Deel

Start broedseizoen 2024

Diverse paden in duin afgesloten tot 15 juli

Start broedseizoen 2024

De winter is bijna voorbij; de natuur komt weer tot leven en verandert in een kraamkamer. Dieren hebben in de broedtijd extra hard hun rust nodig. Minder verstoring vergroot de kans op een succesvol nest waarin jonge dieren gezond kunnen opgroeien. Daarom gelden van 1 maart tot en met 15 juli aangepaste regels in het Noordhollands Duinreservaat.

Rust is voor vogels, maar ook voor konijnen, hagedissen, hazen, konijnen en vossen een absolute must de komende maanden. Al deze dieren paren, baren en broeden in dit seizoen en hebben daarna al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. Zij hebben dus veel baat bij een rustige kraamtijd. Het PWN sluit daarom in het Noordhollands Duinreservaat een aantal paden tijdelijk af. Vanwege de hoge waterstanden in de duinen zijn dit jaar extra paden afgesloten.

Afgesloten paden in het Noordhollands Duinreservaat in de periode tussen 1 maart en 15 juli:
Reggers Sandersvlak in Egmond
Wimmenummerduinen in Egmond
Doornvlak in Egmond
Soucke Backer in Egmond
Pad over het Vennewater nabij de Nieuwe Schulpweg in Egmond
Ligustervlak in Heemskerk
Landjes van Hopman aan de Woudweg in Bergen
Landgoed Marquette in Heemskerk is deels dicht

Hoog water in de duinen
Naast de paden die zijn afgesloten in verband met het broedseizoen, zijn sommige andere paden slecht of helemaal niet begaanbaar door de enorme hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden. Onze boswachters informeren bezoekers over de actuele situatie via borden in de duinen en via de website https://www.pwn.nl/water-in-de-duinen .We vragen bezoekers om alle afsluitingen te respecteren en altijd op de beschikbare paden te blijven.

Boswachter Walter legt uit: “Wanneer bezoekers van de paden afgaan, veroorzaakt dit verstoringen bij de dieren. Veel mensen realiseren zich dat niet. Een eigen weg om het water heen zoeken, is dan ook niet toegestaan. Ook dieren moeten zich aanpassen aan de natte omstandigheden. Zij zoeken de hoger gelegen gebieden op om te broeden of hun jongen groot te brengen en moeten dat in alle rust kunnen doen.”

Oproep aan hondenbezitters
Naast mensen kunnen ook honden voor stress bij wilde dieren zorgen, zeker ook in het broedseizoen. Honden zijn beperkt toegestaan in onze natuurgebieden. We vragen bezoekers om zich te houden aan de regels die op de borden bij de ingangen van onze natuurgebieden staan.


Foto: Grauwe Klauwier jong


Bron: pwn.nl

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: Zullen we gaan schat?

11 oktober 2024

Beste Wills: "Hoe laat vertrekken we?", is bij ons het startsein geworden voor de 'wie-heeft-het-hier -voor-het-zeggen-dans. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem. Dan kan ik op plaats bestemming even landen, naar de wc of een goede plek uitzoeken. Ik ben moe van het uitleggen waarom ik graag op tijd kom (wat toch niet lukt). Ik begin uitjes met hem te vermijden. Apart vertrekken schiet het doel voorbij van het gezellig samen uitgaan. Wat kan ik anders doen, Wills? Beste Hoe Laat: is dit een verschil van inzicht over vertrektijden of de baas spelen. Als jij zegt: "Het begint om 20.00, laten we om 19.15 vertrekken", is het goede antwoord: "Prima, doen we". Hoezo is jouw echtgenoot dé autoriteit op het gebied van reistijden, parkeerplekken, rijen voor de kassa en wc's. Door irritatie rondom een simpele vraag wordt de deur opengezet naar energie slurpende onderhandelingen waarbij hij zijn zin krijgt omdat de langzaamste altijd het tempo bepaalt. En jij gefrustreerd raakt. Stop feeding the beast. Jij bent niet het probleem hier, dat is hij en het moet maar eens klaar zijn met jouw toegeeflijkheid. Apart reizen, waarom niet. Jij gaat wanneer jij wilt en hij ook. Verspilling van brandstof, maar minder stress dan het alternatief. Al vrees ik dat je alsnog gespannen zit te wachten na zijn 'Ik ben onderweg' appjes en iedereen op laat staan als hij (te laat) zijn stoel zoekt in het donker. Hij wil geen oplossing. Hij wil de spanning, de frictie en de aandacht. Vanaf nu: "Kan me niet schelen hoe lang jij denkt dat we erover doen. Ik wil om 19.15 vertrekken en geen discussie". Doe wat wordt geadviseerd aan ouders die hun kind achterlaten op de opvang: vertrek resoluut. Werkt niet? Ga naar het theater, de film of concert met vrienden, collega's of familie en ervaar hoe ontspannen anderen omgaan met afspreken. Als hij de strijd voortzet maak een afspraak bij een relatietherapeut. Dat je je zo lang hebt aangepast en geduldig bent geweest (chapeau!) geeft aan dat je hem de moeite waard vindt. Kijken of dit wederzijds is. www.beter-samen.nl Relatietherapie en www.huisdierenmediator.nl Amsterdam, Bergen, Texel.

Diverse workshops en activiteiten voor vrijwilligers

11 oktober 2024

Als bedankje voor de waardevolle inzet voor de samenleving

Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 november 2024 kunnen vrijwilligers in de gemeente Bergen weer deelnemen aan diverse workshops en activiteiten of een mooi cadeautje ontvangen als bedankje voor hun waardevolle inzet voor de samenleving. De gemeente Bergen, Stichting Welzijn Bergen en Team Vrijwillig wensen iedereen een prachtige waarderingsweek. Vrijwilligers kunnen zich inschrijven op www.vrijwilligers-bedankt.nl

Het is weer tijd voor de najaarsschouw

11 oktober 2024

Vanaf 21 oktober starten de werkzaamheden

Vanaf maandag 21 oktober is het weer zo ver, tijd voor de najaarsschouw. Schouwmeesters controleren de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Zij kijken of de sloten voldoende schoon zijn. Een schone sloot is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen bij hevige neerslag. De sloten moeten vrij zijn van (water)planten die de doorstroming van het water belemmeren. De najaarsschouw start ieder jaar vanaf de 3de maandag in oktober. Wie moet er iets doen? Eigenaren van een perceel grenzend aan een sloot zijn onderhoudsplichtig, en moeten de sloot onderhouden. In enkele gevallen is de onderhoudsplicht anders toegewezen. Op hhnk.nl/legger-wateren vindt u de informatie over de sloten grenzend aan uw perceel. Het hoogheemraadschap maait zelf ook waterplanten uit 6.500 km sloot. Hoe wordt er geschouwd? Een sloot is schoon als - 90% van de slootbreedte vrij is van begroeiing - voor duikers en bruggen alle begroeiing is verwijderd - de sloot vrij is van afval - er geen takken en bomen over de sloot hangen. Daarnaast is het van belang dat uitgezakte oevers worden hersteld zodat het slootprofiel beschikbaar blijft voor de aan- en afvoer van water. Vooral duikers (buizen die sloten met elkaar verbinden) zijn essentieel in de doorstroming van het water. Begroeiing voor de duiker houdt dit tegen. Belanghebbende eigenaren moeten ook de begroeiing voor de duikers weghalen. Hoe een sloot schoongemaakt moet worden van waterplanten leggen we uit in een filmpje op onze website. Ecologie Naast ruimte in de sloot voor een goede aan- en afvoer van water zijn ook waterkwaliteit, ecologie en een stabiele oever van belang. Aan beide oevers van een sloot mag 5% van de oorspronkelijke slootbreedte aan begroeiing blijven staan. Zo mag er bijvoorbeeld bij een sloot van 4 meter breed, 20 cm begroeiing blijven staan per oever. Waterplanten dragen bij aan een gezonde waterkwaliteit. Daarnaast geven de planten beschutting tijdens de maaiwerkzaamheden aan vissen en andere waterdieren. Door dit randje te laten staan wordt ook oeverafslag voorkomen en vindt er minder uitspoeling plaats van voedingstoffen in het water.

Extra subsidie voor bescherming boerenlandvogels

11 oktober 2024

Boerenlandvogels dreigen te verdwijnen zonder maatregelen

Er gaat in 2025 extra geld naar agrarisch natuurbeheer, waar boerenlandvogels zoals de grutto, de kievit en de patrijs van profiteren. Dit staat in het subsidiebesluit dat hoort bij het Natuurbeheerplan 2025 (pdf, 1,04 MB) dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Boerenlandvogels dreigen uit het Nederlandse landschap te verdwijnen als zij niet beter worden beschermd. Natuurrijk boerenland is een belangrijk leefgebied voor deze vogels. Er zijn verschillende maatregelen die boerenlandvogels helpen, zoals later maaien of stukken land met rust laten zodat vogels daar kunnen eten en broeden. Boeren kunnen subsidie aanvragen voor deze maatregelen.

De NVM Open Huizen Dag Egmond

4 oktober 2024

Op zaterdag 5 oktober van 11.00 tot 15.00 uur

We kunnen ons goed voorstellen dat je in de zoektocht naar jouw droomhuis nog niet precies weet welk type huis aan jouw wensen voldoet en in welke wijk je je prettig voelt. Het meedoen aan de NVM Open Huizen Dag biedt de perfecte gelegenheid om je vrijblijvend te oriënteren op meerdere woningen.

Column Wills: vragen om de erfenis…?

4 oktober 2024

Beste Wills: onze oude moeder heeft tegen mijn zus en mij gezegd dat ze ons een voorschot op de erfenis wil geven omdat we dat nu goed kunnen gebruiken. Vervolgens doet ze niks. Vraagt een uitje voor haar verjaardag, klaagt over de thuiszorg, dat iedereen om haar heen dood is of gaat, kunnen we niet wat vaker komen en dat haar geheugen zo achteruitgaat. Wij maar wachten. Ze moet zelf weten wat ze met haar geld doet, maar is ze ons aan het paaien om aandacht en/of zorg te krijgen, Wills?

Cursus valpreventie succesvol gestart met tevreden (en stabielere) deelnemers

4 oktober 2024

Eerste stappen zijn gezet...

In de Nationale Week van de Valpreventie is ook de eerste cursus Valpreventie in de Egmonden gestart in Dorpshuis De Hanswijk.

Grondig onderzoek door kennisinstituut Deltares leidt niet tot herkomst gevonden dinoterb

4 oktober 2024

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat aan de slag met de aanbevelingen

Kennisinstituut Deltares heeft geen bron gevonden voor de stof dinoterb die was gevonden in het gebied van HHNK. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het middel nog in gebruik is. Ook blijken uit de data-analyse geen duidelijke fouten in de data. Dat concludeert het onafhankelijke kennisinstituut op basis van grondig onderzoek naar mogelijke verklaringen en bronnen voor de stof, dat het instituut deed. Deltares beveelt aan nog drie mogelijkheden te onderzoeken. HHNK gaat aan de slag met deze aanbevelingen en blijft vol inzetten op waterkwaliteit.

Nieuwe schoolbibliotheek in basisschool De Driemaster in Egmond aan Zee

4 oktober 2024

Prentenboeken en leesboeken: voor ieder wat wils

Op donderdag 3 oktober is de nieuwe schoolbibliotheek in Basisschool De Driemaster in Egmond aan Zee geopend, waar ook de peuters van KDV en Peuteropvang De Zeesterretjes van Forte Kinderopvang gebruik van gaan maken. De bibliotheek zit vol met leuke boeken, van prentenboeken voor peuters tot leesboeken voor de basisschoolleerlingen. Voor de opening van de schoolbibliotheek kwam Arthur de Flart, bestuurder van Forte Kinderopvang voorlezen. Omdat de opening midden in de Kinderboekenweek was, las hij voor uit het grappige peuterboek Poes! – een eigenwijs verhaal dat perfect past bij het Kinderboekenweek-thema “Lekker Eigenwijs”. De peuters zaten ademloos te luisteren en hebben er enorm van genoten. Boeken lenen voor thuis Voorlezen aan kinderen is erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Daarom is de bibliotheek in school niet alleen voor de schoolkinderen beschikbaar. Alle ouders van peuters in Egmond aan Zee kunnen vanaf nu elke donderdag tussen 11.45 en 12.15 uur boeken lenen voor hun peuter om thuis samen te lezen. De boeken worden dan uitgeleend door de leerlingen van leerlijn 8. Een leuke manier om samen van boeken te genieten!

B.E.S.t Happy Dag staat in het teken van samen genieten

4 oktober 2024

Dinsdag 22 oktober is de dag!

Na het succes van de vorige edities organiseren de Buurtsportcoaches van Holland Sport wederom een B.E.S.t Happy Dag. Op dinsdagochtend 22 oktober komen vitaliteit, ontspanning, inspanning en gezonde voeding samen tijdens dit gezellige én sportieve evenement. Het programma start vanaf 9 uur en is speciaal voor inwoners van de gemeente Bergen van 18 jaar en ouder. De deelnamekosten bedragen €2,50. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Tijdens de B.E.S.t Happy Dag kun je kennismaken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. De ochtend begint om 9.00 uur met koffie en thee, waarna je kunt deelnemen aan diverse beweeglessen. Er is keuze uit drie activiteiten: Aquasport, Stoel Qi Gong en Mind-Walk. Mind-Walk is een wandeling waarbij je bewuster leert omgaan met je lichaam, emoties en geest. Deelname is mogelijk als je in staat bent om een stuk te wandelen. Aquasport is een actieve les waarin intensieve oefeningen uit de aquasport worden gecombineerd met evenwichtige houdingen. Het is een Body & Mind-les die zowel lichamelijke als mentale balans bevordert. Stoel Qi Gong richt zich op het beheersen van gedachten en emoties, met als doel meer innerlijke rust ervaren. De oefeningen helpen je om in het moment te zijn en je ademhaling en bewegingen bewust te ervaren. Na de beweeglessen is er een interactieve presentatie over Positieve Gezondheid. Hierin wordt besproken hoe je zelf kunt omgaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven, en hoe je eigen keuzes kunt maken voor een gezonder leven. Daarna is er een tweede ronde met beweeglessen. De ochtend wordt afgesloten met een hapje en drankje voor alle deelnemers. Inschrijven Iedereen vanaf 18 jaar kan deelnemen. Inschrijven kan via https://sportenbewegeninbergen.nl/b-e-s-t-happy-dag-bergen. Kom je er niet uit? Neem contact op met de buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen/Schoorl) en Eefke de Vos (Egmonden), via [email protected] of 06-29319401 / [email protected] of 06-14418529.

Fjoertoer Egmond: zaterdag uitverkocht, limiet vrijdag komt in zicht

30 september 2024

Vrijdag 29 en zaterdag 30 november 10e Fjoertoer

De zaterdag van het populaire wandelevenement Fjoertoer Egmond is uitverkocht. De limiet op de vrijdag komt snel in zicht. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november wordt Egmond aan Zee en omgeving alweer voor de 10e keer omgetoverd tot een waar lichtjesparadijs. Alle edities is de Fjoertoer uitverkocht geweest met een recordaantal wandelaars en dat lijkt dit jaar wederom te gaan gebeuren. Sportorganisatie Le Champion heeft nog ruimte voor zo’n 1.500 wandelaars. In totaal worden bijna 17.000 deelnemers verwacht. Wandelaars kunnen het magische lichtjesparadijs wederom beleven in routes over 12, 16 en 20 km. Lichtbakens wijzen de weg na een gezellige start vanaf Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. De organisatie pakt dit jaar extra uit vanwege het 10-jarig jubileum. Tijdens de langste afstand genieten wandelaars van de Full Fjoertoer Experience, waarbij meer dan 50 kunstwerken en lichtacts gepasseerd worden. De kortere afstanden van 16 en 12 km zitten ook vol met verrassingen. Gezinnen met jonge kinderen, vanaf 4 jaar, kunnen zich inschrijven voor de avontuurlijke Family Fjoertoer van 6 km. Fjoertoer Fiësta De Fjoertoer Egmond staat jaarlijks in het teken van een thema. De vorige editie was dat Fairytale Fjoertoer. Het thema van deze jubileumeditie is Fjoertoer Fiësta. Het laatste weekend van november wordt de zon naar de Egmonden en Heiloo gebracht, om te genieten van een avond vol salsa, tropical twists én gezelligheid. Op de betoverende routes wordt samen het verjaardagsfeestje van de Fjoertoer gevierd. Wandelen voor het goede doel De Fjoertoer Egmond zet zich graag in voor het goede doel. Traditiegetrouw is het goede doel ook dit jaar KNRM Egmond en de Reddingsbrigade Egmond. Er kan bij inschrijving een vrijwillige donatie worden. Inschrijven Inschrijven voor de 10e editie van de Fjoertoer Egmond is mogelijk via www.fjoertoeregmond.nl. De inschrijving is geopend t/m 18 november of tot de deelnemerslimiet is bereikt.

Bert de Leeuw nam afscheid van ‘zijn’ Dorpshuis Hanswijk

24 september 2024

Zaal Zuid is nu 'De Leeuw' zaal

Na bijna 25 jaar actief te zijn geweest voor Dorpshuis Hanswijk heeft Bert de Leeuw, tijdens een feestelijke receptie, afscheid genomen als bestuursvoorzitter en manager. In al die jaren was Bert bijna dagelijks in ‘zijn’ dorpshuis te vinden voor allerlei klussen, klusjes, afspraken of een praatje.

Subsidie voor bestrijding ‘invasieve exoten’: planten die hier niet thuishoren

27 september 2024

Groeien tegen de klippen op en verdringen inheemse soorten

Met een nieuwe subsidieregeling stelt de Provincie Noord-Holland jaarlijks voor een periode van 4 jaar € 250.000 beschikbaar voor het bestrijden van invasieve exotische planten in natuurgebieden. Het geld is bedoeld voor de uitvoeringskosten en voor de verbetering van de samenwerking tussen organisaties, bijvoorbeeld voor het gezamenlijk opstellen van een gebiedsplan. Invasieve exoten zijn planten (of dieren) die in een natuurgebied terecht zijn gekomen, maar daar niet horen. Ze kunnen zich goed aanpassen, verspreiden zich snel en tasten de biodiversiteit aan. Ze kunnen andere planten of dieren verdringen. Voorbeelden van invasieve exotische planten zijn de reuzenberenklauw, de grote vlotvaren, de waterwaaier, de mahonie, de Aziatische duizendknoop, de Amerikaanse vogelkers en de rimpelroos. Voorbeelden van invasieve exotische dieren zijn de Amerikaanse voseekhoorn, de wasbeerhond, de zonnebaars, de Nijlgans en de Aziatische hoornaar.

Handtekeningenactie Fietsersbond voor behoud duinfietspaden

27 september 2024

Al enige jaren bedreigen zandverstuivingen de fietspaden in de duinen. Voor fietspad Blijdensteinsweg wordt nu gezocht naar een oplossing. Maar de Provincie Noord-Holland wil nog steeds nieuwe zandverstuivingen, ook als deze over de fietspaden heen stuiven. Dit staat in diverse beleidsstukken van de Provincie, waaronder beheersplannen voor de duinen, subsidie-aanvragen en in het “ruimtelijk voorstel”. Fietsersbond Bergen merkt op, dat fietsen plezierig is, en goed is voor de gezondheid, de natuur, het klimaat. Bewoners, huurders van een vakantiewoning en andere toeristen gebruiken graag de fietspaden door dit prachtige landschap. Daarom zouden allen fietspaden in de duinen behouden moeten blijven. Op mooie dagen rijden er meer dan 200 fietsers op een fietspad. De Provincie beweert aan de ene kant, dat ze aan mensen meer mogelijkheden geven om te fietsen; aan de andere kant bedreigen ze fietspaden in de duinen met zandverstuivingen. De Fietsersbond heeft zich al vaak ingezet voor de fietspaden in de duinen, te beginnen met de veegactie met sneeuwschuivers op 27 februari 2021 en later met de demonstratieve fietstocht op 23 juni 2023. Voor een overzicht en terugblik zie het artikel; https://www.fietsersbond.nl/nieuws/stiekem- fietspaden-afschaffen-in-de-duinen/ Nu is het tijd om handtekeningen op te halen. Daarom staat de Fietsersbond bij winkelcentra en aan de ingangen van de duinen. Met behulp van een uitrolbare plattegrond is er toelichting op de fietspaden in dit mooie gebied. Kortom: houdt de fietspaden in de duinen vrij van overlast van zand en water. Wie wil helpen bij het ophalen van de handtekeningen, kan zich aanmelden bij bergen- [email protected]

Ook bij herhaalde meting bij zwemwaterlocaties zijn PFAS-waarden onder de RIVM-norm

27 september 2024

Ook bij de locaties die onder HHNK vallen

Weer positieve resultaten bij tweede ronde PFAS-metingen bij zwemlocaties Uit de tweede ronde metingen blijkt dat de PFAS-concentratie in het water van 46 aangewezen zwemlocaties opnieuw onder de advieswaarde van het RIVM blijft. In juli 2024 heeft de provincie Noord-Holland, in samenwerking met de waterschappen, opnieuw metingen uitgevoerd naar de concentratie PFAS in het zwemwater. Deze tweede ronde vond plaats bij dezelfde aangewezen zwemlocaties als bij de eerste meting eerder dit jaar. Eerder communiceerde de provincie over de uitslagen van de eerste metingen van april 2024. Zie het nieuwsbericht van de locaties die onder het Hoogheemraadschap van Rijnland vallen en de locaties bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Uit deze metingen bleek ook dat de concentratie PFAS lager bleef dan de advieswaarde van het RIVM.

GGD start onderzoek naar gezondheid volwassenen en ouderen

27 september 2024

Gezondheidsmonitor om inzicht te krijgen in risico's en problemen

Hoe gaat het met de volwassenen en ouderen van Noord-Holland-Noord? Om hierachter te komen brengt GGD Hollands Noorden samen met alle GGD’en in Nederland gezondheid, welzijn, leefstijl en leefomgeving in kaart. Bijna 44.000 willekeurig gekozen inwoners van 18 jaar en ouder uit Noord-Holland-Noord ontvangen vanaf 26 september een uitnodigingsbrief om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek. De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD om te werken aan een goede gezondheid van de inwoners. Waarom deze monitor? De GGD Gezondheidsmonitor 2024 geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder. Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van twee jaar geleden? Komen er in onze regio problemen voor die groter zijn dan elders in het land? Welke groepen mensen lopen meer risico op gezondheidsproblemen? Met de uitkomsten bekijken we wat er nodig is om de gezondheid en het welzijn van de inwoners van de gemeenten in Noord-Holland-Noord te verbeteren. Denk aan aandacht voor mantelzorgers, beweging en omgaan met stress en eenzaamheid. Wie kunnen meedoen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft willekeurig bijna 44.000 inwoners geselecteerd uit de 16 gemeenten in Noord-Holland-Noord. Deze personen ontvangen vanaf 26 september een uitnodiging per post om een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over verschillende onderwerpen zoals (mentale) gezondheid, stress, mantelzorg, beweging, voeding en de woon- en leefomgeving. Deelname is belangrijk Meedoen is belangrijk, want elke geselecteerde persoon vertegenwoordigt veel andere inwoners. Een goed beeld van de gezondheid en het welzijn in alle gemeenten en in de regio is alleen mogelijk als zo veel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. GGD Hollands Noorden hoopt dan ook dat veel mensen hun steentje willen bijdragen en de vragenlijst invullen. Mensen die meedoen, maken kans om een Bol.com cadeaukaart te winnen. Meedoen kan tot begin december 2024. De resultaten van het onderzoek worden in de zomer van 2025 verwacht. Landelijke samenwerking Deze monitor wordt door alle GGD’en in Nederland en in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgevoerd. Door deze samenwerking levert de GGD Gezondheidsmonitor 2024 ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland. Meer informatie Meer informatie over de GGD Gezondheidsmonitor 2024, zie ggdhn.nl/GM2024

Noord-Holland ergert zich het meest aan de buren…

27 september 2024

Het is niet overal koek en ei

Aanstaande zaterdag is het Burendag. Voor veel mensen is dat een reden om samen met de rest van de straat gezellige activiteiten te ondernemen. Maar vooral in Flevoland en Noord-Holland lijkt dat er niet in te zitten. In deze regio’s heeft men vaak een slechte relatie met de buren, waarbij vooral geluidsoverlast vaak een bron van ergernis is. Dat blijkt uit onderzoek van Verhuisoffertes.com in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Voor wie dat wil is er gelegenheid om een nieuwe corona-inenting te halen

4 oktober 2024

Deel priklocaties heeft vrije inloop, rest vraagt afspraak

Op 16 september jl. ging de corona najaarsronde 2024 van start. Na een voorspoedige eerste paar weken gaat GGD Hollands Noorden nu op een aantal priklocaties deels over op vrije inloop in de middag: tussen 14.00-16.00 uur kan iedereen gewoon langskomen. Voor de andere priklocaties is het op dit moment nog nodig om een afspraak te maken. Het corona-virus is er nog altijd en past zich steeds aan. Dit kan kwetsbare mensen opnieuw ziek maken. Ook als zij eerder een prik of corona hebben gehad. Met de nieuwste corona-prik zijn kwetsbare inwoners beter beschermd tegen heel erg ziek worden en tegen opname in het ziekenhuis. Als je een kwetsbaar familielid hebt en/of mantelzorger bent, dan bescherm je hen ook met deze vaccinatie. Corona priklocaties: vrije inloop Op de volgende locaties zijn inwoners die tot de doelgroep behoren, welkom tijdens openingsdagen. De vrije inloop is tussen 14.00 en 16.00 uur. Inwoners met afspraak gaan voor. Maandag: Draaikolk Den Helder (Dollardlaan 202) Dinsdag: De Kreek Zwaag (Meetketting 1) & Vennewater Heiloo (Het Zevenhuizen 54 - LET OP: deze locatie heeft vrije inloop van 13.00-15.00 uur) Woensdag: Spartahal Schagen (Zuiderweg 2A) & Koggehal De Goorn (Dwingel 4) Donderdag: De Blinkerd Schoorl (Heereweg 150) & Podium Pardoes Hoogwoud (De Weijver 8a) Vrijdag: GGD Stede Broec (Industrieweg 37) Zaterdag & zondag: Hoofdkantoor GGD Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 22) Afspraak maken kan ook! • Iedereen vanaf 18 jaar kan een afspraak maken via planjeprik.nl • Je kunt ook bellen: 0800-7070 • Je hoeft niet te wachten op de uitnodiging. • Je mag ook je partner of mantelzorger meenemen. Meer informatie  Kijk voor alle adressen: ggdhollandsnoorden.nl/locatie-coronaprik  Meer informatie: ggdhollandsnoorden.nl/coronaprik2024

Week tegen de Eenzaamheid is echt nodig: het kan iedereen overkomen

20 september 2024

Extra aandacht voor eenzaamheid: Van 26 september tot en met 2 oktober

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Het sluipt erin, je hebt er eerst niet eens erg in, maar na verloop van tijd verwateren alle ‘buitencontacten’. Het maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt. Daarom wil de gemeente een omgeving creëren waar niemand zich alleen hoeft te voelen en waar mensen open kunnen praten over (hun) eenzaamheid.

NextGen Bergen NH verenigt jongeren in de gemeente Bergen: (meer) woningen voor jongeren graag!

20 september 2024

Te weinig aandacht voor woonproblematiek jongeren bij politiek

De bijeenkomst over de woningproblematiek in het jongerencentrum naast De Beeck in Bergen werd goed bezocht. De meesten kwamen overigens wel uit Bergen, vanuit de Egmonden was slechts een reactie gekomen.

