Deel

Dankbetuiging familie Dekker

Naar aanleiding van het overlijden van Piet Dekker

Dankbetuiging familie Dekker

Geachte Redactie…

Wilt u reageren op artikelen van berichten? Heeft u ergens een mening over? Wilt u iets aanbieden, verkopen, kopen, vragen van ….
Laat het ons weten via: [email protected]


De familie Dekker, van de bekende boekhandel Dekker & Dekker aan het Pompplein, wil iedereen bedanken voor alle kaarten, lieve woorden, berichtjes, aanwezigheid bij het condoleren en afscheid van Piet Dekker. Er worden ook vele herinneringen gedeeld. Dank voor het delen.

Zij hebben de komende dagen een boekje in hun boekhandel liggen. Mocht u daar iets/een verhaal in willen delen heel graag!   (27 februari 2024)


Opgepompte ‘Hummer’ nieuwbouw villa Trompenbergstraat; wat is de rol van de welstandscommissie?

Naar aanleiding van de bijgaande foto uit Dorpsgenoten van 14 februari jl. wil ik hier op aansluiten. Het bouwwerk dat hier gestalte krijgt is zo’n dikke middelvinger naar de omgeving dat bij mij de vraag opkomt hoe de welstandscommissie van de Gemeente Bergen in dit geval gefunctioneerd heeft…

Rob Beekwilder
[email protected]     (19 februari 2024)


In februari van 1924 werd mijn vader Gert van Dam, als eerste van dertien kinderen geboren in de mooie stolp Hoeve Wimmenum in Egmond aan den Hoef. In 1958 trouwde hij met mijn moeder, Alie van den Berg uit Egmond-Binnen. Afgelopen december bereikten zij hun 65-jarig jubileum. Gegronde reden voor een feestje! Op zaterdag 10 februari kwamen broers en zussen van beiden, kinderen, klein- en achterkleinkinderen bijeen in het sfeervolle Nieuw Westert en proostten we met elkaar op het leven!

Marion van Dam    (16 februari 2024)


Vijftig jaar terug werd er volop carnaval gevierd in Egmond. Kijk maar eens naar de aankondigingen in onze rubriek “Het nieuws van toen” elders op deze site. Wij hebben voor de komende week slechts één “carnaval 2024” activiteit gevonden in heel Egmond. Het is die van Jongerencentrum de Wal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.   (9 februari 2024)


Frans Tijssens zag bij de ‘duinlankies’ dit tafereel en gaf deze foto de  titel “Het hoofd boven water houden” Boerenkool in tijden van wateroverlast mee.   (2 februari 2024)


De 19e editie van de Egmond Wandel Marathon vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2024. Op zaterdag wordt de mooie Zuidroute gewandeld en op zondag staat de verrassende Noordroute op de agenda.
Frans Tijssens dook in zijn archief en stuurde drie foto’s van eerdere edities. Die van 2009 (foto 1) was droog en zonnig, 2010 (foto 2) met veel sneeuw en die van 2013 (foto 3) was koud en nat. (26 januari 2024)


Deze week te lezen in het Gemeentenieuws van de gemeente Bergen: Het college heeft het voornemen om op grond van artikel 5.5 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bergen, om op 31-01-2024, van de openbare weg te laten verwijderen: aanhangwagen/pipowagen, welke is geplaatst op een openbare parkeerplaats, op de Egmonderstraatweg te Egmond aan den Hoef. Kleur wit, kenteken niet op voertuig aanwezig. Wij wijzen erop dat de kosten voor het verwijderen van deze aanhangwagen ten laste van de eigenaar komen. Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen bellen met de algemeen controleur van onze werkeenheid Handhaving tussen 09:00 en 10:00 uur via: 072 – 88 80 000.   (19 januari 2024)


‘Gejut’ heeft weer de prijzen mogen maken voor de Egmond-Pier-Egmond (EPE) en de Halve Marathon. Naast de Tandwielen voor de EPE hebben ze een nieuwe variant gemaakt voor de winnaars van de Halve Marathon. De figuren zijn gemaakt uit 3-D geprint plastic en zand. Samen met gejut hout werden deze ‘Zandlopers’ in Epoxy gegoten. Grote dank aan Esther Waalkens (Woodshop Egmond) en Thijs De Krijger. (12 januari 2024)


Hierbij willen wij alle vrienden uit de Egmonden een heel gelukkig nieuwjaar wensen vanuit een warm Florida, met nep sneeuw en tevens een ruig zeetje…. In september waren we weer een paar dagen in Egmond. Het blijft een geweldige parel en geboorte plek, waar wij altijd graag terugkomen. Deze keer met de ferry vanuit Newcastle na bezoek aan Schotland. Groeten aan iedereen.

Paul & Silvana Tol, Boca Raton, Florida USA,  [email protected]    (4 januari 2024)


Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen, Het is mij en vele anderen een raadsel waarom u en daarmee BUCH een extra ronde vuilnis ophalen invoert voor de grijze containers. Deze extra ophaalbeurt kost nodeloos meer geld. Andere gemeentes in Noord-Holland halen het huisvuil op volgens schema: groen, grijs, groen, plastic.

Op die wijze komen de groene bakken elke twee weken aan bod, hetgeen vooral in de zomer erg fijn is. De plastic bak elke vier weken legen is ruim voldoende nu er op veel flesjes en blikken statiegeld is ingevoerd. Het besluitvormingsproces loopt meestal traag, maar het lijkt mij voor de hand te liggen om bij de evaluatie van de systeemwijziging het groen, grijs, groen, plastic systeem in te voeren. De inwoners van BUCH zullen het waarderen dat het goedkoper kan en dat het huisvuil altijd op dezelfde dag opgehaald wordt. Met vriendelijke groet, T.P. van Nisterdael – Egmond aan Zee (27 december 2023)


Beste patiënten, Met een mengeling van emoties en dankbaarheid laat ik jullie weten dat ik na 29 jaar met veel plezier in huisartsenpraktijk De Karmel te hebben gewerkt, met pensioen ga. Hoewel ik mijn besluit weloverwogen heb genomen, valt het me zwaar afscheid te nemen van jullie, mijn bijzondere patiënten. Mijn tijd als jullie huisarts is meer dan een professionele verplichting voor mij geweest; het was een reis van verbinding, zorg en vertrouwen. Samen hebben we gelachen, gehuild, moeilijke beslissingen genomen en overwinningen gevierd. Jullie hebben mijn werk niet alleen tot een baan gemaakt, maar tot een roeping die ik elke dag met veel plezier heb gevolgd.

Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen dat jullie al die jaren in mij hebben gesteld. Het was een voorrecht om deel uit te maken van jullie levens, om jullie gezondheid te mogen bewaken en bij te dragen aan het welzijn van jullie, Egmonders.

Ik draag mijn praktijkdeel per 1 januari vol vertrouwen over aan dr. Smits die samen met drie collega’s de praktijk verder zal blijven voeren. De praktijk blijft op de bekende adressen.

Frank van Geldern, huisarts (22 december 2023)


Begin oktober werd t Staeter (of t Staet-er) aan de Trompenbergstraat 9 in Egmond aan Zee gesloopt. Na de graafwerkzaamheden wordt er inmiddels volop gebouwd. Momenteel is (een deel van ?) de stalen constructie zichtbaar. Iedere dag een beetje meer …. Zie de foto’s hoe het ooit was hier (8 december 2023)


‘Bij de renovatie begin 2023 van de woningen aan het Jacob Scholplantsoen zijn constructiefouten gemaakt’: aldus een bewoonster. ‘Op de galerij loopt het water niet in de aangebrachte afvoergeul voor regenwater maar loopt het juist naar de andere zijde. Hier kan het geen kant op en blijft dus staan en wordt het bij vorst een ijsbaan’. Op de foto de situatie op donderdag 30 november. Kennemer Wonen, de eigenaar van de woningen, is door middel van een melding op de hoogte gebracht. (30 november 2023)


Lieve Cooper. Wat had je een fijn leven bij je bazin. Je genoot van je vrijheid in Egmond. Samen maakten jullie lange tochten door bos en duin.
Wat jou precies is overkomen op 30 oktober zal wel nooit duidelijk worden. Maar na uitgebreide zoektochten ben je, met de hulp van Stichting Asar zoekhonden en Forensisch Dierenonderzoek, toch op 20 november 2023 gevonden in het duin.
Cooper, ga nu maar heen in vrede en jouw vrijheid tegemoet.
Wij wensen jouw bazin heel veel sterkte toe.
Wij bedanken ook Dogs Understood voor het speuren in Bakkum n.a.v. een zichtmelding.
Dank aan alle vrijwilligers die paraat stonden om te helpen bij deze moeilijke vermissing.

Bron: Honden Zoekteam Noordwest (22 november 2023)


De politie zoekt getuigen en/of tips van Ontvoering – Julianastraat – Egmond aan Zee
Een 42-jarige man uit Beverwijk is in de avond en nacht van zaterdag 11 november op zondag 12 november het slachtoffer geworden van een mogelijke ontvoering. De man had zaterdag omstreeks 18.30 uur een zakelijke afspraak met een vrouw bij een woning aan de Julianastraat in Egmond aan Zee. Bij binnenkomst werd de man door drie onbekende mannen vastgehouden, bedreigd en moest persoonlijke bezittingen afstaan. Ook werd de man die nacht in zijn eigen auto naar een andere locatie in Delft vervoerd. Uiteindelijk wist de man te ontkomen en de politie te alarmeren.

Omschrijving
Omstreeks 01.55 uur kreeg de politie een melding van de mogelijke uitvoering binnen. Het slachtoffer is meerdere keren tegen zijn lichaam geschopt. Hij is hierbij niet zwaargewond geraakt. De man maakt het naar omstandigheden goed.

Wat er precies in de avond en nacht van zaterdag 11 november op zondag 12 november heeft plaatsgevonden en waarom, wordt op dit moment door de recherche onderzocht. De auto van het slachtoffer werd op een parkeerplaats die deels grenst aan het Zwembadpad en de Kerkpolderweg in Delft aangetroffen.

Van de verdachten is het volgende signalement bekend:

Vrouw -Licht getinte huidskleur; -Zwarte gekrulde haren; -Ongeveer 1.60-1.65 meter lang-Slank postuur

Man 1 – donker getinte huidskleur; – ongeveer 1.80 meter lang; – slank postuur; – droeg een zwarte bivakmuts; – zwart trainingspak; – zwarte lange jas met capuchon over zijn hoofd; – zwarte sportschoenen.

Man 2 – licht getinte huidskleur – ongeveer 1.70 meter lang; – gezet postuur; – lange zwarte jas; – zwarte bivakmuts; – zwarte trainingspak; – stoffen sportschoenen grijs van kleur;

Man 3 – licht getinte huidskleur – ongeveer 1.70 meterlang; – gezet postuur; – korte zwarte jas; – zwarte bivakmuts; – zwarte trainingspak; – stoffen sportschoenen grijs met rood van kleur;

Getuigenoproep
De recherche onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen of mensen met informatie. Ook ontvangt de politie graag camerabeelden uit de omgeving van de Julianstraat in Egmond aan Zee waar mogelijk op zaterdag 11 november tussen 18.00 uur en zondag 12 november 01.00 uur passerende personen en/of voertuigen op te zien zijn. De politie ontvangt ook graag beelden uit de omgeving van de parkeerplaats die deels grenst aan het Zwembadpad en de Kerkpolderweg in Delft. Specifiek beelden van zondag 12 november tussen 01.00 en 02.00 uur. Hebt u belangrijke informatie of camerabeelden? Meld u direct. Bel de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Liever anoniem informatie doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem (M) via 0800-7000. Graag onder vermelding van zaaknummer: 2023354652

Heeft u een tip over deze zaak? Laat het de politie HIER weten via het tipformulier. (16 november 2023)


Bianca Stam meldt het volgende: Lieve Egmonders, hierbij een bericht als moeder van liv. Niets meer dan uit liefde, respect voor mijn dochter. Omdat ik haar mis, elke dag en zo graag hoor dat haar naam genoemd blijft. Nooit vergeten. Mijn pietje bel, aapie, doorzetter en lieverd met het grootste hart van heel de wereld. Omdat het niet uitmaakt wat ieder zijn verhaal of waarheid is. Alles is goed. Omdat ik vind dat ze hoe dan ook voor Egmond, hoe klein dat ze was, een grote betekenis gehad heeft. En hoe trots ben ik, dat dat uit alle kaarten, berichten is gebleken. Jullie aanwezigheid op de boulevard, bloemen en vuurwerk.

17 november is liv 2 jaar overleden. Vraag me niet waar de tijd blijft. Gevlogen maar ook zo stil gestaan. Ik zou haar zo graag extra in het licht zetten. Omdat ze daarvan hield en een bloedhekel aan donker had. Ik zou het zo waarderen als iedereen de moeite zou willen nemen een waxinelichtje bij haar aan te steken rond haar graf op vrijdag 17 november vanaf 17.00 uur. Ik zorg zelf voor glaasjes en lichtjes. Liv ligt op de algemene begraafplaats in Egmond aan Zee. Vanaf de achterste poort (de poort bij de fietsenstalling) rechts achterin. (10 november 2023)


Frans Tijssens op vrijdagmorgen 3 november – Toen ik vanmorgen uit het raam keek, dacht ik “nu gaat hij er aan!”. Maar gelukkig is hem nog een paar jaartjes gegund en behoudt hij zijn plekje aan het begin van het Kerkhoflaantje. Ter voorkoming van een gevaarlijke situatie werden de bovenste takken er uit gezaagd. Zo kan hij wel weer even.


Beste dagblad abonnees in Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef
De donkere dagen van het jaar staan weer voor de deur. Wij proberen met man en macht te zorgen dat u de ochtend krant op tijd in de brievenbus ontvangt. Een paar tips waar de bezorgers erg blij mee zouden zijn is het volgende:

1. buitenverlichting eventueel met sensor
2. uw pad naar de brievenbus blad vrij en schoonhouden vanwege dat blad erg glad door regen
3. uw pad naar de brievenbus vrij van sneeuw houden en met vorst met zout strooien indien mogelijk ook het stukje stoep voor u woning

Wij vragen misschien veel maar ochtend krant bezorgers zijn zeldzaam. Ook hebben we in Egmond meerdere bezorgers lopen die 70+ zijn en die zijn goud waard! Door het weer is het mogelijk dat u krant later krijgt. Ook daar graag begrip voor. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet, depothouder Egmond en bezorgers van Egmond (26 oktober 2023)


Vanaf 1 november zal het gehele Strandbedrijf Kockx, na vier generaties, in andere handen overgaan na verkoop. Met een lach en een traan nemen wij afscheid van ‘ons’ Zeepaardje (sinds 1978) en Noordzeebad (sinds 1918). Wij bedanken u allen hartelijk voor de onvergetelijke tijd die wij al die jaren met u hebben beleefd. Wij hopen dat onze opvolgers er net zo veel plezier aan mogen beleven.
Veel liefs en met culinaire groet, Hans, Marion & Richie Kockx (18 november 2023)


De Kinderkleding- en Speelgoedbeurs die op zaterdag 4 november zou worden gehouden in Egmond-Binnen is afgelast. De organisatie heeft helaas moeten constateren dat het animo voor de beurs zeer laag is. Er zijn maar heel weinig inbrengers. Ook vrijwilligers vinden is een moeilijk verhaal. Daarom hebben zij met pijn in hun hart moeten besluiten om de beurs in zijn geheel af te lassen. Gezien het feit dat zij vorige editie ook al merkte dat de interesse minder werd hebben zij, na 10 jaar, ook besloten om in zijn geheel te stoppen met deze beurs. (11 oktober 2023)


Engel Prins: ‘Er komen nog 30.000 windturbines bij aan de horizon. Midden op de hoofdvogeltrekroute!’ (25 september 2023)


Het tweelingbroertje van Marry Sprenkeling uit Egmond aan den Hoef is in september 1965 verdronken in de Slotgracht. Een dramatische gebeurtenis die het gezin diep geraakt heeft. Hoogstwaarschijnlijk hebben veel kinderen van toen, nu natuurlijk allang volwassen, dit meegekregen omdat dit gebeurde dat de school net uit ging.

Op 2 september 2023 heeft Marry, samen met haar moeder en broers en zusters, een herdenkplaatje aangebracht en onthuld op de Slotgracht. Een mooi en krachtig gebaar om de kleine Theo, toen 3 jaar oud, te herdenken. (14 september 2023)


Villa Prins Hendrik is op zoek naar 1 of 2 vrijwilligers die op de dinsdagochtend van 9.30 – 13.30 uur ondersteunend willen zijn. Denk aan koffie schenken/eenvoudige lunch verzorgen/eventueel assisteren bij een activiteit. De begeleiding van de Villa wordt door Renate de Graaff gedaan.
Per keer is er 1 vrijwilliger nodig, bij meerdere aanmeldingen kan er makkelijk gerouleerd worden.

Bij de Villa komen mensen uit de regio met een vorm van dementie maar wel thuis wonen. Deze mensen ervaren deze manier van opvang als heel kleinschalig, gezellig en betrokken. Is het iets voor jou of wil je wat meer informatie neem dan graag contact op: 06 – 12 95 31 09 (6 september 2023) Foto: Frans Tijssens


Afgelopen donderdag liepen oud Klok lopers 40 kilometer van Den Helder naar Egmond over het strand. Onder de naam ‘Jaap van Annie memorial’ is het een memorial voor alle Klokkers die hen zijn ontvallen. (1 september 2023) Foto: Edith Schol


De Klompenhoeve weet het volgende te melden: Een paar weken na de brand konden we weer rustig aan opstarten met verschillende activiteiten op de Klompenhoeve. Het is wennen, omdat we onze geitenstal en zuivel voor altijd moeten missen. Een gouden herinnering en voor altijd in ons hart.

Ondertussen zijn alle cliënten alweer volop aan het werk en maken we plezier met elkaar: In de grote moestuin, kantine, keuken en met al onze lieve lammeren, paarden en kippen. Vandaag mochten we zelfs weer een paar van onze allerliefste knuffelgeiten ontvangen, wat hebben we ze gemist!

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe werkplaats zodat we daar weer mooie dingen kunnen maken. Er wordt het komende jaar nagedacht welke dagbesteding nog meer ontwikkeld kan worden op de Klompenhoeve. En binnenkort zullen we onze laatste kazen verkopen. We houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen. (23 augustus 2023)


Naar aanleiding van het schrijven van Peter Lassooy aan de 7 stichtingen van het Slotkwartier (eerder gepubliceerd op 10 augustus) onderstaand de reactie van Hans van den Berg hierop:


Beste Peter Lassooy,

Naar aanleiding van je reactie in Flessenpost wil ik even wat onjuistheden rechtzetten;

• Dit “verhaal” is niet namens de zeven in het Slotkwartier actieve stichtingen geschreven, maar een persbericht van de Stichting Hafre Prod. , de huurder van Hoeve Overslot sinds 1998 naar aanleiding van de huuropzegging door de gemeente Bergen per 1 november as.

• Er wordt nergens gesteld dat een proeflokaal niet welkom is in het Slotkwartier, integendeel, wij juichen de komst van het proeflokaal juist toe, maar niet ten koste van de unieke Wunderkammer met schelpen kabinet in stal en woonhuis van Hoeve Overslot. Er zijn nog genoeg horecalocaties te vinden in Egmond waar een proflokaal kan worden gevestigd en wij opperen zelfs de mooiste locatie, namelijk het braakliggende terrein van de gemeente, in de volksmond het “Landje van Bangkoe” naast de slotfundamenten, gratis parkeren voor de deur en een zichtlocatie vanaf de Hoeverweg. Er is geen betere horecalocatie te verzinnen, en in een eerder overleg was ook de directeur van het Proeflokaal enthousiast.

• Er vind helemaal geen stemmingmakerij plaats tegen de brouwerij, integendeel, een prachtig initiatief en op de juiste plek, namelijk op een industrieterrein waar industrie hoort. Overigens kun je in Overslot ook gewoon een biertje van Brouwerij Egmond bestellen, naast o.a. het in België gebrouwen Lamoral Bier.

• De reden dat er geen brouwerij met proeflokaal op het landje van “Bangkoe” mocht komen was juist vanwege de industriële brouwerij, en wellicht had het postmoderne ontwerp van Maarten Min (vooral glas en staal) hier ook nog iets mee te maken.

• In de door de brouwerij ingediende plannen is er rondom, zowel voor als achter, terrassen voor het proeflokaal ingetekend, dus voordat de muziek bij ons begint of als het pauze is en na afloop, kunnen mijn bezoekers buiten alleen maar terecht op het terras van het proeflokaal. Geen wenselijke situatie voor ons.

• Je zegt dat je graag wil samenwerken met ons, bijvoorbeeld door jullie bier te verkopen. Dat doen we dus al, ondanks het feit dat er de laatste jaren nog nooit een vertegenwoordiger van de brouwerij bij ons is langsgekomen om eens te praten.

• Wat betreft de rondleiders en de geschiedenis, kan ik heel duidelijk zijn. De gemeente heeft heel duidelijk gesteld dat de nieuwe horecaondernemer in het Slotkwartier geen activiteiten mag ontwikkelen die al door de andere stichtingen gedaan worden, zoals rondleidingen en verhalen over de geschiedenis van de Egmonden. Dit is het terrein van Stichting Historisch Egmond.
Er is wat mij betreft geen strijd, en binnen de zeven stichtingen is er alleen maar eensgezindheid. Een proeflokaal in het Slotkwartier is een mooie aanvulling op het geheel, echter niet ten koste van een publiekstrekker als Wunderkammer Nicolaes Witsen dat met heel veel liefde en geheel met eigen middelen is gerealiseerd moet wijken voor een commercieel horecabedrijf.
Daarbij heeft de gemeente een provinciale subsidie ontvangen van 430.000 euro voor verduurzaming en verbouwing van Rijksmonumenten met een culturele invulling. Dus vanwege ónze culturele activiteiten en niet ten bate van een aan een brouwerij gelieerd horecabedrijf.
Met vriendelijke groet, namens stichting Hafre productions en de meer dan 1250 bezoekers van de wunderkammer die in Overslot geen proeflokaal willen.

Hans van den Berg (14 augustus 2023)


Geachte 7 stichtingen van het Slotkwartier,

Hierbij mijn reactie op het verhaal van Hans van den Berg dat hij doet namens de 7 stichtingen van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef.

Hierin stelt hij dat het Proeflokaal van Brouwerij Egmond niet welkom is in het Slotkwartier en draagt daarbij een aantal drogredenen aan. Er vindt al enige jaren stemmingmakerij plaats tegen de brouwerij. Brouwerij Egmond heeft hier nooit tegen geageerd en probeert met charmeoffensieven haar goede bedoelingen te tonen. Recent nog een donatie aan de Slotkapel. Het wordt nu tijd voor een ander geluid en ik doe dit als bedenker van Sancti Adalberti op persoonlijke titel.

Een stukje geschiedenis
Toen rond het jaar 1130 abt Wouter het bestuur van de abdij op zich nam en een hoeve schonk aan heer Berwoud kon hij niet bevroeden dat in de eeuwen daarna er steeds maar weer onenigheid zou zijn. Uit de hoeve groeide het Slot op den Hoef. De heren van Egmond beschouwden zich als de beschermheren van de abdij. Niet altijd tot wederzijds genoegen. Een brutaal optreden is bekend uit het jaar 1361, toen Jan van Egmond met zijn helpers steeds weer rooftochten ondernam tegen het klooster, de poorten met geweld openbrak, de monniken met getrokken zwaard tot aan het hoofdaltaar vervolgde en zakken vol fruit uit de boomgaard liet stelen. Hij liet zelfs de prior binnen de abdijmuren door zijn helpers om het leven brengen.

Dit is slechts een van de verhalen over de vaak slechte relatie tussen de abdij en Egmond aan den Hoef. Ook nu lijkt het er op dat de huidige ‘Heren van Egmond’ de genen hebben van hun voorouders en een goede verstandhouding met de abdij en het abdijbier schuwen.

Een stukje recente geschiedenis
Al jaren lang is de ontwikkeling van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef een onderwerp van discussie tussen de gemeente, de belangengroepen en de bewoners. De behoefte bestaat om het historisch waardevolle gebied meer in het centrum van de belangstelling te plaatsen.
In 2006 is de officiële start van de gemeente voor planvorming en gebiedsontwikkeling. Er wordt een brainstormgroep opgericht met bewoners en stichtingen van het Slotkwartier, waaronder Hans van den Berg. Ik maak deel uit van de brainstormgroep als deskundige landschap en cultuurhistorie (Sancti Adalberti bestond nog niet). Het uitgebreide plandocument van de Hollandsche Stadsherstel haalt het niet.

In 2009 is Brouwerij Egmond opgericht en wordt gezocht naar een locatie voor een eigen brouwerij. Als dat bij de abdij niet lukt wordt gezocht in de andere Egmonden.
Als in 2011 een structuurvisie van de gemeente verschijnt, lijkt het er op dat Sancti Adalberti naadloos past in dat plan. Het merk is gebaseerd op de cultuurhistorie en legt de link tussen de abdij van Egmond en de geschiedenis van Egmond aan den Hoef, dat ooit vanuit de abdij werd gesticht. Een brouwerij en een proeflokaal kunnen het gebied nieuw leven inblazen.

Er volgt een langdurig proces. In juli 2016 sneuvelt een poging om de verschillende gebruikersgroepen gezamenlijk tot een lange termijn visie voor het Slotkwartier te laten komen.
Op 27 oktober 2016 besluit de gemeenteraad kaders te stellen voor de restauratie en de daarop volgende functionele invulling van de panden van het Slotkwartier.

In februari 2017 gaat een initiatiefgroep van start en trekt nauw op met portefeuillehouder Hugo Snabilie en de ambtelijke organisatie die is betrokken bij het Slotkwartier. De initiatiefgroep presenteert haar plannen in augustus 2017. De in november aangepaste plannen bieden de mogelijkheid voor een proeflokaal in Hoeve Overslot. Op 1 februari 2018 liggen de definitieve ruimtelijke en functionele kaders vast. Brouwerij Egmond wacht het rustig af.

Bankoe
Verwonderlijk is dat Hans van den Berg namens de 7 stichtingen nu weer het landje van Bankoe naar voren brengt. In 2015 is Brouwerij Egmond in gesprek gegaan met de gemeente om de mogelijkheden te onderzoeken om daar een brouwerij met Proeflokaal te vestigen.
Architect Maarten Min maakt schetsen die aansluiten bij de historische omgeving. Op papier verrijst een brouwerij met een capaciteit van 3.000 hl met proeflokaal. Het plan ondervindt veel weerstand bij de belangengroepen en sneuvelt in schoonheid.

Waar is men nu zo bang voor
Zoals ik al eerder aanstipte gaat het hier om drogredenen en navelstaarderij. Ik citeer Hans van de Berg: ‘straks komen ze bij mij op het kleinkunstpodium muziek luisteren, maar hun biertje bestellen ze bij Sancti Adalberti’.
Ik weet zeker dat Brouwerij Egmond met plezier het bier aan Hans zal leveren. Het hoort daar gewoon. Nu wordt er Belgisch speciaalbier verkocht. Brouwerij Egmond wil in de toekomst graag samenwerken met Hans (Stichting Hafre).

Stichting Historisch Egmond is bang dat de rondleiders van de brouwerij de geschiedenis gaan vertellen, terwijl dat de taak is van Stichting Historisch Egmond… Welnu, de geschiedenis van de Egmonden kan je niet claimen. Als je maar wel allemaal hetzelfde verhaal vertelt. De rondleiders van Brouwerij Egmond hebben een gedegen cursus gekregen en vertellen de geschiedenis van de Egmonden met nadruk op de komst van Adelbert en de abdij van Egmond. Stichting Historisch Egmond weet veel meer van die geschiedenis en geïnteresseerden zullen daar zeker een bezoek brengen. Ook daar zoekt Brouwerij Egmond de samenwerking en verbinding.

Kortom
Beste Heren van Egmond, laten we de strijdbijl begraven en gezamenlijk optrekken om de Egmonden op de kaart te zetten.

Peter Lassooy
Bedenker Sancti Adalberti.
Oprichter Brouwerij Egmond.
Auteur Monnikenwerk – het landschap van Noord-Kennemerland en de invloed van de abdij van Egmond daarop.
Bedenker Monnikenpad.
(10 augustus 2023)


Gerucht PostaanZee gaat stoppen!!
PostaanZee meldt dat: Er gaan geruchten dat PostaanZee weg gaat. Dat is niet zo! Wij zitten voorlopig nog goed in het oude VVV-Kantoor. We hebben net een nieuw interieur doordat we een erfenis hadden ontvangen. Mooie nieuwe lichtgewicht tafels en stapelbare stoelen. Wij moeten wel per 1 april 2024 met onze voorraad boeken uit het oude postkantoor. Dus aankomende periode is het opheffingsuitverkoop tijdens de boekenmarkt. Kom je vanmiddag nog wat boeken, puzzels, stripboeken of handgemaakte kaarten scoren? (4 augustus 2023)


De verkeerslichten aan de Dr. Wiardi Beckmanlaan (tegenover nummer 75) in Egmond aan Zee zijn op donderdag 27 juli afgekoppeld. Dit is gebeurd op initiatief van de gemeente. Door veelvuldige storingen vormde de stoplichten een risico voor de verkeersveiligheid. De gemeente gaat aan de slag met alternatieve mogelijkheden om het oversteken veiliger te maken. Hierover volgt later meer informatie.

Deze mededeling van de gemeente Bergen zorgde voor veel reacties op Facebook. Veel Derpers zijn bang voor de verkeersveiligheid zonder de verkeerslichten, vragen zich af waarom deze niet eerder hersteld/opgeknapt zijn en dat er terplaatse veel te hard gereden wordt. Anderen wijzen op de aanwezigheid van een zebrapad terplekke en als iedereen zich aan de regels gaat houden er niets aan de hand is. (27 juli 2023)


Na een fantastisch Zomerfestival Egmond (hulde aan de organisatie) kunnen de foto’s bij Bouwmarkt Egmond worden opgehaald. Tot snel!  (20 juli 2023)


Afgelopen donderdag ging meester Rob de Boo met pensioen. Dat is natuurlijk jammer maar Obs de Driemaster maakte er een hele feestelijke dag van! Meester werd ’s morgens opgehaald in een heuse Porsche Panamera en onthaald met gezang en een erehaag op het voorplein!

Rob de Boo is acht jaar directeur geweest van de Driemaster. Hij begon in zijn geboorteplaats Amsterdam in het onderwijs. Van 1981 tot 2014 was hij werkzaam in Groet. Daarna zette hij zijn carrière voort in Egmond aan Zee. (13 juli 2023)


De brand op De Klompenhoeve – In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 juni is er een grote brand uitgebroken in de geitenstal van zorgboerderij de Klompenhoeve aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef. Op de Klompenhoeve (een onderdeel van Esdégé Reigersdaal) wonen 10 mensen en een begeleider.
De organisatie meldt zelf op donderdag 22 juni: Zeer verdrietig nieuws. Door een vreselijke brand op onze mooie werkboerderij vannacht, zijn wij tot nader order gesloten voor dagbesteding. Ook de zuivel/kaasmakerij en boerderijwinkel zijn gesloten. Alle mensen en dieren zijn gelukkig veilig. Zodra we meer nieuws hebben zullen wij de informatie delen. Zie onderstaand enkele updates die De Klompenhoeve zelf gaf.


5 juli 2023 – In het kader van de foutieve berichtgevingen omtrent onze geliefde geiten, willen wij kenbaar maken dat zij, zoals Theo Dekker hieronder vol passie -en juist- uitlegt, een goed en liefdevol nieuw thuis hebben én krijgen. Hier hebben wij met man en macht aan gewerkt.
Wij willen graag in positieve richting kijken en zullen daarom ook niet verder ingaan op foutieve nieuwsberichten. Wij hopen dat dit bericht hiermee opgehelderd is.

4 juli 2023 – Theo Dekker, geitenhouder in Schagerbrug heeft 100 geiten op zijn erf staan die tot de brand bij de Klompenhoeve stonden.Vanmorgen onder het melken werd ik gebeld door SBS 6. Dit naar aanleiding van de vreemde berichtgeving van NH Nieuws. De dame las me een “quote “ voor uit het artikel waarin er de vrees bestond dat de geiten waarschijnlijk zouden worden afgemaakt. Nou dat komt lekker binnen hier terwijl we juist die geiten net in de melkstal hebben staan. Ik heb meteen duidelijk gemaakt dat dit artikel van NH Nieuws verschillende onwaarheden bevat en dat er totaal geen sprake is van het “ afmaken” van de dieren. De bewuste geiten zijn hier ontzettend op hun gemak, ze eten onwijs veel en “ vliegen “ de melkstal in.
Ook de andere geiten van Zorgboerderij De Klompenhoeve zijn goed opgevangen en ik neem mijn pet af voor Manon, Esther en Rémy die ontzettend veel werk hebben verricht om de dieren te blijven verzorgen. Wat een kanjers!
Natuurlijk snap ik dat er een medewerker anoniem zijn verhaal doet uit boosheid frustratie en heb begrip voor de emoties. Minder begrip heb ik voor de journalist van dit totaal overbodige artikel. Ze had beter research moeten doen naar de mensen die er voor gezorgd hebben dat de beesten prima verzorgd worden en dat de rest ook allemaal geregeld gaat worden. Ik heb de journalist vanmorgen gebeld. Een boer en een journalist in discussie. Afijn, alweer een vreemde dag. Zit de hele dag al te twijfelen of ik op het bericht zou reageren. Bij deze ff de frustratie van me afgeschreven….. en weer door!


Dinsdag 27 juni – Zonnig bericht van onze paarden! Het gaat goed met ons. We zijn minutieus nagekeken en onderzocht door onze top veearts. Hij heeft ons volledig gezond en gelukkig verklaard. Dit zal vast wel te maken hebben met onze rust vakantie naar wei-land. Geen palmbomen, wél heerlijk gras.

Maandag 26 juni – Warme melk is niet alleen iets voor in de winter! In deze hitte gaat het melken op locatie ook ‘gewoon’ door. Hoewel het voor ons én voor de geiten natuurlijk helemáál niet gewoon is momenteel… Onze ongelofelijke toppers van de veehouderij (en bijspringers van andere afdelingen) werken kei- en keihard en wat zijn we *ONTZETTEND* trots op hen.

Zaterdag 24 juni – Achter de wolken schijnt de zon, na regen komt zonneschijn. Na brand en verdriet komen lieve mensen hulp aanbieden en liefde tonen. Zoals bekend gaat die laatste vaak door de maag. Drie restaurants uit Egmond aan zee hebben heel erg lief, catering aangeboden aan onze bewoners. Dit wordt zo erg gewaardeerd! Wat fijn om zoiets positiefs te kunnen delen. Nautilus aan Zee – Beach Club Chill – Brasserie Santiago – Dank, lieve mensen

Vrijdag 23 juni – Daags na de brand. De schade wordt opgenomen. Man en macht werkt om de situatie te verbeteren. Ons hart is verwarmd en dankbaar door alle hulp, lieve berichten, bloemen en eten van de schatten van mensen in onze omgeving. Dat doet ons zeer goed! We doen alles stap voor stap, plannen maken we per dag, en de teamspirit staat hoog in het vaandel. Zodra wij meer informatie hebben, zullen wij dit met jullie delen.


Mark Zwart – Verleden week bezoek gehad van een ooievaar. Heeft een hele nacht op de lantaarnpaal de boel bekeken. Mooi plaatje op de Zandweg in Egmond aan den Hoef. Nu wachten op wat gaat komen …


Lekker prutten – Dit is blijkbaar weer de tijd dat sloten worden uitgebaggerd, kanten schoongemaakt, dan wel gemaaid en hier en daar de bodem wat ‘verplaatsen’. De afgelopen periode was het langs de weg, het fietspad en nu dus ook in de sloot raak. Bij de vroegere Klaverplaats bij de Slotgracht werd het tijd om de zaak wat uit te diepen. Goed dat het niet hoefde zoals met de Slotgracht ooit gebeurde: met het handje…


Een hagedis. Dat is nou jammer. Je ziet ze bijna nooit en dan wordt hij ook nog platgereden op de Van Oldenborghweg. (foto: Frans Tijssens)


Ook in de Egmonden liggen veel peuken. De Gemeente doet er volgens mij goed aan ook een peukenzuiger aan te schaffen. Hoe denken andere bewoners daarover? vr. gr. Mw. M. Vos  Zie foto 2 en 3. Mail je reactie naar [email protected]


Aanvoerder Sven Vermeeren heeft afscheid van Zeevogels 1 genomen.  Hij heeft zo’n 250 wedstrijden voor het vlaggenschip van de Hoever voetbalvereniging gespeeld. Helaas kon Sven geen voetballend afscheid vieren. Hij liep op zondag 2 oktober 2022 een zware blessure op. In de thuiswedstrijd tegen Con Zelo probeerde de verdediger de bal binnen te houden en een botsing met de dug-out te vermijden. Hierbij bleef zijn standbeen staan en viel hij met zijn lichaam over dat standbeen. Zijn kniepees scheurde volledig af. ,,Een hard gelag”, vertelde de dertigjarige aanvoerder destijds gelaten. Het was zijn laatste actie voor Zeevogels 1 geweest. Op zondag 21 mei werd Sven door voorzitter Monica van Hemert in de bloemen gezet en kreeg ook nog een fotocollage. Van zijn ploeggenoten ontving hij een ingelijst en gesigneerd shirt.


Op zondag 14 mei is Egmondia voorzitter zijn Jan de Jong Erelid geworden van de Derper voetbalvereniging. Omroeper en verslaggever van RTV80, Kees Kager werd Lid van Verdienste. Op de foto de twee mannen met hun vrouwen en een deel van het Egmondia bestuur. Foto: Rob Glas


Op zondag 14 mei speelt Egmondia de laatste competitiewedstrijd op de Lange Plas. Om thuiswedstrijden aan te kondigen bezorgt Cor Kager al jarenlang de wedstrijdposters bij de diverse Derper ondernemers. Was het deze week voor het laatst of gaat Egmondia (onder eigen naam) nog op eigen bodem een nacompetitie wedstrijd spelen? Hoe dan ook … iedereen die de blauwhemden een warm hart toedraagt is van harte welkom om de wedstrijd tegen Sint Boys (aanvang 14.00 uur) bij te wonen. Ben je ook mooi op tijd voor de derde helft.
Foto: Annet Groot


In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 mei heeft een idioot of hebben idioten stenen rond een lantaarnpaal uit de grond gehaald en op de weg gelegd. Samen met een soort van plaat. Dit was op de kruising Egmonderstraatweg/Sportlaan/Voorstraat. Dankzij kordaat optreden van een voorbijganger en de politie is erger voorkomen. Wat bezielt je om dit te doen. Je moet er toch niet aan denken dat …..


De foto en het bericht over de opening van Bar Dancing Paal 38 aan het Pompplein heeft heel wat reacties opgeleverd. Het was in 1973 dus 50 jaar terug. Onderstaand een greep uit de reacties:

Pracht tijd meegemaakt. Heen en weer hobbelen tussen ’t Swintje en de Paal. Super gezellig altijd in de paal. Prachtige tijd. Toen was stappen in Egmond super. Dorp hoefde je niet uit. Ze kwamen naar Egmond toe om te stappen. Wat een tijd. Mooie tijden! Goeie ouwe tijd….. Heerlijke tijd. Kees Zwaan stond bij de deur.  Zo’n mooie tijd, zoveel herinneringen aan de Paal. Ik woonde toen nog in Amsterdam maar kwam gewoon samen met mijn broer op het brommertje richting derp. Prachtige tijd. Joke Krab en Ab wat hebben we het altijd gezellig gehad. We hadden een vaste tafel tussen de heren en dames WC. Ja dat vergeet ik niet meer. Er mocht echt niemand anders staan, hihi. Ik zie jullie nog zitten het was een super gezellige tijd voor ons wel hard werken maar ook heel gezellig ongelooflijk hoe snel alles gaat. En daar naast studio 17 was een mooie tijd. Mijn favoriete periode heerlijk gestapt in de paal. Zo gezellig altijd…..in die tijd kon je ook de 11 kroegen tocht doen! En eerste deun was ook altijd super. Dat was een soort van tweede thuis. Heel gezellig altijd. Op zondagmiddag zaten we te wachten op het muurtje tot we erin mochten! Ook met 30°graden hitte. Ach memories onze hele jeugd daar doorgebracht. Echt hé. Denk er zo vaak aan terug. Hahaha prachttijd met mooie herinneringen. Wat was het daar gezellig. Toen nog mooie muziektenten gezellige tijd. Jawel, vergane glorie. Zoiets komt nooit meer terug fantastische tijd. Nee die tijd komt zeker niet meer terug, alles kon toen. (26 april 2023)


Voor een Europese wedstrijd verblijft AZ altijd een nachtje in een Egmonds hotel. Na de winst op Anderlecht (na strafschoppen) op donderdag 20 april schrijft Rob Glas van De Zee: ‘Wat een avond …. AZ wint en ik vraag mij af of dat nou komt door het Egmondse strand en het snuiven van de zilte lucht. Ik liep even heerlijk langs de vloedlijn en de lucht was prachtig’.


Zorgcirkel Agnes meldt op donderdag 13 april 2023: Hoe bijzonder is het dat je na 45 trouwe dienstjaren op dezelfde locatie je pensioen gerechtigde leeftijd behaalt. Dit is collega Ina van de Giesen gelukt. Vanmorgen na mooie woorden in ontvangst te hebben genomen, verwend met prachtige boeketten, cadeaus en kaarten neemt Ina nu echt afscheid. Ina hééél hartelijk dank voor al jouw goede zorgen. Wat gaan we jou missen. Maar geniet vooral heel lang in goede gezondheid van je welverdiende pensioen. Het is je gegund.


De Protestantse kerk in de Egmonden schenkt alle Egmondse scholen tweeduizend euro. De diaconie geeft jaarlijks geld aan mensen en organisaties die dit hard nodig hebben. Voorbeelden zijn steun aan projecten tegen droogte in Afrika, slachtoffers van rampen zoals de recente aardbeving in Turkije en mensen die in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld een school willen opzetten of een boerderij willen runnen.
De laatste tijd hoorden zij van scholen in Egmond aan Zee dat zij sparen voor bepaalde uitgaven die nodig zijn. Toen dachten ze: laten we dit jaar de donatie aan de Egmondse scholen geven. Waarom het doel niet een keer dichtbij zoeken in plaats van ver weg.
De PKN kerk schonk het geld onlangs aan de basisscholen De Driemaster en De Branding in Egmond aan Zee, De Kiem in Egmond aan den Hoef en De Windhoek in Egmond-Binnen (7 april 2023).


FliereFluiters Toneel speelde vorige week 4 avonden in Dorpshuis Hanswijk de klucht ‘Tel uit je winst’. Zoals altijd staan er acteurs op het podium maar daarnaast zijn er ook veel vrijwilligers actief en nodig achter de zogenaamde schermen. Daarom een heel terechte boodschap aan hen: “Tijdens de speelweek zijn het niet alleen de spelers die deze week fantastisch hebben gemaakt, want zonder deze toppers was het ons niet gelukt. Dikke shoutout naar onze niet Spelende-Leden en Helpende-Handen die ons hebben geholpen”!


Flierefluiters Toneel speelt op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart in Dorpshuis Hanswijk de voorstelling “Tel Uit Je Winst!”. Mis dit hilarische stuk niet! Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur of via www.flierefluiters-toneel.nl


Wow… wat een aanmeldingen voor de actie ‘Word Dorpsjutter’. Er kan echt niemand meer bij! Voor degene die zich hebben aangemeld tot zaterdag 18 maart a.s. Deze actie is een samenwerking van Gejut, Restaurant Natuurlijk en Vereniging Dorpsbelangen Egmond Parel aan Zee (17 maart 2023).


Eén waxinelichtje, één bosje bloemen, één potje met narcissen en één bakje violen. Geplaatst op een doorleefde houten picknicktafel. Het zijn de enige aanwijzingen die prijsgeven dat rond deze plek een 16-jarige dorpsgenoot om het leven kwam. Deze verschrikkelijke gebeurtenis vond plaats op maandagochtend 6 maart op de Voert in Bergen (9 maart 2023).


Woehooo! Bij Zorgboerderij De Klompenhoeve aan de Hoeverweg zijn de eerste lammeren van 2023 geboren. Op naar een mooi lammeren seizoen (2 maart 2023).


Vierhonderdtwintig personen erbij in 2022 ten opzichten van 2021 in de gemeente Bergen (NH) aldus het CBS. Zie de afbeelding voor de details. Details over Egmond zijn helaas niet bekend. (24 februari 2023).


Op woensdagavond kreeg de Egmondse brandweer een melding van een autobrand aan de Rooseveltstraat in Egmond aan Zee. Door de lekkende brandstoftank was de brand moeilijk te blussen. De geparkeerde auto is vermoedelijk opzettelijk in brand gestoken. Dat blijkt uit camerabeelden. Hierop is te zien dat een persoon die bij de auto staat snel wegloopt. De politie onderzoekt de zaak. (17 februari 2023)


ATTENTIE-ATTENTIE: Wegens omstandigheden komen wij niet meer naar Egmond-Binnen op het Kerkplein met onze viskar. Met de nieuwe Europese regelgeving kwam onze vergunning op de tocht te staan en heb ik op voorhand een andere standplaats gezocht (en gekregen in Wormer) voor het geval ik niet mocht terug komen in Egmond Binnen. Wij willen iedereen bedanken voor de jaren klandizie bij ons. Mvg Frank en Suus Molenaar (24 januari 2023).


Overslot maatschappelijk nuttig als kledingbank
Hoe ver moet je zoeken voor een onderkomen voor de kledingbank als je Overslot, met prima parkeervoorziening ter beschikking hebt. Eigendom gemeente, maatschappelijk nut, hoeft niet verbouwd en geen gedoe met horeca en kabaal en minimaal gebruik door een uitbater/uitbuiter. Kortom, Overslot wordt dan eindelijk nuttig en bespaart heel veel kosten. (Tekst Bern Roks, 13 januari 2023)


De in Brunssum woonachtige oud-Egmonder Paul was op dinsdag 20 december betrokken bij een verschrikkelijk gezinsdrama. Ina Jonker geeft een update voor de mensen die zich afvragen hoe het met Paul gaat:

Update 15 januari 2023: Mensen vragen hoe het met Paul gaat. Ik vind het lastig om daar antwoord op te geven. Het is een wonder dat hij dit overleefd heeft volgens de artsen. Als we kijken vanwaar hij vandaan komt vanaf 20 december gaat het al wat beter met Paul maar hij heeft nog een enorm lange weg te gaan. Bij Paul komt nu ook steeds meer het besef en de boosheid dat hij niks meer kan en het waarom. Medisch gezien gaat het ‘goed’ lichamelijk gewoon kut. Iedereen die Paul kent weet dat stilzitten en vervelen niet in zijn woordenboek voorkomt, en nu hij ook nog eens bijna niks kan zien kan hij weinig anders. De verschillende therapieën worden nu rustig opgestart omdat hij na zo’n therapie gewoon helemaal kapot is. Ook zeggen wij hem dat hij niet moet kijken naar wat hij niet kan maar vooral naar wat hij wel kan. Gisteren hebben Natas en Milan hem zien staan met behulp van een speciale tafel, dit kost hem super veel energie en kracht. De trots straalt dan van hem af. Zelf hoopt hij ver te komen en dat hopen wij natuurlijk ook. Hij is in goede handen en met zijn wilskracht zal hij heel ver komen. De oude Paul zal hij nooit meer worden. Lieverd, Jij bent Natas der rots in de branding en Natas die van jou. Ik ben trots op jullie kanjers! Paul jij hebt de mooiste engel op je schouder die jouw in je oor fluistert dat je moet doorzetten. Lieverds zet hem op en wij en nog vele andere mensen helpen jullie en staan jullie bij.

Update woensdag 4 januari: We komen net bij Paul vandaan met z’n allen want hij is natuurlijk jarig vandaag. We hebben met 11 man rond zijn bed gestaan (met uitzondering). Zijn kamer was mooi versierd, een vlaai voor de verpleegsters, vlaai op zijn werk. Het mooiste cadeau voor hem vandaag was dat hij eindelijk lekker gedoucht is.
Er is een gesprek met de arts geweest en medisch gezien kunnen ze niks met/voor hem doen. Het is nu wachten totdat het revalidatiecentrum plek heeft en dan kan het echte werk beginnen. Daar heeft hij ook nog een lange weg te gaan, maar hij is nog jong en kan ver komen. Of hij 100% de oude wordt kan niemand zeggen, maar Paul heeft de instelling om heel ver te komen.

Korte samenvatting: Zijn rechter hersenhelft is beschadigd waardoor hij links uitval heeft. Hij kan zijn linker lichaamsdelen niet bewegen. De kogel gaan ze niet verwijderen omdat de gevolgen groter zijn dan waar we nu mee te maken hebben. Zijn zicht is beperkt. Hij ziet alleen wat recht voor hem is en aan zijn rechterkant. Maar ook dat niet 100%. De neuroloog vind het een wonder dat hij dit na kan vertellen.

Over het drama op dinsdag 20 december 2022: De man die door de politie verantwoordelijk wordt gehouden voor het doodschieten van Gianna (14) in Brunssum, is zelf overleden. Dat bevestigt de politie. Na de schietpartij schoot Léon B. (39) zichzelf neer. Dinsdagavond 20 december zijn drie gewonden afgevoerd door een ambulance. Voor Gianna komt iedere vorm van hulp te laat; zij is dan al overleden.
Onder de gewonden bevinden zich de inmiddels overleden schutter Léon B. – een bekende van de familie – de 38-jarige moeder en 40-jarige stiefvader van het doodgeschoten meisje. Tijdens de schietpartij zijn naast Gianna nog drie kinderen in de woning aanwezig, meldt de politie. Deze kinderen zijn inmiddels door familie opgevangen.
De stiefvader ligt nog altijd met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Moeder is geraakt, maar inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.
Het is vooralsnog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in de woning. Er is forensisch onderzoek verricht in het huis van het gezin. Er zijn ook vijf getuigen gehoord. Tot een strafzaak zal het echter niet meer komen. Met het overlijden van Léon B. stopt meteen alle vervolging.

Buurtbewoners zijn verbijsterd, maar weten niet wat zich heeft afgespeeld en al helemaal niet wat de aanleiding was. Het gezin stond goed bekend. Moeder runde een kapsalon vanuit huis en de stiefvader werkte bij VDL in Born. Twee kinderen zitten op de basisschool en Gianna zat net als haar jongere broertje op de middelbare school.

Later in de middag zit een man huilend op een muurtje tegenover het huis. „Ik ken dit gezin, ik ben er kapot van. Ze deden geen vlieg kwaad. Gianna was een heel lief meisje, gewoon zo’n meid die met haar rugzak naar school gaat. Veel te jong om ooit iemand kwaad te hebben gedaan en die wordt dan gewoon uit het leven geschoten. De stiefvader is gewoon een fijne vent. Hij bakt bijvoorbeeld oliebollen voor de straat. Zo stonden ze in het leven. En dat is nu kapotgemaakt, voorgoed.” (6 januari 2023)


In de Voorstraat zijn afgelopen week de pmd afvalcontainers afgeleverd voor de woningen boven de winkels. Die bewoners willen dat niet, maar krijgen een half jaar bedenktijd. Als ze dan nog niet willen worden ze opgehaald. Tot die tijd blijven ze in de Voorstraat staan. Ziet er gezellig uit toch? (Tekst en foto Sjef Kenniphaas, 24 december 2022)


Op tijd opgeruimd… Net als je denkt zal dat wel goed gaan, komt het inderdaad goed. Deze mobiele wc, dranghekken en kabel horen nog bij de ‘glasvezelleggers’. Blijkbaar even neergelegd onder toeziend oog van Lamoraal van Egmont om later op te halen. Ze lagen er echter al even en dan bekruipt je heel langzaam het gevoel dat het misschien wel verstandig is om die zaken voor Oudjaarsnacht weg te halen. Dat vonden de mannen zelf blijkbaar ook, want net voor het weekend is de boel opgeruimd. Maar goed ook, anders zijn er altijd wel weer creatieve geesten die je willen ‘helpen’ met opruimen. (23 december)


Bericht voor iedereen die zijn/haar fiets bij de bushalte aan de Sabine Van Beieren in Egmond aan den Hoef zet. Bevestig deze ook aan die paal. Nu liggen er 3 fietsen in de sloot en dat is niet de eerste keer! Foto: Nathalie Peters Koopmans (16 december 2022)


Vandalisme, brandstichting, vuurwerkbommen en intimidatie…
Een aantal jongeren heeft weer nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan het boek van de Egmonderstraatweg en omgeving. De politie/de wijkagent van Egmond Politie Noord-Holland – Noord Holland Noord weet wie de daders zijn. Ze komen uit de Hoef en uit Egmond aan Zee maar kunnen er weinig aan doen omdat ze niet op heterdaad betrapt worden…. Komt de politie na een melding? Ze zien de auto en lopen een paar meter de bosjes in en niemand ziet ze meer. Dapper.

Zaterdagnacht (4-12, 02:45) zware vuurwerkbommen en ze hebben gestaan/gesprongen op een auto. Grote financiële schade tot gevolg.
Vrijdagnacht (3-12, 23:45, en 02:10-03:15) zware vuurwerkbommen, lantaarnpalen gesaboteerd en de Brandweer Egmond aan Zee die strobalen moet blussen.
Zaterdagnacht (20-11) de schaftkeet van Stam En Co op z’n kant gegooid
Zaterdagnacht (13-11) zware vuurwerkbommen en ingebroken in geparkeerde auto. Ruim 1.000 euro schade.
Eerder: raam van een woning ingegooid
Elk weekend prullenbakken in de fik steken, WC/dixie afbranden, lantaarnpalen saboteren.
En dit is al 1,5 – 2 jaar aan de gang…

Heb je een vermoeden (of weet je) wie de daders zijn? Spreek ze er aub op aan.

Voel je je aangesproken? Doe wat nuttigers met je leven. Ga de kroeg in, ga afteren bij iemand thuis, zoek een vriendin (of vriend) of ga gewoon naar je bed om te slapen.
Het is niet stoer en vroeg of laat wordt je gepakt (door politie of…) Je wordt er niet beter van. Nu niet en in de toekomst niet. Met een strafblad kan je moeilijker werk krijgen later, zodat je triest blijft. Je omgeving vindt je een loser. Vinden de meisjes je ook niet leuk. Wordt je ongelukkiger, verdien je minder geld. Triest. Je hebt er uiteindelijk alleen jezelf mee.

Is het te laat voor inkeer? Nee hoor. Wat mij betreft kunnen jullie hier gewoon mee stoppen. Bewaar je vuurwerk voor oud en nieuw. Ga op een sport zodat je je energie kwijtraakt. Meld je aan bij het leger zodat je lekker (betaald!) in de bosjes kan verstoppen, met munitie kan spelen en je energie kwijt kan. Ze zoeken nog mensen.

En uiteraard mag je ook gewoon sorry zeggen.

Wat kan de Politie Basisteam Alkmaar doen? Ga in burger patrouilleren in de nacht. Investeer wat man/vrouw en tijd. Het patroon is goed te zien. Vrijdag- en zaterdagnacht tussen grofweg 01:30-03:30 Niet met normale politieauto aan komen rijden wat je op 500 meter al ziet. Ook de Gemeente Bergen NH mag zich aangesproken voelen. Niet alleen wijzen naar de politie bij structurele overlast.

Sander Eijlander (foto’s 1 tm 5 zijn aangeleverd) (9 december 2022)


Lieve vrienden, familie en bekenden van John Houtenbos (*05-03-1960 +24-11-2022),

Het plotselinge overlijden van John heeft ons allen diep geraakt. We zouden je graag willen vragen om herinneringen met ons op te halen over John. Dit mag van alles zijn. Een anekdote, een foto of wellicht heb je zelfs een video om te delen. Alle herinneringen zijn waardevol. Groot of klein. Wij zouden hier graag een fotoboek van maken: https://www.memori.nl/gedenkplaats/john-houtenbos

Patrick, Samira en Job (30 november 2022)


Eenden pullen in november! In de vijver van het Winkelmanplantsoen in Egmond aan Zee zwemt momenteel een eend met pullen rond. (18 november 2022; foto Jeroen van Rossum).


Angelique Stam-van Dasselaar zaaide begin oktober nog wat Purple Queen bonen op haar duinlandje. Onder het motto: ‘Met dat mooie weer weet je het maar nooit’. Afgelopen weekend kon ze weer plukken. En dan die mooie bloemetjes. Wie niet waagt wie niet wint; schrijft zij. (10 november 2022)


Voor een nieuwe voetbalclub geldt een nieuw tenue. Er moet een moeilijke keuze gemaakt worden, waarbij sentimenten een grote rol spelen. Lang heb ik erover nagedacht, maar met dit voorstel verwacht ik veel bijval.
Het frisse wit van de Egmondia broekjes verdient een betere plaats, de shirts worden wit.
Het stemmige zwart van de Adelbert broekjes wordt de kleur van de nieuwe broekjes.
Zeevogels moet genoegen nemen met de kleur van de kousen. De kousen worden zwart wit of helemaal wit.
Het probleem van de nieuwe clubkleuren is, lijkt mij naar tevredenheid van een ieder, opgelost. Groet, Leo Ranzijn (3 november 2022)


Derpers in Egmont – Op hun rondreis door het westen van Canada kwamen Clara en Kees Blaauboer het plaatsje Egmont tegen. Reden genoeg om daar een paar dagen rond te kijken. Het is een klein gehucht wat lokaal redelijk bekend is door de geweldige natuur en de Skookumchuck Rapids. Dit is een smalle doorgang in een “fjord” waar het water, en met name bij springtij, met enorme kracht doorheen wordt geperst wat prachtige plaatjes oplevert.

Het plaatsje dankt zijn naam aan het vergaan van een Engels zeilschip, de HMS Egmont, die op die plaats op de rotsen liep. Toen het gehucht in 1917 een postkantoor kreeg moest het ook een naam hebben. Dat werd Egmont omdat de rotspartij die er voor de deur ligt “point Egmont” werd genoemd na het vergaan van het zeilschip. (27 oktober 2022)


Trees Visser – Groot: Zondag 16 oktober was ik samen met mijn zus Margreet in Solingen naar een tentoonstelling van schilderijen van Erwin Bowien. Daar hing dit kinderportretje, geschilderd in Egmond aan den Hoef in de tijd dat prinses Beatrix geboren werd, 1937. Met toestemming van dhr. Ayech, beschermheer van de werken van Bowien, deel ik deze foto met de vraag of iemand weet wie dit kindje is? Wie herkent dit kindje, wie herkent zichzelf misschien? Reacties graag naar [email protected]  (20 oktober 2022)


Suzan Boom is woonachtig in het centrum van Egmond aan Zee. Zij vraagt zichzelf het volgende af ”Waarom kan ik dan niet kiezen voor géén PMD container maar gewoon behoud van de huidige situatie? Er is sowieso al meermaals aangetoond dat afval scheiden bij de centrale zelf de beste methode is. Én de gemeente geeft dit zelf als mogelijkheid. Snap ik het niet, of snappen zij het niet? (12 oktober 2022)


Een inwoonster van Egmond aan Zee meldt het volgende; Bizar. Ik had 3 harten met schelpen gemaakt voor op de graven van m’n familie in Egmond aan Zee. Vanmiddag waren ze alle 3 weg. Ik weet niet wanneer ze gestolen zijn maar ik vind dit echt walgelijk. (3 oktober 2022)

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker Dankbetuiging familie Dekker

Meer 'Rechter kolom':

Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum

1 maart 2024

Toegevoegd aan de collectie van Lichtschip Texel nr. 10

Het Lichtschip Texel heeft een schenking mogen ontvangen. Het is de lamp die in de periode mei-augustus 1973 in de vuurtoren van Egmond aan Zee een baken was voor het scheepvaartverkeer op de Noordzee. Deze lamp zal ergens een plekje krijgen in hun collectie. Egmonder Koen van Duin heeft de lamp jaren in bezit gehad. Na zijn overlijden heeft de lamp een mooi nieuw thuis gekregen!

De ‘oude’ Abdij van Egmond

1 maart 2024

De torens van de ruïne waren een belangrijk baken voor de scheepvaart

Landmeter Heymenbergh maakte in 1671 een opmetingstekening van de ruïne van de Abdij van Egmond. Hij deed dat in opdracht van de stad Amsterdam die hiermee bezwaar wilde aantekenen tegen de sloop van de honderd jaar oude ruïne. Blijkbaar met succes, want de ruïne zou pas rond 1800 definitief worden afgebroken.

6 maart 1974

1 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Lentekriebels…

1 maart 2024

Leek even echt mooi weer...

Deze week was er een van uitersten qua weer. Begin van de week was het nat, toen werd het mooi, prachtig zelfs en vervolgens was het van alles wat. Maar dinsdag scheen serieus een tijd de zon en leek het wel lente. Mooi om er dan even op uit te gaan.

Frits van Eck

23 februari 2024

Deze week bij het Maritiem Centrum en 'De Lankies'

De vele stormen van het afgelopen half jaar hebben heel wat zand doen verstuiven. Zo veel dat het grondverzetbedrijf van Mart Gul de trap met de naam ‘De Kronkel’ maar ook de achterkant van de Pinck loods zandvrij heeft moeten maken.

27 februari 1974

23 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 27 februari 1974.

Het “lijkenboekje” van Cor van Pel

23 februari 2024

Wie weet waar het is?

De Stichting Egmond ’40 – ’45 is op zoek naar het zogenaamde “lijkenboekje” van Cor van Pel uit Egmond aan Zee. Deze man heeft in opdracht van de Duitsers in de periode mei 1940 tot augustus 1943 de aangespoelde lichamen van de stranden tussen Castricum en Bergen gehaald. Hij hield hier een notitie boekje van bij met daarin de gegevens op de lichamen. Zie de foto uit een tijdschrift uit 2000.

Hospice Egmond zoekt kook-vrijwilligers

23 februari 2024

Om de gasten iets lekkers voor te schotelen

Hospice Egmond zoekt kook-vrijwilligers die eens per week bij hen achter de pannen willen staan. Je hoeft geen Culinaire Vakschool doorlopen te hebben. Je hoeft geen sterren chef te zijn. Als je maar plezier hebt in koken en het leuk vindt om hun gasten iets lekkers voor te schotelen. Lijkt het je leuk of wil je meer info? Bel 072-8889161 of mail naar [email protected]

Er is een nieuw abdijproduct

23 februari 2024

Pindakaas!

De vaste bezoeker heeft het vast al ontdekt; Er is een nieuw abdijproduct! Naast jam, mosterd, thee en kaarsen is er nu ook het eigen Pindakaas! Broeder organist Gerard Hulsman speelt niet alleen mooie noten. Hij brandt en maalt sinds een tijd ook diverse nootjes voor op het brood van zijn huisgenoten! Reden genoeg voor de broeders om dit wat structureler te gaan doen. Vandaar dat sinds een tijdje in het gastenverblijf en de winkel het eigen abdijpindakaas te proeven is. De potten zijn te koop in twee smaken: gewoon en extra donker geroosterd.

Dorpshuis de Hanswijk zoekt nieuwe collega’s

16 februari 2024

Vacature Manager Dorpshuis en een vacature Beheerder Dorpshuis

Dorpshuis De Hanswijk is een multifunctioneel zalencentrum. Wij bieden onderdak aan verschillende organisaties op het paramedische vlak; evenals aan diverse verenigingen die het dorpshuis als thuis basis hebben. Onze zalen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden De sportzaal biedt onderdak aan verschillende sportverenigingen en vindt het gymnastiek onderwijs aan de scholen in Egmond aan den Hoef plaats.

Vraag en aanbod

16 februari 2024

Hier vind je wekelijks gratis advertenties

Ook een ‘Klein Flesje’ plaatsen? Deze zijn alleen voor particulieren en dus geen commerciële/zakelijke boodschappen. Stuur je info naar: [email protected]

Sjef Kenniphaas

16 februari 2024

Sneeuwklokjes en krokussen in de regen

Woensdag 14 februari in Egmond aan Zee: Het voorjaar dient zich aan maar voor nu even ‘Sneeuwklokjes en krokussen in de regen’.

20 februari 1974

16 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 20 februari 1974.

Petitie: Zwembad het Baafje Heiloo moet open blijven!

16 februari 2024

Burgerinitiatief tegen sluiting

Enkele weken geleden werden de inwoners van Heiloo en omstreken opgeschrikt door het bericht dat zwembad het Baafje dit jaar mogelijk gesloten blijft. De exploitant van het zwembad is failliet gegaan en ondanks initiatieven uit de gemeenschap is het nog onduidelijk of het gemeentebestuur van Heiloo het zwembad open gaat houden. Maar het zwembad mag niet dicht blijven want:

Afsluiting fietspad Sluispolder

16 februari 2024

Fietspad wordt verbreed naar 4 meter

De gemeente Alkmaar en de gemeente Bergen voeren de komende maanden werkzaamheden uit aan het fietspad in de Sluispolder. Het fietspad wordt breder, veiliger en duurzamer. Vanwege de werkzaamheden is het fietspad dicht voor al het verkeer van 21 februari tot eind juni. Veilig en toekomstbestendig Het huidige fietspad is niet geschikt voor het moderne (fiets)verkeer. Met een breedte van 2,80 meter is deze te smal volgens de normen van nu. Het fietspad wordt verbreed naar 4,00 meter. Zo kan het (fiets)verkeer veiliger langs elkaar heen bewegen. Daarnaast wordt de ondergrond van het fietspad vervangen door betonplaten. Door deze aanpassingen is het fietspad duurzaam en klaar voor de toekomst. Omleiding Het fietspad in de Sluispolder is een belangrijke fietsroute voor veel inwoners uit Alkmaar en Bergen. Het fietspad wordt gebruikt voor woon-werkverkeer en door scholieren, maar ook recreatief door inwoners uit de regio. Tijdens de werkzaamheden zijn er daarom twee omleidingsroutes; via de Kogendijk en via de Bergerweg. Zie bijgevoegde kaart voor duiding van de routes. Planning De werkzaamheden aan het fietspad beginnen 21 februari. Het fietspad is dan afgesloten voor al het verkeer. De werkzaamheden duren ongeveer 4 maanden. Eind juni is het fietspad weer open en kunnen fietsers weer door de Sluispolder fietsen.

Het oude kermisterreintje in de Hoef

16 februari 2024

Daar stond ooit een monumentale stolp

Wie dacht dat het 'gat' aan de Oude Egmonderstraatweg er altijd al was en dat het daarom wel handig was voor een kermisterrein, komt toch bedrogen uit. Ooit stond daar een monumentale stolp, eigendom van de familie Ranzijn.

Explosief tot ontploffing gebracht

9 februari 2024

Door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft op donderdag 8 februari op het strand van Egmond aan Zee een explosief tot ontploffing gebracht. Het was op die dag bij paal 36 gevonden door voorbijgangers. Over de herkomst van het aangespoelde projectiel wordt onderzoek gedaan.

Henk Sterk overleden

8 februari 2024

Oud uitbater Egmondse horecabedrijven en organisator 'de Nacht van Egmond'

Op zondag 4 februari is Henk Sterk overleden op 82 jarige leeftijd. Henk was een zeer bekend persoon in de horeca in de regio Alkmaar. Hij was in het verre verleden onder andere uitbater van De Kooperen Visch in Egmond aan Zee en Het Rode Hert in Egmond aan den Hoef. Tevens organiseerde hij zes jaar lang het wieler (prof) criterium ‘De Nacht van Egmond’.

13 februari 1974

9 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 13 februari 1974.

Jonge held of heldin gezocht!

9 februari 2024

Wie verdient er een jeugdlintje?

Dit jaar reikt de gemeente Bergen weer het jeugdlintje uit aan een jonge held of heldin. Ken jij iemand die tussen de 6 en 18 jaar oud is én iets bijzonders heeft gedaan voor anderen of voor onze gemeente? Bijvoorbeeld op jouw sportclub, bij een zorginstelling, het jongerencentrum in jouw buurt of heel ergens anders? Kinderburgemeester Tygo Fontijn heeft de eer om dit jaar het jeugdlintje op te spelden en hij is benieuwd naar alle aanmeldingen! Vorig jaar kreeg Tigo Buis uit Egmond aan Zee het jeugdlintje uitgereikt. Hij redde enkele zwemmers die in de problemen waren gekomen. Een echte held. En het jaar daarvoor hadden we heldin Krystyna Cybulska uit Bergen die Oekraïense vluchtelingen hielp.

Sjef Kenniphaas

9 februari 2024

Oefening baart kunst

Sjef Kenniphaas op zaterdag 3 februari: Oefening baart kunst 

Reünie familie Apeldoorn

9 februari 2024

Van Jan de Timmerman

Kinderen en kleinkinderen van deze lieve mensen (zie foto 1) worden uitgenodigd voor een familiereünie in Café Tervoort Egmond-Binnen op zaterdag 16 maart 2024 van 14 tot 18 uur. Hapje, drankje en een presentatie van o.a. foto’s over het opgroeien bij de werkplaats van de dorpstimmerman. Jan de Timmerman was de (schoon)vader van de mensen op deze foto die in 1956 genomen is bij het trouwen van de jongste dochter Sjaan met Wim Limmen. Kosten € 25,00 per persoon Opgeven kan uiterlijk 15 februari op [email protected]

6 februari 1974

2 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 6 februari 1974.

Het is groen en het ….

2 februari 2024

Staat in de Abdijlaan

Aan de Abdijlaan op de hoek met de Peperstraat in Egmond-Binnen wordt momenteel een nieuw huis gebouwd. De woning wordt (bijna) geheel Prefab opgetrokken. Momenteel is de isolatie rondom goed zichtbaar. Het geeft het pand een mooie groene kleur. Binnenkort zal dit geheel verdwijnen achter kant en klare panelen of mooi schoon metselwerk of ….

Kent u iemand die een lintje verdient?

2 februari 2024

Draag hem/haar dan voor!

Kent u iemand die een lintje verdient? Als blijk van waardering uit de samenleving kunt u een inwoner uit de gemeente Bergen voordragen voor het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding. Dit is mogelijk wanneer deze persoon zich voor langdurige tijd inzet voor de maatschappij op allerlei terreinen. Als u iemand kent die een lintje verdient kunt u in onderstaande tekst lezen hoe en wanneer u deze persoon voordraagt.

Vakantieadressen gezocht voor kwetsbare kinderen

1 maart 2024

Europa Kinderhulp zoek adressen in Noord-Holland

Voor komende zomer is Europa Kinderhulp op zoek naar mensen in Noord-Holland die voor zo’n twee weken een kwetsbaar kind een vakantie willen bieden bij hen thuis. De kinderen komen uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland en hebben allemaal een lastige thuissituatie. Daarbij kan het om financiële problematiek gaan, maar ook om sociale problematiek, zoals een gebrek aan aandacht of weinig speelruimte. Tijdens de vakantie gaat het dan ook niet om dure uitjes, maar om tijd en aandacht. Lekker een stuk fietsen, samen knutselen of een middagje wandelen in het bos of aan de kust; het zijn de kleine dingen die het doen. Een bijzondere logé voor twee weken Al zo’n zestig jaar komen er kinderen uit alle windstreken naar Noord-Holland voor een vakantie bij de vakantiegezinnen van Europa Kinderhulp. Veel gezinnen doen dit al jaren achtereen, waardoor er een hechte band met het vakantiekind opgebouwd kan worden. Er zijn gelukkig al veel gezinnen in Noord-Holland die een kindje voor een paar weken op nemen in hun gezin, maar de groep kinderen die een onbezorgde vakantie goed kan gebruiken is groeiende. Vandaar dat er druk wordt gezocht naar nieuwe vakantieouders. Dat kan als gezin, maar ook als alleenstaande of stel zonder kinderen. Vakantie voor jouw kind De reizen vinden plaats in de zomervakantie (juli en augustus) en duren ongeveer twee weken. Voor de precieze data en meer informatie kun je kijken op www.europakinderhulp.nl Heb je zelf een lastige thuissituatie? Dan kun je op deze website onder het kopje “Kind op Reis” ook jouw eigen kind(eren) aanmelden voor een vakantie.

30 januari 1974

26 januari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 30 januari 1974.

Briljant in de Hoef

26 januari 2024

Echtpaar van Dam 65 jaar getrouwd

Op 23 december 2023 vierde het briljanten echtpaar Van Dam uit Egmond aan den Hoef hun 65-jarig huwelijk. Zij komt oorspronkelijk uit Egmond-Binnen, hij uit Egmond aan den Hoef. Ruim 65 jaar geleden bouwden zij hun huis in Egmond aan den Hoef, waar zij nu nog steeds wonen. Daar hadden zij vroeger hun bloembollenbedrijf dat zij samen dreven. De bollengrond is inmiddels verkocht aan PWN en wordt beheerd als natuur in de binnenduinrand. Burgemeester Voskuil en zijn echtgenote Priska bezochten hen en maakten meteen kennis met hun 3 dochters. Mijnheer Van Dam hoopt in februari 100 jaar te worden, alle reden om hen weer te bezoeken!

Jubilea bij de KNRM en de ERB

26 januari 2024

ERB-leden met 50-jarig lidmaatschap!

Onlangs is er tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNRM en de Reddingsbrigade Egmond teruggeblikt, vooruitgekeken en gehuldigd! Op de foto vrijwilligers met 15, 20, 25 en 30 jaar betrokkenheid bij de KNRM en ERB-leden met 50-jarig lidmaatschap!

Bomenfrees doet zijn werk grondig

26 januari 2024

Snel korte metten maken met oude boomstronken

Onlangs zijn er in Egmond, in opdracht van de gemeente, diverse boomstronken langs de openbare weggefreesd. Het waren de ‘restanten’ van de diverse stormen die we het afgelopen jaar hebben gehad. Met veel materieel kwamen de deskundigen de klus klaren en het ontstane gat weer opvullen. Of er een nieuwe boom herplant wordt of dat de stoep ‘gewoon’ dicht gelegd wordt met tegels is niet bekend.

De metamorfose van Julianaweg 27

26 januari 2024

Pand nog steeds herkenbaar

Iedereen die zich door de Julianaweg in Egmond aan den Hoef ‘wurmt’ zal het opgevallen zijn. Het huis op de hoek met de Hanswijk heeft een metamorfose ondergaan. Twee jonge mensen hebben het een aantal jaren terug gekocht en aangepast aan de eisen van deze tijd. De oudste foto die wij van dit pand hebben kunnen vinden is van 1971. Heel lang was hier de groente- en fruitwinkel van de familie Genet gevestigd. Op zaterdag gingen mevrouw Genet en haar zoon langs de deuren met een goed gevulde bakfiets. Na het sluiten van de winkel is de familie er nog heel lang blijven wonen

Laatste restje winter?

19 januari 2024

Net nu de 'ijsbaan' dicht ligt...

Zul je altijd zien, net als de slotgracht weer eens helemaal dicht ligt gaat de temperatuur weer omhoog. Alle winter- en schaatsaspiraties kunnen weer even d koelkast in. Het gaat voorlopig niet gebeuren. It giet net oan...

23 januari 1974

19 januari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 23 januari 1974.

Jan Stam over Teun Baldi

2 februari 2024

Verhaaltjes en meningen die Egmond aan Zee raken

Volgens mij voor veel mensen herkenbaar: Je snuffelt in oude schoenendozen met foto’s, denkt af en toe “Oh ja..” of “Kijk nou….”. Soms kom je een vergeten pareltje tegen. Het pareltje verscheen plotsklaps in mijn handen. Bijgaande foto is waarschijnlijk gemaakt in 1928. Vanzelfsprekend gemaakt door foto Jonker.

Terug