Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?
Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon
Gepubliceerd: 18 november 2022
Sinterklaas is weer in het land. is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.
Ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen?
Het zijn echt niet alleen de gevoelige kinderen die last kunnen hebben van de stress rond Sinterklaas. Niet elk kind vindt deze tijd alleen maar leuk. Het is ook heel spannend en stressvol en niet alle kinderen kunnen daar goed mee omgaan.
Zeker omdat deze periode een aantal weken duurt en steeds langer wordt. De ‘feestvreugde’ start tegenwoordig al met het Sinterklaasjournaal, waarbij altijd wel iets aan de hand is wat stress kan opleveren. Vertrekt de boot wel op tijd? Is het grote boek kwijt? Waar zijn de cadeautjes gebleven? Of, zoals dit jaar, de stoomboot van Sinterklaas zinkt… Hoe moet het nu verder?
Wat je kunt doen om de stress bij je kind wat te verminderen is om het hele feest wat voorspelbaarder te maken. De komst van de goedheiligman brengt bij kinderen veel vragen naar boven: wanneer mag ik mijn schoen zetten, komt Piet echt door de schoorsteen, wat als we geen schoorsteen hebben, en ga zo maar door.
Daarnaast zijn er enorm veel Sinterklaas-prikkels in een korte periode: op het kinderdagverblijf, school, de BSO, buitenschoolse activiteiten, op het werk van de ouders, overal is Sinterklaas aanwezig. Al is het maar door het afspelen van Sinterklaasliedjes of het kabaal dat de Pieten maken bij het strooien van snoep.
Een belangrijke eerste stap om meer rust te brengen is om de onvoorspelbaarheid van het sinterklaasfeest wat te beperken.
Door het wat te ‘reguleren’, alles wat meer te plannen, komt er rust in het hoofd van je kind. Kinderen zijn nu eenmaal gebaat bij voorspelbaarheid. Ze willen zich graag veilig voelen. Zorg dus dat je kind weet waar hij aan toe is en bereid hem goed voor.
Maak bijvoorbeeld een kalender waarop hij kan zien hoe lang het nog duurt tot het echt pakjesavond is, wanneer hij zijn schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, etc. Zo komt er meer duidelijkheid in de activiteiten. Beperk ook het aantal sinterklaasactiviteiten. Het is al lastig genoeg.
Wat ook helpt is duidelijk maken dat de problemen die bij het Sinterklaasjournaal aan bod komen toch eigenlijk altijd weer goed komen… Praat erover en maak duidelijk dat Sinterklaas nog nooit is misgegaan. Toch?
Kortom, verminder de stress bij je kind door er zelf ook wat luchtiger mee om te gaan.
Lees HIER meer over sinterklaas-stress en hoe die te verminderen.