Deel

Tips voor winterfotografie

Je moet het zien om het te snappen...

Tips voor winterfotografie

Johan Cruijff zei het al: ‘Je moet het zien om het te snappen.’ Dat geldt zeker voor het maken van mooie winterfoto’s.

Nu we ons opmaken voor de Nationale Tuinvogeltelling (toch?) misschien meteen een goed idee om het fototoestel (of de mobiele telefoon) klaar te leggen? Er zijn vast mooie plaatjes te maken. Waar moet je een beetje op letten voor een nog fraaier resultaat? Want er komen vast nog wel wat fraaie winterse dagen.

Bij winterfotografie denken veel mensen vooral aan verstilde sneeuwlandschappen. Maar dit is ook een uitgelezen seizoen om op zoek te gaan naar spannende details in de natuur. En die natuur kan heel dicht bij zijn.

Heel gewone vogels in de tuin kunnen bijvoorbeeld een bijzonder fraai beeld opleveren. Je kunt je geluk een beetje helpen door struiken met bessen die tot in de winter beschikbaar blijven aan te planten. Een voorbeeld is dit prachtige beeld van een Turkse tortel op een takje met bessen van de Gelderse roos.

Op de site van Natuurmonumenten staan nog meer praktische tips (met het resultaat!).

Meer voor natuurfotografen

 

 

Meer 'Agenda':

Geheime zolder in Grote Kerk weer geopend

28 januari 2022

Na een onverwachte sluiting van 2 maanden worden de rondleidingen over de Geheime Zolders heropend!

Diverse musea, ontmoetingsruimtes en exposities weer geopend

28 januari 2022

Alles onder de geldende randvoorwaarden

Nu de coronamaatregelen weer zijn versoepeld kunnen veel musea en expositieruimtes weer open. Uiteraard wel onder de geldende randvoorwaarden.

Aan tafel met ….

28 januari 2022

Jachtopziener Jan Verdwaald

Een van de taken van een jachtopziener is het reguleren van de wildstand. Jachtopziener Jan Verdwaald vertelt over zijn jeugd, de oorlog en zijn werkzame leven als jachtopziener. Altijd al eens meer willen weten over het werk van een jachtopziener? Kom dan naar deze Aan tafel met… op donderdag 3 februari in dorpshuis De Schulp.

Collecte voor de Hersenstichting aanstaande

21 januari 2022

In de week van 31 januari tot en met 5 februari

Van 31 januari t/m 5 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in de 3 Egmonden op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening. Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson ADD en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patientenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Hartelijk dank voor uw steun. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting .nl

Mooi weer? Lekker even op de fiets…

28 januari 2022

Je hoeft niet ver te gaan om te genieten

Een fietstocht maken in deze omgeving is echt één van de beste manieren om meer van dit gebied te zien, maar het is soms lastig om te weten waar je precies heen moet gaan.

Expositie Allart van Everdingen te bezoeken in Stedelijk Alkmaar

28 januari 2022

Stedelijk Museum Alkmaar is verheugd dat het met de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen zijn deuren eindelijk weer mag openen voor publiek.

Wandelen in Noord-Holland

21 januari 2022

Een grote veelzijdigheid aan landschappelijk moois

De mooiste wandelroutes door de Noord-Hollandse natuur Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek de veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.

Nationale Tuinvogeltelling komt er weer aan

14 januari 2022

Bereid je vast voor...

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Wij combineren deze met andere tellingen. Zo zien we hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen.

Veel mag niet, maar wandelen mag altijd

24 december 2021

Mits in niet te grote groepen uiteraard

Natuurlijk weten we allemaal dat de bewegingsvrijheid beperkt is in deze tijd van lockdowns en gesloten winkels, restaurants etc. Maar wandelen kan altijd. Mits we niet in al te grote groepen op pad gaan.

Balies Welzijnswerk en Stichting Welzijn Bergen gesloten

17 december 2021

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw alleen telefonisch

De balies van het Welzijnswerk van Stichting Welzijn Bergen zijn in de week tussen kerst en oud en nieuw gesloten. Wij zijn wel telefonisch bereikbaar op 072-5095267 tussen 9-12 uur

De wereld aan je voeten

17 december 2021

Spaans leren brengt je verder

De wereld is ‘klein’ geworden, mensen reizen veel en ontdekken andere landen, gewoontes en talen. Ook steeds meer mensen spreken naast hun moedertaal een tweede taal.

Biljarten in de Schulp

17 december 2021

Meld je aan

Bent u een biljarter of kent u een biljarter? Lijkt het u leuk om een middag in de week te komen biljarten. Of kent u iemand die graag een middag in de week zou willen biljarten? Laat het dan even weten. Wij kunnnen u dan koppelen aan andere enthousiaste biljart liefhebbers om met elkaar een middag in de week te spelen in Dorpshuis de Schulp. U kunt ons bereiken via e-mail: [email protected] of 072-506 3523.

Kerstmarkt in de abdijwinkel

17 december 2021

Met de kerstgroepen tentoonstelling

De kerstmarkt is in volle gang in de abdijwinkel. Van kaarsen tot kerstkaarten en van kerststallen tot engeltjes in alle soorten en maten, je kunt het er allemaal vinden. Voor jong en oud is er iets van uw gading bij en voor de allerjongste ligt er een presentje onder de kerstboom. En hoe prachtig mooi is de kerstgroepententoonstelling in de nieuwe winkelruimte? Wat eens magazijnruimte was en kantoor, is nu getransformeerd in 60 vierkante meter extra winkeloppervlak. Een bevriende gerenommeerde binnenhuisarchitect heeft om niet het ontwerp gemaakt en verschillende handige vrijwilligers van de tuinploeg hebben de verbouwing gerealiseerd. Het is een verrijking voor de abdijwinkel en maakt dat de kerstgroepen permanent tentoongesteld kunnen worden. En hoe comfortabel is het om voor of na het winkelen een drankje te gebruiken of een versnapering te nuttigen in de Gasterij? In het sfeervol gerestylede restaurant is het goed toeven te midden van de wisselende exposities van veelal bekende kunstenaars. De kerstmarkt is nog geopend tot en met 6 januari 2022. U bent welkom tussen 10.30 uur en 16.30 uur in de Benedictushof.

Woensdagochtendcafé: fascinerende verhalen achter postzegels

10 december 2021

Klassieke hobby: maar wat schuilt erachter

In het Woensdagochtend-café van 15 december komt dorpsgenoot Sip Wiebenga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegel Verzamelaars Alkmaar (NVPV) vertellen over zijn hobby passie: postzegels! Achter deze kleine kunstwerkjes schuilen vaak prachtige en fascinerende verhalen.

Woensdagochtendcafé over alleroudste levenswetenschap

3 december 2021

Voedingsleer, geneeswijze en filosofie ineen

In het Woensdagochtend-café van 8 december laat Lida Eydenberg van https://www.huisvanbewust-zijn.nl/ ons kennismaken met Ayurveda.

Aan tafel met… verhalen voor en door inwoners van Egmond

10 december 2021

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen

Aan tafel met...is een kleinschalige activiteit van de bibliotheek en geeft mensen in de drie dorpskernen de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafels in De Schulp, PostaanZee en Huys Egmont bieden zo een podium voor verrassende presentaties en boeiende verhalen.

Taal-Inloopspreekuur bij PostaanZee

3 december 2021

Wil je meer met de computer doen, maar je weet niet goed hoe? Denk bijvoorbeeld aan e-mailen, informatie opzoeken. Bij PostaanZee kun je elke dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur terecht voor deze vragen.

Sportspektakel in de kerstvakantie in De Blinkerd

10 december 2021

Ook voor de kinderen uit de Egmonden

Tijdens de kerstvakantie organiseert de Buurtsportcoach van de gemeente Bergen, Elles Kraakman, in samenwerking met Jongerenwerk Bergen en lokale sportverenigingen een Sportspektakel in Sporthal De Blinkerd in Schoorl.

Woensdagochtendcafé: historicus Gerrit Valk over de pest

26 november 2021

Ook vroeger was niet alles beter...

In het Woensdagochtend-café van 1 december is de 'pest' het onderwerp. De pest was een vreselijke ziekte die niet alleen in de middeleeuwen heerste, maar ook nog in de zeventiende eeuw in ons land talloze slachtoffers maakte. Over de ontreddering die deze epidemie veroorzaakte houdt de historicus Gerrit Valk, die een boek schreef over dit onderwerp, een lezing. Benieuwd? Van harte welkom, met opgave vooraf! Woensdag, 1 december 2021, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro De Corona basisregels zijn weer aangescherpt: hou afstand, blijf thuis bij klachten, hoest en nies in je elleboog, gebruik desinfecterend handgel en/of was je handen regelmatig en lucht de ruimte regelmatig. Verplaatsen in het dorpshuis met mondkapje aub, op je eigen plaats is dit niet nodig. Geef je aub vooraf op, dit in verband met de nodige afstand in de zaal. Er wordt weer vaker gelucht, dus neem een dik vest of een omslagdoek mee.

Maquette bouwen met afvalmateriaal

26 november 2021

Bij Huys Egmont voor kinderen

Op woensdag 1 december kunnen kinderen een maquette bouwen met afvalmateriaal. Ze bouwen een (mini) kasteel . De entree is 5 euro per kind en er is ruimte voor maximaal 10 kinderen. Het is van 14.30 tot 15.30 uur (inloop: 14.15 uur). Aanmelden kan via:  https://www.huysegmont.nl/reserveren

Pietenpepernotenpakketparcour

26 november 2021

Woensdag 1 december bij Jongerencentrum de Wal

Voor de groepen 1 tot en met 5 organiseert Jongerencentrum de Wal een Pietenpepernotenpakketparcour (PPPP) op woensdag 1 december van 14.00 tot 15.30 uur. Het spel gaat plaats vinden in de voetbalkooi.

Woensdagochtend café in De Schulp: Historisch Egmond

19 november 2021

Aanmelden i.v.m. beperkte ruimte

In het Woensdagochtend-café van 24 november komt Martijn Mulder van alles vertellen over Stichting Historisch Egmond. Benieuwd? Van harte welkom, met opgave vooraf! Woensdag, 24 november 2021, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro De Corona basisregels zijn weer aangescherpt: hou afstand, blijf thuis bij klachten, hoest en nies in je elleboog, gebruik desinfecterend handgel en/of was je handen regelmatig en lucht de ruimte regelmatig. Bij het verplaatsen in het dorpshuis dragen we een mondkapje, op je eigen plaats is dit niet nodig. Geef je aub vooraf op, dit in verband met de nodige afstand in de zaal. Er wordt weer vaker gelucht, dus neem een dik vest of een omslagdoek mee. Op woensdag 1 december hebben we Gerrit Valk te gast die een en ander zal vertellen over de Pest.

Iedere zondag film in Huys Egmont

26 november 2021

In november: 'EGMOND AAN ZEE 1964'

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur is het in 'Huys Egmont' tijd voor oude films uit het archief van Stichting Historisch Egmond. Deze hele maand: 'EGMOND AAN ZEE 1964'. ZONDAG 21 en 28 november ENTREE: € 4,00 - inclusief koffie/thee Reserveer een kaartje, om teleurstelling aan de balie te voorkomen! https://www.huysegmont.nl/reserveren

Met MaxMobiel naar inloopsoos Egmond aan den Hoef

3 december 2021

Voor iedereen bereikbaar houden

In Dorpshuis ‘De Hanswijk’ is een wekelijke inloopsoos van start gegaan. Elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur staan er gastheren en/of gastvrouwen klaar om belangstellenden voor een paar gezellige uurtjes welkom te heten. Je kunt er een spelletje doen, een praatje maken, een kaartje leggen, enzovoorts De inloopsoos is er ook voor mensen die niet meer goed ter been zijn of die niet meer zo mobiel zijn. Met MaxMobiel Egmond kunnen zij gehaald en later ook weer teruggebracht worden. MaxMobiel is een kleine elektrische auto waarmee vrijwilligers per rit 1 persoon, mét rollator of rolstoel, van huis naar het dorpshuis kunnen brengen. Wel tevoren even reserveren via het telefoonnummer 06—83329632. De inloopsoos is een gezamenlijk initiatief van CréActief en Dorpshuis ‘De Hanswijk‘.

Rollenspel met ‘Dunes and Dragons’

5 november 2021

Meld je aan en doe mee!

Ooit benieuwd geweest naar het bekende rollenspel Dunes and Dragons? Altijd al eens zelf op avontuur willen gaan door magische fantasiewerelden? Dan is Dunes and Dragons iets voor jou!

Wandeling door de Wimmenummerduinen

5 november 2021

Maximaal 8 personen, dus wees er snel bij

Nu we weer mogen wandelen gaan we de Wimmenummer duinen in. De maandelijkse IVN-wandeling start op 7 november om 10.30 uur bij het informatiebord bij het parkeerterrein aan het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef . De route loopt door het open duin en langs de binnenduinrand. Het is nu echt najaar. De struiken dragen bessen. En er zijn vast paddenstoelen . De wandeling wordt geleid door een natuurgids van het IVN, de vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid, en duurt ongeveer 2 uur. Zelf zorgen voor een toegangskaart voor het Noordhollands Duinreservaat van PWN. In verband met de corona maatregelen vragen wij u het volgende: U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor (svp aangeven of u IVN lid bent). Er kunnen maximaal 8 personen mee. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen: [email protected] of bellen: 072 5337601. Of kijk op de website van IVN.NL/nkl.

Cultureel Café bij Huys Egmont

19 november 2021

Gerjan Zwaan komt om te praten over de typisch Derreper 'Lankies'

Op zaterdag 27 november om 10.30 uur is het tijd voor CULTUREEL CAFÉ in Huys Egmont. Ga in gesprek met een leuke gast en kom alles aan de weet van zijn/haar specialiteit! Deze week is het:

Hoeverveiling toch nog een jaar uitgesteld

29 oktober 2021

Te onzekere tijden...

De Hoeverveiling , die volgens de laatste traditie in november wordt gehouden, gaat ook dit jaar niet door. Het besluit om dit jaar wederom geen Hoeverveiling te houden is enkele maanden geleden genomen door het veilingcomité. Op het moment dat de lange voorbereidingstijd zou moeten starten was er nog geen goed zicht op het verloop van de Coronapandemie. Dit bracht zoveel onzekerheid met zich mee dat besloten is de veiling wederom een jaar vooruit te schuiven.

‘Hulp bij een gezonde leefstijl’

19 november 2021

Blijf ook fit en vitaal

Je hoort het steeds vaker: een gezonde leefstijl is belangrijk om fit en vitaal te worden én te blijven. Maar wat is een gezonde leefstijl eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je een gezonde leefstijl krijgt en behoudt? GLI-Bergen helpt! GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Dit is een traject waarin mensen met overgewicht stap voor stap werken aan een gezonde leefstijl. Het doel is een verbeterde lichamelijke fitheid, gewichtsverlies en een betere kwaliteit van leven. Dit traject wordt vergoed vanuit de basisverzekering en doet geen aanspraak op het eigen risico. Met een verwijzing van de huisarts kan men meedoen aan dit waardevolle programma. In samenwerking met Stichting Welzijn Bergen start GLI-Bergen (onderdeel van GFB Leefstijlcentrum Alkmaar) op dinsdag 23 november met de eerste groep in het T&O gebouw , Kogendijk 42A te Bergen van 18.30 tot 20.00 uur. Voor wie? Je kunt deelnemen aan GLI-Bergen als je achttien jaar of ouder bent en overgewicht hebt (dat wil zeggen een BMI tussen de 25 en 30) met daarnaast risico op leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, artrose of slaapapneu. Ook als je obesitas hebt (BMI van 30 of hoger) kom je in aanmerking. Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten en een intake inplannen? Neem een kijkje op www.gli-bergen.nl, neem contact op via 072-7210902 of stuur een whatsapp bericht naar 06-14885921.

Woensdagochtendcafé met Anky Floris

22 oktober 2021

Woensdag 27 oktober is er weer een woensdagochtendcafe in De Schulp in Egmond-Binnen. 'Wat werd ik mooi aangekondigd: creativiteit, liefde voor de natuur en levenswijsheid... Dit kunnen jullie dan ook verwachten tijdens mijn workshop. We gebruiken de kaarten van mijn Levenskunstspel en gaan naar buiten waar we in samenspraak met de bomen, de planten, de zon of misschien wel weer met de regen een heerlijke ochtend gaan hebben. Jullie zijn van harte welkom.' Daar sluit het team zich graag bij aan! Woensdag, 27 oktober 2021, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro; de workshop is gratis!

Expositie Gobelins door Jo-Anna Meijer

10 december 2021

In het Benedictushof van De Abdij

Momenteel is er weer een nieuwe expositie te bewonderen in de Benedictushof. Gobelinwever Jo-Anna Meijer stelt er tot en met januari 2022 haar kunstwerken tentoon. Ook neemt zij een weefgetouw mee en zal elke week wel een keer ‘live’ aanwezig zijn om de kunst van het weven fysiek te demonstreren aan de bezoekers. U zult versteld staan van de prachtige afbeeldingen, zowel figuratief als abstract, en de bijzondere techniek die hieraan ten grondslag ligt.

Norbert Thomas bij Galerie Connie van Kasteel

7 januari 2022

Nog heel even te zien op afspraak

Norbert Thomas (1947) is een gerenommeerde kunstenaar uit Essen (D), die in de traditie van het konstruktivisme werkt. Naast zijn kunstenaarschap bekleedde hij aan de universiteit van Wuppertal een leerstoel in de grondslagen van de artistieke vormgeving. Leidraad in zijn opvattingen daarover is dat een ruimte ook een vlak is en als zodanig functie krijgt als daarbinnen een lijn of kleur wordt geplaatst of een ander vlak wordt ingebracht. Het vlak en de ruimte bepalen op deze manier elkaar. Hoe hij dat in zijn kunstwerken heeft gerealiseerd, is aan toeval onderhevig. Maar dat is zíjn toeval! en indrukwekkend. Niet voor niets zijn beelden, schilderijen en wandobjecten van hem te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. De tentoonstelling onder de titel ‘Von der Fläche in den Raum’ is dit jaar nog in uitgebreider vorm te zien geweest in galerie De Drom in Kröpelin en in Museum und Kulturzentrum Kolvenburg (Kulturkreis Coesfeld). Een erbij behorende catalogus biedt een overzicht van werken van de jaren ’70 tot 2018. In Galerie Conny van Kasteel is eenzelfde overzicht nagestreefd en geactualiseerd met werk uit dit jaar.

Jan Rot geeft online mini-college songwriting

22 oktober 2021

Gast bij Songwriterschool van Peter van Vleuten

Op donderdag 28 oktober om 20:00 uur is liedjesmaker en muzikale meestervertaler Jan Rot live te gast bij de Songwriterschool van Peter van Vleuten. Jan vertelt in een online mini-college over zijn werk als songwriter en als vertaler van bekende popklassiekers. Muziekkrant OOR noemde hem ooit ‘zo niet de beste dan toch de meest veelzijdige songsmid van ons land’. Het NRC roemde hem als meestervertaler onder het kopje ‘Jan Rots perfect vertaalde liedjes’ en ook de Telegraaf was duidelijk: ‘Een van de beste, zo niet de beste liedvertaler van ons land’. Peter van Vleuten: “Jan Rot is ook wat ons betreft een van de sterkste liedjesschrijvers en vertalers van de afgelopen decennia en kan als geen ander vertellen over songwriting in het Engels én het Nederlands. De keuzes, variaties en mogelijkheden van de beide talen kent hij door en door. Daarover vertelt hij live, en je krijgt natuurlijk de gelegenheid om vragen te stellen.” Zauberflöte Ook wat betreft genre is Jan Rot veelzijdig. Hij toonde zich ook een bekwaam vertaler van grote klassieke werken, waaronder de Matthäus Passion van Bach en Die Zauberflöte van Mozart. En ten slotte schreef hij ook de Nederlandstalige versies van musicalteksten als Hair, Tommy en Hello Dolly. In juni van dit jaar maakte Jan bekend dat hij ongeneeslijk ziek is, maar dat weerhoudt hem er niet van om voorlopig door te gaan met theater, muziek en teksten schrijven. Op dit moment toert hij door het land met zijn programma OK Boomer. Koning van de hertaling “Een zeldzame gelegenheid om een online kijkje in de keuken te krijgen van deze koning van de hertaling”, zegt Peter van Vleuten. “We zijn dus enorm blij en trots dat we Jan Rot mogen verwelkomen bij de Songwriterschool.” Datum: Donderdag 28 oktober, aanvang 20:00 uur. Waar: online via Zoom Deelname: €20, aanmelden: www.songwriterschool.nl

Allerzielen: 2 november 2021

22 oktober 2021

Denkend aan hen die ons ontvielen

Allerzielen is dit jaar op dinsdag 2 november om 19.00 uur in de parochiekerk van Egmond aan den Hoef.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug