Deel

Speciale kerstprogrammering van RTV80

Kerstnachtdienst Ruïnekerk live op RTV80 

Speciale kerstprogrammering van RTV80

Kerstnachtdienst Ruïnekerk live op RTV80 

RTV80 TV (TV80), de lokale omroep van de gemeente Bergen, zendt zaterdag 24 december de kerstnachtdienst live vanuit de Ruïnekerk uit. De uitzending begint om 19.00 uur met het kinderkerstfeest, een  kerstviering door en voor kinderen.

De live-registratie van de kerstnachtdienst start om 22.00 uur met voorganger ds. Engele Wijnsma. Muziek is van Frank van Wijk (organist) en Marianne Selleger, Vita Hooglandt en Dirk Hooglandt (zang en saxofoon).

Kerstmorgenviering op Eerste Kerstdag

RTV80 TV laat ook live op televisie vanuit de Ruïnekerk de kerstmorgenviering zien met ook hier dominee ds. Engele Wijnsma. De viering begint om 10.00 uur. De muziek wordt verzorgd door organist Frank van Wijk en Zanggroep Ruïnekerk.

De vieringen zijn op televisie te ontvangen op Ziggo-kanaal 44 en KPN kanaal 1493. Of kijk op www.rtv80.nl/tv of op de RTV80 app voor Android of Apple.

Heeft u informatie voor op RTV80, video-ideeën of wilt u aan de slag als radio- of tv-maker? Mail dan naar [email protected].

Daarnaast presenteert de lokale omroep tijdens de kerstdagen  een aantal speciale programma’s. Een overzicht.

24 december

08:00 – 10:00 BESt Wakker Bart Verhulst.
10:00 – 12:00 Typisch 80 – André van Straten.
12:00 – 14:00 Back To The Future – Lucas.
14:00 – 16:00 – Andre van Straten.
16:00 – 18:00 The Basement – Rene Bremmers.
18:00 – 20:00 Huis Tuin en Keukenshow – Mike Morris.
20:00 – 21:00 Kerstprogrammering easy.
21:00 – 22:00 Kerkgroep.
22:00 – 23:00 Gewijde muziek.

25 december

08:00 – 09:00 Gewijde muziek (herhaling).
09:00 – 10:00 Kerkgroep (herhaling).
10:00 – 12:00 De kerstronde van Aris Brandaris.
12:00 – 14:00 De kerst jukebox – Ton de Groot.
14:00 – 16:00 Gezondheidsradio kersteditie – Lisette Prager.
16:00 – 17:00 De kerstmiddageditie – Bart Verhulst.
17:00 – 00:00 Christmas souvenirs – Niko de Graaf.

26 december

08:00 – 10:00 Back to the Christmas future – Lucas.
10:00 – 12:00 Typisch kerst – Robin Bijman.
12:00 – 15:00 Op vol kerst vermogen – Herman van Kampen.
15:00 – 17:00 Kerst basement – Rene Bremmers.
17:00 – 0:00 Christmas Souvenirs – Niko de Graaf.

RTV80 is te horen op 105.9 FM (ether), Ziggo kanaal 919, KPN kanaal 1193 en TV80 (Ziggo-kanaal 44 en KPN kanaal 1493). Een andere optie is luisteren via www.rtv80.nl (luister live).
Streeknieuws, Live TV kijken, radio luisteren, uitzending gemist? Download hier onze RTV80-app voor op jouw smartphone:

Meer 'Kunst & cultuur':

Hoever Dorpsfeest: voorbereidingen in volle gang

19 april 2024

Wie huurt de laatste kramen?

Het lijkt allemaal nog ver weg, maar de voorbereidingen voor het Hoever Dorpsfeest zijn in volle gang. Binnenkort komt daarover meer informatie naar buiten, maar voor nu geldt dat de organisatie nog een oproep doet voor liefhebbers van een kraam om hun waar te verkopen. Voor slechts 38,50 euro is je kostje gekocht. Of kun je je kostje verkopen.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis: Expositie ‘Kwetsbare Nederlandse natuur’

19 april 2024

Foto objecten en buiteninstallatie van Rob Chevallier

In Het Zeehuis van de natuurvrienden vereniging NIVON start op 3 mei een expositie over de kwetsbare Nederlandse natuur. Kunstenaar Rob Chevallier toont 20 foto-objecten in de centrale hal. Buiten, bij Het Zeehuis, verrijst de Energy folly, een huis van uitlaatpijpen. NIVON viert dit jaar het 100-jarige jubileum. Rob Chevallier wil met deze expositie invloeden laten zien die de kwetsbare Nederlandse natuur bedreigen. Hij gebruikt daarvoor een combinatie van actuele fotografie met oude gebruiksvoorwerpen zoals waterpassen, een racebaan of kinderspellen. Zo worden huidige maatschappelijke problemen zichtbaar zoals milieuvervuiling, klimaatverandering en natuurbehoud. In de voortuin van Het Zeehuis komt de spectaculaire installatie 'Energy folly', een huis met muren van uitlaatpijpen en een dak van zonnepanelen. In dit huis mogen bezoekers hun mening geven over de energiecrisis. De energy folly was eerder te zien bij Folly art Norg en in het museum Energeticon te Aken. Over de expositie U bent van harte welkom bij de opbouw van de expositie woensdag 1 mei (vanaf 14.00 uur) en uiteraard bij de opening van de expositie vrijdag 3 mei, 16.00 uur. Gratis toegankelijk. De expositie is te zien tot vrijdag 28 juni. Adres: Verspijckweg 5, 1865 BJ, Bergen aan Zee Over Rob Chevallier Beeldend kunstenaar en fotograaf Rob Chevallier woont en werkt in Steenderen. Hij maakt duurzame kunst door voorwerpen uit kringloopwinkels en rommelmarkten te hergebruiken en een eigentijdse betekenis te geven. Het werk was onder andere te zien in het Zandvoorts museum, CODA museum, Watermuseum en op de Kunst 10-daagse bij Stalkunst en Galerie het Wapen van Bergen.

Lezing over Rene Descartes door Peter van den Berg, met aansluitend film

19 april 2024

Waarom verbleef de Franse filosoof Descartes eigenlijk in 'Egmont'?

Centrale vraagstelling in de lezing is de opmerking van archivaris Bruinvis van het archief in Alkmaar met betrekking tot het verblijf van René Descartes in Egmond (1637 en 1643-1649): Om welke reden verbleef René Descartes zoovele jaren in dit vervallen dorp buiten het dagelijksch verkeer met andere geleerden? Indien hij voor zijn overpeinzingen de eenzaamheid zocht had hij wel een bevalliger plek kunnen vinden. Was getekend. Cornelis Bruinvis, historicus in 'De Navorscher‘ van 1853.

De nieuwe Museumbode is uit!

19 april 2024

Gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd goed

Hij is er weer: de nieuwe Museumbode. Vol met interessante verhalen, artikelen, weetjes en aandacht voor de openingstentoonstelling over de Duitse schilder Erwin Bowien in Egmond. Die start op 20 april, bij de opening van het nieuwe museumseizoen.

Het museumseizoen begint weer: Willem Visser op donateursavond Museum van Egmond

12 april 2024

Over zijn ervaringen met het zoeken met een metaaldetector

Willem Visser gaat in zijn vrije tijd graag op pad met de metaaldetector. Altijd eerst nadat hij toestemming heeft gevraagd van de landeigenaar. Overal waar het open ligt, daar is Willem te vinden. Hij heeft in de loop der jaren in en bij de Egmonden van alles gevonden: sporen van de historie en soms ook oude knopen en munten en Romeinse mantelspeld etc. Sporen van heel oude bewoning van ons gebied. In een boeiende presentatie met beelden vertelt hij erover in het verenigingsgebouw. Donderdag 18 april om half acht. Toegang is gratis.

Singer-songwriter middag in Muziekcafé Soigné

12 april 2024

Op zondag 14 april voor liefhebbers van akoestische muziek

Regelmatig organiseert de Stichting Hafre Productions in samenwerking met Gert Paul van der Horst SiSoSoigné in muziekcafé Soigné, een gelegenheid voor singer/songwriters om zich met drie liedjes te presenteren aan het luisterende publiek. Zondagmiddag 14 april zal het podium betreden worden door Lifre uit Heiloo, Michel van der Helm (Gouda), duo Hollenberg & Munster (Alkmaar), Johan Westenberg (IJmuiden), Ruth Bootsma (Rhenen), Emi Pereza (Utrecht) duo Zwart & Van Twiller (Wormerveer). Kortom: liefhebbers van mooie akoestisch begeleide liedjes komen op 14 april van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

Onafhankelijk onderzoek naar brieven Lucebert door Literatuurmuseum

5 april 2024

Welke conclusies moeten we verbinden aan zijn antisemitische uitlatingen?

Het college van Bergen heeft besloten het Literatuurmuseum de opdracht te geven om onderzoek te doen naar brieven die Lucebert schreef in de Tweede Wereldoorlog. Het museum verricht vaker literair-historisch onderzoek en heeft daarin een neutrale wetenschappelijke verantwoordelijkheid. Dichter en beeldend kunstenaar Lucebert was één van de bekendste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij woonde en werkte tientallen jaren in Bergen. In 2018 en opnieuw in 2022 ontstond er onrust rondom de persoon Lucebert vanwege publicaties over de brieven die hij schreef in de Tweede Wereldoorlog. In deze brieven komen antisemitische uitingen voor. Verschillende signalen Zowel de gemeente als Museum Kranenburgh kreeg verschillende signalen naar aanleiding van deze publicaties. Museum Kranenburgh als tentoonstellingsmaker en beheerder van kunstwerken van Lucebert, de gemeente als eigenaar van de gemeentelijke kunstcollectie met daarin kunst van Lucebert. Ook werd de Lucebertschool aangesproken op de naamgeving. “Er ontstond onrust en discussie over hoe om te gaan met de kunst van Lucebert en zijn nalatenschap voor zover in de gemeente aanwezig”, zegt wethouder Ernest Briët (Cultuur). “Wij waarderen Lucebert als kunstenaar die een groot deel van zijn leven in Bergen heeft gewerkt en gewoond. Dat maakt het een relevant vraagstuk voor onze gemeente. Hij was een veelzijdig iemand, ook als mens, maar in een periode aan de vooravond van zijn dichterschap deed hij uitingen waarvan je je kunt afvragen: wat was er toen aan de hand en wat vinden wij daar eigenlijk van? Om dat te bepalen moeten we meer weten over de brieven en de context waarin deze zijn geschreven.” Onafhankelijk onderzoek Volgens de wethouder wordt het een zorgvuldig onderzoek; het Literatuurmuseum heeft de leiding en werkt onafhankelijk. “Door het financieel mogelijk maken van het onderzoek, draagt de gemeente bij aan het verzamelen van meer kennis over dit onderwerp. Op basis hiervan kunnen partijen en betrokkenen hun eigen afweging maken bij vraagstukken rondom dit onderwerp”, aldus de wethouder. Bertram Mourits, hoofd Collecties van het Literatuurmuseum in Den Haag: “Als museum zijn we verantwoordelijk voor het onafhankelijk uitvoeren van het onderzoek. Bij het onderzoek worden de brieven vanuit verschillende invalshoeken bekeken om op deze manier tot een zo breed mogelijk beeld te kunnen komen. In het onderzoek worden daarom verschillende deskundigen ingezet en wordt gebruikgemaakt van historische archieven.” De onderzoeksresultaten worden in het eerste kwartaal van 2025 verwacht.

‘Dance to Tomorrow’: dansschool die jonge kinderen laat bewegen

5 april 2024

Egmondse 'dansjuf' Pamela Ory: ‘Van dansen word ik blij…’

Ze is nog maar 24 jaar maar heeft al een schat aan (dans)ervaring. Pamela Ory is geboren en getogen in Egmond aan den Hoef en heeft een grote ambitie: haar eigen dansschool die ze is gestart per januari van dit jaar, opstuwen in de vaart der volkeren. Eigenlijk zet ze een bestaande dansschool voort, maar daar gaat ze uiteraard wel helemaal haar eigen draai aan geven. ‘Ik werkte al als ‘dansjuf’ en chorograaf bij Melissa van OnStage Dance Studio’s en zij gaf te kennen er mee te willen stoppen. Deze keer voelde het voor mij wel goed. Eerder deed zich ook al zo’n mogelijkheid voor, maar toen vond ik zelf dat ik er nog te jong voor was. Dat voelde niet goed. Nu wel.’ Dance to Tomorrow De leerlingen, veelal jonge kinderen die in verschillende leeftijdsgroepen al dansten bij mij zouden anders gedwongen worden te stopen. ‘Dat speelde voor mij ook wel mee om deze keer de sprong te wagen,’ aldus Pamela. En zo geschiedde. Vanaf dit jaar is ze druk bezig in verschillende dansgroepen in Dorpshuis Hanswijk. Maar er zijn ambities: ‘Ik wil de groepen graag uitbreiden uiteraard en ook nieuwe groepen starten. Nu gaat het om groepen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Ik wil graag een groep starten voor kinderen van 3 tot 6 jaar en later wellicht nog een groep voor kinderen van 13 tot 16 jaar. Een voordeel is dat kinderen zo niet direct van locatie of leraar te hoeven wisselen als ze willen blijven dansen. Het blijft altijd een vertrouwde omgeving. Zo’n groepje vormt al snel vriendinnen met elkaar en kan dan lekker doorgaan. Overigens, het dansen is niet alleen voor meisjes. Dat zijn het wel meestal, maar jongens `zijn ook van harte welkom. Het gaat er bij dansen met jonge kinderen vooral om dat je motoriek beter wordt, je krijgt meer controle over de beweging van je lichaam, je wordt wat zelfverzekerder en er is altijd een leuke sfeer: je bent allemaal met iets wat je graag doet. Die motivatie geldt natuurlijk net zo goed voor jongens.’ Verschillende stijlen Pamela geeft les in allerlei stijlen, van streetdance tot modern en van Jazz tot hiphop, afrodans en ballet. ‘Mijn eigen favoriete dansvormen liggen in streetdance en modern, maar de andere vormen zijn uiteraard ook erg leuk om te doen.’ Pamela heeft zoals al gezegd veel ervaring. ‘Mijn opleiding heb ik gevolgd bij Micheline’s Dance studio’s. Alle stijlen, oefeningen en technieken heb ik mij daar eigen kunnen maken kan ik nu doorgeven aan de volgende generaties. Maar zelf volg ik ook nog steeds trainingen bij een vereniging om zo weer nieuwe inspiratie op te kunnen doen.’ Dansen heeft Pamela altijd al geboeid. Al vanaf haar 9e is ze zelf op les gegaan. ‘Dansen geeft een gevoel van vrijheid, een mogelijkheid om jezelf uit te drukken. Als je wekelijks bezig bent met jezelf te ontwikkelen en het lukt je om een bepaalde choreografie uit te voeren zonder er bij na te hoeven denken geeft dat een enorm gevoel van trots. Dat is niet anders dan bij sporten waar je traint voor een wedstrijd. Dit gaat dan weliswaar niet om een wedstijd, maar ergens in de toekomst ligt een uitvoering in het verschiet. Daar werk je naartoe met zijn allen en als het dan is gelukt, geeft dat veel voldoening. Voor mij is dansen dan de ultieme vorm van expressie.’ Zo’n optreden zit er nu ook aan te komen voor de leerlingen van Pamela’s Dance to Tomorrow dansschool: ‘Op zondag 16 juni is de afsluiting van het seizoen. Dan kunnen ouders en belangstellenden zien waar de kinderen aan hebben gewerkt het hele jaar. Dat is superleuk om te doen en geeft iedereen een enorme kick. Maar eerder kunnen jullie ons ook al zien: op Koningsdag (27 april) is er van alles te doen rond en in het Dorpshuis en Dance to Tomorrow staat om 13 uur gepland voor een optreden. Kom dus gerust kijken en voor wie eerder al eens wil langskomen, of een proefles wil, laat het weten!’ In een tijd waarin kinderen steeds vaker ‘geleefd’ worden door sociale media is het goed om te zien dat er initiatieven zijn waar ze juist even los komen van iets als een mobiele telefoon of ander scherm. Lekker met een groepje leeftijdsgenoten bezig zijn om je te ontwikkelen. Pamela: ‘Het is hartstikke leuk om iets te leren en we hebben echt heel veel lol tijdens de lessen. Je maakt heel makkelijk nieuwe contacten en dat is altijd goed.’ Ben je ook enthousiast geworden? Stuur een bericht naar [email protected] en meld je aan voor een proefles. De bestaande groepslessen zijn: Intro/Dans 1: met leerlingen van 6 en 7 Les van 15.45 tot 16.45 Dans 2: leeftijd van 8 tot 11 Les van 16.45 tot 17.45 Dans 3: leeftijd 10 tot en met 12 Les van 17.45 tot 18.45 Alle lessen zijn op de maandag in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Foto (redactie): Foto 1: Pamela Ory is vanaf januari 2023 gestart met haar Dance to Tomorrow dansschool voor kinderen. Foto 2 en 3: de groep kinderen die nu les krijgt van Pamela hebben duidelijk plezier.

Vier kunstenaars met ‘collagewerk’ in Galerie de Kapberg

5 april 2024

Betovering van het alledaagse in hun werk

Galerie De Kapberg toont werk van vier kunstenaars die gebruik maken van het principe van collages. Alle vier betoveren het alledaagse in hun werk; door kleur, zwarte lijn op papier, assemblages en mystieke tekeningen. Marloes Schipper Marloes Schipper is beeldend kunstenaar gespecialiseerd in portretten en illustraties op groot formaat papier. Zij tekent, schildert en maakt collages. Haar werk laat zich niet in een hokje plaatsen. Mensen, persoonlijkheden en identiteiten doordringen al haar creaties. Haar werken stralen een dromerige, mysterieuze en melancholische sfeer uit. De tekeningen vertellen hun eigen verhaal over een leven buiten de realiteit. Ursula Metzler Ursula Metzler houdt van de eenvoud van een zwarte lijn op een wit vlak. Een zwarte lijn op een wit vlak geeft veel ruimte en schept mogelijkheden om te experimenteren. De omzetting van een ruimtelijk gegeven naar het vlak is daarbij een bron van inspiratie, omdat daarbij allerlei vertekeningen en ruimtelijke ambivalenties kunnen ontstaan. Zij zoekt naar motieven die onverwachte overeenkomsten met heel andere, tegenovergestelde zaken vertonen en die de waarneming ter discussie kunnen stellen. Een kleine verandering of verschuiving levert een totaal ander beeld op, of kan het een andere betekenis geven. Zij wil de verwondering daarover voelbaar maken en laten zien hoe de vertrouwde dagelijkse orde ter discussie gesteld kan worden. Bram Faber De werken van schilder Bram Faber hebben een heldere en eenvoudige beeldtaal die raakvlakken laat zien met de concrete kunst en het minimalisme. Hij vindt het belangrijk dat conceptie en uitvoering verregaand geïntegreerd worden en ontwikkelde een programma dat daarin voorziet. In zijn werk combineert hij seriële ordeningsprincipes met een vereenvoudigde vormentaal en een handschriftelijke schilderwijze. Op de tentoonstelling laat hij werk zien dat gebaseerd is op deze en andere bevindingen. Daarnaast zal nieuw werk te zien zijn, waarbij de zelfopgelegde beperkingen geherinterpreteerd of verlaten worden. Femke van Heerikhuizen Femke van Heerikhuizen tekent, schrijft en maakt 3d-werk. Haar werk is helder en humoristisch. Zij is vaste illustrator van de Groene Amsterdammer. Jeroen Busscher schreef het volgende stukje over haar: “Femke loopt elke dag naar de bakker en elke keer is de weg er naartoe weer volkomen anders. Bij haar liggen er geen plankjes, kurken of touwtjes op de grond. De ene dag liggen er darmen, de volgende dag een ratelslang. Wat zij doet, kunt u ook. Maar u ziet het niet. Wij denken dat we ons best moeten doen en dat maakt ons blind. Femke loopt alleen maar de kantjes er vanaf. Femke leert ons gek zijn. Zo wordt een pen een olieschuit, een washandje een olifant, een tafelkleed een landschap.” De tentoonstelling is te zien van 5 april t/m 12 mei op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang altijd gratis! Slotweg17 in Egmond aan den Hoef. Opening op zondag 7 april om 15.00 uur. U bent van harte welkom. www.galeriedekapberg.nl

Laatste ‘oude fiets’ van dit seizoen (vanuit deze regio) komt langs in de Egmondermeer

29 maart 2024

In gesprek met molenaar Eric Zwijnenberg

Komende zondagmiddag en -avond – vanaf 17.11 uur – opnieuw een leuke en interessante aflevering bij NHNieuws uit de serie “Op een oude fiets”. Ditmaal stappen Carolien en Jesse af in Egmond aan den Hoef. Daar is Eric Zwijnenberg al decennia molenaar op de Wimmenumer molen. Wat is deze plek prachtig! Golvende rietkragen in de wind, kabbelend water in de glinsterende vaart, groen mals poldergrasland en slingerende dijkjes. Daarnaast wapperende driekleuren aan een mast tegen blauwe luchten met witte wolken die langs schieten. Overvliegende zwaluwen met op de achtergrond draaiende wieken van de dit jaar 250 jaar oude rietgedekte bovenkruier, maken het schilderachtige tafereeltje compleet. Hollandser dan dit zul je het niet snel vinden. En wat een machtig mooie stoere geschiedenis. Dankzij deze molens met hun molenaars als Eric is onze regio wat ie is; tot op de dag van vandaag hebben we dankzij hun zware werk al eeuwen droge voeten. Niet eens zo heel ver van de molen vandaan reed tussen 1905 en 1934 in de polder tussen Alkmaar en Egmond aan Zee een stoomtram heen en weer. Kan Jesse nog sporen van de sporen in het landschap ontdekken?

Doe mee met de (maandelijkse) fotowedstrijd van Natuurmonumenten

29 maart 2024

Maak kans op een mooie afdruk van jouw foto

Heb jij een mooie foto gemaakt in de natuur? Doe dan mee met de fotowedstrijd van Natuurmonumenten. Upload elke maand jouw mooiste natuurfoto en maak kans op een mooie afdruk van je foto.

Fantastische Hoever Playbackshow: eigenlijk iedereen winnaar

29 maart 2024

Showmiddag voor alle leeftijden

Het was weer een echte Playback Show afgelopen zondag in het Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. De vele toehoorders lieten door hun enthousiaste reacties horen dat ze genoten van de bijzondere talenten van de kinderen met hun playback presentaties op het toneel. Ook presentatrice Monique Mol was duidelijk onder de indruk van de mooie optredens. De jury had dus geen gemakkelijke taak om een winnaar te kiezen. Volgens hen verdienden eigenlijk alle kinderen de hoofdprijs. Maar helaas er moest een keuze worden gemaakt De beker voor aankomend talent ging naar James Gallis met zijn levendige presentatie van Europapa van Joost Klein. We waanden ons even op het Eurovisie Songfestival ! De originaliteitsprijs ging naar het verrassende dansensemble Elise, Louise, Lou en Bo met hun acrobatische dansvertolking van Waka waka van Shakira. De hoofdprijs , de Hoever Playback wisselbeker ging dit jaar naar het optreden van Doris van der Oord met het prachtig weergegeven lied Anne Fleur op vakantie van Roxy Dekker. We stonden bijna op het punt om samen met haar mee op reis te gaan Deze fantastische showmiddag werd afgesloten met het toekennen van de Playback Show medaille aan alle deelnemers, die zo prachtig lieten zien wat ze allemaal kunnen.

