PWN licht nut van ‘kerven’ in de duinen toe
'Op sociale media worden veel onjuistheden verteld'
Gepubliceerd: 6 december 2024
PWN is druk bezig met het aanbrengen van een aantal kerven in de duinrand langs de kust. Zo ook bij Castricum, waarover we al eerder schreven. Daar gaan nogal eens commentaren over rond op met name social media. Dit tot irritatie van PWN.
Waterveiligheid
‘Waterveiligheid is een kerntaak van de provincie, het waterschap en de duinbeheerders. De bescherming van onze inwoners staat daarbij altijd voorop. Jammer genoeg lezen we hierover vaak, bijvoorbeeld bij het aanleggen van kerven in de duinen, veel nepnieuws en onjuiste informatie. Dat zaait verwarring. Het is tijd om een aantal feiten recht te zetten’, zo laat de waterbeheerder in een reactie weten op haar site.
Hoe werkt het? Voor de kust spuit Rijkswaterstaat zand op het strand of in de vooroever om de basiskustlijn in stand te houden. Dit zand komt via natuurlijke processen op het strand terecht en wordt door de wind via die kerven de duinen ingeblazen. Het instuivende zand maakt een breed stuk van de duinen hoger en sterker. Daarmee versterken kerven de zeewering, die anderhalve kilometer landinwaarts ligt.
Vijftien meter boven het waterniveau
Het diepste deel van de kerven bij Castricum ligt op 15 meter boven het gemiddeld waterniveau van de Noordzee (NAP). De kerven worden maximaal vier meter diep afgegraven. Hierdoor blijft de eerste duinenrij zo’n 10 meter hoog. PWN: ‘Er is dus geen enkel risico dat zeewater door de kerven binnendringt. Integendeel: de verstuiving van zand zorgt voor een stevig duingebied dat beter bestand is tegen klimaatverandering en stijgend zeewater.’
Versterkt duin en herstelt natuur
‘Op meerdere plekken langs de kust, zoals onlangs bij Castricum, leggen wij van deze kerven aan. Kerven zijn doorgangen in de eerste duinenrij die ervoor zorgen dat kalkrijk strandzand het duingebied kan binnenwaaien. Dit versterkt de duinen en herstelt de natuur, die verzwakt is door stikstofneerslag. Bovendien maken deze kerven onze kust veiliger tegen zeewater. Het idee dat kerven de duinen verzwakken of dat zeewater zomaar door deze doorgangen het land instroomt, is pertinent onjuist. Sterker nog, het tegendeel is waar.’
Er zijn op diverse andere locaties langs de Noordzeekust eveneens met succes kerven gegraven, zoals bijvoorbeeld bij natuurgebied Kieftevlak tussen Wijk aan Zee en Heemskerk en ook in Zuid-Kennemerland. De basis van de duinen is daar duidelijk versterkt. ‘Kerven ontstaan soms ook spontaan, daar hebben we de kunst van afgekeken’, aldus PWN.
‘Onze duinen beschermen ons al eeuwen, en dankzij slimme ingrepen zoals kerven kunnen ze dat blijven doen.’
Meer informatie over deze werkzaamheden vindt u op de website van onder meer PWN.
Foto’s (PWN): Kerven in de duinen versterken deze juist en vormen geen gevaar voor overstroming, aldus PWN.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.