Deel

Ik zie je heus wel…

Maar ik eet gewoon door...

Ik zie je heus wel…

Geachte Redactie…

Wilt u reageren op artikelen van berichten? Heeft u ergens een mening over? Wilt u iets aanbieden, verkopen, kopen, vragen van ….
Laat het ons weten via: [email protected]


Deze kauw had het zichzelf wel heel makkelijk gemaakt. Op een paar takken van een olijfboom waren wat appels geposteerd, zeg maar voor de ‘vliegende kraai’. Maar dat werd in dit geval een vliegende kauw. Die nam er genoeglijk een paar happen van. Ook al voelde hij zich bespied, het smaakte er niet minder door. Bij een volgende scène, je gelooft het niet, wipte de kauw de appel van de tak die daardoor op de grond kwam. Kon hij tenminste onbespied zijn maal voortzetten, veilig en beschut onder de takken van de olijfboom.

Foto (redactie): Deze vliegende kauw had snel door waar hij moest landen voor een maaltje appel. (20 juni 2024)


Wij hebben genoten van een fantastische avondvierdaagse in Egmond. We zijn ook ontzettend blij en trots op de organisatie en we willen iedereen die hieraan mee heeft geholpen hartelijk bedanken. In het bijzonder natuurlijk de vrijwilligers, zonder hun inzet had dit evenement niet door kunnen gaan. Ook de sponsoren, dank jullie wel voor jullie bijdragen. We hopen iedereen volgend jaar weer te zien! Saskia Groot, Puck Koopman, Sabina Vonk en Nathalie Eijlander (12 juni 2024) Foto: aangeleverd


Werken op niveau; een winderig klusje. Het is een beetje wel en het is een beetje wee. Het ‘wel’ bestaat eruit dat je ongetwijfeld een prachtig uitzicht hebt vanaf het appartementencomplex Seeduyne. Het ‘wee’ is dat het die dag behoorlijk waaide, zeker op die hoogte. Dus om nu te zeggen dat je daar dan voor je lol staat…

Er moest geklust worden op het dak van appartementencomplex Seeduyne, met een chique naam ‘Residence Seeduyne’ genaamd. Maar hoe je het ook draait of keert, wie zijn spullen op dat dak wil krijgen heeft meer nodig dan een ladder. Dus werd specialist in ‘verticaal transport’, de firma Schot uit Alkmaar, ingehuurd om de klus te klaren. Maar winderig bleef het evenzogoed. (7 juni 2024) Foto: redactie


In de Prins Hendrik Stichting werd woensdag 29 mei een speciale uitvoering van een rollator in gebruik genomen: Motorboot De Marie Janne. Bewoners kunnen met deze rollator naar het Pompplein lopen en daar van diverse horecaondernemers een gratis kopje koffie krijgen. (29 mei 2024)


De organisatie van het Zomer Festival Egmond meldt dat alle tafels inmiddels zijn gereserveerd voor De Grote Vrijdagmiddagborrel op 12 juli. Heb je geen tafel kunnen bemachtigen? Ook dan kun je met een borrel genieten van de Amsterdamse gezelligheid…. Vanaf 16:00 uur is iedereen welkom! (23 mei 2024)


Hotel Zuiderduin heeft er een zusje bij. Op donderdag 16 mei is Strandhotel het Hoge Duin geopend in Wijk aan Zee. Meer dan anderhalf jaar heeft de grondige verbouwing geduurd maar het resultaat mag er zijn! De revitalisatie en uitbreiding is uitgevoerd door Tervoort Egmond. De capaciteit is uitgebreid van 66 naar 118 kamers.

Bovenop een duin in Wijk aan Zee, 40 meter boven de zeespiegel, staat Strandhotel Het Hoge Duin. Deze unieke locatie is een van de mooiste plekken aan de Nederlandse kust. Na de grootscheepse vernieuwing en uitbreiding staat Strandhotel Het Hoge Duin klaar om u een nog fijner verblijf aan zee te bieden.

Gasten kunnen gebruikmaken van de volgende faciliteiten: Zes zalen van 60 tot 300 m² voor vergaderen, feesten en partijen. Skybar en restaurant op de bovenste verdieping van het hotel met prachtig uitzicht op de Noordzee. En binnenkort een wellnessruimte met onder andere sauna, stoombad en infraroodcabine en een fitnessruimte met uitzicht op zee.  Foto 1 laat zien hoe het hotel er nu uitziet  aan de buitenzijde. Foto 2 hoe het was voor de verbouwing. (17 mei 2024)


Esther en Jan Dekker: Wij horen vaak hoe leuk mensen het vinden dat er nog zo’n mooi nostalgisch pand als de oude visrokerij staat in het dorp. Wij vinden het dan ook zeer verdrietig dat de laatste weken regelmatig de boel doelbewust wordt gesloopt! Ramen worden ingegooid, deuren opengebroken en vernielingen aangebracht. Wij zijn nu dagelijks bezig de boel te repareren, op te knappen en weer netjes te schilderen maar de moed zakt een beetje in de schoenen… politie is ingelicht, camera’s worden opgehangen! Wij zitten nog wel even achter de daders aan… baldadige jeugd of opzettelijk vandalisme? (7 mei 2024)


Een groepsfoto van (een deel van) de verenigingsscheidsrechters van VV Egmond om de sponsor van de nieuwe tenues te bedanken; De Club van 100. Wekelijks worden er vele wedstrijden in goede banen geleidt door deze groep zéér waardevolle vrijwilligers. (24 april 2024)


Voorlopig geen rondleidingen op de vuurtoren. Door onderhoud aan de lichtopstand van de vuurtoren kan de KNRM voorlopig geen rondleidingen geven op de Van Speijk. De negen ramen worden binnenkort vervangen. Ook de ingeroeste gietijzeren kozijnen krijgen een opknapbeurt. De eigenaar van ‘Egmonds trots’ ,het Rijksvastgoedbedrijf, geeft een aannemer opdracht om de klus uit te voeren.

De planning is dat de vuurtoren vanaf 10 juli weer beschikbaar is voor de zomerse rondleidingen. De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ontvangen normaliter zo’n 3000 bezoekers per jaar. Foto: Marcel Witte  (19 april 2024)


Zou de vroege vogel uit Egmond aan Zee met bijzondere tweetonige claxon, die al wekenlang elke ochtend rond 06.35 uur luid toeterend voorbij de bollenvelden van Egmond aan den Hoef rijdt (en ‘s middags rond 16.15 uur toeterend weer terug), dit misschien alleen in de middag willen doen? Je toeter is hilarisch en hij doet het super, maar we worden liever iets rustiger en later van onze eigen wekker wakker. Dank je wel! Namens meerdere bewoners. (11 april 2024)


Ramon Ooms loopt op zondag 14 april tegen kanker tijdens de NN Marathon Rotterdam. Er is als meer dan 2500 euro gedoneerd binnen 1 week! Ik doe mee om geld in te zamelen voor baanbrekend kankeronderzoek en betere zorg voor iedereen die door kanker wordt getroffen. Geld dat hard nodig is, want maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker. Help je me met een donatie? Namens mij en KWF: bedankt!  KWF Kankerbestrijding – Ramon Ooms


Op dinsdag 26 maart om 12.08 uur was er een melding van een brand in de liftschacht bij Zorgcentrum Agnes. Naast het brandweerkorps uit Egmond werden ook die van Heiloo en Alkmaar opgeroepen om zo snel mogelijk naar de Rooseveltstraat in Egmond aan Zee te komen.
Bij de brand in de liftkamer van het gebouw was ook wat rook te zien. Voor de zekerheid werden de bewoners van de eerste verdieping naar de begane grond gebracht. De brandweer had de brandhaard snel onder controle. (26 maart 2024) Foto: Alexandra Flamingo 


Het team van ‘Red het Baafje’ kan haar geluk niet op met het unanieme besluit van de gemeenteraad van Heiloo voor het behoud van buitenzwembad het Baafje. De wethouder heeft groen licht om een overeenkomst met Holland Sport aan te gaan als exploitant.

Het team van ‘Red het Baafje’ bereidt zich voor om heel Heiloo en omstreken te vragen om de handen uit de mouwen te steken. Zij hebben circa 150 vrijwilligers keihard nodig om het zwembad op 1 mei te kunnen openen en deze zomer open te houden. Binnenkort wordt duidelijk hoe jij je hiervoor aan kunt melden. (20 maart 2024)


Engel Prins op 1 maart over de hoge grondwaterstand op ‘De lankies’: Als we één duin zeer netjes zouden afgraven en met dat zand al onze landjes ophogen. Dan sla je twee vliegen in één klap. Dan hebben we schone pfas vrije grond en droge voeten. Technisch is dit niet zo moeilijk. En PWN heeft al veel ervaring (vijvers, stuifgaten, afplaggen ontbossen en noem maar op) in groot tuinieren in het duingebied. Technisch is het te realiseren in één seizoen. Maar in ons geval zullen wel alle tegenwerkende maatregelen worden verzonnen zo als natura 2000, stikstof, en veel andere tegenwerpingen. Ik zie mijn cultuur historisch erfgoed naar de verdoemenis gaan en dat doet mij pijn!   (6 maart 2024)


De familie Dekker, van de bekende boekhandel Dekker & Dekker aan het Pompplein, wil iedereen bedanken voor alle kaarten, lieve woorden, berichtjes, aanwezigheid bij het condoleren en afscheid van Piet Dekker. Er worden ook vele herinneringen gedeeld. Dank voor het delen.

Zij hebben de komende dagen een boekje in hun boekhandel liggen. Mocht u daar iets/een verhaal in willen delen heel graag!   (27 februari 2024)


Opgepompte ‘Hummer’ nieuwbouw villa Trompenbergstraat; wat is de rol van de welstandscommissie?

Naar aanleiding van de bijgaande foto uit Dorpsgenoten van 14 februari jl. wil ik hier op aansluiten. Het bouwwerk dat hier gestalte krijgt is zo’n dikke middelvinger naar de omgeving dat bij mij de vraag opkomt hoe de welstandscommissie van de Gemeente Bergen in dit geval gefunctioneerd heeft…

Rob Beekwilder
[email protected]     (19 februari 2024)


In februari van 1924 werd mijn vader Gert van Dam, als eerste van dertien kinderen geboren in de mooie stolp Hoeve Wimmenum in Egmond aan den Hoef. In 1958 trouwde hij met mijn moeder, Alie van den Berg uit Egmond-Binnen. Afgelopen december bereikten zij hun 65-jarig jubileum. Gegronde reden voor een feestje! Op zaterdag 10 februari kwamen broers en zussen van beiden, kinderen, klein- en achterkleinkinderen bijeen in het sfeervolle Nieuw Westert en proostten we met elkaar op het leven!

Marion van Dam    (16 februari 2024)


Vijftig jaar terug werd er volop carnaval gevierd in Egmond. Kijk maar eens naar de aankondigingen in onze rubriek “Het nieuws van toen” elders op deze site. Wij hebben voor de komende week slechts één “carnaval 2024” activiteit gevonden in heel Egmond. Het is die van Jongerencentrum de Wal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.   (9 februari 2024)


Frans Tijssens zag bij de ‘duinlankies’ dit tafereel en gaf deze foto de  titel “Het hoofd boven water houden” Boerenkool in tijden van wateroverlast mee.   (2 februari 2024)


De 19e editie van de Egmond Wandel Marathon vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2024. Op zaterdag wordt de mooie Zuidroute gewandeld en op zondag staat de verrassende Noordroute op de agenda.
Frans Tijssens dook in zijn archief en stuurde drie foto’s van eerdere edities. Die van 2009 (foto 1) was droog en zonnig, 2010 (foto 2) met veel sneeuw en die van 2013 (foto 3) was koud en nat. (26 januari 2024)


‘Gejut’ heeft weer de prijzen mogen maken voor de Egmond-Pier-Egmond (EPE) en de Halve Marathon. Naast de Tandwielen voor de EPE hebben ze een nieuwe variant gemaakt voor de winnaars van de Halve Marathon. De figuren zijn gemaakt uit 3-D geprint plastic en zand. Samen met gejut hout werden deze ‘Zandlopers’ in Epoxy gegoten. Grote dank aan Esther Waalkens (Woodshop Egmond) en Thijs De Krijger. (12 januari 2024)


Hierbij willen wij alle vrienden uit de Egmonden een heel gelukkig nieuwjaar wensen vanuit een warm Florida, met nep sneeuw en tevens een ruig zeetje…. In september waren we weer een paar dagen in Egmond. Het blijft een geweldige parel en geboorte plek, waar wij altijd graag terugkomen. Deze keer met de ferry vanuit Newcastle na bezoek aan Schotland. Groeten aan iedereen.

Paul & Silvana Tol, Boca Raton, Florida USA,  [email protected]    (4 januari 2024)


Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen, Het is mij en vele anderen een raadsel waarom u en daarmee BUCH een extra ronde vuilnis ophalen invoert voor de grijze containers. Deze extra ophaalbeurt kost nodeloos meer geld. Andere gemeentes in Noord-Holland halen het huisvuil op volgens schema: groen, grijs, groen, plastic.

Op die wijze komen de groene bakken elke twee weken aan bod, hetgeen vooral in de zomer erg fijn is. De plastic bak elke vier weken legen is ruim voldoende nu er op veel flesjes en blikken statiegeld is ingevoerd. Het besluitvormingsproces loopt meestal traag, maar het lijkt mij voor de hand te liggen om bij de evaluatie van de systeemwijziging het groen, grijs, groen, plastic systeem in te voeren. De inwoners van BUCH zullen het waarderen dat het goedkoper kan en dat het huisvuil altijd op dezelfde dag opgehaald wordt. Met vriendelijke groet, T.P. van Nisterdael – Egmond aan Zee (27 december 2023)


Beste patiënten, Met een mengeling van emoties en dankbaarheid laat ik jullie weten dat ik na 29 jaar met veel plezier in huisartsenpraktijk De Karmel te hebben gewerkt, met pensioen ga. Hoewel ik mijn besluit weloverwogen heb genomen, valt het me zwaar afscheid te nemen van jullie, mijn bijzondere patiënten. Mijn tijd als jullie huisarts is meer dan een professionele verplichting voor mij geweest; het was een reis van verbinding, zorg en vertrouwen. Samen hebben we gelachen, gehuild, moeilijke beslissingen genomen en overwinningen gevierd. Jullie hebben mijn werk niet alleen tot een baan gemaakt, maar tot een roeping die ik elke dag met veel plezier heb gevolgd.

Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen dat jullie al die jaren in mij hebben gesteld. Het was een voorrecht om deel uit te maken van jullie levens, om jullie gezondheid te mogen bewaken en bij te dragen aan het welzijn van jullie, Egmonders.

Ik draag mijn praktijkdeel per 1 januari vol vertrouwen over aan dr. Smits die samen met drie collega’s de praktijk verder zal blijven voeren. De praktijk blijft op de bekende adressen.

Frank van Geldern, huisarts (22 december 2023)


Begin oktober werd t Staeter (of t Staet-er) aan de Trompenbergstraat 9 in Egmond aan Zee gesloopt. Na de graafwerkzaamheden wordt er inmiddels volop gebouwd. Momenteel is (een deel van ?) de stalen constructie zichtbaar. Iedere dag een beetje meer …. Zie de foto’s hoe het ooit was hier (8 december 2023)


‘Bij de renovatie begin 2023 van de woningen aan het Jacob Scholplantsoen zijn constructiefouten gemaakt’: aldus een bewoonster. ‘Op de galerij loopt het water niet in de aangebrachte afvoergeul voor regenwater maar loopt het juist naar de andere zijde. Hier kan het geen kant op en blijft dus staan en wordt het bij vorst een ijsbaan’. Op de foto de situatie op donderdag 30 november. Kennemer Wonen, de eigenaar van de woningen, is door middel van een melding op de hoogte gebracht. (30 november 2023)


Bianca Stam meldt het volgende: Lieve Egmonders, hierbij een bericht als moeder van liv. Niets meer dan uit liefde, respect voor mijn dochter. Omdat ik haar mis, elke dag en zo graag hoor dat haar naam genoemd blijft. Nooit vergeten. Mijn pietje bel, aapie, doorzetter en lieverd met het grootste hart van heel de wereld. Omdat het niet uitmaakt wat ieder zijn verhaal of waarheid is. Alles is goed. Omdat ik vind dat ze hoe dan ook voor Egmond, hoe klein dat ze was, een grote betekenis gehad heeft. En hoe trots ben ik, dat dat uit alle kaarten, berichten is gebleken. Jullie aanwezigheid op de boulevard, bloemen en vuurwerk.

17 november is liv 2 jaar overleden. Vraag me niet waar de tijd blijft. Gevlogen maar ook zo stil gestaan. Ik zou haar zo graag extra in het licht zetten. Omdat ze daarvan hield en een bloedhekel aan donker had. Ik zou het zo waarderen als iedereen de moeite zou willen nemen een waxinelichtje bij haar aan te steken rond haar graf op vrijdag 17 november vanaf 17.00 uur. Ik zorg zelf voor glaasjes en lichtjes. Liv ligt op de algemene begraafplaats in Egmond aan Zee. Vanaf de achterste poort (de poort bij de fietsenstalling) rechts achterin. (10 november 2023)


Frans Tijssens op vrijdagmorgen 3 november – Toen ik vanmorgen uit het raam keek, dacht ik “nu gaat hij er aan!”. Maar gelukkig is hem nog een paar jaartjes gegund en behoudt hij zijn plekje aan het begin van het Kerkhoflaantje. Ter voorkoming van een gevaarlijke situatie werden de bovenste takken er uit gezaagd. Zo kan hij wel weer even.


Vanaf 1 november zal het gehele Strandbedrijf Kockx, na vier generaties, in andere handen overgaan na verkoop. Met een lach en een traan nemen wij afscheid van ‘ons’ Zeepaardje (sinds 1978) en Noordzeebad (sinds 1918). Wij bedanken u allen hartelijk voor de onvergetelijke tijd die wij al die jaren met u hebben beleefd. Wij hopen dat onze opvolgers er net zo veel plezier aan mogen beleven.
Veel liefs en met culinaire groet, Hans, Marion & Richie Kockx (18 november 2023)


Engel Prins: ‘Er komen nog 30.000 windturbines bij aan de horizon. Midden op de hoofdvogeltrekroute!’ (25 september 2023)


Het tweelingbroertje van Marry Sprenkeling uit Egmond aan den Hoef is in september 1965 verdronken in de Slotgracht. Een dramatische gebeurtenis die het gezin diep geraakt heeft. Hoogstwaarschijnlijk hebben veel kinderen van toen, nu natuurlijk allang volwassen, dit meegekregen omdat dit gebeurde dat de school net uit ging.

Op 2 september 2023 heeft Marry, samen met haar moeder en broers en zusters, een herdenkplaatje aangebracht en onthuld op de Slotgracht. Een mooi en krachtig gebaar om de kleine Theo, toen 3 jaar oud, te herdenken. (14 september 2023)


Afgelopen donderdag liepen oud Klok lopers 40 kilometer van Den Helder naar Egmond over het strand. Onder de naam ‘Jaap van Annie memorial’ is het een memorial voor alle Klokkers die hen zijn ontvallen. (1 september 2023) Foto: Edith Schol


De Klompenhoeve weet het volgende te melden: Een paar weken na de brand konden we weer rustig aan opstarten met verschillende activiteiten op de Klompenhoeve. Het is wennen, omdat we onze geitenstal en zuivel voor altijd moeten missen. Een gouden herinnering en voor altijd in ons hart.

Ondertussen zijn alle cliënten alweer volop aan het werk en maken we plezier met elkaar: In de grote moestuin, kantine, keuken en met al onze lieve lammeren, paarden en kippen. Vandaag mochten we zelfs weer een paar van onze allerliefste knuffelgeiten ontvangen, wat hebben we ze gemist!

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe werkplaats zodat we daar weer mooie dingen kunnen maken. Er wordt het komende jaar nagedacht welke dagbesteding nog meer ontwikkeld kan worden op de Klompenhoeve. En binnenkort zullen we onze laatste kazen verkopen. We houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen. (23 augustus 2023)


Naar aanleiding van het schrijven van Peter Lassooy aan de 7 stichtingen van het Slotkwartier (eerder gepubliceerd op 10 augustus 2023) onderstaand de reactie van Hans van den Berg hierop:


Beste Peter Lassooy,

Naar aanleiding van je reactie in Flessenpost wil ik even wat onjuistheden rechtzetten;

• Dit “verhaal” is niet namens de zeven in het Slotkwartier actieve stichtingen geschreven, maar een persbericht van de Stichting Hafre Prod. , de huurder van Hoeve Overslot sinds 1998 naar aanleiding van de huuropzegging door de gemeente Bergen per 1 november as.

• Er wordt nergens gesteld dat een proeflokaal niet welkom is in het Slotkwartier, integendeel, wij juichen de komst van het proeflokaal juist toe, maar niet ten koste van de unieke Wunderkammer met schelpen kabinet in stal en woonhuis van Hoeve Overslot. Er zijn nog genoeg horecalocaties te vinden in Egmond waar een proflokaal kan worden gevestigd en wij opperen zelfs de mooiste locatie, namelijk het braakliggende terrein van de gemeente, in de volksmond het “Landje van Bangkoe” naast de slotfundamenten, gratis parkeren voor de deur en een zichtlocatie vanaf de Hoeverweg. Er is geen betere horecalocatie te verzinnen, en in een eerder overleg was ook de directeur van het Proeflokaal enthousiast.

• Er vind helemaal geen stemmingmakerij plaats tegen de brouwerij, integendeel, een prachtig initiatief en op de juiste plek, namelijk op een industrieterrein waar industrie hoort. Overigens kun je in Overslot ook gewoon een biertje van Brouwerij Egmond bestellen, naast o.a. het in België gebrouwen Lamoral Bier.

• De reden dat er geen brouwerij met proeflokaal op het landje van “Bangkoe” mocht komen was juist vanwege de industriële brouwerij, en wellicht had het postmoderne ontwerp van Maarten Min (vooral glas en staal) hier ook nog iets mee te maken.

• In de door de brouwerij ingediende plannen is er rondom, zowel voor als achter, terrassen voor het proeflokaal ingetekend, dus voordat de muziek bij ons begint of als het pauze is en na afloop, kunnen mijn bezoekers buiten alleen maar terecht op het terras van het proeflokaal. Geen wenselijke situatie voor ons.

• Je zegt dat je graag wil samenwerken met ons, bijvoorbeeld door jullie bier te verkopen. Dat doen we dus al, ondanks het feit dat er de laatste jaren nog nooit een vertegenwoordiger van de brouwerij bij ons is langsgekomen om eens te praten.

• Wat betreft de rondleiders en de geschiedenis, kan ik heel duidelijk zijn. De gemeente heeft heel duidelijk gesteld dat de nieuwe horecaondernemer in het Slotkwartier geen activiteiten mag ontwikkelen die al door de andere stichtingen gedaan worden, zoals rondleidingen en verhalen over de geschiedenis van de Egmonden. Dit is het terrein van Stichting Historisch Egmond.
Er is wat mij betreft geen strijd, en binnen de zeven stichtingen is er alleen maar eensgezindheid. Een proeflokaal in het Slotkwartier is een mooie aanvulling op het geheel, echter niet ten koste van een publiekstrekker als Wunderkammer Nicolaes Witsen dat met heel veel liefde en geheel met eigen middelen is gerealiseerd moet wijken voor een commercieel horecabedrijf.
Daarbij heeft de gemeente een provinciale subsidie ontvangen van 430.000 euro voor verduurzaming en verbouwing van Rijksmonumenten met een culturele invulling. Dus vanwege ónze culturele activiteiten en niet ten bate van een aan een brouwerij gelieerd horecabedrijf.
Met vriendelijke groet, namens stichting Hafre productions en de meer dan 1250 bezoekers van de wunderkammer die in Overslot geen proeflokaal willen.

Hans van den Berg (14 augustus 2023)


Geachte 7 stichtingen van het Slotkwartier,

Hierbij mijn reactie op het verhaal van Hans van den Berg dat hij doet namens de 7 stichtingen van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef.

Hierin stelt hij dat het Proeflokaal van Brouwerij Egmond niet welkom is in het Slotkwartier en draagt daarbij een aantal drogredenen aan. Er vindt al enige jaren stemmingmakerij plaats tegen de brouwerij. Brouwerij Egmond heeft hier nooit tegen geageerd en probeert met charmeoffensieven haar goede bedoelingen te tonen. Recent nog een donatie aan de Slotkapel. Het wordt nu tijd voor een ander geluid en ik doe dit als bedenker van Sancti Adalberti op persoonlijke titel.

Een stukje geschiedenis
Toen rond het jaar 1130 abt Wouter het bestuur van de abdij op zich nam en een hoeve schonk aan heer Berwoud kon hij niet bevroeden dat in de eeuwen daarna er steeds maar weer onenigheid zou zijn. Uit de hoeve groeide het Slot op den Hoef. De heren van Egmond beschouwden zich als de beschermheren van de abdij. Niet altijd tot wederzijds genoegen. Een brutaal optreden is bekend uit het jaar 1361, toen Jan van Egmond met zijn helpers steeds weer rooftochten ondernam tegen het klooster, de poorten met geweld openbrak, de monniken met getrokken zwaard tot aan het hoofdaltaar vervolgde en zakken vol fruit uit de boomgaard liet stelen. Hij liet zelfs de prior binnen de abdijmuren door zijn helpers om het leven brengen.

Dit is slechts een van de verhalen over de vaak slechte relatie tussen de abdij en Egmond aan den Hoef. Ook nu lijkt het er op dat de huidige ‘Heren van Egmond’ de genen hebben van hun voorouders en een goede verstandhouding met de abdij en het abdijbier schuwen.

Een stukje recente geschiedenis
Al jaren lang is de ontwikkeling van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef een onderwerp van discussie tussen de gemeente, de belangengroepen en de bewoners. De behoefte bestaat om het historisch waardevolle gebied meer in het centrum van de belangstelling te plaatsen.
In 2006 is de officiële start van de gemeente voor planvorming en gebiedsontwikkeling. Er wordt een brainstormgroep opgericht met bewoners en stichtingen van het Slotkwartier, waaronder Hans van den Berg. Ik maak deel uit van de brainstormgroep als deskundige landschap en cultuurhistorie (Sancti Adalberti bestond nog niet). Het uitgebreide plandocument van de Hollandsche Stadsherstel haalt het niet.

In 2009 is Brouwerij Egmond opgericht en wordt gezocht naar een locatie voor een eigen brouwerij. Als dat bij de abdij niet lukt wordt gezocht in de andere Egmonden.
Als in 2011 een structuurvisie van de gemeente verschijnt, lijkt het er op dat Sancti Adalberti naadloos past in dat plan. Het merk is gebaseerd op de cultuurhistorie en legt de link tussen de abdij van Egmond en de geschiedenis van Egmond aan den Hoef, dat ooit vanuit de abdij werd gesticht. Een brouwerij en een proeflokaal kunnen het gebied nieuw leven inblazen.

Er volgt een langdurig proces. In juli 2016 sneuvelt een poging om de verschillende gebruikersgroepen gezamenlijk tot een lange termijn visie voor het Slotkwartier te laten komen.
Op 27 oktober 2016 besluit de gemeenteraad kaders te stellen voor de restauratie en de daarop volgende functionele invulling van de panden van het Slotkwartier.

In februari 2017 gaat een initiatiefgroep van start en trekt nauw op met portefeuillehouder Hugo Snabilie en de ambtelijke organisatie die is betrokken bij het Slotkwartier. De initiatiefgroep presenteert haar plannen in augustus 2017. De in november aangepaste plannen bieden de mogelijkheid voor een proeflokaal in Hoeve Overslot. Op 1 februari 2018 liggen de definitieve ruimtelijke en functionele kaders vast. Brouwerij Egmond wacht het rustig af.

Bankoe
Verwonderlijk is dat Hans van den Berg namens de 7 stichtingen nu weer het landje van Bankoe naar voren brengt. In 2015 is Brouwerij Egmond in gesprek gegaan met de gemeente om de mogelijkheden te onderzoeken om daar een brouwerij met Proeflokaal te vestigen.
Architect Maarten Min maakt schetsen die aansluiten bij de historische omgeving. Op papier verrijst een brouwerij met een capaciteit van 3.000 hl met proeflokaal. Het plan ondervindt veel weerstand bij de belangengroepen en sneuvelt in schoonheid.

Waar is men nu zo bang voor
Zoals ik al eerder aanstipte gaat het hier om drogredenen en navelstaarderij. Ik citeer Hans van de Berg: ‘straks komen ze bij mij op het kleinkunstpodium muziek luisteren, maar hun biertje bestellen ze bij Sancti Adalberti’.
Ik weet zeker dat Brouwerij Egmond met plezier het bier aan Hans zal leveren. Het hoort daar gewoon. Nu wordt er Belgisch speciaalbier verkocht. Brouwerij Egmond wil in de toekomst graag samenwerken met Hans (Stichting Hafre).

Stichting Historisch Egmond is bang dat de rondleiders van de brouwerij de geschiedenis gaan vertellen, terwijl dat de taak is van Stichting Historisch Egmond… Welnu, de geschiedenis van de Egmonden kan je niet claimen. Als je maar wel allemaal hetzelfde verhaal vertelt. De rondleiders van Brouwerij Egmond hebben een gedegen cursus gekregen en vertellen de geschiedenis van de Egmonden met nadruk op de komst van Adelbert en de abdij van Egmond. Stichting Historisch Egmond weet veel meer van die geschiedenis en geïnteresseerden zullen daar zeker een bezoek brengen. Ook daar zoekt Brouwerij Egmond de samenwerking en verbinding.

Kortom
Beste Heren van Egmond, laten we de strijdbijl begraven en gezamenlijk optrekken om de Egmonden op de kaart te zetten.

Peter Lassooy
Bedenker Sancti Adalberti.
Oprichter Brouwerij Egmond.
Auteur Monnikenwerk – het landschap van Noord-Kennemerland en de invloed van de abdij van Egmond daarop.
Bedenker Monnikenpad.
(10 augustus 2023)


De verkeerslichten aan de Dr. Wiardi Beckmanlaan (tegenover nummer 75) in Egmond aan Zee zijn op donderdag 27 juli afgekoppeld. Dit is gebeurd op initiatief van de gemeente. Door veelvuldige storingen vormde de stoplichten een risico voor de verkeersveiligheid. De gemeente gaat aan de slag met alternatieve mogelijkheden om het oversteken veiliger te maken. Hierover volgt later meer informatie.

Deze mededeling van de gemeente Bergen zorgde voor veel reacties op Facebook. Veel Derpers zijn bang voor de verkeersveiligheid zonder de verkeerslichten, vragen zich af waarom deze niet eerder hersteld/opgeknapt zijn en dat er terplaatse veel te hard gereden wordt. Anderen wijzen op de aanwezigheid van een zebrapad terplekke en als iedereen zich aan de regels gaat houden er niets aan de hand is. (27 juli 2023)


Afgelopen donderdag ging meester Rob de Boo met pensioen. Dat is natuurlijk jammer maar Obs de Driemaster maakte er een hele feestelijke dag van! Meester werd ’s morgens opgehaald in een heuse Porsche Panamera en onthaald met gezang en een erehaag op het voorplein!

Rob de Boo is acht jaar directeur geweest van de Driemaster. Hij begon in zijn geboorteplaats Amsterdam in het onderwijs. Van 1981 tot 2014 was hij werkzaam in Groet. Daarna zette hij zijn carrière voort in Egmond aan Zee. (13 juli 2023)


De brand op De Klompenhoeve – In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 juni is er een grote brand uitgebroken in de geitenstal van zorgboerderij de Klompenhoeve aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef. Op de Klompenhoeve (een onderdeel van Esdégé Reigersdaal) wonen 10 mensen en een begeleider.
De organisatie meldt zelf op donderdag 22 juni: Zeer verdrietig nieuws. Door een vreselijke brand op onze mooie werkboerderij vannacht, zijn wij tot nader order gesloten voor dagbesteding. Ook de zuivel/kaasmakerij en boerderijwinkel zijn gesloten. Alle mensen en dieren zijn gelukkig veilig. Zodra we meer nieuws hebben zullen wij de informatie delen. Zie onderstaand enkele updates die De Klompenhoeve zelf gaf.


5 juli 2023 – In het kader van de foutieve berichtgevingen omtrent onze geliefde geiten, willen wij kenbaar maken dat zij, zoals Theo Dekker hieronder vol passie -en juist- uitlegt, een goed en liefdevol nieuw thuis hebben én krijgen. Hier hebben wij met man en macht aan gewerkt.
Wij willen graag in positieve richting kijken en zullen daarom ook niet verder ingaan op foutieve nieuwsberichten. Wij hopen dat dit bericht hiermee opgehelderd is.

4 juli 2023 – Theo Dekker, geitenhouder in Schagerbrug heeft 100 geiten op zijn erf staan die tot de brand bij de Klompenhoeve stonden.Vanmorgen onder het melken werd ik gebeld door SBS 6. Dit naar aanleiding van de vreemde berichtgeving van NH Nieuws. De dame las me een “quote “ voor uit het artikel waarin er de vrees bestond dat de geiten waarschijnlijk zouden worden afgemaakt. Nou dat komt lekker binnen hier terwijl we juist die geiten net in de melkstal hebben staan. Ik heb meteen duidelijk gemaakt dat dit artikel van NH Nieuws verschillende onwaarheden bevat en dat er totaal geen sprake is van het “ afmaken” van de dieren. De bewuste geiten zijn hier ontzettend op hun gemak, ze eten onwijs veel en “ vliegen “ de melkstal in.
Ook de andere geiten van Zorgboerderij De Klompenhoeve zijn goed opgevangen en ik neem mijn pet af voor Manon, Esther en Rémy die ontzettend veel werk hebben verricht om de dieren te blijven verzorgen. Wat een kanjers!
Natuurlijk snap ik dat er een medewerker anoniem zijn verhaal doet uit boosheid frustratie en heb begrip voor de emoties. Minder begrip heb ik voor de journalist van dit totaal overbodige artikel. Ze had beter research moeten doen naar de mensen die er voor gezorgd hebben dat de beesten prima verzorgd worden en dat de rest ook allemaal geregeld gaat worden. Ik heb de journalist vanmorgen gebeld. Een boer en een journalist in discussie. Afijn, alweer een vreemde dag. Zit de hele dag al te twijfelen of ik op het bericht zou reageren. Bij deze ff de frustratie van me afgeschreven….. en weer door!


Dinsdag 27 juni – Zonnig bericht van onze paarden! Het gaat goed met ons. We zijn minutieus nagekeken en onderzocht door onze top veearts. Hij heeft ons volledig gezond en gelukkig verklaard. Dit zal vast wel te maken hebben met onze rust vakantie naar wei-land. Geen palmbomen, wél heerlijk gras.

Maandag 26 juni – Warme melk is niet alleen iets voor in de winter! In deze hitte gaat het melken op locatie ook ‘gewoon’ door. Hoewel het voor ons én voor de geiten natuurlijk helemáál niet gewoon is momenteel… Onze ongelofelijke toppers van de veehouderij (en bijspringers van andere afdelingen) werken kei- en keihard en wat zijn we *ONTZETTEND* trots op hen.

Zaterdag 24 juni – Achter de wolken schijnt de zon, na regen komt zonneschijn. Na brand en verdriet komen lieve mensen hulp aanbieden en liefde tonen. Zoals bekend gaat die laatste vaak door de maag. Drie restaurants uit Egmond aan zee hebben heel erg lief, catering aangeboden aan onze bewoners. Dit wordt zo erg gewaardeerd! Wat fijn om zoiets positiefs te kunnen delen. Nautilus aan Zee – Beach Club Chill – Brasserie Santiago – Dank, lieve mensen

Vrijdag 23 juni – Daags na de brand. De schade wordt opgenomen. Man en macht werkt om de situatie te verbeteren. Ons hart is verwarmd en dankbaar door alle hulp, lieve berichten, bloemen en eten van de schatten van mensen in onze omgeving. Dat doet ons zeer goed! We doen alles stap voor stap, plannen maken we per dag, en de teamspirit staat hoog in het vaandel. Zodra wij meer informatie hebben, zullen wij dit met jullie delen.


Mark Zwart – Verleden week bezoek gehad van een ooievaar. Heeft een hele nacht op de lantaarnpaal de boel bekeken. Mooi plaatje op de Zandweg in Egmond aan den Hoef. Nu wachten op wat gaat komen …


Lekker prutten – Dit is blijkbaar weer de tijd dat sloten worden uitgebaggerd, kanten schoongemaakt, dan wel gemaaid en hier en daar de bodem wat ‘verplaatsen’. De afgelopen periode was het langs de weg, het fietspad en nu dus ook in de sloot raak. Bij de vroegere Klaverplaats bij de Slotgracht werd het tijd om de zaak wat uit te diepen. Goed dat het niet hoefde zoals met de Slotgracht ooit gebeurde: met het handje…


Een hagedis. Dat is nou jammer. Je ziet ze bijna nooit en dan wordt hij ook nog platgereden op de Van Oldenborghweg. (foto: Frans Tijssens)


Ook in de Egmonden liggen veel peuken. De Gemeente doet er volgens mij goed aan ook een peukenzuiger aan te schaffen. Hoe denken andere bewoners daarover? vr. gr. Mw. M. Vos  Zie foto 2 en 3. Mail je reactie naar [email protected]


Aanvoerder Sven Vermeeren heeft afscheid van Zeevogels 1 genomen.  Hij heeft zo’n 250 wedstrijden voor het vlaggenschip van de Hoever voetbalvereniging gespeeld. Helaas kon Sven geen voetballend afscheid vieren. Hij liep op zondag 2 oktober 2022 een zware blessure op. In de thuiswedstrijd tegen Con Zelo probeerde de verdediger de bal binnen te houden en een botsing met de dug-out te vermijden. Hierbij bleef zijn standbeen staan en viel hij met zijn lichaam over dat standbeen. Zijn kniepees scheurde volledig af. ,,Een hard gelag”, vertelde de dertigjarige aanvoerder destijds gelaten. Het was zijn laatste actie voor Zeevogels 1 geweest. Op zondag 21 mei werd Sven door voorzitter Monica van Hemert in de bloemen gezet en kreeg ook nog een fotocollage. Van zijn ploeggenoten ontving hij een ingelijst en gesigneerd shirt.


Op zondag 14 mei is Egmondia voorzitter zijn Jan de Jong Erelid geworden van de Derper voetbalvereniging. Omroeper en verslaggever van RTV80, Kees Kager werd Lid van Verdienste. Op de foto de twee mannen met hun vrouwen en een deel van het Egmondia bestuur. Foto: Rob Glas


Op zondag 14 mei speelt Egmondia de laatste competitiewedstrijd op de Lange Plas. Om thuiswedstrijden aan te kondigen bezorgt Cor Kager al jarenlang de wedstrijdposters bij de diverse Derper ondernemers. Was het deze week voor het laatst of gaat Egmondia (onder eigen naam) nog op eigen bodem een nacompetitie wedstrijd spelen? Hoe dan ook … iedereen die de blauwhemden een warm hart toedraagt is van harte welkom om de wedstrijd tegen Sint Boys (aanvang 14.00 uur) bij te wonen. Ben je ook mooi op tijd voor de derde helft.
Foto: Annet Groot


In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 mei heeft een idioot of hebben idioten stenen rond een lantaarnpaal uit de grond gehaald en op de weg gelegd. Samen met een soort van plaat. Dit was op de kruising Egmonderstraatweg/Sportlaan/Voorstraat. Dankzij kordaat optreden van een voorbijganger en de politie is erger voorkomen. Wat bezielt je om dit te doen. Je moet er toch niet aan denken dat …..


De foto en het bericht over de opening van Bar Dancing Paal 38 aan het Pompplein heeft heel wat reacties opgeleverd. Het was in 1973 dus 50 jaar terug. Onderstaand een greep uit de reacties:

Pracht tijd meegemaakt. Heen en weer hobbelen tussen ’t Swintje en de Paal. Super gezellig altijd in de paal. Prachtige tijd. Toen was stappen in Egmond super. Dorp hoefde je niet uit. Ze kwamen naar Egmond toe om te stappen. Wat een tijd. Mooie tijden! Goeie ouwe tijd….. Heerlijke tijd. Kees Zwaan stond bij de deur.  Zo’n mooie tijd, zoveel herinneringen aan de Paal. Ik woonde toen nog in Amsterdam maar kwam gewoon samen met mijn broer op het brommertje richting derp. Prachtige tijd. Joke Krab en Ab wat hebben we het altijd gezellig gehad. We hadden een vaste tafel tussen de heren en dames WC. Ja dat vergeet ik niet meer. Er mocht echt niemand anders staan, hihi. Ik zie jullie nog zitten het was een super gezellige tijd voor ons wel hard werken maar ook heel gezellig ongelooflijk hoe snel alles gaat. En daar naast studio 17 was een mooie tijd. Mijn favoriete periode heerlijk gestapt in de paal. Zo gezellig altijd…..in die tijd kon je ook de 11 kroegen tocht doen! En eerste deun was ook altijd super. Dat was een soort van tweede thuis. Heel gezellig altijd. Op zondagmiddag zaten we te wachten op het muurtje tot we erin mochten! Ook met 30°graden hitte. Ach memories onze hele jeugd daar doorgebracht. Echt hé. Denk er zo vaak aan terug. Hahaha prachttijd met mooie herinneringen. Wat was het daar gezellig. Toen nog mooie muziektenten gezellige tijd. Jawel, vergane glorie. Zoiets komt nooit meer terug fantastische tijd. Nee die tijd komt zeker niet meer terug, alles kon toen. (26 april 2023)


Zorgcirkel Agnes meldt op donderdag 13 april 2023: Hoe bijzonder is het dat je na 45 trouwe dienstjaren op dezelfde locatie je pensioen gerechtigde leeftijd behaalt. Dit is collega Ina van de Giesen gelukt. Vanmorgen na mooie woorden in ontvangst te hebben genomen, verwend met prachtige boeketten, cadeaus en kaarten neemt Ina nu echt afscheid. Ina hééél hartelijk dank voor al jouw goede zorgen. Wat gaan we jou missen. Maar geniet vooral heel lang in goede gezondheid van je welverdiende pensioen. Het is je gegund.


De Protestantse kerk in de Egmonden schenkt alle Egmondse scholen tweeduizend euro. De diaconie geeft jaarlijks geld aan mensen en organisaties die dit hard nodig hebben. Voorbeelden zijn steun aan projecten tegen droogte in Afrika, slachtoffers van rampen zoals de recente aardbeving in Turkije en mensen die in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld een school willen opzetten of een boerderij willen runnen.
De laatste tijd hoorden zij van scholen in Egmond aan Zee dat zij sparen voor bepaalde uitgaven die nodig zijn. Toen dachten ze: laten we dit jaar de donatie aan de Egmondse scholen geven. Waarom het doel niet een keer dichtbij zoeken in plaats van ver weg.
De PKN kerk schonk het geld onlangs aan de basisscholen De Driemaster en De Branding in Egmond aan Zee, De Kiem in Egmond aan den Hoef en De Windhoek in Egmond-Binnen (7 april 2023).


 

Eén waxinelichtje, één bosje bloemen, één potje met narcissen en één bakje violen. Geplaatst op een doorleefde houten picknicktafel. Het zijn de enige aanwijzingen die prijsgeven dat rond deze plek een 16-jarige dorpsgenoot om het leven kwam. Deze verschrikkelijke gebeurtenis vond plaats op maandagochtend 6 maart op de Voert in Bergen (9 maart 2023).


Vierhonderdtwintig personen erbij in 2022 ten opzichten van 2021 in de gemeente Bergen (NH) aldus het CBS. Zie de afbeelding voor de details. Details over Egmond zijn helaas niet bekend. (24 februari 2023).


Op woensdagavond kreeg de Egmondse brandweer een melding van een autobrand aan de Rooseveltstraat in Egmond aan Zee. Door de lekkende brandstoftank was de brand moeilijk te blussen. De geparkeerde auto is vermoedelijk opzettelijk in brand gestoken. Dat blijkt uit camerabeelden. Hierop is te zien dat een persoon die bij de auto staat snel wegloopt. De politie onderzoekt de zaak. (17 februari 2023)


De in Brunssum woonachtige oud-Egmonder Paul was op dinsdag 20 december betrokken bij een verschrikkelijk gezinsdrama. Ina Jonker geeft een update voor de mensen die zich afvragen hoe het met Paul gaat:

Update 15 januari 2023: Mensen vragen hoe het met Paul gaat. Ik vind het lastig om daar antwoord op te geven. Het is een wonder dat hij dit overleefd heeft volgens de artsen. Als we kijken vanwaar hij vandaan komt vanaf 20 december gaat het al wat beter met Paul maar hij heeft nog een enorm lange weg te gaan. Bij Paul komt nu ook steeds meer het besef en de boosheid dat hij niks meer kan en het waarom. Medisch gezien gaat het ‘goed’ lichamelijk gewoon kut. Iedereen die Paul kent weet dat stilzitten en vervelen niet in zijn woordenboek voorkomt, en nu hij ook nog eens bijna niks kan zien kan hij weinig anders. De verschillende therapieën worden nu rustig opgestart omdat hij na zo’n therapie gewoon helemaal kapot is. Ook zeggen wij hem dat hij niet moet kijken naar wat hij niet kan maar vooral naar wat hij wel kan. Gisteren hebben Natas en Milan hem zien staan met behulp van een speciale tafel, dit kost hem super veel energie en kracht. De trots straalt dan van hem af. Zelf hoopt hij ver te komen en dat hopen wij natuurlijk ook. Hij is in goede handen en met zijn wilskracht zal hij heel ver komen. De oude Paul zal hij nooit meer worden. Lieverd, Jij bent Natas der rots in de branding en Natas die van jou. Ik ben trots op jullie kanjers! Paul jij hebt de mooiste engel op je schouder die jouw in je oor fluistert dat je moet doorzetten. Lieverds zet hem op en wij en nog vele andere mensen helpen jullie en staan jullie bij.

Update woensdag 4 januari: We komen net bij Paul vandaan met z’n allen want hij is natuurlijk jarig vandaag. We hebben met 11 man rond zijn bed gestaan (met uitzondering). Zijn kamer was mooi versierd, een vlaai voor de verpleegsters, vlaai op zijn werk. Het mooiste cadeau voor hem vandaag was dat hij eindelijk lekker gedoucht is.
Er is een gesprek met de arts geweest en medisch gezien kunnen ze niks met/voor hem doen. Het is nu wachten totdat het revalidatiecentrum plek heeft en dan kan het echte werk beginnen. Daar heeft hij ook nog een lange weg te gaan, maar hij is nog jong en kan ver komen. Of hij 100% de oude wordt kan niemand zeggen, maar Paul heeft de instelling om heel ver te komen.

Korte samenvatting: Zijn rechter hersenhelft is beschadigd waardoor hij links uitval heeft. Hij kan zijn linker lichaamsdelen niet bewegen. De kogel gaan ze niet verwijderen omdat de gevolgen groter zijn dan waar we nu mee te maken hebben. Zijn zicht is beperkt. Hij ziet alleen wat recht voor hem is en aan zijn rechterkant. Maar ook dat niet 100%. De neuroloog vind het een wonder dat hij dit na kan vertellen.

Over het drama op dinsdag 20 december 2022: De man die door de politie verantwoordelijk wordt gehouden voor het doodschieten van Gianna (14) in Brunssum, is zelf overleden. Dat bevestigt de politie. Na de schietpartij schoot Léon B. (39) zichzelf neer. Dinsdagavond 20 december zijn drie gewonden afgevoerd door een ambulance. Voor Gianna komt iedere vorm van hulp te laat; zij is dan al overleden.
Onder de gewonden bevinden zich de inmiddels overleden schutter Léon B. – een bekende van de familie – de 38-jarige moeder en 40-jarige stiefvader van het doodgeschoten meisje. Tijdens de schietpartij zijn naast Gianna nog drie kinderen in de woning aanwezig, meldt de politie. Deze kinderen zijn inmiddels door familie opgevangen.
De stiefvader ligt nog altijd met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Moeder is geraakt, maar inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.
Het is vooralsnog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in de woning. Er is forensisch onderzoek verricht in het huis van het gezin. Er zijn ook vijf getuigen gehoord. Tot een strafzaak zal het echter niet meer komen. Met het overlijden van Léon B. stopt meteen alle vervolging.

Buurtbewoners zijn verbijsterd, maar weten niet wat zich heeft afgespeeld en al helemaal niet wat de aanleiding was. Het gezin stond goed bekend. Moeder runde een kapsalon vanuit huis en de stiefvader werkte bij VDL in Born. Twee kinderen zitten op de basisschool en Gianna zat net als haar jongere broertje op de middelbare school.

Later in de middag zit een man huilend op een muurtje tegenover het huis. „Ik ken dit gezin, ik ben er kapot van. Ze deden geen vlieg kwaad. Gianna was een heel lief meisje, gewoon zo’n meid die met haar rugzak naar school gaat. Veel te jong om ooit iemand kwaad te hebben gedaan en die wordt dan gewoon uit het leven geschoten. De stiefvader is gewoon een fijne vent. Hij bakt bijvoorbeeld oliebollen voor de straat. Zo stonden ze in het leven. En dat is nu kapotgemaakt, voorgoed.” (6 januari 2023)


In de Voorstraat zijn afgelopen week de pmd afvalcontainers afgeleverd voor de woningen boven de winkels. Die bewoners willen dat niet, maar krijgen een half jaar bedenktijd. Als ze dan nog niet willen worden ze opgehaald. Tot die tijd blijven ze in de Voorstraat staan. Ziet er gezellig uit toch? (Tekst en foto Sjef Kenniphaas, 24 december 2022)


Op tijd opgeruimd… Net als je denkt zal dat wel goed gaan, komt het inderdaad goed. Deze mobiele wc, dranghekken en kabel horen nog bij de ‘glasvezelleggers’. Blijkbaar even neergelegd onder toeziend oog van Lamoraal van Egmont om later op te halen. Ze lagen er echter al even en dan bekruipt je heel langzaam het gevoel dat het misschien wel verstandig is om die zaken voor Oudjaarsnacht weg te halen. Dat vonden de mannen zelf blijkbaar ook, want net voor het weekend is de boel opgeruimd. Maar goed ook, anders zijn er altijd wel weer creatieve geesten die je willen ‘helpen’ met opruimen. (23 december 2022)


Bericht voor iedereen die zijn/haar fiets bij de bushalte aan de Sabine Van Beieren in Egmond aan den Hoef zet. Bevestig deze ook aan die paal. Nu liggen er 3 fietsen in de sloot en dat is niet de eerste keer! Foto: Nathalie Peters Koopmans (16 december 2022)


Lieve vrienden, familie en bekenden van John Houtenbos (*05-03-1960 +24-11-2022),

Het plotselinge overlijden van John heeft ons allen diep geraakt. We zouden je graag willen vragen om herinneringen met ons op te halen over John. Dit mag van alles zijn. Een anekdote, een foto of wellicht heb je zelfs een video om te delen. Alle herinneringen zijn waardevol. Groot of klein. Wij zouden hier graag een fotoboek van maken: https://www.memori.nl/gedenkplaats/john-houtenbos

Patrick, Samira en Job (30 november 2022)


Eenden pullen in november! In de vijver van het Winkelmanplantsoen in Egmond aan Zee zwemt momenteel een eend met pullen rond. (18 november 2022; foto Jeroen van Rossum).


Angelique Stam-van Dasselaar zaaide begin oktober nog wat Purple Queen bonen op haar duinlandje. Onder het motto: ‘Met dat mooie weer weet je het maar nooit’. Afgelopen weekend kon ze weer plukken. En dan die mooie bloemetjes. Wie niet waagt wie niet wint; schrijft zij. (10 november 2022)


Derpers in Egmont – Op hun rondreis door het westen van Canada kwamen Clara en Kees Blaauboer het plaatsje Egmont tegen. Reden genoeg om daar een paar dagen rond te kijken. Het is een klein gehucht wat lokaal redelijk bekend is door de geweldige natuur en de Skookumchuck Rapids. Dit is een smalle doorgang in een “fjord” waar het water, en met name bij springtij, met enorme kracht doorheen wordt geperst wat prachtige plaatjes oplevert.

Het plaatsje dankt zijn naam aan het vergaan van een Engels zeilschip, de HMS Egmont, die op die plaats op de rotsen liep. Toen het gehucht in 1917 een postkantoor kreeg moest het ook een naam hebben. Dat werd Egmont omdat de rotspartij die er voor de deur ligt “point Egmont” werd genoemd na het vergaan van het zeilschip. (27 oktober 2022)


Trees Visser – Groot: Zondag 16 oktober was ik samen met mijn zus Margreet in Solingen naar een tentoonstelling van schilderijen van Erwin Bowien. Daar hing dit kinderportretje, geschilderd in Egmond aan den Hoef in de tijd dat prinses Beatrix geboren werd, 1937. Met toestemming van dhr. Ayech, beschermheer van de werken van Bowien, deel ik deze foto met de vraag of iemand weet wie dit kindje is? Wie herkent dit kindje, wie herkent zichzelf misschien? Reacties graag naar [email protected]  (20 oktober 2022)


Suzan Boom is woonachtig in het centrum van Egmond aan Zee. Zij vraagt zichzelf het volgende af ”Waarom kan ik dan niet kiezen voor géén PMD container maar gewoon behoud van de huidige situatie? Er is sowieso al meermaals aangetoond dat afval scheiden bij de centrale zelf de beste methode is. Én de gemeente geeft dit zelf als mogelijkheid. Snap ik het niet, of snappen zij het niet? (12 oktober 2022)


Een inwoonster van Egmond aan Zee meldt het volgende; Bizar. Ik had 3 harten met schelpen gemaakt voor op de graven van m’n familie in Egmond aan Zee. Vanmiddag waren ze alle 3 weg. Ik weet niet wanneer ze gestolen zijn maar ik vind dit echt walgelijk. (3 oktober 2022)

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel… Ik zie je heus wel…

Meer 'Rechter kolom':

Dries Roelvink tijdens de vrijdagmiddagborrel op 12 juli

21 juni 2024

Speciale gele zwembroek nu te koop voor € 12,00

Kom helemaal in stijl naar Dries Roelvink tijdens de vrijdagmiddag borrel op 12 juli. Eind mei zette Dries Roelvink de Johan Cruijff Arena nog op zijn kop. Tijdens het Zomerfestival doet hij dat in Egmond aan den Hoef!

Sjef Kenniphaas

21 juni 2024

‘Windstil spiegelend strand’

Sjef was op dinsdag 18 juni met zijn fotocamera op het strand en gaf deze serie de naam ‘Windstil spiegelend strand’ mee.

26 juni 1974

21 juni 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 26 juni 1974.

Zwaan kleef aan

21 juni 2024

In de polder

Het is weer zover, de familie Zwaan heeft flinke gezinsuitbreiding. Zwaan kleef aan zeg maar. Het is ieder jaar toch weer een genot om het te zien.

Gezien in de Peperstraat

21 juni 2024

Oranje fans die naar binnen willen!

Daar staan ze dan op het randje van de tuinbank. Twee, in het oranje gestoken, kleine kinderen die met hun neus tegen het raam door het venster naar binnen staren. Mogelijk dat ze zo ook het televisiescherm kunnen zien maar ik hoop dat ze op vrijdag om 21.00 uur toch even naar binnen mogen. Dan begint Nederland – Frankrijk immers en dat kijkt toch net wat lekkerder als je op de bank zit. Een fijne voetbalwedstrijd allemaal!

Over 200 jaar KNRM

21 juni 2024

De historie van Station Egmond (deel 15 tm 17 van 22)

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1.500 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.500 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 4.000 mensen worden geholpen of gered.

Wie wordt Baafje Bommer 2024?

14 juni 2024

Hilarisch evenement

Vrijdag 21 juni wordt een hilarisch evenement gehouden, in buurdorp Heiloo. Bij zwembad Het Baafje wordt naar de eretitel Baafje Bommer 2024 gesprongen tijdens de Kampioenschappen Bommetje. Dit evenement wordt georganiseerd door actiegroep Red Het Baafje, in samenwerking met Holland Sport. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën, de jongsten springen van de lage duikplank, en boven de 9 jaar oud word je geacht van de hoge te springen. Er zijn leuke prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door ondernemers uit Heiloo en omgeving. Ook voor de Best Geklede Bommer is er een mooie prijs! Het geheel wordt beoordeeld door een deskundige jury en aan elkaar gepraat door spreekstalmeester Herman Jager. De horeca is open voor een hapje en een drankje, dus doe mee of kom gezellig kijken! meer info vind je op: redhetbaafje.nl

19 juni 1974

14 juni 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 19 juni 1974.

Camperdieven teisteren Noord-Hollandse westkust

14 juni 2024

Politie vraagt om een extra oogje in het zeil te houden

In de afgelopen jaren werden in Noord-Holland tientallen campers gestolen. Ook dit voorjaar zijn er alweer een aantal campers gestolen. De politie vraagt om deze zomer een extra oogje in het zeil te houden op plekken waar campers onbewaakte staan.

Alleen voor zeepaardjes?

14 juni 2024

Wateroverlast duurt maar voort

De wateroverlast duurt maar voort. Net als er een aantal dagen wat beter weer is geweest en de boel wat opdroogt, komt er weer zo'n dag als maandag: de hele dag regen. dat is niet zo lekker voor de paardenbak van manage De Hoef aan de Herenweg. Op die manier is de bak alleen nog maar geschikt voor zeepaardjes...

Over 200 jaar KNRM

14 juni 2024

De historie van Station Egmond (deel 13 en 14 van 22)

Op 28 januari 1986 wordt de reddingboot Willem Horsman indienst gesteld. De Willem Horsman is een geschenk van de Koninklijke Nederlandse Perroleum Maatschappij en vernoemd naar de gezagvoerder van de Shell tanker Ondina die sneuvelde bij de heldhaftige strijd tegen twee Japanse hulpkruisers in 1942. De reddingboot is van het type Eierland en is gebouwd bij de Gebroeders Taat in Katwijk.

Opbrengst ‘Swim to fight Cancer’ bijna 109.000 euro

14 juni 2024

Twee lokale goede doelen

Eerste Alkmaarse editie Swim to Fight Cancer brengt € 108.952,- op voor kankeronderzoek en twee lokale goede doelen De eerste Alkmaarse editie van de Swim to Fight Cancer heeft € 108.952,- opgebracht voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek en twee lokale goede doelen; 't Praethuys en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Op het moment dat dit persbericht verstuurd wordt, is de € 109.000,- gepasseerd. "Wat een fantástische opbrengst en wat een prachtige dag. Het was al lange tijd een droom om dit evenement te organiseren en we kunnen als team niet trotser zijn op wat we hebben neergezet. Alles kwam op een magische manier samen in de grachten en het Swim-dorp," vertelt Esmee Bakker, projectleider van de Swim to Fight Cancer Alkmaar. De 173 deelnemers van de Swim to Fight Cancer Alkmaar zwommen 500, 1000 of 2000 meter door het Luttik Oudorp, Zijdam en Voordam en lieten zich sponsoren door familie, vrienden, kennissen en collega's. Samen zetten zij onmacht om in kracht en haalden ze ruim een ton aan donaties op voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek,'t Praethuys aan de Westerweg en de afdeling Oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe overhandigden de cheque gistermiddag aan afgevaardigden van Stichting Fight Cancer en de twee lokale goede doelen. Een emotioneel beladen en tegelijkertijd euforisch moment, dat zwemmers, vrijwilligers, het organisatieteam, sponsoren, goede doelen en toeschouwers met elkaar deelden. Kankeronderzoek en persoonlijke verhalen Nog steeds krijgt 1 op de 2 mensen in Nederland op enig moment in hun leven de diagnose kanker. Dankzij onderzoek zijn de overlevingskansen de afgelopen decennia enorm vooruitgegaan, maar we zijn er nog niet. Onderzoek is en blijft hard nodig om toe te werken naar een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Goed bezochte signeersessie Marieke Sibarani

14 juni 2024

Tot op het scheiden van de markt

Het romandebuut van Marieke Sibarani viel goed in de smaak blijkbaar. Zaterdag zat de Egmondse schrijfster in de winkel bi Dekker en Dekker en ze kon heel wat keer signeren. Marieke zat er van 14 tot 16 uur, maar zelfs om 15.50 uur kwamen er nog liefhebbers langs voor een gesigneerd boek.

Goede rommelmarktdag voor Eensgezindheid

14 juni 2024

Kunnen weer verder

Als je je afgelopen weekend verveelde dan weet je echt niet wat er gaand eis in de Egmondse gemeenschappen. Naast het Hoever Dorpsfeest was er ook nog op zaterdag de grote rommelmarkt om geld op te halen voor Eensgezindheid in Egmond-Binnen. Op de zondag was er ook nog eens de Open Kloosterdag bij de Abdij.

Koe op zonne-energie?

7 juni 2024

Duurzaam drinken

Deze koe is van alle gemakken voorzien: een fraaie drinkbak in het weiland, waarbij vers water via een pompje uit de sloot wordt opgehaald. Dat gaat uiteraard wel duurzaam tegenwoordig. Dus een zonnepaneel neergezet voor de energie voor het pompje en de koe is tevreden.

Vreemde snoeshaan

7 juni 2024

Eigenlijk een pluizige kip

Zo langs de Van Oldenborghweg, net bij het begin van de duinen van PWN (bij de Weg naar de Bleek) zat een bijzonder vreemde snoeshaan, weggedoken langs de kant van de weg.

De Woeste ‘oogte

7 juni 2024

Baken voor de omgeving

Ooit werd het gebouw door Jaap Eeltink, columnist van het Contact met de Egmonden, aangeduid als 'De Woeste 'oogte' (een beetje Derper zegt natuurlijk geen h). Inmiddels is het allang geen gemeentehuis meer, maar desalniettemin staat het vernieuwde gebouw daar nog altijd als een soort van baken voor de omgeving.

Werken op niveau

7 juni 2024

Winderig klusje

Het is een beetje wel en het is een beetje wee. Het 'wel' bestaat eruit dat je ongetwijfeld een prachtig uitzicht hebt vanaf het appartementencomplex Seeduyne. Het 'wee' is dat het die dag behoorlijk waaide, zeker op die hoogte.

Bloeiende klaprozen

7 juni 2024

Kleurenpracht

Het staat gewoon langs het Nachtegalenpad: een rode kleurenpracht van bloeiende klaprozen. Ook wel 'poppies' genaamd. Poppies zijn de bloemen van de oorlogsveteranen. Maar dan van de 'Great War', oftewel de Eerste Wereldoorlog. Herdenkingsklaprozen zijn een symbool van respect en herinnering voor de mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog

NH90 vliegt in formatie over Egmond

29 mei 2024

Achttal helikopters over Egmond aan Zee

Acht (oorspronkelijk zouden het er volgens defensie negen zijn) NH90-maritieme gevechtshelikopters vlogen op woensdag 29 mei om circa 14.45 uur in formatie over Egmond aan Zee. Ze kwamen vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy en gingen op deze dag via Amsterdam, Den Haag, Woensdrecht, Gilze-Rijen naar Utrecht en weer terug. Dit gebeurde vooral op grotere hoogte.

Terugblik Reddingbootdag 2024

28 mei 2024

Aan de hand van de foto's van Rob Glas

De Reddingbootdag 2024 op zaterdag 25 mei is een prachtige editie geworden. De mensen hebben genoten en het bleef de hele dag zo goed als droog. Rob Glas van De Zee was aanwezig bij op en rond KNRM station Egmond om het voor ons vast te leggen.

Jong geluk in de wei

31 mei 2024

Kleine alpaca's dartelen rond

Wie richting Bergen fiets (met de auto gaat het te snel voorbij) kan in het weiland ter hoogte van Schuylenburg genieten van jong geluk n de wie. Een paar jonge alpaca's dartelen daar sinds kort door het gras en kijken verbaasd om zich heen naar alle voorbij racende drukte. Het leven kan mooi zijn als je jong bent.

Gerard Kruijff 25 jaar NVM Makelaar

27 mei 2024

Makelaarsstafje is overhandigd

Op maandag 27 mei werd Gerard Kruijff in het zonnetje gezet ter gelegenheid van het 25-jarige makelaarschap. Een prachtige mijlpaal. Het bijbehorende stafje werd overhandigd door Angeline Croonen van de NVM.

Grote rommelmarkt Eensgezindheid

7 juni 2024

Op zaterdag 8 juni in Egmond-Binnen

Op zaterdag 8 juni is het weer zover: Muziekvereniging Eensgezindheid uit Egmond-Binnen houdt voor de 54ste achtereenvolgende keer haar jaarlijkse grote rommelmarkt. Het is niet zomaar een markt waar je tweedehands spullen kunt kopen, zoals Marktplaats.nl. Nee, je kunt soms voor een paar euro iets moois vinden. Soms iets waar je jaren naar op zoek bent geweest. Het is een markt voor mensen die de tijd hebben en van snuffelen houden. En het is nog ouderwets gezellig ook.

30 reddingboten gingen van IJmuiden naar Amsterdam

27 mei 2024

Ode aan 200 jaar KNRM:

Tientallen reddingboten met ruim 100 vrijwilligers voeren afgelopen week in een speciale intocht samen van IJmuiden naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brachten historische, moderne én internationale reddingboten een ode aan 200 jaar vrijwillige redders op het water. Naast de reddingboten van de KNRM voeren reddingboten van zusterorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mee naar Amsterdam.

Sjef Kenniphaas

24 mei 2024

Een mooie lente morgen op het strand

Sjef Kenniphaas was dinsdagmorgen op het strand en maakte de onderstaande reportage van de bezoekers en de omgeving.

Kent u iemand die een lintje verdient?

24 mei 2024

Aanmelden voor 1 juli

Als blijk van waardering uit de samenleving kunt u een inwoner uit de gemeente Bergen voordragen voor het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding. Dit is mogelijk wanneer deze persoon zich voor langdurige tijd inzet voor de maatschappij op allerlei terreinen. Als u iemand kent die een lintje verdient kunt u in onderstaande tekst lezen hoe en wanneer u deze persoon voordraagt.

12 juni 1974

7 juni 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 12 juni 1974.

5 juni 1974

31 mei 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 5 juni 1974.

29 mei 1974

24 mei 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 29 mei 1974.

Andrea Rijtema

17 mei 2024

Lichtshow van de natuur

Andrea Rijtema begaf zich op vrijdagavond 10 mei in de buurt van de Wimmemnummer duinen en op het strand bij de huisjes op de Noord. Haar reactie: “Wat een mooie lichtshow van de natuur!” Fotografie: Just by Dré

De zandhagedis

17 mei 2024

Een draakje in de duinen

De zandhagedis, ook wel duinhagedis genoemd, is een klein reptiel met een groot verspreidingsgebied. In Europa is hij op het vaste land bijna overal te vinden, met uitzondering van Spanje, Italië en het noorden van Scandinavië. In Nederland zijn er ruwweg drie gebieden aan te wijzen waar het diertje voorkomt; op de Veluwse heide, de hogere zandgronden in het midden en oosten van Nederland en de duinen ten noorden van Zeeland. Met een lengte van maximaal 20 centimeter is de zandhagedis de grootste hagedis van Nederland. De twee andere soorten in Nederland, de levendbarende hagedis en de muurhagedis zijn kleiner en ook slanker gebouwd. Gemakshalve laten we de hazelworm maar even buiten beschouwing; want dat is een pootloze hagedis die meer op een slang lijkt.

22 mei 1974

17 mei 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 22 mei 1974.

Over 200 jaar KNRM

7 juni 2024

De historie van Station Egmond (deel 12 van 22)

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1.500 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.500 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 4.000 mensen worden geholpen of gered.

Terug