Deel

Restauratie Stoomtram Station Egmond

Het dak eraf...

Restauratie Stoomtram Station Egmond

De lijn van Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef naar Alkmaar werd geopend op 21 juli 1905. Zij was tot 1 januari 1918 eigendom van de Stoomtram Maatschappij ‘Egmond – Alkmaar – Bergen’, en werd geëxploiteerd door de HSM, die deze lijn aanvankelijk als een doorgaande stoomtramlijn exploiteerde. Na de ingebruikname van het nieuwe tramstation in Alkmaar werden de aanvankelijk gebruikte stoomtramrijtuigen op de lijn naar Egmond vervangen door lokaaltreinmaterieel en verviel de doorgaande dienst Egmond – Bergen. Het stationsgebouw aan de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee bestaat nog steeds en wordt momenteel gerestaureerd. De lijn naar Egmond werd opgeheven in 1934.


In 2015 kochten Ronald en Alies het pand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Een voormalig stoomtram station werd in het verleden omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …


UPDATE 22 september 2021: Het dak eraf… Oh nee, valt mee de schoorsteen gaat er vanaf. Over een paar weken komt Harmen weer een nieuwe schoorsteen plaatsen. De huidige schoorsteen is na 117 jaar dienst wel aan vervanging toe i.v.m. lekkages. Of we wat gaan stoken in de toekomst? Nee dat niet. Maar het oog wil ook wat toch? En het hoort per slot van rekening wel bij het pand.
Harmen kwam vorige week even om de steiger verder af te bouwen. Daarnaast heeft hij met ons en de omwonenden meegedacht over de hardstenen plaat van Egmond aan Zee. Wij hoeven niet te hakken om deze plaat aan de muur te bevestigen. Fijn voor de omwonenden en uiteraard ook voor onszelf. Harmen heeft daar zijn professionele ideeën op losgelaten. Hij gaat u en ons verrassen in het voorjaar (hoewel wij iets meer weten over zijn idee).
Danny heeft van de week wat glas gezet. Wij vinden het waanzinnig gaaf! U ook?


28 augustus 2021: Hakken en slijpen… en nog meer hakken
Langzaamaan ziet u het pand veranderen. De ramen en deuren worden vervangen om weer de uitstraling van ‘weleer’ te krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn best tijdrovend. Slijpen langs de kozijnen, zodat het werk van firma Stucsteen straks beter tot zijn recht komt. En bogen boven de kozijnen hakken zodat het weer passend is bij de gehele uitstraling van het pand. De bogen moeten met de hand gehakt worden. Daar het een precisieklusje is oftewel een arbeidsintensieve klus. Zelf schrijf ik iets makkelijker dan dat ik hak of slijp, dus Ronald is de spreekwoordelijke Sjaak. Als er geen andere werkzaamheden zijn, dan slijpt en hakt hij alsof het een lieve lust is. Ik kan mij overigens voorstellen dat de buurt blij is, als Ronald even elders aan het werk is.

In het kader van ‘hak gezellig de hele dag door’, hebben we nog een leuke aanvulling naast het plaatsen van de kozijnen gevonden. Je ziet vaak op oude stationsgebouwen de plaatsnaam vermeld staan. Als ik langs zo’n pand met plaatsnaam rij dan is het in mijn beleving vaak een stationsgebouw geweest (lang leve de fantasie). Wij zijn er bijna zeker van dat de plaatsnaam op dit pand niet vermeld stond. Wij hebben het niet kunnen ontdekken op de oude foto’s. Het enige uithangbord wat hier aan de muren hing was een reclamebord van ‘Abdulla Cigarette’. Nu leek het ons wel passend om ook op ons pand de plaatsnaam te vermelden. We hebben een hardstenen plaat laten bewerken en deze gisteren ontvangen (grote dank dan Maes natuursteen!). Dit houdt wel in dat er nog iets meer gehakt moet worden. Zeg zo’n 2.80 bij 50 cm. Kortom Ronald hakt nog even verder …..


