Deel

Stamppot boerenkool met kabeljauw

Roerbakken en vis geven een bijzondere twist aan deze klassieker

Stamppot boerenkool met kabeljauw

Even geen rookworst of (alleen maar) spek, maar kabeljauw met de klassieker onder de stamppotten. Boerenkool, maar dan net weer even anders.

Ingrediënten:
600 gram boerenkool
1000 gram aardappelen
50 gram spek
30 gram ketjap
75 gram uien
1 stuk citroen
80 gram Oude kaas geraspt
40 gram paneermeel
4 stukken kabeljauw
0.5 deciliter zonnebloemolie
1 deciliter room
Bereiding: 

Spoel en was de aardappel schoon. Snij de aardappels in gelijke stukken.(niet schillen). Zet de aardappels onder water op en kook deze gaar.

Maak de uien schoon en snipper deze. Wok de boerenkool met de uien, spek en blus als laatste met de ketjap. Giet de aardappels af en stamp de gewokte boeren kool door de aardappel. Meng de geraspte kaas met de paneermeel. Rasp er citroen schil door de mengsel( tot aan het wit, niet doorgaan, want dan wordt het bitter!).

Paneer de kabeljauw met de mengsel. Gaar de kabeljauw op een oven plateau in een voorverwarmde oven op 185 graden. Gaar de kabeljauw tot een kern temperatuur van 50 graden.

Maak een mooi bordje op en smullen maar.

Meer 'Food & wine':

Even doorwarmen met een drankje?

15 oktober 2021

Laat je fantasie de vrije loop

Wat is er lekkerder dan op een koude winterdag een heerlijk warm drankje te drinken. Van een lekkere gezonde mok groene thee tot een guilty pleasure warme chocolademelk met slagroom, we worden er heel erg gelukkig van. Op zoek naar een iets minder standaard warm drankje?

Stoofvlees met friet, wie wil dat nou niet?

15 oktober 2021

'Patatje stoofvlees' maar dan net iets luxer

We kunnen er niet omheen; de herfst is in volle gang en de dikke jassen komen tevoorschijn. Om de regenachtige dagen door te komen, delen we een heerlijk herfstrecept met u. Ga lekker aan de slag in de keuken.

Het wordt weer tijd voor de Glühwein

8 oktober 2021

En dan wel zelf maken...

Glühwein, wat is er nou lekkerder dan op een hele koude winterse dag een glaasje glühwein te drinken? Bij een borrel in de oude tijd van het jaar hoort natuurlijk een glaasje glühwein en in dit makkelijke recept zie je hoe je zelf de lekkerste glühwein thuis kunt maken.

Herfstdrankjes waar je warm van wordt

1 oktober 2021

Het is herfst! En dus tijd voor niet zomaar drankjes. Neen. Tijd voor hérfstdrankjes. De frappuccino en de cold lattes mogen weer plaats maken voor de Pumpkin Spice Latte en chai tea. Heerlijk zeker, maar soms is een beetje variatie ook lekker, niet?

Pompoenquiche met bloemkool en feta

1 oktober 2021

Herfst, maar dan net even anders

Zodra de blaadjes van de bomen vallen, krijgen we spontaan trek in knusse herfstgerechten. Met dit recept zet je een heerlijke pompoenquiche met bloemkool en feta op tafel. Herfst, maar dan net even anders.

Welke wijn doen we bij kip?

24 september 2021

Veelzijdig ingrediënt met veel mogelijkheden

Kip is eigenlijk een heel veelzijdig ingrediënt voor veel uiteenlopende recepten. Afhankelijk van hoe je de kip bereidt of verwerkt kun je er lichte, witte, rosé, rode of stevige wijnen bij drinken.

Kip, maar dan net iets anders

24 september 2021

Smakelijk en snel klaar

Er blijken tienduizenden recepten met kip te zijn, dus daar kun je je heerlijk mee uitleven. Deze week daarom een gerecht met kip, snel klaar, smakelijk en toch niet iets anders.

Zalm biedt veel verschillende wijnopties…

24 september 2021

Uitgesproken smaak, maar ook veel bereidingswijzen mogelijk

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.

Vietnamese ‘karamelzalm’; weer eens iets anders

24 september 2021

Krachtige smaken, niet moeilijk te bereiden

In de categorie verrassende gerechten deze week een keer een bijzondere bereiding van zalm: Vietnamees, met de zoete touch van caramel... Heerlijk, krachtige smaken en niet te zwaar.

Wat drink je bij tonijnsalade?

10 september 2021

't Mag best een stevig wijntje zijn

Tonijn is een vrij vlezige vis. Hierdoor kun je tonijn goed met witte wijn, maar ook met rosé of zelfs lichte rode wijn combineren – mits deze niet te veel hout en tannines heeft, wat een metalige smaak op kan leveren met vis.

Wat nou stamppot…? Jazeker, ook koud lekker

10 september 2021

Er is veel meer variatie mogelijk dan je denkt

Zul je altijd zien, schrijf je over de opkomst van de stamppotten vallen de mussen bijkans dood van de daken. Het is de hele zomer bijna niet zo warm geweest als de afgelopen dagen. Maar die stamppotten smaken even goed. Je kunt namelijk ook heerlijke koude stamppotten maken.

Stevige gerechten vragen om stevige smaken

3 september 2021

Rode wijn past perfect bij stamppot, maar ook een biertje gaat er wel in

Wat is de lekkerste wijn bij een stamppotje? Met wat koudere dagen is niets lekkerder dan een oer-Hollandse stamppot, liefst met een passende wijn. Dus …welke wijn drink je daarbij? En combineert dezelfde wijn lekker bij elke stamppot?

Het wordt herfst, dus…

3 september 2021

...is het weer tijd voor de stamppotten

Officieel is de meteorologische herfst begonnen en het weer knapt meteen op. Je zou bijna denken, laat die zomers voortaan maar zitten. Maar nu het dan daadwerkelijk richting de herfst gaat, wat willen we dan eten? Wat ligt dan meer voor de hand dan een overheerlijke stamppot met aardappelen, spuitjes en spekkies.

Een lekker soepel rood wijntje kan prima bij de pasta

27 augustus 2021

Pasta met spek kan wel wat hebben

Het pastagerecht van deze week bevat ook een lekker stukje buikspek. De asperges zijn in dit geval groene asperges en daar zit ook wat meer smaak aan. Een soepel rood wijntje kan dus prima bij dit gerecht.

Pasta a la… och wat maakt het uit. Lekker is het zeker.

27 augustus 2021

Je bent iets langer bezig dan met een gemiddelde pasta

Denk je dat je wel eens klaar bent met al die bbq-gerechten en salades, maar wil je ook (nog) geen uren in de keuken staan? Dan is hier een heerlijke pasta. Net even anders en het duurt wel iets langer, maar het resultaat is er naar.

…en erbij een lekkere frisse witte wijn

20 augustus 2021

Maar de bereiding van de forel bepaalt ook de wijnkeuze

Schenk bij de forel met appel bij voorkeur een frisse Sauvignon Blanc. Sauvigon Blanc is een bekende druivensoort en afhankelijk van waar de sauvignon-druif geoogst wordt, hebben de geur en smaak van de druif andere kenmerken. De wijn blijft altijd wel fris, pittig, zeer geurig en fruitig. Maar ook een pinot gris doet het uitstekend bij dit gerecht.

Forel met appeltjes

20 augustus 2021

Het lijkt nu toch al herfst dus...

Aangezien het al bijna herfst lijkt met het weer van de afgelopen dagen, is er wellicht meteen inspiratie om wat meer schotels te produceren. Als dat zo is, dan is hier een heerlijke schotel om mee te beginnen. Benodigdheden: forellen (filets) 4 ansjovisfilet (in olijfolie) 50 g appelen (rood) 2 witte wijn 100 ml laurier 3 blaadjes pijnboompitten 2 el boter zwarte peperkorrels zout

Lekker wijntje bij de geitenkaas

13 augustus 2021

Kan een jonge rode wijn zijn, of een frisse witte

Wijn en kaas zijn een klassieke combinatie die bij heel wat mensen in de smaak valt. Absoluut één van de meest geslaagde combinaties tussen wijn en kaas is een flesje wijn bij geitenkaas. Geitenkaas heeft een sterke, uitgesproken smaak die gewoon smeekt om een mooi complement. Maar welke wijn past daar nu eigenlijk bij?

