Rugstreeppad: niet uniek, wel bijzonder
Kan zomaar meegekomen zijn met wat zand
Gepubliceerd: 10 juni 2022
Wanneer je een rugstreeppad vindt is dat meestal geen goed nieuws als je wilt bouwen. Het diertje zit in de ‘rode zone’ en wordt ernstig bedreigd. Bouwprojecten worden daarom meestal (eerst) stilgelegd om uit te zoeken hoe het zit met de aanwezigheid van dit padje.
Wanneer je er echter een in je tuin vindt, zoals Fee Visser uit Egmond aan den Hoef deed, dan is het wel een vermelding waard. Navraag leert ons dat de rugstreeppad dus op die zogenaamde rode lijst staat geclassificeerd als ‘gevoelig’. Hij is ook opgenomen in de Europese Habitatrichtlijn. De soort is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming.
Een tuin bij een huis is niet de normale habitat voor zo’n rugstreeppad, maar er zijn allerlei manieren denkbaar dat ze daar terecht komen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een hoeveelheid zand aangevoerd krijgt voor de tuin of een verbouwing of iets dergelijks. Rugstreeppadden zitten graag diep verborgen in dat zand en dan komen ze ineens ‘boven water’ in je tuin.
Waar normale padden, die je ook vaak ongewenst in je tuin aantreft, vooral zoeken naar begroeiing en beschutting, is dat het tegenovergestelde bij de rugstreeppad. ‘Hij houdt van super kale omstandigheden’, legt een ecoloog uit. ‘Daarom, komen ze ook steeds vaker voor bij bouwplaatsen. Daar is in het begin ook niet veel anders dan een kale zandvlakte.’
Maar dat is bij een tuin niet het geval, en zo gebruikelijk is het dus ook weer niet dat je er een in je tuin hebt. Deze heeft in ieder geval de rubrieken van Flessenpost uit Egmond gehaald.
Foto’s (familie Visser): Een gele rugstreeppad in je tuin. Wie heeft het…?
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.