15 juli 2021: Buitenzaken en hergebruik
Waar vroeger in de ruimte van de eerste klasse een schouw heeft gestaan, konden we zien aan de blauwdrukken van het pand. Met een beetje fantasie hebben we ook het idee dat de schouw mooi geweest moet zijn.
Bij het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand, zijn we met de fantasie aan de slag gegaan. En hebben naar eigen idee en inzicht weer een schouw teruggebouwd. Deze is zelfs zo goed gelukt dat de voormalige eigenaren dachten dat deze verstopt had gezeten achter een muur.
We zijn al even actief aan de buitenkant van het pand. Voor diegene die met regelmaat voorbij komen kunnen de veranderingen goed waarnemen. Bij de voorbereidingen om met de tijd een tijdelijke vaste steiger te kunnen plaatsen moest een schuine helling tegen het pand bij de aanbouw gelijk getrokken worden met de stoep. Daarbij kwamen we onderaan de muur van de aanbouw toch wel iets opmerkelijks tegen. Een paar prachtige geglazuurde stenen die vroeger hoogstwaarschijnlijk onderdeel waren van die hele mooie schouw. Best hip dat hergebruik voor die tijd dat de aanbouw geplaatst werd, iets wat nu echt “in” is.
De kozijnen die we momenteel aan het plaatsen zijn, zijn helaas niet van de “hergebruik ” afdeling. De meeste kozijnen waren in dermate slechte conditie, of ooit vervangen voor kunststof kozijnen, dat wij de oude kozijnen hebben laten namaken. Langzaamaan ziet u het pand veranderen vanwege het weghalen van de oude stuclaag en het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Zelf zijn we laaiend enthousiast over de veranderingen, en gezien de vele duimpjes die we tegenwoordig spontaan krijgen van omstanders denk ik niet dat wij de enigen zijn.


Februari 2021: Zichtbare bezigheden
Waar we heel lang hebben zitten dubben over wat te doen met de buitenzijde van het pand, konden we destijds niet ander kiezen dan voor steenstrips, zodat het pand weer de uitstraling kreeg van toen het gebouwd was.
De tekeningen en het plan waren ingediend bij de gemeente, en de vergunning was afgegeven. Het advies om weer de bogen boven ramen en deuren terug te brengen in het nieuwe plan werden uiteraard meegenomen. We zaten alleen met een paar dilemma’s als het ging om details. Zoals het “trappetje” in de toren van de voorgevel aan de Pieter Schotsmanstraat-kant… Hoe laat je steenstrips vloeiend overlopen in het “trappetje”? En de kleur van de steenstrip kwamen we ook niet helemaal uit. Het was een gevoel van “het mot maar”, terwijl het best een uitgave is.
Op 18 oktober j.l. plaatste we een bericht op deze pagina en werden we door een volger gewezen op de firma www.stucsteen.nl n.a.v. onze keuze voor de steenstrip. Na een blik op de website van deze firma te hebben geworpen, hebben we contact gezocht en hebben het werk mogen aanschouwen van deze onderneming. We zijn om! De steenstrips zijn van de baan en Stucsteen gaat ons pand “vernieuwen”. Harmen, de eigenaar van stucsteen, wordt de Rembrandt onder de stukadoors genoemd. Zijn bedrijf wordt ingezet bij het opknappen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden van/aan monumentale panden. Het kan overigens betekenen dat er een wijziging of aanpassing van onze vergunning geregeld moet worden, maar het kan niet anders dat ook de gemeente hier enthousiast van wordt. In afwachting van de goedkeuring van onze (iets) gewijzigde plannen versus de goedkeuring van de gemeente, zijn wij wel aan de slag gegaan, wat u misschien niet ontgaan is.
Wat ons te doen staat voor september a.s. is dat de oude stuclaag verwijderd wordt. Een leuke klus? Nee! Nuttig wel, want dit betekent dat de nieuwe stuclaag die aangebracht gaat worden beter hecht. Nieuwe stuclaag? Ja: er wordt een nieuwe stuclaag aangebracht in de kleur van de baksteen. In deze laag worden voegen gesneden en deze worden ook gevoegd. wat inhoudt dat we weer de uitstraling van vroeger krijgen.
We zijn begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag, zoals velen van u al hebben kunnen zien. Voor diegene die het niet hebben gezien, zie foto’s. Het verschil valt nu al flink op (en we hebben nog vele meters te maken). Van een afstand ziet het er echt gaaf uit, van dichtbij ook, alleen zie je dan dat de stenen flink gehavend zijn (voordat de eerste “witte” stuclaag aangebracht werd, zijn alle stenen bewerkt, zodat de stuclaag beter hechtte). De komende tijd zullen we ons niet vervelen, we hebben nog zo’n 447 m2 te gaan. Voor de omwonenden: Sorry voor de overlast, we gunnen u een prachtig uitzicht, dit gaat alleen gepaard met flinke herrie.


December 2020: Ruimte 1ste klasse
We zijn in afwachting van een offerte voor de bekleding van de buitenzijde van het pand. Mocht dit binnen ons budget passen, dan zullen we het pand aan de binnenzijde isoleren. Mocht het te begrotelijk zijn, dan kiezen we voor een steenstrip en zal het pand vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Zodra we dit weten, kunnen we de kozijnen gaan plaatsen. Tot die tijd moeten we ons binnenshuis vermaken.
Op de blauwdruk kunnen we zien dat de 1e klasse voorzien was van lambrisering. We vermoeden dat dit van houten panelen gemaakt is. Omdat het bij een vermoeden en fantasie blijft, meenden we om wel een lambrisering terug te plaatsen. Alleen hebben we ervoor gekozen om dit met geglazuurde tegels te doen. Dit soort tegels hebben we ook gebruikt voor de schouw.
Met flink wat puzzel, snij- en plakwerk ziet het er in onze ogen best heel leuk uit.


November 2020: 32 nieuwe kozijnen
Het lijkt niet zoveel als je de ingepakte pakketten ziet, maar het zijn toch echt 32 kozijnen.
Alles is alvast in de grondkleur gespoten, dus als we gaan plaatsen dan heb je meteen een aardig beeld van het eindresultaat. De gele kleur zal als het geheel geschilderd is, iets minder heftig zijn.
De deurkozijnen hebben een waanzinnige hoogte en zijn geleverd met hardstenen onderdorpel. Onderaan de stijlen zit ook hardsteen. Een flink gewicht dus. Maar met hulp van heel wat spierbundels hebben de kozijnen een “tijdelijk” plaatsje gekregen her en der in huis.
Het glas zal binnenkort ook geleverd worden, dus dan kunnen we gaan plaatsen.


Oktober 2020: Toegang tot tweede klasse
Toen we in 2015 dit pand kochten, was het in gebruik als woonhuis. Op begane grond was de winkel met aangrenzend de woonkamer. Vanuit de woonkamer liep je de keuken in met rechts de badkamer en links de slaapkamer. Allemaal keurig verdeelde ruimtes. Vanuit de woonkamer was er geen zicht op de winkelruimte of slaapkamer, dit waren aparte afgesloten ruimtes.
Bij het strippen van de woonkamer kwamen we erachter dat er vroeger wel zicht was op de voormalige winkelruimte. Een doorkijk luikje voor als er “volk” in de winkel kwam en een toegangsdeur naar de winkel om de mensen te bedienen. Het luikje en de deur waren er vermoedelijk niet in de tijd dat station nog gewoon station was.
De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer was een “blinde” muur. In de muur zat een klein nisje waar ooit een mooi Maria beeldje pronkte. Bij het kaal maken van deze muur ontdekte we dat er een bijzonder detail bewaard was gebleven van het Stoomtram station. Namelijk de toegangsdeur van de tweede klasse, met aan beide zijden de originele raampjes. Jarenlang achter de muren verstopt kwamen deze pronkstukken weer tevoorschijn. Een soort van dankbaar gevoel dat dit bewaard was gebleven.
Ergens is er een moment geweest dat de buitenzijde van het pand gestuct werd, misschien wel toen het Stoomtram Station in 1934 stopte met zijn activiteiten? De oude nog zichtbare stuclaag zit rondom het hele pand. De staat hiervan is ronduit slecht. We hadden er al voor gekozen om deze laag te verwijderen om het oude pand meer terug te brengen naar oorspronkelijke staat. Alleen heeft men destijds de stenen bewerkt om de stuclaag aan te kunnen brengen, waardoor het uiterlijk van het pand wel een deuk heeft opgelopen. In de toekomst zullen we de muren aan de buitenzijde voorzien van steenstrips zodat we toch weer de uitstraling van heel vroeger krijgen.
Dat brengt ons weer terug naar de binnenzijde, vroeger buitenzijde van het pand (snapt u het nog?). Aan de zijde waar vroeger de toegangsdeuren zaten voor kantoor (kaartjes verkoop) en toegang eerste en tweede klasse is later een aanbouw gekomen. In de aanbouw was o.a. de slaapkamer en het achterste deel van de winkel. Vanuit de slaapkamer richting woonkamer gezien was vroeger de toegang tot de tweede klasse. Deze muren waren van oorsprong buitenmuren en bedekt met een stuclaag. Om een klein beetje in het gevoel van vroeger te komen hebben we deze stuclaag verwijderd. Zelf vinden we het een prachtig resultaat en willen dit ook op deze manier behouden. Dat de stenen bewerkt zijn is jammer, maar het is niet “aars”. Wij worden blij van dit soort kleine resultaten.


Maart 2020: Werkzaamheden in de voormalige wachtruimte 1e klasse / groentewinkel De Boer/ sporthuis Visser.
Toen het station nog station was werd er onderscheid gemaakt. Betaalde je iets meer geld voor een treinkaartje (een ritje 1e klasse) dan kon je plaatsnemen in de wachtruimte 1e klasse. De ruimte zal t.o.v. de wachtruimte 2e klasse vast iets luxer geweest zijn, als we de blauwdruk bekijken. De schouw net iets mooier en grootser, de panelen iets fraaier en misschien wel stoelen i.p.v. bankjes. Dit laatste weten we niet, want helaas bestaan er geen foto’s van de binnenzijde van het station. Dus met een flinke dosis fantasie knappen we deze ruimte op.
Op het moment dat de voormalige wachtruimte omgebouwd werd tot winkel, is het raam aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde vervangen voor een deur met daarnaast een raam. Dus de ingang/toegang is verplaatst van de ene naar de andere zijde van de ruimte. Vele jaren later is een magazijn aangebouwd, waar vroeger de toegang 1e en 2e klasse zat (Op oude foto’s zie je het balkon, daaronder zaten deze toegangen. Leuk detail is dat de kraaldelen onder dat balkon bewaard zijn gebleven en nog op dezelfde plek zitten).
In de tijd dat de sportwinkel hier gevestigd was, maakte zij gebruik van de voormalige wachtruimte en het daarachter gelegen magazijn. Dit was 1 lange ruimte, waar ze op de vloer een afbeelding van een hardloopbaan hadden laten maken.
We hebben de ruimtes zelf weer in tweeën opgedeeld. Het voormalig magazijn dient nu als slaapvertrek, met daarachter een badkamer. En nu zijn we invulling aan het geven aan de oude wachtruimte. De toegangsdeur vanaf de Pieter Schotsmanstraat hebben we verplaatst, zodat deze recht onder het raam van de 1e etage zit. Het raam welke ernaast zat is weggehaald. We hebben weer een schouw teruggeplaatst en de ruimte wordt stuc-klaar gemaakt. Helaas moeten we vanwege brandveiligheid i.c.m. de hotel-functie die we hebben verkregen op het pand, het prachtige cassetteplafond weer bedekken (gelukkig hebben we de foto’s nog…).


Met dank aan Ronald en Alies. Tekst en foto’s van https://www.facebook.com/stoomtramstation

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond

Meer 'Rechter kolom':

Vos betrapt

24 september 2021

Op jacht naar?

Dat de vos regelmatig in woonwijken opduikt tegenwoordig is bekend. Toch kijk je er nog van op als deze door je eigen tuin loopt aan de Watertorenweg.

Zestig jaar getrouwd

24 september 2021

Bruidspaar Jelly en Johan Imming

Hij is nog maar twee weken onze burgemeester maar je ziet hem overal opduiken; Lars Voskuil. Afgelopen woensdag ging hij in Egmond aan den Hoef op bezoek bij het echtpaar Imming vanwege hun 60-jarig huwelijk.

De zaalvoetbal wieg in de Hoef

24 september 2021

Sprenkeling Boys ging later op in White Stones

Van 1970 tot en met 1972 kende Zeevogels een zaalvoetbalafdeling. Daaruit ontstond Sprenkeling Boys dat zelfstandig ging opereren. De foto is uit die beginjaren. Staand van links naar rechts: Henk Sterk (eigenaar Rode Hert), Arie Heddes, Aad Dekker, Jan de Raadt, Gerard de Raadt, Andre Jong, Herman Belleman, Clemens Klijbroek, Wil Tromp, Wil van de Wissel, Erik Bout, Nico Imming, Cees de Waard, Nico Groot, Menno Mors en Jan Sprenkeling (sponsor). Voorste rij: Jan Groot, Jan de Waard, Wil Kastanje, Ton de Waard, Rick Groot en Ko Groot.

Auto op de kop in sloot

20 september 2021

Inzittenden komen er goed vanaf met een nat pak

Zaterdagavond is een auto op zijn kop in de sloot beland ter hoogte van de rotonde bij Bedrijventerrein ‘de Weidjes’ in Egmond aan den Hoef. De bestuurder wilde keren maar parkeerde zijn voertuig in de sloot. Gelukkig konden de chauffeur en zijn passagier zelf uit de auto klimmen. Na inspectie van de opgetrommelde ambulancebroeders konden de onfortuinlijke automobilisten weer naar huis. De auto werd door een berger uit de sloot gehaald en afgevoerd.

Andrea Rijtema

24 september 2021

Heerlijk rustig in doîn!

Andrea maakte op zondag 19 september een kort rondje langs de lankies van de noordduinen. Zij gaf deze serie de titel 'Heerlijk rustig in doîn!' mee.

Boksclub Pettit 50 jaar

17 september 2021

Gemaakt in 2014

Filmpje 7 jaar geleden gemaakt ter ere van het 50 jarig bestaan van Boksclub Pettit. In 1964 opgericht door Ken Pettit. 

Brand bij grote zaal Het Rode Hert

16 september 2021

Gevolgen hadden veel groter kunnen zijn

'De grote zaal van het voormalige Rode Hert aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef is aan een ramp ontsnapt.' Dat is de overtuiging van Margreth van Ham. Zij is de onderneemster die daar momenteel de pop-up winkel By Mar bestiert. 

Word ook FliereFluiter

17 september 2021

Lekker toneel spelen

FliereFluiters Toneel is een amateurtoneelvereniging opgericht in 1946 te Egmond aan Zee. Zij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden maar dit jaar is dat nog belangrijker geworden. Ze hebben namelijk meer rollen te verdelen dan dat er spelers zijn. Dus vind jij het leuk om toneel te spelen of ken je iemand die dit leuk vind? Neem dan snel contact met ze op via [email protected] of 06 – 238 136 22 en wie weet zien ze je maandag al!

Wie bezit dit schilderij?

17 september 2021

Annelies Goutier wil graag haar eigen portret alsnog kopen

Zij schrijft: Ik ben vroeger als ongeveer 10 jarig kind geschilderd door de Egmondse kunstschilder Bob Denneboom. Helaas door omstandigheden konden mijn ouders het niet kopen maar hebben gelukkig wel bijgaande foto. Nu kwam ik erachter dat het in juni aangeboden was op een veiling. Jammer genoeg was de veiling al gesloten. Ik heb van alles geprobeerd maar het is nog niet gelukt om het te kopen. Vandaar deze oproep. Hopelijk herkent iemand het schilderij en weet waar het nu is. Tips? Mail even naar: [email protected]

Team van de week

17 september 2021

Egmondia 1 uit 1980

Vorige week werd Jan Wijker bij Egmondia gehuldigd omdat hij maar liefst 40 jaar verzorger is bij zijn club. Op deze teamfoto staat Jan maar ook zijn voorganger en leermeester Jan Zwart nog.

De Watertoren van Egmond

24 september 2021

Opgeblazen in september 1969

Wie zich afvraagt waarom de sporthal eigenlijk De Watertoren heet en de straat de Watertorenweg hoeft uiteraard niet lang na te denken: ooit stond daar een watertoren.

Buurtschap ’t Woud

17 september 2021

Het bos van Wimmenum

't Woud is gelegen tussen Wimmenum en Bergen/Bergen Binnen, tussen het bos langs de duinrand en de polder van Wimmenum. De plaats werd in de 11e eeuw Wymnemmerwalt genoemd en in de 12e eeuw Wymnerwolt; beide namen zijn verwijzingen naar het woud van Wimmenum.

De Kippenbrug

17 september 2021

Zo uit een sprookje ...

Het fietspad door de polder richting Heiloo heb ik zelf vier jaar lang, op weg naar school, bereden. In die tijd, zo rond 1977, was ‘de Kippenbrug’ veel steiler. Je moest echt even vaart maken om erop en erover te komen. Zeker tegen wind in. Het huidige ‘nieuwe’ exemplaar is een stuk gebruiksvriendelijker. Marian Zwaan maakte een sfeervolle foto van 'de Kippenbrug’.

Sjef Kenniphaas

17 september 2021

Dinsdag 14 september

Sjef bezocht het strand en maakte de volgende opmerking: "Heerlijk weer vandaag".

Naar Volendams voorbeeld

17 september 2021

Met een knipoog ... het stadion van FC Egmond

De nieuwe Egmondse voetbalfusieclub ‘FC Egmond’ heeft ambitieuze plannen voor de nabije toekomst. De samensmelting van Egmondia, Sint Adelbert en Zeevogels heeft een ontwerp laten maken voor een nieuw nog te bouwen stadion. De plannen voor de nieuwe thuishaven zien er bijzonder uit. 'We willen van onze nieuwe thuishaven het gezelligste complex van Nederland maken. Zeg maar het laagdrempelige alternatief voor AZ en FC Volendam', zo schrijft FC Egmond op de clubsite. De voorlopige werknaam voor het mogelijke nieuwe stadion is ‘De Egmonder Pinck’. Wie naar de eerste tekeningen kijkt begrijpt waar die werknaam vandaan komt. Het plan is om het nieuwe stadion het uiterlijk van een schip te geven. Dit uiteraard vanwege de innige band die Egmond met het water heeft (Noordzee, Hoevervaart en Egmonder Binnenvaart). ‘FC Egmond’ benadrukt met klem dat er nog niets besloten is en dat de plannen zich nog volop in de onderzoeksfase bevinden.

Vakantie vieren in ‘Leukste Huis Egmond’

17 september 2021

Egmonds leukste volgens de eigenaren ....

Er zijn heel veel accommodaties te huur in Egmond om vakantie te vieren. Bart en Els hebben het ‘lef’ om dat van hen, even buiten Egmond aan den Hoef, ‘Leukste Huis Egmond’ te noemen. Wat bieden zij dan aan? En wat kost het …..

Diamanten huwelijk Lenie en Ken Pettit

17 september 2021

Egmonds paar viert 60-jarig jubileum

Het zijn BE'ers: Bekende Egmonders, Ken en Lenie Pettit. Op 13 september 1961 traden ze in het huwelijk en het 60-jarig jubileum vierden ze dus afgelopen week. Ze werden daarbij verrast met een bezoekje van de kersverse burgemeester.

Strandhuisjes naar de winterstalling

10 september 2021

Zware trekkers tussen de badgasten

In de eerste week van september werden we alsnog verrast met een paar mooie zomerse dagen. Ondertussen ging het werk op het strand gewoon door. De mannen (en vrouwen?) van M. Gul Egmond reden af en aan met de strandhuisjes, op weg naar de winterstalling. Voorzichtigheid was geboden voor de chauffeurs met die grote, zware trekkers en dito vracht op de karren. Recreërende badgasten  hebben niet altijd oog voor het gemotoriseerde verkeer op het strand .... 

Inloopsoos georganiseerd door CréActief was gezellige bijeenkomst

10 september 2021

In samenwerking Dorpshuis Hanswijk

Bekende gezichten en minder bekende gezichten kwamen in het dorpshuis bijeen op dinsdag 7 september tijdens de eerste inloopsoos. ‘We hebben het gemist’, werd er gezegd en ‘wat fijn dat het er weer is’. Sommigen hadden zelf een spelletje meegenomen, maar er lagen ook veel verschillende spelletjes klaar om gebruikt te worden. Ter hernieuwde kennismaking was deze keer de koffie gratis en werd bij de koffie op chocolade getrakteerd door Chocolate Experience Heiloo. Met een borreltje werd geproost op het nieuwe begin en een hartig hapje ging rond. Dit alles werd zeer gewaardeerd door de aanwezigen. Er werd gelachen en fanatiek gespeeld. Ook was er gelegenheid om het wel en wee van afgelopen tijd met elkaar te bespreken. De drie vrijwilligers die er deze keer allemaal waren, vonden al snel hun draai tussen de mensen en het verzorgen van de koffie en een glaasje. Verschillende keren werd er gezegd dat er meer bekendheid aan gegeven moest worden, want men vermoedde dat er meer mensen wilden komen, maar nog niet op de hoogte waren. Daarom, als u dit leest, hoort zegt het voort: Elke dinsdagmiddag, van 14.00 uur tot ongeveer 16.00-16.30 uur de inloopsoos in het dorpshuis De Hanswijk. Een bijdrage van € 2,50 wordt gevraagd voor de koffie of thee. Overige consumpties zijn voor uw eigen rekening. Komt u eens een kijkje nemen?

Overzicht september 1961

10 september 2021

Wat speelde er in Egmond 60 jaar terug?

Onder andere: Het seizoen loopt af, burgerlijke stand overzicht, laatste dag Historische tentoonstelling in de Slotkapel, teveel rietgewas in de Slotgracht, verkeersagent voor duinafgraving aangesteld, Egmonds tweede bloemenshow, nieuwe kostuums voor Eensgezindheid, Zeevogels nieuws, Egmondzeeër reddingsbrigade, 50 jarig huwelijk bruidspaar Hopman – Duinmeijer, Egmondia Nieuws

Onfortuinlijke kitesurfer opgepikt door KNRM

10 september 2021

Door materiaalpech gestrand, maar al 4 kilometer uit de kust

De vrijwillige bemanning van de KNRM stations Egmond aan Zee & Wijk aan Zee kregen aan het begin van de donderdagavond een alarmmelding over een kitesurfer die in problemen zou zijn ter hoogte van Castricum.

De een zijn dood…

10 september 2021

Zo'n spinnenweb in je tuin is toch wel een bijzonder fenomeen. Die spin zit er tenslotte niet voor niets, die wil graag eten hebben. In dit geval was de wesp de klos... Tja.

Yvonne Munnik

10 september 2021

Woensdag 8 september

Yvonne Munnik: " Wat een prachtige avond. Zonsondergang volgens het boekje. Egmond aan Zee".

Kerk te koop in Egmond aan Zee

10 september 2021

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen met Parochiegebouw

Op 1 september 2019 werd de laatste dienst er gehouden. Twee jaar terug dus. En nu stond het 'zo maar ineens' op FUNDA te koop: Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen met Parochiegebouw, Wilhelminastraat 12-14, 1931 BR Egmond aan Zee Egmond aan Zee, Prijs op aanvraag. De RK kerk werd in 1905 gebouwd.

Aris Brandaris terug op Radio 80

10 september 2021

Iedere zondag van 10 tot 12 uur

Aris Braak, in Egmond ook bekend als Aris Brandaris, komt terug op Radio 80. De radiomaker was er een tijdje uit met stemband problemen en omdat zijn vrouw Ank in juli overleed. Aris is weer blij om wat voor zijn trouwe luisteraars te kunnen doen met ingang van zondag 12 september. Sinds 1980 is hij bij ‘zijn’ zender betrokken. De uitzending van 'De Ronde van de kust en duinstreek' op Radio 80 is op zondag van 10.00 tot 12.00 uur.

Ooit waren daar bloembollen, nu een woonwijk

10 september 2021

Herenweg nu ingang naar nieuwe wijk

Ooit waren er velden met bloembollen van de familie de Waard. tegenwoordig is het de ingang naar de nieuwe wijk in Egmond aan den Hoef. Geen bloem(bol) meer te zien.

Gezin Zwaan zoekt onderdak voor kroost

10 september 2021

Kinderen wonen allemaal nog thuis

We waren ze even uit het oog verloren, het gezin Zwaan, maar ze zijn er nog. Sterker nog, het hele gezin is nog compleet: vader moeder en zeven kinderen. En die wonen allemaal nog thuis.

Soort zoekt soort

10 september 2021

Zeevogel brengt bezoek aan Sportpark Hogedijk

Een aandachtige toeschouwer onlangs bij een thuiswedstrijd van het eerste elftal van VV Zeevogels. Een Zeevogel bracht een corona proof bezoek aan het complex aan de Hogedijk. Hoog en droog zat de vogel op de punt van een vlaggenmast te kijken hoe zijn of haar favorieten het ervan afbrachten. Of was het op zoek naar het opgezette exemplaar dat al decennia lang in de kantine hangt?

Team van de week

11 september 2021

ZVV Café Tervoort uit 1975

Bij het zaalvoetbalteam van ZVV Café Tervoort was naast winnen ook een onderling goed gesprek in de 3e helft van belang. Met name in het club-café op de Abdijlaan te Egmond-Binnen. Ook trainen in Dorpshuis de Schulp was 1 keer per week wel gewenst en dan ging het met name om de nabespreking met de beheerder van de Schulp; Gerard Zentveld (Pig). Die bracht ons namelijk de fijne kneepjes bij van het nazitten en bespreken van een 3e helft. En dan ook feestavonden met bijv. een sauna of een bowling en dineren bij de Pilaren in Bergen waren gewoon buitengewoon super mooi en gezellig met elkaar. Wat was dit een fijne tijd en ook zó leerzaam van hoe je dat moest doen en tot hoe laat …

Interview Jannek de Groot – Konijn

10 september 2021

Je bent er mee verweven, met derp

Jannek de Groot - Konijn werd zo'n anderhalf jaar geleden geinterviewd door Nina Stam over (voornamelijk) haar ervaringen in de oorlog. Zij is geboren in 1930 en laat in dit filmpje, van ruim 14 minuten, ook nog eens horen hoe het Derper dialect klinkt zoals het moet klinken.

Oude tijden herleven…

10 september 2021

De strandbus van zoveel jaar terug

Je treft het zo maar, op een mooie zaterdag langs de weg. In dit geval bij PostaanZee voor de deur: hij stond er in volle glorie, de oude NZH-cabriolet strandbus.

Schapen willen ook wel eens wat anders

3 september 2021

Genieten van de Indian Summer

Iedere vrijdag om 12.00 uur spoelt er een flesje aan op het strand van Egmond. Dit keer was het heel wat anders. Een tijdje terug liep er al een kudde schapen op de Boulevard. Maar het kan altijd gekker! Nu veel toeristen naar huis zijn namen deze schapen bezit van het strand. Wat hadden zij daar gedaan? Zandkasteeltjes bouwen? Oefenen voor de Fjoertoer? Kregen ze zwemles? Gingen ze dropjes verstoppen? Zonnen? Pootje baden? Of grazen? Het waren zo maar wat kreten die langs kwamen van omstanders in iedere geval.  Saai is het nooit in Egmond!

Abdijlaan: kloppend hart van Egmond-Binnen

3 september 2021

Inmiddels een stuk rustiger

Daar waar het ooit een bedrijvigheid - letterlijk - van omvang was, zijn nu nog slechts enkele winkels over. De Abdijlaan van Egmond-Binnen was en is het centrum van Egmond-Binnen.

De middenstanders gaan op vakantie

3 september 2021

Bakkers, kruideniers, melkhandelaren, slagers en kappers eind augustus 1961

‘Vroeger’ was het heel normaal dat middenstanders na het zomerseizoen en de schoolvakanties op vakantie gingen en de winkel (tijdelijk) sloten. In het ‘Contact met de Egmonden’ van eind augustus 1961 waren maar liefst 5 advertenties te lezen met aankondigingen hiervan. Vier herenkappers uit Egmond aan Zee, zes kruideniers uit Egmond aan Zee, twee melkhandelaren uit Egmond aan den Hoef, drie groentehandels uit Egmond aan Zee en twee bakkers uit Egmond Binnen informeerden hun klanten wat hen te wachten stond. Leuk om te zien en te lezen!

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug