Deel

Schaatsen op straat

Egmond aan Zee 1979

De winter van 1979. Zo’n heel beruchte strenge. Dat in maart nog steeds oud vuurwerk tevoorschijn kwam uit resten ontdooiend sneeuw. Dat er sneeuwstormen uit het oosten woedden met Siberische gevoelstemperaturen tot gevolg en sneeuwduinen van meters hoog. Dat het zo ijzelde dat er op straat geschaatst kon worden. En dit laatste werd mooi door de heer W. Dijkstra uit Egmond aan Zee met zijn Super8 camera gefilmd. Schaatsen over de Montgomerystraat. Én de vijver op het Burgemeester Eymaplein met haar fontein die maar water bleef spuiten. Wat een ijsberg dat werd! Ruim twee minuten lang genieten van unieke winterse beelden.

Bron: collectie Regionaal Archief Alkmaar

Meer 'Rechter kolom':

Mooie afsluiting van het jeugdvissen

27 mei 2022

Bij nacht en ontij

Ondanks het onstuimige weer, een dikke zuidwester 6 bft, was bijna de gehele jeugdgroep aanwezig. Er werden aardig wat botten omhoog getild van grote platen tot postzegels en ook nog 2 baarzen. Al met al is het een geslaagd seizoen geweest. In september gaan ze weer verder. Foto’s: Rob Glas

Reünie Veteranen Sint Adelbert

27 mei 2022

Twee leden in de bloemen gezet

Het Veteranen 1 elftal van Adelbert heeft van 1987 tot 2017 bestaan. Nico Liefting en Hugo Snabilie waren er al deze jaren bij. Tijdens een onlangs gehouden reünie kregen zij een oorkonde hiervoor.

Yvonne Munnik

27 mei 2022

De familie zwaan in de Slotgracht

Yvonne Munnik op dinsdag 24 mei: "Na regen komt zonneschijn. Eindelijk de zeven zwaantjes kunnen fotograferen. Familieleven. Zo lief".

24 mei 1972

27 mei 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 24 mei 1972.

De Zadelzwam

27 mei 2022

Wel heel toepasselijk in dit geval

Ruud de Raadt fotografeerde deze zadelzwam in het bosje bij de Broekakkers nabij het complex van Sint Adelbert. Omdat deze zadelzwam in dit geval op de stam groeit gaat het onderstaande verhaal niet helemaal op maar wij willen het u niet onthouden.

Studiekring Egmond

20 mei 2022

Leuk en leerzaam

Studiekring 50+? U denkt vast aan studeren. Mis! U hoeft niet te studeren en wat jonger dan 50 mag ook hoor! In een studiekring ontmoeten 10-15 mensen met allerlei achtergronden elkaar Wij delen onze nieuwsgierigheid. Onze studiekring Egmond maakt deel uit van de landelijke studiekringen en wordt ondersteund door het Oranjefonds.

Er gaat niets boven levende muziek

20 mei 2022

Gezien: The SeaSide StringerS

Het was donderdagavond 19 mei een daverend spektakel bij Soigné in Egmond-Binnen. The SeaSide StringerS traden daar op met alleen maar eigen nummers. Lekker dansbaar en met verve ten gehore gebracht door de zangeressen Jolanda en Elina. “We kijken uit naar hun volgende optreden”; aldus de enthousiaste bezoeker Frans Tijssens.Life

Babyspullen doneren

20 mei 2022

Kan ook in Egmond

Dit jaar bestaat Stichting Babyspullen 10 jaar! In Heerhugowaard en Utrecht staan enorme hallen waar veel vrijwilligers aan het werk zijn om (aanstaande) moeders met een klein budget aan babyspullen te helpen. Elke dag worden er 35(!) baby’s in armoede geboren in ons “rijke” Nederland. Bij de geboorte krijgen ze een groot pakket met van alles erin. Kleertjes, spenen, kruiken, luiers, draagdoeken, badcapes, flesjes, speelgoed, boxkleden, beddengoed, enzovoort. Na een jaar krijgen ze het tweede pakket. In het hele land zijn inzamelpunten, waar veel mensen hun spulletjes kunnen doneren in de rode containers. Vaak zitten er nieuwe artikelen bij, maar ook heel nette tweedehandse. Wilt u ook een rode container bij uw huis? Of wilt u op een andere manier vrijwilliger worden? Kijk dan even op de site van Stichting Babyspullen. De moeders en baby’s zullen u dankbaar zijn:

Ga jij de boot in?

20 mei 2022

Of is dit jouw aanhanger?

Botenvereniging de Werf moet tijdelijk haar stallingsterrein aan de Zeeweg verlaten omdat er groot onderhoud gaat plaats vinden. Voor 1 juni moet het terrein leeg. In overleg met de gemeente is er een tijdelijk stallingsterrein gevonden. Dit is het braakliggende terrein van het voormalige zwembad. In juni en juli kunnen de boten hier gestald worden. Na deze periode is het eigen terrein weer beschikbaar maar wel uitsluitend voor leden van Botenverenging de Werf. Niet van elke boot of aanhanger die op dit moment gestald staan op het terrein aan de Zeeweg is de eigenaar bekend. Bent u de eigenaar? O kent u de eigenaar? Vriendelijk verzoek deze vóór 1 juni te verwijderen.

Sjef Kenniphaas

20 mei 2022

Klap- en duinrozen

Sjef laat opnieuw zien hoe veelzijdig hij is als fotograaf. Dit keer verrast hij met klap- en duinrozen.

‘Geheime’ tv opnames gemaakt

20 mei 2022

Afzender vooralsnog onbekend

In de zuid ter hoogte van de botenclub werden deze week tv opnames gemaakt. De filmploeg gaf niets prijs over het hoe, wat en waarom maar ingewijden weten toch te melden dat het om een soort van spelprogramma ging. Mogelijk zien we het nog eens later ergens terug …..

KNRM oefende met helikopter en kotter

20 mei 2022

Foto's van Rob Glas

KNRM station Egmond hield dinsdagavond een spectaculaire oefening voor de kust. Met een SAR helikopter van de kustwacht werden mensen van de reddingsboot aan boord gehesen om daarna in ondiep water weer te worden neergelaten. Ook was er een kotter bij betrokken. De foto’s van Rob Glas geven een prachtige indruk van het geheel.

Getuigen gezocht van vechtpartij

20 mei 2022

Vorig weekeinde in Egmond aan Zee

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 mei is er een vechtpartij geweest in en rond de Zuiderstraat in Egmond aan Zee. Daarbij zijn vier gewonden gevallen. De vechtpartij brak rond 1.40 uur uit in het uitgaanscentrum van Egmond. Na de melding kwam een politiehelikopter en diverse politie-eenheden naar Egmond. Toen was de vechtpartij al achter de rug en trof de politie vier gewonden aan. Drie daarvan moesten met een ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar worden gebracht. Zij werden behandeld aan steek- of snijwonden, die mogelijk met gebroken glaswerk waren toegebracht. De politie stelt een onderzoek in. De politie roept getuigen of mensen die meer weten van de aanleiding voor het geweld om zich te melden via 0900-8844. Tipgevers die liever anoniem willen blijven, kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Paardentram laat oude tijden herleven

20 mei 2022

Hoever Heerlijkheid: wat was er veel te doen in die tijd...

Het was een idee dat al bij een van de eerdere edities van het Hoever Dorpsfeest zou plaatsvinden: een paardentram door (een deel van) Egmond aan den Hoef laten rijden langs plekken die iedereen kent, maar waar een heel verhaal achter zit.

Egmonder Pinck op reis

20 mei 2022

Primeur voor de nieuwe trekker

Op zaterdag 14 mei heeft de nieuwe trekker voor het eerst de Egmonder Pinck in zee gebracht. Vervolgens ging De Pinck, onder een strakblauwe hemel, op weg naar Akersloot om de komende tijd wat te zeilen op het Alkmaardermeer. Tevens is er zo een knap eind afgelegd van de vaarweg naar Alkmaar voor Kaeskoppenstad op zaterdag 4 en zondag 5 juni. Dan ligt de Pinck daar in de Voordam tegenover het Waagplein.

17 mei 1972

20 mei 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 17 mei 1972.

Gala voor Siebe

20 mei 2022

Erbij zijn? Koop nu kaarten!

Muziekvereniging Lamoraal van Egmont bereidt zich voor op een groots evenement. Een gala voor dierbare muziekvriend Siebe Wittebrood. Een bijzonder persoon vraagt om een bijzonder concert en daar zijn de muzikanten inmiddels hard voor aan het repeteren om het repertoire in de vingers te krijgen.

Ruud de Raadt

13 mei 2022

Er is op dit moment wel heel veel te zien

'Iedereen weet dat in de duinen op dit moment wel heel veel is te zien (en te horen). En dan nog specifieker in een klein stukje duin, op en rond het Starrevlak. Van de zingende nachtegaal tot de Exmoorpony. Van de grote Canadese gans met pullen tot de aardhommel. De den met zijn prachtige appel en de ontluikende gewone esdoorn. En ook de witte kwikstaart scharrelt daar rond' aldus Ruud de Raadt.

Kunstenaar John Breed in Hamburg

13 mei 2022

Mooi overzicht van zijn tentoonstelling

Momenteel exposeert de Egmondse kunstenaar John Breed in Hamburg. Elders in 'Flessenpost uit Egmond' is hier een uitgebreider bericht over te lezen. Dit filmpje van bijna 3 minuten geeft een mooi beeld van zijn solo tentoonstelling 'Let there be light'.  

Speelterrein Anna van Burenlaan aangepakt

13 mei 2022

Maar discussie over speeltoestellen blijft

Er is al de nodige discussie over geweest met de buurtbewoners, maar nu is in ieder geval het speelterrein aan de Anna van Burenlaan in Egmond aan den Hoef (deels) aangepakt. Het bedrijf van Stoop Waarland is het grasveld aan het opknappen en ook de ondergrond bij de speeltoestellen.

Specifieke getuigen onderzoek overlijden Peter Langenberg gezocht

13 mei 2022

Vinder van lichaam meldt zich

Nadat een Duitse toerist het lichaam van Peter Langenberg vond, is de politie het contact met deze man verloren. Dat blijkt uit de oproep die de Nederlandse politie woensdagavond deed in een Duits opsporingsprogramma op de ZDF. Deze oproep leidde tot succes: "Die persoon heeft zich gemeld", aldus de politie daarover. De uitzending ging verder over de vinders van het mobieltje van het slachtoffer. Het mogelijk Duitse stel van rond de 60 jaar leverde de telefoon in bij Dekker en Dekker aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. "Zij hebben zich na onze oproep in Aktenzeichen nog niet gemeld", aldus een politiewoordvoerder.

Bijnamen in Egmond aan Zee

13 mei 2022

In 1934 werd er in een dagblad geschreven over bijnamen in Egmond aan Zee en waarom dat zo nodig was.

10 mei 1972

13 mei 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 10 mei 1972.

Stuur jouw teamfoto in

6 mei 2022

Laat het 'verleden' herleven

Voor de rubriek Sportieve Egmonders zijn wij op zoek naar bijdragen van clubs, teams of individuele sporters. Het maakt niet uit of je team of vereniging nog bestaat of niet. Wie heeft er bijvoorbeeld foto’s van Basketbalclub Egmond, Volleybalverenging Relax of Rapide of De Schulp, badmintonvereniging De Hanebalken of andere Egmondse clubs? Haal die dierbare herinneringen op aan jouw team en vereniging en mail je foto(‘s) en tekst(je) naar [email protected] en laat Egmond mee genieten.

Koningsdag 2022 in Egmond aan Zee

6 mei 2022

De drone van Rob Glas glijdt over Derp

Rob Glas blikt in een twee minuten durend filmpje nog even terug en meldt: 'Ik wil de organisatie van Koningsdag Egmond aan Zee bedanken voor deze geweldige dag. Er zijn altijd vrijwilligers nodig om zoiets moois neer te zetten. Ook wil ik mensen bedanken voor het kopen van mijn tuinposters en canvasdoeken. Jullie hebben de laatste jaren ervoor gezorgd dat wij mensen hebben kunnen steunen zoals Koedijk G-sport en Handbiketeam Noord Holland. Trots op mijn kleine kikkerland'!

Reanimatie op de Noordzee aan boord sleepboot

5 mei 2022

Adriaan Hendrik en Kustwacht in actie

Donderdagmorgen vroeg zijn de reddingboot Adriaan Hendrik en de kustwachthelikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen gealarmeerd voor een reanimatie aan boord van de sleepboot Fairplay 27. De Fairplay 27 was op dat moment samen met het kraanschip Gulliver werkzaam nabij het Q4A platform op zo’n 20 kilometer dwars van Petten. De Kustwachthelikopter is als eerste ter plaatse en zet de arts aan boord van de Fairplay 27. De Adriaan Hendrik is 45 minuten na het alarm ter plaatse en zet twee opstappers over ter assistentie van de arts. Als de patient is gestabiliseerd wordt deze gereed gemaakt voor vervoer naar het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Drie uur na het alarm staat de Adriaan Hendrik weer op het strand van Egmond. Inzet : 2022/01 

Indrukwekkende 4 mei herdenkingen

4 mei 2022

Grote opkomst na twee stille jaren

Of het kwam doordat er twee jaar niets kon en mocht of dat de oorlog in Oekraïne toch meer losmaakt dan we denken, het waren drukbezochte en indrukwekkende herdenkingen in de Egmonden.

De regels zijn wat gewijzigd

6 mei 2022

Per 1 mei jongstleden

Op de website van de gemeente zijn de strandregels te vinden die gelden voor 2022. De tijden waarop je met een ontheffing met een motorvoertuig op strand mag rijden zijn bijvoorbeeld gewijzigd. Dit was altijd voor de zomerperiode (1 mei tot 1 oktober) vóór 10:00 uur en ná 18:00 uur, maar is nu gewijzigd in vóór 10:00 uur en ná 19:00 uur. Voor de volledige folder zie :  https://www.bergen-nh.nl/over-de-gemeente/strand-en-zee/strandregels-en-veiligheid

Nederlands Oorlogsgraf in Egmond aan Zee

13 mei 2022

Op de Algemene Begraafplaats

Reserve Luitenant Kolonel van de Koninklijke Nederlandse Landmacht, Dr. Fons Dur, een chirurg, diende in Afghanistan als onderdeel van een chirurgisch team in het Role 2-ziekenhuis in Tarin Kowt in Uruzgan. Hij stierf op 56-jarige leeftijd aan een vermoedelijke hartaanval in niet-gevechtsomstandigheden.

Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee uit 1946

6 mei 2022

Voor de oprichting van het monument was geen goedkeuring gevraagd, noch verleend

Het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee is een uit rode bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van witte marmer. In de plaquette zijn een gedicht en een afbeelding uitgehakt. Het geheel is gelegen op een kleine verhoging en kan worden bereikt via een drietal treden. De gedenksteen is 1 meter 40 hoog, 3 meter breed en 40 centimeter diep. Het ontwerp is van H.M.J. van Warkum (1895).

Snoeikorven zijn geplaatst

6 mei 2022

Totaal zes stuks in de Egmonden

De gemeente heeft op verschillende locaties snoeikorven geplaatst. De korven zijn bedoeld voor snoeiafval dat niet in de gft-container past, zoals takken. De korven zijn niet voor grof snoeiafval, zoals boomstammen. Daarvoor kunt u terecht bij de milieustraat.

Gebrek aan deelnemers en vrijwilligers; geen visserijdag 2022

2 mei 2022

Wel de traditionele herdenking bij het vissersmonument

Het bestuur van de Egmondse Visserijdag heeft het moeilijke besluit moeten nemen om de Visserijdag 2022 op 18 juni niet door te laten gaan. Zij zijn na het vernemen van het wegvallen van de coronamaatregelen als bestuur enthousiast aan de slag gegaan om een mooi programma neer te zetten voor de speciale editie van de 25e Egmondse Visserijdag. Om dit programma neer te zetten hebben ze echter wel deelnemers nodig om het programma ook daadwerkelijk te vullen. Helaas is gebleken dat ze een groot aantal van de activiteiten die ervoor zorgen dat de Visserijdag een visserijdag is niet rond kunnen krijgen door gebrek aan participatie. Het enkel organiseren van muzikale optredens op het Pompplein valt niet onder de doelstelling van de stichting Egmondse Visserijdag.

Optreden van de Zâalnêelden

6 mei 2022

tijden de open dag 2022 van de KNRM

De Derper  Zâalnêelden traden op zaterdag 30 april op tijdens de KNRM open dag. Dit keer niet in de loods van de reddingsboot zelf maar bij  'de buren' van De Egmonder Pinck 'Claes Teunisz'. In dit filmpje van Wim Behrens, van ruim 10 minuten, komen heel wat liederen langs uit hun repertoire.

Yvonne Munnik

6 mei 2022

Wat een cadeau

"Wat een cadeau. Fietstocht gemaakt door de duinen naar Bergen aan Zee. Een groep Exmoors die in bad gingen en hoger in duin een groep met twee veulens" aldus Yvonne.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug