Ruïnekerk kleurt wel oranje, maar niet voor het WK voetbal

Maar wel voor aandacht voor 'Geweld tegen Vrouwen'

Ruïnekerk kleurt wel oranje, maar niet voor het WK voetbal

Op 25 november 2022 wordt de Ruïnekerk in Bergen in oranje licht gezet. En nee, dit is niet vanwege het WK voetbal. Met het verlichten van dit iconische gebouw wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen.

De gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Iedereen is van harte welkom bij het moment van de ontsteking van de oranje verlichting op 25 november vanaf 15.30 uur in de Ruïnekerk in Bergen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Preventie is in 2022 het thema van de campagne. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang. “Het moet gewoon stoppen”, vindt ook burgemeester Lars Voskuil. “We moeten respectvol met elkaar omgaan. Het belang van deze campagne is groot, omdat het nog veel voorkomt, ook in huiselijke kring. Nog niet iedereen is zich ervan bewust dat het al heel lang een serieus probleem is. Het moet onze nadrukkelijke aandacht krijgen.”

Dit jaar wordt de Ruïnekerk in het oranje gezet, vorig jaar was dit het Witte Kerkje van Groet en het jaar daarvoor de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Toeval? De burgemeester denkt van niet. “Het moet een zichtbaar, herkenbaar, iconisch object zijn. Dan komt de boodschap het beste over. En wie kent de Ruïnekerk nou niet.”

Het begint volgens Voskuil allemaal bij bewustwording, mensen aan het denken zetten. “Waarom is deze campagne nodig? Dat is de vraag die mensen zichzelf gaan stellen. Veiligheid in de samenleving doe je niet alleen door handhaving, maar ook door bewustwording. Wees je ervan bewust en verzet je ertegen. Accepteer het niet, maar meld het.”

Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijenkomst in de kerk, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt. Dominee Engele Wijnsma zal het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van twee medewerkers van de Merel van Groningen Foundation.

Vervolgens zet de burgemeester, samen met kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker, de Ruïnekerk in het oranje licht. Bij het gemeentehuis en bij de kerken van Bergen, Egmond en Schoorl komt de Orange the World-vlag te hangen. Op de website orangetheworld.nl vindt u meer nieuws en informatie over alle activiteiten.

Signaleer je een alarmerende situatie, groot of klein? Kijk op veiligthuis.nl of bel met 0800-2000. Bij direct gevaar is 112 bellen het advies.

Voor de verlichting van de Ruïnekerk is uiteraard gekozen voor LED-verlichting. Deze zijn een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen.