Deel

Restauratie Stoomtram Station Egmond

Het plaatsnaambord plaatsen

Restauratie Stoomtram Station Egmond

De lijn van Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef naar Alkmaar werd geopend op 21 juli 1905. Zij was tot 1 januari 1918 eigendom van de Stoomtram Maatschappij ‘Egmond – Alkmaar – Bergen’, en werd geëxploiteerd door de HSM, die deze lijn aanvankelijk als een doorgaande stoomtramlijn exploiteerde. Na de ingebruikname van het nieuwe tramstation in Alkmaar werden de aanvankelijk gebruikte stoomtramrijtuigen op de lijn naar Egmond vervangen door lokaaltreinmaterieel en verviel de doorgaande dienst Egmond – Bergen. Het stationsgebouw aan de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee bestaat nog steeds en wordt momenteel gerestaureerd. De lijn naar Egmond werd opgeheven in 1934.


In 2015 kochten Ronald en Alies het pand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Een voormalig stoomtram station werd in het verleden omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …


13 januari 2022; Het plaatsnaambordTekst door Alies – De kers (die er nooit op gezeten heeft) op de taart (die nog niet af is). Op onze to-do-list, door onszelf bedacht, stond vandaag het plaatsen van het plaatsnaambord aan de gevel. Het feit dat dit bord van hardsteen is gemaakt, 2.80 lang 50 cm hoog en 4 cm dik, heeft bij ons de nodige hoofdbrekens opgeleverd (al dan niet met slapeloze nachten). Hoe gaan we zo’n zware plaat omhoog krijgen; kun je de plaat zonder dat je het ziet borgen; houdt het dak het gewicht van plaat + middelen + mankracht en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mankracht en middelen ingeschakeld om de klus te klaren. De voorbereidingen van het uithakken van de gevel had Ronald vorige week af kunnen strepen van zijn to-do-list. Gisteren hebben we steunen geplaatst en voorbereidingen getroffen om de klus voor vandaag zo spoedig mogelijk te kunnen laten verlopen. Je wil namelijk niet dat je de plaat onnodig vaak om moet zetten of verplaatsen.
Met de al-ler-laat-ste voorbereidingen en nog even een kop koffie voor de moed, hebben we uiteindelijk deze klus tot een goed einde kunnen brengen. En al zeggen we het zelf: maar wat is dit gaaf geworden! Grote dank aan Frans, Pascal en Richard die ons enorm geholpen hebben.


5 december 2021; Gemeentearchieven: Bij het speuren in de gemeentearchieven naar informatie over ons pand heeft ons dit leuke en waardevolle kennis opgeleverd. We hebben inzage gekregen over het ‘wel en wee’ van het pand. In de archieven zijn de vergunningen terug te vinden, vanaf de start van de bouw van het station. De latere aanpassingen/verbouwingen zijn hier ook vastgelegd. Het geeft ons informatie over wanneer welke aanpassing/verbouwing ongeveer heeft plaatsgevonden. Naast de afgegeven vergunningen zijn ook de blauwdrukken en bouwtekeningen in het archief opgeslagen.
De blauwdrukken van het pand en het spoor ontvingen wij bij de aankoop van het pand. De blauwdruk van het pand is een document waar we voorzichtig mee om moeten gaan, daar deze bijna uit elkaar valt bij het openen. Omdat wij met grote regelmaat een blik wilden werpen op de blauwdruk (vanwege het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand) hebben we de blauwdruk op ware grote af laten drukken op een kunststof plaat. Het origineel is als het ware met pensioen en kan van zijn/haar oude dag genieten.
Bij al dat zoeken naar informatie stuitte wij ook op een blauwdruk in de archieven die wij niet in ons bezit hebben. Het betreft de blauwdruk van de locomotievenloods. Hoe gaaf is dat! Volgens ons is er niet echt een foto van het aanzicht van deze loods, dus moeten we het doen met de foto’s waar een deel van de loods op afgebeeld staat. Waarschijnlijk is de loods in het jaar 1962 verwijderd, om er een opslagplaats voor terug te plaatsen (volgens de informatie uit de archieven).
We vinden het geweldig en zijn blij dat we deze informatie hebben gevonden en delen het graag met u als lezer.


