Stevige maaltijd past wel bij de huidige temperaturen…
En het is ook nog erg lekker
Gepubliceerd: 19 april 2024
Soms wil je iets eten dat niet te ingewikkeld is, maar wel heel erg lekker. Deze ovenschotel met rundergehakt is dan wat je nodig hebt. Het recept is losjes gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay. In de verste verte heeft het wel iets weg van een Shepherds pie, al worden die met lamsgehakt gemaakt en niet met rundergehakt, zoals hier gebruikt wordt. Maakt ook niet uit, als het maar lekker is toch? Je kunt deze ovenschotel met rundergehakt een dag van tevoren klaarmaken, en het gerecht dan in een half uurtje afbakken in de oven voor je gaat eten.
Ingrediënten (4-6 personen):
500 gram rundergehakt
200 gram uien, in kwart ringen
2 teentjes knoflook, gehakt
200 gram winterpeen, in reepjes
100 gram doperwten, eventueel uit de diepvries
100 gram champignons (in halve plakjes)
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels tijm
250 ml kippenbouillon
1 eetlepel bloem
40 ml Worcestershiresauce
olie om in te bakken
750 gram kruimige aardappels
2 eierdooiers
een scheut melk
100 gram geraspte kaas
peper en zout
eventueel wat gehakte peterselie ter garnering van de ovenschotel met rundergehakt
Bereiden:
Schil de aardappelen kook ze gaar in wat water met zout. Verhit ondertussen wat olie in een braadpan. Rul hier in het rundergehakt voor de ovenschotel tot het gaar is. Voeg dan de uien, de knoflook, de winterpeen, de champignons en de doperwten toe. Bak ze even mee. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak die ook even mee. Voeg de bloem en de tijm toe, roer goed door het gehaktmengsel heen en schenk de kippenbouillon er bij. Breng alles weer aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en Worcestershiresauce.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Stamp ze fijn met een pureestamper. Roer de eierdooiers, een scheut melk en de helft van de geraspte kaas door de puree en breng het, indien nodig met peper en zout op smaak.
Nu kun je de ovenschotel met rundergehakt opbouwen. Schep het rundergehakt met de groenten in een ingevette ovenschaal. Dek dit af met de aardappelpuree en strooi de andere helft van de kaas er overheen. Garneer de ovenschotel wanneer gewenst met wat gehakte peterselie.
Bak de ovenschotel met rundergehakt in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven, op 200 graden. Serveer direct!
bron: lekkertafelen.nl