Deel

Restauratie Stoomtram Station Egmond

Stucwerk wat er uit ziet als metselwerk

Restauratie Stoomtram Station Egmond

De lijn van Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef naar Alkmaar werd geopend op 21 juli 1905. Zij was tot 1 januari 1918 eigendom van de Stoomtram Maatschappij ‘Egmond – Alkmaar – Bergen’, en werd geëxploiteerd door de HSM, die deze lijn aanvankelijk als een doorgaande stoomtramlijn exploiteerde. Na de ingebruikname van het nieuwe tramstation in Alkmaar werden de aanvankelijk gebruikte stoomtramrijtuigen op de lijn naar Egmond vervangen door lokaaltreinmaterieel en verviel de doorgaande dienst Egmond – Bergen. Het stationsgebouw aan de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee bestaat nog steeds en wordt momenteel gerestaureerd. De lijn naar Egmond werd opgeheven in 1934.


In 2015 kochten Ronald en Alies het pand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Een voormalig stoomtram station werd in het verleden omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …


9 mei 2022: Harmen Schippers van Stucsteen.nl gaat komende week beginnen met de herstelwerkzaamheden aan ons pand. Hij heeft samen met zijn collega al wat voorbereidingen getroffen door het tweede deel van de steiger te plaatsen.

Voor diegene die gemist hebben wat Harmen zijn specialiteit is: Een unieke manier van het renoveren van gevels. Hij renoveert gevels met stucwerk wat er uit ziet als metselwerk. Hij kan met de nodige kennis en vakmanschap monumentale panden restaureren en is in het bezit van een Certificaat van de stichting ERM (Erkend Restauratiekwaliteit Monumenten). Harmen (ook wel de Rembrandt onder de stukadoors genoemd) gebruikt voor zijn renovaties de term “Van erfgoed tot aanbouw” omdat hij niet alleen maar monumenten restaureert.

Ons pand is geen monumentaal pand, alleen voor Egmond aan Zee is het pand wel van historische waarde. De stoomtram heeft tal van mensen naar Egmond toegebracht, waarmee de Derpers in contact kwamen met de ‘buitenwereld”. Met zo’n pand kun je niet anders dan netjes mee omgaan. En om die reden is Harmen ingeschakeld. De renovatie zal in drie delen gedaan worden. Stucsteen gaat beginnen aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde, het hoge gedeelte aan de Voorstraat en de 1e verdieping Oostzijde (waar de hardstenen plaat Egmond aan Zee is bevestigd), daar waar de steigers staan. De andere gedeeltes worden met de tijd aangepakt (dan kunnen wij weer even sparen). De verwachting is dat dit eerste renovatieproject zo’n 3 maanden in beslag gaat nemen.


8 april 2022: Ronald in de lappenmand – Tekst door Alies Al 6 weken is het verdacht stil in en rondom ons pand. De reden hiervoor is dat Ronald ruim 6 weken geleden geopereerd is aan een osteotomie (stand correctie van de knie, oftewel van een O-been naar een bijna X-been).
De operatie was goed verlopen en het herstel verliep best aardig. Hij mocht het been 6 weken lang maximaal 20 kilo belasten, een spreekwoordelijke uitdaging, maar het vooruitzicht van minder pijn was een fijn vooruitzicht. Tot gisteren een bacterie roet in het eten gooide. De wond is opnieuw opengemaakt en er wordt een passende antibiotica gezocht om de bacterie te verbannen. De all-inclusive service van de kliniek is buitengewoon, waar Ronald in ieder geval t/m aanstaande dinsdag gebruik van mag maken. Hij klaagt zeker niet over de service van de kliniek, alleen valt deze extra vakantie toch een beetje tegen (en dan hebben we het niet over het weer).
In mei zal Harmen van Stucsteen beginnen met de werkzaamheden aan de buitenzijde van het pand, iets waar wij al even naar uit kijken. Alleen wordt Ronald een beetje onrustig van deze wetenschap en het feit dat hij momenteel geen steiger kan beklimmen. Het zijn namelijk al die laatste klusjes die nog even gedaan moeten worden. Komt tijd, komt raad…

13 januari 2022; Het plaatsnaambordTekst door Alies – De kers (die er nooit op gezeten heeft) op de taart (die nog niet af is). Op onze to-do-list, door onszelf bedacht, stond vandaag het plaatsen van het plaatsnaambord aan de gevel. Het feit dat dit bord van hardsteen is gemaakt, 2.80 lang 50 cm hoog en 4 cm dik, heeft bij ons de nodige hoofdbrekens opgeleverd (al dan niet met slapeloze nachten). Hoe gaan we zo’n zware plaat omhoog krijgen; kun je de plaat zonder dat je het ziet borgen; houdt het dak het gewicht van plaat + middelen + mankracht en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mankracht en middelen ingeschakeld om de klus te klaren. De voorbereidingen van het uithakken van de gevel had Ronald vorige week af kunnen strepen van zijn to-do-list. Gisteren hebben we steunen geplaatst en voorbereidingen getroffen om de klus voor vandaag zo spoedig mogelijk te kunnen laten verlopen. Je wil namelijk niet dat je de plaat onnodig vaak om moet zetten of verplaatsen.
Met de al-ler-laat-ste voorbereidingen en nog even een kop koffie voor de moed, hebben we uiteindelijk deze klus tot een goed einde kunnen brengen. En al zeggen we het zelf: maar wat is dit gaaf geworden! Grote dank aan Frans, Pascal en Richard die ons enorm geholpen hebben.


5 december 2021; Gemeentearchieven: Bij het speuren in de gemeentearchieven naar informatie over ons pand heeft ons dit leuke en waardevolle kennis opgeleverd. We hebben inzage gekregen over het ‘wel en wee’ van het pand. In de archieven zijn de vergunningen terug te vinden, vanaf de start van de bouw van het station. De latere aanpassingen/verbouwingen zijn hier ook vastgelegd. Het geeft ons informatie over wanneer welke aanpassing/verbouwing ongeveer heeft plaatsgevonden. Naast de afgegeven vergunningen zijn ook de blauwdrukken en bouwtekeningen in het archief opgeslagen.
De blauwdrukken van het pand en het spoor ontvingen wij bij de aankoop van het pand. De blauwdruk van het pand is een document waar we voorzichtig mee om moeten gaan, daar deze bijna uit elkaar valt bij het openen. Omdat wij met grote regelmaat een blik wilden werpen op de blauwdruk (vanwege het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand) hebben we de blauwdruk op ware grote af laten drukken op een kunststof plaat. Het origineel is als het ware met pensioen en kan van zijn/haar oude dag genieten.
Bij al dat zoeken naar informatie stuitte wij ook op een blauwdruk in de archieven die wij niet in ons bezit hebben. Het betreft de blauwdruk van de locomotievenloods. Hoe gaaf is dat! Volgens ons is er niet echt een foto van het aanzicht van deze loods, dus moeten we het doen met de foto’s waar een deel van de loods op afgebeeld staat. Waarschijnlijk is de loods in het jaar 1962 verwijderd, om er een opslagplaats voor terug te plaatsen (volgens de informatie uit de archieven).
We vinden het geweldig en zijn blij dat we deze informatie hebben gevonden en delen het graag met u als lezer.


27 oktober 2021; Opknappertjes …. We beschikken over aardig wat oud bouwmateriaal dat grotendeels uit dit pand komt. Ook is er wel wat materiaal aanwezig wat niet van oorsprong uit dit pand komt, maar waar dit dan wel vandaan is gekomen is voor ons onbekend. We laten dit voorlopig staan zodat we het nog eens kunnen gebruiken voor “je weet maar nooit”.
Nu de 3 raamkozijnen aan de Voorstraat geplaatst zijn, kunnen we twee van de 3 oude kozijnen opknappen en weer terugplaatsen naast de toegangsdeur van de 2e klasse-ruimte. In die kozijnen hoort nog een raamwerk. We wisten met zekerheid dat we deze nog wel tussen al het oude bouwmateriaal hadden staan, maar waar. Al het materiaal ligt in de oude kolenloods opgeslagen. Aangezien dit best een flinke ruimte is, hebben we deze dan ook gevuld met oude en nieuwe “meuk”, waardoor je het overzicht enigszins kwijtraakt (en dan heb ik het maar niet over de hink/stap/sprong om de ruimte te betreden).
Goed, om een raamwerk op te kunnen knappen moet je het eerst zien te vinden. Dus de ruimte ordenen. En zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik van de opruimafdeling dus was ik in dit geval de spreekwoordelijke Sjaak. Het heeft even geduurd, maar ik heb het aardig overzichtelijk voor ons zelf kunnen krijgen. Iemand met een winkel in tweedehands bouwmaterialen zou jaloers zijn op onze verzameling, maar dat terzijde. Mijn missie is geslaagd, want ik heb gevonden waar we op zoek naar waren.
Dus nu kunnen we aan de slag met het opknappen van de oude raamkozijnen, zodat de toegang 2e klasse met de tijd weer compleet is.


15 oktober 2021: Muurafdekkers plaatsen: De volgende klus stond op ons lijstje (nou ja hele waslijst kan ik wel schrijven). We hebben een beginnetje gemaakt om de muurafdekkers te plaatsen. De “toren” beklimmen met granieten muurafdekkers van 1 meter lang is best een uitdaging. Zelf durf ik maar een stukkie de ladder op, dus een klusje op Ronald zijn lijstje. Zelf ben ik van de opruimdienst, dus de taken zijn eerlijk verdeeld hier. Ook de fotografie hebben we vandaag verdeeld. Ik heb wat foto’s geschoten vanaf de ladder en Ronald vanaf het hoogste punt van ons dak.
Vandaag is ook de schilder begonnen met zijn klus. Alle kozijnen waren geleverd in de grondverf (ziet er op zich al leuk uit) maar hebben nu wel een beetje extra zorg nodig. Dus met een mooi “likkie” verf kunnen ze er voorlopig tegenaan.


22 september 2021: Het dak eraf… Oh nee, valt mee de schoorsteen gaat er vanaf. Over een paar weken komt Harmen weer een nieuwe schoorsteen plaatsen. De huidige schoorsteen is na 117 jaar dienst wel aan vervanging toe i.v.m. lekkages. Of we wat gaan stoken in de toekomst? Nee dat niet. Maar het oog wil ook wat toch? En het hoort per slot van rekening wel bij het pand.
Harmen kwam vorige week even om de steiger verder af te bouwen. Daarnaast heeft hij met ons en de omwonenden meegedacht over de hardstenen plaat van Egmond aan Zee. Wij hoeven niet te hakken om deze plaat aan de muur te bevestigen. Fijn voor de omwonenden en uiteraard ook voor onszelf. Harmen heeft daar zijn professionele ideeën op losgelaten. Hij gaat u en ons verrassen in het voorjaar (hoewel wij iets meer weten over zijn idee).
Danny heeft van de week wat glas gezet. Wij vinden het waanzinnig gaaf! U ook?


28 augustus 2021: Hakken en slijpen… en nog meer hakken
Langzaamaan ziet u het pand veranderen. De ramen en deuren worden vervangen om weer de uitstraling van ‘weleer’ te krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn best tijdrovend. Slijpen langs de kozijnen, zodat het werk van firma Stucsteen straks beter tot zijn recht komt. En bogen boven de kozijnen hakken zodat het weer passend is bij de gehele uitstraling van het pand. De bogen moeten met de hand gehakt worden. Daar het een precisieklusje is oftewel een arbeidsintensieve klus. Zelf schrijf ik iets makkelijker dan dat ik hak of slijp, dus Ronald is de spreekwoordelijke Sjaak. Als er geen andere werkzaamheden zijn, dan slijpt en hakt hij alsof het een lieve lust is. Ik kan mij overigens voorstellen dat de buurt blij is, als Ronald even elders aan het werk is.

In het kader van ‘hak gezellig de hele dag door’, hebben we nog een leuke aanvulling naast het plaatsen van de kozijnen gevonden. Je ziet vaak op oude stationsgebouwen de plaatsnaam vermeld staan. Als ik langs zo’n pand met plaatsnaam rij dan is het in mijn beleving vaak een stationsgebouw geweest (lang leve de fantasie). Wij zijn er bijna zeker van dat de plaatsnaam op dit pand niet vermeld stond. Wij hebben het niet kunnen ontdekken op de oude foto’s. Het enige uithangbord wat hier aan de muren hing was een reclamebord van ‘Abdulla Cigarette’. Nu leek het ons wel passend om ook op ons pand de plaatsnaam te vermelden. We hebben een hardstenen plaat laten bewerken en deze gisteren ontvangen (grote dank dan Maes natuursteen!). Dit houdt wel in dat er nog iets meer gehakt moet worden. Zeg zo’n 2.80 bij 50 cm. Kortom Ronald hakt nog even verder …..


15 juli 2021: Buitenzaken en hergebruik
Waar vroeger in de ruimte van de eerste klasse een schouw heeft gestaan, konden we zien aan de blauwdrukken van het pand. Met een beetje fantasie hebben we ook het idee dat de schouw mooi geweest moet zijn.
Bij het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand, zijn we met de fantasie aan de slag gegaan. En hebben naar eigen idee en inzicht weer een schouw teruggebouwd. Deze is zelfs zo goed gelukt dat de voormalige eigenaren dachten dat deze verstopt had gezeten achter een muur.
We zijn al even actief aan de buitenkant van het pand. Voor diegene die met regelmaat voorbij komen kunnen de veranderingen goed waarnemen. Bij de voorbereidingen om met de tijd een tijdelijke vaste steiger te kunnen plaatsen moest een schuine helling tegen het pand bij de aanbouw gelijk getrokken worden met de stoep. Daarbij kwamen we onderaan de muur van de aanbouw toch wel iets opmerkelijks tegen. Een paar prachtige geglazuurde stenen die vroeger hoogstwaarschijnlijk onderdeel waren van die hele mooie schouw. Best hip dat hergebruik voor die tijd dat de aanbouw geplaatst werd, iets wat nu echt “in” is.
De kozijnen die we momenteel aan het plaatsen zijn, zijn helaas niet van de “hergebruik ” afdeling. De meeste kozijnen waren in dermate slechte conditie, of ooit vervangen voor kunststof kozijnen, dat wij de oude kozijnen hebben laten namaken. Langzaamaan ziet u het pand veranderen vanwege het weghalen van de oude stuclaag en het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Zelf zijn we laaiend enthousiast over de veranderingen, en gezien de vele duimpjes die we tegenwoordig spontaan krijgen van omstanders denk ik niet dat wij de enigen zijn.


Februari 2021: Zichtbare bezigheden
Waar we heel lang hebben zitten dubben over wat te doen met de buitenzijde van het pand, konden we destijds niet ander kiezen dan voor steenstrips, zodat het pand weer de uitstraling kreeg van toen het gebouwd was.
De tekeningen en het plan waren ingediend bij de gemeente, en de vergunning was afgegeven. Het advies om weer de bogen boven ramen en deuren terug te brengen in het nieuwe plan werden uiteraard meegenomen. We zaten alleen met een paar dilemma’s als het ging om details. Zoals het “trappetje” in de toren van de voorgevel aan de Pieter Schotsmanstraat-kant… Hoe laat je steenstrips vloeiend overlopen in het “trappetje”? En de kleur van de steenstrip kwamen we ook niet helemaal uit. Het was een gevoel van “het mot maar”, terwijl het best een uitgave is.
Op 18 oktober j.l. plaatste we een bericht op deze pagina en werden we door een volger gewezen op de firma www.stucsteen.nl n.a.v. onze keuze voor de steenstrip. Na een blik op de website van deze firma te hebben geworpen, hebben we contact gezocht en hebben het werk mogen aanschouwen van deze onderneming. We zijn om! De steenstrips zijn van de baan en Stucsteen gaat ons pand “vernieuwen”. Harmen, de eigenaar van stucsteen, wordt de Rembrandt onder de stukadoors genoemd. Zijn bedrijf wordt ingezet bij het opknappen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden van/aan monumentale panden. Het kan overigens betekenen dat er een wijziging of aanpassing van onze vergunning geregeld moet worden, maar het kan niet anders dat ook de gemeente hier enthousiast van wordt. In afwachting van de goedkeuring van onze (iets) gewijzigde plannen versus de goedkeuring van de gemeente, zijn wij wel aan de slag gegaan, wat u misschien niet ontgaan is.
Wat ons te doen staat voor september a.s. is dat de oude stuclaag verwijderd wordt. Een leuke klus? Nee! Nuttig wel, want dit betekent dat de nieuwe stuclaag die aangebracht gaat worden beter hecht. Nieuwe stuclaag? Ja: er wordt een nieuwe stuclaag aangebracht in de kleur van de baksteen. In deze laag worden voegen gesneden en deze worden ook gevoegd. wat inhoudt dat we weer de uitstraling van vroeger krijgen.
We zijn begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag, zoals velen van u al hebben kunnen zien. Voor diegene die het niet hebben gezien, zie foto’s. Het verschil valt nu al flink op (en we hebben nog vele meters te maken). Van een afstand ziet het er echt gaaf uit, van dichtbij ook, alleen zie je dan dat de stenen flink gehavend zijn (voordat de eerste “witte” stuclaag aangebracht werd, zijn alle stenen bewerkt, zodat de stuclaag beter hechtte). De komende tijd zullen we ons niet vervelen, we hebben nog zo’n 447 m2 te gaan. Voor de omwonenden: Sorry voor de overlast, we gunnen u een prachtig uitzicht, dit gaat alleen gepaard met flinke herrie.


December 2020: Ruimte 1ste klasse
We zijn in afwachting van een offerte voor de bekleding van de buitenzijde van het pand. Mocht dit binnen ons budget passen, dan zullen we het pand aan de binnenzijde isoleren. Mocht het te begrotelijk zijn, dan kiezen we voor een steenstrip en zal het pand vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Zodra we dit weten, kunnen we de kozijnen gaan plaatsen. Tot die tijd moeten we ons binnenshuis vermaken.
Op de blauwdruk kunnen we zien dat de 1e klasse voorzien was van lambrisering. We vermoeden dat dit van houten panelen gemaakt is. Omdat het bij een vermoeden en fantasie blijft, meenden we om wel een lambrisering terug te plaatsen. Alleen hebben we ervoor gekozen om dit met geglazuurde tegels te doen. Dit soort tegels hebben we ook gebruikt voor de schouw.
Met flink wat puzzel, snij- en plakwerk ziet het er in onze ogen best heel leuk uit.


November 2020: 32 nieuwe kozijnen
Het lijkt niet zoveel als je de ingepakte pakketten ziet, maar het zijn toch echt 32 kozijnen.
Alles is alvast in de grondkleur gespoten, dus als we gaan plaatsen dan heb je meteen een aardig beeld van het eindresultaat. De gele kleur zal als het geheel geschilderd is, iets minder heftig zijn.
De deurkozijnen hebben een waanzinnige hoogte en zijn geleverd met hardstenen onderdorpel. Onderaan de stijlen zit ook hardsteen. Een flink gewicht dus. Maar met hulp van heel wat spierbundels hebben de kozijnen een “tijdelijk” plaatsje gekregen her en der in huis.
Het glas zal binnenkort ook geleverd worden, dus dan kunnen we gaan plaatsen.


Oktober 2020: Toegang tot tweede klasse
Toen we in 2015 dit pand kochten, was het in gebruik als woonhuis. Op begane grond was de winkel met aangrenzend de woonkamer. Vanuit de woonkamer liep je de keuken in met rechts de badkamer en links de slaapkamer. Allemaal keurig verdeelde ruimtes. Vanuit de woonkamer was er geen zicht op de winkelruimte of slaapkamer, dit waren aparte afgesloten ruimtes.
Bij het strippen van de woonkamer kwamen we erachter dat er vroeger wel zicht was op de voormalige winkelruimte. Een doorkijk luikje voor als er “volk” in de winkel kwam en een toegangsdeur naar de winkel om de mensen te bedienen. Het luikje en de deur waren er vermoedelijk niet in de tijd dat station nog gewoon station was.
De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer was een “blinde” muur. In de muur zat een klein nisje waar ooit een mooi Maria beeldje pronkte. Bij het kaal maken van deze muur ontdekte we dat er een bijzonder detail bewaard was gebleven van het Stoomtram station. Namelijk de toegangsdeur van de tweede klasse, met aan beide zijden de originele raampjes. Jarenlang achter de muren verstopt kwamen deze pronkstukken weer tevoorschijn. Een soort van dankbaar gevoel dat dit bewaard was gebleven.
Ergens is er een moment geweest dat de buitenzijde van het pand gestuct werd, misschien wel toen het Stoomtram Station in 1934 stopte met zijn activiteiten? De oude nog zichtbare stuclaag zit rondom het hele pand. De staat hiervan is ronduit slecht. We hadden er al voor gekozen om deze laag te verwijderen om het oude pand meer terug te brengen naar oorspronkelijke staat. Alleen heeft men destijds de stenen bewerkt om de stuclaag aan te kunnen brengen, waardoor het uiterlijk van het pand wel een deuk heeft opgelopen. In de toekomst zullen we de muren aan de buitenzijde voorzien van steenstrips zodat we toch weer de uitstraling van heel vroeger krijgen.
Dat brengt ons weer terug naar de binnenzijde, vroeger buitenzijde van het pand (snapt u het nog?). Aan de zijde waar vroeger de toegangsdeuren zaten voor kantoor (kaartjes verkoop) en toegang eerste en tweede klasse is later een aanbouw gekomen. In de aanbouw was o.a. de slaapkamer en het achterste deel van de winkel. Vanuit de slaapkamer richting woonkamer gezien was vroeger de toegang tot de tweede klasse. Deze muren waren van oorsprong buitenmuren en bedekt met een stuclaag. Om een klein beetje in het gevoel van vroeger te komen hebben we deze stuclaag verwijderd. Zelf vinden we het een prachtig resultaat en willen dit ook op deze manier behouden. Dat de stenen bewerkt zijn is jammer, maar het is niet “aars”. Wij worden blij van dit soort kleine resultaten.


Maart 2020: Werkzaamheden in de voormalige wachtruimte 1e klasse / groentewinkel De Boer/ sporthuis Visser.
Toen het station nog station was werd er onderscheid gemaakt. Betaalde je iets meer geld voor een treinkaartje (een ritje 1e klasse) dan kon je plaatsnemen in de wachtruimte 1e klasse. De ruimte zal t.o.v. de wachtruimte 2e klasse vast iets luxer geweest zijn, als we de blauwdruk bekijken. De schouw net iets mooier en grootser, de panelen iets fraaier en misschien wel stoelen i.p.v. bankjes. Dit laatste weten we niet, want helaas bestaan er geen foto’s van de binnenzijde van het station. Dus met een flinke dosis fantasie knappen we deze ruimte op.
Op het moment dat de voormalige wachtruimte omgebouwd werd tot winkel, is het raam aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde vervangen voor een deur met daarnaast een raam. Dus de ingang/toegang is verplaatst van de ene naar de andere zijde van de ruimte. Vele jaren later is een magazijn aangebouwd, waar vroeger de toegang 1e en 2e klasse zat (Op oude foto’s zie je het balkon, daaronder zaten deze toegangen. Leuk detail is dat de kraaldelen onder dat balkon bewaard zijn gebleven en nog op dezelfde plek zitten).
In de tijd dat de sportwinkel hier gevestigd was, maakte zij gebruik van de voormalige wachtruimte en het daarachter gelegen magazijn. Dit was 1 lange ruimte, waar ze op de vloer een afbeelding van een hardloopbaan hadden laten maken.
We hebben de ruimtes zelf weer in tweeën opgedeeld. Het voormalig magazijn dient nu als slaapvertrek, met daarachter een badkamer. En nu zijn we invulling aan het geven aan de oude wachtruimte. De toegangsdeur vanaf de Pieter Schotsmanstraat hebben we verplaatst, zodat deze recht onder het raam van de 1e etage zit. Het raam welke ernaast zat is weggehaald. We hebben weer een schouw teruggeplaatst en de ruimte wordt stuc-klaar gemaakt. Helaas moeten we vanwege brandveiligheid i.c.m. de hotel-functie die we hebben verkregen op het pand, het prachtige cassetteplafond weer bedekken (gelukkig hebben we de foto’s nog…).


Met dank aan Ronald en Alies. Tekst en foto’s van https://www.facebook.com/stoomtramstation

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond

Meer 'Rechter kolom':

Een nieuwjaarswedstrijd bij Zeevogels

19 augustus 2022

Begin januari 1998

Hartje zomer over een nieuwjaarswedstrijd schrijven. Het kan allemaal op Flessenpost uit Egmond. Het Zeevogels team op de foto is een echt ‘samenraapsel’. Er is geen logica in te vinden. In ieder geval niet door mij. Wat ze natuurlijk gemeen hebben is hun band met de Hoever voetbalvereniging.

Keet verlaat het dorp

19 augustus 2022

Op naar Egmond op zn Kop 2023!

De keet is uit het dorp, de vlaggetjes zijn uit de bomen en de boel is weer netjes aangeveegd. Het Egmond op zn Kop organisatie comité wil de sponsoren, vrijwilligers en verder iedereen bedanken die zijn steentje heeft bijgedragen aan dit fantastische weekend. Graag zien we jullie allemaal volgend jaar weer terug bij de 48e editie!

Uitslag en verslag van de bootviswedstrijd

19 augustus 2022

Bij jubilaris 'Botenvereniging De Werf'

Zaterdag 13 augustus organiseerde de Viscommissie van Botenvereniging De Werf een bootviswedstrijd. Het leek op voorhand prachtig visweer. Mede daardoor schreven er 15 visboten in voor deze wedstrijd waarbij er op vissoorten zou worden gevist. Diegene die de meeste vissoorten weet aan te landen wint dan de wedstrijd.

Jos Glorie

19 augustus 2022

Nog even nagenieten van Egmond op zn Kop 2022

Jos Glorie volgt als fotograaf het evement ‘Egmond op zn Kop al vele jaren. Ook afgelopen weekeinde was hij er dagelijks bij. In dit bericht vindt u een greep(je) uit zijn foto’s. Deze staan veelal niet in de juiste volgorde. Dat is niet de 'schuld' van Jos maar van 'Flessenpost uit Egmond'. Wilt u meer zien? Kijk dan op de facebookpagina van Egmond op zn Kop.

Bijzondere huis-aan-huis verkoopactie

19 augustus 2022

Vijftig jaar terug in Derp

Het moet 50 jaar terug ongeveer zo gegaan zijn. De sponsorcommissie van Drumband van J.C.J van Speyk te Egmond aan Zee zat bij elkaar en ging brainstormen (of heette dat toen nog niet zo) over ideeën om geld in het laatje te brengen. Vele mooie plannen kwamen op tafel maar één stak er met kop en schouders boven uit. Het huis-aan-huis verkopen van Popla-1000 toiletpapier. Het product werd ingekocht en de leden van de drumband gingen op zaterdag 26 augustus 1972 enthousiast huis-aan-huis in Derp. Tot zo ver dit verhaal. Het is ons namelijk niet bekend of de verkoopaktie een succes was …..  

De hop bezoekt Egmond

19 augustus 2022

Groot nieuws in de vogelaar wereld

Opschudding deze week in de 'vogel waarnemingen wereld'. Er is een hop waargenomen in de Egmondermeer even voordat Alkmaar begint. Het is een zeldzaamheid dus dat brengt veel vogelaars, uit het hele land, in grote getalen op de been. Met verrekijkers en grote telelenzen worden de percelen waar de hop regelmatig te zien is afgezocht. En gelukkig hij of zij laat zich regelmatig zien. Bijgaand enkele foto’s (van waarneming.nl) die genomen zijn langs de Meerweg.

23 augustus 1972

19 augustus 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 23 augustus 1972.

Column Dorien Veerman van Monuta

15 augustus 2022

De Zeemanskist

Het is eind december. Ik rij naar huis. Het gesprek met de familie was ingrijpend. Ze wilden kennismaken met mij in verband met het aankomend overlijden van hun broer. Ik had de familie uitgenodigd om de ruimte te bekijken waar het afscheid plaats zou kunnen vinden.

De wespspin of wespenspin of tijgerspin

12 augustus 2022

Ruud de Raadt (met dank aan Cees Baart)

De Wespspin (Argiope bruennichi) is een spin afkomstig uit Zuid-Europa. De wespspin werd in de jaren tachtig voor het eerst in Nederland gezien. De wespspin wordt ook wespenspin of tijgerspin genoemd. Logisch gezien het kleurenschema. Augustus is de periode, dat er veel wespspinnen te zien zijn.

Bootviswedstrijd bij Botenvereniging de Werf

12 augustus 2022

Op zaterdag 13 augustus

De weersvoorspellingen zijn goed; tijd voor een bootviswedstrijd dachten zij bij de botenvereniging. De slogan van hun club is niet voor niks ‘vissen en zeilen totdat de zon ondergaat’. Het gaat gebeuren op zaterdag 13 augustus van 12.00 tot 15.00 uur. Er wordt gevist op soorten. Dan kan je dus ook dicht onder de kant je slag slaan en lijken de winstkansen gelijk voor elk type bootje.

‘Gedoe’ op de Watertorenweg deze week

12 augustus 2022

Op nog geen tweehonderd meter afstand

Dag 1: In de nacht van zondag op maandag heeft een autobestuurder zonder rijbewijs schade aangericht op de Watertorenweg in Egmond aan Zee. Bij het inrijden van de weg ging het fout. De man reed een paal uit de grond en ramde een bankje en bloembak die voor een woning stonden. Nadat hij ook nog eens tegen een auto was aangereden ging hij er als een haas vandoor. De geleende auto werd achtergelaten op de stoep tussen de woning en de auto die geraakt was.

Leendert Moerland

12 augustus 2022

De vrijwilliger van de Egmondse Reddingsbrigade

Deze vrijwilliger van de Egmondse Reddingsbrigade had het er maar weer druk mee. Mensen die te ver in zee gingen, wijzen op de gevaren.

Lekker dicht bij elkaar voor de warmte?

12 augustus 2022

Zelfs in het gras liggen kost al energie

Deze koeien zoeken ondanks de warmte toch elkaar op en blijven vlak bij elkaar liggen. Krijgen ze het in ieder geval niet koud...

Warm weer en stilstaand water: geen goede combi

12 augustus 2022

Toename van alg in het water

Het aanhoudende warme weer gevoegd bij het fenomeen stilstaand water zorgt ervoor dat er een snelle aangroei van alg plaatsvindt.

16 augustus 1972

12 augustus 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 16 augustus 1972.

Lekker bramen plukken

12 augustus 2022

In augustus mag je ook van de paden

Augustus staat bekend als de oogstmaand van de braam, ook in het duingebied. In het duin vindt u vooral dauwbramen. De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden heerlijk en licht zoet van smaak. Komt u ze proeven?

Yvonne Munnik

5 augustus 2022

Ging naar het Zegeveld

Yvonne ging deze week via de Herenweg, met een prachtig paars bloemenveld, naar het Zegeveld om de paarden en koeien te bewonderen en een macrobraam en vlinder vast te leggen.

Derpertjes trekken zich niets aan van stikstof discussie

5 augustus 2022

Lekker bouwen in de duinen!

Deze week was het timmerdorp in Egmond aan Zee achter het voormalige gemeentehuis. Het thema dit jaar was 'sport en spel' , het weer was perfect en de rest ook! Sanne Röpke maakte de onderstaande twee filmpjes. De eerste is van dag 1 en de tweede van dag 3. Meer woorden zijn overbodig ......

De wijzers zijn weer terug

5 augustus 2022

Tot opluchting van velen

Een deel van de Derpers waren een paar maanden van slag. De wijzers van de klok van de Hervormde kerk op de hoek Voorstraat/Trompstraat waren, na de renovatie van de toren, gedemonteerd. Komen ze terug en zo ja wanneer? Afgelopen week dus! De monteur kon via twee openslaande deurtjes erbij. Geniaal bedacht ooit!

Denk om je vingertjes…

5 augustus 2022

Hele boomstammen gaan er direct door

U kent ze vast wel, va die houtversnipperaars voor wat tuinafval. Welnu, er is ook een 'volwassen' versie van zo'n apparaat. En die was deze dagen bij het park naast de Slotruïne aan de gang. Hele boomstammen van een halve meter diameter gingen er direct doorheen. Mijn moeder zou wel zeggen: denk om je vingertjes jongen...

Parkeren is ook een vak…

5 augustus 2022

Gevaarlijke situaties ontstaan niet vanzelf

Kom je rustig aan fietsen langs de Herenweg word je ineens de weg versperd.

Alles nieuw!

5 augustus 2022

Lekker spelen in een nieuwe tuin

Het speeltuintje aan het begin van de Wilhelminastraat in Egmond aan Zee was toe aan een renovatie. Zo zal het in de meerjarenplanning van de gemeente hebben gestaan. Na zoveel jaar zijn de speelattributen en de ondergrond afgeschreven en toe aan vervanging. Eerlijk is eerlijk…. Het ziet er weer prachtig uit. Houden zo!   

Reuzenrad familie Vallentgoed keert terug in Egmond aan Zee

5 augustus 2022

Vanaf 27 augustus tot en met 25 september

Voor wie dacht dat het er misschien niet meer van zou komen, het reuzenrad van de familie Vallentgoed komt terug in Egmond aan Zee aan de Boulevard.

9 augustus 1972

5 augustus 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 9 augustus 1972.

Ongeval op de Hoeverweg

5 augustus 2022

Auto tegen de gevel

Na een botsing op de Hoeverweg op dinsdagavond 2 augustus kwam een auto tegen het pand van het Avia tankstation tot stilstand. Bij het ongeval bij het tankstation, bij de wat oudere Egmonders nog steeds bekend als Wetsteijn, was ook een camperbusje betrokken. Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt. Beide voertuigen zijn door een berger opgehaald.

Update: Egmonder J. S. vervolgd voor doden Peter Langenberg

2 augustus 2022

DNA van verdachte aangetroffen op lichaam Langenberg

Tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de zaak van de moord op Peter Langenberg is naar voren gekomen dat Langenberg met kracht op zijn hoofd en lichaam is geslagen, geschopt en mogelijk verwurgd. Er is ook DNA van verdachte J. S. (30) gevonden op het lichaam van Langenberg. S. zwijgt over de moord en was niet aanwezig bij de zitting.

Mogen wij musschien ook even?

5 augustus 2022

Zij zijn klein en ik ben groot ....

De tuin van Frans Tijssens is een waar vogelparadijs. Maar ook in dat paradijs is het niet altijd pais en vree. Iedere vogeltje moet knokken voor een mooi plekje. Soms moet je even op je beurt wachten. Ook al ben je wat groter dan die kleine die al lekker in de waterbak ligt.

Negen maanden na het heengaan van Liv

5 augustus 2022

Dood als gevolg van de seksuele delicten?

De twaalfjarige Liv, opgegroeid in Egmond, heeft vorig jaar een einde aan haar leven gemaakt nadat ze online is aangezet tot allerlei seksuele handelingen. Dat stelt raadsvrouw Wendy van Egmond namens de moeder van het slachtoffer.

Stemmen op Sanne Koopman

29 juli 2022

Voor het doelpunt van het jaar!

Sanne Koopman (VV Alkmaar) Victoria Pelova (Ajax) en Ella Peddemors (FC Twente) maken kans op een individuele prijs. De speelsters zijn genomineerd voor een Eredivisie Award voor het Doelpunt van het Jaar.

Stukje grond in Egmond (weer) te koop

29 juli 2022

Bouwkavel voor € 550.000,-

Wilt u wonen in uw eigen gecreëerde droomhuis op zeer korte afstand van het strand en het prachtige duingebied? Ook het gezellig centrum van Egmond aan Zee is dichtbij. Kortom, een bouwkavel op een mooie locatie zowel dicht bij de natuur als dicht bij de gezelligheid.

Mau Mau, Poes Poes, Poekie

29 juli 2022

Door Frans Tijssens

Wat zie ik daar nu? Een dooie kat? Het lijkt onze buurtkat wel! En jawel hoor het is Mau Mau, Poes Poes, Poekie of hoe ze ook mocht heten. Was het drinken uit de vijver haar noodlottig geworden? Verdorie ze leeft nog! Voorzichtig werd ze opgetild en naar een droog plekje gebracht. Daar werd ze afgedroogd en kreeg ze water voor de dorst want dat had ze wel.

Wous en Gree Groot gingen

29 juli 2022

Jos en Hanny Aelbers kwamen

In juli 1972 verlieten Wous en Gree Groot, na 20 jaar, de slagerij aan de Herenweg te Egmond aan den Hoef. Hun opvolgers werden Jos en Hanny Aelbers. Weer veel later namen Gerard Scholten en zijn vrouw het over. Zij waren het laatste duo dat daar een slagerij bestierde. Momenteel is de oude slagerij omgebouwd tot woonruimte.

Ruud de Raadt

29 juli 2022

Filmpjes van actieve Exmoor-pony's

Tijdens een IVN rondleiding afgelopen zondag 24 juli 2022 kwamen wij een groep Exmoor-pony's tegen. We waren op weg naar de vogelhut "de Vlieger" in het Starrenvlak, maar hebben ons maar even een tiental minuten afzijdig gehouden. De paarden waren "vrij actief" in de weer. Een van de dames, die mee was, Suzanne Spijkers, was zo alert om een tweetal filmpjes te maken. 

Ritje met de shovel

29 juli 2022

"Wij hebben een geweldige ervaring gehad"

M. Gul Egmond bv: Voor al het voorkomend grondwerk langs de gehele kust van Castricum tot aan Petten! Dat is de eerste boodschap die je leest als je op de website van M. Gul Egmond komt. Dat het niet altijd alleen om grondwerk gaat bewees het bedrijf onlangs. Bedrijfsleider Marco Snijders zette een shovel in om 4 gasten van Zorghotel Egmond een onvergetelijk ritje te geven richting Bergen aan Zee. Van links naar rechts ziet u op de foto Ilja, Grietje, Irma en Klaasje in de bak voorop. Grietje meldt het volgende “Leuk idee voor onze mindervalide medemens. Wij hebben een geweldige ervaring gehad”.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug