HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

Sinterklaas is weer in het land. is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.

Ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen?

Het zijn echt niet alleen de gevoelige kinderen die last kunnen hebben van de stress rond Sinterklaas. Niet elk kind vindt deze tijd alleen maar leuk. Het is ook heel spannend en stressvol en niet alle kinderen kunnen daar goed mee omgaan.

Zeker omdat deze periode een aantal weken duurt en steeds langer wordt. De ‘feestvreugde’ start tegenwoordig al met het Sinterklaasjournaal, waarbij altijd wel iets aan de hand is wat stress kan opleveren. Vertrekt de boot wel op tijd? Is het grote boek kwijt? Waar zijn de cadeautjes gebleven? Of, zoals dit jaar, de stoomboot van Sinterklaas zinkt… Hoe moet het nu verder?

Wat je kunt doen om de stress bij je kind wat te verminderen is om het hele feest wat voorspelbaarder te maken. De komst van de goedheiligman brengt bij kinderen veel vragen naar boven: wanneer mag ik mijn schoen zetten, komt Piet echt door de schoorsteen, wat als we geen schoorsteen hebben, en ga zo maar door.

Daarnaast zijn er enorm veel Sinterklaas-prikkels in een korte periode: op het kinderdagverblijf, school, de BSO, buitenschoolse activiteiten, op het werk van de ouders, overal is Sinterklaas aanwezig. Al is het maar door het afspelen van Sinterklaasliedjes of het kabaal dat de Pieten maken bij het strooien van snoep.

Een belangrijke eerste stap om meer rust te brengen is om de onvoorspelbaarheid van het sinterklaasfeest wat te beperken.

Door het wat te ‘reguleren’, alles wat meer te plannen, komt er rust in het hoofd van je kind. Kinderen zijn nu eenmaal gebaat bij voorspelbaarheid. Ze willen zich graag veilig voelen. Zorg dus dat je kind weet waar hij aan toe is en bereid hem goed voor.

Maak bijvoorbeeld een kalender waarop hij kan zien hoe lang het nog duurt tot het echt pakjesavond is, wanneer hij zijn schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, etc. Zo komt er meer duidelijkheid in de activiteiten. Beperk ook het aantal sinterklaasactiviteiten. Het is al lastig genoeg.

Wat ook helpt is duidelijk maken dat de problemen die bij het Sinterklaasjournaal aan bod komen toch eigenlijk altijd weer goed komen… Praat erover en maak duidelijk dat Sinterklaas nog nooit is misgegaan. Toch?

Kortom, verminder de stress bij je kind door er zelf ook wat luchtiger mee om te gaan.

Lees HIER meer over sinterklaas-stress en hoe die te verminderen.

 

 

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: hij beloofde zijn broer niets tegen mij te zeggen

31 maart 2023

Beste Wills: sinds kort is bekend dat mijn zwager al twee jaar een affaire heeft. Mijn man, zijn broer, was op de hoogte, ik niet. Hij had beloofd niks tegen mij te zeggen. Daar ben ik het niet mee eens. Echtgenoten zouden geen geheimen voor elkaar moeten hebben. Hij hoeft niet álles met mij te delen maar als ik hem vraag of iets wel of niet zo is kan hij: ‘Ik heb beloofd daar niets over te zeggen’, niet maken. Toch? Beste Nieuwsgierig Aagje: geliefden zouden geen geheimen voor elkaar moeten hebben maar dat belet niemand een veilige haven te zijn voor de geheimen van anderen. Wie weet of hij zijn broer gevraagd heeft: ’Ik zou dit graag aan Sasha willen vertellen. Is dat goed?’ Spreekt voor zich en ik vraag me af waarom het voor jou zo belangrijk is te weten wat jouw man met anderen bespreekt. Is er iets wat hij niet met je deelt wat je wel graag zou willen- ik raad hem aan dat wél te doen- maar het lijkt of je wilt dat hij álles met je deelt. Vind je het ook oké om zijn post open te maken? Ga jij er bij voorbaat vanuit dat jouw vriendinnen alles doorvertellen aan hun man? Twijfelachtig genoegen als alles doorverteld wordt tegen iemand die je niet zelf in vertrouwen hebt genomen. In iedere relatie heb je recht op privacy en het recht iets niet te vertellen, ongeacht hoe triviaal of hoe belangrijk, gewoon omdat je dat niet wilt. Er is wel een grens aan en die ligt bij de gevolgen van het niet vertellen. Zijn privacy houdt op als het gaat om iets wat jullie relatie of jou persoonlijk aangaat. Of als het gaat om een geheim dat zo belastend is dat het de sfeer thuis beïnvloedt. Of als je je partner wilt behoeden ongewild iets doms of pijnlijks te zeggen over gevoelige onderwerpen. Denk aan kinderen krijgen, miskramen etc. Het doorvertellen van geheimen is geen openheid maar indiscretie. Je man heeft zijn broer iets beloofd, niet tegen jou gelogen, geen halve waarheden verteld en geen essentiële informatie voor je achtergehouden. Het geheim op zichzelf wordt op een gegeven moment irrelevant. Dat hij zich aan zijn woord gehouden heeft niet. www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

Naar een gezonde leefstijl voor velen een lijdensweg. Maar dat hoeft niet

31 maart 2023

Gestructureerde aanpak. En misschien met anderen samen?

Ongezonde leefstijl veroorzaakt veel ziekte, sterfte en zorguitgaven. Ongezond gedrag, zoals roken, alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezonde voeding, is wereldwijd verantwoordelijk voor een enorme ziektelast, tienduizenden doden en miljarden aan zorguitgaven. Dat weten we. Maar toch is de stap naar een gezonde leefstijl voor velen een ware lijdensweg. Om het maar in paastermen te zeggen.

Spelen met Taal op basisscholen in Egmond aan Zee

24 maart 2023

Uitdaging in spelvorm om beter met taal om te leren gaan

Leerlingen van basisschool De Branding en basisschool De Driemaster doen mee aan het project ‘Tel mee met taal’ van Bibliotheek Kennemerwaard. Aan de hand van het prachtige boek ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons speuren de leerlingen naar letters en doen ze taalspelletjes.

De snelle opkomst van een potentiële privacyschender: de video-deurbel

24 maart 2023

Je mag niet alles zomaar filmen

Je rolt op televisie van de ene reclame in de andere, maar ook voor wie in de Egmonden collecteert is het een bekend fenomeen: de video-deurbel. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan een miljoen van die 'video-deurbellen' in gebruik. En die filmen dus. Te pas en te onpas, zo blijkt.

Voorjaarsschoonmaak: ook in de keukenkastjes…

24 maart 2023

Misschien mooi moment voor nieuwe start?

Ofschoon je het nog niet zou zeggen, het voorjaar is toch echt begonnen. Berg de stamppotten nog niet op, want het weer is er nog naar, maar bedenk ook eens wat je zou kunnen doen om het eens helemaal anders aan te pakken. Ruim om te beginnen de keukenkastjes eens op.

Wandelende weldoeners pakken de handschoen weer op voor 20-jarig Praethuys

24 maart 2023

Als dank en steun voor alle warme, troostende woorden en alle vrijwilligers

Al eerder deden ze 'goede zaken' voor het Praethuys, een opvangplek voor mensen die op een of andere manier met kanker te maken hebben (gehad). Toen, in 2020, haalden de Alkmaarse Wandelmusketiers uiteindelijk zo'n 25.000 euro op.

Dorpsjutters in actie: Derp is weer wat schoner

20 maart 2023

Naast blikjes vooral veel sigarettenpeuken als 'buit'

De juttersactie van dorpsbelangenvereniging 'De Parel' van Egmond aan Zee kon op een warme belangstelling rekenen: niet alleen veel jongeren, maar ook de burgemeester en de wethouder waren zaterdag van de partij.

Uitreiking Draaginsigne Gewonden in Bergen voor Robin Dekker

17 maart 2023

Belangrijke vorm van erkenning

Burgemeester Lars Voskuil heeft vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in de raadzaal in Bergen het Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan de heer R. (Robin) Dekker. De heer Dekker heeft vanaf heeft vanaf 2002 aan diverse missies en oorlogen deelgenomen en liep hier psychische verwondingen bij op. De veteraan is uitgezonden naar Macedonië, Joegoslavië en Afghanistan. De missies in voormalig Joegoslavië en Afghanistan waren zeker niet de meest eenvoudige en de minst gevaarlijke. De confrontatie met oorlog en geweld eiste onder de Nederlandse militairen een hoge tol. Erkenning Het Draaginsigne Gewonden is voor militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden gewond zijn geraakt een belangrijke vorm van erkenning. Het is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. “Nederland is één van de weinige landen dat ook als erkenning van specifiek psychische verwondingen bij militairen en veteranen het Draaginsigne Gewonden toekent. Het is ontzettend mooi dat we dit in Nederland doen. Psychische verwondingen vallen zwaar, zijn niet goed zichtbaar en ook het thuisfront wordt er door geraakt. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor de heer Dekker en zijn familie”, aldus burgemeester Voskuil tijdens de uitreiking. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het Draaginsigne Gewonden uniek en waardevol.

Komt het reuzenrad deze zomer weer in Egmond aan Zee?

10 maart 2023

De vergunning is aangevraagd

De familie Vallentgoed heeft een nieuwe vergunning aangevraagd om met het reuzenrad in Egmond aan Zee te staan. Volgens de omgevingsvergunning gaat het om het tijdelijk (gedurende 5 jaar in de zomermaanden) plaatsen van een reuzenrad. De exacte data voor 2023 worden niet genoemd maar het lijkt om een langere periode te gaan dan in 2022. Toen stond het Europarad er vier weken vanaf 27 augustus.

Chronisch tekort aan burgerhulpverleners; wie gaat straks reanimeren?

10 maart 2023

Wel zijn er zo'n 100 burgerhulpverleners met een verlopen certificaat...

In de hele gemeente Bergen zijn er op dit moment 201 burgerhulpverleners met een geldig certificaat waar er minimaal 297 zouden moeten zijn om aan een dekkingsgraad van één procent te kunnen voldoen. Voor een goed werkend systeem is volgens HartslagNu een dekkingsgraad nodig van één tot twee procent van het aantal inwoners binnen een gemeente. Die dekkingsgraad voor dat minimaal aantal benodigde AED’ers wordt in Bergen niet gehaald. In Bergen zou dit aantal gehaald kunnen worden als de 100 burgerhulpverleners met een verlopen certificaat opnieuw hun bevoegdheid halen.

We gebruiken meer de fiets, maar werken minder thuis

10 maart 2023

Wel verbetering ten opzichte van voor corona

We gebruiken steeds vaker de fiets, maar we werken inmiddels minder thuis dan tijdens de coronacrisis. Het is nu nog 1,1 dag per week gemiddeld, waar het tijdens corona meer was. Wel is het meer dan voor corona, dus het idee dat we ook kunnen thuiswerken daalt langzaamaan in.

Duofietsen: met zijn tweeën erop uit als het alleen niet meer lukt

10 maart 2023

Niet iedereen kan zelf op de fiets naar buiten

Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd om er lekker met de fiets op uit te trekken. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn , maar dan is het wel prettig dat er een mogelijkheid bestaat om een duofiets te huren. Dan kun je er lekker met zijn tweeën op uit.

Bloedafname door Starlet weer terug in De Schulp

10 maart 2023

Belangrijke voorziening voor inwoners

Vanaf deze week was het er weer: bloedprikken door Starlet in De Schulp.

Start broedseizoen 2023

3 maart 2023

Aangepaste regels in het Noordhollands Duinreservaat

Ken je het gezegde: ‘In mei leggen alle vogels een ei’? Dit klopt niet! Afhankelijk van de vogelsoort verschilt het namelijk wanneer vogels hun eieren uitbroeden. De meeste vogels doen dit tussen maart en juli, dit is het broedseizoen. Net als in voorgaande jaren gelden daarom vanaf 1 maart tot en met 15 juli aangepaste regels in het Noordhollands Duinreservaat.

We willen allemaal lekker even naar buiten: wandelmaatjes gezocht

10 maart 2023

Neem eens iemand mee als u erop uit gaat...

Hoewel het s ’nachts nog vriest en de kachel (helaas) nog aan moet, voel en hoor je toch dat de lente in de lucht zit. Vogels zijn druk bezig en er komen steeds meer knoppen aan de bomen. Mensen willen naar buiten. Als is het maar een rondje om de kerk. Even een frisse neus halen. Bij Stichting Welzijn Bergen komen heel veel vragen binnen van mensen die ook graag naar buiten gaan maar dit niet zelfstandig kunnen. De redenen daarvoor zijn heel verschillend: omdat ze in een rolstoel zitten, omdat ze de weg niet goed meer weten, of simpelweg omdat ze het niet prettig vinden om alleen te wandelen. Bent u iemand die graag naar buiten gaat en wel iemand op uw wandeling mee wil nemen dan horen we graag van u. We zoeken wandelaars in Bergen, Bergen aan Zee, de Egmonden, Schoorl en Groet. Bent u meer iemand die van kopje koffie of thee houdt en een praatje of een spelletje? Ook dan is uw inzet meer dan welkom. Er zijn mensen die naar uw bezoek uitkijken. Mensen wiens leven door hun ziekte nogal ingrijpend is veranderd waardoor ze niet meer zo makkelijk iets leuks voor zichzelf kunnen doen. Heeft u een paar uurtjes per week (of per 2 weken) over om een buurtgenoot gezelschap te houden of om samen een activiteit te doen? Bel of app met Marja Vlaar: 06-29073575 of mail naar [email protected]

Een unieke kans om het Noorderlicht te zien in Nederland

28 februari 2023

Topdrukte in Egmond aan Zee

File in Egmond aan Zee om 22:00 uur ’s avonds. Duizenden mensen op het strand.  Allemaal veroorzaakt door het natuurverschijnsel 'Het Noorderlicht' op maandag 27 februari 2023. Bij aankomst was er al een groene gloed (fotografisch) zichtbaar op de camera. Niet met het blote oog. Het ontpopte zich in korte tijd opnieuw tot een spektakel met super mooie rode kleuren! Helaas maar van korte duur, maar dat maakt niet uit!

Een gezonde levensstijl; het valt allemaal niet zo mee

17 maart 2023

Zeker niet als je ziet dat 'gezonder' al heel snel ook 'duurder' is.

Om overgewicht te verminderen is het van belang je leefstijl en eetgedrag te veranderen. Het maken van voedingskeuzes gebeurt vaak vanuit een gewoonte. Mensen weten meestal wel dat ongezonde voedingsgewoonten bijdragen aan gezondheidsrisico’s, maar vinden het toch moeilijk om gezondere keuzes te maken.

Techniekopleidingen maken opmars; roep om technisch personeel steeds luider

3 maart 2023

Vooral installatiebranche in trek door energietransitie

Opleidingsbedrijven IW Noord-Holland en Goflex zetten donderdag 9 maart in heel Noord-Holland de deuren open voor jongeren en zij-instromers die belangstelling hebben voor een loopbaan in de installatie- of elektrotechniek. De techniekopleidingen ontvangen belangstellenden in trainingscentra in Amsterdam, Hoofddorp, Zaandam, Beverwijk, Hoorn, Heerhugowaard en Den Helder. Technische mbo-opleidingen winnen snel aan populariteit, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van de MBO Raad. Dat is onder meer te verklaren door de goede loopbaanperspectieven en salariëring die de installatiebranche biedt, mede als gevolg van de energietransitie. De Noord-Hollandse trainingslocaties zijn niet de enigen die donderdag bezoekers ontvangen. Ook elders in het land openen opleidingsbedrijven in de installatie- of elektrotechniek de deuren voor belangstellenden. De landelijke open dagen op 9 maart zijn een initiatief van de samenwerkende opleidingsbedrijven in de installatie- en elektrotechniek en Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Bezoekers kunnen kennismaken en praten met instructeurs en coaches over het de verschillende mogelijkheden en beroepen en het aanbod van opleidingen en specialisaties in de installatie- en elektrotechniek. Specialisaties in de installatietechniek zijn talrijk. Ze variëren van installatie van en onderhoud aan sanitaire en cv-installaties tot aan het werken met elektrotechnische of werktuigbouwkundige installaties. Daarnaast zijn er zeer specifieke specialisaties als het werken met transportinstallaties of warmte- en koeltetechniek. Innovatieve gereedschappen Tijdens de open dagen zijn onder meer praktijklokalen te bezichtigen. Daarbij kunnen bezoekers kennismaken met innovatieve gereedschappen en technieken waar tegenwoordig mee gewerkt wordt. "Dat helpt belangstellenden ook om beter inzicht te krijgen in wat van installatiemonteurs wordt verwacht", zegt Hans Haring, projectmanager Onderwijs van Wij Techniek. "Het vak wordt steeds moderner en complexer. Er komen meer verantwoordelijkheden en competenties kijken bij de vakgebieden in de installatie- en elektrotechniek." Om die reden is er, zowel in de opleidingen als op de werkvloer, veel aandacht voor zaken die de techniek overstijgen. "Denk daarbij aan veiligheid, maar ook aan secuur werken en het goed lezen van technische tekeningen. Ook het belang van efficiënt communiceren met collega's en opdrachtgevers neemt toe naarmate het vak complexer wordt. Ik denk dat bezoekers van de open dagen daarom zullen ervaren dat de opleidingen in de installatiebranche niet alleen over techniek gaan. Er is ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling." Toekomstperspectief Technische installatiebedrijven zien de komende jaren en zelfs decennia, meer werk op zich afkomen dan ze met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen. "Installatiemonteurs hebben daarom de toekomst", zegt Haring daarover. "Niet alleen de energietransitie, maar ook grootschalige nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen en de opmars van online connectiviteit, maken dat er de komende decennia veel werk is voor installatiemonteurs." De vakopleidingen in de installatiebranche trekken, door de aantrekkelijke loopbaanperspectieven, niet alleen veel nieuwe instromers uit het vmbo. Steeds vaker melden zich ook zij-instromers, zo blijkt uit de meest recente onderzoekscijfers. Bij de Gelderse mbo-instelling Aventus bijvoorbeeld; daar zijn vorig jaar bijna 300 studenten boven de 40 jaar aan een bbl-traject begonnen. De mbo-opleiding zag in twee jaar tijd het aantal zij-instromers met de factor drie toenemen. Het overgrote deel van hen is begonnen in de sectoren techniek en, een andere populaire mbo-opleiding, de zorg.

Dierenambulance Noord-Kennemerland zoekt vrijwilligers

3 maart 2023

Als chauffeur of als bijrijder

De lente staat op het punt van beginnen en daarmee staat voor Dierenambulance Noord-Kennemerland het drukste seizoen van het jaar op het punt van losbarsten. In het voorjaar wordt het namelijk erg druk met meldingen over jonge, gevonden dieren zoals vogels, haasjes en kittens die hulp nodig hebben. De dierenambulance is daarom op zoek naar dierenvrienden die als chauffeur of bijrijder op de dierenambulance willen rijden. Als vrijwilliger op de dierenambulance help je dieren in nood en dat is ontzettend bijzonder en mooi werk dat veel voldoening kan geven. Wat doe je als vrijwilliger op de dierenambulance? Dierenambulance Noord-Kennemerland voert jaarlijks circa 4500 ritten uit en de werkzaamheden zijn enorm divers. Het ene moment is het nodig om een nest jonge katjes in veiligheid te brengen, het andere moment om een achtergelaten hond op te halen. Een babyeekhoorn die uit het nest is gevallen een helpende hand toesteken of een uilskuiken met een gebroken vleugel voorzichtig oppakken? Een medewerker op de dierenambulance draait zijn hand er niet voor om! Een chauffeur helpt dieren in nood en brengt hen zo veilig mogelijk naar een locatie zoals een dierenopvangcentrum of dierenarts. Het controleren van zwerfdieren op chip en het terugbreng van gevonden dieren naar hun eigenaar behoort ook tot de werkzaamheden. Onze dierenambulances kunnen ook ingeschakeld worden om de brandweer, politie en andere gemeentelijke diensten te assisteren. Naast chauffeurs zijn bijrijders ook meer dan welkom. Zij zijn de rechterhand van de chauffeur. Naast het ondersteunen op dierinhoudelijk gebied zijn zij het aanspreekpunt voor de meldkamer. Voor de functie van bijrijder is het beschikken over een rijbewijs niet nodig. Hart voor dieren De medewerkers op onze dierenambulance staan er nooit alleen voor. Er wordt samengewerkt met collega's met een groot hart voor dieren. Geen enkele melding of dienst is hetzelfde. Onze medewerkers zien dat als een uitdaging, zo komt hun flexibiliteit en creativiteit goed tot hun recht. Van de vrijwilligers op de dierenambulance verwachten we een rustige maar doortastende manier van handelen. Dit stelt dier en mens gerust. Het werk op de dierenambulance is dankbaar en een avontuur, maar kan je ook emotioneel zwaar vallen. Niet iedere melding loopt immers goed af. We zoeken daarom mensen die stevig in hun schoenen staan en minimaal 18 jaar oud zijn. Voldoening, trainingen en reiskostenvergoeding Het werken met dieren, de mensen die de melding hebben gedaan en eigenaren van dieren geeft een geweldig gevoel, voldoening en zingeving. Daarnaast ontvangen vrijwilligers reiskostenvergoeding, krijgen zij vakgerichte trainingen en kunnen zij deelnemen aan workshops en evenementen van de Dierenbescherming. Direct solliciteren Dierenvrienden die aan de slag willen op onze dierenambulance kunnen terecht op de website www.dierenbescherming.nl/vacatures

KNRM’ers toegetreden tot ‘Oud Zout’

24 februari 2023

Cor de Jong en Arend Blok

Afgelopen zaterdag zijn Cor de Jong en Arend Blok door Neptunus ingelijfd in ‘de orde van Oud Zout’. Een traditie binnen de KNRM voor vrijwilligers die het station verlaten wegens de ‘pensioengerechtigde leeftijd’.

Voorjaar lijkt in aantocht, maar waarom is dat zo lekker?

24 februari 2023

Alleen het idee al maakt ons vrolijk

Net als je denkt dat het na een zonnige dag op weg naar het voorjaar lijkt, lees je in het weerbericht dat de nachtvorst weer terug komt.

Leven en laten leven: laat los wat een ander van je vindt

17 februari 2023

Gun ieder het zijne

In een wereld waarin we nogal eens geneigd zijn voor anderen te denken zou het goed zijn wanneer we het aloude gezegde ' leven en laten leven' wat meer in gedachten zouden nemen.

Licht verhoogde concentratie PFAS in duinlandjes, geen gevaar voor volksgezondheid

17 februari 2023

Nader onderzoek van de gewassen volgt nog

Uit onderzoek in opdracht van de Provincie en PWN is gebleken dat er in de Egmondse duinen wel degelijk gifstoffen zijn aangetroffen. Het gaat hierbij om de zogenaamde Poly- en Perfluoralkalystoffen (PFAS).

Ontdek je talenten, meld je aan voor ‘Gouden Kans’

17 februari 2023

Deelname is gratis. Aanmelden kan op: www.goudenkansproject.nl.

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich aanmelden voor het Gouden Kans Project. Binnenkort starten er weer 2 groepen. Het Gouden Kans project is bedoeld voor jongeren in Noord-Holland Noord, die gestopt of klaar zijn met hun studie, een tussenjaar hebben genomen, zich in willen zetten voor de maatschappij, of thuis zitten en geen idee hebben wat ze willen als volgende stap. Tijdens dit project van 4 maanden (20 uur per week) ontwikkelen de deelnemers hun talenten, ontmoeten ze nieuwe mensen en gaan ze iets goeds doen voor een ander of de omgeving. Op 30 maart start een groep in Hollands Kroon en op 4 april in Alkmaar. Deelname is gratis. Aanmelden kan op: www.goudenkansproject.nl. Het Gouden Kans project is een persoonlijk ontwikkeltraject voor jongeren om interesses, talenten en doelen te ontdekken en verder te ontwikkelen. De jongeren doorlopen gedurende vier maanden een leerzaam traject. Ze doen ondernemersvaardigheden op met trainingen en krijgen met behulp van persoonlijke coaching steeds meer inzicht in hun talenten en drijfveren. De kennis die de jongeren opdoen, kunnen ze gelijk toepassen bij hun eigen impact-project. Hiermee gaan de jongeren op lokaal niveau, sociaal of duurzaam een verschil maken.

Tamara Tuls (Kledingbank Egmond) Egmonder van het Jaar 2022

10 februari 2023

Jury: Met inzet en hart voor de minder bedeelden maakte zij het verschil

De winnaar van de eerste Verkiezing Egmonder van het Jaar is bekend: Tamara Tuls heeft met haar inzet voor de Kledingbank - met uiteraard alle vrijwilligers - de jury overtuigd van het feit dat zij echt een verschil maakt in de Egmondse samenleving.

Kennemer Wonen gaat verder met verduurzaming in Egmond aan Zee

10 februari 2023

Uitdagingen van verduurzaming gezamenlijk te lijf

Ook in 2023 gaat Kennemer Wonen door met het verduurzamen van woningen voor haar huurders. Begin dit jaar worden onder meer woningen aan het Jacob Scholplantsoen in Egmond aan Zee verduurzaamd.

Hebben voedingssupplementen nut?

10 februari 2023

Voor gezonde mensen niet per se nodig

In deze tijd - wat kouder, de r is nog steeds in de maand - willen mensen nog wel eens naar voedingssupplementen grijpen. Heeft dat zin of moet je het maar achterwege laten?

Aandacht voor schulden verslapt, overzicht is gewenst

10 februari 2023

Word je geldzorgen de baas

Het lijkt misschien alsof de wereld weer gewoon doordraait nu corona steeds verder van de radar verdwijnt, maar niets is minder waar: veel ondernemers - ook in de Egmonden - kampen met (corona)schulden die ze moeten terugbetalen en ze krijgen ook steeds vaker te maken met werknemers die met financiële problemen kampen.

We eten steeds gezonder. Toch?

10 februari 2023

Vaker thee, minder frisdrank en minder vlees

Nederland eet en drinkt gezonder. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien. Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Hierin zet de Gezondheidsraad (GR (groepsrisico)) op een rij welke voedingsmiddelen en – patronen voor een betere gezondheid kunnen zorgen. Denk onder andere aan het advies om voldoende groente en fruit en volkorenproducten zoals brood te eten. Flinke stijging groente en fruit Uit de nieuwe peiling (2019 – 2021) blijkt dat Nederlanders (7 tot en met 69 jaar) meer groente per dag eten. Waar het aantal gram in de VCP (Voedselconsumptiepeiling) over 2007 – 2010 op 128 gram per dag stond, en in 2012 – 2016 op 135 gram, stijgt het aantal gram groente nu door naar 163 gram. Het percentage volwassenen dat dat aan de richtlijn voor groente voldoet, verdubbelt daarmee naar 29%. Bij de vorige peiling was dit nog 16%. Ook de fruitconsumptie per dag stijgt door: van 103 naar 117 en nu 129 gram per dag. Minder vlees en suikerhoudende dranken Tegelijkertijd aten Nederlanders fors minder rood en bewerkt vlees: vergeleken met de meting in 2007 – 2010 ruim 20% minder. Ook is er een daling te zien in de hoeveelheid gedronken suikerhoudende dranken (zoals frisdranken of vruchtensappen). Zo daalde het aantal gram per dag van 382 in 2012 – 2016 naar 240 gram nu. Tegelijkertijd wordt er meer thee en water gedronken.

Hammerfest Wonen en Cadeaus na (bijna) 28 jaar over in andere handen

3 februari 2023

.. maar in de winkel blijft de vertrouwde sfeer en klantvriendelijkheid

Na bijna 28 jaar gaat de fraaie woonwinkel Hammerfest in de Voorstraat in Egmond aan Zee over in andere handen. Rob en Wenche dragen de winkel over aan Driekus en Jacqueline. Maar verder blijven veel zaken vertrouwd.

Rudolf wordt “superpastoor”

3 februari 2023

Naast Amersfoort ook Arnhem/Nijmegen

De aartsbisschop van Utrecht heeft Rudolf Scheltinga, pastoor van Amersfoort, tevens benoemd tot pastoor van Arnhem/Nijmegen. Door de combinatie van beide parochies en zijn overige kerkelijke taken wordt Scheltinga feitelijk een soort “superpastoor.” Op zondag 5 februari zal om 10.30 uur in een pontificale Eucharistieviering de installatie plaatsvinden in de Oud-Katholieke kerk van Arnhem.

Wandelingen voor mensen met een haperend brein

3 februari 2023

Succesvolle start nieuw project Stichting Sport-Z

Wekelijks begeleidt de beweegcoach van stichting Sport-Z een aantal groepjes senioren met (beginnende) dementie bij een wandelactiviteit. De deelnemers worden bij dit programma Stap voor Stap thuis opgehaald en starten de wandeling vanaf een locatie nabij het duingebied van Bergen, Egmond of Schoorl. Na een wandeling van ongeveer een uur drinken ze samen wat en worden de wandelaars weer thuisgebracht. Het project, wat in december van start ging, is nu al een groot succes wat blijkt uit de vele aanmeldingen.

Succesvolle en gezellige eerste platenmarkt in De Schulp

3 februari 2023

En er komt zeker een vervolg...

Het was een gezellige drukte bij de eerste platenmarkt in De Schulp. Dat leidde er toe dat de organisatoren, Jan en Ria Pieters, nu al konden aangeven dat er een vervolg komt in Egmond-Binnen.

Ook al gestopt met de goede voornemens?

27 januari 2023

Misschien is 1 januari niet zo'n goed moment

De meeste goede voornemens gaan in de eerste week van januari al mank. De eerste reden is dat het aanleren van elke nieuwe gewoonte simpelweg lastig is. Ons brein kiest veelal de weg van de minste weerstand: door blijven gaan met het oude gedrag.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug