Deel

Soepele witte wijn bij de maaltijd van deze week

Wat zoetere stamppot, dus fis en fruitig mag wel

Soepele witte wijn bij de maaltijd van deze week

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat ze een romig mondgevoel hebben. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen – zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris – met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan.

Er is natuurlijk niet een specifieke wijn die bij alle stamppotten past, het gaat erom, wat er in de stamppot zit aan groenten met name. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie.

Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië.

Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. De zoete aardappelen van deze week zijn ook wat zoeter van smaak, net als de wortelen (de naam zegt het al) en daarom past daar een fijne witte wijn perfect bij.

Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken.

Bron: chefsculinair.nl

Meer 'Food & wine':

Het wordt frisser en natter deze dagen, tijd voor een glühwein, maar dan anders

24 januari 2025

Dus wordt het eens een glühgin

Deze week een bijzondere variant: geen glühwein of gin-tonic, maar een glühgin. Kun je ook heel makkelijk zelf maken en smaakt prima... Zeker op een koude dag.

Pastinaakstamp met hamlapje en gebakken appeltjes

24 januari 2025

Stevig en gezond. Ook voor je portemonnee

Door de aardappel-pastinaakpuree te serveren met gebakken uien en appels krijg je een prachtige, winterse smaakcombinatie. Met een hamlapje erbij heb je dan een gezonde en budgetproof maaltijd op tafel!

Een heerlijk drankje voor ‘Dry January’: de virgin espresso martini

17 januari 2025

Voor de echte koffieliefhebber

Dry January staat voor een alcoholloos begin van het nieuwe jaar. Dat klinkt misschien saai, maar in realiteit brengt Dry January een heleboel voordelen met zich mee. Met onze tips en ideeën voor lekkere alcoholvrije drankjes weet je niet alleen waar je het voor doet, maar houd je het ook nog eens gemakkelijk vol. Van alcoholvrije cocktails tot alcoholvrije wijnen en bieren.

Groentenschotel uit de oven; gezond en lekker

17 januari 2025

Je hebt niet altijd vlees nodig. Dit is een heerlijke schotel om met veel te delen

Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom. Dus je wordt hier vast wel blij van.

Je kunt ook extra energie uit je drankje halen

10 januari 2025

Maak het dan zelf en kies niet voor kant-en-klaar

Een drankje waar je zeker energie van krijgt, is de appel- en perentaart smoothie. Dit energiedrankje is vooral geschikt voor de zoetekauwen onder ons. Het is een havermout drankje met onder andere appels en peren. De reden dat dit drankje je zoveel energie geeft is, omdat havermout een langdurige bron van energie vormt. Zo bevat havermout bijna geen suikers, maar wel veel koolhydraten. En dat is nog niet alles, want havermout zit ook nog eens vol met vitamine B. Vitamine B is de vitamine die je nodig hebt om voedsel om te kunnen zetten in energie.

Weekend vol prestatiedrang, dus pastaatje dan maar?

10 januari 2025

Voor de nodige koolhydraten, maar moet ook lekker zijn voor de mee-eters

Er zijn natuurlijk talloze recepten met pasta, maar je wilt er ook weer niet te veel tijd mee kwijt zijn: de start voor jouw ultieme uitdaging tijdens het Egmondse sportweekend nadert immers met rasse schreden. Daarom deze pasta pesto met kip en tomaat. Snel, lekker en met veel koolhydraten voor de benodigde energie.

Afvallen gaat het best met water drinken, maar er is meer voor nodig

3 januari 2025

En wil je toch een borreltje, neem dan champagne

Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen. Ook een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan. De betere keuze Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker. Minder eten, meer bewegen Gezondere keuzes maken bij het eten en drinken is niet het enige dat je kunt doen om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zijn minstens zo belangrijk.

Begin het jaar (en de dag) goed met een bord shakshuka

3 januari 2025

Gezond en ook nog heel smakelijk

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt. Dat hoeft hier natuurlijk niet.

Bijzondere oliebollen bak je met een bijzondere vulling

27 december 2024

Bijvoorbeeld een scheutje drank...

Rond Oud & Nieuw vliegen de oliebollen, appelflappen en krentenbollen je om de oren. Wil je eens andere oliebollen maken? Maak dan eens overheerlijke oliebollen met een vleugje drank. In dit recept laten we zien hoe je heerlijke oliebollen met een vulling van 4 verschillende soorten drank kunt maken: Flugel, Baileys, Limoncello en Glühwein. Helemaal passend dus bij winterse omstandigheden. Of die er zijn of niet, deze bollen smaken heerlijk! Ook gewoon bij een kop koffie.

Bij de varkensstoof heb je de keuze voor rode of witte wijn

20 december 2024

Afhankelijk van de bereidingswijze

Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenk je nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat je kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé. De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.

Kerstmis 2024 (2): Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel

20 december 2024

Of een vegan risottoschotel voor de vegetariërs

Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel. Amandelen getopte stoofpot met mals varkensvlees in een mengsel van kruiden, wijn en abrikozen. Een smaakvolle en vlezige stoof die iedereen doet watertanden. Voor wie helemaal geen vlees of vis wil, is hier ook nog een recept voor een heerlijke risottoschotel met mascarpone.

Wijn bij het kerstdiner: best lastig kiezen

20 december 2024

Bij de hoofdgerechten van deze week past witte wijn uitstekend

Het organiseren van een kerstdiner is niet niks. Welke gerechten staan er op het kerstmenu en welke flessen moet je daarvoor in huis halen?

Kerstmis 2024: Safraanrisotto met garnalen of plaattaart met zalm en rode ui?

20 december 2024

Het hoeft niet de standaard rollade te zijn toch?

Kerstmis is voor velen een tijd van stress: wat gaan we deze keer eten? Los van wie iets wel of niet mag/wil hebben, daar wagen we ons net aan. Deze week een hoofdgerecht waar je niet elke kerst aan zou denken. Maar dat wel erg lekker is.

Wit wijntje past zeker bij de zuurkool, maar wel een met een tikkeltje zoet erin

13 december 2024

Het is al een zuur gerecht

Zuurkool kenmerkt zich door de zuren in de smaak. Het heet niet voor niks zuurkool. Je drinkt het gerecht het best met een wijntje uit Duitsland of Frankrijk, zoals een Riesling of een Elzas. Deze wijnen hebben vaak net dat vriendelijke tikje 'zoet', waardoor de zuren niet té heftig aanwezig zijn.

Winterklassiekers (4): Zuurkoolstamppot met een twist

13 december 2024

Als dat geen lekkere variatie op een winters thema is...

Zuurkoolstamppot saai? Nee joh! Je kunt volop variëren met dit gerecht. Met deze tips maak je de lekkerste stamppot met zuurkool, maar dan anders.

Irish coffee: even lekker winters natafelen

6 december 2024

Of om gewoon door te warmen na een wandeling

Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen.

Winterklassiekers (3): Andijviestamppot met spek en tomaat

6 december 2024

Een twist aan een oerhollandse klassieker

Deze andijviestamppot heeft als extra groente nog cherrytomaatjes. Zo zit je met dit recept al op ruim de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.

Een bijzonder winterdrankje: rompope (uit Honduras)

29 november 2024

Met Rompope heb je een bijzondere drank in huis. Deze advocaat uit Honduras is een hit: verrassend door de peperkorrels en het vleugje nootmuskaat. Maak een heerlijke punch of mix het bijvoorbeeld met koffie of chocolade!

Winterklassiekers (2): Hete bliksem met worst

29 november 2024

Oerhollandse stamppot snel op tafel

Hete bliksem is een klassiek Nederlandse stamppot met appel. Lekker met een gebakken worstje erbij en al in een halfuurtje op tafel.

Warme winterdrankjes? Probeer deze eens: Appelcider met kaneel en kardemom

22 november 2024

...en als je wilt kan er ook een scheutje rum in

Warme winterdrankjes; appelcider op smaak gebracht met kaneelstokje en kardemom.  Cacao, suiker, kaneel en/of kardemom met warme melk. Voeg wat rum toe voor de ultieme beleving. Kies bij een alcoholvrije versie voor appelsap.

Winterklassiekers: hutspot met hachee

22 november 2024

Past wel in deze tijd

Met sinterklaas in het land zijn er weer volop wortels te verkrijgen... Mocht u nu denken wat moet ik ermee, dan is deze winterklassieker wellicht een goed idee: hutspot met hachee, wie werd er niet groot mee?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel

15 november 2024

Weer eens iets anders dan Gluhwein

Herfst in een glas: cranberry met kaneel, steranijs en sinaasappel. Zonder alcohol. Proost!

Lasagne met champignons, mozzarella en… jawel, boerenkool

15 november 2024

Best of both worlds: Mediterrane Hollandse pot

Ook gek op lasagne? Deze variant met mozzarella, champignons en boerenkool kan meteen op je favorietenlijstje. En echt niet alleen dankzij die o zo lekkere laagjes tomatensaus... er zit ook nog mascarpone in!

Stevige rode wijn bij het gerecht van deze week

8 november 2024

Een smaakvol gerecht vraagt om een stevige wijn

Lekker bij het gerecht van deze week is een glas Castaño Monastrell Bio. Dat is een rode, stevige wijn uit Spanje. Perfect bij een stevig stuk vlees.

Varkensrollade met rodekoolblad en sjalottenjus

8 november 2024

Een smakelijke herfsthap

Met deze heerlijke varkensrollade gevuld met appel, de rodekoolbladeren die je met eetbare goudspray serveert, en de sjalottenjus met knoflook, tijm en rode wijn kun je echt een keer uitpakken. Ook voor een etentje met vrienden.

Typische herfstdrankjes dragen bij aan het huiselijke, warme gevoel

1 november 2024

...zoals met deze herfst punch

Met deze herfstpunch steel jij de show. Maak een grote bowl, zodat iedereen een glaasje kan pakken. Met rode wijn, sherry, cognac en Cointreau. En niet te vergeten de heerlijke warme smaken van appel en kaneel.

Paddenstoelensoep met bladerdeegdakje

1 november 2024

Herfsttijd is soeptijd, toch?

In deze tijd van het jaar zijn er weinig dingen die een smakelijke kom soep kunnen verslaan. De temperaturen zakken wat, de wandelingen krijgen door echt herfstweer een extra dimensie en zorgen dat je trek krijgt in een kop stevige, warme soep. Haal daarom de herfst in huis met deze paddenstoelensoep. Met een bladerdeegdakje voor extra comfort.

Deze Espresso Martini hoeft niet per se bij de soep…

25 oktober 2024

...maar is wel makkelijk te maken

De herfst is de tijd om binnen te genieten van een heerlijk herfstdrankje! Wat dacht je van een herfstcocktail? Deze herfstcocktail is gemakkelijk om te maken en heeft echt die smaak van de herfst. Geniet ervan!

Bruinebonensoep met spek en rookworst

25 oktober 2024

Herfstklassieker om je vingers bij af te likken

Gevuld met spekreepjes, bruine bonen en Gelderse rookworst is deze bruinebonensoep niets anders dan een hartige kom vol comfort.

Pumpkin spice latte: een bijzonder bakkie

18 oktober 2024

Heerlijke hete herfstverrassing

Overgewaaid vanuit Amerika: koffie met pompoentaartkruiden(pumpkin spice), vergelijkbaar met speculaaskruiden. Daar dankt het drankje dan ook z'n naam aan. Bijzonder bakkie dus, deze pumpkin spice latte.

Romige paddenstoelenstoof, ook geschikt voor ketodieet

18 oktober 2024

Met spruitjes en rozemarijn

Deze romige paddenstoelenstoof met spruitjes en rozemarijn garneer je met Parmezaanse kaas. In minder dan een halfuur kan je al genieten van dit heerlijke ketoproof recept.

En voor bij de lunch een vers sapje…

11 oktober 2024

Hoe gezond wil je het hebben?

Dit is een heerlijk zacht en soepel drinkbaar sapje voor de liefhebber.

Filotaartje met zalm, ei en cottage cheese

11 oktober 2024

Snelle en smakelijke hap voor de lunch

Met filodeeg, cottagecheese gemengd met zuivelspread, peterselie en bieslook en zalmflakes zet jij een echt feestje op tafel.

Heeeeyyyyy… Biertje? Past perfect bij de pittige stamppot

4 oktober 2024

En de keuze is reuze

Het is aan de voorkeur van de drinker om te bepalen of het blussen of accentueren van smaken de voorkeur heeft. Zoetige, moutige bieren kunnen de smaak van pittig eten blussen, terwijl hoppige en bittere bieren juist de pittige smaak kunnen accentueren.

Terug