Vegetarisch en hip uit de Spaanse keuken: Tartelette Idiazabal
Hartig een Een hartig taartje van gerookte boerenschapenkaas met verse vijgen, tijm en rode uien compote
Gepubliceerd: 17 februari 2023
Deze week eens wat meer aandacht voor een bijzonder vegetarisch gerecht. Het hoeft immers niet altijd maar risotto met paddenstoelen te zijn toch? De Tartelette Idiazabal, Spaans, hip heerlijk en best snel gemaakt.
Ingrediënten (2 personen):
Ingrediënten (voor 2 personen):
– 2 rode uien, zonder schil
– 40 gr suiker
– 1 groot glas rode wijn
– 1 teentje knoflook
– tijm en rozemarijn naar smaak
– 2 plakjes bladerdeeg
– 250 gr roomkaas
– 150 gr gerapte ibiazabal
– 100 gr gedroogde vijgen
– 4 vijgen
– 2 eieren
– Tijm
– Peper en zout
Bereiding:
Begin met de rode uien compote. Snij de uien fijn met de keukenmachine en fruit in een pan met de suiker. Doe de specerijen erbij en blus af met de rode wijn. Dek af met bakpapier en laat de wijn volledig inkoken tot het een dikkere substantie wordt.
Prik vervolgens de bladerdeegplakjes in met een vork, leg in een tapasbakje met de flappen over de rand en bak in een medium tapasbakje 15 minuten op 180 graden en laat de oven daarna aan.
Snij ondertussen de gedroogde vijgen heel fijn (brunoise). Meng de eieren met de ricotta, idiazabal, gedroogde vijgen en de tijm, zout en peper. Verdeel de compote over het bladerdeeg en daarop het idiazabal mengsel. Snij de verse vijgen kruislings in en leg er twee in ieder bakje. Bak af in een voorverwarmde oven op 180 graden op ongeveer tien minuten.
Recept: restaurant Mercat (Amsterdam, www.mercat.nl);
Bron: dehippevegetarier.nl