Samenwerkende stichtingen in Slotkwartier boos op wethouder Briët
Ontbinding werkgroep en nog meer horeca stuiten tegen de borst
Gepubliceerd: 26 november 2024
De samenwerkende stichtingen in het Slotkwartier zijn boos op wethouder Briët en vragen de gemeenteraad om het heft weer in eigen handen te nemen. Belangrijkste frictie is ontstaan doordat wethouder Briët de werkgroep Slotkwartier wil ontbinden ‘wegens gebrek aan onderling vertrouwen waardoor het opstellen van een gedeeld plan voor het Slotkwartier onmogelijk lijkt’.
Ontstemd
In een brief aan de gemeenteraad laten de stichtingen weten hierover zeer ontstemd te zijn. De stichtingen kwamen onlangs met een plan naar buiten voor Slotweg 44 met een culturele invulling als museumhuis, waarin onder meer de Wunderkammer en de Egmondse School een plekje zouden hebben gekregen. Tot verbazing van de stichtingen kwam de gemeente middels de wethouder echter met een plan dat het mogelijk maakt om meer horeca toe te laten: ‘Waar de gemeente ooit propageerde van het Slotkwartier een cultuurhistorische parel met ondersteunde horeca te willen maken, wordt nu volledig ingezet op horeca, waarbij de cultuurhistorie nog slechts als lokkertje mag functioneren’, aldus de stichtingen de brief.
Inmiddels is de Omgevingsvergunning verleend waarin die functiewijziging mogelijk wordt gemaakt. De bestemming gaat daarmee naar ‘deels cultureel/maatschappelijk en deels horeca I bestemming’ in plaats van alleen ‘cultureel/maatschappelijk’. Daartegen hebben de samenwerkende stichtingen bezwaar gemaakt en zijn naar de rechter gestapt. ‘Het is ons goed recht en volledig in lijn met de bestaande denkrichting om hiertegen bezwaar aan te tekenen. Om dan door de wethouder publiekelijk te worden weggezet als ‘onbetrouwbaar’ getuigt van onbehoorlijk bestuur en is een brevet van onvermogen voor wethouder Briët’, aldus de stichtingen.
De zeven stichtingen, verenigd in Stichting Slotkwartier, betreuren de gang van zaken en hopen dat er snel ‘iemand met een cultureel hart opstaat om de gewenste ‘parel van de gemeente’ daadwerkelijk te helpen realiseren’, zo staat te lezen.
Breed gedragen Masterplan
In een reactie laat wethouder Briët namens het college weten het anders te zien: ‘In februari van dit jaar heeft de gemeente een externe procesbegeleider betrokken bij het proces om het gesprek tussen de betrokken partijen in het Slotkwartier te regisseren en te faciliteren. Het doel was om te komen tot een breed gedragen Masterplan voor het Slotkwartier. Daar had het ingediende plan voor Slotweg 44 onderdeel van kunnen uitmaken, maar dan wel in de context van een Masterplan voor het Slotkwartier als geheel. Daar horen dus ook bijkomende inkomsten bij en wij waren er als college niet van overtuigd dat er een redelijk verdienmodel te vinden was voor het ingediende plan. Er zijn daarnaast meer opties denkbaar en dat hebben andere deelnemers aan het Masterplanoverleg ook aangegeven. Er was voor dit onderdeel van het Slotkwartier bovendien een ondernemer geïnteresseerd en die wilde wel met de stichtingen in overleg over de invulling. Dat is er echter nooit van gekomen.’
Onvoldoende vertrouwen
Briët trekt namens het college zijn conclusies: ‘Alle deelnemende partijen hebben vanuit hun betrokkenheid bij het Slotkwartier tijdens de diverse bijeenkomsten veel energie gestoken in het proces om tot een succesvol resultaat te komen. Herstel van vertrouwen is een belangrijk onderdeel van dat proces geweest, als voorwaarde voor een toekomstbestendige samenwerking. Dat is niet gelukt en een constructieve en toekomstbestendige samenwerking binnen het Slotkwartier lijkt op dit moment volgens ons dan ook niet mogelijk. Daarom is de werkgroep ontbonden en gaan we zelf als college met dit initiatief op de ingeslagen weg verder. Het voornemen is om het Masterplan af te ronden en begin volgend jaar ter vaststelling aan te bieden aan de raad, inclusief de besteding van de Erfgoed Deal. Ondertussen wordt doorgewerkt aan het gebruiksklaar maken en openen van Hoeve Overslot voor het proeflokaal en het kleinkunstpodium.’
Geen opschortende werking
De gang naar de rechter door de stichtingen heeft namelijk wel tot gevolg dat gedurende dat beroep er nog geen definitief uitsluitsel is over wie waar wat precies mag gaan doen in dat deel van het Slotkwartier, Slotweg 44. ‘Er is echter geen opschortende werking’, aldus de wethouder. ‘De Omgevingsvergunning is verleend en daartegen is beroep aangetekend. Dat mag, uiteraard, maar intussen kunnen we wel verder gaan met de delen waarover eigenlijk de discussie is afgerond: het deel van de brouwerij en het kleinkunstpodium die allebei in Slotweg 42 huizen.’
Foto (redactie): Het Slotkwartier, en met name de invulling van het pand Slotweg 44, is bron van discussie en onenigheid.