Frisse en zomerse gerechten kunnen weer

13 augustus 2021

Er komen weer mooie dagen aan, dus...

Frisse en lichte zomerse recepten zoals maaltijd- salades, heldere soepen, fruitsalades en lekkere smoothies. Ook lichte pasta gerechten en barbecue gerechten zijn ideaal bij zomerse temperaturen.

Stevige kruidige wijn gaat perfect bij de Halloumi

6 augustus 2021

Zowel wit als rood is geschikt

In aansluiting op het halloumi-recept van deze week (de tomatensalade) willen we er ook graag een lekker passend wijntje bij adviseren. Halloumi is een (grill)kaas gemaakt van geit en schaap, heerlijk om in de oven te doen met verschillende kruiden. Een kruidig gerecht dus en bij een kruidig gerecht past een kruidige wijn; die kan rood, maar ook wit zijn.

We hebben gewoon wat lekkere campinggerechten nodig

6 augustus 2021

Snel, lekker en gemakkelijk te doen, ook op een camping

Als we op vakantie zijn op de camping hebben we nu eenmaal niet de uitrusting zoals we die thuis hebben. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor een lekkere, snelle maaltijd. Zoals deze klassieke tomatensalade, maar dan weer even anders. Benodigdheden: ½ citroen, 100 g volle yoghurt 2 tl gembersiroop 4 el milde olijfolie 1 tl aleppo peper 5 trostomaten 225 g halloumi kaas 1 el korianderzaad 3 takjes verse oregano Bereiding: Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en rasp met de yoghurt in een ruime kom. Voeg de gembersiroop, de helft van de olie en de helft van de aleppopeper toe. Breng op smaak met zout. Snijd de tomaten in plakken van een ½ cm en voeg met vocht en al toe aan de kom. Meng goed en laat even staan. Halveer de halloumi in de lengte en snijd in plakken van een ½ cm dik. Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de halloumi toe en bak in 6-7 min. goudbruin en knapperig. Gebruik, zodra het ‘schuim’ in de pan verdwijnt, een keukentang om de halloumi om te draaien, zodat beide kanten even bruin bakken. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak in ca. 3 min. het korianderzaad lichtbruin en geurig. Ris de blaadjes van de takjes oregano. Verdeel de plakken tomaat over een grote schaal. Verdeel de dressing erover. Verdeel daarover de halloumi, oregano, het korianderzaad en de rest van de aleppopeper. Combinatietip: Lekker met Turks brood

Kinderdrankjes voor in de vakantie

30 juli 2021

Zomervakantie…. de tijd voor ijsjes, lekkere tussendoortjes etc. In elk gezin is ook (gelukkig) de tijd voor veel vers fruit. Maar hoe zorgen we er voor dat de vakantiedagen gezond blijven, en toch ook gewoon lekker?

Net iets gezonder: Van ‘frozen yoghurt’ met fruit tot groentechips

30 juli 2021

Tijdens de vakantie lunch je vast vaker samen met je kinderen, als je thuis eet zit er vaak genoeg variatie in je maaltijd maar hoe zit dat onderweg of als het straks september wordt. Grijp je dan weer naar enkel boterhammetjes? Of ga je graag voor meer? Probeer het gevarieerd eten ook vast te houden als je straks een lunch maakt voor een dagje uit, een dagje kamp of als je straks weer dagelijks snackdozen en lunchboxen vult.

Witte wijn of rosé bij de gerookte zalm (of van de bbq)

23 juli 2021

Bij het rokerige smaakje van gerookte zalm, passen houtgerijpte witte wijnen en rosés met ronde, zachte zuren die rond en tamelijk vol overkomen. Kijk uit voor wijnen met een hoog gehalte aan frisse zuren

Snelle hap in de vakantie hoeft niet slecht te zijn

23 juli 2021

In deze vakantietijd hebben we natuurlijk niet altijd even veel zin en tijd om uitgebreid de keuken in te gaan om een warme maaltijd te bereiden. Dit gezonde recept van mini-krieltjes met warmgerookte zalm & ricotta-yoghurtspread staat in 15 minuten op tafel.

Vegan snacks: smakelijke vervanging van ‘vette hap’

16 juli 2021

Ook lekker voor niet veganisten

Als veganist wil je natuurlijk graag lekkere vegan snacks op tafel kunnen zetten met een verjaardag, feestje of borrel. Om te zorgen dat jij en andere vegans lekker kunnen snacken en om niet-vegans te overtuigen dat vegan snacks en hapjes net zo lekker zijn. Maar je hoeft geen veganist te zijn om vegan hapjes te waarderen.

Suikervrije wijn in opkomst?

16 juli 2021

Maar of het zoden zet aan het afvallen...

Geen gebrek aan eten en drinken tijdens de zomermaanden. Wie toch een beetje op z'n gezondheid wil letten, heeft een nieuwe optie: sinds december 2020 is er wijn op de markt gebracht zonder suiker, en dus ook met minder calorieën. Kunnen we daardoor zorgeloos genieten tijdens de zomerdagen? Of is wijn eigenlijk niet zo'n dikmaker?

Kermis, dus even iets makkelijks eten

9 juli 2021

We gaan nu geen uren in de keuken staan natuurlijk

Met een heel weekend kermis ga je niet urenlang in de keuken staan. Dan is er wel iets anders te doen. Dus, ofwel je kookt iets makkelijks, ofwel je zorgt ervoor dat je vooraf alles al hebt gemaakt. Dat laatste is nu niet meer aan de orde, dus het wordt iets makkelijks: gebakken rogvleugel met preisaus en geplette aardappel.

De wijn bij de rogvleugel mag best een beetje stevig zijn

9 juli 2021

Stevige witte wijn past het best

Rog is een heerlijke vis, dat wil zeggen: zijn ‘vleugels’ zijn heerlijk. De rest is de moeite niet of soms zelfs giftig. Rog moet echt vers zijn. En dat ruik je heel makkelijk aan de dikke kant van de rog. Op het kraakbeen daar ontstaat als eerste een sterke ammoniaklucht als de vis niet helemaal vers is. Ruik je alleen de zee dan moet je dit mooie stukje vis echt niet laten liggen. En wat drinken we er dan bij?

‘Koud weer cocktails’

2 juli 2021

Om weer door te warmen

Als het dan toch van dat halfbakken zomerweer is, minder dan 20 graden en met regelmatig regen, dan zijn er wel weer alternatieven te bedenken om het toch wat aangenamer te maken: de koud weer cocktails.

Eten voor een koude(re) en regenachtige dag

2 juli 2021

Piperade met eieren

Dit is zo’n heerlijk en smaakvol lunchgerecht. De tomaten en paprika geven een heerlijke volle smaak, en je kunt hier bijvoorbeeld brood bij serveren en die heerlijke saus lekker opdeppen.

…met bijzondere zomerhapjes: Atomic Buffalo Turds

25 juni 2021

Atomic Buffalo Turds...?

U heeft er waarschijnlijk ook nog nooit van gehoord, maar dit is pas een bijzonder zomerhapje, de Atomic Buffalo Turds. Gevulde jalapeñopepers met kaas en bacon van de barbecue: hét allerlekkerste borrelhapje.

Bijzondere zomerdrankjes: flirt on the beach…

25 juni 2021

Niet altijd de standaard cocktail

Dit zomerdrankje ziet er niet alleen prachtig uit. Het smaakt ook spannend door de combinatie van cranberry’s, grapefruitsap en sinaasappelsap. Je proeft allerlei smaaksensaties: zurig, bitter en zoet. En het leuke is: je kunt het gezellig samen drinken.

Verfrissende hapjes voor de zomer

18 juni 2021

Het hoeft niet standaard een salade te zijn

Uiteraard ga je bij warm weer al snel voor een lekker salade recept. Maar dat hoeft echt niet altijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koude gazpacho-soep met paprika?

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug