Deel

Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot

Nog veel werk te doen, maar het ligt op schema

Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot

Voor de tweede keer konden geïnteresseerden ween kijkje nemen achter de schermen van het restauratiewerk aan Overslot (Slotweg #42 en #44). Daarbij werd duidelijk dat het straks een plaatje wordt, maar er is nog wel wat werk te doen.

Nadat het college een dag eerder een rondleiding had gekregen, was het nu de beurt aan andere belangstellenden. Die kregen in meerdere groepen een ’toertje Overslot’ van ofwel de aannemer ofwel van projectleider John Holtrust (BOEI). Met de tekst en uitleg erbij kreeg het gebouw al wat meer beeld. Natuurlijk, het was nog niet bepaald de ‘house warming party’, maar met een beetje fantasie kon je je er als bezoeker echt wel een voorstelling van maken. En die stemde bij de meeste inlopers tot tevredenheid. Veel historische details blijven behouden, daar waar nodig wordt rigoureus ingegrepen. Zoals bij het dak van een bepaald deel van de hoeve en de vloer van de ‘gele kamer’. ‘Dat waren wel tegenvallers, maar als het goed is zijn we daar nu wel doorheen’, aldus John Holtrust. ‘Het meeste werk moet nu nog binnen gebeuren, dus ook als het gaat vriezen zouden we normaal gesproken ergens april 2024 moeten kunnen opleveren. Dan is het aan de gebruikers verder om het in te richten.’

Planologisch zijn er nog wel wat hobbels te nemen. ‘Er moet een aanpassing aan de bestemming komen om bijvoorbeeld het proeflokaal in #42 mogelijk te maken, maar ook voor #44 moeten we nog de koppen bij elkaar steken om te bepalen hoe we daar verder invulling aan kunnen geven. Er zijn wel ideeën en gegadigden, maar er is nog niets over besloten’, aldus Holtrust.

Begin volgend jaar zal er nog eens een inloopsessie zijn om de stand van zaken dan verder te kunnen bekijken. Letterlijk.

Op de foto’s van de redactie is een impressie te zien van waar de restauratie nu staat. Met op foto 8 John Holtrust die tekst en uitleg geeft over het oude stalgedeelte in de voormalige hoeve.  

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot Veel belangstelling voor tweede inloopmiddag Overslot

Meer 'Kunst & cultuur':

Laatste keer kijken bij restauratie Overslot

21 juni 2024

Op 17 juli

Er zijn weer de nodige restauratiewerkzaamheden verricht. Voor de laatste keer organiseert de gemeente Bergen een kijkje achter de schermen bij Hoeve Overslot en Slotweg 44. Komt u ook een kijkje nemen op woensdag 17 juli van 15.30 – 17.30 uur? U wordt rondgeleid door de panden en ziet de restauratie-inspanningen uit eerste hand. Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen aan aannemer Pronk en medewerkers van de gemeente Bergen. Ontvangst is bij Huys Egmont.

Expositie Nora van Klingeren en Lisa Bakker-Schmidt

21 juni 2024

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

In de centrale hal van Het Zeehuis, van de natuurvrienden vereniging NIVON, start op 28 juni een nieuwe kunstexpositie. Nora van Klingeren exposeert haar wandkleden en Lisa Bakker-Schmidt exposeert haar kleurrijke schilderijen. De expositie is vrij toegankelijk en te zien tot 30 augustus 2024. Over Nora van Klingeren Nora van Klingeren (Amsterdam) maakt textiel, veelal wandkleden en in combinatie met constructies in staal en andere materialen. Vilt vormt, met uitzondering van de zijden sjaals, altijd een onderdeel. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden. "Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. Dat kan van alles zijn, maar in het vrije werk is dit de laatste jaren vooral klimaatverandering en gebruik van de Aarde. Daar schrijf ik over en vertaal dit dan in wol en zijde. Ook op deze tentoonstelling zijn enkele "klimaatwerken" te zien. Mijn werk is meestal- afhankelijk van het onderwerp- zeer kleurrijk." Meer informatie: www.noravanklingeren.nl Over Lisa Bakker-Schmidt Lisa Bakker-Schmidt (Callantsoog) maakt kleurrijke en dynamische schilderijen met oog voor de bijzondere details in de natuur. Over haar kunst zegt ze: "De mooie kleuren om ons heen, de vrijheid van vogels en vlinders of de prachtige details in de natuur – dat fascineert me. Een wandeling door de duinen en het bos, een meditatieve yogasessie op het strand of verre reizen– deze inspiratie is vaak het startpunt voor mijn kunst. Mijn schilderijen hebben een vrolijke, opgewekte uitstraling om de schoonheid in de natuur te benadrukken, ik noem het ook wel 'kunst waar je blij van wordt'." Qua techniek werkt Lisa met verschillende materialen: acrylverf, inkt, stempels en collage. Terwijl ze schildert staan plezier en nieuwsgierigheid voorop. Zo ontstaan vele lagen verf over elkaar met verrassende elementen, wilde spetters en sterke contrasten. Meer informatie over workshops en werk in opdracht: www.atelierblauw.com

LICHTGEDICHTEN van hoop en troost in dagen van rouw

21 juni 2024

Een onlangs verschenen dichtbundel van Trix van der Veen

'Lichtgedichten' gaat over de reis die mensen maken in hun leven en vooral het laatste deel daarvan. Ze leven samen met anderen, maar moeten uiteindelijk het leven loslaten en de overgang maken. De gedichten beschrijven het verdriet van degene die achterblijft en de omgang met rouw.

Theatergroep Horizon presenteert: The Wiz – Een magische avond voor het hele gezin!

14 juni 2024

Dit weekeinde in Theater de Vest

Theatergroep Horizon staat momenteel in Theater de Vest in Alkmaar. Met trots presenteren zij de nieuwste productie: The Wiz! De enthousiaste groep bestaat uit getalenteerde spelers uit Alkmaar en omgeving, waaronder ook acteurs uit Egmond en Bergen. Zij nodigen iedereen uit voor een betoverende reis naar het land van Oz, waar Dorothy en haar vrienden - de Blikkenman, de Leeuw en de Vogelverschrikker - op zoek gaan naar de machtige Wiz om weer thuis te komen. Het belooft een fantastische avond te worden voor het hele gezin, vol muziek, kleur en avontuur. Regisseur Ingrid Kluft zegt: "The Wiz is een verhaal dat ons allemaal raakt. Het gaat over moed, vriendschap en het vinden van je eigen pad, iets waar iedereen zich in kan herkennen. Onze cast brengt deze magie echt tot leven en ik kan niet wachten om dit met het publiek te delen."

Egmondse fotografe Sherine Zwaga wint opnieuw prestigieuze fotoprijs

14 juni 2024

Bijzondere foto op een bijzonder moment van een bijzondere dag

De Egmondse fotografe Sherine Zwaga heeft met haar bijzondere trouwreportages al vaker in de belangstelling gestaan. Ook heeft ze daarmee al eerder prijzen gewonnen en dat is nu opnieuw het geval. De Egmondse heeft namelijk de 'This is Reportage Award' gewonnen voor een bijzondere foto op een bijzonder moment.

Hoever Dorpsfeest zit er op. Op naar volgend jaar!

10 juni 2024

Een frisse maar zeker geslaagde editie van een Hoever volksfeest

Het weer vorig jaar was bizar warm, dat is niet lekker. Dit jaar was het best goed marktweer, maar wel wat fris om stil te staan bij de podiumacts bijvoorbeeld. Maar ja, het weer heb je niet in de hand en het was al met al wederom een geslaagd Hoever Dorpsfeest met veel vertier en vrolijkheid.

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen bezoeken Dekker & Dekker

14 juni 2024

Op zondag 16 juni signeren zij Het Grote Foute Jongens Boek Deel 3

Zondag 16 juni bezoeken de populaire columnisten Rob Hoogland en Arthur van Amerongen boekhandel Dekker & Dekker in Egmond aan Zee. Zij zullen daar vanaf 12.15 uur Het Grote Foute Jongens Boek Deel 3 signeren.

Stralende opening zomerbraderie in Egmond aan Zee

5 juni 2024

Het kon niet beter beginnen...

Na alle overvloedige regenval van de afgelopen tijd was het een verademing dat de opening van het 'braderieseizoen' gepaard ging met een stralende zon. Het was zeker niet overdadig warm, maar droog en zonnig weer doet toch al heel wat.

Romandebuut voor Marieke Sibarani met ‘Elvis’

7 juni 2024

Over de moeizame verbinding van een puber met haar ouders

De debuutroman Vande Egmondse schrijfster Marieke Sibarani gaat in essentie over de belevingswereld van een pubermeisje, Elvis genaamd, en de relatie die ze met haar ouders onderhoudt. ‘Ik moet er meteen bij zeggen dat het boek absoluut niet moraliserend is bedoeld. Het is pure fictie en ontsproten uit eigen brein. Niets meer en niets minder’, begint Marieke Sibarani het gesprek over haar debuutroman ‘Elvis’. Wanneer de schrijfster bij aanvang van de ontmoeting al een soort van disclaimer uitspreekt, belooft het een intrigerend gesprek te worden.   Marieke gaat verder: ‘Het boek – Elvis – is een boek met als centraal thema, voor zover je daarover kunt spreken, de relatie van een puber met haar ouders. Elvis is een meisje van zestien jaar dat een beetje in haar eigen wereld leeft. Zoals zoveel pubers. Ik werd getriggerd door een artikel ‘Everything you don’t want to know about your kids’ sexlife’. Dat is misschien inderdaad iets waar je niet per se alles van wilt weten, maar eronder zit de drang om contact te hebben met je kind. Te willen weten wat er omgaat in dat hoofd. Daar zijn we misschien wel te weinig mee bezig. Weet jij wat je kind doet als het alleen op zijn of haar kamer zit? Je denkt het te weten, maar eigenlijk heb je geen enkel idee. Nou, dat is een beetje de spiegel die ik in het boek wil voorhouden. Maar nogmaals, het is pure fictie. Er zit niets autobiografisch in, het gaat niet over mijn jeugd of mijn kind. Waar gaat het boek concreet over? ‘Het gaat dus over Elvis, een zelfstandig meisje dat volop leeft, nergens voor terug deinst en niets wil missen. En je begrijpt, met zo’n naam heb je steeds iets uit te leggen. Die opvallende naam bepaalt voor een belangrijk deel haar jeugd. Ze heeft de naam aan haar vader te danken. De beleving van zijn generatie hangt eigenlijk als een soort deken, een schaduw over Elvis’ jeugd. In de loop van het verhaal ontdekt ze bovendien een groot familiegeheim. Dat zet haar hele wereld nog eens extra op zijn kop.’ Maar om te weten hoe het allemaal precies zit moeten we het boek lezen waarschijnlijk? ‘Inderdaad. Uiteraard hoop ik dat veel mensen dat gaan doen…’ Waarom ben je aan een boek begonnen? ‘Na zo’n twintig jaar artikelen schrijven in allerlei formats en over uiteenlopende onderwerpen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dit boek komt overigens niet uit de lucht vallen. Ik ben er al met al zo’n zes jaar mee bezig geweest. Niet fulltime en niet zes jaar achter elkaar, maar wel in periodes. Het is best een tijdrovend proces, zo’n roman schrijven. Vaak weer herlezen, stukken herzien, aanvullen en weer opnieuw lezen. Ik ben dan een schrijver die een idee heeft, begint en dan het verhaal op zijn beloop laat. Het ontwikkelt zich op het moment dat ik er mee bezig ben. Er is niet meteen een vooropgezet plan met uitgewerkte ideeën die vorm krijgen in een boek. Zo werkt het niet bij mij. Pas de laatste periode ben ik er fulltime mee bezig geweest om het helemaal af te ronden. En nu is het af.’  Wat gaat er nu gebeuren? ‘Morgen, 8 juni, is er de boekpresentatie en signeersessie van 14 tot 16 uur bij Dekker & Dekker hier in Egmond aan Zee en daar hoop ik veel mensen te zien die mijn boek willen kopen, uiteraard.’   Dat bedoelde ik niet helemaal. Wat is de volgende stap in je carrière als romanauteur? Heb je al plannen voor een nieuw boek? ‘Zeker heb ik die. Ik ben bezig met het schrijven van een nieuwe roman. Geen vervolg hierop maar een compleet ander verhaal. Voor het ‘project Elvis’ heb ik een eigen uitgeverij opgezet, Laut. Dat is Indonesisch voor zee. Dat vond ik wel een mooie en toepasselijke naam. Ik heb tenslotte van vaders kant Indonesische wortels en woon inmiddels al heel lang in Egmond aan Zee. Daarbij wilde ik graag een pakkende naam voor mijn uitgeverij, dus Laut is het geworden. Daarin kan ik mijn boeken in eigen beheer uitgeven.’ Wat wil je bereiken met je boek of boeken? Of is dat misschien te veel gevraagd? ‘Wat ik hoop is dat mensen in het algemeen wat meer gaan lezen. Met ‘Elvis’ hoop ik dat mensen eens om zich heen kijken, of ze misschien ook een ‘Elvis’ in hun omgeving zien. Maar dan word ik wellicht toch wat moralistisch. Meer lezen op zich is al winst. Je kunt jezelf heerlijk verliezen in een boek. Dat gun ik iedereen.’ John de Waard Elvis, uitgeverij Laut, ISBN 978-9-09-038610-2, verkrijgbaar vanaf 8 juni 2024

Werk van Max Hofer langs de Hoever Kunstroute

7 juni 2024

Max Hofer Werk op papier

In het werk van de Egmondse kunstenaar Max Hofer uit zich de fascinatie voor abstracte kunst. Hij schildert op papier met een eigen lijnvoering, vormen en een specifiek kleurgebruik, met diverse materialen en technieken, zo als lijm, waterverf, vies water, retoucheverf en en verschillende soorten olie. Naast de activiteit in de kunst was Max meer als 30 jaar werkzaam als grafisch vormgever.

Chanson meezing-avond in de Schulp te Egmond-Binnen

7 juni 2024

Spreek het collectief geheugen aan met Franse liedjes die we allemaal wel kennen

Er wonen nog heel veel bekende Franse liedjes in ons geheugen. U hebt de kans om met deze liedjes voor even in Franse sferen te komen met een Franstalige singalong geanimeerd door uw gastheer Guillaume. Presentatie in het Nederlands en met de liedteksten op de beamer. Dorpshuis de Schulp te Egmond Binnen, zaterdagavond 22 juni aanvang 20:15. Kaarten bestellen per mail naar [email protected].

Zomerconcert op zondag 23 juni door Erato voor het goede doel

21 juni 2024

Er zijn nog kaarten beschikbaar!

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Het concert, onder leiding van Pieter Ignatius, start om 14.30 uur en is tot ongeveer 16.30 uur. Laat u meeslepen door alle mooie melodieën en moderne popsongs van bijvoorbeeld ABBA, Ed Sheeran en Lady Gaga. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel. We ondersteunen het initiatief van stichting Welzijn Bergen om kinderen een fijne vakantie te bezorgen. Want op “vakantie gaan” is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Welzijn Bergen organiseert jaarlijks activiteiten en kindervakanties. Voor veel gezinnen kan het inschrijfgeld een drempel zijn om hun kinderen niet deel te laten nemen. Eén van de activiteiten is een zomerkamp in de Schoolse Duinen. De kaartverkoop is gestart en extra donaties zijn zeer welkom. Meer informatie en de kaartverkoop is te vinden op onze website https://erato-egmond.nl. We hopen met de opbrengst vele kinderen een fijne vakantietijd te bezorgen. We kijken ernaar uit om er met elkaar een fijne zondagse zomermiddag van te maken.

Grote belangstelling voor Landelijke Bunkerdag

27 mei 2024

Bijzonder om te zien, zeker met in het achterhoofd misschien wel de actuele situatie...

De Landelijke Bunkerdag van afgelopen zaterdag kon zich verheugen in een grote belangstelling. Zowel in Egmond bij Bunkermuseum Jansje Schong als bij het complex aan de Hoeverweg (en andere locaties in Alkmaar en de regio) verdrongen de toeschouwers zich bijna om te horen wat de vele vrijwilligers vertelden bij wat ze zagen.

Laatste SiSo-middag van het seizoen in Muziekcafé Soigné

31 mei 2024

Op zondag 2 juni

Op zondagmiddag 2 juni voor de laatste keer van het seizoen SiSoSoigné van 16.00 tot 18.00 uur spelen in muziekcafé Soigné. Deze zondagmiddag een zeer speciale SiSoSoigné editie, de 8 singers/songwriters spelen dit keer niet hun eigen werk maar dat van hun favorieten. De deelnemers zijn Stavanger (Bob Dylan), Albèr Steneker (Boudewijn de Groot), Ellis Freijser (Krystl), GP van der Horst (Tim Hardin), Lydia Mentink (Toon Hermans), Fred van Willigen (Kevin Coyne), Fred Valkering (Freek de Jonge), Amber & Lotte (The Secret Sisters) en Lifre met het slotlied. Kortom: liefhebbers van akoestische liedjes komen op 2 juni van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

Gezocht: Sporen van Amerikaanse kunstenaars in Egmond

24 mei 2024

Het gaat om George Hitchcock en Gari Melchers

Voor de tentoonstelling VERLANGEN NAAR EGMOND (2025) is Stedelijk Museum Alkmaar op zoek naar werken van de Amerikaanse kunstenaars George Hitchcock (1850-1913) en Gari Melchers (1860-1932).

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp

24 mei 2024

Veel interactie leidt tot grote betrokkenheid publiek

Onlangs kwam de schrijver Daan Heerma van Voss in dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen spreken over zijn nieuwste roman Geen Vaarwel Vandaag. Hij vertelde kort over het ontstaan van de roman en las vervolgens een deel van het eerste hoofdstuk voor. De roman begint met het sterven van de pater familias in de vertrekhal van Schiphol. Het vervolg vertelt hoe zijn drie volwassen kinderen daarmee omgaan. In een soepele wisselwerking met de gespreksleider ging de schrijver in op het thema van het boek, de personages en de structuur. Daarbij vertelde hij ook wat het schrijven van romans voor hem betekent en hoe hij eraan werkt. Het publiek toonde zich heel nieuwsgierig naar hoe de schrijver keuzes maakt, wat zijn inspiratiebronnen zijn en ook wat de rol van de buitenwereld, uitgever en recensenten, zijn. De open, uitgebreide antwoorden van de schrijver zorgden voor een grote betrokkenheid van de aanwezigen. Het werd een boeiende avond. De lezing diende als aftrap voor de boekenclub die het dorpshuis als onderdeel van Taal.DeSchulp gaat starten. Belangstellenden kunnen zich melden bij [email protected] en afhankelijk van de belangstelling zal besloten worden welk boek (of welke boeken) worden gelezen. Bespreking van de boeken zal op een dinsdagavond zijn. Naast het boek van Heerma van Voss staan op de planning de romans Luister van Sacha Bronwasser en De Camino van Anya Niewierra. Mogelijk wordt in het najaar rond één van die boeken opnieuw een lezing georganiseerd door De Schulp.

Expositie over Herenweg: ‘Trip down Memory Lane’…

14 juni 2024

Geschiedenis komt tot leven in Huys Egmont

Nadat eerder de opening moest worden uitgesteld doordat display-materialen door onvoorziene omstandigheden nog niet beschikbaar waren, is het dan nu toch echt waar: de expositie over de Herenweg als verbindende factor voor deze omgeving is nu definitief te bezichtigen in Huys Egmont.

Cursus podiumpresentatie voor singer-songwriters

17 mei 2024

Podiumvaardigheden kun je meestal leren

Je eigen liedjes schrijven is één. Ze zelf uitvoeren vraagt om nog meer vaardigheden. Om die te leren, heeft de Songwriterschool uit Bergen een nieuwe cursus voor singer-songwriters. De cursus is speciaal gericht op performance en heet Stagecraft, de kunst van op het podium staan. De programma bestaat uit vijf dagdelen en vindt plaats onder leiding van songwritingdocent Peter van Vleuten en stemtrainer Helen Botman. Locatie: cultuurwerkplaats Fabrique Unique in Alkmaar. Data: 25 en 26 mei, en 1 en 2 juni. Plankenkoorts, bang zijn dat je je tekst vergeet, onzekerheid om jezelf een houding te geven. Elke (beginnende) artiest kent dit soort stoorzenders bij een optreden. Gelukkig zijn er veel podiumvaardigheden die je gemakkelijk kunt leren. Je wordt er bedreven in door te oefenen en door goede voorbereiding. In de cursus Stagecraft leren deelnemers om zich te ontwikkelen in techniek, presentatie, storytelling, setopbouw en communicatie met het publiek. En om de eventuele plankenkoorts aan te pakken is er een training op basis van ontspanningstechnieken en stemoefeningen. De cursus wordt op 2 juni 's middags afgesloten met een optreden van de deelnemende singer-songwriters in Fabrique Unique in Alkmaar. Meer informatie over de cursus op www.songwriterschool.nl.

Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten op 20 mei

17 mei 2024

Janneke Koch: ‘We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen’

Alle muziekdocenten verzamelen! Dat is het thema van de inspiratiebijeenkomst die stichting SIMEON houdt op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, in het Harmoniegebouw aan het Plein in Bergen. Het wordt een avond van ontmoeting en plannen ontvouwen. De initiatiefnemers willen die avond hun plannen delen met muziekdocenten en belangstellenden, en vooral ook peilen welke ideeën er leven bij muziekprofessionals in de kernen Egmond, Bergen en Schoorl. Aanvang is 19:30 uur. Stichting SIMEON zet zich in voor de realisatie van een muziekcentrum voor de hele gemeente Bergen. Wat heeft SIMEON voor ogen, en waarom eigenlijk een muziekcentrum in Bergen? Een gesprek met voorzitter Janneke Koch. Wat is SIMEON en wat willen jullie? “Vorig jaar september hebben we de stichting opgericht omdat we van veel kanten horen dat er behoefte is aan een muziekschool in onze gemeente. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor. Er wordt individueel lesgegeven en er zijn diverse initiatieven, maar dat is allemaal een kwestie van muziekleraren die hun eigen praktijk hebben en af en toe eens een leuk evenement dat wordt opgezet door zelfstandige partijen. Structuur is er niet, en daarin willen we graag verandering brengen.” Structuur, waarom is dat nodig? “Omdat muziek een enorm belangrijke creatieve én maatschappelijke rol heeft. Een instrument leren spelen is geweldig voor je ontwikkeling, het geeft plezier en je kunt je gevoel ermee uiten. Maar muziek komt nog eens extra tot bloei door samen spelen, een concert te geven, je te laten horen, naar elkaar te luisteren en met elkaar iets moois neer te zetten. En dat kan alleen door samen te werken op één plek. Een plek waar je samen kunt komen en waar muziekdocenten hun kennis, ideeën en krachten kunnen bundelen.” Je omschrijft SIMEON als een Muziekcentrum+. Wat houdt die ‘+’ in? “Het gaat wat ons betreft om een ‘knettergoeie muziekschool’, zoals we het in ons plan noemen. Maar zeker één met een ‘plus’. Want we willen verder gaan dan alleen muziekeducatie. We kijken ook naar het letterlijk máken van muziek, de creatiekant. En dat past bij het imago van Bergen als kunstenaarsgemeente. Want ga maar na: in onze muzikale erfenis hebben we niet alleen makers voortgebracht als Simeon ten Holt, maar ook de latere generaties zoals Thé Lau en tegenwoordig Maan. En wat dacht je van Jim Bakkum? Er zit misschien wel iets in ons duinwater dat meer aandacht verdient!” Welke rol kan de gemeente hierin spelen? “Nou, het mes snijdt aan twee kanten. Bergen heeft eigenlijk een beetje vergeten om cultuureducatie in het algemeen en muziek in het bijzonder te zien als een van de grote kansen voor de toekomst. Nieuw talent kan tot bloei komen als er wordt geïnvesteerd in lokale voorzieningen voor cultuureducatie. Kunst gaat ook over muziek. Wij zien hier een prachtige kans om te laten zien dat ook muzikaal talent hier gezien wordt en de ruimte krijgt, en wie weet wel met een veel grotere uitstraling dan alleen in Bergen zelf. Bedenk ook dat onze ‘cultuurgemeente’ er muzikaal bekaaid af komt in BUCH-verband. Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben allemaal hun eigen muziekschool en Bergen niet. Dat is toch op z’n minst merkwaardig? En hoe apart is het dat we in onze gemeente tientallen zelfstandige muziekdocenten hebben, maar geen gezamenlijke plek?” Hebben jullie al een locatie op het oog? “We krijgen regelmatig de vraag of de Van Reenenschool niet een perfecte plek zou zijn voor zo’n muziekschool+. Het antwoord daarop is wat ons betreft natuurlijk ja. Mocht het gebouw van de school in de toekomst vrijkomen en de gemeente heeft nog geen concrete plannen, dan zou dat een ideale optie zijn, al was het maar tijdelijk. Maar daar gaan wij niet over. Het doel is dat we ergens een centrale plek hebben. Daaruit ontstaat synergie. Tussen de docenten, maar ook met andere partijen, zoals de Harmonie die ons gastvrij ontvangt op 20 mei. En denk ook aan musicaltheaterschool Mille Stelle, Lamoraal van Egmont, musicaltheatergroep De Hanswijckers en de Songwriterschool. Er is al zoveel aanwezig dat een impuls verdient.” Wat houdt de inspiratiebijeenkomst op 20 mei in? “We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen, waar spelers en makers kunnen bloeien. Dat kan alleen samen met de muziekdocenten en verenigingen in de gemeente en alle andere actievelingen die aan dit idee willen bijdragen. Dat gesprek willen we hiermee starten.” Is dus iedereen welkom op 20 mei in het Harmoniegebouw? “Ja natuurlijk. Iedereen die muziekeducatie en -ontwikkeling belangrijk vindt, is van harte uitgenodigd. Op onze website www.simeon.nl kan je meer lezen en je aanmelden voor de bijeenkomst.” [fotobijschrift 1, portret Janneke Koch:] SIMEON-voorzitter Janneke Koch: “Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor.” [fotobijschrift 2, inloopmiddag:] Inloopmiddag muziekdocenten op 26 april

Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

17 mei 2024

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt op 31 mei en 1 juni

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: 'The Magic of Musicals'. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar. De voorstelling belooft een ware traktatie te worden voor musicalfans, met fragmenten uit tien musicals die samenkomen in één betoverende show. Van Amerikaanse klassiekers tot oorspronkelijk Nederlands materiaal, deze veelzijdige ode aan het musicalgenre zal het publiek ongetwijfeld doen lachen, huilen en meezingen. Wat er voorbijkomt? De spelers brengen stukken uit de musicals The Wiz, Hairspray, Little Shop of Horrors, Ja Zuster Nee Zuster, FAME, Pay it Forward, Footloose, SHReK, August Rush en Seussical. De musical is zéker herkenbaar voor alle trouwe bezoekers en oudleden. Voor anderen is dit hét ideale moment om kennis te maken met de Hanswijckers. Broedplaats van talent De Hanswijckers, opgericht in 1969 als een operettevereniging voor jongeren uit Egmond aan den Hoef, is de afgelopen jaren een regionale broedplaats voor talenten tussen de twaalf en achttien jaar. De jonge spelers, afkomstig van Schagen tot Heemskerk, krijgen een optimale begeleiding van artistiek leider Sophie van Hecke en productieleider Remy de Graaf. Van Hecke werkt als musicalactrice, choreograaf en regisseur. Daarnaast geeft ze les aan de Frank Sanders Akademie. De Graaf studeerde af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten en werkt als productieleider voor diverse theatergezelschappen. Vele leden van De Hanswijckers vonden hun weg naar gerenommeerde vakopleidingen zoals de Frank Sanders Akademie voor Musical Theater, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en De Academie voor Theater en Dans. Komend jaar is musicalspeler Twan Bosschaart te zien in De Hospita. Richannel Wesker schittert in Saturday Night Fever. Plezier staat voorop Maar doorstromen in de musicalwereld is niet het ultieme doel. De vereniging vindt het vooral belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt om te proberen, te ontdekken en te ontwikkelen. "Plezier staat bij ons voorop, waaruit kwaliteit snel volgt", aldus Van Hecke. Overigens is deze mooie productie ook mogelijk dankzij de tomeloze inzet van alle ouders en vrijwilligers. De spelers dragen in totaal driehonderd kostuums. Een veelzijdige show is gegarandeerd. Ander theater en zoektocht naar nieuwe spelers Musicaltheatervereniging De Hanswijckers repeteert op donderdagavond in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Dat verandert niet. Maar helaas is dit jaar het vertrouwde toneel van Theater De Beun in Heiloo niet beschikbaar vanwege haar faillissement. Maar voor deze voorstelling vond De Hanswijckers een nieuw thuis in Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar. Deze fijne en inspirerende locatie, mogelijk gemaakt door Anderson Farah en zijn team, is een perfecte setting voor deze bijzondere voorstelling. De Hanswijckers zoekt overigens naar nieuw talent, vooral jongens met een goede zangstem. Aanmelden voor het nieuwe seizoen is weer mogelijk. Meer informatie is te vinden op www.hanswijckers.nl. Reserveren Mis deze unieke gelegenheid niet om de magie van musicals te ervaren met De Hanswijckers. Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt de voorstelling op vrijdagavond 31 mei om 20.00 uur. Zaterdag 1 juni wordt het stuk twee keer gespeeld: om 14.30 en 20.00 uur. Theater A.F. Vrij Zijn is gevestigd aan Madame Curiestraat 2A in Alkmaar. Kaarten kosten 15,50 euro (inclusief consumptie). Voor meer informatie, zie www.hanswijckers.nl. Reserveren kan uitsluitend online www.vrijzijntheater.nl/agenda-tickets.

Spannende veelzijdigheid in Galerie De Kapberg

21 juni 2024

Nog te zien tot en met zondag 23 juni

Nog tot en met zondag 23 juni is de expositie van drie uiteenlopende en veelzijdige kunstenaars te zien in galerie de Kapberg. Het gaat om tekeningen, objecten en grafieken.

Pastor Nico Mantje bouwt scheepsmodel HMS Essex voor Museum Prins Hendrik de Zeevaarder

10 mei 2024

'Je moet wel een beetje kinderachtig zijn om dit te willen doen'

Wat doe je met je vrije tijd als pastor in de Egmonden? Dan bouw je bootjes. Nou, bootjes, het gaat om historische scheepsmodellen van serieuze omvang, op een schaal van 1:32 en tot in de kleinste details kloppend. Dat is wat Nico Mantje heeft gedaan: zo heeft hij de HMS Essex gebouwd. En dat model is vervolgens in bruikleen gegeven aan het Museum Prins Hendrik De Zeevaarder in de Prins Hendrik Stichting door P.A. Bindels in Bennebroek.

Hush: Pop-dansconcert over de kracht van samen

10 mei 2024

Karavaan strijkt neer bij de Gebroeders Pepping in Egmond aan den Hoef

Hush is de grote succesvoorstelling van Oerol en nu te zien op Karavaan Festival. Een dansvoorstelling en popconcert ineen. Dansers worden muzikanten, muzikanten worden dansers. In Hush zoeken De Dansers troost in dans en muziek. Een hand op je schouder; een tweede stem die met je meereist, waar je ook gaat; een ritme waar je in kan leunen, zoals in een omhelzing.

Kunstveiling tijdens Hoever Dorpsfeest inmiddels ‘klassieker’ geworden

10 mei 2024

Inclusief de enthousiaste veilingmeester

Tijdens het Hoever Dorpsfeest vindt op zaterdag, eind van de middag, de inmiddels traditionele kunstveiling plaats. Lokale kunstenaars stellen hun kunst belangeloos ter beschikking om te laten veilen door de veilingmeester, Samanta de Groot.

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

10 mei 2024

Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop

De groep initiatiefnemers van het LOST Monument, een gedenkteken voor alle vermiste bemanningsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noordzee, roept op tot actie. Met de lancering van het 'Doneer een Naam'-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes. Het LOST Monument, een acroniem voor Lost Over Sea Tribute, zal bestaan uit verschillende replica's van identiteitsplaatjes, die elk een unieke naam vertegenwoordigen. Deze namen omvatten niet alleen geallieerde bemanningsleden, maar ook Duitse omgekomen vliegtuigbemanningen, die in het Kanaal zijn neergestort en hier in Egmond aan Zee zijn aangespoeld. Het doel is om een zo breed mogelijke groep te herdenken. Het 'Doneer een Naam'-initiatief biedt iedereen de mogelijkheid om een specifieke naam te doneren en zo een directe bijdrage te leveren aan het monument. Identiteitsplaatjes zijn beschikbaar in drie verschillende nationaliteiten: Amerikaans, Duits en Engels. Van elke nationaliteit zijn verschillende namen beschikbaar. Van elke naam zijn vijf identiteitsplaatjes beschikbaar. Zodra alle vijf identiteitsplaatjes zijn gedoneerd, is deze naam niet langer beschikbaar. "Het is een unieke kans voor mensen om op een tastbare manier betrokken te raken bij dit belangrijke project," zegt Martijn Visser. "Door het doneren van een naam, worden ze direct deel van het monument en de geschiedenis." Na het doneren van een naam, ontvangen deelnemers een bevestiging per e-mail, inclusief een certificaat met de betreffende naam. Het certificaat dient als een herinnering aan hun bijdrage aan het monument. Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop.

Oeuvreprijs A. Roland Holst voor dichter Sasja Janssen

10 mei 2024

Uitreiking op 25 mei uit de Ruïne Kerk, Bergen

De Stichting A. Roland Holst in Bergen (NH) heeft haar driejaarlijkse oeuvre-prijs voor poëzie toegekend aan de dichter Sasja Janssen (1968). Ze volgt daarmee het advies van de jury, bestaande uit Geertjan de Vugt (voorzitter), Ton Naaijkens en Iduna Paalman. ‘'De poëzie van Sasja Janssen doet iets wat waarschijnlijk alleen poëzie, alleen echt goede poëzie kan doen: ze geeft de waardigheid terug aan de taal.”- aldus de jury.

Bij Bevrijdingsdag hoort het bevrijdingsvuur

6 mei 2024

Team Egmond heeft het opgehaald in Wageningen

Ook dit jaar heeft ‘Team Egmond’ het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Egmonden gebracht. ‘Team Egmond’ bestaat uit negen atleten en vijf begeleiders (chauffeurs, kaartlezers en fietsers) allen afkomstig uit de drie Egmonden.

Bijzondere expo bij Het Zeehuis in Bergen aan Zee

10 mei 2024

Rob Chevallier laat invloeden zien die de kwetsbare Nederlandse natuur bedreigen

In Het Zeehuis van de natuurvrienden vereniging NIVON startte op 3 mei een expositie over de kwetsbare Nederlandse natuur. Kunstenaar Rob Chevallier toont twintig foto-objecten in de centrale hal. Buiten, bij Het Zeehuis, is de ‘Energy folly’ te zien, een huis van uitlaatpijpen. NIVON viert dit jaar het 100-jarige jubileum.

Herdenken in de Egmonden

6 mei 2024

Aaandacht voor verschrikkingen van toen maar ook voor die van nu

Er was een grote opkomst bij de Egmondse 4 mei-herdenkingen. Donkere wolken pakten zich rond 20 uur samen boven de diverse bijeenkomsten, symbolisch voor de toestand in de wereld?

Straatnamen voor het nieuwe plan Overduin zijn bekend

3 mei 2024

Leuke historische connecties

Ofschoon er nog geen steen op de andere staat zijn de namen voor de straten voor het nieuwe Plan Overduin (voorheen Delversduin) in Egmond aan den Hoef inmiddels wel bekend. En daar zitten leuke historische connecties in, ziet Martijn Mulder van Historisch Egmond.

KARAVAAN strijkt ook neer in Egmond

3 mei 2024

Voorstellingen in de tuin van het Lioba Klooster

De voorstelling 'Testament van de Mens' is een bruisend muzikaal live-essay dat troost, hoop en humor vindt in ons uitsterven. Als de mensheid verdwijnt en het aardoppervlak verlaat, verdwijnen niet onze rioolbuizen, lantaarnpalen, datacentra en Eiffeltorens. Hoe laten we al ons erfgoed achter? En aan wie?

Mauthausencyclus door Ensemble Mazí op herhaling

3 mei 2024

In het Vredeskerkje in Bergen aan Zee

De Mauthausen Cyclus is een bijzonder muzikaal herdenkingsmonument geworden voor de gruwelijkheden van een oorlog. Wegens grote belangstelling een tweede voorstelling op deze 4de mei, 's middags In het Vredeskerkje klonk al een aantal keren eind april en begin mei de Mauthausen Cyclus, het werk van componist Mikis Theodorakis en schrijver Jacovos Kambanellis. Deze laatste overleefde in WO II het concentratiekamp Mauthausen en schreef er een boek en vier gedichten over. Met de muziek van Mikis Theodorakis zijn het liederen waarin de melancholie doorklinkt en hoop. Hoop op een toekomst na de oorlog, waar er liefde is, “midden op de dag, op alle plaatsen des doods, totdat diens schaduw verdwijnt”. De Griekse Maria Farandouri was in 1965 de eerste grote uitvoerster. In Nederland maakte Liesbeth List in 1967 het werk legendarisch met de Nederlandse teksten van Lennart Nijgh. Het Noord-Hollandse projectkoor Mazí komt naar het Vredeskerkje om de liederencyclus meerstemmig en in het Grieks - de oorspronkelijke tekst - uit te voeren. Het vijftienkoppige koor wordt instrumentaal begeleid door zes musici. Tijdens de uitvoering wordt er tekst en uitleg gegeven over de schrijver Jacovos Kambanellis, Mauthausen en de componist Mikis Theodorakis, afgewisseld met muzikale intermezzo’s. Locatie: Vredeskerkje, Bergen aan Zee Zaterdag 4 mei 2024, 16:00 (zaal open 15:30) Entree: € 12,50 incl. drankje kaarten via www.kunstgetij.nl

Drie Egmonders onderscheiden tijdens jaarlijkse lintjesregen

26 april 2024

In totaal 11 onderscheidingen voor mensen uit de gemeente Bergen

In Egmond aan Zee maakte de burgemeester en kinderburgemeester een mooie tour langs bijzondere locaties om de onderscheidingen uit te reiken. De tour startte bij de Prins Hendrikstichting voor de onderscheiding van de heer Sjaak Outer (76) uit Egmond aan Zee voor zijn inzet als mantelzorger en begeleider bij deze stichting. Vervolgens deed de burgemeester Museum Egmond aan Zee aan voor de onderscheiding van Gerrit Jan Zwaan (74) uit Egmond aan Zee. De Derper ontvangt de onderscheiding voor zijn verschillende functies bij lokale initiatieven als De Parel, klankbordgroep historisch Egmond en de Duinlandjesvereniging “Om de Noord”. De heer Adri Wittebrood (76) mocht bij RTV80 zijn onderscheiding in ontvangst nemen. Hij wordt geprezen voor zijn inzet bij lokale voetbalclubs, sportevenementen en zijn rol voor de sportredactie van RTV80.

Kom zijn liefste – Over Herman Gorter

26 april 2024

Ode aan Herman Gorter in het Vredeskerkje

Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid, traditioneel een socialistische feestdag. Met het Feest der Poëzie en voordrachtskunstenaar Simon Mulder blazen we die nieuw leven in. Mulder brengt de gedichten van de lyrische, experimentele classicus, dichter en socialist Gorter en vertelt het verhaal van zijn leven. Klassiek liedduo Saskia de Man en Daan van de Velde brengt bijzondere en nauwelijks uitgevoerde liederen op teksten van Gorter, inclusief een geheel nieuw voor deze voorstelling geschreven lied en een socialistisch strijdlied op een tekst van Gorter. Verder tonen zij de enige filmbeelden van Gorter van filminstituut Eye en twee door het collectief verfilmde gedichten. Uitgeverij HetMoet presenteert 'Een rood lied zingt er', een in boekdruk uitgebrachte en handgebonden bloemlezing uit Gorters dichtwerk. In Bergen aan Zee schreef de dichter Herman Gorter (1864-1927) zijn socialistische epos 'Pan', maar hij is vooral bekend als de dichter van 'Mei' ('Een nieuwe lente en een nieuw geluid...'). Gorter had een bijzonder leven en maakte, zo durven we bij het Feest der Poëzie wel te zeggen, de mooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur. Trailer https://www.youtube.com/watch?v=XSjTrI5IoSw Vredeskerkje, Bergen aan Zee Woensdag 1 mei 2024 20:00 (zaal open 19:30) Entree: € 15,-, incl. glas rode wijn - of een ander drankje

Terug