Bouwrijp maken Plan Overduin vordert gestaag

20 september 2024

De kranen werken elke dag door aan het bouwrijp maken van het terrein van Plan Overduin. De dag dat er daadwerkelijk een fundament gestort gaat worden laat nog wel even op zich wachten, maar de voorbereidingen lopen vooralsnog goed.

Aantal partners in ‘circulaire deal’ breidt uit

4 oktober 2024

Nieuwe partijen zetten handtekening onder deal circulair slopen van gebouwen

De circulaire deal, een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland, is in het leven geroepen om circulariteit in de bouwsector verder te brengen. Eerder sloten al 39 partijen zich aan bij de deal. Onlangs zetten nog eens 6 partijen waaronder gemeenten, sloopbedrijven en specialisten hun handtekening: Arie Hollenberg sloop- en milieuwerken, Rebrick, gemeente Alkmaar, Verwol, Vlasman en Bouwcenter RAB. In de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord staan afspraken over het standaard toepassen van circulair oogsten. Dit houdt in dat gebouwen op een juiste manier uit elkaar worden gehaald zodat grondstoffen en materialen zoals hout, beton en steen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Achtertuin Hoeve Overslot krijgt langzaamaan gestalte

20 september 2024

Contouren worden zichtbaar

Aan voorkant van Hoeve Overslot is het al enige tij d'rustig', maar aan de achterkant wordt hard gewerkt aan der tuin. De firma G.P. Groot en Gebr. De Waard Bestratingen maken werk van de plannen van de architect. Nog even te gaan, maar dan ligt er een fraai gestileerde achtertuin.

Wegpompen water bij duinlandjes van start gegaan

13 september 2024

Nog geen structurele oplossing voor de lange termijn

Bij de duinlandjes in Egmond aan Zee is een pomp aangezet. Een tweede pomp wordt momenteel aangelegd bij de duinhuisjes in de Nollenvallei. Daar staat het grondwater inmiddels zo laag dat er geen water weggepompt kan worden. 'Maar de eerste regendagen zijn al weer geweest en dan zie je het water meteen al stijgen', zegt Koen Mathot, PWN. 

Open Energiedag: daar krijg je energie van!

13 september 2024

Op 21 september zijn veel projecten te bezoeken

Open Energiedag 21 september: Ga langs bij een locatie in jouw buurt! Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats: op zaterdag 21 september 2024 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Zeventig locaties verspreid door het land openen hun deuren. Met duurzame energie van eigen bodem wordt Nederland minder afhankelijk van onbetrouwbare landen en krijg je meer grip op je energierekening. Er is volop innovatie in windturbines, zonnepanelen, aardwarmte, warmtepompen en energie uit water. En in huizen, bedrijven en auto's wordt meer en meer groene stroom gebruikt, in plaats van geïmporteerd aardgas of benzine. Maar hoe werkt de wereld achter je stopcontact en thermostaat? Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dit werkt. Bezoek een duurzaam energieproject bij jou in de buurt en ontmoet de mensen die de energietransitie tot een succes maken. Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) opent de landelijke Open Energiedag én het innovatieve zon- en landbouwproject Symbizon van oa Vattenfall in Almere. Wijnand van Hooff (Holland Solar) en Annemarie Schouten (Vattenfall) gaan met hem in gesprek. De opening vindt plaats van 11u tot 12u, Daniel Goedkoopstraat, hoek Kievitsweg, Almere. Er zijn bijna zeventig plekken waar je de Open Energiedag kunt bezoeken. Kijk hieronder in de lijst welke projecten er bij jou in de buurt zijn! Meer informatie is te vinden op OpenEnergiedag.nl Open Energiedag 21 september: Ga langs bij een locatie in jouw buurt! Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats: op zaterdag 21 september 2024 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Zeventig locaties verspreid door het land openen hun deuren. Met duurzame energie van eigen bodem wordt Nederland minder afhankelijk van onbetrouwbare landen en krijg je meer grip op je energierekening. Er is volop innovatie in windturbines, zonnepanelen, aardwarmte, warmtepompen en energie uit water. En in huizen, bedrijven en auto's wordt meer en meer groene stroom gebruikt, in plaats van geïmporteerd aardgas of benzine. Maar hoe werkt de wereld achter je stopcontact en thermostaat? Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dit werkt. Bezoek een duurzaam energieproject bij jou in de buurt en ontmoet de mensen die de energietransitie tot een succes maken. Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) opent de landelijke Open Energiedag én het innovatieve zon- en landbouwproject Symbizon van oa Vattenfall in Almere. Wijnand van Hooff (Holland Solar) en Annemarie Schouten (Vattenfall) gaan met hem in gesprek. De opening vindt plaats van 11u tot 12u, Daniel Goedkoopstraat, hoek Kievitsweg, Almere. Er zijn bijna zeventig plekken waar je de Open Energiedag kunt bezoeken. Kijk hieronder in de lijst welke projecten er bij jou in de buurt zijn! Meer informatie is te vinden op OpenEnergiedag.nl

Streekmarkt BroekerVeiling trekt meer dan 6.000 bezoekers!

13 september 2024

Vijftig procent meer bezoekers dan bij vorige editie

Afgelopen weekend hebben ruim 6.000 bezoekers genoten van een bruisende Streekmarkt bij de BroekerVeiling. Met stralend weer en blije gezichten van bezoekers, standhouders en de organisatie was de sfeer op en top. Dit jaar waren er meer kramen dan ooit, zowel binnen als buiten het museumterrein. Van ambachtelijke lekkernijen tot kunstzinnige creaties, er was voor ieder wat wils. Naast de marktkramen was er volop muziek, dans en spoken-word van Artquake. Er kon op het terras heerlijk worden gegeten en waren er demonstraties van modelboten in het water en prachtige roofvogels op het educatie-eiland. Het zorgde voor een gevarieerd programma dit jaar. Marktmeester Frans Tromp liep met een brede glimlach rond. “Het was een prachtig weekend, het weer zat mee en het was beide dagen continu lekker druk. Dat geeft een enorme voldoening, want daar doe je het uiteindelijk voor!” vertelde hij enthousiast. De Streekmarkt BroekerVeiling wordt jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van september. Vorig jaar trok de markt ruim 4.000 bezoekers, dit jaar dus een behoorlijke stijging. Het is duidelijk dat de mensen ook uit de regio de weg naar het museum steeds beter weten te vinden. Ook het museum trok veel bezoekers, die niet alleen van de markt genoten maar ook de demonstratieveiling en de rondvaart door het Rijk der Duizend Eilanden meepakten. Een mooie mix van cultuur en marktplezier.

Korren in de vroege morgen

13 september 2024

De temperaturen zijn nog lekker en in de zee is er veel leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een "trek" wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen. Zondag 15 sept. om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN centrum Parnassia volgen ter hoogte van Paulineweg 7. Let op: het is betaald parkeren.

‘Jessie in Paris’: een droom die uitkomt

13 september 2024

Trip naar Paralympics

De Egmondse Jessie Tik was afgelopen dagen in Parijs. Nou en zult u denken, er gaan wel meer mensen naar Parijs. Inderdaad. Maar dit was een trip naar de Paralympics en als er iemand is die zich inzet voor integratie van mensen met een beperking is het Jessie wel. Dus, na Emily in Paris nu Jessie in Paris...

Uitreiking subsidie Klimaatactief door HHNK

13 september 2024

Subsidie bestrijkt maximaal 30 procent van de projectkosten

Twaalf gemeenten hebben subsidie gekregen om hun omgeving klimaatbestendiger in te richten. Bij De Hoep in Castricum reikte Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bomen en zandzakken uit aan de gemeenten. De subsidie komt vanuit de regeling Klimaat Actief Noorderkwartier (KAN). Via deze regeling konden gemeenten voor projecten die de leefomgeving klimaatbestendiger maken, tot 30% subsidie van de projectkosten krijgen. De regeling is bedoeld om de uitvoering van deze projecten te versnellen. In totaal is er 1 miljoen euro verdeeld. Hoogheemraad Klazien Hartog reikte de subsidie symbolisch uit: "Een boom als symbool voor het ontstenen en vergroenen van jullie gemeenten, en een zandzak die door de geplande projecten in de toekomst hopelijk niet nodig is. De urgentie om nu actie te ondernemen is voelbaar, zeker door de extreme hoeveelheid neerslag dit jaar en het afgelopen jaar. We voelen letterlijk nattigheid. De projecten die subsidie hebben ontvangen vanuit de KAN-regeling gaan zeker bijdragen aan een meer klimaatbestendig Noorderkwartier." Criteria HHNK hanteerde voor de selectie van de projecten een aantal criteria. Zo is onder meer gekeken naar de urgentie en doeltreffendheid van het project. Andere belangrijke criteria waren de mate waarin de fysieke uitvoeringsmaatregelen bijdragen aan de opgaven van het hoogheemraadschap en de mate waarin een plan als voorbeeldproject voor andere projecten kan worden gezien. Meer informatie: www.hhnk.nl/subsidie-klimaat-actief-noorderkwartier. Fotobijschrift: Hoogheemraad Klazien Hartog (links op de foto) overhandigde symbolisch de subsidie. Foto: Harry Schuitemaker.

Op zoek naar een opleiding of nieuwe baan? Pak je kans!

13 september 2024

Kom naar het Van A naar B Festival op 10 oktober

Om te reageren op de dringende behoefte aan goed opgeleide arbeidskrachten in Noord-Holland Noord, hebben diverse samenwerkende partijen zich verenigd. Met een gezamenlijke missie om werknemers in de regio te behouden en de mogelijkheden op het gebied van onderwijs en werk te vergroten, wordt op 10 oktober 2024 het Van A naar B Festival georganiseerd. Dit festival biedt een uitgelezen kans om mensen bewust te maken van de mogelijkheden en hen te ondersteunen in hun professionele groei. Het Van A naar B Festival richt zich op werk en opleidingen in sectoren zoals: Transport & Logistiek, Horeca, Facilitaire Dienstverlening, Kinderopvang/Onderwijs, Metaaltechniek & Mechatronica, Installatie & Elektrotechniek, Bouw en Infra en de Groensector. Dit is dé plek om te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je maakt hier kennis met potentiële werkgevers uit diverse branches, vindt er stages, vacatures en ontdekt de vele opleidingsmogelijkheden. Activiteiten Op de Dudokweg in Heerhugowaard vind je naast alle deelnemende bedrijven ook een breed scala aan activiteiten. Probeer de vrachtwagensimulator, test je vaardigheden in een lassimulator, woon demonstraties bij, doe mee aan diverse prijsvragen en geniet van de snacks van de foodtrucks. Daarnaast kun je kennismaken met de nieuwste innovaties en zijn er volop interactieve activiteiten waar je aan kunt deelnemen, zoals het lostollen van een vrachtwagenband of het maken van een mocktail. Voor de avonturiers zijn er uitdagende codes om te kraken waarmee je een goed gevulde goodiebag kunt verdienen! Voor scholen Het is mogelijk voor scholen om klassen aan te melden voor het festival. Je kunt een tijdsslot aangeven wanneer je met je klas wilt komen. Een tijdsblok op het festival is 2 uur waarin de leerlingen kunnen rondkijken, meedoen aan activiteiten, een lekkere versnapering krijgen en kans maken op een mooie prijzen. De klas wordt desgewenst opgehaald met een bus en na afloop weer veilig terug naar school gebracht. www.abfestival.nl Ga voor aanmelden en meer informatie naar de website: www.abfestival.nl. Het festival is op 10 oktober 2024, van 10.00 tot 20.00 uur. Je geeft je op voor een tijdsblok. Het evenement vindt plaats op de Dudokweg in Heerhugowaard en is op loopafstand van het NS-station.

Taal.DeSchulp weer van start. Leer de Nederlandse taal beter kennen

6 september 2024

Van voorlezen tot vragenuur

Nu de vakanties voorbij zijn, beginnen ook de taalactiviteiten in dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen weer. Doel is om met elkaar de Nederlandse taal beter te leren lezen, spreken en begrijpen. Hiervoor kun je terecht in het dorpshuis: Het Taalcafé: op woensdagavond van 19 tot 20 uur ontmoeten inwoners met verschillende taalachtergronden elkaar om in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen rond de Nederlandse taal en cultuur. Dit doen we aan de hand van taalspelletjes, op een losse en gezellige manier. De voorleesuurtjes: op woensdag van 10 tot 11 uur is er voorlezen voor de kleinsten en van 15 tot 16 uur voor kinderen tot 8 jaar. We hebben voorleeshoekje met een aardig gevulde boekenkast. Naast het voorlezen is er ook gelegenheid om lekker te spelen. Taalvragenuur: op dinsdag van 15-17 uur kun je langskomen met je vragen over de Nederlandse taal, of je nu Nederlandstalig of anderstalig bent. Heb je bijvoorbeeld vragen over officiële documenten of over schoolwerk of over de inburgeringscursus, we helpen je graag. Leesclub: dinsdagavond van 19-20 uur hebben we gereserveerd voor lezen. Of je rustig hier wilt lezen of over een boek wilt praten, we maken het graag mogelijk. De taalactiviteiten zijn bedoeld voor: Alle inwoners van Egmond-Binnen en omgeving, met verschillende taalachtergronden en van verschillende leeftijden. Samen is het leuker en gemakkelijker. Iedereen is weer welkom bij de verschillende, gratis activiteiten, en aanmelden is niet nodig. Meer informatie kun je opvragen bij [email protected] aangezien de website van het dorpshuis momenteel wordt vernieuwd.

Opening bijenhuis in Museum BroekerVeiling

6 september 2024

Deze week is het nieuwe bijenhuis officieel geopend bij Museum BroekerVeiling. Het bijenhuis is een van de vele projecten van het museum en maakt deel uit van het nieuwe educatie-eiland. Op het educatie-eiland is naast het prachtige bijenhuis een kleurrijke wilde bloemenstrook aangelegd voor de bijen, en is er een insectenhotel geplaatst. In het bijenhuis bevindt zich een bijenkast met een bijenvolk, en bezoekers kunnen er allerlei interessante weetjes ontdekken over bijen en het belang van hun aanwezigheid. Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en gewassen, waaronder de groenten die we dagelijks eten. Met het bijenhuis van Museum BroekerVeiling leren bezoekers hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedselproductie en ontdekken zij hoe zij in hun eigen tuin of buurt kunnen bijdragen aan de bescherming van bijen. Het bijenhuis is prachtig ontworpen door de Alkmaarse ontwerper Jan Gunneweg. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Stichting Weteringsschans, de Gravin van Bylandt Stichting en de Gemeente Dijk en Waard. Op het educatie-eiland staat een wormenhotel op de planning als volgende stap. Een andere wens is de realisatie van een kas met mogelijkheden voor een breed educatief aanbod, zoals het PROEFLAB.

Jeugdvogelclub van de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland gaat weer van start

6 september 2024

Zondag 8 september eerste zoektocht

Let jij ook op iedere vogel die je ziet? En wil je ook steeds dolgraag weten welke soorten je precies in het oog krijgt? Dan moet je als jongere tussen de 10 en 21 jaar misschien eens meegaan met de jeugdvogelclub van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. De club organiseert maandelijks op een zondagochtend, meestal de 2e zondag van de maand, een vogelexcursie voor de aangesloten leden. Er zijn altijd twee ervaren volwassen vogelaars bij die de vogels weten op te zoeken en kunnen vertellen wat er in beeld verschijnt. Op zondagochtend 8 september gaat de Jeugdvogelclub weer van start. We gaan dan de vogeltrek boven zee en eventueel ook de zeereep erachter bekijken. Hopelijk zien we dan vogels als de kleine jager, de Jan van Gent, zwarte en grote zee-eend, eider, grote stern en tal van verrassingen. Over de zeereep kunnen soorten als blauwe kiekendief, tapuit, boomvalk en wie weet soorten als bladkoning, steppenkiekendief en visarend. Krijg je al zin om mee te gaan, meldt je dan aan via [email protected] of kijk voor meer informatie op website www.vwgmidden-kennemerland.nl Het lidmaatschap van een jaar kost 5 euro.

Hard werken aan pompinstallatie voor droogmaken ‘doinlankies’

6 september 2024

Zodat er toch nog wat geplant kan worden

Men is druk doende om een pompinstallatie met leidingen aan te leggen in De Nollen, nabij Egmond aan Zee. Dat dient om de al lange tijd onder water staande doinlankies weer droog te krijgen zodat de eigenaren in ieder geval nog wat kunnen planten dit najaar.

Terug