Deel

Stichting Veldwerk winkel in Heiloo

Tot en met komende zondag in 't Loo

Stichting Veldwerk winkel in Heiloo

Tot en met zondag 17 juli heeft Stichting Veldwerk van winkelcentrum ’t Loo te Heiloo toestemming gekregen om een pop-up winkel in te richten en daarmee geld in te zamelen voor de projecten in Nepal. Stichting Veldwerk is in 1999 opgericht door de Heilooër Rene Veldt met als doel kinderen op te vangen die door de toen heersende burgeroorlog wees werden. Momenteel is de burgeroorlog verleden tijd en kunnen de weeskinderen weer veilig opgevangen worden in hun eigen dorpen, maar de laagste kaste van Nepal heeft het nog steeds arm.

Om de kinderen uit deze kaste een kans te geven is Stichting Veldwerk gaan samenwerken met een Nepalese stichting die het mogelijk maakt voor de kinderen om naar school te gaan en een vakopleiding te volgen. Voor de meeste van de 159 kinderen is in Nederland een sponsor gevonden die de studiekosten financiert maar nog niet voor alle kinderen. Daarvoor wordt via andere wegen geprobeerd geld in te zamelen en dus tot en met 17 juli door een Veldwerkwinkel in ’t Loo. Er zullen onder andere prachtige Nepalese producten te koop zijn zoals kleding, sieraden en decoratie maar ook kunstwerken die voor het doel geschonken zijn en kist vol cd’s. Kortom veel artikelen die het de moeite waard maken om de winkel te bezoeken. Voor meer informatie over Stichting Veldwerk zie de website: www.stichtingveldwerk.nl 

Meer 'Agenda':

Expositie ’30 portretten’ verlengd

30 september 2022

Tot en met zaterdag 29 oktober

De '30 portretten' van het Egmondse Vissersmonument kunt u nog bewonderen tot en met 29 oktober in het botenhuis van de Egmonder Pinck. De openingstijden zijn woensdag en zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur. U vindt het botenhuis in het Maritiem Centrum Egmond. U kunt hier ook het boekje kopen voor € 7,50.

Aan tafel met… sopraan Karin ten Cate

30 september 2022

Op 13 oktober om 13.30 uur

Op 13 oktober om 13.30 is er weer ‘Aan tafel met’ bij PostaanZee en deze keer is sopraan Karin ten Cate uit Egmond Binnen de gast. Karin gaat vertellen over de Camino naar Santiago de Compostela die ze deze zomer op de fiets volbracht en daarbij ook vertellen over haar veelbewogen zangcarrière. Tijdens de Camino heeft ze zelfs ook gezongen in Spanje, in kloosters en in de open lucht.

Boekenmarkt PostaanZee in nieuw jasje gestoken

30 september 2022

Iedere eerste vrijdag van de maand

De boekenmarkt van Postaanzee in een nieuw jasje Iedere 1e vrijdag van de maand is er een boekenmarkt in het achterste gedeelte van het voormalige postkantoor aan de Voorstraat 82 in Egmond aan Zee. Deze maandelijkse boekenmarkt van Postaanzee is inmiddels een begrip geworden. De totale organisatie hiervan is in handen van vrijwilligers. En ze weten heel goed waar de bezoekers naar op zoek zijn. Veel mensen hebben dan ook de weg erheen gevonden. Ook met de aanlevering van nieuwe (oude) boeken weet men Postaanzee te vinden. En daar zitten vaak hele bijzondere exemplaren bij. Alle aangeleverde boeken worden door de vrijwilligers zorgvuldig uitgezocht en gesorteerd. Ze weten deze op waarde te schatten. Wat niet gebruikt kan worden gaat naar de oudpapiergroep van de kerk, dus niets gaat verloren. Alles heeft een waarde. Postaanzee is heel blij met de nieuwe inrichting. De oude bananendozen hebben plaats gemaakt voor mooie nieuwe plastic kratten en zijn duidelijk alfabetisch gerangschikt. De muren zijn bedekt met kleurrijke posters. Het is een volwaardige verkoopplaats geworden waar men met de pin kan betalen. Er is de afgelopen maanden veel werk verzet om dit voor elkaar te krijgen. En het resultaat mag er zijn. Bent u op zoek naar juist dat ene boek? Of naar een herinnering uit lang vervlogen tijden? Het kan er zomaar tussen liggen. Zie je niet wat je zoekt? Vraag er gerust naar bij de vrijwilligers. Met de verkoop van de boeken steunt u de activiteiten van PostaanZee. De eerstvolgende markt is vrijdag 7 oktober a.s. van 13.30 tot 16.00 uur. Postaanzee, Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Hoeve Overslot toneel voor Burn Brigade Big Band