27 oktober 2021; Opknappertjes …. We beschikken over aardig wat oud bouwmateriaal dat grotendeels uit dit pand komt. Ook is er wel wat materiaal aanwezig wat niet van oorsprong uit dit pand komt, maar waar dit dan wel vandaan is gekomen is voor ons onbekend. We laten dit voorlopig staan zodat we het nog eens kunnen gebruiken voor “je weet maar nooit”.
Nu de 3 raamkozijnen aan de Voorstraat geplaatst zijn, kunnen we twee van de 3 oude kozijnen opknappen en weer terugplaatsen naast de toegangsdeur van de 2e klasse-ruimte. In die kozijnen hoort nog een raamwerk. We wisten met zekerheid dat we deze nog wel tussen al het oude bouwmateriaal hadden staan, maar waar. Al het materiaal ligt in de oude kolenloods opgeslagen. Aangezien dit best een flinke ruimte is, hebben we deze dan ook gevuld met oude en nieuwe “meuk”, waardoor je het overzicht enigszins kwijtraakt (en dan heb ik het maar niet over de hink/stap/sprong om de ruimte te betreden).
Goed, om een raamwerk op te kunnen knappen moet je het eerst zien te vinden. Dus de ruimte ordenen. En zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik van de opruimafdeling dus was ik in dit geval de spreekwoordelijke Sjaak. Het heeft even geduurd, maar ik heb het aardig overzichtelijk voor ons zelf kunnen krijgen. Iemand met een winkel in tweedehands bouwmaterialen zou jaloers zijn op onze verzameling, maar dat terzijde. Mijn missie is geslaagd, want ik heb gevonden waar we op zoek naar waren.
Dus nu kunnen we aan de slag met het opknappen van de oude raamkozijnen, zodat de toegang 2e klasse met de tijd weer compleet is.


15 oktober 2021: Muurafdekkers plaatsen: De volgende klus stond op ons lijstje (nou ja hele waslijst kan ik wel schrijven). We hebben een beginnetje gemaakt om de muurafdekkers te plaatsen. De “toren” beklimmen met granieten muurafdekkers van 1 meter lang is best een uitdaging. Zelf durf ik maar een stukkie de ladder op, dus een klusje op Ronald zijn lijstje. Zelf ben ik van de opruimdienst, dus de taken zijn eerlijk verdeeld hier. Ook de fotografie hebben we vandaag verdeeld. Ik heb wat foto’s geschoten vanaf de ladder en Ronald vanaf het hoogste punt van ons dak.
Vandaag is ook de schilder begonnen met zijn klus. Alle kozijnen waren geleverd in de grondverf (ziet er op zich al leuk uit) maar hebben nu wel een beetje extra zorg nodig. Dus met een mooi “likkie” verf kunnen ze er voorlopig tegenaan.


22 september 2021: Het dak eraf… Oh nee, valt mee de schoorsteen gaat er vanaf. Over een paar weken komt Harmen weer een nieuwe schoorsteen plaatsen. De huidige schoorsteen is na 117 jaar dienst wel aan vervanging toe i.v.m. lekkages. Of we wat gaan stoken in de toekomst? Nee dat niet. Maar het oog wil ook wat toch? En het hoort per slot van rekening wel bij het pand.
Harmen kwam vorige week even om de steiger verder af te bouwen. Daarnaast heeft hij met ons en de omwonenden meegedacht over de hardstenen plaat van Egmond aan Zee. Wij hoeven niet te hakken om deze plaat aan de muur te bevestigen. Fijn voor de omwonenden en uiteraard ook voor onszelf. Harmen heeft daar zijn professionele ideeën op losgelaten. Hij gaat u en ons verrassen in het voorjaar (hoewel wij iets meer weten over zijn idee).
Danny heeft van de week wat glas gezet. Wij vinden het waanzinnig gaaf! U ook?


28 augustus 2021: Hakken en slijpen… en nog meer hakken
Langzaamaan ziet u het pand veranderen. De ramen en deuren worden vervangen om weer de uitstraling van ‘weleer’ te krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn best tijdrovend. Slijpen langs de kozijnen, zodat het werk van firma Stucsteen straks beter tot zijn recht komt. En bogen boven de kozijnen hakken zodat het weer passend is bij de gehele uitstraling van het pand. De bogen moeten met de hand gehakt worden. Daar het een precisieklusje is oftewel een arbeidsintensieve klus. Zelf schrijf ik iets makkelijker dan dat ik hak of slijp, dus Ronald is de spreekwoordelijke Sjaak. Als er geen andere werkzaamheden zijn, dan slijpt en hakt hij alsof het een lieve lust is. Ik kan mij overigens voorstellen dat de buurt blij is, als Ronald even elders aan het werk is.

In het kader van ‘hak gezellig de hele dag door’, hebben we nog een leuke aanvulling naast het plaatsen van de kozijnen gevonden. Je ziet vaak op oude stationsgebouwen de plaatsnaam vermeld staan. Als ik langs zo’n pand met plaatsnaam rij dan is het in mijn beleving vaak een stationsgebouw geweest (lang leve de fantasie). Wij zijn er bijna zeker van dat de plaatsnaam op dit pand niet vermeld stond. Wij hebben het niet kunnen ontdekken op de oude foto’s. Het enige uithangbord wat hier aan de muren hing was een reclamebord van ‘Abdulla Cigarette’. Nu leek het ons wel passend om ook op ons pand de plaatsnaam te vermelden. We hebben een hardstenen plaat laten bewerken en deze gisteren ontvangen (grote dank dan Maes natuursteen!). Dit houdt wel in dat er nog iets meer gehakt moet worden. Zeg zo’n 2.80 bij 50 cm. Kortom Ronald hakt nog even verder …..


15 juli 2021: Buitenzaken en hergebruik
Waar vroeger in de ruimte van de eerste klasse een schouw heeft gestaan, konden we zien aan de blauwdrukken van het pand. Met een beetje fantasie hebben we ook het idee dat de schouw mooi geweest moet zijn.
Bij het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand, zijn we met de fantasie aan de slag gegaan. En hebben naar eigen idee en inzicht weer een schouw teruggebouwd. Deze is zelfs zo goed gelukt dat de voormalige eigenaren dachten dat deze verstopt had gezeten achter een muur.
We zijn al even actief aan de buitenkant van het pand. Voor diegene die met regelmaat voorbij komen kunnen de veranderingen goed waarnemen. Bij de voorbereidingen om met de tijd een tijdelijke vaste steiger te kunnen plaatsen moest een schuine helling tegen het pand bij de aanbouw gelijk getrokken worden met de stoep. Daarbij kwamen we onderaan de muur van de aanbouw toch wel iets opmerkelijks tegen. Een paar prachtige geglazuurde stenen die vroeger hoogstwaarschijnlijk onderdeel waren van die hele mooie schouw. Best hip dat hergebruik voor die tijd dat de aanbouw geplaatst werd, iets wat nu echt “in” is.
De kozijnen die we momenteel aan het plaatsen zijn, zijn helaas niet van de “hergebruik ” afdeling. De meeste kozijnen waren in dermate slechte conditie, of ooit vervangen voor kunststof kozijnen, dat wij de oude kozijnen hebben laten namaken. Langzaamaan ziet u het pand veranderen vanwege het weghalen van de oude stuclaag en het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Zelf zijn we laaiend enthousiast over de veranderingen, en gezien de vele duimpjes die we tegenwoordig spontaan krijgen van omstanders denk ik niet dat wij de enigen zijn.


Februari 2021: Zichtbare bezigheden
Waar we heel lang hebben zitten dubben over wat te doen met de buitenzijde van het pand, konden we destijds niet ander kiezen dan voor steenstrips, zodat het pand weer de uitstraling kreeg van toen het gebouwd was.
De tekeningen en het plan waren ingediend bij de gemeente, en de vergunning was afgegeven. Het advies om weer de bogen boven ramen en deuren terug te brengen in het nieuwe plan werden uiteraard meegenomen. We zaten alleen met een paar dilemma’s als het ging om details. Zoals het “trappetje” in de toren van de voorgevel aan de Pieter Schotsmanstraat-kant… Hoe laat je steenstrips vloeiend overlopen in het “trappetje”? En de kleur van de steenstrip kwamen we ook niet helemaal uit. Het was een gevoel van “het mot maar”, terwijl het best een uitgave is.
Op 18 oktober j.l. plaatste we een bericht op deze pagina en werden we door een volger gewezen op de firma www.stucsteen.nl n.a.v. onze keuze voor de steenstrip. Na een blik op de website van deze firma te hebben geworpen, hebben we contact gezocht en hebben het werk mogen aanschouwen van deze onderneming. We zijn om! De steenstrips zijn van de baan en Stucsteen gaat ons pand “vernieuwen”. Harmen, de eigenaar van stucsteen, wordt de Rembrandt onder de stukadoors genoemd. Zijn bedrijf wordt ingezet bij het opknappen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden van/aan monumentale panden. Het kan overigens betekenen dat er een wijziging of aanpassing van onze vergunning geregeld moet worden, maar het kan niet anders dat ook de gemeente hier enthousiast van wordt. In afwachting van de goedkeuring van onze (iets) gewijzigde plannen versus de goedkeuring van de gemeente, zijn wij wel aan de slag gegaan, wat u misschien niet ontgaan is.
Wat ons te doen staat voor september a.s. is dat de oude stuclaag verwijderd wordt. Een leuke klus? Nee! Nuttig wel, want dit betekent dat de nieuwe stuclaag die aangebracht gaat worden beter hecht. Nieuwe stuclaag? Ja: er wordt een nieuwe stuclaag aangebracht in de kleur van de baksteen. In deze laag worden voegen gesneden en deze worden ook gevoegd. wat inhoudt dat we weer de uitstraling van vroeger krijgen.
We zijn begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag, zoals velen van u al hebben kunnen zien. Voor diegene die het niet hebben gezien, zie foto’s. Het verschil valt nu al flink op (en we hebben nog vele meters te maken). Van een afstand ziet het er echt gaaf uit, van dichtbij ook, alleen zie je dan dat de stenen flink gehavend zijn (voordat de eerste “witte” stuclaag aangebracht werd, zijn alle stenen bewerkt, zodat de stuclaag beter hechtte). De komende tijd zullen we ons niet vervelen, we hebben nog zo’n 447 m2 te gaan. Voor de omwonenden: Sorry voor de overlast, we gunnen u een prachtig uitzicht, dit gaat alleen gepaard met flinke herrie.


December 2020: Ruimte 1ste klasse
We zijn in afwachting van een offerte voor de bekleding van de buitenzijde van het pand. Mocht dit binnen ons budget passen, dan zullen we het pand aan de binnenzijde isoleren. Mocht het te begrotelijk zijn, dan kiezen we voor een steenstrip en zal het pand vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Zodra we dit weten, kunnen we de kozijnen gaan plaatsen. Tot die tijd moeten we ons binnenshuis vermaken.
Op de blauwdruk kunnen we zien dat de 1e klasse voorzien was van lambrisering. We vermoeden dat dit van houten panelen gemaakt is. Omdat het bij een vermoeden en fantasie blijft, meenden we om wel een lambrisering terug te plaatsen. Alleen hebben we ervoor gekozen om dit met geglazuurde tegels te doen. Dit soort tegels hebben we ook gebruikt voor de schouw.
Met flink wat puzzel, snij- en plakwerk ziet het er in onze ogen best heel leuk uit.


November 2020: 32 nieuwe kozijnen
Het lijkt niet zoveel als je de ingepakte pakketten ziet, maar het zijn toch echt 32 kozijnen.
Alles is alvast in de grondkleur gespoten, dus als we gaan plaatsen dan heb je meteen een aardig beeld van het eindresultaat. De gele kleur zal als het geheel geschilderd is, iets minder heftig zijn.
De deurkozijnen hebben een waanzinnige hoogte en zijn geleverd met hardstenen onderdorpel. Onderaan de stijlen zit ook hardsteen. Een flink gewicht dus. Maar met hulp van heel wat spierbundels hebben de kozijnen een “tijdelijk” plaatsje gekregen her en der in huis.
Het glas zal binnenkort ook geleverd worden, dus dan kunnen we gaan plaatsen.


Oktober 2020: Toegang tot tweede klasse
Toen we in 2015 dit pand kochten, was het in gebruik als woonhuis. Op begane grond was de winkel met aangrenzend de woonkamer. Vanuit de woonkamer liep je de keuken in met rechts de badkamer en links de slaapkamer. Allemaal keurig verdeelde ruimtes. Vanuit de woonkamer was er geen zicht op de winkelruimte of slaapkamer, dit waren aparte afgesloten ruimtes.
Bij het strippen van de woonkamer kwamen we erachter dat er vroeger wel zicht was op de voormalige winkelruimte. Een doorkijk luikje voor als er “volk” in de winkel kwam en een toegangsdeur naar de winkel om de mensen te bedienen. Het luikje en de deur waren er vermoedelijk niet in de tijd dat station nog gewoon station was.
De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer was een “blinde” muur. In de muur zat een klein nisje waar ooit een mooi Maria beeldje pronkte. Bij het kaal maken van deze muur ontdekte we dat er een bijzonder detail bewaard was gebleven van het Stoomtram station. Namelijk de toegangsdeur van de tweede klasse, met aan beide zijden de originele raampjes. Jarenlang achter de muren verstopt kwamen deze pronkstukken weer tevoorschijn. Een soort van dankbaar gevoel dat dit bewaard was gebleven.
Ergens is er een moment geweest dat de buitenzijde van het pand gestuct werd, misschien wel toen het Stoomtram Station in 1934 stopte met zijn activiteiten? De oude nog zichtbare stuclaag zit rondom het hele pand. De staat hiervan is ronduit slecht. We hadden er al voor gekozen om deze laag te verwijderen om het oude pand meer terug te brengen naar oorspronkelijke staat. Alleen heeft men destijds de stenen bewerkt om de stuclaag aan te kunnen brengen, waardoor het uiterlijk van het pand wel een deuk heeft opgelopen. In de toekomst zullen we de muren aan de buitenzijde voorzien van steenstrips zodat we toch weer de uitstraling van heel vroeger krijgen.
Dat brengt ons weer terug naar de binnenzijde, vroeger buitenzijde van het pand (snapt u het nog?). Aan de zijde waar vroeger de toegangsdeuren zaten voor kantoor (kaartjes verkoop) en toegang eerste en tweede klasse is later een aanbouw gekomen. In de aanbouw was o.a. de slaapkamer en het achterste deel van de winkel. Vanuit de slaapkamer richting woonkamer gezien was vroeger de toegang tot de tweede klasse. Deze muren waren van oorsprong buitenmuren en bedekt met een stuclaag. Om een klein beetje in het gevoel van vroeger te komen hebben we deze stuclaag verwijderd. Zelf vinden we het een prachtig resultaat en willen dit ook op deze manier behouden. Dat de stenen bewerkt zijn is jammer, maar het is niet “aars”. Wij worden blij van dit soort kleine resultaten.


Maart 2020: Werkzaamheden in de voormalige wachtruimte 1e klasse / groentewinkel De Boer/ sporthuis Visser.
Toen het station nog station was werd er onderscheid gemaakt. Betaalde je iets meer geld voor een treinkaartje (een ritje 1e klasse) dan kon je plaatsnemen in de wachtruimte 1e klasse. De ruimte zal t.o.v. de wachtruimte 2e klasse vast iets luxer geweest zijn, als we de blauwdruk bekijken. De schouw net iets mooier en grootser, de panelen iets fraaier en misschien wel stoelen i.p.v. bankjes. Dit laatste weten we niet, want helaas bestaan er geen foto’s van de binnenzijde van het station. Dus met een flinke dosis fantasie knappen we deze ruimte op.
Op het moment dat de voormalige wachtruimte omgebouwd werd tot winkel, is het raam aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde vervangen voor een deur met daarnaast een raam. Dus de ingang/toegang is verplaatst van de ene naar de andere zijde van de ruimte. Vele jaren later is een magazijn aangebouwd, waar vroeger de toegang 1e en 2e klasse zat (Op oude foto’s zie je het balkon, daaronder zaten deze toegangen. Leuk detail is dat de kraaldelen onder dat balkon bewaard zijn gebleven en nog op dezelfde plek zitten).
In de tijd dat de sportwinkel hier gevestigd was, maakte zij gebruik van de voormalige wachtruimte en het daarachter gelegen magazijn. Dit was 1 lange ruimte, waar ze op de vloer een afbeelding van een hardloopbaan hadden laten maken.
We hebben de ruimtes zelf weer in tweeën opgedeeld. Het voormalig magazijn dient nu als slaapvertrek, met daarachter een badkamer. En nu zijn we invulling aan het geven aan de oude wachtruimte. De toegangsdeur vanaf de Pieter Schotsmanstraat hebben we verplaatst, zodat deze recht onder het raam van de 1e etage zit. Het raam welke ernaast zat is weggehaald. We hebben weer een schouw teruggeplaatst en de ruimte wordt stuc-klaar gemaakt. Helaas moeten we vanwege brandveiligheid i.c.m. de hotel-functie die we hebben verkregen op het pand, het prachtige cassetteplafond weer bedekken (gelukkig hebben we de foto’s nog…).


Met dank aan Ronald en Alies. Tekst en foto’s van https://www.facebook.com/stoomtramstation

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond

Meer 'Rechter kolom':

Opgravingen in de jaren ’30

28 januari 2022

Het Slot en de gracht in de Hoef

Liefde bij de fontein - In 1933 verwierf PWN het terrein van het Slot op den Hoef te Egmond, voor een werkverschaffingsproject in de crisistijd. Een archeologische opgraving op het kasteelterrein volgde, onder toezicht van de heer H.J. van Elven, toenmalig PWN-beheerder van het Heemskerkse duingebied. Ook archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden werkten mee aan het blootleggen van materiaal van het kasteel.

Fotografie Rob Glas

28 januari 2022

Egmond op zijn mooist ....

Rob Glas: "Egmond op zijn mooist ....  Al heel wat jaren loop ik langs de kustlijn".

De Veteraan

28 januari 2022

Column van Dorien van Monuta Veerman

“Eens een marinier, altijd een marinier”. Zo sprak een kameraad zijn kameraad toe aan het graf. “Kameraadschap kent geen rang, stand of leeftijd”.

Vernieuw de ring N9 Alkmaar

28 januari 2022

Voor een betere doorstroming

Filmpje van ruim 8 minuten waarin Alexander Janknegt van Qlandex Design uit Heerhugowaard laat zien hoe de Alkmaarse ringweg (N9) beter kan doorstromen. Bij 3 minuut 35 is afslag Egmond in beeld. Aan de oost/zuidzijde zijn een aantal jaren terug alle kruispunten ongelijkvloers gemaakt. De westrand/noorzijde zou/gaat volgen. Kijk en oordeel zelf.

Receptie in Oslo

28 januari 2022

Janny Groot trouwde in 1962 met Bjorn Bjornsen in Oslo. Haar moeder nodigde iedereen uit om op de receptie te komen.

Adelbert VR1 zoekt versterking

29 januari 2022

Ook liefhebbers van gezelligheid op z’n tijd

Voor ons damesvoetbalteam bij Adelbert zijn we hard op zoek naar nieuwe leden! We zijn met een leuke groep meiden die graag beter wil worden en daarnaast ook liefhebbers zijn van gezelligheid op z’n tijd. Daarom hierbij een oproep voor meiden in de omgeving, met of zonder ervaring, die zin hebben om zich aan te sluiten bij ons team. Trainingen zijn op maandagavond en wedstrijden op de zaterdag. Wil je meer info of een keer meetrainen? Bel dan naar Milly Tromp 06 – 103 292 23

1 februari 1962

28 januari 2022

Wat gebeurde er 60 jaar terug in Egmond?

Wij tonen de vier pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 1 februari 1962.

Een Egmondia jeugdteam

21 januari 2022

Zo'n 30 jaar terug

Een jeugdteam van Egmondia zo’n 35 jaar terug.

Een jeugdlintje aanvragen kan tot 1 februari

21 januari 2022

Dus doe het snel!

Helden tussen de 6 en 18 jaar die een bijzondere prestatie hebben geleverd, kunnen een jeugdlintje krijgen. Dit moet aangevraagd worden voor 1 februari 2022. Het lintje wordt dan met de lintjesregen rond Koningsdag uitgereikt.

Egmonders zochten verbinding

20 januari 2022

Reacties op de fakkeltocht

Op woensdag 19 januari werd er in Derp een fakkel- en lichtjestocht georganiseerd. Hieronder wat reacties van deelnemers:

De kat op het….

21 januari 2022

Wie helpt mij aan verse vis?

De kat van Ome Willem? Geen idee eigenlijk, maar deze kat zat er wel helemaal klaar voor bij Willem's Vissuper.

De vuurtoren van Egmond aan Zee

21 januari 2022

Wie was J.C.J. van Speijk?

Egmond aan Zee heeft met haar witte vuurtoren een blikvanger van formaat. Ons oude vissersdorp kent een lange traditie als station voor scheepsbegeleiding en kustwacht. Op het land is de toren een trekpleister voor de vele toeristen die Egmond bezoeken. Sinds 1838 heet deze vuurtoren J.C.J. van Speijk monument. Wie was deze nationale figuur?

Mistbank rukt op door Piet Zwaan

14 januari 2022

Muur van 100 meter hoog

Piet Zwaan op woensdag 12 janauri 2022: Als ik bij de 1e paal omhoog ga zie ik hem al aan komen rollen. Een mistbank als een muur van 100 meter hoog.

Prinsessen in de Hoef

14 januari 2022

Ieder zichzelf respecterend dorp heeft ze

Egmond aan den Hoef breidde in de jaren ’50 en ’60 een klein beetje noordwaarts uit. Er ontstond een soort van ‘nieuwbouw wijkje’. Diverse prinsessen gaven hun voornaam aan deze lanen. Beatrix, Marijke, Irene en Margriet zagen zichzelf daar terug op de naamstraatborden. En er kwam zelfs een Oranjeplein! Bijgaande foto’s geven een blik op de beginjaren.

Oranje bak aan de weg

14 januari 2022

Plastic, metalen en drinkpakken verzamelen!

HVC leegde deze week voor de eerste keer de nieuwe containers voor plastic, metaal en kartonnen drinkbakken (PMD) in Egmond. De bak met de oranje klep lijkt een succes te zijn. Een kleine steekproef in de buurt laat zien dat 10 van de 11 huishoudens de bak ook daadwerkelijk aan de weg hebben gezet. Op de vraag hoeveel er per bak in zit en of de ‘kwaliteit’ van de inhoud goed is, zal nog blijken. Maar de gescheiden inzameling van plastic, metaal en drinkpakken (PMD) is gestart.

Opvallende advertentie uit 1962

14 januari 2022

Vergat zelf om sinaasappelen te eten?

Wie (sinas)appelen vaart, (sinas)appelen eet is het gezegde. Dat lijkt niet altijd op te gaan. Vermoedelijk is aan de 'standaard' advertentie van B. Duin & Zonen, die week in januari 1962, een extra tekstje toegevoegd. Deze toevoeging deed helaas de boodschap om vooral sinaasappelen te eten geen goed ....

Auto door brand verwoest

14 januari 2022

In Egmond aan den Hoef

In de nacht van maandag 10 januari is een auto door brand totaal verwoest aan de Guyotte van IJsselsteinlaan in Egmond aan den Hoef. Ook een deel van een schutting raakte door het vuur beschadigd. De auto was voor de gealarmeerde brandweer niet meer te redden. De oorzaak van de brand is onbekend.

Schaatsen op straat

21 januari 2022

Egmond aan Zee 1979

De winter van 1979. Zo’n heel beruchte strenge. Dat in maart nog steeds oud vuurwerk tevoorschijn kwam uit resten ontdooiend sneeuw. Dat er sneeuwstormen uit het oosten woedden met Siberische gevoelstemperaturen tot gevolg en sneeuwduinen van meters hoog. Dat het zo ijzelde dat er op straat geschaatst kon worden. En dit laatste werd mooi door de heer W. Dijkstra uit Egmond aan Zee met zijn Super8 camera gefilmd. Schaatsen over de Montgomerystraat. Én de vijver op het Burgemeester Eymaplein met haar fontein die maar water bleef spuiten. Wat een ijsberg dat werd!

Handballen bij Adelbert

14 januari 2022

"Stoppen als je ging trouwen"

Gerda Bommer - Diemeer stuurde ons deze foto van diverse teams van de handbal bij Adelbert. Deze foto is genomen op 29 april 1952. "Met de handbal waren de regels als je ging trouwen moest je stoppen. Net als met werken. Nu haast niet te geloven" aldus Gerda.

Sjef Kenniphaas

7 januari 2022

Kleurrijke nieuwjaarsplons

Sjef was natuurlijk op nieuwjaarsdag op het strand te vinden. Hij maakte deze foto's met als titel 'Kleurrijke nieuwjaarsplons'.

KNRM station Egmond redt 11 mensen in 2021

7 januari 2022

Jaaroverzicht 2021 met filmpje

In 2021 is er 30 maal beroep gedaan op de Egmondse redders en die hebben daarbij 11 mensen behouden aan wal gebracht. Gezien over het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, is het aantal inzetten bovengemiddeld, 30 t.o.v. een gemiddelde van 24 inzetten per jaar.

Harde wind en springtij zorgen voor kustafslag

7 januari 2022

Blijft een voortdurend punt van aandacht

Op bijgaande foto's van Ruud de Raadt is te zien, dat de harde wind van gisteren in combinatie met springtij (5 januari in de vroege avond), de duinrand achter het onderstel van Paviljoen 't Zilverzand (Egmond-Binnen) en daarnaast flink heeft doen afkalven. Deze foto's zijn op 6 januari (een uur of elf) gemaakt.

Johan zag abraham

7 januari 2022

Lekker met de trekker

Johan Groot, u weet wel de zoon van Nico en Knier, man van Lisa en vader van Emma is vorige week 50 jaar geworden. Omdat Johan al meer dan 25 jaar bij Loon- en Handelsbedrijf van der Oord werkt kwam de 'traditionele abraham' dit keer met de trekker. Deze werd, met trailer en al, in de voortuin geparkeerd. Proficiat!  

Deel ‘Flessenpost uit Egmond’ fiets verdwenen

7 januari 2022

Kratje met panelen weg

Vorige week is van de ‘Flessenpost uit Egmond’ fiets het kratje met de panelen verdwenen. De fiets stond geparkeerd aan de Egmonderstraatweg ter hoogte van het bord ‘Egmond aan Zee’. Wie weet waar het kratje gebleven is of heeft informatie? Mail even naar [email protected]

De herbouw van het Kasteel

7 januari 2022

Comité had in 1991 serieuze plannen

EGMOND - Onmogelijk! Dat is het eerste wat je door liet hoofd schiet bij het zien van de fundamenten van het Kasteel van Egmond aan den Hoef. Onmogelijk om een dergelijk monument —waar niet eens nauwkeurige bouwtekeningen meer van zijn!- in onze tijd vanaf de grond af te herbouwen. En toch wordt daar heel serieus over nagedacht. Niet door fantasten, maar door mannen van naam. De Egmonditis heeft vele inwoners van de fraaie woongemeenschap achter de blanke top der duinen aangestoken. Burgemeester E. J. Brommet geeft volmondig toe dat hij een van de eerste slachtoffers was en sindsdien alles doet om de 'ziekte' zo wijd mogelijk te verbreiden...

Nieuwjaarsdag 1995, van redding tot drama

7 januari 2022

Hans van de reddingboot Lauwersoog

Het nieuwe jaar was een paar uur oud toen de kustvaarder Nova 1 in zware storm een noodsein stuurde. Reddingboten van de KNRM en een reddingshelikopter van de Koninklijke marine werden gealarmeerd.

Egmond ‘verlicht’ 2022 in

7 januari 2022

Het was in Egmond niet anders dan elders in het land. Het vuurwerkverbod werd ‘massaal’ genegeerd. Ja, en als het dan toch wordt afgestoken kan je er het beste ook maar naar kijken!

Joop blies het jaar uit

7 januari 2022

In de binnentuin van de Prins Hendrik

Joop Lemmink, heeft met zijn zelfgemaakte alpenhoorn, op oudejaarsdag indrukwekkende muziek gemaakt in de binnentuin van de Prins Hendrik. De bewoners genoten van dit bijzondere tafereel. Joop zijn verhaal staat onderstaand in de tweede foto.

Open Kerk in Egmond aan Zee bevalt goed…

7 januari 2022

De Oud-Katholieke kerk opent op zaterdag 8 januari haar deuren voor individuele bezoekers. Tussen 2 en 5 bent u van harte welkom voor een moment van stilte of inkeer, om een kaarsje aan te steken en nog even bij de Kerststal stil te staan. Pastoor Joke Kolkman is aanwezig samen met een aantal vrijwilligers om iedereen te ontvangen. De huiszegen 20*C+M+B*22 wordt in een kort meditatief moment om half drie gewijd en vervolgens uitgereikt. De huiszegen kunt u boven uw huisdeur plakken en bedoelt een zegenbede te zijn voor iedereen die het huis in- en uitgaat. Dat Christus ons mag beschermen in het nieuwe jaar! Om half vier wordt de uitslag van de Driekoningenkleurwedstrijd bekendgemaakt. In de kerk houden we afstand. We vragen bij de deur om uw QR- code. U vindt de kerk in Egmond aan Zee, Voorstraat 112. Voor alle duidelijkheid: op zondag 9 januari is er (nog) geen dienst.

Beleef het gevoel van de halve marathon

31 december 2021

De officiële trailer van Le Champion in 2016

Bekijk hier de volledige officiële trailer als aankondiging van de 2017 editie van de Saucony Egmond Halve Marathon! Deze trailer moet je zien, moet je voelen, moet je meemaken! Zet je geluid aan en laat je meevoeren naar de uitdaging van Egmond en deel het met iedereen! Ga jij de strijd met de elementen aan? De Saucony Egmond Halve Marathon staat garant voor 21,1 km zwoegen en ploegen. Over asfalt en duinen. Dwars door mul zand en scherp helmgras. Klimmen op de Bloedweg en langs de Van Speijk Vuurtoren. En goede kans dat wind, regen en kou je het er niet gemakkelijker op gaan maken. Niet voor watjes dus… Is de halve marathon nog net iets te lang, maar wil je toch meelopen over het strand en door de duinen van Egmond? Kies dan voor de kwart marathon (10,5 km). Voor kinderen van 6 t/m 13 jaar is er de Egmond Mini Marathon.

Roland Stam

31 december 2021

'Best Photographer of the Year 2021'

De Egmondse fotograaf Roland Stam is 'Best Photographer of the Year 2021' geworden. Dit is een soort van oeuvre prijs omdat hij dit jaar zo'n 30 keer 'Fotograaf van de dag' was bij  de 'International Photography Leaders Group' (IPHG). Onderstaand wat winnend werk van Roland.

Stairway To Ringo in de winterstalling

31 december 2021

Waar duikt het paard straks op?

Het kunstwerk van het witte paard met het blauwe hondje, met de mooie naam 'Stairway To Ringo’ is tijdelijk niet te bewonderen. De gemeente heeft het weggehaald voor onderhoud en staat in de winterstalling. Het kunstwerk van Hellen van Meene dat vlak bij de ‘Blauwe Paal’ aan de Egmonderstraatweg stond maakt onderdeel uit van de fietsroute ‘de paardenparade’. Er is de afgelopen jaren echter al zo vaak schade toegebracht, dat er een nieuwe locatie wordt gezocht. Voorwaarde is dat het langs die ‘paardenroute’ is.

Even niet bijvoeren

31 december 2021

Iris onder dokters behandeling

Iris, de soms loslopende troetelpony in de Noord duinen, heeft wat lichamelijke malheur. De al meer dan 30 jaar oude dame is momenteel wat ‘aan de slappe’. De dierenarts is bij haar geweest en heeft wat prikken gegeven en medicijnen voorgeschreven. Ook zei de dierenarts dat Iris een tijdje niet bijgevoerd mag worden. Dus nogmaals de vraag om haar absoluut niet te voeren.

Rust zacht en in vrede Kees

31 december 2021

Kees Baaij is overleden. Kees, bekend als presentator van de inhuldiging van sinterklaas in de Hoef, de kinderplayback-show in het Dorpshuis en ‘Egmond op z’n Kop’. Die bij zijn voetbalvereniging Zeevogels jarenlang vele functies bekleedde, die veilingmeester was bij de Hoeverveiling maar ook die van Sint Adelbert. En deze opsomming zal verre van compleet zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug