Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?
Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf
Gepubliceerd: 3 november 2023
Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Van het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord. Maar wat betekent dat nou? En hoe werkt therapie nou eigenlijk? Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut bij Sandyroad.nl in Egmond aan den Hoef vertelt je er graag meer over.
Het woord therapie kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Als je last hebt van je knie dan ga je naar de fysiotherapeut voor fysiotherapie en medicatie. Dit is ook een vorm van therapie. Het begrip ’therapie’ houdt dus eigenlijk de behandeling van een medische aandoening in. En die aandoening hoeft niet per se een fysieke aandoening te zijn. Dit kan ook mentaal zijn. Therapie kan helpen om te genezen, of om beter met je mentale problemen om te gaan.
Ook als je gezond bent kun je in therapie
Hoewel je misschien denkt dat je therapie alleen nodig hebt als je je niet goed voelt, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, bipolaire stoornis of angsten, hoef je helemaal geen ernstige problemen te hebben om eens met een therapeut te praten. Soms voelt het gewoon fijn om even met iemand te kunnen praten, ook al ben je verder helemaal gezond. Therapie is er dan ook niet alleen om mensen te genezen of beter te leren omgaan met mentale problemen, maar ook om psychische problemen te voorkomen. Net zoals dat het poetsen van je tanden helpt om gaatjes te voorkomen, en een warming-up voor het sporten blessures voorkomt.
Voor veel mensen is therapie een ruimte geworden om over zichzelf te leren. En het gaat er niet om advies te krijgen van iemand die je niet kent, het gaat erom je problemen vanuit een ander perspectief te leren zien. Door in therapie te gaan zorg je dus gewoon goed voor jezelf. Gelukkig komen steeds meer mensen hier achter en is de stap om naar een therapeut te gaan een stuk minder groot dan een paar decennia geleden.
Therapievormen
Er zijn veel verschillende vormen van therapie die je kunt volgen als je niet lekker in je vel zit. De ene therapie richt zich op genezing, de andere therapie leert je op een andere manier naar bepaalde zaken kijken. Bij sommige therapiesoorten krijg je oefeningen om je gedachtepatroon te veranderen, weer een andere therapie bestaat uit alleen maar gesprekken met je therapeut en bij weer een andere ben je creatief bezig of wordt er spel gebruikt. Een therapeut werkt vanuit het besef dat ieder mens uniek is waardoor verschillende therapievormen vaak gecombineerd worden, afhankelijk van wat er het beste bij jou past.
Maar werkt therapie nu eigenlijk echt?
Verreweg de meeste onderzoeken die er naar zijn gedaan zeggen van wel. Volgens bijvoorbeeld de American Psychological Association (APA) heeft therapie een goed effect op de meeste mentale problemen. De therapievorm op zich maakt niet eens zoveel uit, zolang er maar gekozen wordt voor een serieuze en bewezen variant die is afgestemd op jouw behoefte. Het is belangrijk dat jij als cliënt een klik hebt met de therapeut en dat je je veilig voelt. Zo bouw je een vertrouwensband op met je therapeut die open, onbevangen en oordeelloos naar je luistert.
En wat de reden is waarom therapie wel of niet slaagt? Dat is vaak is het een combinatie van verschillende factoren en moeilijk te bepalen want dit verschilt van persoon tot persoon. Therapie werkt niet voor alle mensen in alle situaties, maar het is wel de meest effectieve methode voor het behandelen van psychische problemen.
Iets voor jou?
Als jij je op dit moment afvraagt of therapie misschien nuttig voor jou of je kind zou zijn, dan is het antwoord ‘ja’. Therapie is er allang niet meer alleen voor mensen met aantoonbare psychische aandoeningen. Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een therapeut je helpen. En ook als dat niet zo is trouwens. Je hebt geen specifiek probleem nodig om veel te leren en te groeien van therapie.
Je hoeft echt geen zware psychische klachten te hebben om in therapie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook goed met een therapeut praten als je:
• veel piekert, je vaak zorgen maakt of last hebt van angstgedachten of nachtmerries;
• het even niet meer weet en niet lekker in je vel zit;
• onzeker bent, last hebt van faalangst of je vaak schuldig voelt;
• niet goed weet wat je precies wil in het leven of vastloopt op school;
• moeite hebt om met emoties om te gaan,
• last hebt van stemmingswisselingen of je vaak down voelt;
• oververmoeid bent, je futloos voelt of last hebt van stress;
• hulp nodig hebt bij het maken van belangrijke keuzes.
Als therapeut hoor ik dagelijks ontzettend veel verschillende verhalen. Waar je ook mee worstelt, je bent niet de enige!
Jolijn Verdegaal
Kinder- en jongerentherapeut
Sandyroad.nl
Foto: Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.