Uitvoering ‘Plan van Aanpak Vitale Kernen’ in gang getrokken
Thema's Egmond-Binnen leidraad voor de andere kernen
Gepubliceerd: 18 augustus 2023
Voor de zomer heeft de gemeenteraad het Plan van Aanpak Vitale Kernen aangenomen. Na de vaststelling ervan is de uitvoering gestart. Er is een projectgroep samengesteld waarin ook de provincie vertegenwoordigd is. In deze overleggen wordt de voortgang bijgehouden en vinden gesprekken plaats over de inhoud met de klankbordgroepen (incl. doorlooptijden), zodat alle stappen in samenspraak worden gezet.
De kernen die op leefbaarheid en vitaliteit worden onderzocht, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Groet, worden elk op hun eigen specifieke waarden getoetst. Omdat bij Egmond-Binnen al meer informatie beschikbaar is, worden de thema’s uit de Dorpsvisie van 2017 ook gehanteerd voor de andere kernen. Daarmee wordt uniformiteit in de informatie gewaarborgd.
Inzet van klankbordgroepen
In de drie dorpen zijn klankbordgroepen geformeerd, bestaande uit inwoners vanuit verschillende achtergronden. In de eerste fase hebben deze groepen geholpen met de vraagstellingen opstellen en fungeerden ze als vraagbaak voor de projectorganisatie. De eerste gespreksronde heeft inmiddels plaatsgevonden, waarbij goede gesprekken met de bewoners zijn gehouden.
Na de zomer toetst het college de opbrengst van het onderzoek en de mogelijke maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren onder een brede groep bewoners en zullen we interviews houden met een aantal specifieke vertegenwoordigers.
Dorpsspecifieke aanpak
‘Om recht te doen aan de unieke kenmerken van elk van de dorpen, hanteren we een gedifferentieerde aanpak. Dat betekent in de praktijk dat voor Egmond-Binnen een andere strategie is gekozen dan voor Groet en Egmond aan den Hoef. Dit stelt ons in staat om beter in te spelen op de specifieke behoeften en eigenschappen van elk dorp’, aldus het college in haar brief aan de raad. ‘Voor elk dorp komt vervolgens een eigen leefbaarheidsagenda.’
Onderzoek
Er is een extern bureau in de arm genomen om onderzoek te doen naar de vitaliteit en leefbaarheid in de dorpen. Dit gebeurt op basis van een enorme verzameling data. Inzicht in deze data zal helpen bij het verder vormgeven van onze leefbaarheidsagenda en bij het identificeren van gebieden die extra aandacht behoeven, zo is de gadchte van het college.
Aanpak
Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de leefbaarheid en de samenhang met bijvoorbeeld de beschikbaarheid van voorzieningen in Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Groet. Daartoe hoort ook de beschikbaarheid van voorzieningen die verder weg tot buiten de kern en over de gemeentegrens gelegen zijn (denk aan een middelbare school of ziekenhuis).
Omdat er een relatie is tussen de aanwezigheid van voorzieningen en het draagvlak vanuit de bevolking (voldoende leerlingen voor de school, voldoende huishoudens die bij de plaatselijke super kopen) is de omvang en samenstelling van de bevolking van belang. Onderzocht wordt hoe deze wordt beïnvloed door de woningmarkt (kunnen startende huishoudens zich in de kern vestigen, kunnen ouderen verhuizen naar een woning waar ze langer zelfstandig kunnen wonen).
Onderzoek naar vraag en aanbod, de mismatch daartussen en welke bijdrage woningbouw kan leveren aan de huisvesting van die groepen die van belang zijn voor de vitaliteit van de kernen moet meer zicht geven op haalbaarheid van mogelijke oplossingen. ook zal de bevolkingsstructuur tussen de kernen ten aanzien van huishoudenssamenstelling, inkomen, leeftijd en opleiding worden vergeleken. Voor een vitale kern en met het oog op een toenemende zorgvraag is de aanwezigheid van vrijwilligers en mantelzorgers van belang.
Het onderzoek zal afsluiten met bevindingen over de leefbaarheid in de drie kernen. Daarmee wordt het mogelijk enkele scenario’s op te stellen en te vergelijken. De uitkomsten hiervan zullen als input dienen voor bespreking in de klankbordgroepen en het opstellen van maatregelen.
Volgende stappen
Na de zomer volgt weer een tussentijdse rapportage, met de eerste onderzoeksresultaten, voorlopige inzichten vanuit de klankbordgroepen en de aanzet tot de eerste leefbaarheidsagenda daarin opgenomen.
Foto: Leefbaarheid van een kern heeft niet alleen te maken met bouwen. Ook de ruimte voor kinderen om te spelen, naar school te gaan en te sporten in een prettige leefomgeving zijn van belang.