UPDATE: Laatste hobbel voor afronding Rapportage Onderzoekscommissie ‘Bestuurlijke besluitvorming rond Het Bijzondere Huis’ genomen
Ook voor laatste documenten geldt geen geheimhouding meer
Gepubliceerd: 4 september 2024
Zoals voor de hand lag heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten ook de geheimhouding van de laatste documenten in het ‘Dossier Het Bijzondere Huis’ op te heffen. Dat besluit duurde niet lang en het zou ook vreemd zijn geweest indien het niet was genomen. Nu kan dus de volgende stap worden gezet, op weg naar openbaarmaking van de bevindingen van de onderzoekscommissie over de bestuurlijke gang van zaken rond Het Bijzondere Huis.
Het besluit komt nu twee weken ter inzage en de personen op wie de documenten betrekking hebben krijgen bericht dat ze in de gelegenheid worden gesteld een zienswijze in tje dienen. Gebeurt dat niet, dan zijn de documenten over twee weken (per 28 september) niet langer meer door geheimhouding gebonden. Gebeurt dat wel, dan moet de raad daar een besluit over nemen. De onderzoekscommissie heeft daarover in haar voorstel aan de raad een heel duidelijk standpunt ingenomen (zie onder).
Eerder gepubliceerd:
Nadat op 17 juni 2024 de openbare verhoren van voormalig wethouder Klaas Valkering, gemeentesecretaris Martijn Schroor en burgemeester Lars Voskuil hebben plaatsgevonden, is de onderzoekscommissie aan de slag gegaan met de rapportage over het onderzoek rondom ‘het dossier Het Bijzondere Huis’. Daarvoor is het noodzakelijk om van een aantal documenten nog de geheimhouding op te heffen. Het besluit over die opheffing ligt op 12 september voor aan de raad.
Raadsonderzoek
De gemeenteraad heeft tijdens de vergadering op 6 juli 2023 besloten een raadsonderzoek in te stellen naar ‘het bestuurlijk besluitvormingsproces in Bergen NH en de ontstane situatie en de handelingen in het dossier ‘intentieovereenkomst Stichting Het Bijzondere Huis van Bergen’. Nu de zomer het einde nadert, komt ook het moment naderbij dat de onderzoekscommissie haar bevindingen gaat overleggen aan de raad.
Geheimhouding opheffen
Dat kan echter niet zonder dat de nog intact zijnde geheimhouding op een aantal documenten wordt opgeheven. Daarover besluit de gemeenteraad op 12 september. Mocht die positief reageren, dan wordt dat besluit voorgelegd aan en is bezwaar en beroep mogelijk door belanghebbenden. In de Wet Open Overheid is daarvoor een termijn van twee weken bepaald. Belanghebbenden krijgen daags na het besluit van 12 september bericht met daarbij de relevante stukken waarom het in hun geval gaat. Zij kunnen dan desgewenst en beargumenteerd bezwaar maken tegen de openbaarmaking ervan. Overigens, ook tegen het besluit om de betreffende stukken niet openbaar te maken kan bezwaar en beroep worden aangetekend.
Mochten er geen zienswijzen binnen komen op het besluit van 12 september dan worden de betreffende stukken op 28 september automatisch openbaar.
Zonder opheffing geheimhouding geen publieke verantwoording
Het voorstel vanuit de onderzoekscommissie om de geheimhouding op te heffen wordt onderbouwd met de argumenten dat 1. zonder die opheffing openbaarmaking van de resultaten van het raadsonderzoek überhaupt niet mogelijk is, 2. het publieke belang naar haar oordeel zwaarder weegt dan eventuele gronden tegen het opheffen van de geheimhouding en 3. dat definitieve opheffing van geheimhouding pas plaatsvindt na de zienswijze periode.
Met het eindrapport – dat na deze zomer gereed zou zijn – legt de gemeenteraad publieke verantwoording af over de aanleiding tot het instellen van het onderzoek en over de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd. Als de geheimhouding op de stukken gehandhaafd blijft, dan brengt dit echter belangrijke beperkingen met zich mee voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen, het afleggen van deze publieke verantwoording en voor de navolgbaarheid van de conclusies en aanbevelingen uit het eindrapport, zo is de redenering van de onderzoekscommissie.
Foto (redactie): De onderzoekscommissie ondervraagt hier namens de gemeenteraad voormalig wethouder Klaas Valkering tijdens een openbaar verhoor. De eindrapportage, en daarmee het publieke belang, is het best gediend wanneer de geheimhouding op de laatste documenten uit het dossier ‘Het Bijzondere Huis’ wordt opgeheven, vindt de commissie. Daarover besluit de gemeenteraad op 12 september.