30 september 2022

Zondag 2 oktober van 16 uur tot 18 uur

Op zondagmiddag 2 oktober speelt de Burn Brigade Bigband in Hoeve Overslot. De Burn Brigade is een spetterende bigband die bestaat uit 19 Noord-Hollandse jazzmuzikanten, die de wat avontuurlijker kant van de jazz zoeken. De band wordt vol enthousiasme geleid door Frans Cornelissen. Frans en een aantal bandleden schrijven ook voor de Burn Brigade waardoor ze uniek repertoire spelen. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Vogels door de seizoenen heen

30 september 2022

Lezing Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland

Op zaterdagmiddag 8 oktober 2022 houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: ‘Door de seizoenen’.

IVN natuurwandeling in Wimmenummerduinen

23 september 2022

Op 2 oktober

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 2 oktober 2022 Onze maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 2 oktober. Dit is de eerste herfstwandeling van dit najaar en we zijn benieuwd hoe de planten en dieren zich hersteld hebben van de hete zomer en de natte eerste herfstweken. Wellicht komen we al de grote parasolzwam tegen (zie fot RdR). In deze tijd van het seizoen hopen we ook veel trekvogels tegen te komen. Het ietwat geaccidenteerde parcours gaat deels over smalle paadjes en mul zand (pittig dus). We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon (te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor. Kijk ook eens op onze website www.ivn.nl/nkl, op de landelijke site van de IVN www.ivn.nl of de IVN Routes app www.ivn.nl/afdeling/noord-kennemerland/wandelroutes-ivn-noord-kennemerland-0.

Vrijdagochtend aqua-ochtend in De Beeck

23 september 2022

Gevarieerd programma van bekende en nieuwe aquasporten

De vrijdagochtend van het nieuwe zwembad De Beeck staat geheel in het teken van aquasport. In beide baden wordt tussen 09.00 en 12.00 uur een gevarieerd programma van bekende en nieuwe aquasporten aangeboden. Deelnemers kunnen hierbij zelf kiezen aan welke aquasportles zij deelnemen én aan hoeveel. Vrijdagochtend is dé aquasportochtend in De Beeck. Enthousiaste instructeurs zetten al vroeg in de ochtend de materialen klaar en zodra de banenzwemmers om 9.00 uur het bad verlaten gaan zij los met de lessen. Er staan diverse lessen op het programma. Naast slag- en conditietraining, aquajoggen en circuittraining, kunnen de deelnemers kiezen uit tabaqua, wobble-fit, aquapaaldansen en aquakickboksen of actief het hoofd leeg maken bij PiYoChi. De lessen worden gegeven in beide baden. Zelf kiezen hoeveel Deelnemers aan de aquasportochtend kunnen niet alleen kiezen aan welke aquasportlessen zij deelnemen, maar ook aan hoeveel. Het is mogelijk om met één ticket de hele ochtend uit lessen in beide baden te kiezen. Daarnaast zijn er tickets voor 2 lesblokken en is mogelijk om een favoriete les te kiezen en alleen daaraan deel te nemen. Meer informatie Voor deelname aan aquapaaldansen, aquakickboksen of wobble-fit vraagt De Beeck om telefonisch een paal of wobble board te reserveren via 072 3034012. Meer informatie over de lessen, de tarieven en het actuele programma van de aquasportochtend op vrijdag is te vinden op www.debeeck.nl/vrijdagochtend.

Voorstellingen ‘Oorlog aan Zee’ succesvol gestart

30 september 2022

Komend en volgend weekend volop gelegenheid om te kijken

Dit grootscheepse historische project, bestaande uit vijf eenakters die op verschillende plekken in het dorp worden gespeeld, vertelt de geschiedenis van de laatste oorlogsweken in Bergen. Maar liefst negenennegentig acteurs doen eraan mee, onder de bezielende leiding van een professioneel artistiek team. Achter de schermen wordt er door meer dan veertig vrijwilligers aan meegewerkt: ‘Oorlog aan Zee’ is een waar dorpsgebeuren. Een deel van de voorstelling speelt zich af in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de Van Reenenschool dat, net als in de oorlog, gevorderd is door de Duitse Wehrmacht, alleen zijn het nu acteurs. Het publiek wandelt van het ene eenakter naar de andere en maakt daarmee een soort van mini-tijdreis. Het stuk belicht de oorlog vanuit verschillende perspectieven. Zo maken we kennis met een Bergens meisje dat hopeloos verliefd is op een Duitse militair en ontdekken we dat de honderden Duitse soldaten die vanwege de Atlantikwall in Bergen gelegerd waren, zich zelfs na 5 mei 1945 niet zomaar wilden overgeven. Verder is er het verhaal van een NSB familie die het dorp wil ontvluchten voordat de bevrijding een feit is en zij zullen moeten opdraaien voor hun foute keuzes. De derde eenakter speelt zich af in een geïmproviseerde noodlocatie waar les werd gegeven omdat de Duitsers alle scholen hadden gevorderd. Daar blijken twee van de leerlingen een hele andere achtergrond te hebben dan iedereen kon bevroeden. In de volgende eenakter maken we kennis met het Joodse gezin Waterman dat dankzij de Bergense ondergrondse de oorlog overleefde. Tot slot vieren we de bevrijding, waarin niet alleen de feestvreugde regeert, maar waar we ook stilstaan bij de vele slachtoffers die de oorlog heeft gemaakt. Deze nieuwe versie van ‘Oorlog aan Zee’ werd door de auteur Chris Houtman grondig herschreven, waarbij hij vooral ook de link legt met de hedendaagse (her)opkomst van autoritaire stromingen, discriminatie, fake news en de wereldwijde ondermijning van de democratie en vrijheid. Ook schreef hij het boek ‘Oorlog aan Zee’ dat op 14 september verscheen en waarin de historische achtergronden van de vijf verhalen uitgebreid aan de orde komen. ‘Oorlog aan Zee’ is een filmische theatervoorstelling, met prachtige liedjes van Mario Previti. De regie is in handen van Harm-Ydo Hilberdink (Bevrijdingsfeest en eindregie), Simon Brommer (Duitse scene en NSB scene), Wessel Braaf (schoolscene) en Rosemarijn van Groeningen (onderduikscene). De muzikale leiding berust bij Simone Dekker. Meer informatie over het stuk, het daaraan gekoppelde educatieve project en alle andere nevenactiviteiten: www.oorlogaanzee.com Speeldata: Donderdag 29 september avondvoorstelling Vrijdag 30 september première Zaterdag 1 oktober matinee avondvoorstelling Zondag 2 oktober matinee avondvoorstelling Donderdag 6 oktober avondvoorstelling Vrijdag 7 oktober avondvoorstelling Zaterdag 8 oktober matinee avondvoorstelling Zondag 9 oktober matinee slotvoorstelling Kaartverkoop via boekhandel Thomas, Stationsstraat 7-9 in Bergen of digitaal via de website oorlogaanzee.com

Violisten en cellisten gezocht. Wie o wie?

23 september 2022

Voor Alkmaars Senioren Symfonie Orkest

Voor ons Alkmaars Senioren Symfonie Orkest zijn we op zoek naar ! Daarom houden wij op maandagmiddag 3 oktober van 13.30-15.45u een openbare repetitie zodat u met ons leuke orkest geheel vrijblijvend kennis kan maken en mee kunt spelen. Het is fijn als u om 13.00u aanwezig bent. Van tevoren krijgt u de muziek van de te spelen stukken aangeleverd. Bent u 50+ en speelt u uw instrument vaardig genoeg om in een (amateur)orkest te spelen dan kunt u zich hiervoor opgeven via email: [email protected] of per telefoon: 06 13045515 Heeft u nog vragen dan kunt u die per bovenstaande mail of telefoonnummer stellen. De locatie is: het Olympiagebouw, Olympiaweg 17 1816 MJ Alkmaar. Er is genoeg parkeergelegenheid. Zie ook onze website: www.alkmaarsseniorensymfonieorkest.nl

Folk in Vredeskerkje

23 september 2022

Zondagmiddag 25 september

Zondagmiddag 25 september klinkt er muziek uit Ierland, Schotland en New York in het Vredeskerkje. Margot Merah, de helft van Nederlands beste folkduo The Lasses, komt met Alan MacLachlan, van Thé Lau's the Scene, en Gerco Aerts. Take Heart is de titel van de cd waarop Merah haar folkhart laat spreken, in eigen liedjes die zo zouden kunnen uitgroeien tot folktraditionals. De klank van het Ierse platteland, de new Yorkse folkscene, Schotse heuvels: alles zit er in. Met teksten over al haar belevenissen op haar reizen als 'folky'. Margot zingt en bespeelt haar gitaren, Alan is te horen op banjo, mandoline, piano, gitaar en met zijn stem. Gerco speelt contrabas, piano en zingt mee. Take heart staat voor 'heb moed, vertrouwen'. Het is de persoonlijke blik van Margot Merah op deze tijd, in een herkenbare muzikale traditie. Een fijne muziekmiddag in het Vredeskerkje in de duinen van Bergen aan Zee, aanvang 15.00 uur. Info en kaarten via kunstgetij.n

Teken- en schildergroep Egmond is weer gestart

23 september 2022

Op maandagochtend en er is plaats voor nieuwe deelnemers

Teken- en schildergroep Egmond is weer gestart! Op maandagavond zijn we weer begonnen en er is plaats voor nieuwe deelnemers. Er is zowel een portretmodel als een naaktmodel aanwezig. We tekenen of schilderen met zelf meegebrachte materialen. Tekenschotten en veldezels zijn altijd aanwezig. De bijeenkomsten zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur. De kosten bedragen € 15,- per keer of € 140,- voor 10 X. Heb je zin om mee te doen, of wil je eerst eens vrijblijvend kijken, dan ben je van harte welkom in de kapel van het voormalige Karmelklooster, Herenweg 269 in Egmond aan den Hoef. De toegang tot de kapel: de donkerrode stalen deur aan de uiterste linkerkant van het gebouw.

Zwembad Hoornse Vaart start nieuw discoseizoen met Onderwaterwereld

16 september 2022

Zaterdag 24 september start eerste disco

Op zaterdag 24 september start er een nieuw discoseizoen in zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Wie van swingen, zwemmen, gezelligheid en fijne muziek houdt, kan één keer in de maand bij zwembad Hoornse Vaart lekker uit zijn dak gaan. Het thema voor de eerste keer is ´Onderwaterwereld´. De toegang tot het discozwemmen is € 6,90. Per kind mag één ouder of begeleider gratis mee. Het is ook mogelijk om een kinderfeestje te vieren tijdens de disco. Kijk voor meer informatie op www.hoornsevaart.nl/discozwemmen. Een groot feest Maandelijks organiseert zwembad Hoornse Vaart een zwemdisco voor kinderen tot 13 jaar. Elke maand staat een ander thema centraal waarna het bad en personeel omgetoverd worden in dit thema. Dit jaar komen naast het thema 'Onderwaterwereld' onder andere de thema's Halloween, Glow in the dark, Piraten, Superhelden, Circus en Jungle langs. Veel kinderen dansen twee uur lang in en langs het water op de muziek van live DJ Pim. Het zwembad wordt tot ieders vermaak opgevrolijkt met spectaculaire discoverlichting. Het snackarrangement wat door de horeca wordt aangeboden is een populaire aanvulling op de avond. Zaterdag 24 september Zaterdag 24 september wordt de eerste disco van dit zwemseizoen gehouden, met als thema 'Onderwaterwereld'. Kinderen betalen een toegangsprijs van € 6,90 waarbij één begeleider (18+) per kind gratis mee naar binnen mag. Daarnaast is het mogelijk om een speciaal snackarrangement (inclusief toegang disco) te reserveren. Tot slot zijn er speciale arrangementen voor kinderfeestjes, waarbij de jarige gratis naar binnen mag. Meer informatie hierover vindt u op de website van zwembad Hoornse Vaart, www.hoornsevaart.nl/discozwemmen.

Franstalig repertoire met Edouard

16 september 2022

Hoeve Overslot brengt melancholiek liedjesprogramma

douard in Hoeve Overslot Egmond aan den Hoef; Op zondagmiddag 18 september speelt Edouard zijn programma C'est ma route... een levensverhaal in liedjes in Hoeve Overslot. In C'est ma route verhaalt de Frans-Nederlandse zanger-gitarist Edouard over zijn turbulente leven. Van Frankrijk naar Nederland. Hij brengt bekende Franse chansons, eigen repertoire en Engelse en Nederlandse liedjes, die stuk voor stuk zijn levenspad illustreren. Tussen de liedjes door blikt hij terug op zijn verleden. Op zijn jeugd met een drankzuchtige vader. Op de kwetsbaarheid die hij daaraan overhield. En op zijn eigen diepte punt. C'est ma route is een melancholiek liedjesprogramma met een happy end. Edouard weet mensen te raken met zijn ontwapenende zangstijl en zijn openhartige levensverhaal. Een verhaal waarbij de humor niet ontbreekt. Het programma bestaat uit twee sets van elk 45 minuten. Bij de vertelpassages spreekt Edouard Nederlands. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Muziektuinen Festival Castricum

9 september 2022

Een intieme ontmoeting van bands en publiek in de open lucht

Vorig jaar was de eerste editie van het Muziektuinen Festival en dat was zeer geslaagd. De organisatie wil graag mensen verbinden door live muziek van begeesterde en getalenteerde muzikanten.

Korren: een excursie met grote ‘belevingsfactor’

9 september 2022

Grijze garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier

Op 18 september gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden me-ters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kijken we in een soort aquarium met spanning naar de vangst. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons ver-wonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te verschalken. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen,…….… Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote “belevingsfactor”. Om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of Facebook @ivnnoordkennemerland

Filmmiddag in De Schulp

9 september 2022

Op zondag 11 september

Filmliefhebbers, opgelet. Op zondag 11 september organiseert Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen een filmmiddag. De voorstelling begint om 14.30 uur, de zaal is open vanaf 14 uur. Entree kosten € 4,00 per persoon.

Nieuwe mensen ontmoeten bij Beweeggroep Schoorl Ontmoet

9 september 2022

Gratis sportprogramma bij Duinrand S

Sport-Z zet zich in de gemeente Bergen actief in om verschillende doelgroepen te vitaliseren en om hen te laten participeren in de samenleving. Bij het project ‘Schoorl Ontmoet’ biedt zij een gratis sportprogramma voor inwoners die nieuwe mensen willen ontmoeten. Zij kunnen meedoen met de sport- en spelactiviteiten bij vv Duinrand S (maandag en donderdag van 10.00-11.00 uur). Meer informatie is te vinden op www.sport-z.org/SchoorlOntmoet, via de site kan men zich ook aanmelden. Het ontmoet- en beweegprogramma Schoorl Ontmoet richt zich op volwassenen uit Schoorl die in beweging willen komen en anderen willen ontmoeten. Tijdens de lessen werk je aan je fitheid en persoonlijke doelen. Dit alles onder begeleiding van de maatschappelijk sportcoach van Sport-Z. Sport-Z organiseert in de gemeente Bergen ook ‘Bergen Ontmoet’, op de Kiefthoek. “Dankzij een bijdrage vanuit de leefstijlgelden van de gemeente Bergen kunnen we het project aanbieden. We hopen de groep nog wat verder uit te breiden met nieuwe inwoners die één of twee keer in de week heel laagdrempelig samen willen bewegen,” aldus Lavinia Bijl, Maatschappelijk Sportregisseur van de gemeente Bergen namens Sport-Z. Op de maandag en donderdag (10.00-11.00 uur) staan verschillende sport- en spelactiviteiten op het programma. De les eindigt standaard met een gezellig kopje koffie of thee. Aanmelden (gratis) kan via www.sport-z.org/SchoorlOntmoet of [email protected] of 06-43234035.

Woensdagochtendcafé naar 1x per maand

9 september 2022

Op 14 september de eigenaren van het pand Stoomtram Station Egmond

'Verandering is de enige constante, onzekerheid de enige zekerheid', een uitspraak van de Pools-Britse filosoof Z.Bauman. Dit geldt ook voor het Woensdagochtend-café. Om verschillende redenen vindt het Woensdagochtend-café vanaf september één keer per maand plaats. Voor de tweede helft van 2022 zijn dit de data: 14 september 12 oktober 16 november 14 december. Mocht een datum of onderwerp om welke reden dan ook veranderen wordt U op tijd op de hoogte gesteld. Op woensdag, 14 september zijn Alies en Ronald Koster te gast. Zij zijn de eigenaren van het Stoomtram station Egmond in Egmond aan Zee en ze komen met beeldmateriaal vertellen over hun bijzondere en prestigieuze project. Benieuwd? Van harte welkom! Woensdag, 14-9-2022, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro

Excursie voor jeugdige vogelaars

2 september 2022

Op zondag 4 september

Al een aantal jaren organiseert de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland vogel-kijk excursies voor de jeugd. Deze worden begeleid door minimaal twee ervaren vogelaars van de vogelwerkgroep. Zij laten graag zien dat naar vogels kijken leuk en spannend kan zijn. De najaar-excursies staan in het teken van de vogeltrek. Zo wordt er onder andere een bezoek gebracht aan het vogelringstation Castricum, de Vinkenbaan. In de winter worden braakballen geplozen of worden vogels gefotografeerd of getekend. Ook gaan we op zoek naar Bosuilen. In het voorjaar zijn er een weidevogel-en een zangvogelexcursie. Het seizoen wordt afgesloten met een excursie Huiszwaluw- en Boerenzwaluwen tellen. Een gevarieerd programma dus. De excursies (doorgaans op de fiets) zijn meestal op elke tweede zondagochtend van de maand, van 9.00 tot 11.30/12.00. De plaats van vertrek is achter het NS-station Castricum en dat is ook de plaats waar de excursies eindigen.

Duinstreek Kamermuziek festival in ‘zakformaat’

2 september 2022

Grote versie in maart 2023

In het voorjaar was het door de corona-omstandigheden nog te vroeg voor het geplande Duinstreek Kamermuziek Festival, de vijfde editie. Met concerten in zowat alle erfgoedlocaties van de gemeente Bergen en Heiloo. De gemeente had wel subsidie verleend. De officiële vijfde editie gaat plaatsvinden in maart 2023. Nu is er tussentijds een ‘Kleintje Duinstreek Kamermuziek Festival’. Op vrijdagavond 9 september vertolken zangeres Betty Borstlap en gitarist Ton Mulders werk van Mulders zelf in het Witte Kerkje van Groet. Zaterdagavond 10 september komt het Tim Kliphuis Trio, aangevuld met violiste Janneke van Prooijen, naar de Dorpskerk in Schoorl. Heel bijzonder is daar de gypsy sound van Kliphuis in composities van Bach, Barok en anderen en de vertolking van het razende Capriccio voor viool solo van Simeon ten Holt, zijn laatste werk. Zondagochtend 11 september is een nieuw duo: de Bergense celliste Quirine Viersen en accordeonist Vincent van Amsterdam. Kijk voor meer en voor kaarten, ook passepartouts op kunstgetij.nl Foto Trio Tim Kliphuis: Ben dan Duin.

Gerda Dapper in Zeehuis Bergen aan Zee

2 september 2022

Liefde voor portetten

Van 30 augustus tot 30 oktober 2022 exposeert Gerda Dapper haar werk in de hal van Natuurvriendenhuis Het Zeehuis. Gerda Dapper is geboren in Schoorl en de Bergense School schilders vormden een belangrijke inspiratiebron voor haar kunstenaarschap. In 2019 was ze één van de gelukkigen om in het in het kader van het Rembrandtjaar in het Rijksmuseum te exposeren met een portret. In 2021 werd ze door de vakjury van het CODA genomineerd voor de Van Reekumprijs en werd ze tweede voor de publieksprijs. Sinds jaar en dag tekent en schildert ze naar model. Het lichaam maar vooral het portret is haar passie. Doordat ze in andere continenten heeft gewoond en gewerkt had ze daar alle gelegenheid om allerlei mensen te bekijken. Gezichten met hele andere botstructuren, lange puntige neuzen of mooie kleine neuzen. De huid is voor haar een kleurenpalet waar je niet op uit gekeken raakt. Gerda heeft altijd schetsjes gemaakt. Het doorleefde gezicht van een oudere en het gladde en onbevangene gezicht van jongeren inspireert haar bij het maken van een portret. Wat is de essentie van een portret, de ogen, de blik, de pose en het licht. Haar stijl is figuratief met een vlotte toets. Dat doet ze door te tekenen, te schilderen, te aquarelleren of met hulp van allerlei druktechnieken. Ze is lid van het schilder collectief De Fermerie, waar naar model wordt gewerkt. Ze maakt vrij werk maar werkt ook in opdracht. Liefde voor het portret blijft haar grootste passie.

Alzheimer café bij PostaanZee

2 september 2022

Thema: Als thuis wonen niet meer gaat

Thema van deze avond is: “Als thuis wonen niet meer gaat” Voor mensen met dementie, mantelzorgers, familie en betrokkenen organiseert Alzheimer Noord Kennemerland Alzheimer Cafés. Onder deskundige leiding worden onderwerpen besproken, waarbij ruimschoots gelegenheid is om vragen te stellen. U bent welkom zonder opgave. De entree, koffie en thee zijn gratis. Iedere 2e dinsdag OM de maand bij Postaanzee vanaf 19.30 uur inloop.

‘Oorlog aan Zee’ zoekt vrijwilligers

16 september 2022

Binnenkort starten de voorstellingen

Nog even en dan staat Bergen in het teken van Oorlog aan Zee, de theatervoorstelling over de laatste week van de tweede wereldoorlog in Bergen.

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

26 augustus 2022

Op zondag 4 september 2022

De maandelijkse IVN-wandeling op zondag 4 september kan nog een zomerse tocht worden, maar er zullen zeker tekenen van de herfst te zien zijn. De meidoorn (zie foto RdR) heeft weer bessen, onder meer voor de vogels. Op de landjes van het zeedorpenlandschap ten noorden van Egmond aan Zee wordt de oogst binnengehaald. Het pad is vaak mul, dus stevige schoenen aanbevolen. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN Bestel uw duinkaarten | PWN. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon (te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor. Kijk ook eens op onze website www.ivn.nl/nkl, op de landelijke site van de IVN www.ivn.nl of de IVN Routes app Wandelroutes IVN Noord-Kennemerland | IVN.

Maandelijkse boekenmarkt bij PostaanZee

26 augustus 2022

Zo steun je de activiteiten van PostaanZee

Iedere 1e vrijdag van de maand is er een boekenmarkt in het achterste gedeelte van het voormalige postkantoor aan de Voorstraat. Er wordt een wisselend aanbod van boeken aangeboden. Bent u op zoek naar juist dat ene boek? Of naar een herinnering uit lang vervlogen tijden? Het kan er zomaar tussen liggen. Zie je niet wat je zoekt? Vraag er gerust naar bij de vrijwilligers. Boeken kosten € 1,- per stuk en 3 voor € 2,50. Bijzondere boeken zijn duurder, maar onderhandelen kan altijd. Er is meer op voorraad dan er wordt aangeboden en de vrijwilligers zijn je graag van dienst. Ook worden er handgemaakte kaarten te koop aangeboden. Met de verkoop van de boeken en kaarten steun je de activiteiten van PostaanZee. De eerstvolgende markt is vrijdag 2 september van 13.30 tot 16.00 uur. Postaanzee Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Fietsen aan Zee, het is nog zomer tenslotte

26 augustus 2022

Gezellig met een groep en gids fietsen in de omgeving

Iedere 1e donderdag van de maand wordt er vanuit Postaanzee een fietstocht georganiseerd van circa 25 kilometer.

‘Boze oude mannen’ in Vredeskerkje

19 augustus 2022

Bonte mix aan wereldrepertoire

Het is natuurlijk allemaal met een knipoog, dat boze oude mannen gedoe. Want leuk wordt het zeker als Herman Link, van Samba Salad, Wouter Mooij en Ton Nieuwenhuizen (beiden van Wies & de Liefde) in het Vredeskerkje komen spelen. Donderdag 25 augustus 20.00 uur. Drie gitaristen, drie zangers, wat percussie en dan wordt het een bonte mix van wereldrepertoire en wat eigen werk. Folk, jazz, pop, flamenco. Poëtisch, platvloers, het Amsterdamse levenslied, de Buena Vista Club, werk van Paul Simon, teksten van Sjoerd Kuyper. Alles komt langs. Kijk op vredeskerkje.nl ook voor kaarten, die ook aan de zaal zijn te verkrijgen.

‘Luchtig slot’ in Slotkapel: Desde el Alma

19 augustus 2022

Desde el Alma – een terugreis naar de kern

Zondag 28 augustus om 20.00 uur kunt u in de prachtige en bijzondere sfeer van de Slotkapel genieten van een bijzonder concert.

PostaanZee gezien als een galerie

9 september 2022

Egmondse schilders vinden hier ook onderdak

Postaanzee is bij iedereen bekent als ontmoetingscentrum waar het bruist van activiteiten. Maar wat niet iedereen weet is dat het ook onderdak biedt aan Egmondse schilders, t.w. Jos Apeldoorn en Huug Zentveld en nu ook Leo Zwart.

Duas Luas en Dr Link en de Boze Oude Mannen in Hoeve Overslot

19 augustus 2022

Twee dagen achtereen met live optredens

Zondag 21 augustus spelen Ton Mulders en Betty Borstlap met Duas Luas in Hoeve Overslot. Zangeres Betty Borstlap vormt samen met gitarist Ton Mulders Duas Luas. De Noord-Hollanders zijn beiden gelauwerde muzikanten die een eigen muzikaal verhaal te vertellen hebben, met invloeden uit onder meer Afrika, Spanje, klassieke muziek en geflankeerd door jazzy harmonieën. Betty's muziek laat melodie, taal en tekst via prachtige harmonieën met elkaar versmelten, zij is origineel en toegankelijk. Van één stijl is niet te spreken, omdat er een rijk palet aan stijlen, talen, landen en culturen wordt geherbergd in deze muzikale verhalen. Maandag 22 augustus spelen Dr. Link en de Boze Oude Mannen in de oude hoeve. Dr Link is een gloednieuwe formatie die gelooft in de universele kracht van muziek door tijden en stijlen heen, iets dat mensen kan raken en ervoor zorgt dat ze met een ander, beter of in elk geval gevoed gevoel huiswaarts keren. Herman Link, de nestor en bedenker van dit avontuur is vooral bekend als theatermaker en schrijver van tientallen kinderliedjes van Samba Salad, en is sinds 1976 werkzaam als podium-kunstenaar. Hij wordt bijgestaan door zijn kompanen Ton Nieuwenhuizen en Wouter Mooij, twee topmusici die beiden ook de vaste begeleiders vormen van Wies&de Liefde. Voor alle optredens geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Lekker korren in de branding bij Bergen aan Zee

19 augustus 2022

Onder begeleiding van IVN-gidsen

De temperaturen zijn weer lekker en in de zee is veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een "trek" wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen. Zondag 21 augustus om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia ligt in het Parnassiapark en is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links. U rijdt dan tegen het parkje aan. Daar de bordjes IVN centrum Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren. Kijk ook op Facebook @ivnnoordkennemerland of www.ivn.nl/nkl

Gratis open (aqua)fitnessdag op zondag 11 september bij zwembad Hoornse Vaart

12 augustus 2022

Ervaar hoe het is om te sporten in water

Op zondag 11 september organiseert zwembad Hoornse Vaart in samenwerking met Healthcenter Hoornse Vaart een gratis open (aqua)fitnessdag in sportcomplex Hoornse Vaart.

Wandelen langs de paarse heide

12 augustus 2022

Start bij de Schaapskooi

Zondag 14 aug. gaat IVN-gids Jos Bos weer een wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen. We gaan naar mooie plekjes met paarse heide en ontdekken onderweg allerlei bijzonderheden. Bij mooi weer hoor je tijdens een wandeling wel eens iets ritselen. In het duin gaan we op zoek naar de veroorzaker hiervan: een muis of een duinhagedis? Als je zo bezig bent te zoeken vinden we ook spinnen, een vlinder die wegschiet of mooie bloemen die veranderen in onrijpe bessen. Genoeg te zien en te vertellen Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is rond 12 uur bij de Schaapskooi. Indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met Jos Bos 06 15065249. Er wordt een bijdrage gevraagd van 3,00 pp, kinderen gratis. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats).

Jaarlijkse zomermarkt Hospice Alkmaar

12 augustus 2022

Zaterdag 27 augustus aan de Blanckerhofweg

De zomermarkt van Hospice Alkmaar vindt dit jaar plaats op zaterdag 27 augustus van 9.30 tot 15.00 uur op de parkeerplaats van het hospice, Blanckerhofweg 13. De opbrengst van de markt komt geheel ten goede aan de tijdelijke gasten/bewoners van Hospice Alkmaar.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug