Deel

Toekomst: 1 op de 7 senioren krijgt te maken met vorm van dementie

Lezing over Alzheimer in Huys Egmont

Toekomst: 1 op de 7 senioren krijgt te maken met vorm van dementie

Op vrijdag 12 mei houdt Alzheimer Nederland in samenwerking met Huys Egmont een voorlichtings- en informatiebijeenkomst voor hen die in hun omgeving te maken hebben met dementie of hier meer over willen weten. De bijeenkomst vangt aan om 20:00 uur en de entree is vrij, al wordt een vrijwillige bijdrage voor Alzheimer Nederland op prijs gesteld.

In 2021 waren er ongeveer 290.000 mensen met dementie. In de komende jaren zal dit aantal fors toenemen. In onze sterk vergrijzende gemeente Bergen zal naar verwachting in het jaar 2050 zelfs 1 op de 7 senioren te kampen krijgen met een vorm van dementie. Op 12 mei geven voorlichters van Alzheimer Nederland uitleg en beantwoorden vragen als: Hoe herkent u Alzheimer? Hoe om te gaan met dementie? U kunt uiteraard ook uw eigen vragen voorleggen aan de voorlichters.

Wilt u bij deze voorlichtingsavond aanwezig zijn? Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.huysegmont.nl/reserveren of aan de balie. U vindt Huys Egmont aan de Slotweg 46 in Egmond aan den Hoef.

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: onze vrienden hebben meer geld dan wij

29 september 2023

Beste Wills: vrienden hebben hun schaapjes op het droge en rentenieren volop. Ze maken verre reizen, tweede huis, verwennen de kleinkinderen enz. Wij hebben het niet zo breed en gaan voorlopig niet met pensioen. Ik erger me aan hun geneuzel. Enerzijds bagatelliseren zij hun rijkdom tegenover ons en anderzijds zijn ze druk, druk, druk. Geen tijd om een boek te lezen! Te bellen tussen de reisjes door! Wees eerlijk denk ik dan. Erken dat jullie bevoorrecht zijn, geluk hebben. Dat geld een vloeibare vorm van vrijheid is en het leven makkelijker maakt. Dat zegt niemand. Grrrr, realiseren ze zich dat wel? Wills? Beste Ergernis: wat wil je, minder gekakel of zouden ze meer moeten lijden? Feit is dat jullie en hullie leven anders is om verschillende redenen. Zou het je helpen als ze thuisbleven en chagrijnig, kwetsbaar of ziek zouden zijn of financieel onderuitgaan? Dat is ‘onaardig’ en zou als het waar werd, je (mantel) zorgtaken en stress bezorgen naast je werk. Zo bekeken: gaat dit over geld of over vriendschap? Vriendschappen zijn kwetsbaar en voor-altijd- garanties zijn er niet. Belangrijke gebeurtenissen maken dat je minder beschikbaar bent voor elkaar; serieuze relaties, kinderen krijgen, carrière switches, stoppen met drinken, verhuizen, zorg voor bejaarde ouders of financiën. Vriendschappen zijn van levensbelang; je leeft letterlijk langer als je vrienden hebt en als ik de minister van Volksgezondheid mag geloven in Week tegen Eenzaamheid, zijn we allemaal maar één uitnodiging verwijderd van de vrije val in de eenzaamheidsepidemie. Maar het leven gaat zijn eigen gang. Onbewust toegebrachte kwetsuren en teleurgestelde verwachtingen stapelen zich op en riskeren we- indien onbesproken- mensen die we kennen en van wie we houden te reduceren tot kille stereotypes; ‘rijke renteniers tegenover arme ploeteraars’. En nemen afstand. Echte vrienden doen wat ze kunnen om de lucht te klaren. Tijd voor een vriendschap reset en jouw rol daarin. Wees brutaal eerlijk. “Ben blij dat het jullie goed gaat. Misschien heb ik jullie geld wel helemaal niet nodig (wacht…ik zei misschien he). Maar als ik jullie hoor klagen over druk, druk, druk, ik niet goed over mijn eigen geploeter heen kan kijken en denk: Möchte ich deine Sorgen haben. Kennen jullie dat gevoel, lieve bondgenoten, ….en wat hebben jullie er toen mee gedaan?”. Luister, luister, luister. Oproep: rentenier die óók graag de lucht wil klaren. Mail wi[email protected] www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

Paddenstoelen herkennen

29 september 2023

Met de herfst in het verschiet wordt het weer 'paddenstoelentijd'. Lekker naar buiten en door de bossen wandelen, op zoek naar de mooiste exemplaren. Hoe herken je ze?

Column Wills: Ik wil van mijn partner af

22 september 2023

Beste Wills: na een jaar samen weet ik nog steeds niet of deze relatie toekomst heeft. Hij is niet altijd aardig, soms onverschillig en ik voel me niet op de eerste plaats staan in zijn leven. Overigens niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Vriendinnen zeggen dat ik ermee moet kappen, maar dat lukt me niet. Ik hoop op betere tijden en wil helemaal niemand anders. Ben ik verkeerd bezig door te blijven hangen en bedelen om zijn aandacht? Moet ik deze relatie beëindigen hoewel ik er nog niet klaar mee ben? Beste Geen Toekomst: als het je helpt dat ik zeg: "Je bent verkeerd bezig", doe ik dat graag. Alsjeblieft, om je te "sensibiliseren". Werkt het? Bovendien, misschien is je optimisme gerechtvaardigd. "It ain't over till it's over", volgens Yogi Berra. Geliefden kunnen het druk hebben, willen het langzaamaan doen, zijn niet snel van vertrouwen of zien niet meteen de waarde van een stabiele relatie. Ze kunnen verward zijn, voorzichtig, afgeleid, beschadigd, verdrietig – allemaal redenen om het een tijdje aan te zien. Maar hij moet je wel aardig behandelen en niet haat is het tegenovergestelde van liefde. Maar onverschilligheid. Onbeantwoorde liefde kan voelen als persoonlijk falen. Vrouwen, (die vooral) gaan dan graag te rade bij een helderziende, astroloog of therapeut. Ben ik te veeleisend! Te emotioneel! Wil ik te veel praten! Te veel samenzijn! Nee, je hebt niets fout gedaan. Hij wil blauw en jij bent geel. Ik weet hoe het is om verlaten te worden. Erg. Maar het hoort bij het leven, het overkomt iedereen. Geeft je belangrijke informatie en leert je om begrip en geduld te hebben voor jezelf en anderen. Tijd om uit te vinden wat je belangrijk vindt, liever hebt, van houdt en in gelooft. En tijd daar wat mee te doen. Herhaal tegen jezelf: zijn onaardigheid en onverschilligheid zijn een geschenk. Op het nippertje ontsnapt aan de kogel, een levenlang flauwe grappen en net niet goed genoeg zijn. Je hebt duizend betere avonturen voor je. Geloof het. Pak dit moment met twee handen vast, het begin van het volgende spannende hoofdstuk. Met me eens Yogi Berra: "But don't pretend it's not over when it is?". Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Geen zicht op extra wijkagent; zorgen over hoeveelheid tijd in de wijk

22 september 2023

Bergen is sowieso niet slecht af met vijf wijkagenten

Er is eigenlijk geen ruimte voor een extra wijkagent. Dat meldde burgemeester Lars Voskuil als portefeuillehouder over het onderwerp Veiligheid en Openbare Orde. Tijdens de Algemene Raadscommissie waarin het Integraal Meerjaren Veiligheidsplan (IMV) werd besproken kwam vanuit verschillend kanten de vraag of Bergen wel genoeg middelen had, of er geen ruimte zou zijn voor nog een wijkagent en waarom er (te) weinig aandacht was voor onderwerpen als 'verwarde personen' en 'cybercriminaliteit' en 'verkeersveiligheid'.

Lachgas ‘laat sporen na in het landschap’

22 september 2023

Lachgas sinds 1 januari 2023 op lijst verboden middelen

Nee, dit is geen sluikreclame voor Albert Heijn, maar je zou het kunnen denken. Het gaat echter om heel iets anders.

Online ‘Klimaatplein’ zet alles op een rij

22 september 2023

Soort 'startpagina' voor klimaat- en verduurzamingsinformatie van deze regio

De gemeente Bergen heeft vanaf vandaag een digitaal Klimaatplein waar inwoners eenvoudig hun weg kunnen vinden richting verduurzaming. Een bezoek aan http://klimaatplein.bergen-nh.nl helpt om op ieder moment informatie op te halen wanneer iemand daar aan toe is. Of het nu gaat om het loskoppelen van de regenpijp of elektrisch rijden, veel is op deze plek te vinden. Wethouder Ernest Briët: 'Het Klimaatplein vormt voor ons een belangrijk communicatiemiddel naar onze inwoners. We willen het hiermee makkelijker maken voor iedereen om stappen te zetten naar verduurzaming. Of het nu gaat om kleine bespaartips of grotere maatregelen als een warmtepomp, je vindt er alles met eventueel een doorverwijzing naar een beschikbare subsidie.' Niet iedereen is op hetzelfde moment toe aan het maken van duurzaamheidsstappen. Deze website kan een mooi startpunt zijn om te kijken welke stap kan worden gemaakt. En iedere stap is goed. Heel veel tuinen binnen onze gemeente hebben bijvoorbeeld nog verharding. Daardoor kan het water, bij hevige regenval, slechter de grond in en wordt het rioolstelsel overbelast. Dan is het makkelijk als je op het Klimaatplein kunt zien hoe je een tuin anders kunt inrichten en daarmee ook je eigen leefruimte koeler kunt maken Centraal informatiepunt Het Klimaatplein voor inwoners vormt een centraal informatiepunt. Op deze website kunnen inwoners informatie vinden over wat er mogelijk is, wat ze als inwoner kunnen doen, welke subsidies ze kunnen aanvragen en aan welke acties ze kunnen meedoen. Het kennisportaal Klimaatplein is een informatiebron voor iedereen die werkt aan verduurzaming. Je vindt er praktische informatie, handige hulpmiddelen, inspirerende voorbeelden en de laatste nieuwtjes.

Het wordt weer tijd om de sloten ’te schonen’

22 september 2023

Najaarsschouw vanaf 16 oktober

Vanaf maandag 16 oktober controleren zo'n honderd schouwmeesters de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij kijken of de sloten voldoende schoon zijn. Een schone sloot is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen bij hevige neerslag. De sloten moeten vrij zijn van (water)planten die de doorstroming van het water belemmeren. Door storm Poly liggen er meer takken, bomen en afval in het water dan andere jaren. Ook dit belemmert de doorstroming en moeten onderhoudsplichtigen uit het water halen. De najaarsschouw start ieder jaar vanaf de 3de maandag in oktober. Wie moet er iets doen? Eigenaren van een perceel grenzend aan een sloot zijn onderhoudsplichtig, en moeten de sloot onderhouden. In enkele gevallen is de onderhoudsplicht anders toegewezen. Op hhnk.nl/legger-wateren vindt u de informatie over de sloten grenzend aan uw perceel. Het hoogheemraadschap maait zelf ook waterplaten uit 6.500 km sloot. Wanneer is een sloot schoon? Een sloot is schoon als - 90% van de slootbreedte vrij is van begroeiing - voor duikers en bruggen alle begroeiing is verwijderd - de sloot vrij is van afval - er geen takken en bomen over de sloot hangen. Daarnaast is het van belang dat uitgezakte oevers worden hersteld zodat het slootprofiel beschikbaar blijft voor de aan- en afvoer van water. Vooral duikers (buizen die sloten met elkaar verbinden) zijn essentieel in de doorstroming van het water. Begroeiing voor de duiker houdt dit tegen. Belanghebbende eigenaren moeten ook de begroeiing voor de duikers weghalen. Hoe u een sloot schoonmaakt van waterplanten leggen we uit in een filmpje op onze site. Ecologie Naast ruimte in de sloot voor een goede aan- en afvoer van water zijn ook waterkwaliteit, ecologie en een stabiele oever van belang. Aan beide oevers van een sloot mag 5% van de oorspronkelijke slootbreedte aan begroeiing blijven staan. Zo mag er bijvoorbeeld bij een sloot van 4 meter breed, 20 cm begroeiing blijven staan per oever. Waterplanten dragen bij aan een gezonde waterkwaliteit. Daarnaast geven de planten beschutting tijdens de maaiwerkzaamheden aan vissen en andere waterdieren. Door dit randje te laten staan wordt ook oeverafslag voorkomen en vindt er minder uitspoeling plaats van voedingstoffen in het water.

