Deel

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

Sinterklaas is weer in het land. is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.

Ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen?

Het zijn echt niet alleen de gevoelige kinderen die last kunnen hebben van de stress rond Sinterklaas. Niet elk kind vindt deze tijd alleen maar leuk. Het is ook heel spannend en stressvol en niet alle kinderen kunnen daar goed mee omgaan.

Zeker omdat deze periode een aantal weken duurt en steeds langer wordt. De ‘feestvreugde’ start tegenwoordig al met het Sinterklaasjournaal, waarbij altijd wel iets aan de hand is wat stress kan opleveren. Vertrekt de boot wel op tijd? Is het grote boek kwijt? Waar zijn de cadeautjes gebleven? Of, zoals dit jaar, de stoomboot van Sinterklaas zinkt… Hoe moet het nu verder?

Wat je kunt doen om de stress bij je kind wat te verminderen is om het hele feest wat voorspelbaarder te maken. De komst van de goedheiligman brengt bij kinderen veel vragen naar boven: wanneer mag ik mijn schoen zetten, komt Piet echt door de schoorsteen, wat als we geen schoorsteen hebben, en ga zo maar door.

Daarnaast zijn er enorm veel Sinterklaas-prikkels in een korte periode: op het kinderdagverblijf, school, de BSO, buitenschoolse activiteiten, op het werk van de ouders, overal is Sinterklaas aanwezig. Al is het maar door het afspelen van Sinterklaasliedjes of het kabaal dat de Pieten maken bij het strooien van snoep.

Een belangrijke eerste stap om meer rust te brengen is om de onvoorspelbaarheid van het sinterklaasfeest wat te beperken.

Door het wat te ‘reguleren’, alles wat meer te plannen, komt er rust in het hoofd van je kind. Kinderen zijn nu eenmaal gebaat bij voorspelbaarheid. Ze willen zich graag veilig voelen. Zorg dus dat je kind weet waar hij aan toe is en bereid hem goed voor.

Maak bijvoorbeeld een kalender waarop hij kan zien hoe lang het nog duurt tot het echt pakjesavond is, wanneer hij zijn schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, etc. Zo komt er meer duidelijkheid in de activiteiten. Beperk ook het aantal sinterklaasactiviteiten. Het is al lastig genoeg.

Wat ook helpt is duidelijk maken dat de problemen die bij het Sinterklaasjournaal aan bod komen toch eigenlijk altijd weer goed komen… Praat erover en maak duidelijk dat Sinterklaas nog nooit is misgegaan. Toch?

Kortom, verminder de stress bij je kind door er zelf ook wat luchtiger mee om te gaan.

Lees HIER meer over sinterklaas-stress en hoe die te verminderen.

 

 

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: driftkikker

2 december 2022

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik, tegen de huisregels in, alles bij elkaar, ook in het bijzijn van de kinderen en mijn vrouw. De dag erna schaam ik me en ben ik stil. Wat kan ik zeggen? Beste Driftkikker: “Sorry, ik zit fout. Geen excuus. Ik had me moeten beheersen, dat verdienen jullie”. Wensen dat je jezelf altijd in de hand hebt is niet realistisch. Wees een voorbeeld voor je kinderen en laat zien dat uit de bocht vliegen niet iets is waarover gezwegen moet worden en dat jullie ook van elkaar kunnen houden op slechte momenten. De huisregels gelden voor iedereen en het is belangrijk dat kinderen ervaren dat ouders recht toe recht aan hun tekortkomingen opbiechten. Fouten maken is voor iedereen niet een kwestie van áls, maar wanneer en ontkennen, schuld verschuiven of toedekken maakt het alleen maar erger. Neem jezelf wel serieus en doorbreek de cirkel van stress negeren, negeren, negeren, uitbarsting, stilte. Vraag je partner om hulp. “Stress negeren tot ik in woede uitbarst is voor de kinderen en voor jou niet acceptabel. Ik wil dat niet meer. Wil je me daarbij helpen?”. Als je (te) vaak flipt op moeilijke momenten kun je je niet blijven verontschuldigen maar zul je -liefst in samenspraak met een ervaren therapeut- dieper naar de oorzaken van je stress moeten graven. Ontevreden over je leven? Sla een ander pad in. Uitstelgedrag, angstig en paniekerig? Zie je demonen in de ogen en werk aan ontspanning. Kijk eens naar de mensen om je heen. Kruipen ze voor je? Vermijden ze je? Steeds dezelfde discussies? Luister je naar feedback of hoor je de stilte van het kerkhof? Aan jou de keus om te flippen of op aardige toon, voordat het te hoog oploopt, te zeggen wat er voor jou niet werkt zo. Het gaat om conflicten oplossen, niet om gelijk krijgen of anderen de les te lezen. Wie wil zich de rest van zijn/haar leven buitengesloten, eenzaam, onbegrepen en gestoord voelen? ‘The Times They Are A-Changin’. Luisteren en je gedrag aanpassen betekent niet dat je gek bent. Juist niet. www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

Column Wills: meneertje Ongeduld…!

25 november 2022

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol, aan de telefoon met de helpdesk, op de fiets in het verkeer, ook tegen mij als iets niet meteen gaat zoals hij wil. Dan flipt hij uit het niets, wordt bazig en zelfs gemeen. Ik doe rustig en probeer hem te kalmeren, wat niet helpt. Tegenwoordig val ik stil en ga hem uit de weg totdat de kust veilig is. Hij toont nul berouw voor zijn uitbarstingen. Kan dit anders en zo ja, hoe pak ik dat aan? Beste Op Eieren: Ja, dat kan, als hij eindelijk volwassen wordt. Wat je beschrijft valt buiten de categorie ‘hier kan ik wel aan wennen’. Zijn onvoorspelbare gedrag vreet aan je en werkt ondermijnend in het sociale verkeer. Hoe eerder hij weet dat je niet verder wilt als hij zijn ‘ongeduld’ (lees: ‘boosheid’) niet kan reguleren hoe beter. Je wilt niet rustig doen maar rustig zijn. Daten is bedoeld om elkaar te leren kennen, kijken of er toekomst in zit. Als je nu al op eieren loopt, hoe zie je jezelf de komende jaren samen verregende vakanties doorbrengen of de lichtjes van de kerstboom uit elkaar halen? Never mind samenwonen, ziektes of tegenslagen. Wachtend op de volgende uitbarsting of erger, tot het eindelijk een keer ophoudt? Je angstige voorgevoel over het onhebbelijke gedrag van je geliefde is confronterend maar niet half zo erg als de onverbiddelijke spijt en het zelfverwijt die volgen op het wél weten maar desondanks de relatie toch op dezelfde voet voortzetten. Met alle gevolgen van dien. Zie je zijn opvliegende gedrag voor wat het is of bedenk je excuses voor zijn uitbarstingen, in de hoop zo te bewijzen aan je anderen of jezelf (?) dat hij echt, echt, echt niet zo is ? Hij hóeft niet zo te zijn. In therapie kun je leren je gevoel te erkennen en je gedrag te begrenzen. Zeg dat hij hulp zoekt, omdat je gek op hem bent en de relatie kans van slagen wilt geven. Er is een cartoon waarop een vrouw al bellend een therapiepraktijk inloopt en zegt: “I am going into therapy because someone else didn’t”. I rest my case. www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

Wintertijd: dieren in het duin slapen er geen uurtje minder om

25 november 2022

Duin open van zonsopgang tot zonsondergang

Het is herfst en de dagen worden korter. De wintertijd is ingegaan en het is ’s avonds een uur korter licht. Tenminste dat geldt voor ons. Voor dieren zit dat anders, die houden zich aan het ritme van de zon. Dat betekent dat we vanaf zonsopkomst het duin in kunnen en dat de duinen bij zonsondergang sluiten. Daarna zijn de duinen het domein van de dieren. Maar waarom is dat eigenlijk? En welke tijd bedoelen we met zonsopgang en zonsondergang?

Feestdagen op komst? Dieetstress? Wees bewust van wat je eet

2 december 2022

Tips om minder te 'snaaien'

Elk jaar lijken ze eerder te verschijnen in de supermarkt: de befaamde zakken pepernoten. En elk jaar lijk ik ook méér zakken pepernoten te kunnen verslinden. Dit jaar pak ik het anders aan en ga ik minder snoepen tijdens (en voorafgaand aan) de feestdagen. Vraag je je, net als ik, af hoe je Sinterklaas gaat overleven zonder teveel te snoepen?

Glasvezelnetwerk vordert gestaag, maar gaat nog even duren

25 november 2022

Zo'n anderhalf jaar in totaal

E-fiber is in de gemeente bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Dit doen zij wijk voor wijk. Enkele dagen voordat ze beginnen in een straat ontvangt u als bewoner van hen een brief. De werkzaamheden zullen voor beperkte overlast zorgen, maar dit duurt volgens E-fiber vaak niet langer dan drie dagen.

Wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?

11 november 2022

Wat zit er achter het 'snoep ophalen' ?

Vanavond is het weer zover: het is Sint Maarten. we kennen allemaal het fenomeen dat kinderen langs komen om te zingen en snoep op te halen, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

PostaanZee krijgt steeds meer jonge ‘aanwas’

11 november 2022

Twee avonden voor jongsenioren

Ontmoetingcentrum Postaanzee, gevestigd in het hart van Egmond aan Zee, brengt heel veel mensen samen. Dat gebeurt op een hele ongedwongen manier. Gedurende de week heeft Postaanzee dan ook veel te bieden op allerlei gebied. Tot voor kort waren de bezoekers vooral senioren. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen omdat er op 2 avonden, de woensdag en de vrijdag, nu jongvolwassenen komen gamen. Dat is zeker bijzonder gezien Postaanzee alcoholvrij is. Op woensdag wordt het bekende rollenspel Dungeons and Dragons gespeeld. Dat is gebaseerd op een fantasiewereld met magische wezens waarin de spelers een van de helden zijn. Het gaat hier niet om winnen of verliezen maar om samen een verhaal te maken. Het is een spel voor jong en oud. Op de vrijdagavond zijn dat de boardgames. Maar dat zijn niet de spelen zoals mens-erger-je-niet of anders maar het zijn spellen met iets complexere elementen en strategieën die ook wel langer kunnen duren. Er is een whatsapp groep ontstaan tussen de deelnemers zodat ze elkaar kunnen bevragen een spel met te nemen. Sinds de start van deze avonden zien we het aantal deelnemers toenemen, en ook ontstaan er vriendschappen die buiten Postaanzee doorgang vinden. Postaanzee is heel blij met deze ontwikkeling omdat dit duidelijk maakt dat de behoefte om elkaar te ontmoeten een bredere leeftijdsgroep betreft. Nieuwsgierig geworden…. Kom dan langs. Elke Woensdag en vrijdagavond gaat om 19:00 de deur open bij Postaanzee en de start is om 19.30 uur. Dungeons and Dragons wordt gespeeld met meerdere spelleiders. Iedereen is welkom, zowel ervaren spelers als complete beginners. Koffie/ thee en deelname is op basis van een vrijwillige bijdrage. Laat je uitdagen en kom het eens ervaren. Tot ziens bij Postaanzee

Groente- en fruitmarkt in Egmond-Binnen maakt mooie start

4 november 2022

Kersverse onderneming met groeiambities

Deze week was Groente- en Fruitmarkt Egmond voor het eerst actief. Vanaf het Luilaantje bestiert Mark van den Berg zijn kersverse onderneming.

Waarom je juist in de herfst moet gaan fietsen

4 november 2022

Lekker bewegen maakt je weerbaarder

Herfst: het wordt kouder, er komt meer wind en de kans op regen neemt toe. Toch is het een prachtig seizoen om er lekker op uit te trekken met de fiets.

‘Tegelwippen’ blijkt groot succes in vergroening tuinen

11 november 2022

In Bergen ruim 7600 tegels 'gewipt'

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen.

Werkgevers met werknemers met financiële problemen

4 november 2022

Er zijn mogelijkheden om te helpen

Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken: ze hebben niet alleen zelf financiële problemen, maar ook hun werknemers kampen met geldzorgen. En dat kan ook invloed hebben op de werkvloer. Hoe kun je hier als werkgever het beste mee omgaan? Steeds meer Nederlanders hebben moeite om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Werknemers met geldzorgen vormen dan ook een steeds omvangrijker probleem op de werkvloer. Geldzorgen leiden vaak tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Ook kan een verlies aan concentratie tot fouten en ongelukken leiden. Daarnaast ontstaat er een verhoogd risico op fraude en diefstal. Uit onderzoek van Deloitte – in samenwerking met VNO-NCW en SchuldenlabNL – blijkt dat vier op de vijf werkgevers met het probleem te maken krijgt. Ga het gesprek aan Heb jij mensen in dienst die financiële zorgen hebben, of vermoed je dit? De eerste stap is om het probleem te herkennen en in gesprek te gaan. Op de website van Nibud vind je verschillende handige tools, zoals een gesprekshandreiking en een signaalkaart. Hierin staan tips over hoe je geldzorgen bij een werknemer herkent en hoe je het gesprek hierover aan kunt gaan. Ook kun je veel informatie vinden op de website Financieelfittewerknemers.nl.

Vraag nu nog de energietoeslag aan!

4 november 2022

Tot eind november de kans op steun

Als u vermoedt dat er in uw omgeving mensen zijn die recht hebben op deze toeslag, maak ze dan attent op de regeling

Geen zonsverduistering gezien, wel fraai plaatje

28 oktober 2022

Lijkt eerder een winterlandschap

De maan schoof op dinsdag 25 oktober, voor korte tijd tussen de zon en de aarde door. Hierdoor leek het net alsof een hap uit de zon werd genomen. De gedeeltelijke zonsverduistering begon om 11:08 uur en eindigde om 13:03 uur. Het was, door de bewolking, niet overal in Nederland goed zichtbaar.

Welke invloed heeft wintertijd op je gestel?

28 oktober 2022

Wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd

Wintertijd is eigenlijk onze normale tijd. In de jaren 70 is het concept zomertijd ingevoerd. Dit gebeurde vanuit economische redenen. Er zou in de zomertijd (die op de laatste zondag van maart weer ingaat) zo minder gebruik worden gemaakt van elektriciteit, wat kosten zou besparen. Inmiddels is dat economisch voordeel er niet meer, maar hebben we nog steeds zomer- en wintertijd.

Wandelen voor 80+’ers rond Slotpark

21 oktober 2022

Afscheid van Nicole Dissel-Weijling

Inmiddels is het al enkele jaren een bekend fenomeen in Egmond a/d Hoef; wekelijks wandelen meerdere 70- en 80-plussers hun ronde in het dorp. Nicole van der Maale begeleidt hen hierbij en daagt deelnemers uit tot het doen oefeningen onderweg, afgewisseld met de nodige gezelligheid. Nicole neemt het stokje hierbij over van de vorige begeleidster, Nicole Weijling-Dissel, die nog even flink in het zonnetje gezet werd door de Maatschappelijk Sportregisseur van de gemeente Bergen. "Nicole heeft dit mooie initiatief opgezet en uitgebouwd tot wat het nu is, we zijn er heel blij mee dat we hetgeen zij zo neergezet heeft voort kunnen zetten zodat senioren in Egmond hiervan blijven profiteren." Dankzij de samenwerking tussen de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z en Nicole kunnen de oudere inwoners van Egmond vanaf 80 jaar elke vrijdagochtend gratis meelopen met de wandelgroep. Centraal staat het rondje van 800 meter rond de Slotkapel in Egmond a/d Hoef, maar er wordt ook vaak een andere wandelroute gekozen. Onderweg doen de deelnemers oefeningen wat zorgt voor een sterker lichaam, meer balans en een stabiel looppatroon. De oefeningen worden uiteraard aangepast naar ieders conditie, waar de één misschien even rust moet nemen zal de ander aangespoord worden de hele route in beweging te blijven. Natuurlijk staat ook gezelligheid en het elkaar ontmoeten op het programma, waarbij ook veel tips op het gebied van een gezonde leefstijl worden gedeeld. Jongere geïnteresseerden in de 70+ groep zijn ook welkom, zij betalen € 5,- per keer (eerste les gratis). Wie interesse heeft om mee te doen kan contact opnemen met Nicole om een eerste les in te plannen en locatie en tijd af te stemmen, via 06-55810815.

Inzameling levensmiddelen bij De Schulp voor mensen die het alleen niet meer redden

17 oktober 2022

Van het dorp voor het dorp

Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen en de Caritas afdeling Egmond-Binnen hebben samen het initiatief genomen om dorpsgenoten die moeite hebben om rond te komen, te steunen. Daarvoor kunnen mensen die dit kunnen missen, vanaf de laatste week van oktober in de Schulp LEVENSMIDDELEN en/of HYGIËNEARTIKELEN doneren. Zet het neer op de speciaal daarvoor bedoelde tafel in het voorportaal. Ook Caritas Egmond-Binnen zal een bijdrage leveren. Alvast van harte bedankt! Dus: schroom niet, kom langs en neem wat u nodig heeft of breng wat u kunt missen! Openingstijden van De Schulp: iedere werkdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Gevraagd: chauffeurs voor de PlusBus

14 oktober 2022

Stichting Welzijn Bergen zoekt vrijwilligers

Omschrijving De Plusbus is er voor ouderen die zelf niet goed in staat zijn om een uitstapje te maken. Zo worden uitjes gemaakt naar een museum, markten, bezienswaardigheden , dorpenritten ,winkelcentra en nog veel meer. Voor deze uitjes zoekt Stichting Welzijn Bergen chauffeurs. Werktijden In overleg Werkzaamheden Een vrijwilliger die het leuk vindt om op stap te gaan met senioren. U bent er , samen met een gastvrouw, voor ze in de PlusBus en je haalt ze op en brengt ze weer veilig terug naar huis. U bent sociaal vaardig en helpt indien nodig de gasten in en uit de PlusBus. Draait u voor een dag of een halve dag rijden uw hand niet om? Dan zoeken wij u. Wij zoeken Een enthousiast, meedenkend persoon. U bent sociaal vaardig en vindt het leuk om een groep mensen een leuke dag te bezorgen. U heeft affiniteit met ouderen, bent klantgericht en gastvrij. Ervaring in het rijden met een personenbusje is een pré. Wij bieden Een enthousiast team vrijwilligers, samenwerkingsovereenkomst, en een prettige werkomgeving. Als chauffeur mag u kosteloos mee met de uitjes die u begeleidt. Meer informatie Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Elfrith Schumacher via [email protected] of via telefoonnummer 072-5821450 ( tussen 9-12 uur) Ook kunt u een kijkje nemen op onze website www.welzijnbergen.nl

Geraffineerde WhatsApp fraude blijft bron van zorg

14 oktober 2022

Te triest voor woorden, maar komt vaak voor

Als zijn vrouw er geen lucht van had gekregen dat Geert* uit ergen achter haar rug geld aan zijn zoon Friso* over aan het maken was, dan was hij waarschijnlijk voor een groter bedrag het schip in gegaan. Nu bleef de schade beperkt tot 750 euro. "Ik heb nota bene altijd mijn kost in de financiële sfeer verdiend," zegt Geert. "Ik heb altijd gezegd dat ik mij niet door fraude laat benadelen, maar je ziet hoe gewiekst ze te werk gaan." Zijn zoon benadert hem via Whatsapp met een nieuw nummer en vraagt of hij kan helpen om twee rekeningen over te maken voor een totaal aan 1500 euro. "Ik hoor het mijn zoon zo zeggen. En de Whatsappjes waren precies in zijn schrijfstijl," lacht Geert nog. "Hij heeft een verantwoordelijke baan en is een fantastische kerel. Maar hij is ook een ontzettende rommelkont. Hij had het zomaar kunnen zijn." Geert staat op het punt om een rondje te rennen en wil zijn zoon snel verder helpen. "Ik heb zijn moeder er niet bij betrokken, want die zou mij voor gek verklaren dat ik hem weer uit de brand help," zegt hij. Via een Tikkie maakt de vader twee keer 750 euro over, maar hij heeft geluk. De tweede betaling komt niet door het systeem. De ongeduldige dader probeert Geert snel te verleiden om het bedrag nog eens over te maken, wanneer zijn vrouw binnen komt. "Ze zag dat ik aan het hannesen was. Ik probeerde Friso te bellen. Uiteindelijk biechtte ik het verhaal op en ze zei doodleuk 'Zijn het geen oplichters?'. Ik kon mezelf wel toen voor het hoofd slaan. Oen dat ik ben." Geert neemt meteen contact op met zijn bank, die het geld herleidt naar de BUNQ bank. Het geld is dan al doorgeloodst en niet meer te traceren. "Daar voel ik mij behoorlijk in het hemd mee gezet. Tegenwoordig lijkt niemand meer telefonisch bereikbaar te zijn, je krijgt een bandje, alles moet online. En dat vertrouw ik dus niet," zegt Geert. "Volgens mij moet het mogelijk zijn om systemen in te bouwen om dit soort zaken te voorkomen. Een opnamelimiet of een wachttijd van een dag bij grotere bedragen." Geert doet aangifte bij de politie: "Ik kreeg een berichtje dat de zaak was overgeheveld naar rayon Alkmaar, die me later verwittigde, dat ze niks meer voor mij konden betekenen." Hij is door het voorval argwanend geworden als het om online geldzaken gaat. Hij is zelfs gestopt met internetbankieren op de telefoon. "Ik heb nooit anders dan met cijfertjes gewerkt, dus een bepaalde schaamte is er zeker wel. Je leest over deze vorm van fraude en je praat erover, maar ik heb er geen moment over nagedacht dat het mij zou kunnen gebeuren. Vandaar dat ik nu niks en niemand meer vertrouw." Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland: "Op WhatsApp komt deze vorm van fraude vaak voor. Criminelen doen zich voor als een bekende en zeggen dat ze dringend financiële hulp nodig hebben Daarbij komt het voor dat ze eerst informatie hebben ingewonnen via openbare bronnen op het internet over de persoon die ze zeggen te zijn. Of over zijn of haar familie. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Vraagt een bekende jou via WhatsApp om geld over te maken? Wees dan alert en neem eerst telefonisch contact op met degene die de hulpvraag stelt." Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen is blij dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen: "De omvang van cybercrime neemt toe en daders worden steeds gewiekster. Slachtoffer worden kan grote gevolgen hebben, zowel financieel als emotioneel. Toch lees je maar weinig verhalen van slachtoffers, terwijl het erg veel voorkomt. Slachtoffer worden niet iets is om je voor te schamen, je kunt er anderen mee helpen. Door deze verhalen te delen kunnen we de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken." Doe ook je verhaal Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar [email protected] Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we dankzij jouw verhaal anderen kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.

Innovatieve oplossingen nodig tegen krapte op de arbeidsmarkt

7 oktober 2022

Handen ineen slaan om het tij te keren

Overal hoor je dezelfde geluiden: geen personeel, we moeten eerder dicht, minder open of helemaal dicht. Ook in de Egmonden hoor je die geluiden steeds vaker.

‘Dag van de Mantelzorg’: even aandacht voor de mantelzorgers

7 oktober 2022

Op 1 november in Brasserie Santiago Egmond aan Zee

Zoals ieder jaar organiseert het ‘Steunpunt Mantelzorg Bergen’ een bijzondere activiteit voor de “Dag van de Mantelzorg” voor Mantelzorgers uit de gemeente Bergen. Uw goede zorgen voor de mantelzorgbehoevenden worden zeer gewaardeerd en wij kunnen niet zonder mantelzorgers! U verdient het om in het zonnetje gezet te worden! Daarom nodigen wij u van harte uit voor een smakelijke lunch op dinsdagmiddag 1 november aanstaande bij: Brasserie “Santiago” Pompplein 9 Egmond aan Zee Tijd: 12.30-15.30 uur U kunt samen met andere mantelzorgers heerlijk genieten van deze lunch. Gewoon even een moment van ontspanning voor uzelf in goed gezelschap. Deze uitnodiging is vanzelfsprekend uitsluitend bedoeld voor mantelzorgers. Wij gunnen u dit van harte en hopen dat het u lukt te komen. Wanneer de mantelzorgbehoevende niet alleen kan zijn kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg en kan er gekeken worden of we iemand kunnen vinden die de zorg tijdelijk kan overnemen. Ook wanneer u geen vervoer heeft kunt u dit aangeven en kijken we of we iemand kunnen vinden die u wil halen en brengen. Eventuele dieetwensen kunt u ook van tevoren aangeven. Er zal wederom rekening worden gehouden met eventuele geldende Corona maatregelen van dat moment. Laat u ons uiterlijk voor 15 oktober a.s. weten of u komt, want wij hebben een beperkt aantal plaatsen. U kunt zich aanmelden via S[email protected] of via tel. 072-5095267 (9.00-12.00 uur). Wij zien uw komst graag tegemoet. Tot dan!

Kinderen spelen te weinig in de natuur

7 oktober 2022

Daarom is er al 10 jaar lang OERRR

Kinderen spelen nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws voor de natuur. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Doordat kinderen opgroeien met minder natuur en biodiversiteit, beschouwen zij dit als het ‘nieuwe normaal’. Zo worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager. Ook zijn deze kinderen in hun volwassen leven minder geneigd om de natuur te beschermen. Om deze trend tegen te gaan, richtte Natuurmonumenten tien jaar geleden al het kinderprogramma OERRR op. Inmiddels hebben ruim 100.000 jonge natuurbeschermers zich aangesloten bij OERRR.

Wilde Buitendagen van Natuurmonumenten

30 september 2022

Echte buitenspeel- en doedag in de herfstvakantie

Het is misschien wat verder weg, maar zeker de moeite waard. Vooral als je weer eens een andere omgeving wilt zien en uitproberen. Altijd al willen leren hoe je een waanzinnige hut bouwt, sporen kan herkennen of vuur maakt zonder lucifers? In de herfstvakantie organiseren de boswachters door heel Nederland de Wilde Buitendagen van OERRR. Kom op zondag 23 oktober naar Duin en Kruidberg (Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Santpoort) en beleef een buitendag vol avonturen in de natuur.

Leven (bijna) zonder geld?

23 september 2022

Voor steeds meer gezinnen bijna realiteit

Leven zonder geld staat haaks op onze cultureel ingebakken ideeën over succes en geluk. Het is echter een keuze die door steeds meer mensen wordt overwogen. Naast een afname van stress over geldproblemen heeft een geldloos leven vele andere voordelen, zoals een kleinere ecologische voetafdruk, een grotere en diepere waardering voor wat je hebt, en een doelbewuster leven. Zelfs als je er uiteindelijk niet voor kiest om helemaal geldloos door het leven te gaan, zullen deze technieken je helpen met het verminderen van verspilling.

Wat maakt de herfst zo leuk?

16 september 2022

Op de drempel van de herfst wat overwegingen

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle 4 seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige: De ene dag heerlijk warm met het zonnetje, de andere dag giet het met bakken naar beneden en waait de wind er ook nog eens lekker bij. Er zijn mensen die in de herfst een herfstdip krijgen door dit druilerige weer. Maar voor een groot deel van de mensen is dit ook juist een geniet moment. Het mooiste seizoen van het jaar zelfs. Maar waarom? Wat maakt de herfst nou zo leuk?

Week van de ontmoeting en de wandelestafette

23 september 2022

Meedoen is belangrijk in strijd tegen eenzaamheid

Tijdens de Week van de Ontmoeting van 29 september t/m 6 oktober zijn er in de gemeente Bergen diverse leuke en sportieve activiteiten. Hier kunnen inwoners elkaar ontmoeten en nieuwe contacten met elkaar leggen. Deze week valt samen met de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Kom erbij! Tijdens de Week van de Ontmoeting kunnen mensen elkaar ontmoeten, met elkaar wandelen of aan andere activiteiten meedoen. Onder het motto ‘Kom erbij!’ hoopt het Sociaal Team van de gemeente Bergen zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen. Wethouder Arend Jan van den Beld: ‘Iedereen in onze gemeente hoort erbij. Daarom is belangrijk dat je mee kunt doen in je eigen omgeving of dat je iets kunt doen voor een ander.’ De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Welzijn Bergen, Steunpunt Eenzaamheid, Sport-Z, de bibliotheek en diverse plaatselijke sportlocaties. Activiteitenprogramma Het programma in de gemeente Bergen bestaat onder andere uit de volgende activiteiten: • 29 september van 10:00 tot 11:00 uur: sport & spel bij locatie Duinrand S (Smeerlaan) in Schoorl • 30 september van 10:30 tot 11:30 uur: sport & spel bij VV Bergen • 30 september van 11:00 tot 12:00 uur: bezinnend schrijven met Annemarie Pronk in de bibliotheek van Bergen • 3 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: Yvon Bos Eijssen leest voor uit haar eigen boek in de bibliotheek van Bergen • 3 oktober om 10:00 uur, 13:15 uur óf 13:30 uur: wandeling met PostaanZee, Voorstraat 82a, Egmond aan Zee. Wandeling van 10:00 uur is niveau ‘makkelijk wandelend’, om 13:15 uur ‘rustig tempo’ en 13:30 uur is voor de ‘doorstappers’. • 4 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: miniworkshop dichtersbiografie van dorpsdichter Arij van der Vliet bij de bibliotheek van Bergen • 4 oktober van 15:30 tot 16:30 uur: een wandelgroep vertrekt vanaf Duinvermaak in Bergen • 6 oktober van 11:00 tot 12:00 uur: verhalenschrijfster Lara Brusse gaat in gesprek aan de hand van haar eigen CD, in de bibliotheek van Bergen Week tegen Eenzaamheid Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Dit aanpakken begint met in contact komen. Mensen die zelf in actie willen komen tegen eenzaamheid in de omgeving, kunnen samen iets doen met een familielid, buur of vriend die alleen is of niet zo vaak de deur uitgaat. Een steuntje in de rug kan veel betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt.

NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 oktober

23 september 2022

Ook bezoek op afspraak mogelijk

De NVM Open Huizen Dag is terug van weggeweest. Het is al 20 jaar een begrip op de huizenmarkt. De laatste tijd vond de originele Open Huizen Dag niet plaats omdat het woningaanbod zo klein was dat er te weinig woningen waren om te bezichtigen en natuurlijk door Covid ‘19. In plaats daarvan konden consumenten een afspraak maken met een NVM-makelaar. Zo kregen ze deskundig en persoonlijk advies over diverse woonvragen. De resultaten hiervan waren goed en de deelnemers tevreden. Daarom gaat de NVM hiermee verder. Naast de echte NVM Open Huizen Dag op 1 oktober dus ook de mogelijkheid voor een persoonlijke afspraak met een NVM-makelaar. Deelnemen is super eenvoudig. Chris van Zantwijk van de NVM legt het uit: “De NVM Open Huizen Dag bewijst zich al vele jaren. Vrijblijvend diverse woningen kunnen bezoeken maakt onze NVM Open Huizen Dag zo populair. Dat gaan we nu in ere herstellen. Consumenten kunnen dus op 1 oktober zelf huizen bezichtigen. Toch zoeken we ook naar verbeteringen die aansluiten bij de vragen van de woning(ver)koper. Vorig jaar hebben we daarvoor de vernieuwde opzet van de NVM Open Huizen Dag ingezet. De resultaten bevestigen dat we ook hiermee in een duidelijke behoefte voorzien. Daar gaan we dus mee door. Consumenten kunnen op www.openhuizendag.nl een persoonlijke afspraak maken met een NVM-makelaar.

Post Reddingsbrigade Egmond gesloten

16 september 2022

Juni 2023 weer open

Zondag 11 september was de laatste dag dat de reddingspost van Reddingsbrigade Egmond geopend was. Nu is er geen toezicht meer en worden alle incidenten opgevolgd door de alarmploeg.

Beweegstrippenkaart voor Bergen en Schoorl, later ook voor Egmond

14 oktober 2022

Kom sporten in Schoorl, Bergen en de Egmonden!

Inmiddels is voor sportaanbieders een nieuw sportseizoen begonnen. De ideale gelegenheid om iets nieuws te proberen. Kom laagdrempelig in beweging bij sportaanbieders in de buurt met de beweegstrippenkaart voor 50+. In Duindorp Schoorl een groot succes, maar nu ook in Bergen en binnenkort in de Egmonden! Sport is goed voor je. Dat weten we allemaal wel. Zéker wanneer we ouder worden, is het goed om in beweging te blijven. Maar welke sportactiviteit past nou bij u? Dat kunt u het best zelf uitvinden door activiteiten te proberen. En daar is de beweegstrippenkaart 50+ ideaal voor. Voor € 20,- kunt u de strippenkaart aanschaffen en daarmee kunt u 3 proeflessen volgen bij 3 verschillende sportaanbieders in Schoorl en de directe omgeving. In totaal zijn dat dus 9 lessen. Zo kunt u kiezen voor wandeltraining of oefentherapie Mensendieck, maar ook voor dans, yoga, fitness of watergym. Op www.sportenenbewegeninbergen.nl vindt u een overzicht van alle aangesloten sportaanbieders. Nieuw in Bergen Na het succes in Schoorl is het netwerk Zorg, Sport en Welzijn nu ook de beweegstrippenkaart 50+ in Bergen gestart. De afgelopen maanden is in kaart gebracht welke beweegactiviteiten aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep 50+. Er is een gevarieerd aanbod van sportaanbieders die u met open armen verwelkomen voor proeflessen. In de Nationale Sportweek, van 16 tot en met 24 september, wordt het beweegaanbod bekend gemaakt op www.sportenenbewegeninbergen.nl. Aansluiten in de Egmonden Dit najaar start het netwerk in de Egmonden. Wilt u daarbij aansluiten als zorg-, welzijn- of sportaanbieder? Meld u dan bij Edith Heiligers, Mensendieck Egmond via [email protected] Voor meer informatie over de beweegstrippenkaart kunt u contact opnemen met buurtsportcoach Elles Kraakman via [email protected] of 06-29319401.

Aan het werk na je vakantie: welkom terug!

9 september 2022

Je bent al moe als je aankomt

Je loopt te stressen om die laatste kantoortaken nog af te ronden en je kunt niet wachten om je caravan neer te planten op die Franse camping, jezelf neer te vlijen op een Spaans strand of tot rust komt in een landelijk gelegen B&B in Italië. Ondertussen weet je nu al dat die dip na je vakantie er weer keihard gaat aankomen. Dit kun je NU doen om ‘m te voorkomen. Je kent ‘m wel: de after-holiday-dip, die vervelende periode vlak na je vakantie waarin je weer in de sleur van alledag vervalt en met weemoed terugkijkt naar je vakantie. Volgens onderzoek van Monsterboard van heeft 60% van de Nederlanders er last van en is met name terugkeren naar de werkvloer iets dat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen.

Burendag Egmond aan den Hoef begint met buurtontbijt

9 september 2022

Dorpshuis Hanswijk centraal punt

Burendag is op 24 september. duurt nog even, maar zet maar vast in de agenda. In Egmond aan den Hoef gaat zoals het hoort, de dag beginnen met een goed ontbijt.

Hoeverveiling gaat weer plaatsvinden: 5 november is het zo ver!

9 september 2022

Alle voorbereidingen zijn in gang gezet

Het is nog niet zo ver, maar als je wacht tot twee weken van te voren krijg je het niet meer voor elkaar.

Geen extra braderie dit jaar

2 september 2022

Reservedatum niet nodig door prima weersomstandigheden

Op 14 achtereen volgende woensdagen stond de braderie dit jaar weer in de Voorstraat. Sinds 1968 is dit een terugkerend evenement in de maanden juni, juli en augustus, Het werd slechts recentelijk onderbroken door de Corona crisis.

Wandelroute Monnikenpad deels afgesloten tot april 2023

2 september 2022

Wegens dijkversterkingswerkzaamheden

Tussen de Heilooër Zeeweg en de Vennewatersweg te Egmond-Binnen, deels langs het Monnikenpad, wordt de dijk van de Egmonderbinnenvaart met grond opgehoogd. Reden hiervoor is dat de dijk op een aantal plekken niet voldoet aan de hoogte-eisen van het hoogheemraadschap. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en lopen tot begin april 2023. Als de ophoog werkzaamheden klaar zijn, wordt de dijk met gras ingezaaid. Grondeigenaren en direct aanwonenden zijn over de werkzaamheden geïnformeerd. De afsluiting wordt ter plekke met borden en hekken aangegeven.

Gezonde leefstijl oppakken na de vakantie

2 september 2022

Misschien zelfs al tijdens je vakantie?

Tijdens de vakantie is je ritme vaak anders en dit kan invloed hebben op je leefstijl. Denk aan uitbundige maaltijden en minder bewegen door te relaxen op het strand of door veel meer te zitten dan in je dagelijks leven. Wil je je gezonde leefstijl weer oppakken en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hier wat tips.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug