Verder oefenen voor het kerstdiner: kwartel met champagnesaus
Je hoeft echt niet te wachten tot Kerstmis om dit te maken...
Gepubliceerd: 25 november 2022
In het kader van de juiste voorbereiding voor het kerstdiner volgen de komende weken nog wat recepten die u alvast kunt maken om even proef te draaien. Deze week een recept van een Belgische bron.
Of je nu al het hele jaar uitkijkt naar de feestdagen of liever meteen doorspoelt naar januari: om lekker te eten hoeft er niet altijd een speciale gelegenheid te zijn. Kwartels zijn familie van de fazant en worden gezien als een echte delicatesse. Kruid ze met zoute spek, tijm én een overheerlijke champagnesaus voor een feestelijk tintje.
Benodigdheden:
4 kwartels
4 plakjes ontbijtspek
bosje tijm
2 el fijngehakte peterselie
500 g uien
2 teentjes knoflook
250 g aardappelen
50 ml volle melk
150 ml champagne
150 ml kippenbouillon
1 sjalot, gesnipperd
1 el suiker
150 ml room
scheutje azijn
boter
olijfolie
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Kruid de kwartels met peper en zout en wikkel er een speklapje rond. Leg de kwartels in een ovenschaal, rits er wat tijmblaadje over, giet er wat olijfolie over en leg er enkele blokjes boter op. Bak de kwartels in 40 minuten gaar en goudbruin.
2. Pel de uien en snij ze in dikke ringen. Verhit een scheutje olijfolie met een klontje boter en bak hierin de uien met de geperste look in 30 minuten zacht. Kruid met peper. Kook de geschilde aardappelen gaar.
3. Stoof het sjalotje glazig in boter. Bestrooi met de suiker en laat even karamelliseren. Blus met de champagne, de bouillon en de azijn. Laat tot de helft inkoken. Giet er nu de room bij en roer door. Laat weer tot de helft inkoken tot de saus wat begint in te dikken.
4. Stamp de aardappelen fijn en voeg de melk toe. Roer er het uienmengsel en peterselie door, proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer met de kwartels en champagnesaus.
Bron: dekeukenvanlidl.be