‘Op een oude fiets’ doet dorpskern Bergen aan

22 maart 2024

Langs mooie plekjes met gids Leo Rotthier

Komende zondagmiddag en -avond – vanaf 17.11 uur - opnieuw een interessante aflevering bij NHNieuws uit de serie “Op een oude fiets”. Ditmaal bezoeken Carolien van NHNieuws en Jesse van het Regionaal Archief Alkmaar, het schilderachtige dorp Bergen NH. Daar worden ze gastvrij ontvangen in het huis van de zeer veelzijdige kunstenaar Jan Ponstijn die leefde tussen 1883 en 1970. In de jaren twintig van de vorige eeuw bouwde Jan Ponstijn in Bergen een villa met atelier die tot in de kleinste details door hem werden gedecoreerd. Tijdens een rondleiding wordt duidelijk dat vrijwel alles schitterend mooi én vaak in oorspronkelijke staat, bewaard is gebleven. Deze villa en haar tuin werden en worden, met liefde gekoesterd. Daarnaast gaan Jesse en Carolien op sleeptouw door de lanen en laantjes van Park Meerwijk. De villa’s, in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd, staan in deze buurt sinds 1917 en zijn al jaren beschermd dorpsgebied. Leo Rotthier weet alles van de geschiedenis van deze bijzondere plek en kan er prachtig over vertellen.

Die Band & Co op 1 april in Muziekcafé Soigné

29 maart 2024

Fantastische herbeleving van de jaren '60

Oorspronkelijk in 1996 begonnen als de begeleidingsband van Dat Koor uit Heiloo speelt Die Band anno 2024 nog steeds af en toe met elkaar. De vier muziekvrienden Gert-Paul (GP) van der Horst, Tom Min, Jan Mooij en Sander Endel doen dat echter niet meer met een heel koor. Er doen nu steeds wisselende nieuwe zingende muziekvriendinnen mee. Op 1 april in muziekcafé Soigné zijn dat Silja Kops, Jolanda Kruse en Mirka van Beest. Daarnaast zal er in ieder geval één gastmuzikant mee doen. Drummer Randy van der Gulik zal in de 1e set bij een stuk of wat songs op de drumkruk zitten. Het repertoire bestaat deze keer uit 6 tot 7 rondjes Noord-Oost-Zuid-West London’s 60’s Best, waarbij er van The Kinks (Noord-London/Muswell Hill) via The Small Faces (Oost-London) plus The Rolling Stones (Zuid-London) naar The Beatles (West-London vanaf 1966) gegaan wordt en vice versa. Langs zullen onder meer komen: Dandy, Itchycoo Park, Ruby Tuesday en With a little help from my friends. GP zal het één en ander als een storyteller aan elkaar praten met diverse anekdotes over deze vier 60’s bands en hun bandleden. Dat natuurlijk gelardeerd met zijn eigen herinneringen en belevingen uit die tijd. Er zal veel gelegenheid zijn tot meezingen met songs als Lola, Sha la la la lee, Out of time en The yellow submarine. En... wie weet wordt er op het eind een dansje gewaagd op When I saw her standing there en It’s al over now. De aanvang bij Soigné is om 16.00u met een pauze rond 17.00u en een einde om 18.00u. Gezien de beperkte ruimte is het reserveren van een gegarandeerde zitplaats geboden via: [email protected] De entree is gratis, maar in de pauze gaat de hoed rond voor een vrijwillige bijdrage.

‘VierJeDier’ als onderwerp van fotocompetitie

22 maart 2024

Maak een leuke foto en leg uit waarom jouw huisdier zo belangrijk is voor je

Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, lanceert een fotocompetitie waarbij Nederlandse buren worden opgeroepen om de mooiste plaatjes van hun (huis)dieren te delen. Deelnemers van de VierJeDier-fotowedstrijd kunnen vanaf woensdag 20 maart tot en met dinsdag 26 maart hun foto uploaden via de Nextdoor-app of op Nextdoor.nl. De winnaars – die kans maken op een Pets Place waardebon t.w.v. €100, €75 en €50 – worden op donderdag 28 maart via de Nextdoor-app en het blog van Nextdoor bekendgemaakt. Uit alle inzendingen selecteert Nextdoor de honderd populairste, mooiste en/of meest inspirerende foto's. Vervolgens zal een panel van juryleden de drie allerbeste inzendingen selecteren op basis van een schaal van honderd punten, rekening houdend met onder andere kwaliteit, creativiteit en het verhaal. Ook meedoen? Om kans te maken op een prijs, heb je een Nextdoor-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan eenvoudig aan via www.nextdoor.nl. Eenmaal aangemeld, doe je het volgende: Maak een foto van jouw (huis)dier met je telefoon, digitale camera of filmcamera en deel deze op Nextdoor met de hashtag #VierJeDier. Vertel ons in dat bericht waarom jouw (huis)dier zo speciaal is; de kwaliteit van de foto en jouw verhaal worden namelijk beoordeeld! Stel de doelgroep van je bericht in op 'iedereen' zodat je bericht zichtbaar is voor al je buren. Deel je bericht met je buren, vrienden en familie om zo veel mogelijk reacties en opmerkingen te ontvangen! Op donderdag 28 maart worden de winnaars van de VierJeDier fotocompetitie bekendgemaakt. Meer informatie over de VierJeDier-fotowedstrijd is terug te lezen op go.nextdoor.com/VierjeDier2024.

Vier dagen lang Duinstreek Kamermuziek Festival

22 maart 2024

Nog tot en met 24 maart 2024

Vier dagen met prachtige muziek in monumentale erfgoedlocaties in de Duinstreek. Geprogrammeerd door de Bergense celliste Quirine Viersen. Met persoonlijkheden die ze bewondert om de overtuiging van hun muzikale verhaal met de uitgekozen werken. Het Duinstreek Kamermuziek Festival wil kamermuziek, in bevlogen uitvoeringen, laten horen in het monumentale erfgoed van de kuststreek. Het festival bespeelt de erfgoedlocaties in Bergen, De Egmonden, Schoorl, Groet, Heiloo. Donderdag 21 maart 20.00 uur in Groet, Witte Kerkje: The Trouts (DKF-1) - vrijdag 22 maart 20.00 uur Egmond aan den Hoef, Slotkapel: Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (DKF-2) - zaterdag 23 maart 11.00 uur Schoorl, Dorpskerk: Nicolas van Poucke piano, Quirine Viersen cello (DKF-3) - zaterdag 23 maart 16.00 uur Heiloo, Witte Kerk: Skazka kwartet (DKF-4) - zaterdag 23 maart 20.00 uur Schoorl, Dorpskerk: pianiste Nino Gvetadze solorecital (DKF-5) - zondag 24 maart 11.00 uur Egmond Binnen, Buurkerk: Vincent van Amsterdam, accordeon (DKF-6). Prijzen en DKF-abonnementen concerten 1 t/m 6: € 20,00 per concert, korting bij abonnementen Kijk voor het programma, kaarten reserveren, locaties en aanvangstijden op www.kunstgetij.nl

Sweet Mary Jane in Muziekcafé Soigné

22 maart 2024

Muziek geïnspireerd door de Blues-Rock gitaarhelden

Op zondagmiddag 24 maart speelt van 16.00 tot 18.00 uur de blues-rock band Sweet Mary Jane in muziekcafé Soigné. Sinds de oprichting in 2014 heeft Sweet Mary Jane als power trio een kleine 500 shows gedaan in heel veel zalen in Nederland, Duitsland en België. Dit trio, geformeerd rond frontman Fred van Willigen, is geïnspireerd door de Blues-Rock gitaarhelden. Met enkele nummers van Rory Gallagher en Thin Lizzy wordt ook de Ierse oorsprong van Sweet Mary Jane niet vergeten. In 2018 is het album Underwater World in eigen beheer uitgebracht, gevolgd door een promotietour langs lokale radiostations. Om de afgelopen 3 jaar met muziek bezig te blijven heeft Fred van Willigen pakweg 200 songs opgenomen op zijn zolderkamertje. Voor de liefhebbers zijn deze te vinden op de Sweet Mary Jane en Fred van Willigen Facebook pagina's. Inmiddels is ook part two van Underwater World uitgebracht. Sweet Mary Jane heeft dus niet stil gezeten sinds het laatste bezoek aan Egmond-Binnen en er is met nieuw bloed in de band aan een nieuw repertoire gewerkt. Naast eigen werk is er nog meer aandacht voor de Blues, met name van Junior Wells, Howlin Wolf, Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Skip James en Albert King. Natuurlijk allemaal in dat heerlijke Sweet Mary Jane jasje. Meer info is te vinden op http://www.facebook.com/SweetMaryJane.nl.

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet in de Slotkapel

15 maart 2024

Op vrijdag 22 maart om 20.00 uur

Het tweede concert in het ‘Duinstreek Kamermuziek Festival’ wordt gegeven door het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

Restauratie Overslot nadert haar hoogtepunt

15 maart 2024

Eind is in zicht, daarna volgt de inrichting

Woensdagmiddag konden belangstellenden nog maar weer eens een kijkje nemen naar de stand van zaken bij de restauratie van Overslot die nu daadwerkelijk richting het einde gaat. Daarna volgt de inrichting voor de 'bewoners' en dan... dan kan het eindelijk weer open voor publiek.

Dinnerclub: ‘Eten voor het goede doel’ niet meer weg te denken uit de Hoef

15 maart 2024

Inmiddels gaat het om 27 adressen waar 162 mensen gaan eten

Afgelopen weekend was het weer zo ver: het was best koud en er stond een stijf windje, dus voor een buitenstaander was het heel vreemd om zoveel mensen met tweetallen door Egmond aan den Hoef te zien rondlopen. Maar de insiders wisten: het is weer tijd voor de jaarlijkse Dinnerclub.

Tekening van Bob Denneboom in het Nationaal Holocaustmuseum Amsterdam

15 maart 2024

Een mooi uitgelicht portret dat de warmte uitstraalt die hij voelde voor zijn onderduikgever Jan Kasper Klein

De officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam werd op zondag 10 maart verricht door koning Willem-Alexander. Het museum stelt de Jodenvervolging in Nederland centraal. Dat gebeurt aan de hand van 2500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties. Eén van die bijzondere schenkingen is een tekening gemaakt door Bob Denneboom.

Podcast ‘De Egmondse vluchtelingenboot’ genomineerd voor Regiohelden Awards

15 maart 2024

Uitreiking Awards op 11 april

NH sleept twee nominaties voor de Regiohelden Awards in de wacht. De podcast De Egmondse vluchtelingenboot is genomineerd in de categorie 'De Luistervink' voor de beste audioproductie van 2023. De journalistieke vernieuwing 'NH 360 op Texel' is genomineerd in de categorie 'Verbinder'. Die prijs wordt uitgereikt aan een project uit 2023 dat op de beste manier heeft gezorgd voor verbinding in de samenleving. De Regiohelden Awards worden op 11 april uitgereikt in poppodium De Neushoorn in Leeuwarden, tijdens het Regiohelden Festival. De Egmondse Vluchtelingenboot In oktober 2022 spoelt er een mysterieuze groene rubberboot aan in Egmond. Van de lokale strandvonder Marco krijgt Maaike Polder de vele persoonlijke bezittingen die nog op het bootje lagen: kleding van kinderen, een zwangerschapsecho en kettinkje. De vraag rees: wie zaten er op dit bootje wat is hier gebeurd? In de podcast van 6 afleveringen neemt Maaike je mee van het strand van Egmond aan Zee naar een humanitaire crisis in Calais (Frankrijk) een paar uur rijden daar vandaan. "Ik voel mij ontzettend vereerd", zegt NH-verslaggever Maaike Polder. "Dat zo'n persoonlijke zoektocht over de pijnlijke realiteit is genomineerd voor deze prijs. Het is ook een erkenning dat grote internationale thema's kunnen beginnen binnen de regionale journalistiek."

Marjoleine Boonstra in ‘Gedachten aan Zee’ in Vredeskerkje

15 maart 2024

Première van haar documentaire over Alexander Calder

Op 17 maart is de première te beleven als documentairemaakster Marjoleine Boonstra, afkomstig uit Bergen aan Zee, haar nieuwste film, 'In the spirit of Calder', komt laten zien en toelichten. Een documentaire over het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder, die ook werkte vanuit Frankrijk. Na een korte inleiding wordt de film vertoond (52 minuten). Na de pauze kan men met de maker in gesprek gaan. Belangrijk terugkerend thema in Boonstra's werk is de enorme veerkracht van mensen om te overleven, ook onder extreem moeilijke omstandigheden. Door middel van recent werk, in woord en beeld, actualiseert zij haar gedachten. Bij een eerdere gelegenheid nam Boonstra ons mee met haar documentaire over de vele talen van Le Petit Prince. Dit is de vierde bijdrage in de serie Gedachten aan Zee van het seizoen 2023-2024, waarin het thema 'Waar houdt mijn vrijheid op?' van diverse kanten wordt uitgediept. Vredeskerkje, Bergen aan Zee Zondag 17 maart 2024 om 15:00 (zaal open 14:30) Entree: EUR 15,-, Vrienden Vredeskerkje EUR 12,50

Egmondse Sherine Zwaga onderscheiden met Top Trouwbedrijven Award in de Categorie Fotografie

8 maart 2024

Specifieke stijl van fotografie spreekt jury aan

Afgelopen dinsdagavond 5 maart kreeg de geboren en getogen Egmondse Sherine Zwaga van Sher Takes Care de eer om de juryprijs van de Top Trouwbedrijven Award in de categorie Trouwfotografen in ontvangst te nemen. Als Noord-Hollandse, uit Egmond aan den Hoef, is het haar missie om de bruidsparen uit deze provincie de kans te geven om hun bruiloft op een onvergetelijke manier te herinneren. Door haar documentaire fotografie stijl zorgt ze voor foto's waar het draait om echte verhalen. Verhalen die tijdloos zijn en de sfeer, de verbinding en het gevoel van de dag volledig omvatten. Sherine deelt haar reactie: 'Ik voel mij enorm vereerd dat ik tussen al deze trouwfotografen de juryprijs mag ontvangen en daarmee hoop ik nog vele jaren te genieten van mijn vak als documentaire trouwfotograaf'.

‘Op een oude fiets’ ditmaal in de Egmondermeer

8 maart 2024

Op bezoek bij de familie Kraakman op boerderij 'Zeldenrust'

Komende zondagmiddag en -avond – vanaf 17.11 uur - opnieuw een boeiende en vrolijke aflevering bij NHNieuws uit de serie “Op een oude fiets”. Ditmaal stappen Carolien en Jesse af in de Egmondermeer en Heiloo. Midden in de polder, aan de Hoevervaart, staat boerderij Zeldenrust. Echt zo’n prachtige statige stolp zoals het hoort in ons mooie landschap. De familie Kraakman woont hier al meer dan 150 jaar en kan talloze verhalen vertellen over deze bijzondere plek. Inmiddels is Zeldenrust ook al jaren een zorgboerderij en dag in dag uit wordt er hard gewerkt, gelachen, gezellig gegeten en schitterend gezongen. Geiten, kippen, runderen en poezen lopen onderwijl overal op de voor- en achtergrond. Aan de andere kant van de Hoevervaart ligt aan de rand van Heiloo een heel bijzonder stuk grasland. Hier steeg in 1910 voor het eerst in de regio een vliegtuig op. Duizenden mensen keken destijds ademloos toe. Jesse houdt erg van oude vliegtuigen en vertelt ter plekke de hele geschiedenis aan geïnteresseerd luisterend publiek.

Donateursconcert muziekvereniging Eensgezindheid

8 maart 2024

Op zondag 10 maart om 14.00 uur in de Schulp

Op zondag 10 maart geeft muziekvereniging Eensgezindheid haar jaarlijkse donateursconcert. Het fanfare orkest staat deze middag onder leiding van hun nieuwe dirigente Liesbeth Zonneveld en speelt onder andere muziek uit Les Miserables en The Greatest Showman. Daarnaast zal solist Pieter Enthoven op cornet u meenemen in het prachtig gedragen werk Share my Yoke van Joy Webb. Het opleidingsorkest onder leiding van Birgitte van Es laat het publiek onder andere genieten van hun favoriete muziek van Flemming. Het belooft een leuke en gezellige middag te worden. De dirigenten en leden van de orkesten hebben er zin in! We zien u graag op zondag 10 maart om 14.00 uur in Dorpshuis de Schulp!

Theatergroep Horizon brengt The Wiz

15 maart 2024

Kaartverkoop gestart

De Egmondse Theatergroep Horizon heeft de smaak volledig te pakken en is weer helemaal op stoom! Na de vrolijke uitvoeringen van ‘Petticoat’ in 2022 en het ontroerende en muzikaal inspirerende ‘A Man of No Importance’ in 2023, zet Horizon nu de tanden in de swingende musical The Wiz. Daarmee laat Horizon zien dat zij in staat is om opnieuw elk jaar haar publiek te verwennen met een hoogwaardig avondje musicalvermaak in TAQA Theater de Vest.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

29 maart 2024

Expositie kunstfotografie nog tot 3 mei 2024

In Bergen aan Zee start 8 maart de expositie kunstfotografie van Nico Benning en Lisette Geel in de centrale hal van Het Zeehuis. Nico Benning laat zien hoe menselijke activiteiten impact hebben op onze leefomgeving en Lisette Geel laat zich inspireren door de natuur in de omgeving van Egmond en Bergen. Over Lisette Geel Lisette Geel fotografeert al zo'n 35 jaar. De laatste jaren heeft zij zich toegelegd op kunstzinnige fotografie. Haar inspiratie vindt ze in de natuur, in het bijzonder aan zee en in de duinen aan de rand van haar huis in Egmond. Veel van haar fotokunst is dan ook daar ontstaan, en in het bos- en heidegebied van Bergen. Haar werk ontstaat in rust. Met iedere stap in de natuur laat ze het dagelijkse leven achter zich en komt ze dichter bij haar eigen ritme. "In vertraging zie, hoor en voel ik meer. En dan kan ik zomaar geraakt worden. Dat is het moment dat mijn mooiste foto's ontstaan." Hoe meer ze exploreert en experimenteert, hoe meer ze dat ook in andere facetten van haar leven doet. Met dat laten zien en erover schrijven inspireert ze ook anderen tot nieuwsgierigheid en creativiteit. Over Nico Benning Fotografie is voor Nico Benning geen doel. Het is een manier om wat hij ziet om te zetten naar beeld. Hij ziet zichzelf dan ook niet als fotograaf, maar als beeldmaker. Het lijkt bijna normaal dat er haast geen vrij uitzicht of vrije plek zonder menselijk ingrijpen te vinden is. Dat is wat Nico met zijn fotografie wil vastleggen: hoe menselijke activiteiten impact hebben op onze leefomgeving. Wanneer je door de duinen, de polder of het bos loopt, kom je iedere keer weer objecten tegen die daar door de mens zijn neergezet. Deze objecten laat Nico in zijn beelden terugkomen. Of het nu gaat om een opslagruimte midden in een polder of windmolen(s) gesitueerd op een dijk. Over het Zeehuis Het Zeehuis is een natuurvriendenhuis van de stichting Nivon gelegen 500 meter van het strand in Bergen aan Zee. Vroeger diende dit monumentale pand als vakantiekolonie van het Burgerweeshuis van Amsterdam. Natuurliefhebbers kunnen er nu gebruik maken van de faciliteiten, geheel onderhouden door vrijwilligers. Het Zeehuis draagt lokale kunstenaars een warm hart toe en stelt haar expositieruimte in de centrale hal al jaren ter beschikking aan kunstenaars. Adres: Verspijckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee

Eerbetoon aan Leonard Cohen door Homeward Dove

8 maart 2024

Zondag 24 maart om 15 uur in Witte Kerk

Homeward Dove, de tribute band met repertoire van Leonard Cohen, treedt op zondag 24 maart in de Witte Kerk in Heiloo, Heerenweg 32, om 15 uur. De band bestaat inmiddels al 11 jaar en heeft een reputatie hoog te houden. Cohen, de man met de diepe stem, is overleden in 2016, maar laat een omvangrijk repertoire achter. Zijn nummer 'Hallelujah' is ongeveer het meest gecoverde nummer ooit! IJzersterke teksten over liefde, verlangen , tegenslagen en hoop. Homeward Dove brengt zijn muziek met meerstemmige zang, gitaar, toetsen, contrabas, trompet en, voor het eerst .... saxofoon! Tickets en reserveren via www.kunstgetij.nl, toegang 15 € incl pauzedrankje, of contant aan de zaal

Peter van Vleuten deelt zijn leven met de kijkers van RTV80 in ‘Kopstukken’

1 maart 2024

Bergenaar met Egmondse roots

Ruud Bredewold praat in de twaalfde aflevering van het tv-programma Kopstukken met Peter van Vleuten uit Bergen. Hij praat over zijn jeugd (hij is deels opgegroeid in Huize Schuylenburg op de grens van 't Woud en Egmond aan den Hoef) en zijn passie voor muziek als de rode draad in zijn leven. Zijn werk in reclame en marketing komt aan bod en daarnaast spreekt hij openhartig over de dood van zijn zoon en zus. Deze aflevering is vanaf maandag 4 maart 19.00 uur een week lang te zien op RTV80 TV. Peter van Vleuten vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dít gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker weer een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de twaalfde aflevering van Kopstukken, gast is Peter van Vleuten uit Bergen. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/nrq97ZD30ns

Museum van Egmond zoekt mensen met ‘Egmonds hart’

1 maart 2024

Het begint als gastvrouw/gastheer, maar wie weet...

Zoals bijna overal het geval is, kampt ook het Museum van Egmond met 'personeelstekort'. Personeel in de zin van vrijwilligers met hart voor de zaak. De Egmondse zaak in dit geval.

Honderd jaar Lucebert in honderd objecten

15 maart 2024

Ter herinnering honderdste geboortejaar beeldend kunstenaar Lucebert

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de tentoonstelling 100XLucebert ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994).

Het wordt al ruimer bij Overslot

1 maart 2024

Ook op het erf ontstaat ruimte

Afgelopen weekend kwam er een serieus grote vrachtwagen van de firma Jos Blom om de container van het erf achter Hoeve Overslot te halen. Die stond daar nog altijd en langzamerhand worden alle zaken die niet meer gebruikt worden of thuis horen bij de volgende bestemming van Overslot verwijderd. Het kostte echter nogal wat moeite.

Doe mee aan dé portretwedstrijd van Noord-Holland!

1 maart 2024

Musea zijn op zoek naar 'de gezichten van nu'

Doe mee aan dé portretwedstrijd van Noord-Holland! Het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum zijn op zoek naar nieuwe gezichten en verhalen uit de provincie. Het is een uitnodiging voor iedereen, ongeacht ervaringsniveau, om ‘de gezichten van nu’ in Noord-Holland vast te leggen. Deelnemers hebben volledige vrijheid om te kiezen uit diverse media, zoals foto’s, video’s, schilderijen, illustraties, gedichten, audio of andere creatieve vormen. De winnende portretten krijgen een geldprijs en een ereplek in de Gezichten van Noord-Holland tentoonstellingen in het Amsterdam Museum (2024) en het Frans Hals Museum (2025).

Terug