Project ‘Groen in de buurt’ start weer

22 september 2023

Ondersteuning en budget voor burgerinitiatieven om buurt te verduurzamen

Inwoners met een idee voor een groene oppepper voor hun buurt, kunnen hun idee aanmelden bij het project Groen in de Buurt. Deelnemers krijgen hulp van onder andere de gemeente om het idee uit te werken tot een concreet plan. Daarna gaan ze samen met de buurt aan de slag. Nieuwe perken of beplanting rondom bomen maken het straatbeeld fleuriger. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de wijk beter bestand is tegen extreem weer. Bomen en planten zorgen namelijk voor verdamping en verkoeling bij droog en heet weer. En minder tegels zorgt ervoor dat er extra water kan weglopen in de bodem bij grote regenbuien. Een groene straat geeft de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners een boost. En de wijk wordt aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels. Groen in de Buurt Vorig jaar was de eerste ronde voor Groen in de Buurt in Bergen. Vier bewonersgroepen hebben toen hun buurt klimaatbestendiger gemaakt. Bijvoorbeeld door tegels te verwijderen of door meer vaste planten op openbare plekken te planten. Het project is een samenwerking van de gemeente met Landschap Noord-Holland, IVN en de Natuur en Milieufederatie NH. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. De provincie en de gemeente stellen budget beschikbaar voor de uitvoering; de natuurorganisaties helpen bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering. Ideeënavonden Enthousiast? Op 3 oktober is er een ideeënavond. Tijdens deze avond kan men inspiratie opdoen en eventueel een idee alvast voorleggen. Tijden, locatie en aanmelden: www.mnh.nl/groenindebuurt-buch.

Het is weer Burendag!

22 september 2023

Zaterdag 23 september

Buurten worden socialer en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Die contacten zijn de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet.

Voorbereidingen naar variabele afvalstoffenheffing in volle gang

22 september 2023

Inmiddels check waar welke container hoort

Vanaf 1 januari 2024 hanteert de gemeente Bergen het systeem van de variabele heffing op het inzamelen van restafval. Per keer dat de grijze bak aan de weg wordt gezet moet worden betaald. In voorbereiding daarop hebben de inwoners (deels) een brief ontvangen om te kunnen controleren bij wie welke bak hoort.

Vanaf zaterdag gaan veel clubs weer op pad voor de Grote Clubactie

22 september 2023

Extra inkomsten voor je club binnenhalen

De Grote Clubactie barst los op zaterdag 23 september. De actie is nog altijd zeer populair onder het Nederlandse verenigingsleven. Voor het 4ejaar op rij doen er steeds meer clubs mee. Waarom? Om extra inkomsten op te halen voor de club. En wat blijkt: ook om gewoon weer samen de schouders eronder te zetten. Directeur Frank Molkenboer is trots dat er weer zoveel leden op pad gaan en hun vereniging een warm hart toedragen. “Bij jouw club sluit je vriendschappen voor het leven, ontdek je je talenten en beleef je samen met anderen onvergetelijke momenten. Voor veel Nederlanders is het verenigingsleven onmisbaar. Wat we meer en meer terugkrijgen is dat de actie voor veel verenigingen niet alleen een welkome inkomstenbron is. Het is ook een activiteit waarbij clubleden ervaren wat ze samen kunnen bereiken. Het échte clubge voel.” Lokale steun voor het verenigingsleven Van voetbal tot scouting, van gymnastiek tot atletiek en van fanfare tot badmintonvereniging. Voor 3 euro per lot steunen mensen een club bij hen in de buurt. Maar liefst 80% hiervan is direct voor de clubkas. Met de opbrengsten worden mooie clubdoelen gerealiseerd zoals het organiseren van een jeugdkamp, het aanschaffen van nieuwe trainingsmaterialen of het vieren van een jubileum. Van klop-klop naar WhatsApp en TikTok Denk je aan de Grote Clubactie, dan denk je aan de charme van trotse jeugdleden die in hun clubtenue langs de deuren gaan. En ja, die verkopertjes bellen straks weer aan! Ook aan de digitale deur, want met één klik op de tablet of smartphone bereiken ze tegenwoordig ook ooms en tantes door het hele land. Hoogst uitkerende loterij De Grote Clubactie kent het hoogste uitkeringspercentage van alle loterijen in Nederland. Daarnaast steun je met het kopen van loten niet alleen de vereniging, maar maak je zelf ook nog kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is een geldbedrag van € 100.000,-. De trekking vindt plaats op 28 november 2023. Dit jaar doen in de Egmonden de volgende clubs mee: On Stage Dance Studios , Musicalvereniging de Hanswijckers, Gymnastiekvereniging Achilles, Gymnastiekvereniging Spirit,TC Hogedijk, VV Egmond

‘Week tegen de eenzaamheid’: kom in actie!

22 september 2023

Gevolgen van eenzaamheid zijn groot

Van 28 september tot en met 4 oktober vindt de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid plaats. De week wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De medewerkers van OGGZ Vangnet & Advies onderdeel van GGD Hollands Noorden worden bijna dagelijks geconfronteerd met mensen die eenzaamheid ervaren en roepen iedereen op: kom in actie! Want de gevolgen van eenzaamheid zijn groot.

