HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Spruitjes niet lekker? Hoezo?

Maak eens een taart

Spruitjes niet lekker? Hoezo?

Maak eens een quiche met spruitjes en (vegetarische) spek. Een lekkere en originele manier om die oer-Hollandse spruitjes te eten.

Wat heb je nodig?

5 plakjes deeg voor hartige taart (vriezer)

4 eieren

300 gr spruitjes

100 gr spek (eventueel vega)

1 ui

100 ml kookroom

1 snuf nootmuskaat

1 snuf tijm

75 gr geraspte kaas peper en zout

1 eetlepel paneermeel

Hoe maak je het?

Maak de spruitjes indien nodig schoon. Kook ze ca. 4 minuten in een pan met water en laat daarna goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 190° graden.

Snipper de ui en bak deze in een pan samen met de stukjes spek.

Vet een quichevorm in of bekleed met bakpapier. Verdeel hier de plakjes deeg in zodat alles mooi bedekt is en alle naadjes goed aan elkaar gedrukt zijn. Bestrooi de bodem met een beetje paneermeel.

Klop de eieren los met de room, geraspte kaas, nootmuskaat, tijm, peper en zout in een kom. Voeg de voorgekookte spruiten toe en het gebakken spek- en uimengsel. Giet dan alles in de quichevorm met deeg. Bak de spruitjesquiche ca. 40 minuten in de oven tot hij gaar is.

Tip: vervang de spekjes ook eens door champignons of gedroogde tomaatjes.

Bron: leukerecepten.nl

Meer 'Food & wine':

Wat is eigenlijk een geschikte paaswijn?

31 maart 2023

Veel keuze, maar er zijn ook veel verschillende gerechten. Toch?

Laten we eens kijken welke wijnen je het beste kunt drinken bij een paasbrunch, -ontbijt en -diner en hoe je de juiste fles voor je maaltijd kiest. Dus of je nu op zoek bent naar een wijn voor bij de ham en de eieren of wilt weten welke wijn het beste past bij het dessert, neem er even de tijd voor om de juiste te kiezen.

Voorbereidingen voor de paasmaaltijd; hoeft niet zo ingewikkeld

31 maart 2023

Heerlijke bijgerechten maken de dis

Het is pas volgende week Pasen, maar wie niet voor verrassingen wil komen te staan kan alvast wat oefenen met de (bij)gerechten. Ook Pasen staat - ondanks het verhaal van de lijdensweg - vooral voor samenzijn en gezelligheid. En de meubelboulevard uiteraard.

Witte wijn bij de witlofschotel: heerlijke toevoeging bij de maaltijd

24 maart 2023

Wijn met beetje stevige smaak past bij de wat bittere groenten

Bittere slasoorten als witlof, waterkers, rucola of radicchio vragen om witte of rode wijn met bite. Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis.

Tussen voorjaar en stamppot: gegratineerde witlofschotel

24 maart 2023

Als het voorjaar niet naar ons komt, dan...

Een heerlijk witlofrecept van gegratineerde witlof uit de oven met wortel, walnoten, rozijntjes en een romige bechamelsaus met knoflook. Ook geschikt voor de niet-witlof fans.

Passende rode wijn bij de biefstuk

17 maart 2023

Betekent toegevoegde waarde aan je gerecht

Wanneer je een gerecht kookt is het fijn als de wijn en de ingrediënten in balans zijn en elkaar versterken. Een stuk gebraden rood vlees heeft een stevige structuur en smaak, dit vraagt om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden soepel van smaak door de eiwitten in het vlees.

Een recept voor de vleesliefhebber: currynoedels met biefstuk

17 maart 2023

Hoeft niet iedere dag, maar kan best een keer

Een mooi gebakken biefstuk, kip uit de oven, een smakelijke hamburger of pittig-zoete spareribs: dat kunnen vleesliefhebbers wel waarderen. Als je zin hebt om uitgebreid te koken, kun je al dagenlang bezig zijn met het garen van het vlees. Minder tijd? In een handomdraai zet je ook de lekkerste vleesgerechten op tafel.

Na drie gemiste edities was Dinner Club Zeevogels weer waar spektakel

17 maart 2023

Honderdzestig eetgrage deelnemers wandelen door het dorp

Het was er een aantal edities niet van gekomen: de laatste keer was de Dinner Club van voetbalvereniging Zeevogels in 2019... Maar nu kon het weer en het werd een ouderwets spektakel, met 25 adressen waar een maaltijd werd bereid en 160 deelnemers die langskwamen. Althans, in groepjes van zes per dinergang...

De ‘boozy orange milkshake’: fris en fruitig en lekker…

10 maart 2023

Past helemaal bij de streetfood plank

Deze bijzondere milkshake is heel simpel te maken. Komt goed uit, dan heb je meer tijd voor die goede gesprekken met vrienden.

Streetfood als fundament voor een gezellige avond

10 maart 2023

Op elkaar afgestemde hapjes maken het feest compleet

Lekkere hapjes. Wie is er niet gek op? Een heerlijke goed gevulde streetfood plank om samen van te genieten. Allemaal op elkaar afgestemde hapjes die je samen deelt met een goed glas wijn - of een milkshake - erbij.

Bij oer-Hollands gerecht hoort een oer-Hollands drankje

3 maart 2023

Je moet misschien wel even zoeken...

Hollands sterk is hot. Cocktails met jenever en Nederlandse gin zijn niet meer weg te denken. Maar er zijn ook likeuren die je een stuk minder vaak ziet. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van bruidstranen of guldenwater?

IJskoude salted caramel cocktail met Licor 43

24 februari 2023

Heerlijk, ook al is het nog geen zomer

Licor 43: deze Spaanse likeur, met de smaken van citrusvruchten en kruiden zoals vanille en karamel, perfect is in een frisse cocktail of met ijs als digestief na de maaltijd. En heb je iets te vieren? Toast er mee op een borrel of feestelijk moment.

Gevulde courgettes met feta

24 februari 2023

Licht, makkelijk en snel

Een lekker licht gerecht van gevulde courgettes uit de oven met o.a. amandelen, couscous en feta. In 15 minuten voorbereid om in de oven te gaan. Het hoeft niet altijd even ingewikkeld om toch lekker te zijn. Deze gevulde courgette met feta is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens snel klaar. Met een kwartiertje kan het in de oven, en ruim twintig minuten later kun je aan tafel! Benodigdheden (2 personen): 2 courgettes 75 gr feta 12 gedroogde tomaatjes verse peterselie 160 ml hete groentebouillon 125 gr couscous Snuf peper en zout 2 eetlepels amandelen olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 200° graden. Breng water aan de kook voor de groentebouillon. Halveer de courgettes door de lengte en schraap met een lepel wat vruchtvlees eruit. Leg de courgettes in een ovenschaal en bestrijk of besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een snufje peper en zout. Bak de courgettes ca. 12 minuten in de oven. Doe intussen de couscous in een kom en voeg de kokendhete bouillon toe. Dek de kom af en laat 5 à 10 min. wellen. Roer de couscous daarna los met een vork. Snijd de gedroogde tomaatjes en amandelen in stukjes en roer door de couscous samen met de verkruimelde feta en fijngehakte peterselie. Haal de courgettes uit de oven en vul ze met het couscousmengsel. Verdeel eventueel nog een beetje extra feta bovenop en zet nog 10 minuten in de oven zodat ook de feta lichtjes wordt gebakken. Tip: Dit gerecht is lekker als lunch (1 halve courgette p.p.) of als avondmaal. Eventueel lekker met falafelballetjes, hummus, of een stukje kip.

En dan ook een hip en gezond drankje (geen water dit keer…)

17 februari 2023

Wel even bestellen of ophalen in de reformzaak

Er zijn talloze drankjes beschikbaar waarvan er geclaimd wordt dat ze gezond zijn. Maar welke doen nou echt wat goeds voor jouw lichaam? Want hoe lekker het ook is om water en thee te drinken, een beetje (gezonde) afwisseling kan natuurlijk geen kwaad! Voor de mensen die op zoek zijn naar wat lekkere en vooral gezonde drankjes: deze week Aloë Vera. Inderdaad, om te drinken.

Vegetarisch en hip uit de Spaanse keuken: Tartelette Idiazabal

17 februari 2023

Hartig een Een hartig taartje van gerookte boerenschapenkaas met verse vijgen, tijm en rode uien compote

Deze week eens wat meer aandacht voor een bijzonder vegetarisch gerecht. Het hoeft immers niet altijd maar risotto met paddenstoelen te zijn toch? De Tartelette Idiazabal, Spaans, heerlijk, hip en best snel gemaakt.

Als het koud is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

10 februari 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker. Vaak heeft een winterbier een relatief hoog alcohol gehalte. Dit met het idee, dat deze alcohol warmte geeft in de koude, donkere dagen. Er zijn grote variaties in de soorten winterbier.

Nog een staartje winter: stoofvlees met winterbier

10 februari 2023

Smakelijke hap, maar wel even de tijd nemen

Het werd deze week toch nog een beetje winter en wie weet wat er nog volgt. Het is nog maar februari tenslotte. Daarom nog even een klassieker: stoofvlees, maar dan met winterbier.

De cocktail van 2022 (voor als je die nog niet had gemaakt)

3 februari 2023

Tenslotte is 2023 nog maar amper op gang...

Dry January is weer voorbij, we kunnen weer. En voor diegenen die het hadden gemist: de cocktail van 2022 was de Espresso Martini. Dus daar gaan we deze week maar eens mee starten.

Stamppot? Alweer? Zeker, maar nu eens witlofstamppot met rookworst

3 februari 2023

In het kader van eens een andere stamppotvariant, deze week de witlofstamppot. Met rookworst, dat dan weer wel.

Italiaans winterdrankje; hartverwarmend…

27 januari 2023

...ook zonder wintersport

We kennen de beroemde zomerdrankjes uit Italië allemaal wel: Aperol Spritz, Hugo, limonata enzovoorts. Maar wist je dat er ook tal van Italiaanse winterdrankjes zijn? Perfect om de koudste dagen hier door te komen.

Winterse ratatouille: gezonde kost en snel klaar

27 januari 2023

Groentestoof, lekker voor het weekend

Winter betekent stamppot, warme soep en zoete taarten met veel chocolade. Maar ook stoofschotels en chocolademelk natuurlijk. Geen zin om de hele middag in de keuken te staan? Hier is een makkelijk winterrecept dat in een mum van tijd op tafel staat.

Een hartverwarmend drankje voor na jouw wandelmarathon

20 januari 2023

Dat heb je dan toch wel verdiend...?

Tijdens de koude herfstdagen mag je jezelf al eens extra verwennen. Zeker na een lange wandeling. Geniet van dit lekkere warme drankje!

Winterkost als snack voor de liefhebbers

20 januari 2023

Maar dan net even anders...

In de winter is het heerlijk om verwarmende gerechten te koken. Van een stevige minestronesoep tot een compleet winterdiner.

Hoeveel koffie drinkt u eigenlijk en wat merkt u ervan?

13 januari 2023

Nederland wereldwijd derde in de Top 10 koffiedrinkers

Je zou het niet geloven maar Nederland staat ver boven bijvoorbeeld koffieproducerend land Brazilië als het gaat om het aantal koppen koffie per dag per persoon.

Gezonder eten en toch ‘lekker snacken’?

13 januari 2023

Tijd voor pas op de plaats

De maand januari schiet alweer op en daarmee komt ok langzaamaan een eind aan alle recepties en 'inluidingsrituelen'. Tijd om weer eens even pas op de plaats te maken?

Alcoholvrije receptie kan ook heel gezellig zijn

6 januari 2023

De meesten moeten nog weer naar huis ook

Nu het nieuwe jaar weer van start is gegaan zijn er uiteraard - want het kan en mag weer - de nodige recepties te verwachten. Nu is een drankje prima, maar het kan ook zomaar zijn dat u nog naar huis moet met de auto. Dan kan een alcoholvrij drankje een mooi alternatief zijn.

Bitterballetje dan maar…?

6 januari 2023

Neêrlands bekendste balletje bestaat 100 jaar

De bitterbal viert de komende maand zijn 100-jarige bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord 'bitterballetje' in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Wat als je champagne nou niet zo lekker vindt…?

30 december 2022

Er zijn ook goede alternatieven

We ploppen straks met Oud & Nieuw weer massaal wat flessen open, want zo’n door de lucht vliegende kurk en de champagnedouche die volgt dat hoort gewoon bij de jaarwisseling. Lang niet iedereen vindt champagne echter lekker. Mocht jij nou bij dat clubje horen, doe dan vooral niet mee voor de vorm. Maar kies een lekker alternatief voor champagne om mee te proosten op het nieuwe jaar. Zoals één van deze top drankjes bijvoorbeeld.

Een goed gevulde borrelplank voor oudjaarsavond

30 december 2022

Laat de gasten maar komen

Een borrelplank is een prima manier om die lange Oudjaarsavond te beginnen en door te komen. En met heerlijke borrelhapjes zit iedereen meteen in de juiste feeststemming!

Glaasje bubbels bij de feestdagen hoort er bij

23 december 2022

Proseccootje dan maar?

De feestdagen zijn weer in aantocht. En dat betekent dat we ons weer gaan oriënteren op een mooie fles bubbels. Terwijl in andere landen de mousserende wijnen het hele jaar op tafel komen, vinden we dit in Nederland toch echt iets voor de kerstdagen en Oud & Nieuw. Zo beginnen we het kerstdiner graag met een lekker glaasje bubbels. En tijdens de jaarwisseling proosten we erop los.

En nu voor het ‘echie’: het kerstdiner

23 december 2022

Nu eens een volledig menu

Na een aantal weken proefdraaien wordt het dit weekend menens: het kerstdiner zal nu toch echt op tafel moeten komen.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

16 december 2022

Maar let op als je bier gaat meekoken

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Proefdraaien voor Kerstmis deel 5: Probeer deze jachtschotel eens

16 december 2022

Je hebt stamppot en je hebt stamppot...

Zalige, echt Hollandse winterkost, voor als het buiten koud is en het binnen heerlijk warm; het ruikt al zalig als deze schotel in de oven staat. Echt smullen met z`n allen. Maar wel wat tijd ervoor uittrekken.

Een kruidige rode wijn bij de ossenhaas

9 december 2022

Smaken moeten aansluiten bij elkaar

Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde ossenhaas, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider.

Proefdraaien voor Kerstmis deel 4: het kan ook makkelijk!

9 december 2022

Geen zin om uren staan te sloven in de keuken?

Ben je geen keukenprins of -prinses maar wil je toch graag uitpakken tijdens het kerstdiner? Geen nood, dat kan! Met dit makkelijke kerstgerecht zet jij binnen no time een heerlijk kerstdiner op tafel. Met een maximum tijd van slechts 15 minuten.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug