Deel

Restauratie Stoomtram Station Egmond

Restauratie Stoomtram Station Egmond

De lijn van Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef naar Alkmaar werd geopend op 21 juli 1905. Zij was tot 1 januari 1918 eigendom van de Stoomtram Maatschappij ‘Egmond – Alkmaar – Bergen’, en werd geëxploiteerd door de HSM, die deze lijn aanvankelijk als een doorgaande stoomtramlijn exploiteerde. Na de ingebruikname van het nieuwe tramstation in Alkmaar werden de aanvankelijk gebruikte stoomtramrijtuigen op de lijn naar Egmond vervangen door lokaaltreinmaterieel en verviel de doorgaande dienst Egmond – Bergen. Het stationsgebouw aan de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee bestaat nog steeds en wordt momenteel gerestaureerd. De lijn naar Egmond werd opgeheven in 1934.


In 2015 kochten Ronald en Alies het pand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Het voormalige stoomtram station werd in het verleden omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …


Januari 2024: Het dak van de laagbouw moest ook nog geïsoleerd worden. Isolatie, stoflatten, panlatten en hier en daar een pannetje vernieuwd. We kunnen voorlopig weer even vooruit.


December 2023: De ruimte waar in de toekomst onze gasten kunnen ontbijten zijn we aan het isoleren en “opleuken”.


Juni 2023: Gevel aanzichten – Sinds de bouw van dit pand (1904) heeft de gevel meerdere uitstralingen gehad. Van de allereerste periode is helaas geen foto beschikbaar. Wel dat het pand op een gegeven moment voorzien is van een stuclaag. De periode dat wij eigenaar werden was de gevel (overigens het gehele pand) ingepakt in kunststof delen. De stukken waar de kunststof delen in de loop van de jaren verdwenen waren, waren opgevuld met Trespa.
Een week nadat we officieel eigenaar waren van het pand kregen we een melding dat de kunststof delen van het huis af waaiden. Haastige spoed was geboden om de rest dan ook te verwijderen. Dit was een klus die zeker op de planning stond, maar in eerste instantie stond het onderaan onze ‘to-do lijst’. We hebben toen een bedrijf in handen genomen om al het materiaal met grote spoed te laten verwijderen.
Het pand werd uitgepakt en we kregen zicht op de oude stuclaag die in een voor ons onbekend jaartal aangebracht was. Het geheel en uitstraling was wat spookachtig.
Toen onze plannen voor een ‘nieuwe’ gevel voor onszelf duidelijk waren, zijn we begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag en hebben we de kozijnen vervangen voor exemplaren die leken op de uitstraling van hoe de kozijnen er vroeger uitzagen.
En daar was het moment aangebroken dat Harmen Schippers van Stucsteen aan het werk is gegaan. De klus is nog niet helemaal af, want in september zullen de bogen boven de ramen en de onderkant van het pand nog aangepakt worden. Maar nu de steiger weg is heeft u alvast zicht op een gevel die er in onze ogen al prachtig uitziet.
De foto’s van de gevel in verschillende jaren lijken alsof het foto’s van andere panden betreft, laat het toch iedere keer hetzelfde pand zijn. De eerste 6 foto’s horen bij dit bericht.


20 januari 2023: Deze week zijn ze begonnen met het voegen. Schippersgevel had al gezegd dat zodra de voeg erin zit, de kleur van de steen daarmee ook zal veranderen. Het pand krijgt hiermee een iets andere uitstraling, Dit is de uitstraling die we voor ogen hadden.


6 oktober 2022: Gisteren zijn ze begonnen met het aanbrengen van de gele speklagen. Meteen weer een heel ander gezicht. De bijbehorende eerste 5 foto’s zijn van Marian Zwaan.


22 september 2022: Dre Design maakte deze 8 prachtige foto’s van de binnenzijde.


Annelies op 31 mei 2022: Harmen Schippers is gestart met de werkzaamheden aan ons pand. We ontvingen een foto dat de gevel in de voorstrijk gezet was, maar ook al foto’s van dat er wat rijen “stenen” gestuukt zijn. Hoe gaaf is dat!


9 mei 2022: Harmen Schippers van Stucsteen.nl gaat komende week beginnen met de herstelwerkzaamheden aan ons pand. Hij heeft samen met zijn collega al wat voorbereidingen getroffen door het tweede deel van de steiger te plaatsen.

Voor diegene die gemist hebben wat Harmen zijn specialiteit is: Een unieke manier van het renoveren van gevels. Hij renoveert gevels met stucwerk wat er uit ziet als metselwerk. Hij kan met de nodige kennis en vakmanschap monumentale panden restaureren en is in het bezit van een Certificaat van de stichting ERM (Erkend Restauratiekwaliteit Monumenten). Harmen (ook wel de Rembrandt onder de stukadoors genoemd) gebruikt voor zijn renovaties de term “Van erfgoed tot aanbouw” omdat hij niet alleen maar monumenten restaureert.

Ons pand is geen monumentaal pand, alleen voor Egmond aan Zee is het pand wel van historische waarde. De stoomtram heeft tal van mensen naar Egmond toegebracht, waarmee de Derpers in contact kwamen met de ‘buitenwereld”. Met zo’n pand kun je niet anders dan netjes mee omgaan. En om die reden is Harmen ingeschakeld. De renovatie zal in drie delen gedaan worden. Stucsteen gaat beginnen aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde, het hoge gedeelte aan de Voorstraat en de 1e verdieping Oostzijde (waar de hardstenen plaat Egmond aan Zee is bevestigd), daar waar de steigers staan. De andere gedeeltes worden met de tijd aangepakt (dan kunnen wij weer even sparen). De verwachting is dat dit eerste renovatieproject zo’n 3 maanden in beslag gaat nemen.


8 april 2022: Ronald in de lappenmand – Tekst door Alies Al 6 weken is het verdacht stil in en rondom ons pand. De reden hiervoor is dat Ronald ruim 6 weken geleden geopereerd is aan een osteotomie (stand correctie van de knie, oftewel van een O-been naar een bijna X-been).
De operatie was goed verlopen en het herstel verliep best aardig. Hij mocht het been 6 weken lang maximaal 20 kilo belasten, een spreekwoordelijke uitdaging, maar het vooruitzicht van minder pijn was een fijn vooruitzicht. Tot gisteren een bacterie roet in het eten gooide. De wond is opnieuw opengemaakt en er wordt een passende antibiotica gezocht om de bacterie te verbannen. De all-inclusive service van de kliniek is buitengewoon, waar Ronald in ieder geval t/m aanstaande dinsdag gebruik van mag maken. Hij klaagt zeker niet over de service van de kliniek, alleen valt deze extra vakantie toch een beetje tegen (en dan hebben we het niet over het weer).
In mei zal Harmen van Stucsteen beginnen met de werkzaamheden aan de buitenzijde van het pand, iets waar wij al even naar uit kijken. Alleen wordt Ronald een beetje onrustig van deze wetenschap en het feit dat hij momenteel geen steiger kan beklimmen. Het zijn namelijk al die laatste klusjes die nog even gedaan moeten worden. Komt tijd, komt raad…


13 januari 2022; Het plaatsnaambordTekst door Alies – De kers (die er nooit op gezeten heeft) op de taart (die nog niet af is). Op onze to-do-list, door onszelf bedacht, stond vandaag het plaatsen van het plaatsnaambord aan de gevel. Het feit dat dit bord van hardsteen is gemaakt, 2.80 lang 50 cm hoog en 4 cm dik, heeft bij ons de nodige hoofdbrekens opgeleverd (al dan niet met slapeloze nachten). Hoe gaan we zo’n zware plaat omhoog krijgen; kun je de plaat zonder dat je het ziet borgen; houdt het dak het gewicht van plaat + middelen + mankracht en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mankracht en middelen ingeschakeld om de klus te klaren. De voorbereidingen van het uithakken van de gevel had Ronald vorige week af kunnen strepen van zijn to-do-list. Gisteren hebben we steunen geplaatst en voorbereidingen getroffen om de klus voor vandaag zo spoedig mogelijk te kunnen laten verlopen. Je wil namelijk niet dat je de plaat onnodig vaak om moet zetten of verplaatsen.
Met de al-ler-laat-ste voorbereidingen en nog even een kop koffie voor de moed, hebben we uiteindelijk deze klus tot een goed einde kunnen brengen. En al zeggen we het zelf: maar wat is dit gaaf geworden! Grote dank aan Frans, Pascal en Richard die ons enorm geholpen hebben.


5 december 2021; Gemeentearchieven: Bij het speuren in de gemeentearchieven naar informatie over ons pand heeft ons dit leuke en waardevolle kennis opgeleverd. We hebben inzage gekregen over het ‘wel en wee’ van het pand. In de archieven zijn de vergunningen terug te vinden, vanaf de start van de bouw van het station. De latere aanpassingen/verbouwingen zijn hier ook vastgelegd. Het geeft ons informatie over wanneer welke aanpassing/verbouwing ongeveer heeft plaatsgevonden. Naast de afgegeven vergunningen zijn ook de blauwdrukken en bouwtekeningen in het archief opgeslagen.
De blauwdrukken van het pand en het spoor ontvingen wij bij de aankoop van het pand. De blauwdruk van het pand is een document waar we voorzichtig mee om moeten gaan, daar deze bijna uit elkaar valt bij het openen. Omdat wij met grote regelmaat een blik wilden werpen op de blauwdruk (vanwege het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand) hebben we de blauwdruk op ware grote af laten drukken op een kunststof plaat. Het origineel is als het ware met pensioen en kan van zijn/haar oude dag genieten.
Bij al dat zoeken naar informatie stuitte wij ook op een blauwdruk in de archieven die wij niet in ons bezit hebben. Het betreft de blauwdruk van de locomotievenloods. Hoe gaaf is dat! Volgens ons is er niet echt een foto van het aanzicht van deze loods, dus moeten we het doen met de foto’s waar een deel van de loods op afgebeeld staat. Waarschijnlijk is de loods in het jaar 1962 verwijderd, om er een opslagplaats voor terug te plaatsen (volgens de informatie uit de archieven).
We vinden het geweldig en zijn blij dat we deze informatie hebben gevonden en delen het graag met u als lezer.


27 oktober 2021; Opknappertjes …. We beschikken over aardig wat oud bouwmateriaal dat grotendeels uit dit pand komt. Ook is er wel wat materiaal aanwezig wat niet van oorsprong uit dit pand komt, maar waar dit dan wel vandaan is gekomen is voor ons onbekend. We laten dit voorlopig staan zodat we het nog eens kunnen gebruiken voor “je weet maar nooit”.
Nu de 3 raamkozijnen aan de Voorstraat geplaatst zijn, kunnen we twee van de 3 oude kozijnen opknappen en weer terugplaatsen naast de toegangsdeur van de 2e klasse-ruimte. In die kozijnen hoort nog een raamwerk. We wisten met zekerheid dat we deze nog wel tussen al het oude bouwmateriaal hadden staan, maar waar. Al het materiaal ligt in de oude kolenloods opgeslagen. Aangezien dit best een flinke ruimte is, hebben we deze dan ook gevuld met oude en nieuwe “meuk”, waardoor je het overzicht enigszins kwijtraakt (en dan heb ik het maar niet over de hink/stap/sprong om de ruimte te betreden).
Goed, om een raamwerk op te kunnen knappen moet je het eerst zien te vinden. Dus de ruimte ordenen. En zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik van de opruimafdeling dus was ik in dit geval de spreekwoordelijke Sjaak. Het heeft even geduurd, maar ik heb het aardig overzichtelijk voor ons zelf kunnen krijgen. Iemand met een winkel in tweedehands bouwmaterialen zou jaloers zijn op onze verzameling, maar dat terzijde. Mijn missie is geslaagd, want ik heb gevonden waar we op zoek naar waren.
Dus nu kunnen we aan de slag met het opknappen van de oude raamkozijnen, zodat de toegang 2e klasse met de tijd weer compleet is.


15 oktober 2021: Muurafdekkers plaatsen: De volgende klus stond op ons lijstje (nou ja hele waslijst kan ik wel schrijven). We hebben een beginnetje gemaakt om de muurafdekkers te plaatsen. De “toren” beklimmen met granieten muurafdekkers van 1 meter lang is best een uitdaging. Zelf durf ik maar een stukkie de ladder op, dus een klusje op Ronald zijn lijstje. Zelf ben ik van de opruimdienst, dus de taken zijn eerlijk verdeeld hier. Ook de fotografie hebben we vandaag verdeeld. Ik heb wat foto’s geschoten vanaf de ladder en Ronald vanaf het hoogste punt van ons dak.
Vandaag is ook de schilder begonnen met zijn klus. Alle kozijnen waren geleverd in de grondverf (ziet er op zich al leuk uit) maar hebben nu wel een beetje extra zorg nodig. Dus met een mooi “likkie” verf kunnen ze er voorlopig tegenaan.


22 september 2021: Het dak eraf… Oh nee, valt mee de schoorsteen gaat er vanaf. Over een paar weken komt Harmen weer een nieuwe schoorsteen plaatsen. De huidige schoorsteen is na 117 jaar dienst wel aan vervanging toe i.v.m. lekkages. Of we wat gaan stoken in de toekomst? Nee dat niet. Maar het oog wil ook wat toch? En het hoort per slot van rekening wel bij het pand.
Harmen kwam vorige week even om de steiger verder af te bouwen. Daarnaast heeft hij met ons en de omwonenden meegedacht over de hardstenen plaat van Egmond aan Zee. Wij hoeven niet te hakken om deze plaat aan de muur te bevestigen. Fijn voor de omwonenden en uiteraard ook voor onszelf. Harmen heeft daar zijn professionele ideeën op losgelaten. Hij gaat u en ons verrassen in het voorjaar (hoewel wij iets meer weten over zijn idee).
Danny heeft van de week wat glas gezet. Wij vinden het waanzinnig gaaf! U ook?


28 augustus 2021: Hakken en slijpen… en nog meer hakken
Langzaamaan ziet u het pand veranderen. De ramen en deuren worden vervangen om weer de uitstraling van ‘weleer’ te krijgen. De voorbereidingen hiervoor zijn best tijdrovend. Slijpen langs de kozijnen, zodat het werk van firma Stucsteen straks beter tot zijn recht komt. En bogen boven de kozijnen hakken zodat het weer passend is bij de gehele uitstraling van het pand. De bogen moeten met de hand gehakt worden. Daar het een precisieklusje is oftewel een arbeidsintensieve klus. Zelf schrijf ik iets makkelijker dan dat ik hak of slijp, dus Ronald is de spreekwoordelijke Sjaak. Als er geen andere werkzaamheden zijn, dan slijpt en hakt hij alsof het een lieve lust is. Ik kan mij overigens voorstellen dat de buurt blij is, als Ronald even elders aan het werk is.

In het kader van ‘hak gezellig de hele dag door’, hebben we nog een leuke aanvulling naast het plaatsen van de kozijnen gevonden. Je ziet vaak op oude stationsgebouwen de plaatsnaam vermeld staan. Als ik langs zo’n pand met plaatsnaam rij dan is het in mijn beleving vaak een stationsgebouw geweest (lang leve de fantasie). Wij zijn er bijna zeker van dat de plaatsnaam op dit pand niet vermeld stond. Wij hebben het niet kunnen ontdekken op de oude foto’s. Het enige uithangbord wat hier aan de muren hing was een reclamebord van ‘Abdulla Cigarette’. Nu leek het ons wel passend om ook op ons pand de plaatsnaam te vermelden. We hebben een hardstenen plaat laten bewerken en deze gisteren ontvangen (grote dank dan Maes natuursteen!). Dit houdt wel in dat er nog iets meer gehakt moet worden. Zeg zo’n 2.80 bij 50 cm. Kortom Ronald hakt nog even verder …..


15 juli 2021: Buitenzaken en hergebruik
Waar vroeger in de ruimte van de eerste klasse een schouw heeft gestaan, konden we zien aan de blauwdrukken van het pand. Met een beetje fantasie hebben we ook het idee dat de schouw mooi geweest moet zijn.
Bij het ontbreken van foto’s van de binnenzijde van het pand, zijn we met de fantasie aan de slag gegaan. En hebben naar eigen idee en inzicht weer een schouw teruggebouwd. Deze is zelfs zo goed gelukt dat de voormalige eigenaren dachten dat deze verstopt had gezeten achter een muur.
We zijn al even actief aan de buitenkant van het pand. Voor diegene die met regelmaat voorbij komen kunnen de veranderingen goed waarnemen. Bij de voorbereidingen om met de tijd een tijdelijke vaste steiger te kunnen plaatsen moest een schuine helling tegen het pand bij de aanbouw gelijk getrokken worden met de stoep. Daarbij kwamen we onderaan de muur van de aanbouw toch wel iets opmerkelijks tegen. Een paar prachtige geglazuurde stenen die vroeger hoogstwaarschijnlijk onderdeel waren van die hele mooie schouw. Best hip dat hergebruik voor die tijd dat de aanbouw geplaatst werd, iets wat nu echt “in” is.
De kozijnen die we momenteel aan het plaatsen zijn, zijn helaas niet van de “hergebruik ” afdeling. De meeste kozijnen waren in dermate slechte conditie, of ooit vervangen voor kunststof kozijnen, dat wij de oude kozijnen hebben laten namaken. Langzaamaan ziet u het pand veranderen vanwege het weghalen van de oude stuclaag en het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Zelf zijn we laaiend enthousiast over de veranderingen, en gezien de vele duimpjes die we tegenwoordig spontaan krijgen van omstanders denk ik niet dat wij de enigen zijn.


Februari 2021: Zichtbare bezigheden
Waar we heel lang hebben zitten dubben over wat te doen met de buitenzijde van het pand, konden we destijds niet ander kiezen dan voor steenstrips, zodat het pand weer de uitstraling kreeg van toen het gebouwd was.
De tekeningen en het plan waren ingediend bij de gemeente, en de vergunning was afgegeven. Het advies om weer de bogen boven ramen en deuren terug te brengen in het nieuwe plan werden uiteraard meegenomen. We zaten alleen met een paar dilemma’s als het ging om details. Zoals het “trappetje” in de toren van de voorgevel aan de Pieter Schotsmanstraat-kant… Hoe laat je steenstrips vloeiend overlopen in het “trappetje”? En de kleur van de steenstrip kwamen we ook niet helemaal uit. Het was een gevoel van “het mot maar”, terwijl het best een uitgave is.
Op 18 oktober j.l. plaatste we een bericht op deze pagina en werden we door een volger gewezen op de firma www.stucsteen.nl n.a.v. onze keuze voor de steenstrip. Na een blik op de website van deze firma te hebben geworpen, hebben we contact gezocht en hebben het werk mogen aanschouwen van deze onderneming. We zijn om! De steenstrips zijn van de baan en Stucsteen gaat ons pand “vernieuwen”. Harmen, de eigenaar van stucsteen, wordt de Rembrandt onder de stukadoors genoemd. Zijn bedrijf wordt ingezet bij het opknappen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden van/aan monumentale panden. Het kan overigens betekenen dat er een wijziging of aanpassing van onze vergunning geregeld moet worden, maar het kan niet anders dat ook de gemeente hier enthousiast van wordt. In afwachting van de goedkeuring van onze (iets) gewijzigde plannen versus de goedkeuring van de gemeente, zijn wij wel aan de slag gegaan, wat u misschien niet ontgaan is.
Wat ons te doen staat voor september a.s. is dat de oude stuclaag verwijderd wordt. Een leuke klus? Nee! Nuttig wel, want dit betekent dat de nieuwe stuclaag die aangebracht gaat worden beter hecht. Nieuwe stuclaag? Ja: er wordt een nieuwe stuclaag aangebracht in de kleur van de baksteen. In deze laag worden voegen gesneden en deze worden ook gevoegd. wat inhoudt dat we weer de uitstraling van vroeger krijgen.
We zijn begonnen met het verwijderen van de oude stuclaag, zoals velen van u al hebben kunnen zien. Voor diegene die het niet hebben gezien, zie foto’s. Het verschil valt nu al flink op (en we hebben nog vele meters te maken). Van een afstand ziet het er echt gaaf uit, van dichtbij ook, alleen zie je dan dat de stenen flink gehavend zijn (voordat de eerste “witte” stuclaag aangebracht werd, zijn alle stenen bewerkt, zodat de stuclaag beter hechtte). De komende tijd zullen we ons niet vervelen, we hebben nog zo’n 447 m2 te gaan. Voor de omwonenden: Sorry voor de overlast, we gunnen u een prachtig uitzicht, dit gaat alleen gepaard met flinke herrie.


December 2020: Ruimte 1ste klasse
We zijn in afwachting van een offerte voor de bekleding van de buitenzijde van het pand. Mocht dit binnen ons budget passen, dan zullen we het pand aan de binnenzijde isoleren. Mocht het te begrotelijk zijn, dan kiezen we voor een steenstrip en zal het pand vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Zodra we dit weten, kunnen we de kozijnen gaan plaatsen. Tot die tijd moeten we ons binnenshuis vermaken.
Op de blauwdruk kunnen we zien dat de 1e klasse voorzien was van lambrisering. We vermoeden dat dit van houten panelen gemaakt is. Omdat het bij een vermoeden en fantasie blijft, meenden we om wel een lambrisering terug te plaatsen. Alleen hebben we ervoor gekozen om dit met geglazuurde tegels te doen. Dit soort tegels hebben we ook gebruikt voor de schouw.
Met flink wat puzzel, snij- en plakwerk ziet het er in onze ogen best heel leuk uit.


November 2020: 32 nieuwe kozijnen
Het lijkt niet zoveel als je de ingepakte pakketten ziet, maar het zijn toch echt 32 kozijnen.
Alles is alvast in de grondkleur gespoten, dus als we gaan plaatsen dan heb je meteen een aardig beeld van het eindresultaat. De gele kleur zal als het geheel geschilderd is, iets minder heftig zijn.
De deurkozijnen hebben een waanzinnige hoogte en zijn geleverd met hardstenen onderdorpel. Onderaan de stijlen zit ook hardsteen. Een flink gewicht dus. Maar met hulp van heel wat spierbundels hebben de kozijnen een “tijdelijk” plaatsje gekregen her en der in huis.
Het glas zal binnenkort ook geleverd worden, dus dan kunnen we gaan plaatsen.


Oktober 2020: Toegang tot tweede klasse
Toen we in 2015 dit pand kochten, was het in gebruik als woonhuis. Op begane grond was de winkel met aangrenzend de woonkamer. Vanuit de woonkamer liep je de keuken in met rechts de badkamer en links de slaapkamer. Allemaal keurig verdeelde ruimtes. Vanuit de woonkamer was er geen zicht op de winkelruimte of slaapkamer, dit waren aparte afgesloten ruimtes.
Bij het strippen van de woonkamer kwamen we erachter dat er vroeger wel zicht was op de voormalige winkelruimte. Een doorkijk luikje voor als er “volk” in de winkel kwam en een toegangsdeur naar de winkel om de mensen te bedienen. Het luikje en de deur waren er vermoedelijk niet in de tijd dat station nog gewoon station was.
De muur tussen de woonkamer en de slaapkamer was een “blinde” muur. In de muur zat een klein nisje waar ooit een mooi Maria beeldje pronkte. Bij het kaal maken van deze muur ontdekte we dat er een bijzonder detail bewaard was gebleven van het Stoomtram station. Namelijk de toegangsdeur van de tweede klasse, met aan beide zijden de originele raampjes. Jarenlang achter de muren verstopt kwamen deze pronkstukken weer tevoorschijn. Een soort van dankbaar gevoel dat dit bewaard was gebleven.
Ergens is er een moment geweest dat de buitenzijde van het pand gestuct werd, misschien wel toen het Stoomtram Station in 1934 stopte met zijn activiteiten? De oude nog zichtbare stuclaag zit rondom het hele pand. De staat hiervan is ronduit slecht. We hadden er al voor gekozen om deze laag te verwijderen om het oude pand meer terug te brengen naar oorspronkelijke staat. Alleen heeft men destijds de stenen bewerkt om de stuclaag aan te kunnen brengen, waardoor het uiterlijk van het pand wel een deuk heeft opgelopen. In de toekomst zullen we de muren aan de buitenzijde voorzien van steenstrips zodat we toch weer de uitstraling van heel vroeger krijgen.
Dat brengt ons weer terug naar de binnenzijde, vroeger buitenzijde van het pand (snapt u het nog?). Aan de zijde waar vroeger de toegangsdeuren zaten voor kantoor (kaartjes verkoop) en toegang eerste en tweede klasse is later een aanbouw gekomen. In de aanbouw was o.a. de slaapkamer en het achterste deel van de winkel. Vanuit de slaapkamer richting woonkamer gezien was vroeger de toegang tot de tweede klasse. Deze muren waren van oorsprong buitenmuren en bedekt met een stuclaag. Om een klein beetje in het gevoel van vroeger te komen hebben we deze stuclaag verwijderd. Zelf vinden we het een prachtig resultaat en willen dit ook op deze manier behouden. Dat de stenen bewerkt zijn is jammer, maar het is niet “aars”. Wij worden blij van dit soort kleine resultaten.


Maart 2020: Werkzaamheden in de voormalige wachtruimte 1e klasse / groentewinkel De Boer/ sporthuis Visser.
Toen het station nog station was werd er onderscheid gemaakt. Betaalde je iets meer geld voor een treinkaartje (een ritje 1e klasse) dan kon je plaatsnemen in de wachtruimte 1e klasse. De ruimte zal t.o.v. de wachtruimte 2e klasse vast iets luxer geweest zijn, als we de blauwdruk bekijken. De schouw net iets mooier en grootser, de panelen iets fraaier en misschien wel stoelen i.p.v. bankjes. Dit laatste weten we niet, want helaas bestaan er geen foto’s van de binnenzijde van het station. Dus met een flinke dosis fantasie knappen we deze ruimte op.
Op het moment dat de voormalige wachtruimte omgebouwd werd tot winkel, is het raam aan de Pieter Schotsmanstraat-zijde vervangen voor een deur met daarnaast een raam. Dus de ingang/toegang is verplaatst van de ene naar de andere zijde van de ruimte. Vele jaren later is een magazijn aangebouwd, waar vroeger de toegang 1e en 2e klasse zat (Op oude foto’s zie je het balkon, daaronder zaten deze toegangen. Leuk detail is dat de kraaldelen onder dat balkon bewaard zijn gebleven en nog op dezelfde plek zitten).
In de tijd dat de sportwinkel hier gevestigd was, maakte zij gebruik van de voormalige wachtruimte en het daarachter gelegen magazijn. Dit was 1 lange ruimte, waar ze op de vloer een afbeelding van een hardloopbaan hadden laten maken.
We hebben de ruimtes zelf weer in tweeën opgedeeld. Het voormalig magazijn dient nu als slaapvertrek, met daarachter een badkamer. En nu zijn we invulling aan het geven aan de oude wachtruimte. De toegangsdeur vanaf de Pieter Schotsmanstraat hebben we verplaatst, zodat deze recht onder het raam van de 1e etage zit. Het raam welke ernaast zat is weggehaald. We hebben weer een schouw teruggeplaatst en de ruimte wordt stuc-klaar gemaakt. Helaas moeten we vanwege brandveiligheid i.c.m. de hotel-functie die we hebben verkregen op het pand, het prachtige cassetteplafond weer bedekken (gelukkig hebben we de foto’s nog…).


Met dank aan Ronald en Alies. Tekst en foto’s van https://www.facebook.com/stoomtramstation

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond Restauratie Stoomtram Station Egmond

Meer 'Rechter kolom':

Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum

1 maart 2024

Toegevoegd aan de collectie van Lichtschip Texel nr. 10

Het Lichtschip Texel heeft een schenking mogen ontvangen. Het is de lamp die in de periode mei-augustus 1973 in de vuurtoren van Egmond aan Zee een baken was voor het scheepvaartverkeer op de Noordzee. Deze lamp zal ergens een plekje krijgen in hun collectie. Egmonder Koen van Duin heeft de lamp jaren in bezit gehad. Na zijn overlijden heeft de lamp een mooi nieuw thuis gekregen!

De ‘oude’ Abdij van Egmond

1 maart 2024

De torens van de ruïne waren een belangrijk baken voor de scheepvaart

Landmeter Heymenbergh maakte in 1671 een opmetingstekening van de ruïne van de Abdij van Egmond. Hij deed dat in opdracht van de stad Amsterdam die hiermee bezwaar wilde aantekenen tegen de sloop van de honderd jaar oude ruïne. Blijkbaar met succes, want de ruïne zou pas rond 1800 definitief worden afgebroken.

6 maart 1974

1 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Lentekriebels…

1 maart 2024

Leek even echt mooi weer...

Deze week was er een van uitersten qua weer. Begin van de week was het nat, toen werd het mooi, prachtig zelfs en vervolgens was het van alles wat. Maar dinsdag scheen serieus een tijd de zon en leek het wel lente. Mooi om er dan even op uit te gaan.

Frits van Eck

23 februari 2024

Deze week bij het Maritiem Centrum en 'De Lankies'

De vele stormen van het afgelopen half jaar hebben heel wat zand doen verstuiven. Zo veel dat het grondverzetbedrijf van Mart Gul de trap met de naam ‘De Kronkel’ maar ook de achterkant van de Pinck loods zandvrij heeft moeten maken.

27 februari 1974

23 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 27 februari 1974.

Het “lijkenboekje” van Cor van Pel

23 februari 2024

Wie weet waar het is?

De Stichting Egmond ’40 – ’45 is op zoek naar het zogenaamde “lijkenboekje” van Cor van Pel uit Egmond aan Zee. Deze man heeft in opdracht van de Duitsers in de periode mei 1940 tot augustus 1943 de aangespoelde lichamen van de stranden tussen Castricum en Bergen gehaald. Hij hield hier een notitie boekje van bij met daarin de gegevens op de lichamen. Zie de foto uit een tijdschrift uit 2000.

Hospice Egmond zoekt kook-vrijwilligers

23 februari 2024

Om de gasten iets lekkers voor te schotelen

Hospice Egmond zoekt kook-vrijwilligers die eens per week bij hen achter de pannen willen staan. Je hoeft geen Culinaire Vakschool doorlopen te hebben. Je hoeft geen sterren chef te zijn. Als je maar plezier hebt in koken en het leuk vindt om hun gasten iets lekkers voor te schotelen. Lijkt het je leuk of wil je meer info? Bel 072-8889161 of mail naar [email protected]

Er is een nieuw abdijproduct

23 februari 2024

Pindakaas!

De vaste bezoeker heeft het vast al ontdekt; Er is een nieuw abdijproduct! Naast jam, mosterd, thee en kaarsen is er nu ook het eigen Pindakaas! Broeder organist Gerard Hulsman speelt niet alleen mooie noten. Hij brandt en maalt sinds een tijd ook diverse nootjes voor op het brood van zijn huisgenoten! Reden genoeg voor de broeders om dit wat structureler te gaan doen. Vandaar dat sinds een tijdje in het gastenverblijf en de winkel het eigen abdijpindakaas te proeven is. De potten zijn te koop in twee smaken: gewoon en extra donker geroosterd.

Dorpshuis de Hanswijk zoekt nieuwe collega’s

16 februari 2024

Vacature Manager Dorpshuis en een vacature Beheerder Dorpshuis

Dorpshuis De Hanswijk is een multifunctioneel zalencentrum. Wij bieden onderdak aan verschillende organisaties op het paramedische vlak; evenals aan diverse verenigingen die het dorpshuis als thuis basis hebben. Onze zalen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden De sportzaal biedt onderdak aan verschillende sportverenigingen en vindt het gymnastiek onderwijs aan de scholen in Egmond aan den Hoef plaats.

Vraag en aanbod

16 februari 2024

Hier vind je wekelijks gratis advertenties

Ook een ‘Klein Flesje’ plaatsen? Deze zijn alleen voor particulieren en dus geen commerciële/zakelijke boodschappen. Stuur je info naar: [email protected]

Sjef Kenniphaas

16 februari 2024

Sneeuwklokjes en krokussen in de regen

Woensdag 14 februari in Egmond aan Zee: Het voorjaar dient zich aan maar voor nu even ‘Sneeuwklokjes en krokussen in de regen’.

20 februari 1974

16 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 20 februari 1974.

Petitie: Zwembad het Baafje Heiloo moet open blijven!

16 februari 2024

Burgerinitiatief tegen sluiting

Enkele weken geleden werden de inwoners van Heiloo en omstreken opgeschrikt door het bericht dat zwembad het Baafje dit jaar mogelijk gesloten blijft. De exploitant van het zwembad is failliet gegaan en ondanks initiatieven uit de gemeenschap is het nog onduidelijk of het gemeentebestuur van Heiloo het zwembad open gaat houden. Maar het zwembad mag niet dicht blijven want:

Afsluiting fietspad Sluispolder

16 februari 2024

Fietspad wordt verbreed naar 4 meter

De gemeente Alkmaar en de gemeente Bergen voeren de komende maanden werkzaamheden uit aan het fietspad in de Sluispolder. Het fietspad wordt breder, veiliger en duurzamer. Vanwege de werkzaamheden is het fietspad dicht voor al het verkeer van 21 februari tot eind juni. Veilig en toekomstbestendig Het huidige fietspad is niet geschikt voor het moderne (fiets)verkeer. Met een breedte van 2,80 meter is deze te smal volgens de normen van nu. Het fietspad wordt verbreed naar 4,00 meter. Zo kan het (fiets)verkeer veiliger langs elkaar heen bewegen. Daarnaast wordt de ondergrond van het fietspad vervangen door betonplaten. Door deze aanpassingen is het fietspad duurzaam en klaar voor de toekomst. Omleiding Het fietspad in de Sluispolder is een belangrijke fietsroute voor veel inwoners uit Alkmaar en Bergen. Het fietspad wordt gebruikt voor woon-werkverkeer en door scholieren, maar ook recreatief door inwoners uit de regio. Tijdens de werkzaamheden zijn er daarom twee omleidingsroutes; via de Kogendijk en via de Bergerweg. Zie bijgevoegde kaart voor duiding van de routes. Planning De werkzaamheden aan het fietspad beginnen 21 februari. Het fietspad is dan afgesloten voor al het verkeer. De werkzaamheden duren ongeveer 4 maanden. Eind juni is het fietspad weer open en kunnen fietsers weer door de Sluispolder fietsen.

Het oude kermisterreintje in de Hoef

16 februari 2024

Daar stond ooit een monumentale stolp

Wie dacht dat het 'gat' aan de Oude Egmonderstraatweg er altijd al was en dat het daarom wel handig was voor een kermisterrein, komt toch bedrogen uit. Ooit stond daar een monumentale stolp, eigendom van de familie Ranzijn.

Explosief tot ontploffing gebracht

9 februari 2024

Door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft op donderdag 8 februari op het strand van Egmond aan Zee een explosief tot ontploffing gebracht. Het was op die dag bij paal 36 gevonden door voorbijgangers. Over de herkomst van het aangespoelde projectiel wordt onderzoek gedaan.

Henk Sterk overleden

8 februari 2024

Oud uitbater Egmondse horecabedrijven en organisator 'de Nacht van Egmond'

Op zondag 4 februari is Henk Sterk overleden op 82 jarige leeftijd. Henk was een zeer bekend persoon in de horeca in de regio Alkmaar. Hij was in het verre verleden onder andere uitbater van De Kooperen Visch in Egmond aan Zee en Het Rode Hert in Egmond aan den Hoef. Tevens organiseerde hij zes jaar lang het wieler (prof) criterium ‘De Nacht van Egmond’.

13 februari 1974

9 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 13 februari 1974.

Jonge held of heldin gezocht!

9 februari 2024

Wie verdient er een jeugdlintje?

Dit jaar reikt de gemeente Bergen weer het jeugdlintje uit aan een jonge held of heldin. Ken jij iemand die tussen de 6 en 18 jaar oud is én iets bijzonders heeft gedaan voor anderen of voor onze gemeente? Bijvoorbeeld op jouw sportclub, bij een zorginstelling, het jongerencentrum in jouw buurt of heel ergens anders? Kinderburgemeester Tygo Fontijn heeft de eer om dit jaar het jeugdlintje op te spelden en hij is benieuwd naar alle aanmeldingen! Vorig jaar kreeg Tigo Buis uit Egmond aan Zee het jeugdlintje uitgereikt. Hij redde enkele zwemmers die in de problemen waren gekomen. Een echte held. En het jaar daarvoor hadden we heldin Krystyna Cybulska uit Bergen die Oekraïense vluchtelingen hielp.

Sjef Kenniphaas

9 februari 2024

Oefening baart kunst

Sjef Kenniphaas op zaterdag 3 februari: Oefening baart kunst 

Reünie familie Apeldoorn

9 februari 2024

Van Jan de Timmerman

Kinderen en kleinkinderen van deze lieve mensen (zie foto 1) worden uitgenodigd voor een familiereünie in Café Tervoort Egmond-Binnen op zaterdag 16 maart 2024 van 14 tot 18 uur. Hapje, drankje en een presentatie van o.a. foto’s over het opgroeien bij de werkplaats van de dorpstimmerman. Jan de Timmerman was de (schoon)vader van de mensen op deze foto die in 1956 genomen is bij het trouwen van de jongste dochter Sjaan met Wim Limmen. Kosten € 25,00 per persoon Opgeven kan uiterlijk 15 februari op [email protected]

6 februari 1974

2 februari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 6 februari 1974.

Het is groen en het ….

2 februari 2024

Staat in de Abdijlaan

Aan de Abdijlaan op de hoek met de Peperstraat in Egmond-Binnen wordt momenteel een nieuw huis gebouwd. De woning wordt (bijna) geheel Prefab opgetrokken. Momenteel is de isolatie rondom goed zichtbaar. Het geeft het pand een mooie groene kleur. Binnenkort zal dit geheel verdwijnen achter kant en klare panelen of mooi schoon metselwerk of ….

Kent u iemand die een lintje verdient?

2 februari 2024

Draag hem/haar dan voor!

Kent u iemand die een lintje verdient? Als blijk van waardering uit de samenleving kunt u een inwoner uit de gemeente Bergen voordragen voor het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding. Dit is mogelijk wanneer deze persoon zich voor langdurige tijd inzet voor de maatschappij op allerlei terreinen. Als u iemand kent die een lintje verdient kunt u in onderstaande tekst lezen hoe en wanneer u deze persoon voordraagt.

Vakantieadressen gezocht voor kwetsbare kinderen

1 maart 2024

Europa Kinderhulp zoek adressen in Noord-Holland

Voor komende zomer is Europa Kinderhulp op zoek naar mensen in Noord-Holland die voor zo’n twee weken een kwetsbaar kind een vakantie willen bieden bij hen thuis. De kinderen komen uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland en hebben allemaal een lastige thuissituatie. Daarbij kan het om financiële problematiek gaan, maar ook om sociale problematiek, zoals een gebrek aan aandacht of weinig speelruimte. Tijdens de vakantie gaat het dan ook niet om dure uitjes, maar om tijd en aandacht. Lekker een stuk fietsen, samen knutselen of een middagje wandelen in het bos of aan de kust; het zijn de kleine dingen die het doen. Een bijzondere logé voor twee weken Al zo’n zestig jaar komen er kinderen uit alle windstreken naar Noord-Holland voor een vakantie bij de vakantiegezinnen van Europa Kinderhulp. Veel gezinnen doen dit al jaren achtereen, waardoor er een hechte band met het vakantiekind opgebouwd kan worden. Er zijn gelukkig al veel gezinnen in Noord-Holland die een kindje voor een paar weken op nemen in hun gezin, maar de groep kinderen die een onbezorgde vakantie goed kan gebruiken is groeiende. Vandaar dat er druk wordt gezocht naar nieuwe vakantieouders. Dat kan als gezin, maar ook als alleenstaande of stel zonder kinderen. Vakantie voor jouw kind De reizen vinden plaats in de zomervakantie (juli en augustus) en duren ongeveer twee weken. Voor de precieze data en meer informatie kun je kijken op www.europakinderhulp.nl Heb je zelf een lastige thuissituatie? Dan kun je op deze website onder het kopje “Kind op Reis” ook jouw eigen kind(eren) aanmelden voor een vakantie.

30 januari 1974

26 januari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 30 januari 1974.

Briljant in de Hoef

26 januari 2024

Echtpaar van Dam 65 jaar getrouwd

Op 23 december 2023 vierde het briljanten echtpaar Van Dam uit Egmond aan den Hoef hun 65-jarig huwelijk. Zij komt oorspronkelijk uit Egmond-Binnen, hij uit Egmond aan den Hoef. Ruim 65 jaar geleden bouwden zij hun huis in Egmond aan den Hoef, waar zij nu nog steeds wonen. Daar hadden zij vroeger hun bloembollenbedrijf dat zij samen dreven. De bollengrond is inmiddels verkocht aan PWN en wordt beheerd als natuur in de binnenduinrand. Burgemeester Voskuil en zijn echtgenote Priska bezochten hen en maakten meteen kennis met hun 3 dochters. Mijnheer Van Dam hoopt in februari 100 jaar te worden, alle reden om hen weer te bezoeken!

Jubilea bij de KNRM en de ERB

26 januari 2024

ERB-leden met 50-jarig lidmaatschap!

Onlangs is er tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNRM en de Reddingsbrigade Egmond teruggeblikt, vooruitgekeken en gehuldigd! Op de foto vrijwilligers met 15, 20, 25 en 30 jaar betrokkenheid bij de KNRM en ERB-leden met 50-jarig lidmaatschap!

Bomenfrees doet zijn werk grondig

26 januari 2024

Snel korte metten maken met oude boomstronken

Onlangs zijn er in Egmond, in opdracht van de gemeente, diverse boomstronken langs de openbare weggefreesd. Het waren de ‘restanten’ van de diverse stormen die we het afgelopen jaar hebben gehad. Met veel materieel kwamen de deskundigen de klus klaren en het ontstane gat weer opvullen. Of er een nieuwe boom herplant wordt of dat de stoep ‘gewoon’ dicht gelegd wordt met tegels is niet bekend.

De metamorfose van Julianaweg 27

26 januari 2024

Pand nog steeds herkenbaar

Iedereen die zich door de Julianaweg in Egmond aan den Hoef ‘wurmt’ zal het opgevallen zijn. Het huis op de hoek met de Hanswijk heeft een metamorfose ondergaan. Twee jonge mensen hebben het een aantal jaren terug gekocht en aangepast aan de eisen van deze tijd. De oudste foto die wij van dit pand hebben kunnen vinden is van 1971. Heel lang was hier de groente- en fruitwinkel van de familie Genet gevestigd. Op zaterdag gingen mevrouw Genet en haar zoon langs de deuren met een goed gevulde bakfiets. Na het sluiten van de winkel is de familie er nog heel lang blijven wonen

Laatste restje winter?

19 januari 2024

Net nu de 'ijsbaan' dicht ligt...

Zul je altijd zien, net als de slotgracht weer eens helemaal dicht ligt gaat de temperatuur weer omhoog. Alle winter- en schaatsaspiraties kunnen weer even d koelkast in. Het gaat voorlopig niet gebeuren. It giet net oan...

23 januari 1974

19 januari 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 23 januari 1974.

Jan Stam over Teun Baldi

2 februari 2024

Verhaaltjes en meningen die Egmond aan Zee raken

Volgens mij voor veel mensen herkenbaar: Je snuffelt in oude schoenendozen met foto’s, denkt af en toe “Oh ja..” of “Kijk nou….”. Soms kom je een vergeten pareltje tegen. Het pareltje verscheen plotsklaps in mijn handen. Bijgaande foto is waarschijnlijk gemaakt in 1928. Vanzelfsprekend gemaakt door foto Jonker.

Terug