Provincie Noord-Holland vaart juiste koers op weg naar vitale waterrecreatieprovincie…
... maar einddoel vraagt nog wel wat inspanning
Gepubliceerd: 12 mei 2023
In een omgeving zoals hier in de Egmonden en de hele gemeente Bergen waarin waterrecreatie een belangrijke rol speelt is het nuttig om te horen wat de Provincie zoal van plan is om de waterrecreatie te bevorderen, te verduurzamen en te innoveren. En hoe daarop wordt gereageerd door betrokkenen als ondernemers, gemeenten, gebruikers etc.
De Visie op waterrecreatie in Noord-Holland 2030 van de provincie Nood-Holland is voor de periode 2021-2025 vertaald in het Uitvoeringsprogramma Waterrecreatie. Samen met betrokkenen in de sector werkt de Provincie aan behoud en versterking van de positie van Noord-Holland als vooraanstaande watersportprovincie. Begin 2023, halverwege de looptijd, voerden Eduard Pieter Oud en Esther Cremer van Respons – Evenementen | Toerisme | Citymarketing in opdracht van Provincie Noord-Holland deze tussentijdse evaluatie uit voor het Uitvoeringsprogramma.
De ambitie voor 2030 van de Provincie Noord-Holland is namelijk dat de provincie een vitale waterrecreatieprovincie is en blijft. Waarbij kansen zijn benut en gebruikers, ondernemers en overheden met elkaar zijn gekomen tot slimme, aantrekkelijke en duurzame mogelijkheden voor waterrecreatie.
Het Uitvoeringsprogramma Waterrecreatie van de Provincie moet in die ambitie bijdragen, anders schiet het zijn doel voorbij. Daarbij moeten kansen zijn benut en gebruikers, ondernemers en overheden met elkaar tot slimme, aantrekkelijke en duurzame mogelijkheden voor waterrecreatie zijn gekomen. Het gaat dus om een sterke wisselwerking met een diversiteit aan partijen, partijen die in een tussentijdse evaluatie uitvoering zijn betrokken.
Belangrijkste uitkomsten van de tussentijdse evaluatie is dat de provincie volgens de belanghebbenden in ieder geval op de goede weg is. Voorts staan die partijen open voor verdere samenwerking waar het gaat om onderhoud en beheer. De rol van regisseur van de Provincie bij regionaal spelende problemen wordt gewaardeerd. Wat echter erg belangrijk is, vinden de ondervraagden, is dat bedrijfsleven en provincie beter en directer zouden moeten samenwerken. Daarin zouden gemeenten weer een rol kunnen spelen om een grotere groep ondernemers te bereiken.
Verder kan een pro-actievere houding vanuit de provincie bijdragen: breng informatie gericht bij de doelgroep(en) en beschrijf zaken populair om partijen niet af te laten haken, zo luidt de hartekreet van de sector en andere belanghebbenden.
Op de hoofdvraag of dit Uitvoeringsprogramma bijdraagt aan een betere positie van Noord-Holland als belangrijke waterrecreatieprovincie wordt positief gereageerd in deze tussentijdse evaluatie.
Iedereen is het er echter ook over eens dat het beter kan. Vooral het maken van keuzes, een betere verbinding en wisselwerking én toegankelijke communicatie en informatie zijn elementen die kunnen bijdragen aan effectievere realisatie van de beleidsdoelen. Niet alleen voor de provincie, maar voor iedereen binnen het brede speelveld van de waterrecreatie.
Foto: Waterrecreatie gaat om meer dan het gebruik van de waterwegen door beroepsverkeer. Maar hoe maak en houd je dat ‘andere’ gebruik duurzaam en aantrekkelijk?
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.