‘Tegelwippen’ blijkt groot succes in vergroening tuinen
In Bergen ruim 7600 tegels 'gewipt'
Gepubliceerd: 11 november 2022
In de strijd tegen de gevolgen van klimaatveranderingen is onder meer het NK Tegelwippen opgezet. Ook hier in de regio was daarvoor uitbereid aandacht. Het tegelwippen blijkt een succesvolle bezigheid om meer tuinen te ‘vergroenen’. Inwoners van de gemeente Bergen waren goed voor zo’n 7600 gewipte tegels; een kleine 700 vierkante meter.
In de afgelopen zeven maanden hebben namelijk meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Dat zijn bij elkaar ruim 40 voetbalvelden.
Onder het motto ’tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Maar liefst 135 gemeenten streden mee. Bij het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen gaat het om de meeste ‘gewipte’ tegels per inwoner. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels (306.178). Nederlands bekendste TV tuinman Lodewijk Hoekstra overhandigde hen de Gouden Tegel.
Met de komende weken de Klimaattop in Egypte op het netvlies is het wel duidelijk dat er iets moet gebeuren om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Dat het NK Tegelwippen mensen enthousiasmeert om mee te doen, is niet vreemd. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit een onderzoek . Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research . Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit.
Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven bij het aantrekken van talent. Kortom, groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde, aldus de organisatie van het NK Tegelwippen.
Foto: De winnaar in het NK Tegelwippen werd de gemeente Den Haag met de meeste gewipte tegels per inwoner. TV-tuinman Lodewijk Hoekstra (rechts voor) reikte de prijs uit.
Tegels vervangen door groen hoeft niet ingewikkeld te zijn of alleen voor grote tunen: iedereen kan een steentje (minder) bijdragen.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.