Stolperstein voor Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol
Ere wie ere toekomt
Gepubliceerd: 11 september 2023
Op dinsdag 19 september om 15 uur zal onder bij de trap naar de vuurtoren aan de Parallelweg een zogenaamde Stolperstein (in het Nederlands ‘struikelsteen’) worden geplaatst ter ere van de Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol. Zijn enige nog levende zoon Jan zal bij deze gelegenheid aanwezig zijn.
In 2015, tijdens een expositie over ’70 jaar bevrijding’ in het Regionaal Archief kon Ada Schol niets over de Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol, haar ome Jaap, vinden. Zij sprak de inmiddels gepensioneerde archivaris Jan van Baar hierop aan. Ook hij was verbaasd en startte onmiddellijk een zoektocht naar het oorlogsverleden van Jacob Schol, maar hij kon niets vinden in de archieven. Met uitzondering van enige publicaties in 1962 omtrent de straatnaam Jacob Scholplantsoen die op voordracht van wethouder S. Zwart tot stand was gekomen om hem en alle andere verzetsstijders te eren.
Door dit magere resultaat heeft Ada het erbij gelaten, totdat ze vorig jaar augustus door Martijn Visser werd gebeld dat er een Duitse man bij het Bunkermuseum Jansje Schong was langs geweest met de vraag ‘of er nog nabestaanden zijn van Jacob Schol’. Deze Duitse man bleek zijn contactgegevens achter te hebben gelaten en zo kwam Ada in contact met Norbert Somberg.
Hij vertelde haar ‘dat er de mogelijkheid bestaat om voor verzetsstrijders een Stolperstein aan te vragen’.
En zo geschiedde… in overleg met haar neef Jan, de enige nog levende zoon van Jacob Schol, startte Ada in mei dit jaar de aanvraagprocedure. Zij stuurde de aanvraag naar Alexander Stuckenberg, de contactpersoon die de aanvragen vanuit de Benelux voor de Stichting Stolpersteine behandelt. Binnen enkele maanden had ze de Stolperstein in huis. Dat de procedure zo snel kon worden doorlopen – normaal duurt het al gauw twee jaar – komt doordat Ada veel voorwerk had gedaan, waardoor het oorlogsverleden van Jacob Schol snel kon worden geverifieerd met de uitermate nauwkeurige documentatie in Duitsland. Hetgeen in Nederland niet mogelijk was, omdat daar de meeste archieven vlak voor het einde van de oorlog waren vernietigd.
Waar en hoe?
Een Stolperstein hoort bij het huis te worden geplaatst waar de persoon heeft gewoond, maar het huis, of eigenlijk de hele buurt waar Jacob geboren is en heeft gewoond is er niet meer! Daarom nam Ada contact op met de gemeente Bergen en samen kwamen ze uit op een mooie locatie waar ooit de Musschenbuurt was, de geboorteplek van Jacob Schol. Vervolgens vroeg zij aan de Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee om assistentie om de Stolpersteinlegging te organiseren.
Het leggen van de Stolperstein
Op de geboortedatum 19 september a.s. om 15.00 uur zal door Jan Schol de Stolperstein ter nagedachtenis van zijn vader Jacob Schol worden gelegd onder de trap naar de vuurtoren aan
de Parallelweg in het verlengde van de Smidstraat. Deze locatie is gekozen omdat daar ooit de Musschenbuurt was, de geboorteplek van Jacob Schol. Bij deze ceremonie zal burgemeester
Lars Voskuil aanwezig zijn voor de onthulling van een door de ‘Parel’ gerealiseerd bordje over
Jacob Schol en de Musschenbuurt en het Egmondse shantykoor de Zâalnêelden zorgt voor de muzikale omlijsting. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Foto (Andrea Rijtema, DreDesign.nl): De Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol wordt op 19 september geëerd met een Stolperstein onder bij de trap naar de vuurtoren aan de Parallelweg.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.