alleen aanvoerders mogen belangrijke beslissingen bespreken met scheidsrechters. Dat heeft de KNVB onlangs bekend gemaakt.
Het is belangrijk dat de aangescherpte ‘richtlijn omgaan met protest richting de scheidsrechter’ voor iedereen vanaf de start van de competitie duidelijk is en soepel verloopt. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokkenen bij een wedstrijd. Dit zijn natuurlijk de (assistent-)scheidsrechters en de spelers, maar ook de trainers, begeleiders, scheidsrechters coördinatoren, bestuurders en Hoofden Opleiding.
De richtlijnen gelden voor alle voetbalvormen met een scheidsrechter vanaf de O13. Het belangrijkste is dat communicatie tussen aanvoerder en scheidsrechter altijd respectvol is. De scheidsrechter kan tijdens de wedstrijd desgevraagd een toelichting op belangrijke beslissingen geven. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de scheidsrechter na iedere beslissing door de aanvoerder benaderd wordt. Het gaat om situaties die onduidelijk, ingewikkeld of wedstrijdbepalend zijn.
Voor de wedstrijd
De scheidsrechter bespreekt voor de wedstrijd de aangescherpte richtlijn kort met de trainer/coach en aanvoerder van beide teams. Hiervoor zoekt hij/zij een geschikt moment zonder de eigen wedstrijdvoorbereiding of die van de teams te verstoren. De scheidsrechter geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor het gedrag van andere spelers bij hen ligt en vertelt hoe die tijdens de wedstrijd gaat handelen (zie tijdens de wedstrijd).
Tijdens de wedstrijd
• De scheidsrechter gebruikt een stoppend handgebaar om spelers die zich niet aan de richtlijn houden aan te geven dat zij moeten stoppen met het leveren van commentaar. Hij/zij verwijst spelers daarna bij vragen over een beslissing naar hun eigen aanvoerder door met de andere hand naar de aanvoerder te wijzen. Voetbal is een sport van emotie. Daarom geeft de scheidsrechter ruimte voor een eerste korte emotie (bijvoorbeeld ‘hé scheids!’), maar geeft meteen aan dat daar de grens ligt.
• De scheidsrechter wijst bij het eerste incident direct de aanvoerder op diens verantwoordelijkheid en plicht om teamgenoten weg te sturen bij de scheidsrechter.
• De scheidsrechter toont een gele kaart aan iedere speler die zich, ondanks de instructies, niet respectvol gedraagt of protesteert. Hij/zij geeft bij het tonen van de gele kaart duidelijk aan dat die met het eerdere handgebaar de speler heeft gewaarschuwd, dat de speler de kans heeft gehad te stoppen, dat niet deed en er nu geen andere keuze is dan een gele kaart te geven.
• Als de keeper aanvoerder is of als de aanvoerder niet op het veld staat (bijvoorbeeld bij doorwisselen in de categorie B), moet de scheidsrechter weten wie de veldspeler is die als vervanger optreedt. Indien de vervanger niet duidelijk is aangewezen, verwijst de scheidsrechter naar de trainer en/of aanvoerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van de vervanger.
• Bij een wedstrijdvorm waarbij een gele kaart een tijdstraf oplevert, geldt exact dezelfde richtlijn.
In onderstaande video wordt voor de liefhebbers in 20 minuten tijd de ‘KNVB Scheidsrechter Richtlijnen Arbitrage 2024 2025’ uitgelegd.