Column Wills: ik erger me aan mijn bonus-dochter

15 september 2023

Beste Wills: mijn stiefdochter heeft er een handje van nogal eens te laat te komen en mijn man, ik en de andere kinderen moeten dan wachten. Het stoort me omdat ik er tijd en moeite (en kosten) in steek een paar keer per jaar 15 mensen uit te nodigen. Ze neemt nooit iets mee of biedt ook niet aan te helpen. Ze zegt dat ze ADD heeft maar zoekt geen hulp. Ze heeft geen werk. We hebben haar geadviseerd geld opzij te leggen voor haar en de kinderen of een baan te zoeken, want ze dreigt regelmatig te willen scheiden van haar vriend die teveel drinkt. Mijn man, die haar als alleenstaande vader heeft opgevoed, ziet hij haar gedrag door de vingers. Mijn kinderen vinden haar ‘vaag’ . Ik wil niet langer wachten op een vrouw van 40 die zichzelf nog steeds als papa’s kleine meisje gedraagt. Ik wil gezellige, geen-gedoe familie etentjes. Wills? Beste Genoeg: Als je om 19.00 gaat eten, zeg dan tegen haar 18.00. Houd plaatsen open aan het einde van de tafel, dan kunnen ze zo aanschuiven als ze te laat zijn. Serveer om 19.00 precies en zeg als ze later komen: ‘Hoi allemaal, fijn dat jullie er zijn (niet sarcastisch), kom, schep op’. Ik heb ook ongevraagd advies voor je, bonusmoeder. Deze veertigjarige zonder inkomen, met een alcoholische? partner, wellicht beperkingen en geen doel behalve loze dreigementen, heeft grotere problemen dan te laat komen op 3 etentjes per jaar of ‘vaag’ zijn. Zij zit in een hele lastige situatie. Laat alsjeblieft jouw grootste zorg niet zijn dat het eten koud wordt. Je zult haar op moeten tillen voordat je haar op haar plaats kan zetten. Uiteindelijk zal jouw stiefdochter zichzelf en haar gezin moeten helpen, maar nu heeft ze jullie nodig: ‘We maken ons zorgen om je, ADD is gecompliceerd en alcoholverslaving destructief. Wil je ons laten helpen door hulp voor je te zoeken?’. Geef een lijstje met goede therapeuten, en betaal de kosten (als ze dat zelf niet kan). Door iets voor haar te doen wat haar kan helpen én door je verwachtingen bij te stellen zul je minder geïrriteerd zijn tijdens het volgende etentje. Ook leuk voor de anderen. Eat that, bonusmoeder. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam,Heiloo,

Kritische geluiden, maar toch ook begrip voor opvang op ‘Broekakkers’

11 september 2023

Grote opkomst van inwoners, met best kritische vragen

Maandagvond zaten zo'n 120 belangstellenden in de zaal van Dorpshuis De Schulp. Zij waren gekomen om tekst en uitleg te krijgen, maar vooral ook om kritische vragen te stellen over de komende opvang van dertig jonge vluchtelingen in Groepsaccommodatie Broekakkers'.

Nieuwe prikronde coronavaccin voor risicogroepen en zorgmedewerkers

13 september 2023

Start op 2 oktober 2023

Zoals aangekondigd door demissionair minister Kuijpers van VWS start op 2 oktober 2023 de corona najaarsronde 2023. De GGD’en, ook GGD Hollands Noorden, verzorgen de uitvoering hiervan. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona, kunnen dit najaar vanaf 2 oktober een coronaprik halen. Deze wordt gezet met het nieuwst beschikbare vaccin, zodat zij hun afweer tegen het coronavirus weer op peil kunnen brengen. Ook zorgmedewerkers met direct patiënten- en/of cliëntencontact kunnen de prik krijgen. De Nederlandse bevolking heeft inmiddels een brede bescherming opgebouwd, maar het virus is niet weg. De verwachting is dat het virus in golven blijft rondgaan. En dat door elke golf meer mensen ernstig ziek worden. Het is dan ook belangrijk dat mensen die een hoger risico lopen op ernstig ziek worden door corona, hun bescherming vóór de winter op peil brengen. Want in de winter kunnen er meer mensen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen door een gelijktijdige piek van luchtweginfecties, zoals de griep en het RS-virus. Nieuw vaccin In de prikronde van dit najaar wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin*. Maatwerk Een coronaprik voor iedereen is niet nodig. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben nu maar een kleine kans dat ze ernstig ziek worden als ze corona krijgen. Dit komt door de combinatie van een doorgemaakte besmetting en/of coronaprik(ken). In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid. Zwangeren Zwangere vrouwen kunnen een coronaprik krijgen. Hiermee is de moeder beschermd tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico op vroeggeboorte verkleind. Voor zwangeren is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024.

De honderdste reparatie een feit bij Repair Café PostaanZee

15 september 2023

Nut wel bewezen

Met trots meldde Paul Penders onlangs dat de reparateurs honderd reparaties hebben uitgevoerd. Reden genoeg om iedereen te trakteren. Het is het bewijs dat het Repair Café duidelijk voorziet in een behoefte. Heel veel mensen weten inmiddels de weg naar PostaanZee of een ander Repair Café te vinden. Reparatie geeft apparaten een tweede leven en dat is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Elke eerste donderdag van de maand staan ze klaar in Repair Café PostaanZee. Electronica Sinds november 2022 kwamen vele Egmonders naar PostaanZee met defecte elektronica: koffiezetapparaten, stofzuigers, printers, lampen enz. De vrijwilligers repareren zeker 60%, of geven een goed advies. Men kijkt mee, houden een praatje en leren hoe het apparaat werkt. Ook wordt er kleding herstelt. Rollator Werken de remmen van uw rollator minder goed of zit er speling in de handgrepen? Staat uw rollator te hoog of te laag? Kom op donderdag 5 oktober met uw rollator naar PostaanZee. Alles wordt goed bekeken, gesmeerd en afgesteld. Kleding Ook voor kledingreparaties kunt u terecht bij Repaircafé PostaanZee. Knoop aanzetten? Neem wel de juiste knoop mee! Zoom of scheur repareren? Neem de goede kleur garen mee. We staan klaar om te helpen. De koffie en thee staat klaar. We vragen u een bijdrage naar draagkracht. Heeft u interesse om te repareren en zo ons team te versterken? Kom eens langs, of mail naar [email protected] Repaircafé Postaanzee is elke éérste donderdag van de maand, van 13.30u tot 16.00u; Voorstraat 82a, Egmond aan Zee.

Binders verbinden: de Binder eetloop

15 september 2023

Eten bij dorpsgenoten voor het goede doel

Op zaterdag 18 november kunt u als Binder aanschuiven tijdens de vierde editie van de Binder eetloop. Iedere gang eet u bij een andere dorpsgenoot op verschillende plaatsen in Egmond-Binnen. Na drie gelimiteerde edities van de Binder eetloop hebben we de smaak te pakken en zetten we de inschrijving open voor alle enthousiastelingen die in Egmond-Binnen wonen. Wat houdt de binder eetloop in? Een ontzettend leuk en gezellig avontuur waarbij je de kans krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten, om gastheer of gastvrouw te zijn voor dorpsgenoten en leuke gesprekken te voeren onder het genot van lekker eten. Je schuift aan bij een dorpsgenoot die een driegangen verrassingsdiner bereid voor 6 gasten en voor zichzelf. De lopers zitten bij iedere gang met en bij andere dorpsgenoten aan tafel, het is dus voor de kokers en de lopers een verrassing wie ze allemaal gaan tegenkomen. De kookadressen zijn dorpsgenoten die het leuk vinden om te koken, dat mag culinair zijn, maar een eenvoudige maaltijd is ook prima. Het gaat om de gezelligheid en de verbinding! Na afloop van het nagerecht is er nog een gezellig samenzijn om na te praten in café Tervoort. Het is een leuke culinaire gelegenheid om elkaar te ontmoeten, leren kennen en spreken. De afgelopen edities waren als zeer gezellig en succesvol ervaren. Spreekt deze gezelligheid jullie aan? Geef je dan snel op als kookadres of koppel (tweetal) via de mail: [email protected] De kosten bedragen 35 euro per persoon en worden ingezet om de kokers te compenseren en wat overblijft wordt besteed ten behoeve van de Binder dorpsgemeenschap. Van het geld dat overbleef van de afgelopen edities hebben we onder andere een donatie gedaan aan het ’tHuis Lioba en het timmerdorp, bijgedragen aan het kerst samenzijn op de Brink en diverse activiteiten voor de ouderen in de Schulp in Egmond-Binnen.

Opening Boezemberging in natuurgebied voormalig vliegveld Bergen

11 september 2023

Klimaatverandering vraagt om effectieve maatregelen

Afgelopen weekend is de boezemberging en het natuurgebied op het voormalige militaire vliegveld Bergen geopend. Er is hard gewerkt om een boezemberging aan te leggen en het natuurgebied te herstellen. Met een druk op de knop zette Gedeputeerde Rosan Kocken van provincie Noord-Holland, Wethouder gemeente Bergen Yvonne Roos en Hoogheemraad Jos Beemsterboer de schuif van de stuw open om water het gebied in te laten stromen. Met deze symbolische handeling is de Boezemberging klaar voor gebruik om als het nodig is in natte tijden het te veel aan water in het gebied tijdelijk te parkeren. Na de hevige regenval van 2021 in het gebied is het hoogheemraadschap het programma Crisisbeheersing in de genen (CING) gestart. Het project Boezemberging Vliegveld Bergen was al in voorbereiding omdat we zien dat door de klimaatverandering, extreme weersituaties veel regen in een korte tijd, vaker voorkomen. Het project versterkt de crisisrobuustheid van het watersysteem. Klimaatverandering en inzet berging Door de klimaatverandering komen extreme regenbuien steeds vaker voor. Om de wateroverlast in de Bergermeer en de Philisteinse- en Damlanderpolder te beperken is in 2016 een polderwater-berging aangelegd op het zuidelijke deel van het voormalige vliegveldterrein. In 2022-2023 is deze waterberging aangepast naar een boezemberging. De kades van het bergingsgebied zijn verhoogd, er is een nieuwe waterinlaatconstructie aangelegd en langs de boezemkade een vluchtterp voor het vee. In geval van nood biedt de berging ruimte om het teveel aan water in de boezem tijdelijk te parkeren, zo kunnen de poldergemalen blijven draaien om de waterstanden te beheersen. Het resultaat? Een minder kwetsbaar gebied voor wateroverlast. Om de natuurfunctie in het gebied te beschermen is er langs de zuidelijke kade een dijksloot met natuurvriendelijke oever aangelegd. "Met de boezemberging beschikt het hoogheemraadschap over een extra noodventiel om in geval van een te hoge waterstand op de Schermerboezem, het water tijdelijk te kunnen opslaan in het bergingsgebied. Een instrument om het water beter te kunnen sturen en beheren. Hiermee neemt bij wateroverlast de kwetsbaarheid van de poldergemalen af", legt Jos Beemsterboer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uit. Ruimte voor de natuur Tussen 1937 en 1944 is het voormalige vliegveld Bergen gebruikt als militair vliegveld. Een bijzonder gebied centraal gelegen in het open landschap, ingeklemd tussen de oude duinen van Heiloo en jonge duinen van het Noord-Hollands duinreservaat. De zee heeft door de eeuwen heen veel invloed gehad op het landschap. Daarom wordt het gebied ook wel een strandvlaktelandschap genoemd. Het weidse karakter, de verschillende bodemtypen en het schone water uit de duinen maken het gebied kansrijk voor natuur. Een mooie leefomgeving voor verschillende beschermde soorten planten en dieren. Rosan Kocken, gedeputeerde natuur, landschap en water: "Het voormalig vliegveld Bergen is een bijzonder open landschap aan de voet van de duinen. Een plek waar nog veel kansen liggen voor de natuur. Daarom gaan we de biodiversiteit hier versterken. Zo gaan bijzondere planten en dieren, zoals orchideeën, kikkers en salamanders zich weer thuis voelen in dit gebied.”

Column Wills: Ze wil dat ik voor haar ga verhuizen

8 september 2023

Beste Wills: ik ben een gescheiden vader van twee studerende kinderen. Mijn vriendin, voor wie ik gescheiden ben en die de liefde van mijn leven is, heeft geen kinderen. Zij woont in België en ik in de kop van Noord-Holland. In het weekend zien we elkaar maar de afstand begint ons op te breken. Ze wil hom of kuit: samenwonen in België- haar huis is mooier en zij heeft een betere baan- of we zetten er een punt achter. Ik word verscheurd bij het idee weg te moeten uit mijn vertrouwde omgeving en ver weg te wonen van de kinderen, vrienden en overige familieleden. Slaap slecht, wik en weeg mijn (gemaakte) keuzes en voel ’s nachts de twijfel erin sluipen. Wills? Beste Hom of Kuit: nu al word je geplaagd door twijfels over gemaakte keuzes (voor je vriendin boven je huwelijk?). Wat denk je als je toegeeft en kiest voor de ‘betere baan en het mooiere huis’ van je vriendin in plaats van voor je sociale netwerk, jarenlange hartverbindingen en familie? Je onrustige klop-klop-klop hart zegt dat je al zo veel opgegeven hebt. Of zie je op dit ‘hom of kuit moment’ dat je klem zit. Als je niet meegaat naar België heb je straks het nakijken als je met lege handen achterblijft. Geen gezin, geen echtgenote, geen ‘liefde van je leven ’meer. Misschien is je vriendin zelf je grootste teleurstelling. Voor haar heb je beloftes verbroken, mensen verdriet gedaan en nu vraagt ze je ook nog je boeltje te pakken en huis en haard te verlaten. Zodat zij haar ‘mooiere huis en betere baan’ kan houden. Geven en nemen in een relatie gaat over zien en gezien worden. Uit eigen ervaring en na talloze gesprekken in mijn praktijk denk ik dat de balans tussen geven en nemen in een relatie kortdurend scheef kan staan maar als hij langdurig naar één kant overhelt wordt het een bedreiging voor de relatie en veroorzaakt eenzaamheid en ontwrichting. Wik en weeg tot je een ons weegt; het gaat er om wat je eerlijk vindt. Vraag jezelf morgen na de zoveelste doorwaakte nacht bij het krieken van de dag af wanneer de liefde van je leven denkt iets voor jou op te gaan geven. Wakker? www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Stoptober nadert weer: naar verwachting stoppen 50.000 rokers

15 september 2023

Nog ruim 15% van de volwassen inwoners van NH rookt

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. In Noord-Holland Noord rookt momenteel 15,2% van de inwoners van 18 jaar en ouder. Onder jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) rookt 19,1%. Vanaf 1 september gaan de inschrijvingen open voor de tiende editie van Stoptober. Tijdens de maand oktober stoppen rokers gezamenlijk en worden zij gedurende 28 dagen gemotiveerd en gestimuleerd dankzij een landelijke campagne. En dat heeft effect: na 28 dagen niet roken is de kans 5 keer groter dat een roker blijvend stopt. GGD Hollands Noorden steunt de landelijke actie en roept alle rokers in Noord-Holland Noord op hun sigaret voor eens en voor altijd te doven. Meedoen aan Stoptober Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Vanaf 1 september begint de landelijke campagne van Stoptober en vanaf 1 oktober begint de 28 dagen niet roken reis. De verwachting is dat ook dit jaar, de tiende editie van Stoptober, weer meer dan 50.000 mensen zullen stoppen met roken. Vanaf 1 september kan iedereen zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Professionals geschoold tijdens gratis webinar Meedoen met Stoptober geeft grote kans op succes. Met Stoptober heb je vijf keer meer kans om het stoppen met roken vol te houden. En mensen die eenmaal zijn gestopt met roken, blijven gemakkelijker een niet-roker wanneer zij samen met anderen stoppen. Stoppogingen zijn tot 77% succesvoller wanneer je als roker professionele hulp ontvangt. Daarom organiseert GGD Hollands Noorden op 19 september om 16:00 uur een gratis webinar voor zorgprofessionals, zodat zij mensen die willen stoppen zo goed mogelijk kunnen begeleiden en voorzien van stopadvies. Handige tools om te stoppen Naast de Stoptober-app, die deelnemers van Stoptober gratis kunnen downloaden, kunnen mensen ook podcastserie De Stopcast luisteren, waarin bekende ambassadeurs vertellen over hun ervaringen en long- en verslavingsartsen informatie delen over stoppen. De podcast is te beluisteren op stoptober.nl en via diverse podcast kanalen zoals Apple Podcast, Google Podcast en Overcast. Voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen is er een speciaal aanbod. Bedrijven kunnen op www.bedrijven.stoptober.nl meer informatie vinden en aanvullende trainingen aanvragen.

Het zit erop: met net iets meer dan 50.000 euro voor ’t Praethuys is iedereen dolgelukkig!

3 september 2023

Een absoluut fabelachtig slot van een geweldige actie

Met de overhandiging van een cheque van net iets meer dan 50.000 euro aan Willem Molenaar, voorzitter van het bestuur van 't Praethuys, kwam een einde aan de gesponsorde wandelactie van de Alkmaarse Wandelmusketiers. Nu even rustig nagenieten...

Column Wills: Wij zijn net als Petri en Thomas uit B&B Vol Liefde

1 september 2023

Beste Wills: herkenning in B&B Vol Liefde bij Petri en Thomas! Mijn vrouw denkt ook dat ik niet om haar geef omdat ik weinig vragen stel. Ik ga er van uit dat ze zelf vertelt wat ze belangrijk vindt. Hoe weet ik anders wat er speelt? Ik merk dat ze zich ergert waardoor ik juist mijn mond hou, om ruzie te voorkomen. Ze had ruzie met haar zus en er was overleg over hun moeder. Ik heb, helaas, niet gevraagd hoe het was. Ze heeft niet gezegd dat ze er tegen opzag maar verwachtte dat ik een en een bij elkaar zou optellen. Wat kan ik doen, als ik niet eens doorheb dat ik iets verkeerds doe? Beste Ik doe het nooit goed: een klassieker: een van beiden is er zich niet van bewust iets te doen wat de ander dwarszit, of juist na te laten wat de ander belangrijk vindt. Jij wilt graag dat ze zegt wat er is, zij geeft signalen waar ze geen respons op krijgt. Naarmate ze minder betrokkenheid ervaart, roept ze harder (bozer, verwijtender) om jouw respons. Jij triggert op haar boosheid, klapt dicht en trekt je terug om het niet nog erger te maken; als je niets doet kun je het ook niet verkeerd doen. Zij ervaart dit als ‘er niet toe doen’, enz, en zo bewegen jullie je van elkaar af. De dynamiek in een liefdesrelatie is als een dans. Hoe je partner beweegt, buigt, draait en reageert op jouw signalen is bepalend voor je al dan niet geliefd en gezien voelen, net zoals jij dat bij je partner doet. Niemand kan met een ander dansen zonder op zijn of haar tenen (blauwe plekken) te staan. De kunst is elkaar blauwe plekken te kennen en er over praten op een manier die je dichter bij elkaar brengt. De sfeer bij Thomas en Petri voelde zo ongemakkelijk. Als vlieg op de muur had ik hem toe willen fluisteren in deze fase meer interesse te tonen door open vragen te stellen: ‘Hoe was je dag ’, ‘Wat houd je bezig?’ en omdat ze best mag helpen als hij duidelijk z’n best zou doen: ‘Waarover zou je willen dat ik iets vraag?’. Uit zichzelf, niet pas als ze erom vraagt. Anders dan bij B&B vol liefde zien jullie elkaar niet voor het eerst en ga ik ervan uit dat je haar brein en hart doorgrond hebt. Bij jullie zijn de patronen meer ingesleten? Afspraak maken? www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.

September, nazomer in de tuin

8 september 2023

Dit weekeinde zomerse open weekenden

‘Top in de Kop’ en ‘De Groene Route’, zijn twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit.

Afvalinzameling na 1 januari volgens nieuw schema. En restafval tegen betaling…

1 september 2023

GFT en PMD vaker, restafval minder vaak opgehaald

Het ligt in de lijn der verwachting dat met ingang van 1 januari 2024 de inzamelingsfrequentie van het restafval naar beneden wordt bijgesteld, maar de andere twee (PMD en GFT) containers zullen wat vaker worden geleegd.

Bezoekerscentrum De Hoep gaat voorlopig dicht

1 september 2023

Per 1 september, tot voorjaar 2024

Vanaf september 2023 gaat bezoekerscentrum De Hoep even in winterslaap om in het voorjaar van 2024 volledig vernieuwd terug te komen. Terwijl het voorterrein en de tuin onlangs al zijn opgefrist, is het nu tijd voor een grondige renovatie van het bezoekerscentrum zelf. De veranderingen zijn groots: een compleet nieuwe tentoonstelling, die je laat onderdompelen in de wereld van PWN (Puur Water en Natuur). Om dit alles te realiseren, zal bezoekerscentrum De Hoep tijdelijk haar deuren sluiten van 4 september 2023 tot medio voorjaar 2024. Maar we beloven je, het wachten zal het waard zijn! Tijdens de renovatieperiode nodigen we je uit om deze webpagina te verkennen en alvast een voorproefje te krijgen van de tentoonstelling die op je wacht. We houden je hier en via onze socials op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen niet wachten om je volgend jaar te verwelkomen in een volledig vernieuwd bezoekerscentrum. 

Zeedorpendag in Egmond aan Zee

1 september 2023

'Lankiesdag' is terug op zondag 3 september van 11 tot 16 uur

Op zondag 3 september vindt de 9e Zeedorpendag plaats in de duinen van Egmond aan Zee. Dit evenement, ook wel bekend als 'Lankiesdag', wordt georganiseerd door Duinlandjesvereniging "De Noord" en PWN en markeert het tweejaarlijkse nazomerfeest. De locatie van de Zeedorpendag is het duindal achter Zwartendijk, waar iedereen van harte welkom is.

Wegens succes op herhaling: Gratis Workshop Reanimatie en AED in Dorpshuis De Schulp

1 september 2023

Voor vrijwilligers in de gemeente Bergen, max drie per organisatie!

Vrijwilligers die zich inzetten in de gemeente Bergen kunnen gratis een workshop reanimatie en AED volgen. Team Vrijwillig biedt in samenwerking met gemeente Bergen deze workshop aan. Let op: er is plek voor maximaal 12 deelnemers en vanwege grote belangstelling hanteren we een maximum van 3 personen per organisatie. Vol = vol. Meld je snel aan voor de workshop op www.vrijwilligersacademiebuch.nl Woensdag 13 september van 19.00 tot 21.30 uur Woensdag 27 september van 19.00 tot 21.30 uur Woensdag 4 oktober van 19.00 tot 21.30 uur Buiten het ziekenhuis zijn er gemiddeld 300 mensen per week die een hartstilstand krijgen. Tijdens het (vrijwilligers)werk, op straat of op de sportclub. Reanimeren redt levens! Tijdens deze workshop leer je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Ook krijg je uitleg over hoe je een hartstilstand herkent en hoe je hulpdiensten inschakelt. Hoe behandel je een bewusteloos slachtoffer met ademhaling en zonder ademhaling. Je moet niet alleen weten wat je moet doen, maar ook tot actie durven overgaan. De workshop wordt gegeven door Marjolijn Rodenburg. Door de vele praktijkervaring als verpleegkundige maakt zij de workshop levendig, leerzaam en praktijkgericht. De workshop staat garant voor een flink tempo, een gezonde dosis humor en veel oefenen – stilzitten is geen optie. Datum: 13 september, 27 september en 4 oktober Tijd: Inloop 18.45. De workshop is van 19.00-21.30 uur Waar: Dorpshuis de Schulp, Visweg 45 in Egmond-binnen Aanmelden: www.vrijwilligersacademiebuch.nl/

De apotheose nadert: wat wordt het eindbedrag voor de ‘glorieuze geldlopers’?

1 september 2023

Bedrag voor 't Praethuys gaat al richting de 50.000 euro!

Was 15.000 euro een leuk streefbedrag, allengs gingen de ambities omhoog. Richting 20.000, richting 30.000, richtig 40.000 en nu... richting 50.000?

Studiekring 50+ start met de kringgroep gesprekken in Huys Egmont

1 september 2023

Kom eens vrijblijvend meepraten in een leuke groep met mensen

Studiekring 50+? U denkt vast aan studeren. Mis! U hoeft niet te studeren en wat jonger dan 50 mag ook hoor! In een studiekring ontmoeten 10-15 mensen met allerlei achtergronden elkaar en delen onze nieuwsgierigheid, aldus Erny Groet." Onze studiekring Egmond maakt deel uit van de landelijke studiekringen en wordt ondersteund door het Oranjefonds. Wij komen twee dinsdagen per maand van 13.30-15.30 bij elkaar in het bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan de Hoef. De eerste bijeenkomst staat gepland op dinsdag 12 september a.s. om 13.30 uur. Wij willen onze studiekring graag aanvullen met nieuwe leden. Een deel van de tijd wordt besteed aan het uitwisselen van ervaringen van de afgelopen weken. Dat kan bijvoorbeeld iets uit het nieuws zijn, een persoonlijke of bijzondere ervaring of een mooi gedicht. Daarna presenteert een van de deelnemers een onderwerp dat door hem of haar is voorbereid. Dat kan een werk gerelateerd onderwerp zijn, een hobby, een reis, kringloopwinkels, een mooi boek, een eigen B&B beginnen of...het maakt niet uit. Voorbeelden van onderwerpen uit de afgelopen periode: aura – het menselijk energetisch veld, geschiedenis van Egmond, hersenen en gevolgen bij letsel, de menselijke verbeelding, inheemse volkeren, iconen, marketing en reclame, sportcarrière, gezondheidszorg etc. Het is leuk om mensen te ontmoeten uit de eigen omgeving, leerzaam om met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe kennis op te doen over onderwerpen waar je vaak niet automatisch mee in aanraking komt. Wilt u meedoen, ja toch? U betaalt een kleine bijdrage van € 5,- per maand voor de kosten van de ruimte en koffie/thee. U kunt na de zomer vrijblijvend kennismaken en wel op dinsdag 12 september en/of 28 september a.s. U kunt dan zelf bepalen of u de komende maanden wilt aansluiten. Voor informatie of aanmelden: Nico de Both, T: 072 5072441, EMail: [email protected]. of Erny Groet, T: 0633661212, Email: [email protected]

Hoe zit het met de veiligheid en leefbaarheid in de Egmondse dorpen?

25 augustus 2023

Avond voor de inwoners om hun ervaring te delen

Welke onderwerpen vindt u belangrijk voor uw leefomgeving? Hoe kan de gemeente de veiligheid verbeteren? Kom naar de inwonersavond op 6 september en denk mee over de veiligheid in uw buurt.

Column Wills: mijn vrouw heeft een minnaar en ik weet het

25 augustus 2023

Beste Wills: mijn vrouw heeft me verteld dat ze iemand heeft ontmoet waar ze ‘meer’ mee zou willen. Ik wist meteen dat ze al wat had met deze minnaar. Vanaf dat moment ben ik voor de keuze gesteld haar te vragen ermee te stoppen of te wachten tot het overging. Diep van binnen hoopte ik dat ze er uit zichzelf mee zou stoppen omdat ze erachter zou komen dat ze meer van mij hield. Hoewel ze het ontkent, heb ik me altijd ‘de ideale echtgenoot op papier’ gevoeld (ben helemaal niet perfect). Maar eerlijk gezegd heb ik nooit gevoeld dat ze net zo veel voor mij voelde als ik voor haar. Haar affaire heeft bevestigd dat ze het wel kan voelen, maar misschien gewoon niet voor mij. Wills? Beste ideale echtgenoot op papier: nare situatie, het spijt me voor je. Stop met nadenken over hoe je wilt dat dit zal gaan maar denk na over hoe het kan gaan. Er zijn meer keuzes dan haar vragen te stoppen met de affaire of te wachten tot het overgaat. Ik vermoed dat je hieraan denkt omdat jouw droom dan uitkomt, als je vrouw zich gepassioneerd in jullie huwelijk stort. Klopt dat? In beide gevallen beëindigt zij haar affaire, blijft met jou getrouwd en blijft jouw hoop op ware, gepassioneerde liefde intact. Hierop hopen lijkt niet erg reëel, dus adviseer ik je na te denken over andere mogelijke scenario’s. Jullie huwelijk beëindigen natuurlijk; of het zo voort laten kabbelen wetende dat het klopt dat je slechts de ideale echtgenoot op papier bent en je verwachtingen over haar bijstellen. Of samen blijven en doen wat zij doet, zonder scrupules. Zeg het haar, zoals zij het jou vertelde, als je belangstelling hebt voor iemand anders en begin een affaire. Stuk voor stuk geen geweldige keuzes maar het gaat steeds over iets anders doen in plaats van ergens op wachten zonder dat er tekenen zijn dat er iets gaat veranderen. “Spring has past, summer has gone and winter is here…. And the song that I was meant to sing…. remains unsung, for I have spent my days stringing and unstringing my instrument.” Dat is een marteling. Wat je ook doet, doe dat jezelf niet aan. www.beter-samen Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.

Fatbikes worden aan de lopende band gestolen

25 augustus 2023

Verzekeren wordt steeds lastiger, ANWB stopt er voorlopig mee

Ze zijn ook hier in de omgeving een bekend verschijnsel: fatbikes. Steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar blijkbaar ook onder dieven.

Ontmoetingen met natuur als gespreksthema

25 augustus 2023

Grensverleggend

De Egmondse IVN-gids Ruud de Raadt gaat ook wel eens op stap naar andere oorden. Al was het maar om ook eens andere mensen tegen te komen. Dat leidt dan soms tot heel leuke ontmoetingen. In deze aflevering vertelt Ruud over drie van die ontmoetingen.

Burgemeester bezoekt 101-jarige Johanna Kruijssen in Zorgcentrum Agnes

21 augustus 2023

Belofte maakt schuld

Het was even aan de aandacht ontsnapt, maar daarom is het niet minder belangrijk: iemand die 101 jaar oud wordt maak je tenslotte niet alle dagen mee. Dus bij deze alsnog aandacht voor dat feit.

Terug