Salade met geroosterde bloemkool
Een heerlijke salade die je niet elke dag voor je neus krijgt
Gepubliceerd: 1 september 2023
Er zijn salades en er zijn salades. Heeft u deze salade met geroosterde bloemkool al eens geprobeerd? Zeker de moeite waard!
Benodigdheden:
1 rode ui
Scheutje witte wijnazijn
50 gr feta
2 handjes sla
1 blik kikkererwten (à 140 gr)
1 rode puntpaprika
Geroosterde bloemkool:
400 gr bloemkool
1 scheutje olijfolie
1 snuf komijnpoeder
1 teen knoflook
1 snuf paprikapoeder
1 snuf peper en zout
0.5 eetlepel maïzena
Avocado dressing:
1 avocado
3 eetlepels yoghurt
1 limoen
1 snuf peper en zout
1 eetlepel agavesiroop
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° graden. Snijd de rode ui in dunne ringetjes en doe deze in een kommetje. Besprenkel de ui royaal met de witte wijnazijn. Laat dit staan en ga verder met de rest. Op deze manier verliest de ui zijn scherpe smaak en krijgt hij een mooie roze kleur.
Laat de kikkererwten uitlekken. Vang het vocht (aquafaba) eventueel op en gebruik het voor een ander veganistisch gerecht.
Begin vervolgens met de bloemkool. Snijd deze in roosjes en meng samen met de uitgelekte kikkererwten en met de olijfolie (je kunt ook de kikkererwten apart roosteren). Voeg vervolgens alle kruiden en de maïzena toe en meng goed door elkaar. Verdeel de bloemkool en de kikkererwten over een bakplaat met bakpapier en rooster ze ca. 20 minuten. Schep halverwege een keer om.
Ga ondertussen aan de slag met de avocadodressing. Rasp de limoen en pers deze uit.
Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de yoghurt, limoensap- en rasp, peper, zout en agavesiroop in een foodprocessor en pureer fijn. Snijd de puntpaprika in ringetjes.
Meng deze door de sla samen met de geroosterde kikkererwten en bloemkool.
Verdeel de feta en de rode ui over de salade en serveer lauwwarm of koud.
Tips: vervang de feta door een plantaardige variant en je hebt een vegan gerecht.