Deel

Reacties van onze lezers

Laat ons even weten wat je bezig houdt

Reacties van onze lezers

Geachte Redactie…

Wilt u reageren op artikelen van berichten? Heeft u ergens een mening over? Wilt u iets aanbieden, verkopen, kopen, vragen van ….
Laat het ons weten via: [email protected]


Een inwoonster van Egmond aan Zee meldt het volgende; Bizar. Ik had 3 harten met schelpen gemaakt voor op de graven van m’n familie in Egmond aan Zee. Vanmiddag waren ze alle 3 weg. Ik weet niet wanneer ze gestolen zijn maar ik vind dit echt walgelijk. (3 oktober 2022)


Wij, Gertie en Maartje Jaquet, vinden het zó leuk om samen te exposeren in Galerie De Kapberg, vlakbij Derp, onze geboorteplaats! Tussen het inrichten door moesten we natuurlijk effe een visje eten en de zee zien bij de werf. En een selfie maken voor de Vuurtoren!
Wie weet zien we bij de opening aanstaande zondag 2 oktober om 15:00 uur nog klasgenoten van De Ruyterschool (nu Obs de Driemaster) of vroegere buren uit de Wilhelminastraat … We zijn allebei geboren op nummer 7.  (30 september 2022)


Het verhaal van de passiebloem heeft te maken met de gebeurtenissen in de bijbel. Althans, dat wil het verhaal. De relatie gaat echter niet helemaal op want de passiebloem is pas ergens in de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika deze kant opgekomen. Maar mooi is ‘ie wel! (23 september 2022)


Denk je net zelfs je persoonlijk record door de duinen fietsen te verbreken is er een opstopping. Inzetten van PWN-boswachters? Nee, een kudde schapen die er even de tijd – en het hele pad – voor nemen om wat malser gras te zoeken. Geduld is een schone zaak…    (Foto Rob Borst, 16 september 2022)


Nette woning (55+) in Warmenhuizen (5 km van Schoorl) met 2 slaapkamers voor woningruil aangeboden . Sociale huur. Voor en achtertuin mooi onderhouden, badkamer en toilet beneden, nieuwe- keuken, aangename buren. Gezocht appartement van huis in Heiloo, Castricum, Egmond en omgeving. Reacties naar [email protected]      (12 september 2022)


Even omlopen bij de houten voetgangersbruggen nabij de Prinses Beatrixlaan, de Slotweg en de Magdalena van Weerdenburglaan in Egmond aan den Hoef. In de periode 12 september tot 7 oktober worden deze vervangen. Zo laat de gemeente Bergen weten op vrijdag 9 september 2022.


Beste Flessenpost,

Wat een geweldig goed plan! Als dat toch eens snel gerealiseerd kan worden. Een paar jaar geleden bespraken wij onder het genot van een borreltje en zittend op een terras aan de boulevard een soortgelijk idee. Alleen nooit de moed gehad om het e.e.a. uit te werken zoals nu wel is gedaan.
Het zou nog mooier zijn misschien als de parkeerkplekken op de boulevard ook zouden kunnen verdwijnen, zodat je vanaf de terrassen een prachtig uitzicht hebt op de zee. De boulevard zou dan een échte boulevard kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Joke en Hans Weenink

Dit is een reactie op het artikel over de Jacob Glas Boulevard Garage van Tom Reckord. Lees hier het bericht geplaatst op 26 augustus 2022: https://flessenpostuitegmond.nl/idee-jacob-glas-boulevard-garage/


Even een klein uitstapje naar Bakkum-Noord. Daar vind je bij de camping aan de Heereweg pompoenen in alle soorten, kleuren en maten. Het is vroeg, maar een snellere manier om kleur in je tuin/terras/balkon te krijgen is er niet! (1 september 2022)


By-iloon op donderdag 18 augustus 2022: Aangezien ik het zat ben dat er gestolen wordt in mijn winkel gaan de foto’s en camera beelden overal naar toe… oftewel, overal sta je met je snufferd op beeld. Vanmiddag heb ik in de Jumbo deze mensen staande gehouden en is er politie gekomen. Het was echter geen heterdaad dus mochten ze gewoon weer naar hun vakantieverblijf terug keren. Terwijl de politie zich omdraait gooit de vrouw de spullen tussen het brood. Ik heb de politie daarop geattendeerd maar ze zeiden “tja, we weten niet of dat van haar is”. Klaar met die lui!


Partij ONS DORP stuurde op 3 augustus het onderstaande bericht. De formatie: over geduld, geloof en gras

De afgelopen weken worden wij van Partij ONS DORP regelmatig gevraagd naar de voortgang in formatie en specifiek naar het tijdpad voor het aanstellen van wethouders. ‘Ja, ook wij zouden dit proces graag sneller zien’ is ook onze eerste reactie. Maar daar hoort wel direct een duidelijke ‘maar’ bij.

Allereerst is het zo dat de gemeenteraad al maanden op volle kracht is. De 21 raadsleden zijn 30 maart jl. geïnstalleerd en hebben zich al volledig op alle hen toebehorende verantwoordelijkheden gestort. Aan de raadstafel zitten de raadsleden van de zeven partijen, exact verdeeld conform de verkiezingsuitslag. Daarmee is razendsnel in een belangrijk aspect voorzien.

Het is verder in onze ogen gepast dat er tijd is en wordt gemaakt is voor een zorgvuldig en ingrijpend proces. ONS DORP maakt zich sterk voor een nieuwe bestuurscultuur. Wat ons betreft is dat zeer terecht. De afgelopen raadsperiodes waren immers moeizaam. Veel gekissebis en wantrouwen. Er is veel energie, tijd en geld besteedt met teleurstellend weinig resultaat. Dit alles resulteerde ook in een voortdurend gebrek aan vertrouwen van de inwoners.

Aan de hand van de even enthousiaste als gedegen formateur Theo van Eijk staan we nu aan de vooravond van een nieuwe uitdagende manier van werken. ‘Niet met een coalitie en een oppositie, maar met de hulp van een raadsbreed akkoord hopen de partijen de omstreden Bergense bestuurscultuur achter zich te laten’. De Limburgse emeritus hoogleraar Arno Korsten zei het in de Alkmaarse Courant aldus: ‘Bij probleemgemeenten staan de verhoudingen tussen partijen zo op scherp, dat ze het dagelijks bestuur van een gemeente in negatieve zin beïnvloeden.’ Volgens Korsten kan een raadsakkoord een ‘goede uitgangspositie’ zijn om met een schone lei te beginnen. ‘Een raadsbreed akkoord kan sanerend werken. Tot een akkoord komen op inhoudelijke gronden is een goed begin om oud zeer achter je te laten.’

Om hier te komen vergt tijd. Ons inziens is dit welbestede tijd. Het proces alsmede het perspectief rechtvaardigt deze zorgvuldigheid. En de belangrijkste hobbel is genomen! Er ligt een concept raadsakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over het proces om te komen tot die nieuwe bestuurscultuur. Afspraken hoe met elkaar om te gaan en vooral afspraken op welke wijze iedereen (en dan vooral inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden) worden meegenomen bij het nemen van besluiten. Afgesproken is dat in alle geledingen gewerkt gaat worden met het BOB besluitvormingsmodel. Dit unieke en gewenste model maakt dat de gemeenteraad de belangrijke punten en kwesties volgens het BOB model – Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming – gedegen beoordeelt. Bij de beeldvorming worden de inwoners en ondernemers structureel betrokken. Zij kunnen ook zelf met initiatieven naar de raad stappen. Participatie pur sang.
Bij de drie onderdelen van de BOB wordt in alle openheid over voorliggende vraagstukken georiënteerd en gediscussieerd om er dan bij de laatste ‘B’ over te beslissen. Elk besluit kan met wisselende meerderheden genomen. Een duidelijkere vorm van democratie is er volgens ons niet. Elke partij maar feitelijk elke raadslid die met steun van de inwoners verkozen is staat ook garant op die manier gehoord te worden.

Nu alleen nog de vorming van het nieuwe college: het vinden en aanstellen van vier wethouders. Wethouders met specifieke kwaliteiten, die bekend en ervaren zijn met de hedendaagse eisen en normen, de steeds complexere wet- en regelgeving, de uitdaging van de financiële haalbaarheid en de impact van (social) media. Wethouders die invulling willen en gaan geven aan de nieuwe bestuurscultuur en het nieuwe BOB model en met name ook een intrinsieke motivatie hebben om dienstbaar te zijn aan de gemeenteraad. En daarmee dus ook dichtbij de inwoners en ondernemers staan. Wethouders die niet een partij en niet zichzelf bovenaan zetten, maar objectief en dienstbaar zijn!
De kans bestaat dat zij een partijgebonden verleden hebben. Maar in het nieuwe college moet dat vooral niet zo voelen. Zoals gezegd moeten ze juist besturen vanuit een objectieve en onafhankelijke grondhouding en daarmee de voltallige gemeenteraad bedienen. Dit geldt eveneens voor ‘onze’ kandidaat Jan Houtenbos. Hij is met zijn langjarige ervaring graag beschikbaar voor een portefeuille met onder meer financiën. Maar net als andere kandidaten zit hij nu in de wachtkamer. De selectiecommissie bestaande uit een afgevaardigde van elke partij is nu samen met een aangezocht bureau aan zet. Zie de link https://www.geerts-partners.nl/vacatures/wethouders-gemeente-bergen/ voor de wervingsadvertentie.

Wij hopen in september de sollicitatie procedure voor de nieuwe wethouders af te ronden. Hopelijk kan het nieuwe college dan eind september worden geïnstalleerd en kunnen we beginnen met de uitvoering van onze plannen. Dus ja, we stellen het geduld van de inwoners en ondernemers nog even op de proef. Maar de nu benodigde tijd schept de kans voor een toekomstig doelmatig en besluitvaardig bestuur waar iedereen in wordt gehoord en gekend. In de ogen van ONS DORP een verstandig besluit. We houden hierbij vast aan het perspectief. En aan het oude maar rake gezegde: ‘gras groeit niet harder als je eraan trekt’.


Jan Houtenbos maakte op zondag 24 juli rond 14.00 uur een rondje op de fiets door de Egmonden. Hij schrijft: Verkeers- en parkeerchaos in Egmond aan Zee, terwijl er op het transferium in Egmond aan den Hoef om 14.00 uur nog 85 plaatsen vrij waren! Op zaterdag maakte in totaal 12 auto’s gebruik van het transferium. Hij poste dit op Facebook en kreeg de onderstaande reacties op dit verhaal:

Dat transferium bord, dat heeft naar mijn idee gewoon de verkeerde kleuren. Als je wilt parkeren, zoek je meestal onbewust naar een blauw bord met een P. Rood gebruiken we meestal alleen voor een verbod, of waarschuwing. Er waren zelfs Derpers die de borden helemaal niet eens hadden gezien, maar die er wel langs zijn gereden. Leuk idee, om ze rood met geel te maken. Maar ik denk dat je misschien veel meer mensen trekt, met een normaal blauw Parkeer bordje met een P, dan met deze rode versie. Rood betekent voor ons voornamelijk stop, let op, verboden, of beter maar even niet doen. Als je mensen wilt lokken, of overhalen tot iets. Dan is rood exact de verkeerde keuze. In de reclame wereld is dat in ieder geval wel een heel belangrijk dingetje.

Die chaos valt wel mee hoor, dit heb je altijd als het in het weekend mooi weer is. Met en zonder transferium. Men blijft proberen een plek te vinden zo dicht mogelijk bij ’n strandopgang.

Misschien gewoon de fout parkeerders een bonnetje geven. Inwoners moeten voor een vermogen vergunningen kopen maar controleren ho maar. Gewoon de inwoners een papieren vergunning verstrekken tegen evt admin. kosten en dan foutparkeerders beboeten

100 parkeerplekken. Gezinsbadplaats. 4 personen per auto= 400 personen. Per busrit 24 personen. Als de laatste bus 19.30 teruggaat naar transferium, hoe laat moetende eerste gezinnen dan met de bus terug naar transferium zodat alle 400 met de bus terug kunnen? Het is maar goed dat het nog geen succes is.

Voor zover ik kan zien is het Transferium niet in de Google/ Tom Tom route opgenomen. Dat zou het meest voor de hand liggend zijn voor bezoekers van EaZ.

Naar Amerikaans voorbeeld wil de mens het liefst op het strand parkeren, je kunt altijd gokken, deden we vroeger ook!

Wat is het voordeel voor de gebruiker van het Transferium (tijd & geld)?

Je hebt een gratis parkeerplek, je wordt ook nog gratis naar het strand gebracht en weer gratis terug, best veel voordeel dacht ik.

Welk transferium? Ow … dat ene kleine bordje bij een kruispunt waar je of oplet op verkeer of niet weet daar het over gaat/ het bord te laat ziet en dan al links voorgesorteerd staat. Project laathettransferiummislukken?

En dan vergeet je nog dat kleine dijkje waar je overheen moet rijden. Het is er krap en op deze manier creëer je alleen maar gevaarlijke situaties.

Daar ben ik nog niet geweest. We kwamen vanaf Amsterdam en vanaf Egmond Binnen verwachtten we borden te zien. Niks. Heel vreemd.

Heel erg teleurgesteld. Er wordt wat getest, geld voor uitgetrokken, moeite gedaan en het dan verknallen door domme fouten in de uitvoering. Zo zonde! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat als het goed zou worden uitgevoerd. Misschien is het wel een goede oplossing. Nu kom je het niet te weten.

Als ik me niet vergis was dit “een puntje” van de focusagenda regeerperiode 2018-2022. Deze kunnen we dus ook weer afvinken.

Het blijft ongelofelijk dat er moeilijk gedaan wordt over het verstrekken papieren recreantenverblijfsvergunning. “Wat denk je wel dat dat kost”? Ik hoor het de wethouder nog zeggen. Terwijl er nu een pilot loopt van € 20.000,- voor 20 dagen!

Wel grappig dat er nu puntjes komen over het transferium, kost goud geld daar hoor je inderdaad niemand over, goed gedaan applaus maar de vergunningen zitten inderdaad weer diep in de pot en er word nergens meer over gesproken, ik wacht het nog steeds af.

20 ruggen voor een pilot om een paar auto’s van buitenaf elders te parkeren. Maar het werkelijke probleem aanpakken waar de eigen inwoners mee geholpen worden, daar wordt niks aan gedaan. En die focusagenda moet in de brand gestoken worden en graag ook nieuwe wethouders aanstellen. Voorlopig wordt alle ellende van 14/18 nog steeds doorgedramd.

Dat is vooraf te voorspellen. Als je zo slecht communiceert naar de strandbezoekers is dit het resultaat. Er wordt in de aanrijroute naar het strand veel te laat aangekondigd dat je naar het transferium kan rijden en gratis parkeren! Een simpel geel bordje aan een lantarenpaal rijdt je voorbij. Immers een gewoonte om rechtstreeks naar het strand te rijden! Mijn advies: plaats op de belangrijke toegangswegen een verlicht informatie bord en dan op een afstand van 500 meter voor de afslag naar Hogedijk. Communicatie is alweer onderschat!

Denk ook dat de borden niet ok zijn heb ze nog nooit gezien, terwijl ik er regelmatig rij. Zou zelfs niet weten waar het transferium is

Parkeer terrein bij Zeevogels aan de Hogedijk.

O in die hoek dan staat op de statterweg zeker geen bord of zal beter moeten opletten

Ze staan vermoedelijk aan alle kanten. Om eerlijk te zijn, kan ik me ook geen bord herinneren als je uit de richting van Alkmaar komt? Maar lijkt me stug, dat ze die zijn vergeten. Ze vallen gewoon niet echt op, door deze vreemde kleur keuze. (Egmondse vlag kleuren) Je moet ook op de weg letten. En ze staan zo dicht bij het kruispunt, dat je naar mijn idee als bestuurder zeker geen tijd genoeg hebt om ze te gaan zitten bekijken. Daar moet je namelijk nogal op het verkeer letten.
Rode borden met een P gebruiken we overigens nooit. Dus denk ik zelf, dat mensen ze daarom niet eens zien. Je zoekt onbewust gewoon altijd naar een blauwe. Als je wilt parkeren. Zo is dat ons ook aangeleerd. Volgens mij gebruiken ze die kleur ook gewoon in veel andere landen? Maar dat weet ik niet 100% zeker.

Beetje meer aandacht aan geven en onder de mensen duidelijk maken dat het transferium er is. Het is totaal niet bekend bij de badgasten dat er een transferium is.

Mag ik vragen wat de kosten pp zijn voor die bus ?

De bus is gratis.

€20.000 geïnvesteerd en helaas geen resultaat. Wat een verspilling van belastinggeld.

Het moet nog even goed bekend worden denk ik , niet iedereen leest hier.

Hoe weet een toerist dat er een Transferium is en waar het is? Ik wist het niet.

Staat 1 groot bord en 3 kleintjes op de Hoeverweg

Oh ok, is mij nog niet opgevallen.

Toevallig net gezien dat ik naar huis ging , vanuit Alkmaar. En er was verder niemand op de weg , misschien dat het daarom opviel.

En verbaast iemand? Gelukkig zijn de kosten per inwoner niet zo hoog….

Inderdaad. Een man kreeg een rondrit langs allemaal vrije parkeerplekken op de boulevard. Op de bezette plekken stonden enkel auto’s met een A-viertje.

Ja hoe komen ze aan dat A viertje

Die krijg je als je ergens ’n overnachting boekt. Als al deze auto’s bij zeevogels gaan staan, is het parkeerprobleem in Derp opgelost.

Dat “A-viertje”… geven we de hotelgasten voor onze eigen administratie, elk nummerbord van de gasten wordt gewoon doorgegeven.

Maar ha….zijn maar 100 plaatsen

Oh ja, dan moeten die andere 300 hotelgasten maar bij Total gaan staan.


Zee zeewater zwemmen zomer winter plonzen spelen golven. MUIEN! (23 juli 2022)

Omdat er steeds meer mensen gaan zwemmen of deelnemen in de zee (en niet iedereen kan goed zwemmen) hoor je steeds meer woeste verhalen. Hoe komt dat dan bedenk ik me….

Ik ben opgegroeid als meisje aan zee, veel zomers op het strand doorgebracht en in de zee. En met de restrictie van mijn moeder DAT IK MAAR TOT MIJN KNIEEEN IN DE ZEE MOCHT, en daar werd ook ‘streng’ op toegezien.

Als ik nu in de zomer kijk op het strand zie ik drijfdingen als de zee haalt, kleine kinderen ‘alleen in zee’. Ouders staan erbij te kijken. Maar de zee is ALTIJD onvoorspelbaar en in een splitsecond kan er iets gebeuren waar je niet op berekend bent.

Wij als Zee Zwemmers Egmond nemen de zee en weersomstandigheden bloedserieus. En vinden het dan ook hoog tij(d) worden dat niet alleen kinderen van school onderricht krijgen en mui stroming mogen ervaren, juist ook de volwassenen. Niet alleen ik ben dan ook al een aantal jaren bezig geweest iets te organiseren bij de KNRM, hoewel we vaak genoeg zien dat de boot te water gaat bij de dinsdagavonden in Egmond zijn wij nooit ingezet als proefmateriaal. Dat verbaast me dan wel weer.

Maar gelukkig dit jaar stond de wind en het tij de goede kant op! Tijdens een voortreffelijk georganiseerde manifestatie van Veiligheidsregio waar o.a. de brandweer, de ambulance, de SAR, dierenambulance was. En ook de REDDINGSBRIGADE! Het leek me een goed plan het weer eens te opperen.
En ja, nu wel gehoor! Dat kwam vast en zeker door dat deze vrijwilliger en ik elkaar nog kenden uit de tijd van het schoolplein op de basisschool, de avondvierdaagse van onze kinderen, gauw 15 jaar geleden. Dank je wel Ton!

Ik was dan ook dolblij dat hij zich wilde inzetten voor een MUI instructie en het laten ervaren van de stroming in de mui. Vanuit onze groep Zee Zwemmers Egmond was er voldoende animo en ook wat externe aanhakers. Zo blij te ervaren dat het niet alleen bij mij leeft maar ook bij anderen!
We besloten een donatie van minimaal 5 euro per persoon te vragen. Als echte Van de Water en liefhebber van de zee besloot ik het bedrag namens mijn bedrijf te verdubbelen!! Ik houd van nieuwe contacten maken en verbindingen leggen. Ik maak dan ook graag 500,00 over naar de Reddingsbrigade Castricum!

De Zee Zwemmers Egmond zwemmen het hele jaar door op woensdag- zaterdag en zondag (en ook nog wel tussendoor) in zee om 9.00 uur vanaf De Uitkijk te Egmond. Je snapt: Mijn volgende uitdaging is dan ook zoiets te organiseren bij en met de KRNM in Egmond aan Zee!

Zie ook Facebook: Zee Zwemmers Egmond

Met bruisende groet Marianne van de Water
Castricum, 23 juli 2022


Stalling Botenvereniging De Werf is weer open (17 juli 2022)
Wij hebben vele verhalen langs horen komen op Facebook en ook in het dorp. Van bus terminal tot parkeerterrein voor auto’s, er werd zelfs gesproken over steekpenningen(!). De werkelijkheid is minder spectaculair (gelukkig!), het is en blijft een stallingsplek voor bootjes van leden van onze vereniging.

Wij willen de gemeente Bergen NH nogmaals bedanken voor het meedenken, het beschikbaar stellen van een tijdelijke stallingsplek en het uitvoeren van de werkzaamheden. Wij zijn ongekend blij met het resultaat! Wij zien dit als een nieuwe start en willen dan ook iedereen vragen het netjes te houden. Om dit te bereiken willen we onze leden vragen zich te houden aan onderstaande regels;

Het terrein is enkel toegankelijk voor leden van Botenvereniging DE WERF, alleen boten en boottrailers mogen hier gestald worden, zowel boot als boottrailer moet (zichtbaar) voorzien zijn van een geldig EG-nummer, boottrailer moet in goede staat zijn en te allen tijde verrijdbaar, boot moet in goede staat zijn en indien afgedekt met een zeil moet deze heel zijn en deugdelijk bevestigd, het is niet toegestaan goederen (in de breedste zin van het woord) op te slaan in, op of om de boot en/of boottrailer, uitsluitend parkeren in de vakken.

Het terrein weer geopend. Wij willen ook iedereen vragen die zijn boot tijdelijk heeft gestald op het braakliggende terrein van het voormalige zwembad deze weg te halen vóór 1 augustus.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van Botenvereniging – De Werf – Egmond aan Zee


8 juli 2022 – Plan “Delversduin” en verdere plannen voor woningbouw om en nabij de Egmonden – Dat de omwonenden het niet leuk vinden dat zij hun uitzicht kwijtraken enz. doordat er op het gebied achter of voor hun stulpjes gebouwd gaat worden en men hun andere argumenten zoals dat ze niet op de hoogte zijn gehouden omtrent de plannen, begrijp ik wel een beetje maar om dan een procedure te starten waardoor onze eigen inwoners naar elders hun woningen moeten zoeken gaat te ver! Overigens was het een toegezegde eis dat na plaatsing en gebruik van een asielzoekers centrum er woningbouw zou plaats vinden, dit is inmiddels 17 jaar geleden! Het huidige bezwaar om hier geen woningbouw toe te laten heeft te maken met het stikstofbeleid/depositie wat er voor zou zorgen dat dit het omringende duingebied met zijn natuurlijke kenmerken zou aantasten……. Voor de provincie is dit natuurlijk de uitgesproken kans om deze plannen geen doorgang te geven. Een enkeling die zijn nek durft uit te steken in onze gemeenteraad wordt onthoofd en de hoop op sommige andere partijen vervaagd weer na de verkiezingen!

Maar kijk eens wat er b.v. over komt bulderen over de Egmonden vanaf de Noordzee, duizenden vliegtuigen die jaarlijks veel te laag aanvliegen over onze Duin én stiltegebieden richting Schiphol! Die waaieren een deken van stikstof en chemische bestanddelen over ons uit, dat wil (mag) je niet weten. Ook Hoogovens IJmuiden en andere industrieën zijn daar deel van, vergis je niet. In het duingebied is het al jaren te zien, overal vergrassing etc. De meesten geven de vos de schuld van achteruitgang van broedende vogels maar het duin groeit dicht, dus om nu bebouwing van het Delversduin tegen te gaan met argumenten die eigenlijk nergens op slaan vind ik onjuist, misschien zijn de omwonenden wel beter af met bebouwing dan het jaarlijks besproeien van het land met gif, want dat is het!

Beste mensen, het is inmiddels kwart over twaalf wat betreft de aantasting van onze leefgebieden hier en wereldwijd, de omringende agrarische/bollen velden in de buurt zijn vergeven van de pesticiden en vooral de neonicotinoïden die met name bij de broodnodige insecten voor bestuiving etc. het zenuwstelsel aantasten en zelfs via het grondwater in de sloten terecht komen en verderop schade aanrichten die niet meer te herstellen is. Sinds mijn geboorte (1960) is 75 procent van alle insecten uitgestorven in Nederland. Fijn zullen de meeste denken maar zonder deze insecten wordt het een grote puinhoop. Hier en wereldwijd! Ook gewasbestrijdingsmiddelen gerelateerde aandoeningen bij de bewoners en gebruikers van de agrarische gebieden, zoals Kahler, Parkinson, hersentumoren en andere kankersoorten komen hier in de omgeving veel meer voor dan elders.

Lees: Dave Goulson “Stille Aarde”

Bert Stam Egmond aan Zee


Honderden woningen in de Egmonden van de baan (8 juli 2022)
Op donderdag 7 juli lag er de kans om van de Egmonden weer vitale kernen te maken, maar helaas heeft D66 niet kunnen voorkomen dat tegen het plan voor het bouwen van honderden woningen in de Egmonden is gestemd.

Behoud natuur
D66 staat in principe negatief tegenover bebouwing in het buiten gebied en kiest voor uitbreiding van natuur in het open land. Wij zijn blij met de status van beschermd provinciaal landschap rondom onze kernen en wil qua woningen graag uitbreiden via appartementen, om doorstroming te creeren.

Dorp en Duin
Maar met het bouwen van deze woningen van het project Dorp en Duin zag D66 een duurzame saamhorige toekomst voor de kernen van de Egmonden in het verschiet. De verjonging van de inwoners die deze sociale huur/koop woningen zouden kunnen betrekken konden zorgen voor het voortbestaan van de sport- en welzijnsverenigingen
en van scholen, winkels, brandweer, zorginstanties, politie en kunst-, cultuur en erfgoed verenigingen.

Betrouwbaar bestuur
2 jaar is geleden reeds aan de wethouder het fiat gegeven om toch door te gaan met dit plan door de gemeenteraad, ondanks dat er toen reeds door de provincie een waarschuwing werd afgegeven dat dit niet passend was in hun beleid. 2 jaar zijn wethouder en ambtenaren bezig geweest om tot een gedragen plan te komen. D66 vindt het niet getuigen van betrouwbaar bestuur, om nu dat het plan klaar is, dit alsnog naar de prullenbak te verwijzen. Wij zullen ons nu in gaan zetten voor bebouwing binnen de kernen gericht op doorstroming.

Alexandra Otto – van der Ende
Fractievoorzitter D66 Bergen


UPDATE BRIEF DIGITAAL PARKEREN door Suzan Boom op 1 juni 2022:

Beste Egmonders,
Het is alweer een tijdje wat stiller rondom de brief over het digitaal parkeren die ik namens 609 Derpers aan de gemeenteraad heb gestuurd, maar achter de schermen is er een hoop gebeurd. Zie onderstaande:
——-‐‐————————————————————-
Beste Suzan, inwoners, ondertekenaars en indieners brief inzake digitaal parkeren.
Naar aanleiding van de brief die we van u hebben ontvangen komen wij heel erg graag met u in gesprek over de problemen die u ondervindt in relatie tot het digitaal parkeren.
Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken is in het presidium afgesproken dat (leden van) de gemeenteraad zelf naar Egmond aan Zee komt om in gesprek te gaan met haar inwoners.
Het doel van de verschillende fracties van de gemeente is om met u in gesprek te gaan over de problemen die u tegenkomt met het digitaal parkeerbeleid. Wij willen luisteren en uw bevindingen in kaart brengen en dit vervolgens meenemen naar de evaluatie.
Datum: maandagavond 13 juni
Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.
Locatie: Sportcafé Egmond aan Zee
Namens alle fracties van de gemeenteraad,
Solita en Liselotte


Op 27 mei 2022 gepubliceerd in de editie BERGEN van Flessenpost. Lezers met een mening: Dirk Kat geeft een reactie op de briefwisseling tussen Rob van de Pas & André Thomsen.


Lees hier de twee verhalen die er aan vooraf gingen
Column: Rob van de Pas, Dwarsliggen als tweede natuur… Gepubliceerd: 29 april 2022 in de editie BERGEN
https://flessenpostuitbergen.nl/dwarsliggen-als-tweede-natuur/
Lezers met een mening: André Thomsen (Dreetje…) Weerwoord aan Rob van de Plas. Gepubliceerd: 20 mei 2022 in de editie BERGEN https://flessenpostuitbergen.nl/lezers-met-een-mening-andre-thomsen-dreetje/


Heren bezwaarmakers, stop met jullie ongebreidelde zucht naar de bevrediging van jullie ego!

Laat ik niet onder stoelen en banken steken dat ik een echte fan ben van Robbie en zeker niet van emeritus-hoogleraar André Thomsen, die ik dan ook niet zal aanduiden met zijn koosnaam “Dreetje”! Ik zal U uitleggen waarom!

Democratie
We leven in een democratisch land, dat wil zeggen: wij worden o.a. gevraagd om een dagelijks bestuur te kiezen. Dit bestuur vormt meestal een representatieve meerderheid voor ons land, provincie of gemeente, zolang er bij de vorming van dat bestuur niet al te veel concessies over en weer moeten worden gedaan, mag je ervan uitgaan dat besluiten van het bestuur ook door de bevolking worden gesteund. Er is immers een meerderheid zou U denken. Echter het tegendeel is waar, zeker in Bergen waar een (linkse) minderheid regeert via (protest) stichtingen.

Parkhotel
Zo is ook de omgevingsvergunning voor het Parkhotel tot stand gekomen met heel veel steun van de gemeente, ambtenaren, winkeliers en bewoners in onze woonplaats Bergen. Ik schat dat 98% van de inwoners de plannen voor het Parkhotel steunen, een overgrote democratische meerderheid dus zou je mogen zeggen!

Toch is het in dit land mogelijk dat je ZONDER financieel risico en juridische bijstand bezwaar kunt maken tegen een afgegeven omgevingsvergunning. Het begint met een hoorzitting bij de beroepscommissie van de gemeente, daarna naar de rechtbank en vervolgens naar de Raad van State. Kortom minimaal twee-drie jaar vertraging en inmiddels gaan de kosten gewoon door, wordt de bouw duurder en mis je de inkomsten uit je exploitatie.

Nog los van de economische schade die de bezwaren veroorzaken, want het Parkhotel zou goed zijn voor jaarlijks 4-6 miljoen extra omzet voor onze winkeliers, horeca en de gemeentekas. En de tegenpartij dan? Die haalt na drie jaar de schouders op en zegt of denkt: “Jammer, we hebben het geprobeerd!” De ondernemers en de gemeente Bergen met het verlies achterlatend!

Uit goede bron weet ik dat 70% van alle juridische kosten in de gezamenlijke BUCH-gemeenten voor rekening komen van de gemeente Bergen!! Ja, U leest het goed! 70% van alle juridische kosten van alle BUCH-gemeenten tezamen! Dat is kennelijk de prijs die, een met meerderheid en democratisch gekozen, bestuur moet betalen. Wij, de inwoners van de gezamenlijke BUCH-gemeenten betalen dus met z’n allen de juridische kosten waar slechts drie stichtingen in Bergen verantwoordelijk voor zijn!

Op nummer 1 staat emeritus-hoogleraar André Thomsen (stichting LOSBB), gevolgd door mijn buurman Wouter Hubers (Stichting Behoud Bouwkunst Bergen) en Stichting Mr. Frits Zeiler. Deze drie stichtingen worden bijgestaan door de (fors gesubsidieerde) landelijke Stichting Heemschut (cultuurbehoud). Allen wonen overigens op een prachtige plek in Bergen!

Emeritus-hoogleraar Thomson vermeldde in zijn artikel apetrots te zijn op zijn ridderorde, die je krijgt op voordracht van vrienden voor je bijzondere inspanningen voor maatschappelijk verantwoorde acties die op je naam staan. Ook die vrienden zijn natuurlijk in de absolute minderheid! Voor ondernemers zijn dergelijke onderscheidingen vaak niet weggelegd want wij ondernemers maken immers nooit bezwaar tegen de vooruitgang.

Ontwikkeling Bergen
Op dit moment zijn deze drie bezwaarmakers verantwoordelijk voor het oponthoud in de realisatie van het project Bibliotheek, het project Bakemaflat en het project Parkhotel (al zeven jaar!!). In het project Parkhotel hebben de heren al eerder bakzeil gehaald bij de Raad van State, die zelfs emeritus-hoogleraar Thomsen niet ontvankelijk heeft verklaard in zijn bezwaren; nota bene ook als NIET-belanghebbend. Op 5 juli aanstaande staan we weer eens voor de rechter in Haarlem voor nagenoeg dezelfde bezwaren als vier jaar geleden!!

In de Flessenpost uit Bergen, jaargang 17 editie 629 van 13 mei jl. lezen wij dat columnist Rob van de Pas bijkans een hartaanval kreeg toen hij las dat de (protest) Stichting LOSBB (André Thomsen) bezwaar had gemaakt tegen de sloop van de Bakemaflat. U moet dat ff lezen! Helemaal waar, alleen zijn voorstel om bezwaarmakers op voorhand te belasten met € 2500,00 procedurekosten is veel te weinig. Dat moet makkelijk naar € 100.000,00 kunnen. En dat is ook nodig gezien de kosten waarmee ze de inwoners van Bergen (BUCH) opzadelen!

Vervolgens in de Flessenpost uit Bergen, jaargang 17, editie 630 van 20 mei kunnen we kennis nemen van een ietwat boze emeritus Hoogleraar André Thomsen die reageert op de column van Robbie. De met een lintje gelauwerde Thomsen blijkt reuze trots op zijn prestaties en concludeert dat Robbie lijdt aan excessieve afgunst of rancune. Ik trek dezelfde conclusie: professor André Thomsen stikt van de linkse jaloezie op ondernemers die het beste met ons dorp voor hebben.

In één ding heeft Thomsen overigens wel gelijk. Ook ik vind dat we zuinig moeten zijn op markante gebouwen, maar wees wel realistisch. We kunnen niet alles behouden wat oud en versleten is! Het Parkhotel is op! De Bakemaflat met de omringende bebouwing is op! De inwoners van Bergen hebben besloten dat deze gebouwen niet langer een aanwinst zijn voor ons dorp.

Heren bezwaarmakers, stop met jullie ongebreidelde zucht naar de bevrediging van jullie ego! Bergen is een prachtig dorp om in te leven, maar ongeschikt om in te ondernemen!

De hetze die zeven jaar heeft geduurd en wellicht nog twee jaar langer gaat duren, heeft nu zijn tol geëist. Ik vind het welletjes geweest!

Dirk E. Kat
Emeritus Ondernemer


Moederdag bij de Egmondse Kledingbank – door Ineke de Boer – Melker – Moederdag wordt tegenwoordig door de commercie enorm opgeblazen. Vaak is een zelf geknutseld presentje meer dan voldoende. Een papieren bloem, mooie tekening, ketting van macaroniboogjes. Ik had er enorm mijn best op gedaan en mijn moeder vond het geweldig…
Kinderen van wie de ouders van een klein budget moeten leven hebben geen geld voor een Moederdag kadootje. De kledingbank NHN in Egmond aan den Hoef had daar iets op verzonnen. Onze vrijwilliger Willem is een geweldige fotograaf en had met hulp van Erik en Rens een heus fotostudiootje in elkaar gezet. Met een professionele camera, mooi achtergrondscherm en studiolampen hebben ze elk kind, al dan niet met broertjes en zusjes, op de foto gezet. Die werd meteen uitgeprint, ingelijst en mooi ingepakt. Zo hadden de blije kinderen een prachtig kadootje voor hun moeder. (20 mei 2022)


Onlangs ontving Lucas Mooij een onderscheiding. Hij is namelijk 50 jaar lid van Muziekvereniging Lamoraal van Egmont. Hij kreeg hiervoor van het KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) een vergulde speld met 1 zirkonia en een oorkonde. Deze werden door voorzitter Gerard Belleman en secretaris Joyce Druiven uitgereikt aan de bassist (13 mei 2022).


Dorp en Duin ingezonden door Piet Koonen op vrijdag 8 april 2022 – De Raad van State besliste woensdag 30 maart j.l. bij de Aldi aan de Bergerweg, dat het bestemmingsplan in strijd is met artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het gemeentebestuur van Bergen had namelijk geen vóóroverleg gevoerd met de Provincie aan de hand van een globale schets van het ontwerp bestemmingsplan van de gemeente.

Deze situatie doet zich óók voor bij de gemeentelijke bouwplannen ten aanzien van Egmond aan den Hoef Noord en Oost.

Door de incorrecte handelwijze van het gemeentebestuur van Bergen komt ook de bereidheid van de Provincie om mee te werken aan nieuwbouwprojecten erg onder druk te staan. Zo is op de kortere termijn medewerking van de Provincie nodig bij de woningbouwplannen op het terrein van St. Adelbert.

Verder kan de Provincie de gemeente Bergen een reactieve aanwijzing geven, indien de Gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt. Van dit recht kan de Provincie gebruik maken, wanneer ze bezwaren heeft tegen een deel van het vastgestelde bestemmingsplan of de geldende bestemming wil handhaven.

Het concept-bestemmingsplan inzake Egmond aan den Hoef Noord/Oost en Egmond-Binnen Zuid is derhalve onwettig.

Op belangrijke hoofdzaken in het concept-bestemmingsplan zijn er inmiddels zoveel belangrijke wijzigingen aangebracht, dat er sprake is van een totaal nieuw plan. Ook hierdoor zal een nieuw concept-bestemmingsplan nodig zijn.

Tenslotte wijzen wij erop, dat in onze provincie 17,5 duizend panden al minstens een jaar leegstaan.


Eduard Skotarczak zoekt informatie. Hij is in 1952 geboren in Egmond Binnen op de Doelen waarschijnlijk op nummer 11. In 1955/1956 heeft hij gewoond aan de Abdijlaan hoek de Krijt. Daarna verhuisde het gezin naar Heiloo. Hij is een zoon van Eduard Skotarczak en Aleida Willemse en had twee broers. Martin is in Amsterdam begraven en Max in Rinnegom. Zus Marian leeft nog. De vader en moeder van Eduard hebben onder andere gewerkt bij Klaas Schuit. Moeder als hulp in de huishouding en vader op het land in de bollen. De oma van Eduard, die hij niet gekend heeft, is in 1948 overleden en had, volgens de overlevering, als bijnaam ‘de Duitse vrouw’. Wie heeft foto’s of ander info uit die Egmondse tijd van Eduard, zijn ouders, zus, broers of andere familieleden? Graag mailen naar [email protected]    (7 april 2022)


Digitaal parkeren in Egmond aan Zee., 17 maart 2022, Geachte leden van de Raad,

Deze brief betreft de kwestie van het digitaal parkeren dat begin 2022 is ingevoerd in de gemeente Bergen-NH. Een groot aantal inwoners, jong en oud, digitaal vaardig en niet-digitaal vaardig, van de dorpskern Egmond aan Zee is fel tegen dit nieuwe parkeerbeleid en voelt zich niet gehoord door u, de raad, ondanks vele verwoede pogingen van protest. Deze brief schrijf ik u namens deze groep, en uit mijn eigen naam, als lid van deze groep.
Laat mij beginnen door het sentiment dat hier leeft m.b.t. het digitaal parkeren onder woorden te brengen. Bent u bekend met het satirische online nieuwsmagazine ‘De Speld’? Zo ja, dan bent u vast ook bekend met hun fictieve ‘Partij tegen de Burger’, waarvan rondom verkiezingen in Nederland vaak filmpjes circuleren op internet. Deze partij betoogt dat burgers zoveel mogelijk benadeeld moeten worden en de overheid het hen vooral zo lastig en onaantrekkelijk mogelijk moet maken. Uw invoering van het digitale parkeersysteem, dat zeer gebruiksonvriendelijk is en waar uw inwoners u bovendien helemaal niet om hebben gevraagd, voelt als een actie van deze fictieve partij die werkelijkheid is geworden.

Laten we vanaf hier dan uitgebreider ingaan op de onvrede die hier leeft m.b.t. het digitale parkeren. Maar, waar te beginnen? Ik zal proberen de opeenstapeling van problemen in een logische volgorde uiteen te zetten.

Allereerst leeft hier sterk het gevoel van: ‘Waarom iets veranderen wat al jaren zonder enige problemen goed werkte voor alle groepen?’. De papieren kaarten die al vele jaren in gebruik waren, waren uitermate gebruiksvriendelijk: de enige moeite die inwoners hoefden te doen, was het aanvragen van de juiste kaarten, de rest was zeer eenvoudig en leverde geen extra werk op.

Daarnaast heeft u dit systeem opgedrongen aan de inwoners zonder vooraf te toetsen of de inwoners de invoering van een dergelijk systeem überhaupt wel wenselijk vonden, om nog maar te zwijgen van een gedegen onderzoekstraject o.b.v. ervaringen in andere gemeenten: denk aan uw buurgemeente Alkmaar, waar exact dit zelfde systeem is uitgelopen op een fiasco en waar nu gewoon weer papieren vergunningen worden gebruikt. Een simpele navraag bij deze gemeente had veel leed in uw eigen gemeente kunnen voorkomen en besparen, omdat u na het horen van de verhalen uit Alkmaar toch niet meer met goed fatsoen zou kunnen beargumenteren dat dit een goed werkend, gebruiksvriendelijk systeem is. De problemen die een aantal jaar geleden speelden in Alkmaar zijn exact gelijk aan de problemen die nu spelen in uw eigen gemeente, met daarbij opgeteld nog wat aanvullende problematiek rondom de verblijfsrecreantenvergunningen, die Alkmaar niet kent. De niet-digitaal vaardige groep is inmiddels bij u in het vizier, maar dat een andere groep inwoners wel digitaal de weg weet, wil niet zeggen dat het wenselijk is dat u een ontzettend bewerkelijk, foutgevoelig en gebruiksonvriendelijk systeem aan hen oplegt. Hierover later meer.

Zoals u weet hebben vele inwoners van Egmond aan Zee zomerhuizen. Voor de veelal Duitse badgasten die zij hier ontvangen, was het systeem ook zeer eenvoudig. De meeste inwoners legden de papieren verblijfsrecreantenkaart met een instructie klaar voor hun gasten voorafgaand aan hun aankomst, zodat zij deze zelf onder hun voorruit konden plaatsen en na afloop van hun verblijf lieten de gasten de kaart weer achter. Hiermee lag de verantwoordelijkheid voor het (juist) plaatsen van de papieren vergunning bij de badgasten, en niet bij de verhuurders, en bovendien was dit systeem absoluut niet foutgevoelig. In de nieuwe situatie hebben de inwoners van Egmond aan Zee allereerst héél véél extra werk, onnodige rompslomp als u het mij vraagt. Het gebruiken van het digitale systeem om telkens gasten aan- en af te melden, wijzigingen door te voeren, etc., zal alle inwoners van Egmond aan Zee vele tientallen uren volkomen onnodig extra werk per jaar opleveren. Ik, en zo vele anderen met mij, hebben die tijd helemaal niet; wij hebben gezinnen, banen en een huishouden te runnen. Kunnen wij deze uren bij u in rekening gaan brengen, zodat wij op ons werk minder uren kunnen gaan draaien om zo het onnodige extra werk waarmee u ons ongevraagd opzadelt uit te kunnen voeren? Ten tweede is het systeem zeer foutgevoelig; een tikfout in het doorgeven of overnemen van een kenteken is snel gemaakt, zeker als één van de partijen die het kenteken moet invoeren niet de eigenaar is van de auto. Om nog maar te zwijgen van de dubieuze situatie rondom de privacy in deze, en de weerstand bij de Duitse badgasten om hun kentekens door te geven (en terecht!). Verder legt u ons, als inwoners, nu een verantwoordelijkheid op die wij absoluut niet willen dragen; namelijk het correct en tijdig invoeren van het kenteken, eventuele wijzigingen en wat dies meer zij, op straffe van mogelijke boetes die onze Duitse gasten dan in hun thuisland op de deurmat zullen treffen.

We wonen in een erg klein dorp, met slechts een paar duizend inwoners. Nu is het dorp natuurlijk erg toeristisch, de eigenlijke kern van alle parkeerproblemen en de reden dat wij als inwoners parkeervergunningen hebben. Nu is het eigenlijk al belachelijk dat wij als inwoners van zo’n klein dorp moeten betalen om in ons eigen dorp te kunnen parkeren, maar goed, dat slikken we dan maar. Voor een extra bedrag per jaar konden wij de bezoekerskaart afnemen, zodat wij in ieder geval met goed fatsoen bezoek konden ontvangen en hen gratis konden laten parkeren. In de oude situatie, met de papieren draaikaart, konden wij bijvoorbeeld ook een halve dag werklieden over de vloer krijgen en die de draaikaart aanbieden, en dan ’s avonds nog familiebezoek ontvangen en die ook de kaart aanbieden. In de huidige situatie bepaalt u voor ons dat wij maximaal 4 uur per dag mensen over de vloer mogen hebben. Velen van ons wonen in straten die uitsluitend bedoeld zijn voor vergunninghouders. Wij hebben dierbaren die ons komen opzoeken die slecht ter been zijn. Wij hebben ouders die ons komen opzoeken en op onze kinderen komen passen, wij hebben vrienden die van ver komen en als ze de moeite nemen om hier naartoe te komen niet voor slechts 4 uurtjes komen, maar voor een hele dag of een weekend. Wij ontvangen in het weekend eerst het ene familielid een halve dag, en daarna nog een ander familielid. U maakt van ons nu gedwongen slechte gastvrouwen en gastheren, omdat wij onze gasten niet langer goede parkeeroplossingen kunnen bieden. Velen van ons nemen het maximaal aantal parkeervergunningen af: de eerste (gratis) bewonersvergunning, de tweede bewonersvergunning, de bezoekerskaart en de verblijfsrecreantenvergunning. Wij betalen véél geld, namelijk ruim €407,- per jaar, voor deze vergunningen, in ons kleine dorp met slechts een paarduizend inwoners. Ondanks dat wij zó veel geld betalen, zijn wij nog steeds niet uit de brand en kunnen wij onze dierbaren niet gastvrij ontvangen. Zelf heb ik een zoontje van 2 maanden oud. Mijn ouders komen vanaf april om de week een dag oppassen. Zij wonen op ruim een uur rijden hier vandaan. Ik woon in een gebied voor uitsluitend vergunninghouders en kan mijn ouders maar maximaal 4 uur op een dag een parkeeroplossing bieden, waarna zij de auto zullen moeten verplaatsen en bovendien, terwijl ik al zoveel geld betaal voor het parkeren hier in het dorp, nóg meer geld moeten betalen voor het parkeren. Het zou u sieren als u wat meer oog had voor uw inwoners, en oplossingen zou bieden voor dergelijke situaties, want hier geldt wederom: met mij zijn er vele anderen die met soortgelijke problemen kampen (zie allen die deze brief onderschrijven). Naast dat u voor ons bepaalt dat wij nog maar maximaal 4 uur op een dag bezoek mogen ontvangen, maakt u een grove inbreuk op onze privacy door bij te houden wanneer wij wie en gedurende hoeveel tijd (met een maximum van 4 uur per dag) op bezoek krijgen. Dat gaat u niets aan en wij willen niet gedwongen worden om dit vast te leggen.

Een veelvuldig door gemeente gebruikt argument om bovengenoemde problemen met de bezoekerskaart te verantwoorden, is: ‘Zo is het ook in de meeste steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en vele kleinere steden zoals Zwolle. Vaak krijgen bezoekers daar zelfs nog minder uren, bijvoorbeeld 2.’ Naast dat de argumentatie hier sterk te wensen overlaat en doet denken aan een kind dat een onhandige actie verdedigt met het argument ‘Maar Pietje deed het ook!’, houdt dit argument ook inhoudelijk geen stand. Allereerst is Egmond aan Zee, zoals eerder benoemd, een klein dorp met slechts een paar duizend inwoners. In Nederland zijn weinig tot geen dorpen van dit formaat waar bewoners überhaupt moeten betalen om te parkeren. Als u dus vergelijkingen wilt maken met andere gemeenten en/of kernen, vergelijkt u dan wel met gemeenten/kernen die gelijkend zijn aan de onze. Een andere reden dat uw argument geen steek houdt, is dat al die steden waar dergelijke bezoekersregelingen van kracht zijn, beschikken over (vaak meerdere) P+R locaties aan de randen van de steden, waar gratis of voor een symbolisch bedrag (bijv. 1 euro per 24 uur) geparkeerd kan worden indien de parkeerder het centrum van de stad in reist middels de uitstekende OV-verbindingen vanaf de P+R locatie naar het centrum. U biedt een dergelijke oplossing niet, dus kunt u de slechte bezoekersregeling ook niet verdedigen door zich te menen te meten met steden die wél over een structurele oplossing beschikken.

Samenvattend: digitaal vaardig of niet-digitaal vaardig heeft eigenlijk zeer weinig met de in Egmond aan Zee heersende onvrede te maken: het gaat ons om het compleet voorbijgaan aan de wensen en behoeften van de inwoners en het niet in gesprek gaan met inwoners, kortom het volledig ontbreken van de menselijke maat. Wij verwachten van u, als onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, dat u anders met ons omgaat en dat u over de brug komt met échte, goede en structurele oplossingen voor al deze problemen. Het kán simpelweg niet zo zijn dat wij ‘maar even moeten wennen’. Wij accepteren niet wat ons door u wordt opgelegd, en eisen van u een oplossing.

Graag kom ik e.e.a., indien gewenst, persoonlijk toelichten tijdens uw vergadering.

Suzan Boom

Deze brief is (digitaal) ondertekend door 609 inwoners van Egmond aan Zee (stand 29 april 2022).


Op vrijdag 11 maart ontvingen wij deze ingezonden brief van A.F.T. van der Oord uit Egmond aan den Hoef met de titel ‘Potverteren’

In een ingezonden brief in het Contact met de Egmonden van week 9 las ik dat er op de WMO bezuinigd gaat worden in de gemeente Bergen. Inwoners krijgen minder hulp of helemaal geen hulp meer. Er wordt dus gekort in het Sociaal Domein wat een groot gedeelte van de gemeente begroting uitmaakt.

In dit licht bezien is het natuurlijk navrant dat in Egmond aan den Hoef een sportcomplex komt voor 3 voetbalclubs waarvan de kosten geraamd zijn op 6 miljoen. Tegen de tijd dat het eventueel gerealiseerd gaat worden kun je er zeker van zijn dat er nog wel een miljoen bij zal komen. Om van de proceskosten nog maar niet te spreken.

Dit laatste is een uitvloeisel van het gebrek aan participatie waar destijds helemaal geen sprake van was. “ Hier komt een voetbalcomplex. En je mag er later nog van alles van vinden”. Gevolg :veel tegenstand van Egmonders die voetbalvelden op deze bijzondere plek tussen de 2 kernen aan de rand van het Natura 2000 gebied afwezen. Het was echter slikken of stikken. Ook dit college met als verantwoordelijk wethouder Klaas Valkering nam dit standpunt weer over.

Op dit moment is het aantal teams zodanig afgenomen dat de clubs zeker genoeg aan 4 velden. Deze kunnen gerealiseerd worden op het bestaande terrein van Zeevogels. Kosten hooguit 2 miljoen net als voor de fusie in Bergen. Niet gek dat de Sportraad tegen dit megalomane project is.
En dan te bedenken dat het college zich laat chanteren door de Egmondse voetbalbesturen die dreigen niet te fuseren als het niet kan aan de Egmonderstraatweg. Dit is de omgekeerde wereld.

Hoezo “algemeen belang” wat graag door de toenmalige PVDA wethouder zo vurig werd bepleit bij het vaststellen van het plan in 2017. De VVD had zijn standpunt na de vorige verkiezingen inmiddels gewijzigd en is nu voor. De VVD en het CDA bepleitten in een motie om de kantine multifunctioneel te gebruiken, wat wellicht ten koste zal gaan van het gebruik van het dorpshuis en het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef.

We mogen hopen dat bij de komende zitting van de Raad van State dit onnodige plan weer vernietigd zal worden waardoor die MILJOENEN ingezet kunnen worden voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Dat lijkt mij in het “algemeen belang”.
Over deze onderwerpen vernemen wij als inwoners overigens nooit iets van de desbetreffende D66 wethouder.


Op 9 maart kregen wij deze ingezonden brief van Rena Duyn en Nienke Mier: Woningzoekenden in gemeente Bergen krijgen geen kans! Als inwoners van de gemeente Bergen maken wij ons grote zorgen. In de gemeenteraadsvergadering op 8 maart jl. is het voorstel Dorp en Duin van wethouder Valkering voor bouwplannen in de Egmonden zonder inhoudelijke discussie van de agenda gehaald door de partijen Groen Links, Gemeentebelangen (nu Ons Dorp) en de VVD. Deze partijen houden opnieuw woningbouwplannen voor jongeren en startende gezinnen tegen. De VVD keert zich daarbij tegen haar eigen coalitie, is zij bang voor haar eigen achterban?
We wonen nu al in het meest vergrijsde dorp van Nederland, veel van onze inwoners zijn ouder dan 65 jaar. Dat legt een toenemende druk om voorzieningen in alle kernen te behouden zoals winkels, basisscholen, sportverenigingen en bibliotheken.
Willen we die trend keren dan moet er gebouwd worden. In onze gemeente is grote behoefte aan starterswoningen voor jongeren en sociale huur- en koopwoningen voor jonge gezinnen. We willen toch niet in een open-lucht-museum wonen waar alleen de rijken onder ons een woning kunnen betalen?


Zondag 6 maart kregen wij een mail met deze tekst van Gerard van den Berg uit Australië: Geachte dames en heren. Bedankt voor het blaadje en vond en vind dit erg leuk. Ik ben in Egmond geboren en later naar New Zealand gegaan en daarna naar Australia. Ik ben al 65 jaren in buitenland maar had en heb altijd nog een zwak voor Egmond. Mijn hele familie komt daar vandaan.

Aldert van der Pol is een neef van mij. Toen ik dat zag kwamen en dan weer herinneringen naar buiten. Toen ik nog jong was mocht ik in de middag het paard naar het veld brengen in de Hoef. Allemaal leuk hij kwam van en grote familie.

Ik kijk wel naar Egmond op het internet. Wat is dat veranderd he wel jammer. Het is niet meer zoals het dan vroeger was. Dat waren heel mooi tijden voor mij en nu lees ik dan weer wat van vroeger. Heel vriendelijk dank voor dat aan mij te zenden. Hartelijke groet Gerard van den Berg


Op vrijdag 4 maart ontvingen wij dit bericht van Petrus Maria de Waard uit  Brazilie: Mijn beste dank voor “Egmond Nieuwsbrief 61”.  Ik ben als oud-Egmonder uiteraard erg geïnteresseerd in wel en wee van Egmond.  Hartelijke groeten uit Brazilië.


Op 25 februari 2022 schreef HP Corbee, voormalig adviseur binnen het slotkwartier, het volgende onder de titel ‘Een Slotkwartier’:  Voor het grootste culturele project in de gemeente Bergen, na Kranenburg, zijn de ontwikkelingen aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef letterlijk in het slot kwartier beland. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Er werd op de rem getrapt door de samenwerkende stichtingen aldaar. Men zegde het vertrouwen op in wethouder Valkering en Groen Links diende prompt een motie in voor een pas op de plaats . Een aantal partijen deed onverwacht mee. Koude voeten ? Was het maar zo.

In alle publicaties rond het voorval vallen twee begrippen op : “samenwerkend” en “vertrouwen”. Daar draait het hier om. Zaken die niet alleen spelen in het proces tussen de wethouder namens de gemeenteraad en de stichtingen. Ze speelden al heel lang een rol tussen de stichtingen onderling. De belangen waren verschillend al zou iedereen baat hebben bij meer reuring op deze fraaie locatie als bezoekwaardig fenomeen met een brede programmering. Dat vraagt om samenwerking en onderling vertrouwen . Dat is er helaas al jaren lang niet geweest. De enige neus die daar dezelfde kant opkijkt is die van de graaf van Egmond in brons op zijn sokkel. Wethouder Valkering is de vierde wethouder op rij, na Zeeman, Rasch en Koster, die namens de raad uitvoering mag geven aan een nagenoeg unaniem genomen besluit met kaders en al voor de afronding van project herontwikkeling Slotkwartier. Verbazingwekkend is het dan ook dat mevrouw Braak van Groen Links op de rem ging staan. Zelf betrokken bij de Kapberg had zij ooit ingestemd met de voorliggende plannen. Ze had zelfs actief meegewerkt aan een plan voor bourgondische horeca waarvoor het breed gewaardeerde podium moest wijken. Bloemen als dank van de fractie . Koude voeten of is het gewoon verkiezingstijd ? Is het de hoop van een groep stichtingen die eigenlijk geen zin heeft in samenwerkingsgedoe en denkt van uitstel komt afstel ? Of is het de angst voor de macht van mogelijk draagkrachtige partij ? Zoals altijd: van alles wat. Dat je met een nieuwe partij te maken krijgt die zich daar ook gaat richten op historie als sellingpoint was te verwachten. Dat hoeft geen reden te zijn om die te verwerpen. Richt je als partij op je eigen insteek richting de lokale geschiedenis. Over al die boeiende eeuwen geschiedenis valt er voor iedereen genoeg te vertellen

Had dit alles zo hoeven lopen? Welnee. Aan participatie heeft het niet gelegen. Er zijn weinig projecten in Bergen geweest met zo veel presentaties, gele stickers, buurtgesprekken en zo verder. Als er in het verleden bereidheid was geweest om samen te werken, in te schikken en letterlijk ruimte te geven aan een ander en dan had je nu al ,met beperkte investeringen, een drankproeverij op de grootste zolder van Egmond boven een lief kabinet met een salon voor thee en ijs , een podium in een vierkant met wat bistro en een overkoepelende, enthousiast aansturende organisatie gehad. Hulp voor het opstellen van een eenvoudig bedrijfsplan was meerdere malen aangeboden . Cultureel ondernemen is voor vrijwilligers een uitdaging en daar zal de politiek oog voor moeten hebben en mogen ondersteunen. Die bereidheid is er wel . De bereidheid van de partijen blijkt discutabel. Er zijn nu veel kapiteins op een schip. Die hebben ook nog meerdere petten op. Ik ben als een van de loodsmannetjes voortijdig en zuchtend van boord gestapt. Wat wordt de koers ? Geen flauw idee. Succes met het slot kwartier.


Jan Houtenbos wil het volgende met ons delen op 24 februari 2022: Bent u er weleens (bijna) tegenaan gelopen? Ik heb het dan niet over het gezegde ‘tegen de lamp lopen’. In mijn eerdere bijdragen op dit platform heb ik het regelmatig gehad over mijn wandelingen in onze prachtige gemeente. Ik wandel nog steeds en gelukkig moet ik constateren dat er veel mensen in onze gemeente gaan wandelen.
Op het strand en in de duinen hebben de wandelaars voldoende ruimte om elkaar te passeren of even te wachten zodat de andere wandelaars kunnen passeren.

Binnen de bebouwde kom is dat soms wat lastiger want de trottoirs zijn niet overal even breed. De breedte is echter niet het enige probleem. Een bijkomend aandachtspunt is de hoogte van de verkeertekens of -borden die in een aantal situaties op de trottoirs zijn geplaatst. Zo gebeurde het mij laatst, dat ik aan de kant wilde gaan voor een aantal wandelaars, waarbij ik bijna mijn hoofd stootte aan een verkeersbord. Dit verkeersbord was geplaatst op het trottoir. Met mijn 1 meter 81 behoor ik tot niet tot de langste inwoners van ons dorp. Even bukken was toch wel gewenst om te voorkomen dat ik mijn hoofd zou stoten.

Nu hebben wij in ons land voor alles regel- en wetgeving. Er is volgens mij één uitzondering. Wij hebben nog niet geregeld wanneer de zon mag opkomen en mag onderaan! En laten we dat vooral zou houden.

Voor mij een aanleiding om eens te onderzoeken of er spelregels zijn voor het plaatsen van verkeertekens/- borden. En natuurlijk hebben we die! Alles is netjes omschreven in de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens. BABW staat dan weer voor Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer. In dit besluit is tot in detail omschreven hoe de verkeersborden geplaatst moeten worden. Daar vond ik ook de spelregels over de toegestane afstand van de verkeersborden ten opzichte van de rijbaan en de minimale hoogte van verkeersborden binnen en buiten de bebouwde kom.

Zoals ik de regels in het BABW lees moet een verkeersbord binnen de bebouwde kom minimaal 2.20 meter ten opzichte van het wegdek/trottoir bedragen. De minimale hoogte wordt berekend vanaf de onderkant van het verkeerbord. Er zijn natuurkijk uitzonderingen, maar dan moet het bord buiten het trottoir of pad worden geplaatst. Ter illustratie heb ik het onderstaande plaatje toegevoegd. Voor alle duidelijkheid dit plaatje komt uit het BABW!

Misschien toch een aandachtspuntje bij het (ver)plaatsen van vele verkeersborden die onze gemeente rijk is.


Madelon Xandra Corts-Oud richt zich op 16 februari tot de Gemeente Bergen, SVNK en Kennemer Wonen.
Er zitten heel veel gezinnen in dit dorp in een flatje of een te kleine woning! Er is totaal geen doorstroming in deze gemeente. Ben je jong en in je eentje of met zijn tweeën, dan heb je recht op een starterswoning. Maar laat eigenlijk dat ‘starters’ maar weg, want je komt er eigenlijk niet meer vandaan. Je betaalt de volle huur voor iets kleins omdat de huur word berekend aan de hand van je salaris. Eengezinswoningen heb je geen recht op. Als er iets vrij komt, komen er statushouders of mensen van buiten af!

De ouderen onder ons zitten met zijn tweeën of in hun eentje in een eengezinswoning want waar moeten ze anders naar toe? Waarschijnlijk zitten ze daar voor 200/300 euro terwijl wij echt de volle huur betalen van 700 euro voor een flatje, appartement of een te kleine woning waar we met onze kinderen in zitten.

Als je een woningruil doet, word de huur voor beide partijen opnieuw berekend. En gaat waarschijnlijk de andere partij meer betalen in een kleinere woning dan dat ze eerst betaalden in een eengezinswoning!

Ik ben er klaar mee en ik wil dat de gemeente op zoek gaat naar oplossingen.

In Amsterdam heb je het project: ‘van Groter naar Beter’. De gemeente Amsterdam wil stimuleren dat huurders die te groot wonen verhuizen naar kleinere maar meer comfortabele woningen. Je krijgt daar bijvoorbeeld 4000 euro als je een woning van 4 kamers verlaat. 4700 euro als je een woning van 5 kamers verlaat en ga zo maar door!

Maar in deze gemeente is het allemaal zo scheef en wordt er totaal niet mee gedacht met de inwoners die hier al jaren wonen en met hun kinderen in een veel te kleine woning zitten!


Donderdag 10 februari 2022: “Het zal toch wéér niet “.. dacht Marian Zwaan toen zij aan kwam lopen en het zeehondje in de verte al zag liggen nabij de Egmonder kerf. Dichterbij gekomen staat dit bordje erbij. Duidelijk voor iedereen, baby rustplaats, kind wacht op zijn moeder, afstand houden dus.


Persbericht op 2 februari 2022: Gemeentebelangen gaat naar ONS DORP
Per 02-02-2022, gaat de bekende lokale partij Gemeentebelangen naar de nieuw geformeerde lokale politieke partij ONS DORP.
Gemeentebelangen heeft grote spandoeken laten maken, waarop deze mededeling staat afgedrukt. De spandoeken komen in de wei te staan bij toegangswegen naar Bergen, Egmond en Schoorl. Dit jaar bestaat Gemeentebelangen 100 jaar en aan deze verjaardag geeft de vereniging op een speciale manier inhoud.


Hans van den Berg reageerde 15 januari op de column van Baldi:
Mooie stukje over Nic. Groot Heeft ons jarenlang met raad en daad gesteund en had voor elk probleem een oplossing. We missen hem in museumhoeve Overslot nog dagelijks. Zijn portret staat in het schelpenmuseum vlak naast de bedstee waar hij geboren is. (foto’s Joke en Harry Ningen)


Bericht gepubliceerd op vrijdag 31 december 2021:
Geen kerstbomen inzamelen voor zakgeld. Zelf naar de gemeentewerf brengen is wel mogelijk
De gemeente Bergen heeft besloten om dit jaar niet de kerstbomen tegen een kleine vergoeding door kinderen centraal te laten inzamelen. Dat zou zijn in verband met mogelijk besmettingsgevaar. In plaats daarvan kunnen de inwoners wel zelf hun boom naar de gemeentewerf brengen (voor de Egmonders dan in Egmond aan Zee, Pieter Schotsmanstraat).
Wethouder Erik Bekkering uit over het hoe en waarom. ‘De risico’s op besmetting door het werken met contant geld, de grotere groepen kinderen tegelijk bij elkaar die toch dichter op elkaar komen dan gewenst is vormen een besmettingsrisico. Ook al is het buiten, de risico’s zijn er, zeker nu we in toenemende mate te maken hebben met de omikron-variant

Reactie op zondag 2 januari van R. Visser hierop: De bedoeling van de wethouder zal best goed zijn. Maar gaat dit niet een beetje te ver? Er zijn landelijke adviezen en maatregelen, Maar nu hebben we ook al een wethouder met verstand van virussen?
Ik heb nergens in de landelijke richtlijnen gelezen dat we geen contant geld mogen aannemen. Dat doe ik namelijk elke dag. Is ook al geruime tijd bekend dat gladde oppervlakken geen Corona overbrengen. Ik heb ook nergens gelezen dat we geen kerstbomen mogen verzamelen.

Kinderen die dichter bij elkaar komen? Ooit kinderen zien spelen op 12 meter afstand? En met welk nauwkeurig instrument bepaalt de heer Bekkering of buiten zijn een nieuw risico oplevert? Daarnaast ontneemt hij kinderen een leuke activiteit in een lastige en moeilijke periode. En ja hoor de eerste bomen zijn al achter in mijn plantsoen gedumpt.

En vervolgens adviseert hij iedereen om de kerstboom naar de Gemeentewerf te brengen. Oma lopend met een boom voor je neus? Of oom Bertus met een boom op de fiets? Dat is bizar. Nee dat wordt dus de auto. Vroem vroem NOx. En daarna mag ik mijn eigen auto weer helemaal uitzuigen etc. Het zal goed bedoeld zijn, maar bedilzucht kan ook te gek worden. Er is wat mij betreft iemand zijn gevoel voor realiteit in ieder geval op dit moment even kwijt. Natuurlijk wel een Voorspoedig 2022 gewenst.


Marijke Hottentot op 18 december 2021: Hallo redactie. Complimenten, hier lezen we elke week de Flessenpost en genieten daarvan. Het Egmondse dialect is ons dierbaar. Twee keer konden we (hebben geen facebook) het Lockdownjournaal van To en Gree zien en horen in de Flessenpost. Wil u de volgende lockdownjournaals alstublieft ook plaatsen? Knusse kerstdagen en groet.


Klaas Valkering op 17 december 2021; Ha John en Gerard.
Gefeliciteerd met jullie 50ste editie! Een mijlpaal, op naar de volgende 50.


Zondag 12 december schreef Frank M. Bak het volgende:
Beste redactie, Al enige tijd volg ik als “Derper” en mijn vrouw als import Egmonder de flessenpost met veel plezier en interesse. Nu verschijnen er in de flessenpost twee dames die in het Derps de lockdown en andere plaatselijke zaken min of meer op de hak nemen. Dit vinden mijn vrouw en ik zo leuk dat we dat aan u en via u aan de de beide “Derreper vraawe” willen laten weten. Wij hopen dat zij dit nog lang willen blijven doen, Lockdown of geen lockdown. Er zijn altijd voldoende stormen in glazen jenever in Derp om de dames stof voor hun gesprekje te geven.


Vrijdag 10 december 2021 schreef AMJM Visser met als onderwerp ‘Openbaar Toilet in Egmond aan Zee’ en titel ‘Kortzichtig’.
Bij het lezen van de column van Jan Houtenbos over het ontbreken van een openbaar toilet en de voorbeelden hiervan (de krul), vraag ik mij af hoe de dames zich hierop gaan redden…. Is het de bedoeling dat wij gymnastische toeren uit moeten halen of gaan proberen met een boogje te plassen? Het is waarschijnlijk dat dit alles vanuit een mannelijk standpunt is bekeken en dat de dames zoals altijd vergeten worden bij dit soort “oplossingen”. Dank hiervoor. (afbeelding urilift voor dames en heren, toegevoegd door redactie Flessenpost)


Vrijdag 10 december 2021; Johan Sombroek over ‘Verlaging frequentie GFT ophalen’
Ben het geheel eens met het artikel van Peter Klaver, wat een tijdje geleden in de media verscheen. Wij hebben ook al in zomer – en herfstmaanden aan één bak in de twee weken tekort, dan wordt één keer in de drie weken een probleem. Daarom heb ik het volgende plan opgesteld.
Het grasveld maakt plaats voor een tegelveld of, nog beter, door een asfaltvloer. Minder onkruid !
De planten, struiken en bomen in de borders worden verwijderd en ook vervangen door tegels en/of asfalt.
In de strook achter in de tuin worden geen bloembollen meer geplant en in het voorjaar geen bloemen meer gezaaid. Jammer voor de rustig voorbij peddelende fietsers op het rijwielpad, die het meestal prachtig vinden. Ook de bijen, andere insecten en vogels zullen het betreuren.
In de voortuin wordt ook alles verwijderd en betegeld. De voor het huis waaiende bladeren van de gemeentelijke bomen worden niet meer in de groene bak gedeponeerd, maar met een bladblazer de weg weer opgeblazen. Sorry buren!
In het kader van het in zwang zijnde gemeentelijke participatiebeleid kunnen de lezers van deze post participeren. Na de beslissing om het bovenstaande uit te voeren kan nog een zienswijze worden ingediend. En als dat nog niet voldoende is, kan men nog in beroep gaan bij de hoogste instantie in dit land. Het kan dan nog wel 10 á 15 jaar duren, maar voorlopig maak ik wel een GFT bergje achter op het erf. Gaat mijn plan wel door, dan kan de gemeente bij mij langs komen met de te organiseren rondleiding om te zien hoe om te gaan met de nieuwe GFT ophaalfrequentie.
PS: alle gekheid op een stokje, het bovenstaande is natuurlijk satire. Maar de invoering van de nieuwe frequentie is ook absurd, zeker als de gemeente het heeft over ”aan de slag met groen beleid”.


Zondag 5 december 2021: Frans Tijssens stuurde ons het volgende:
Ook dit jaar waren de knalwerkspecialisten er weer vroeg bij, helaas hadden de overledenen op de nabij gelegen begraafplaats er weinig aan. Wij wel, net als de vogels, katten en honden hadden we het genoegen van een halve nacht niet slapen, de heren worden bedankt.


Zaterdag 13 november 2021: Martijn Mulder reageert op de column van Peter de Waard ‘Met schaamrood op de Prins Bernardlaan’:
Helaas vergeet je dan nog de meest tenenkrommende.. De Anna van Burenlaan. Het arme kind heette immers helemaal niet zo. Ze heette Anna van Egmont en was daarnaast toevallig ook gravin van Buren. Lamoraal van Egmont, die prins van Gavere was, noemen we toch ook niet Lamoraal van Gavere?


Donderdag 9 september 2021: Reactie van Hans Berkhout, huisarts in Calgary op het verhaal over de gasfabriek geplaatst op vrijdag
Gastoevoer naar de plaatselijke bevolking was nauwelijks of niet beschikbaar tijdens WO2 in Egmond aan Zee
‘s Ochtends vroeg op 10 februari 1942 draaide Piet Schotsman (directeur van de gasfabriek) de gaskraan open zodat ik thuis -Trompstraat 7- in een warme kamer geboren kon worden rond 06.00 uur. Dit onder leiding van mijn vader Jan Berkhout, terwijl mijn moeder het eigenlijke werk deed. Tante Jo (Schotsman) was een vriendin van mijn moeder, en mijn vader was bevriend met Piet, via z’n werk als huisarts en ondergronds medisch werk.
Dokter Belogne had m’n vader (net afgestudeerd) gevraagd in 1939 om naar Egmond te komen. Hij had hulp nodig in z’n drukke praktijk.
Mijn vader vertelde mij o.a. dat hij had geprobeerd had het leven te redden van een neergestort(geschoten) vliegtuig bemanningslid, een Engelsman. Toen ik vroeg hoe het verder ging met die geallieerde militair, was het antwoord “die is in Egmond gebleven”.
Later in 1942 verhuisde ons gezin naar Zaandam waar m’n vader zijn eigen praktijk begon.


Donderdag 2 september 2021: Het reuzenrad ligt ingepakt en wel op de vrachtwagens. Tot volgend jaar?!
Eric Dullaart werkzaam bij het reuzenrad; “Bij deze willen wij iedereen van ‘Derp’ en daarbuiten bedanken voor de vele positieve reacties op internet, aan de kassa of als we gewoon door de Voorstraat liepen. Bedankt voor jullie steun. We zijn blij dat jullie van het reuzenrad genoten hebben en hopelijk tot volgend jaar!” (Foto: Eric Dullaart)


Donderdag 8 april 2021: Een gevoel van nostalgie
Geachte redactie,
Met heel veel plezier kijk ik elke keer uit naar uw flessenpost met nieuws uit Bergen en Egmond aan Zee. Toen ik dan onlangs las, dat een van de vertrouwde winkels, m.n. de drogisterij Palsma, ook het vertrouwde beeld in de Voorstraat van zoveel jaren, uit het straatbeeld gaat verdwijnen, bekroop mij een gevoel van nostalgie. Dat werd onlangs nog versterkt bij het zien van het filmpje van de Flessenpost van Egmond aan Zee uit de 60er jaren.
Daar kwamen ze weer voorbij, Mevr. Bosman van de kapper, aan de deur met de postbode, het adres waar wij gedurende 8 jaar , een maand in de zomervakantie boven de winkel logeerden. Met uitzicht op Bakkerij vd Schinkel, waarvan Mevr. vd Schinkel op het filmpje ook nog voorbij kwam, groenteman Bas, Mevr. Bes, van de winkel waar van alles te koop is voor het strandvermaak en zoveel andere plekjes, die de revue passeerden.
En gingen dan vaak het steegje door vanuit ons logeeradres naar melkboer Kager, en wat waren ze heerlijk de ijsjes , als toetje, even snel naar de overkant naar IJssalon Pravisani .
Dan heb ik het nog niet eens over het winkeltje van Annetje Belleman, pure nostalgie, al heel veel jaren geleden. En zo zou Ik nog zo lang door kunnen gaan……
5 jaar was ik toen wij voor het eerst in Egmond aan Zee gingen logeren. En nu, ruim 65 jaren later, moeten we toch minstens een paar keer per jaar weer even naar het strand, lopen van Egmond naar, maar ook toch altijd even het weemoedige rondje door de Voorstraat nemen.
Vele jaren geleden, maakte Ik dan ook als herinnering aan al die jaren, deze fotocollage. Wanneer ik dan ook vele keren per dag langs deze collage loop , die in ons trapgat hangt, koester ik nog steeds die mooie momenten, en blik ook met veel weemoed terug naar de tijden van weleer, ons Egmond aan Zee. Herma Kooper

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers Reacties van onze lezers

Meer 'Rechter kolom':

Vandalisme

30 september 2022

Zo jammer ......

Het dilemma is altijd; wel of geen aandacht aan besteden; vandalisme. Maar soms wordt het toch écht te gek. Deze bushalte aan de Voorstraat, vlakbij de verkeerslichten, was weer eens ‘de dupe’. Regelmatig worden hier, en bij zijn/haar zusje/broertje aan de overkant, de ramen kapotgeslagen/getrapt. Veelal zaterdag in de nacht. Dit keer moest ook het gemeentelijke informatiebord even verderop het ontgelden. Het bord dat iedereen welkom heet en de datum en de tijd aangeeft. Het zal allemaal wel weer gerepareerd gaan worden. De rekening gaat (deels) naar de gemeente. Hé.... en dat zijn wij toevallig allemaal samen…. mogelijk en zeer waarschijnlijk ook de gemeente waar de daders wonen.

Reuzenrad weer vertrokken

30 september 2022

Op- en afbouw is een waar spektakelstuk

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor het Europa Rad van de familie Vallentgoed was de tijd gekomen om te gaan. Vanaf zaterdag 27 augustus stond het op het parkeerterrein bij de Werf. Carla Gul - Hopman maakte de foto van een half afgebroken reuzenrad in het donker. De volgende morgen, vastgelegd door Eric Dullaart, was alles al op trailers geladen. Op naar de volgende bestemming!

Glasvezelnetwerk rukt op in Egmond

30 september 2022

Egmond aan Zee nu aan de beurt

De aannemer die namens E-Fiber een glasvezelnetwerk aanlegt is al een tijdje in Egmond actief. In Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen zie je veelvuldig de paarse draadjes tussen de tegels van de stoep uitsteken. Om de toeristen en bezoekers niet af te schrikken was Egmond aan Zee als laatste aan de beurt. De afgelopen week werd er ook in Derp een begin gemaakt met het graven van een gleuf, dikke paarse kabel er in, de gleuf weer dicht en het tegelwerk hersteld. De werklui zijn handig dus het gaat snel. Als dat een voorbode is van de snelheid van het glasvezelnetwerk ….

Burgemeester bezoekt Hospice Egmond

30 september 2022

'Waardevolle aanwinst voor de Egmonden en omgeving,'

‘Een waardevolle aanwinst voor de Egmonden en omgeving’. Aldus burgemeester Lars Voskuil van Bergen bij zijn bezoek op vrijdagmorgen 23 september aan Hospice Egmond. Na een korte rondleiding door Jessica Zwart, initiatiefneemster en secretaris, en Jan Mesu, voorzitter, schoof hij aan de koffietafel aan bij gasten, vrijwilligers en coördinatoren van het hospice. Hij bleek goed geïnformeerd over hoe de lange periode van dromen en plannen maken gevolgd was door drukke tijden van het werven van donateurs, sponsors en vrijwilligers en het uit de grond stampen van het gebouw. Tijdens het gesprek aan tafel lieten Ernst Onrust, een van de gasten, en zijn vrouw Anneke, hem weten hoe blij ze waren met deze voorziening, dichtbij hun eigen woonomgeving. ‘Er is behoefte aan veel meer van dit soort voorzieningen’ was hun boodschap. De burgemeester beaamde dat en sprak zijn waardering uit voor de manier waarop het hospice kan draaien: ‘In een huiselijke sfeer, in goede samenwerking tussen vele vrijwilligers en professionele verpleegkundigen zodat 24-uurs zorg gerealiseerd wordt. Iets om trots op te zijn.’

4 oktober 1972

30 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 4 oktober 1972.

Als koeien konden spreken

30 september 2022

Wat zou deze koe dan zeggen?

Tijdens een bezoek aan een boerderij met aardig wat koeien maakten we dit plaatje. De koe eet en kijkt je aan: wat zou er in zijn hoofd omgaan. En denk niet dat een koe dom is, want dat is 'ie zeker niet.

Lekker achter glas…

23 september 2022

Goed toeven binnen

Tijdens de ondernemers bbq van Ondernemersvereniging Egmond aan den Hoef bij Bad Egmond was het niet het ideale weer voor een bbq. Dat mocht de pret echter niet drukken. Achter de ramen van het terras was het goed toeven... De bbq en de gezelligheid waren er niet minder om.

Spin in actie

23 september 2022

We moeten allemaal eten tenslotte

Dit toch niet al te grote spinnetje is erin geslaagd een vlieg van formaat te vangen. Mooi ingepakt en daarna smullen maar... Of meenemen op visite misschien?

Het verhaal achter de Passiebloem

23 september 2022

Fraai plaatje van even fraaie bloem

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria’s voor ( Jesus’ moeder, Maria Magdalena en Maria van Bethanië) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria. Aangezien de passiebloemen pas in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden als onzin worden afgedaan. Het verhaal is waarschijnlijk ook aangepast om het kloppend te maken met de beschrijving van Passieflora caerulea, omdat deze soort waarschijnlijk als eerste passiebloem in Europa is geïntroduceerd. Maar een mooi verhaal blijft het.

Handige reparateurs gezocht!

23 september 2022

Voor Repair Café in PostaanZee

Binnenkort start PostaanZee een Repaircafé. Vrijwillige reparateurs staan dan klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Het Repaircafé geeft kleding, een kapot broodrooster, een stofzuiger een tweede leven. Zo bespaar je geld + we gaan zuinig om met grondstoffen wat weer goed is voor het milieu. We zoeken handige reparateurs (fietsen, elektronica, hout/meubels, textiel/kleding) die één donderdagmiddag per maand buurtbewoners helpen hun spullen te repareren. Ben je zo iemand? Vind je het leuk om je kennis te delen en heb je belangstelling? Neem dan snel contact op met Paul Penders, 06 20121704

UPDATE: Egmondse verdachten in zaak mishandeling Duitsers veroordeeld

24 september 2022

Tot respectievelijk 20 en 10 maanden celstraf

De twee Egmondse verdachten van de mishandeling van een Duitse toerist zijn in beroep door de rechter veroordeeld tot 12 en 10 maanden celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 24 en 20 maanden celstraf geëist tegen de twee mannen uit Egmond aan den Hoef, die in de nacht van 5 op 6 mei 2017 in Egmond aan Zee drie Duitse toeristen zwaar zouden hebben mishandeld.

Voetgangersbruggen Slotpark onder handen genomen

23 september 2022

Betonnen platen zekeren de hele brug

Deze week worden de voetgangersbruggen bij het Slotpark onder handen genomen. Dat wordt meteen drastisch gedaan: de hele brug wordt vervangen en er komen nieuwe exemplaren voor in de plaats.

Dit weekeinde: Kermis Egmond-Binnen

30 september 2022

Altijd één groot feest

Kermis in Egmond-Binnen is traditioneel één groot feest. Dit weekeinde is het dus van vrijdag 30 september tot en met maandag 3 oktober. De kinderkermis op het Kerkplein is tot en met zondag 2 oktober. Geïnteresseerd wat de horeca in Egmond-Binnen, Café Tervoort en Herberg Binnen, op het programma hebben staan? Zie de twee aankondigingen.

Bij de supermarkt

23 september 2022

Even de horizon verbreden?

Nu ligt de topman van Jumbo wel onder vuur, maar om je dan als karretje meteen maar bij de concurrentie aan te sluiten...

Flappie op het hazenpad?

23 september 2022

Konijn kiest eieren voor zijn geld

Of het komt doordat het weer is omgeslagen of dat dit gewoon een konijn is dat 'zijn eigen weg heeft gekozen' dat zullen we wel nooit weten. Maar feit is dat deze Flappie blijkbaar door de weersomslag het idee kreeg dat Kerst ineens wel heel dichtbij komt en daarmee het hazenpad koos.

Schapen met de kont in de wind

23 september 2022

Afgelopen week was het een paar keer flink onstuimig weer. Harde wind en regen teisterden (eindelijk eens) het landschap. Deze schapen dachten daar het hunne van en zochten, met de kont in de wind, beschutting bij elkaar.

Wie kijkt er nou naar wie?

16 september 2022

Stem Nathalie naar de finale!

De National Geographic Fotowedstrijd 2022 is weer van start. Vorig jaar heeft Natalie Peters Koopmans de finale gehaald dankzij uw steun. Ook dit jaar hoopt zij weer op uw stem! Het is een inzending in de categorie ‘dier’ en de toegevoegde tekst luidt: ‘Een blik van een dier waarbij je denkt wie kijkt er nou eigenlijk naar wie'? De foto is genomen in Anna Paulowna.

Wilgen aan de Beatrixlaan flink gesnoeid

16 september 2022

De bomen kunnen het goed aan

Negen wilgenbomen waren aan de beurt voor een flinke snoeibeurt in de Hoef. Voor het behoud van wilgenbomen is het noodzakelijk dat ze om de 4-5 jaar worden gesnoeid. Zo worden ze niet te groot en breken de takken niet af. De bomen kunnen een snoeibeurt goed aan en lopen snel weer uit.

Egmond in de media: Huub Stapel bezocht het dorp

16 september 2022

Voor het programma 'Langs de Kust'

In het MAX-programma Langs de Kust onderzoeken presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen.

Verkoop loten voor ‘Kleine Jantje Beton loterij’ gestart

16 september 2022

Basisscholen in actie voor meer buitenspelen!

Drie op de tien kinderen spelen bijna niet buiten. Terwijl buitenspelen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Yvonne Munnik

16 september 2022

Op grote hoogte

Yvonne op maandag 12 september 2022: "Mooi weer, het moest er maar weer eens van komen. Het reuzenrad in en op verzoek boven even stilstaan om foto's te maken. 

27 september 1972

23 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 27 september 1972.

PWN controleert bomen op veiligheid

16 september 2022

In de herfst en winter stormt het steeds vaker

In de herfst en winter stormt het steeds vaker. Tijdens een heftige storm kunnen takken afbreken of bomen omvallen. Daarom controleert PWN dit jaar weer alle bomen langs verharde wegen, parkeerplaatsen, erven van omwonenden en buitenranden van het Noordhollands Duinreservaat (NHD).

Geduld is een schone zaak …

16 september 2022

Schapen werken gewoon door

Denk je net even je persoonlijk record door de duinen fietsen te verbreken is er een opstopping. Staking van PWN-boswachters? Nee, een kudde schapen die er even de tijd - en het hele pad - voor neemt om wat malser gras te zoeken.

Langs het pad

23 september 2022

Het zal steeds vaker gebeuren deze dagen: als je 's morgens op tijd in duin loopt kun je naast het pad de dauw in de spinnenwebben zien zitten. Het najaar komt er aan.

20 september 1972

16 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 20 september 1972.

Andrea Rijtema

9 september 2022

Als de zon onder is

Andrea Rijtema (Dré Design) fotografeerde Egmond aan Zee nadat de zon onder gegaan is .... 

Volg de bordjes… Of toch maar niet?

9 september 2022

Maar pas op bij het oversteken

Afgelolpen week waren er wegwerkzaamheden aan de Hoeverweg tusen het kruispunt Zeeweg Herenweg (zoals het daar inmiddels heet) richting Alkmaar. Daarvoor waren er de nodige bordjes (best veel eigenlijk) geplaatst. dan weet je als fietser tenminste waar je naar toe moet. Echter, de werkzaamheden waren afgelopen en de borden werden vooralsnog maar even ergens gestald. Zoals hier bij de bussluis aan de Sabine van Beierenlaan. Wie de bordjes volgt komt via die bussluis op de Hoeverweg. Nu weten de meeste Egmonders wel hoe het werkt. Je zult echter als argeloze toerist een rondje maar in de omgeving willen fietsen. Dan gaan voor je het weet de auto's toeterend met 80 per uur (of harder) langs je heen. Niet zo'n handige zet dus...

Oud Egmonder veroordeeld

9 september 2022

Heimelijk filmen van vrouwen in bad, in bed en op de wc

De Alkmaarse rechtbank heeft de 31-jarige oud-Egmonder C.C. veroordeeld voor het stiekem filmen van zijn ex-vriendin in Alkmaar en zijn toenmalige vriendin en haar minderjarige tienerdochter in Egmond aan den Hoef. De man krijgt een celstraf opgelegd van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Goederen gestolen en vernield

9 september 2022

Bewakers gaan zeer hard optreden

Ook 50 jaar terug ging niet alles zoals het hoort. Getuige deze advertentie werden er goederen gestolen en vernield in het verlaten en klaar voor de sloop zijnde Huis ter Duin. De wettelijke eigenaar van de spullen heeft bewakers ingehuurd die tegen inbrekers en vernielers zeer hard gaan optreden. Het is niet duidelijk of die bewakers ook echt in actie gekomen zijn of dat deze waarschuwing afdoende was ….

Volop Egmond in Spakenburg

9 september 2022

Gezellig zo'n Visserijdag

Afgelopen zaterdag was het Visserijdag in Spakenburg. De Egmonder Pinck lag in de haven, de Zâalnêelden traden op en de kledendrachtgroep Egmond maakte het plaatje compleet.

Zeehond meldt zich

9 september 2022

en meldt zich weer af

Sjef Kenniphaas spotte afgelopen zaterdag een grote zeehond voor de kust van Egmond aan Zee. Hij spotte deze niet alleen maar legde hem of haar ook op de ‘gevoelige plaat’ vast.

Rabo ClubSupport weer van start

23 september 2022

28 Egmondse verenigingen vragen om jouw stem

Als coöperatieve bank heeft de Rabobank geen aandeelhouders, maar leden. Elk jaar geven ze een deel van hun winst terug aan de maatschappij. En die leden beslissen mee, zo bepalen ze samen waar het geld naar toe gaat. Ieder Rabobank lid kan in de periode tot en met 27 september een aantal stemmen uitbrengen. Laat je stem, ook in dit geval, niet verloren gaan en zorg dat de Egmondse verenigingen, clubs en stichtingen (financieel) scoren!

13 september 1972

9 september 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 13 september 1972.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug