HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Restauratie Stoomtram Station Egmond

Het voegwerk is begonnen

Restauratie Stoomtram Station Egmond

De lijn van Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef naar Alkmaar werd geopend op 21 juli 1905. Zij was tot 1 januari 1918 eigendom van de Stoomtram Maatschappij ‘Egmond – Alkmaar – Bergen’, en werd geëxploiteerd door de HSM, die deze lijn aanvankelijk als een doorgaande stoomtramlijn exploiteerde. Na de ingebruikname van het nieuwe tramstation in Alkmaar werden de aanvankelijk gebruikte stoomtramrijtuigen op de lijn naar Egmond vervangen door lokaaltreinmaterieel en verviel de doorgaande dienst Egmond – Bergen. Het stationsgebouw aan de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee bestaat nog steeds en wordt momenteel gerestaureerd. De lijn naar Egmond werd opgeheven in 1934.


In 2015 kochten Ronald en Alies het pand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Een voormalig stoomtram station werd in het verleden omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …


20 januari 2023: Deze week zijn ze begonnen met het voegen. Schippersgevel had al gezegd dat zodra de voeg erin zit, de kleur van de steen daarmee ook zal veranderen. Het pand krijgt hiermee een iets andere uitstraling, Dit is de uitstraling die we voor ogen hadden.


6 oktober 2022: Gisteren zijn ze begonnen met het aanbrengen van de gele speklagen. Meteen weer een heel ander gezicht. De bijbehorende eerste 5 foto’s zijn van Marian Zwaan.


22 september 2022: Dre Design maakte deze 8 prachtige foto’s van de binnenzijde.


Annelies op 31 mei 2022: Harmen Schippers is gestart met de werkzaamheden aan ons pand. We ontvingen een foto dat de gevel in de voorstrijk gezet was, maar ook al foto’s van dat er wat rijen “stenen” gestuukt zijn. Hoe gaaf is dat!


9 mei 2022: Harmen Schippers van Stucsteen.nl gaat komende week beginnen met de herstelwerkzaamheden aan ons pand. Hij heeft samen met zijn collega al wat voorbereidingen getroffen door het tweede deel van de steiger te plaatsen.

Voor diegene die gemist hebben wat Harmen zijn specialiteit is: Een unieke manier van het renoveren van gevels. Hij renoveert gevels met stucwerk wat er uit ziet als metselwerk. Hij kan met de nodige kennis en vakmanschap monumentale panden restaureren en is in het bezit van een Certificaat van de stichting ERM (Erkend Restauratiekwaliteit Monumenten). Harmen (ook wel de Rembrandt onder de stukadoors genoemd) gebruikt voor zijn renovaties de term “Van erfgoed tot aanbouw” omdat hij niet alleen maar monumenten restaureert.

Ons pand is geen monumentaal pand, alleen voor Egmond aan Zee is het pand wel van historische waarde. De stoomtram heeft tal van mensen naar Egmond toegebracht, waarmee de Derpers in contact kwamen met de ‘buitenwereld”. Met zo’n pand kun je niet anders dan netjes mee omgaan. En om die reden is Harmen ingeschakeld. De renovatie zal in drie delen gedaan worden. Stucsteen gaat beginnen aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde, het hoge gedeelte aan de Voorstraat en de 1e verdieping Oostzijde (waar de hardstenen plaat Egmond aan Zee is bevestigd), daar waar de steigers staan. De andere gedeeltes worden met de tijd aangepakt (dan kunnen wij weer even sparen). De verwachting is dat dit eerste renovatieproject zo’n 3 maanden in beslag gaat nemen.


8 april 2022: Ronald in de lappenmand – Tekst door Alies Al 6 weken is het verdacht stil in en rondom ons pand. De reden hiervoor is dat Ronald ruim 6 weken geleden geopereerd is aan een osteotomie (stand correctie van de knie, oftewel van een O-been naar een bijna X-been).
De operatie was goed verlopen en het herstel verliep best aardig. Hij mocht het been 6 weken lang maximaal 20 kilo belasten, een spreekwoordelijke uitdaging, maar het vooruitzicht van minder pijn was een fijn vooruitzicht. Tot gisteren een bacterie roet in het eten gooide. De wond is opnieuw opengemaakt en er wordt een passende antibiotica gezocht om de bacterie te verbannen. De all-inclusive service van de kliniek is buitengewoon, waar Ronald in ieder geval t/m aanstaande dinsdag gebruik van mag maken. Hij klaagt zeker niet over de service van de kliniek, alleen valt deze extra vakantie toch een beetje tegen (en dan hebben we het niet over het weer).
In mei zal Harmen van Stucsteen beginnen met de werkzaamheden aan de buitenzijde van het pand, iets waar wij al even naar uit kijken. Alleen wordt Ronald een beetje onrustig van deze wetenschap en het feit dat hij momenteel geen steiger kan beklimmen. Het zijn namelijk al die laatste klusjes die nog even gedaan moeten worden. Komt tijd, komt raad…


13 januari 2022; Het plaatsnaambordTekst door Alies – De kers (die er nooit op gezeten heeft) op de taart (die nog niet af is). Op onze to-do-list, door onszelf bedacht, stond vandaag het plaatsen van het plaatsnaambord aan de gevel. Het feit dat dit bord van hardsteen is gemaakt, 2.80 lang 50 cm hoog en 4 cm dik, heeft bij ons de nodige hoofdbrekens opgeleverd (al dan niet met slapeloze nachten). Hoe gaan we zo’n zware plaat omhoog krijgen; kun je de plaat zonder dat je het ziet borgen; houdt het dak het gewicht van plaat + middelen + mankracht en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mankracht en middelen ingeschakeld om de klus te klaren. De voorbereidingen van het uithakken van de gevel had Ronald vorige week af kunnen strepen van zijn to-do-list. Gisteren hebben we steunen geplaatst en voorbereidingen getroffen om de klus voor vandaag zo spoedig mogelijk te kunnen laten verlopen. Je wil namelijk niet dat je de plaat onnodig vaak om moet zetten of verplaatsen.
Met de al-ler-laat-ste voorbereidingen en nog even een kop koffie voor de moed, hebben we uiteindelijk deze klus tot een goed einde kunnen brengen. En al zeggen we het zelf: maar wat is dit gaaf geworden! Grote dank aan Frans, Pascal en Richard die ons enorm geholpen hebben.


5 december 2021; Gemeentearchieven: Bij het speuren in de gemeentearchieven naar informatie over ons pand heeft ons dit leuke en waardevolle kennis opgeleverd. We hebben inzage gekregen over het ‘wel en wee’ van het pand. In de archieven zijn de vergunningen terug te vinden, vanaf de start van de bouw van het station. De latere aanpassingen/verbouwingen zijn hier ook vastgelegd. Het geeft ons informatie over wanneer welke aanpassing/verbouwing ongeveer heeft plaatsgevonden. Naast de afgegeven vergunningen zijn ook de blauwdrukken en bouwtekeningen in het archief opgeslagen.
De blauwdrukken van het pand en het spoor ontvingen wij bij de aankoop van het pand. De blauwdruk van het pand is een document waar we voorzichtig mee om moeten gaan, daar deze bijna uit elkaar valt bij het openen. Omdat wij met grote regelmaat een blik wilden werpen op de blauwdruk (vanwege het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand) hebben we de blauwdruk op ware grote af laten drukken op een kunststof plaat. Het origineel is als het ware met pensioen en kan van zijn/haar oude dag genieten.
Bij al dat zoeken naar informatie stuitte wij ook op een blauwdruk in de archieven die wij niet in ons bezit hebben. Het betreft de blauwdruk van de locomotievenloods. Hoe gaaf is dat! Volgens ons is er niet echt een foto van het aanzicht van deze loods, dus moeten we het doen met de foto’s waar een deel van de loods op afgebeeld staat. Waarschijnlijk is de loods in het jaar 1962 verwijderd, om er een opslagplaats voor terug te plaatsen (volgens de informatie uit de archieven).
We vinden het geweldig en zijn blij dat we deze informatie hebben gevonden en delen het graag met u als lezer.


27 oktober 2021; Opknappertjes …. We beschikken over aardig wat oud bouwmateriaal dat grotendeels uit dit pand komt. Ook is er wel wat materiaal aanwezig wat niet van oorsprong uit dit pand komt, maar waar dit dan wel vandaan is gekomen is voor ons onbekend. We laten dit voorlopig staan zodat we het nog eens kunnen gebruiken voor “je weet maar nooit”.
Nu de 3 raamkozijnen aan de Voorstraat geplaatst zijn, kunnen we twee van de 3 oude kozijnen opknappen en weer terugplaatsen naast de toegangsdeur van de 2e klasse-ruimte. In die kozijnen hoort nog een raamwerk. We wisten met zekerheid dat we deze nog wel tussen al het oude bouwmateriaal hadden staan, maar waar. Al het materiaal ligt in de oude kolenloods opgeslagen. Aangezien dit best een flinke ruimte is, hebben we deze dan ook gevuld met oude en nieuwe “meuk”, waardoor je het overzicht enigszins kwijtraakt (en dan heb ik het maar niet over de hink/stap/sprong om de ruimte te betreden).
Goed, om een raamwerk op te kunnen knappen moet je het eerst zien te vinden. Dus de ruimte ordenen. En zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik van de opruimafdeling dus was ik in dit geval de spreekwoordelijke Sjaak. Het heeft even geduurd, maar ik heb het aardig overzichtelijk voor ons zelf kunnen krijgen. Iemand met een winkel in tweedehands bouwmaterialen zou jaloers zijn op onze verzameling, maar dat terzijde. Mijn missie is geslaagd, want ik heb gevonden waar we op zoek naar waren.
Dus nu kunnen we aan de slag met het opknappen van de oude raamkozijnen, zodat de toegang 2e klasse met de tijd weer compleet is.


15 oktober 2021: Muurafdekkers plaatsen: De volgende klus stond op ons lijstje (nou ja hele waslijst kan ik wel schrijven). We hebben een beginnetje gemaakt om de muurafdekkers te plaatsen. De “toren” beklimmen met granieten muurafdekkers van 1 meter lang is best een uitdaging. Zelf durf ik maar een stukkie de ladder op, dus een klusje op Ronald zijn lijstje. Zelf ben ik van de opruimdienst, dus de taken zijn eerlijk verdeeld hier. Ook de fotografie hebben we vandaag verdeeld. Ik heb wat foto’s geschoten vanaf de ladder en Ronald vanaf het hoogste punt van ons dak.
Vandaag is ook de schilder begonnen met zijn klus. Alle kozijnen waren geleverd in de grondverf (ziet er op zich al leuk uit) maar hebben nu wel een beetje extra zorg nodig. Dus met een mooi “likkie” verf kunnen ze er voorlopig tegenaan.


22 september 2021: Het dak eraf… Oh nee, valt mee de schoorsteen gaat er vanaf. Over een paar weken komt Harmen weer een nieuwe schoorsteen plaatsen. De huidige schoorsteen is na 117 jaar dienst wel aan vervanging toe i.v.m. lekkages. Of we wat gaan stoken in de toekomst? Nee dat niet. Maar het oog wil ook wat toch? En het hoort per slot van rekening wel bij het pand.
Harmen kwam vorige week even om de steiger verder af te bouwen. Daarnaast heeft hij met ons en de omwonenden meegedacht over de hardstenen plaat van Egmond aan Zee. Wij hoeven niet te hakken om deze plaat aan de muur te bevestigen. Fijn voor de omwonenden en uiteraard ook voor onszelf. Harmen heeft daar zijn professionele ideeën op losgelaten. Hij gaat u en ons verrassen in het voorjaar (hoewel wij iets meer weten over zijn idee).
Danny heeft van de week wat glas gezet. Wij vinden het waanzinnig gaaf! U ook?


28 augustus 2021: Hakken en slijpen… en nog meer hakken
Langzaamaan ziet u het pand veranderen. De ramen en deuren worden vervangen om weer de uitstraling van ‘weleer’ te krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn best tijdrovend. Slijpen langs de kozijnen, zodat het werk van firma Stucsteen straks beter tot zijn recht komt. En bogen boven de kozijnen hakken zodat het weer passend is bij de gehele uitstraling van het pand. De bogen moeten met de hand gehakt worden. Daar het een precisieklusje is oftewel een arbeidsintensieve klus. Zelf schrijf ik iets makkelijker dan dat ik hak of slijp, dus Ronald is de spreekwoordelijke Sjaak. Als er geen andere werkzaamheden zijn, dan slijpt en hakt hij alsof het een lieve lust is. Ik kan mij overigens voorstellen dat de buurt blij is, als Ronald even elders aan het werk is.

In het kader van ‘hak gezellig de hele dag door’, hebben we nog een leuke aanvulling naast het plaatsen van de kozijnen gevonden. Je ziet vaak op oude stationsgebouwen de plaatsnaam vermeld staan. Als ik langs zo’n pand met plaatsnaam rij dan is het in mijn beleving vaak een stationsgebouw geweest (lang leve de fantasie). Wij zijn er bijna zeker van dat de plaatsnaam op dit pand niet vermeld stond. Wij hebben het niet kunnen ontdekken op de oude foto’s. Het enige uithangbord wat hier aan de muren hing was een reclamebord van ‘Abdulla Cigarette’. Nu leek het ons wel passend om ook op ons pand de plaatsnaam te vermelden. We hebben een hardstenen plaat laten bewerken en deze gisteren ontvangen (grote dank dan Maes natuursteen!). Dit houdt wel in dat er nog iets meer gehakt moet worden. Zeg zo’n 2.80 bij 50 cm. Kortom Ronald hakt nog even verder …..


15 juli 2021: Buitenzaken en hergebruik
Waar vroeger in de ruimte van de eerste klasse een schouw heeft gestaan, konden we zien aan de blauwdrukken van het pand. Met een beetje fantasie hebben we ook het idee dat de schouw mooi geweest moet zijn.
Bij het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand, zijn we met de fantasie aan de slag gegaan. En hebben naar eigen idee en inzicht weer een schouw teruggebouwd. Deze is zelfs zo goed gelukt dat de voormalige eigenaren dachten dat deze verstopt had gezeten achter een muur.
We zijn al even actief aan de buitenkant van het pand. Voor diegene die met regelmaat voorbij komen kunnen de veranderingen goed waarnemen. Bij de voorbereidingen om met de tijd een tijdelijke vaste steiger te kunnen plaatsen moest een schuine helling tegen het pand bij de aanbouw gelijk getrokken worden met de stoep. Daarbij kwamen we onderaan de muur van de aanbouw toch wel iets opmerkelijks tegen. Een paar prachtige geglazuurde stenen die vroeger hoogstwaarschijnlijk onderdeel waren van die hele mooie schouw. Best hip dat hergebruik voor die tijd dat de aanbouw geplaatst werd, iets wat nu echt “in” is.
De kozijnen die we momenteel aan het plaatsen zijn, zijn helaas niet van de “hergebruik ” afdeling. De meeste kozijnen waren in dermate slechte conditie, of ooit vervangen voor kunststof kozijnen, dat wij de oude kozijnen hebben laten namaken. Langzaamaan ziet u het pand veranderen vanwege het weghalen van de oude stuclaag en het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Zelf zijn we laaiend enthousiast over de veranderingen, en gezien de vele duimpjes die we tegenwoordig spontaan krijgen van omstanders denk ik niet dat wij de enigen zijn.


Februari 2021: Zichtbare bezigheden
Waar we heel lang hebben zitten dubben over wat te doen met de buitenzijde van het pand, konden we destijds niet ander kiezen dan voor steenstrips, zodat het pand weer de uitstraling kreeg van toen het gebouwd was.
De tekeningen en het plan waren ingediend bij de gemeente, en de vergunning was afgegeven. Het advies om weer de bogen boven ramen en deuren terug te brengen in het nieuwe plan werden uiteraard meegenomen. We zaten alleen met een paar dilemma’s als het ging om details. Zoals het “trappetje” in de toren van de voorgevel aan de Pieter Schotsmanstraat-kant… Hoe laat je steenstrips vloeiend overlopen in het “trappetje”? En de kleur van de steenstrip kwamen we ook niet helemaal uit. Het was een gevoel van “het mot maar”, terwijl het best een uitgave is.
Op 18 oktober j.l. plaatste we een bericht op deze pagina en werden we door een volger gewezen op de firma www.stucsteen.nl n.a.v. onze keuze voor de steenstrip. Na een blik op de website van deze firma te hebben geworpen, hebben we contact gezocht en hebben het werk mogen aanschouwen van deze onderneming. We zijn om! De steenstrips zijn van de baan en Stucsteen gaat ons pand “vernieuwen”. Harmen, de eigenaar van stucsteen, wordt de Rembrandt onder de stukadoors genoemd. Zijn bedrijf wordt ingezet bij het opknappen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden van/aan monumentale panden. Het kan overigens betekenen dat er een wijziging of aanpassing van onze vergunning geregeld moet worden, maar het kan niet anders dat ook de gemeente hier enthousiast van wordt. In afwachting van de goedkeuring van onze (iets) gewijzigde plannen versus de goedkeuring van de gemeente, zijn wij wel aan de slag gegaan, wat u misschien niet ontgaan is.
Wat ons te doen staat voor september a.s. is dat de oude stuclaag verwijderd wordt. Een leuke klus? Nee! Nuttig wel, want dit betekent dat de nieuwe stuclaag die aangebracht gaat worden beter hecht. Nieuwe stuclaag? Ja: er wordt een nieuwe stuclaag aangebracht in de kleur van de baksteen. In deze laag worden voegen gesneden en deze worden ook gevoegd. wat inhoudt dat we weer de uitstraling van vroeger krijgen.
We zijn begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag, zoals velen van u al hebben kunnen zien. Voor diegene die het niet hebben gezien, zie foto’s. Het verschil valt nu al flink op (en we hebben nog vele meters te maken). Van een afstand ziet het er echt gaaf uit, van dichtbij ook, alleen zie je dan dat de stenen flink gehavend zijn (voordat de eerste “witte” stuclaag aangebracht werd, zijn alle stenen bewerkt, zodat de stuclaag beter hechtte). De komende tijd zullen we ons niet vervelen, we hebben nog zo’n 447 m2 te gaan. Voor de omwonenden: Sorry voor de overlast, we gunnen u een prachtig uitzicht, dit gaat alleen gepaard met flinke herrie.


December 2020: Ruimte 1ste klasse
We zijn in afwachting van een offerte voor de bekleding van de buitenzijde van het pand. Mocht dit binnen ons budget passen, dan zullen we het pand aan de binnenzijde isoleren. Mocht het te begrotelijk zijn, dan kiezen we voor een steenstrip en zal het pand vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Zodra we dit weten, kunnen we de kozijnen gaan plaatsen. Tot die tijd moeten we ons binnenshuis vermaken.
Op de blauwdruk kunnen we zien dat de 1e klasse voorzien was van lambrisering. We vermoeden dat dit van houten panelen gemaakt is. Omdat het bij een vermoeden en fantasie blijft, meenden we om wel een lambrisering terug te plaatsen. Alleen hebben we ervoor gekozen om dit met geglazuurde tegels te doen. Dit soort tegels hebben we ook gebruikt voor de schouw.
Met flink wat puzzel, snij- en plakwerk ziet het er in onze ogen best heel leuk uit.


November 2020: 32 nieuwe kozijnen
Het lijkt niet zoveel als je de ingepakte pakketten ziet, maar het zijn toch echt 32 kozijnen.
Alles is alvast in de grondkleur gespoten, dus als we gaan plaatsen dan heb je meteen een aardig beeld van het eindresultaat. De gele kleur zal als het geheel geschilderd is, iets minder heftig zijn.
De deurkozijnen hebben een waanzinnige hoogte en zijn geleverd met hardstenen onderdorpel. Onderaan de stijlen zit ook hardsteen. Een flink gewicht dus. Maar met hulp van heel wat spierbundels hebben de kozijnen een “tijdelijk” plaatsje gekregen her en der in huis.
Het glas zal binnenkort ook geleverd worden, dus dan kunnen we gaan plaatsen.


Oktober 2020: Toegang tot tweede klasse
Toen we in 2015 dit pand kochten, was het in gebruik als woonhuis. Op begane grond was de winkel met aangrenzend de woonkamer. Vanuit de woonkamer liep je de keuken in met rechts de badkamer en links de slaapkamer. Allemaal keurig verdeelde ruimtes. Vanuit de woonkamer was er geen zicht op de winkelruimte of slaapkamer, dit waren aparte afgesloten ruimtes.
Bij het strippen van de woonkamer kwamen we erachter dat er vroeger wel zicht was op de voormalige winkelruimte. Een doorkijk luikje voor als er “volk” in de winkel kwam en een toegangsdeur naar de winkel om de mensen te bedienen. Het luikje en de deur waren er vermoedelijk niet in de tijd dat station nog gewoon station was.
De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer was een “blinde” muur. In de muur zat een klein nisje waar ooit een mooi Maria beeldje pronkte. Bij het kaal maken van deze muur ontdekte we dat er een bijzonder detail bewaard was gebleven van het Stoomtram station. Namelijk de toegangsdeur van de tweede klasse, met aan beide zijden de originele raampjes. Jarenlang achter de muren verstopt kwamen deze pronkstukken weer tevoorschijn. Een soort van dankbaar gevoel dat dit bewaard was gebleven.
Ergens is er een moment geweest dat de buitenzijde van het pand gestuct werd, misschien wel toen het Stoomtram Station in 1934 stopte met zijn activiteiten? De oude nog zichtbare stuclaag zit rondom het hele pand. De staat hiervan is ronduit slecht. We hadden er al voor gekozen om deze laag te verwijderen om het oude pand meer terug te brengen naar oorspronkelijke staat. Alleen heeft men destijds de stenen bewerkt om de stuclaag aan te kunnen brengen, waardoor het uiterlijk van het pand wel een deuk heeft opgelopen. In de toekomst zullen we de muren aan de buitenzijde voorzien van steenstrips zodat we toch weer de uitstraling van heel vroeger krijgen.
Dat brengt ons weer terug naar de binnenzijde, vroeger buitenzijde van het pand (snapt u het nog?). Aan de zijde waar vroeger de toegangsdeuren zaten voor kantoor (kaartjes verkoop) en toegang eerste en tweede klasse is later een aanbouw gekomen. In de aanbouw was o.a. de slaapkamer en het achterste deel van de winkel. Vanuit de slaapkamer richting woonkamer gezien was vroeger de toegang tot de tweede klasse. Deze muren waren van oorsprong buitenmuren en bedekt met een stuclaag. Om een klein beetje in het gevoel van vroeger te komen hebben we deze stuclaag verwijderd. Zelf vinden we het een prachtig resultaat en willen dit ook op deze manier behouden. Dat de stenen bewerkt zijn is jammer, maar het is niet “aars”. Wij worden blij van dit soort kleine resultaten.


Maart 2020: Werkzaamheden in de voormalige wachtruimte 1e klasse / groentewinkel De Boer/ sporthuis Visser.
Toen het station nog station was werd er onderscheid gemaakt. Betaalde je iets meer geld voor een treinkaartje (een ritje 1e klasse) dan kon je plaatsnemen in de wachtruimte 1e klasse. De ruimte zal t.o.v. de wachtruimte 2e klasse vast iets luxer geweest zijn, als we de blauwdruk bekijken. De schouw net iets mooier en grootser, de panelen iets fraaier en misschien wel stoelen i.p.v. bankjes. Dit laatste weten we niet, want helaas bestaan er geen foto’s van de binnenzijde van het station. Dus met een flinke dosis fantasie knappen we deze ruimte op.
Op het moment dat de voormalige wachtruimte omgebouwd werd tot winkel, is het raam aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde vervangen voor een deur met daarnaast een raam. Dus de ingang/toegang is verplaatst van de ene naar de andere zijde van de ruimte. Vele jaren later is een magazijn aangebouwd, waar vroeger de toegang 1e en 2e klasse zat (Op oude foto’s zie je het balkon, daaronder zaten deze toegangen. Leuk detail is dat de kraaldelen onder dat balkon bewaard zijn gebleven en nog op dezelfde plek zitten).
In de tijd dat de sportwinkel hier gevestigd was, maakte zij gebruik van de voormalige wachtruimte en het daarachter gelegen magazijn. Dit was 1 lange ruimte, waar ze op de vloer een afbeelding van een hardloopbaan hadden laten maken.
We hebben de ruimtes zelf weer in tweeën opgedeeld. Het voormalig magazijn dient nu als slaapvertrek, met daarachter een badkamer. En nu zijn we invulling aan het geven aan de oude wachtruimte. De toegangsdeur vanaf de Pieter Schotsmanstraat hebben we verplaatst, zodat deze recht onder het raam van de 1e etage zit. Het raam welke ernaast zat is weggehaald. We hebben weer een schouw teruggeplaatst en de ruimte wordt stuc-klaar gemaakt. Helaas moeten we vanwege brandveiligheid i.c.m. de hotel-functie die we hebben verkregen op het pand, het prachtige cassetteplafond weer bedekken (gelukkig hebben we de foto’s nog…).


Met dank aan Ronald en Alies. Tekst en foto’s van https://www.facebook.com/stoomtramstation

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond

Meer 'Rechter kolom':

Kennemer Wonen gaat gestaag door

20 januari 2023

Nu groot onderhoud Jacob Scholplantsoen en Beckmanlaan

Woningcorporatie Kennemer Wonen, volgens eigen zeggen de ’thuisgever’ van Noord-Kennemerland, blijft druk bezig in Egmond aan Zee. Na het verduurzamen van 58 sociale huurappartementen aan de Kennedyboulevard en 34 appartementen in de Duinstraat zijn nu het Jacob Scholplantsoen en de Dr. Wiardi Beckmanlaan aan de beurt. Meer wooncomfort, minder CO2 uitstoot en minder energieverbruik zo geeft het publicatiebord aan. Dat moet de bewoners aanspreken. Maar om dat te realiseren moet je wel even door wat overlast heen. Na het zuur komt het zoet zullen we maar zeggen.

24 januari 1973

20 januari 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 24 januari 1973.

Nieuw bankje bij de Halve Maan

20 januari 2023

Lang gekoesterde wens in vervulling

Vorige week is een lang gekoesterde wens van Jeannette Van Leuven in vervulling gegaan. Jaren terug had ze om een bankje op de Halve Maan gevraagd bij de PWN. Dit omdat het lopen niet helemaal meer zo goed ging. Samen met andere ouderen die in het honden losloop gebied ook hun hondje uit lieten drinkt ze vaak daarboven gezellig een kopje koffie uit een thermoskan. Maar het realiseren van het bankje lukte niet erg vertelde ze ons. Marian Zwaan ging aan de gang en na vele mailtjes en telefoontjes is het na 2 jaar toch gelukt om medewerking van de PWN te krijgen. Dankjewel. Wij hopen dat ze tot in lengte van dagen van het mooie uitzicht mag genieten en het bankje haar naam zal dragen.

Het Regionaal Archief Alkmaar

20 januari 2023

Ontwerp nieuwe kapel Adelbertusakker

Rond 1925 werd er in Egmond-Binnen een ontwerptekening gemaakt voor een nieuwe kapel op de Adelbertusakker. Echter de kapel zoals hier afgebeeld zou er niet komen.

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

20 januari 2023

De letter K (pagina 24 van 60)

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.

Egmond Wandel Marathon 2023

13 januari 2023

Tips van de boswachter voor deelnemers

De Egmond Wandel Marathon komt eraan! Op zaterdag 21 en zondag 22 januari kun je 10,5 of 21,1 km op één of twee dagen wandelen over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. Boswachter Fred van den Bosch kent dit duingebied op zijn duimpje en heeft alvast een paar goede tips voor de deelnemers.

Team Flessenpost blijft strijdbaar

27 januari 2023

Tijdens Egmond Toernooi 2023

Verdachte van ‘duinmoord’ spreekt voor het eerst

13 januari 2023

Jent S. betuigt spijt

Voor het eerst sinds de moord op Alkmaarder Peter Langenberg heeft verdachte Jent S. (30) uit Egmond aan Zee zijn spijt betuigd richting nabestaanden.

Voor eeuwig en altijd

13 januari 2023

Een Adelbert-veteraan!

De voorbereidingen op deze laatste -en dus al bij voorbaat legendarische wedstrijd-, begonnen al weken geleden. Coach Hans wist door gebruikmaking van al z'n diplomatieke gaven de wedstrijd te verplaatsen naar 2e pinksterdag. Een prima dag. Zeker omdat deze dag de spelers na de training van zaterdagmiddag nog enige hersteltijd bood.

Jos en de negen kabouters

13 januari 2023

Een Binder sprookje

Negen nieuwe kabouters staan te trappelen om langs het Kabouterpad in de Schoorlse Duinen te pronken. Afgelopen jaar startte Patricia van Lieshout een geldinzamelingsactie om de kabouters te vervangen. Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen maakte deze kabouters van boomstammen uit de Schoorlse Duinen.

En ja hoor, daar liggen er weer een paar te water…

13 januari 2023

Geeft blijkbaar een kick?

Het is eigenlijk nauwelijks nog nieuws te noemen, maar er zijn blijkbaar lieden die geregeld langs de bushalte aan de Sabine van Beierenlaan lopen en dan elke fiets die daar nog staat in de sloot kieperen.

Het Regionaal Archief Alkmaar

13 januari 2023

Grenspalen Egmond: Deel 6 van 6: Fred Valkering

We gaan terug naar het jaar 1994. In het kader van de regeling sociale vernieuwing worden ter promotie van de gemeente Egmond kunstobjecten geplaatst bij de gemeentegrenzen, vervaardigd door Egmondse kunstenaars.

17 januari 1973

13 januari 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 17 januari 1973.

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

13 januari 2023

De letters I en J (pagina 22 en 23 van 60)

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.

Kledingbank Noord-Holland Noord moet (weer) op zoek naar nieuw onderkomen

6 januari 2023

Groei heeft ook zijn nadelen

Terugblikkend op het jaar 2022 laat het bestuur van Kledingbank Noord-Holland Noord (voorheen Kledingbank Egmond) weten dat ze weer op zoek moeten naar een nieuw onderkomen.

10 januari 1973

6 januari 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 10 januari 1973.

Het Regionaal Archief Alkmaar

6 januari 2023

Grenspalen Egmond: Deel 5 van 6: Marianne Snabilie

We gaan terug naar het jaar 1994. In het kader van de regeling sociale vernieuwing worden ter promotie van de gemeente Egmond kunstobjecten geplaatst bij de gemeentegrenzen, vervaardigd door Egmondse kunstenaars.

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

6 januari 2023

De letter G (pagina 20 en 21 van 60)

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.

UPDATE 2: Gewapende overval op Casino Prinsesselaan Bergen

4 januari 2023

Politie lost waarschuwingsschoten...

Dinsdag 3 januari rond 18.15 uur is een overval gepleegd op een casino aan de Prinsessenlaan in Bergen. De politie loste daarbij meerdere waarschuwingsschoten. Er zijn twee verdachten aangehouden. Er raakte niemand gewond. Politie doet onderzoek. Iets verdachts gezien? Bel direct naar 0900-8844. De 29 jarige Bergenaar Max die boven kledingwinkel Tally-Ho op de stationsstraat woont, filmde de agent die met getrokken pistool waarschuwingsschoten lost. Met de inzet van een helikopter en meerdere agenten op straat heeft de politie twee verdachten aangehouden. Politie liep met speurhonden door het dorp op zoek naar een derde verdachte.

Wie wordt Egmonder (v/m) van het Jaar 2022?

6 januari 2023

Laatste kans voor het aanmelden van genomineerden

Flessenpost uit Egmond wil graag een nieuw initiatief starten: de verkiezing Egmonder van het Jaar.

‘Ontmoet Event’ voor volwassenen

6 januari 2023

In sporthal de Enterij

Stichting Sport-Z organiseert samen met Organize2Move op woensdag 18 januari een gratis Ontmoet Event voor volwassenen. Van 10.00 tot 14.00 uur staat Sporthal de Enterij in Limmen in het teken van spel, plezier en elkaar ontmoeten. Iedereen uit Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en de omliggende regio die ervoor open staat nieuwe mensen te ontmoeten en zin heeft in een gezellige dag kan zich aanmelden. Aanmelden kan via [email protected] of 06-53242995. Kijk voor meer informatie op www.sport-z.org/OntmoetEvent. Van speedminton en puzzelen tot 4 op een rij en Kubb; en diverse andere spellen staan op het programma bij het Ontmoet Event op woensdag 18 januari. Je beleeft gegarandeerd een leuke dag, waarbij je steeds weer andere mensen ontmoet omdat je steeds wisselt van tegenstander. Dit jaarlijks terugkerende event, waar steeds meer mensen in beweging worden gebracht, wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het sportakkoord van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. De activiteiten vinden plaats in sporthal de Enterij aan de Middenweg 3b in Limmen. Deelname is inclusief (gratis) lunch. Je kunt je zowel individueel als als team opgeven. Wil je graag meedoen maar voorzie je vervoersproblemen naar Limmen? Neem contact op met Kim ([email protected] of 06-53242995) en er wordt een passende oplossing geboden.

Brouwerij Egmond deelt haar warmte

6 januari 2023

Brouwen is namelijk als koken

In deze koude maanden is het niet voor iedereen weggelegd de kachel volop te laten branden. Daarom opent Brouwerij Egmond op brouwdagen haar deuren voor een ieder die graag even wil opwarmen. Brouwen is koken, dus op dinsdag tot en met donderdag is het in de brouwerij altijd lekker warm en het is natuurlijk zonde deze warmte niet te gebruiken. We openen daarom onze deuren op dinsdag tot en met donderdag in de maanden januari en februari van 10.00 uur ’s ochtends tot 14.30 uur ’s middags.

“Vogelen in Frankrijk”

6 januari 2023

Een lezing met beelden op zaterdag 14 januari

Op zaterdagmiddag 14 januari 2023 houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: “Vogelen in Frankrijk”.

En toch moet er weer iets kapot…

6 januari 2023

Kan iemand dit nog komen uitleggen?

Het leek een redelijk rustige oudjaarviering, maar natuurlijk moest er toch weer iets kapot. Er zullen best nog andere zaken ook zijn gesneuveld, maar hiervan kregen we een beeld toegestuurd: de panelen langs de Slotgracht staan daar om bezoekers iets wijzer te maken over onze geschiedenis. Blijkbaar is er ook een categorie mensen (jongeren in dit geval) die weinig op hebben met geschiedenis.

Het laatste HVC rondje

30 december 2022

Voortaan andere vuilniswagen door de straat

HVC kwam op vrijdag 30 december voor de laatste keer afval inzamelen in de Egmonden. Diezelfde HVC nam het enkele jaren terug over van GP Groot. Nu neemt de BUCH Afvalverzameling het weer over van HVC. Op de foto de laatste HVC rit door de Wilhelminastraat in Egmond aan Zee.

‘Warme Nieuwjaarsduik’ als frisse start in 2023

1 januari 2023

Wind maakt het er nou ook weer niet meteen zomers op...

Oké, het waren zeker geen Siberische omstandigheden, maar om een half uur in je zwembroek te wachten tot je het water in mag, maakt het er niet zomerser op.

Bezoekersregelingen parkeren veranderen

30 december 2022

Per 1 januari 2023

De digitale bezoekersregeling verandert per 1 januari 2023. Ook veranderen de parkeerperioden, waarop moet worden betaald in Schoorl, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Door de aanpassing sluiten de perioden, volgens de gemeente Bergen, beter aan op de parkeerdrukte.

Nieuwjaarsreceptie gemeente Bergen

30 december 2022

Maandag 9 januari om 19.00 uur in Zuiderduin

Afgelopen jaar ‘gemiddeld’ voor Egmondse redders

27 december 2022

In totaal 27 keer uitgerukt en 10 mensen veilig aan wal gebracht

Bezien vanuit het tienjarig gemiddelde is het jaar 2022 voor de Egmondse redders een 'gemiddeld jaar met 27 inzetten.

Rob Glas

30 december 2022

Ik spoel de dag weg met deze golf

Rob Glas van de Zee: "Ik spoel de dag weg met deze golf. Wat mag ik mij als mens bevoorrecht voelen om hier te lopen. Ik kan niet wachten om in 2023 weer foto's te maken voor iedereen die niet zomaar naar De Zee toe kan. Laat je familie en vrienden in je hart toe zonder daar iets van terug te verwachten .... Geniet van de momenten die je nog hebt en krijgt; dan ben je een rijk mens. Maak er iets moois van".

3 januari 1973

30 december 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 3 januari 1973.

Het Regionaal Archief Alkmaar

30 december 2022

Grenspalen Egmond: Deel 4 van 6: Andrez

We gaan terug naar het jaar 1994. In het kader van de regeling sociale vernieuwing worden ter promotie van de gemeente Egmond kunstobjecten geplaatst bij de gemeentegrenzen, vervaardigd door Egmondse kunstenaars.

Geen gratis brood in Egmond aan Zee met kerst (1795)

23 december 2022

Uit het Regionaal Archief Alkmaar

Een overeenkomst uit 1795 waarin zeven bakkers uit Egmond aan Zee afspreken geen gratis meer weg te geven met de kerst. Een kort filmpje. Bron: Regionaal Archief Alkmaar

Paartijd voor rekel en moer

23 december 2022

Verliefde vos is luidruchtige lover

Een mannetjesvos noemen we een rekel, het vrouwtje is een moer. Tijdens de paartijd of ranstijd, van december tot februari, kan je de moeren ‘s nachts luid horen gillen tijdens de loopsheid. De rekels houden het bij een kort, drievoudig geblaf: waf-waf-waf. Wanneer de vossenman een geschikt vrouwtje gespot heeft, volgt hij haar als haar schaduw. Dit is dan ook hét seizoen bij uitstek om vossenkoppels te spotten. Met zijn strategie van nabijheid voorkomt de rekel dat kapers op de kust met zijn verovering gaan lopen. Ook ronddwalende vossen en vossengevechten horen onlosmakelijk bij de ranstijd.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug