Verkeersveiligheid grootste bron van zorg bij Egmonders
Gevolgen daarvan direct voelbaar, soms letterlijk...
Gepubliceerd: 8 september 2023
Tijdens de bewonersavond in Dorpshuis Hanswijk over veiligheid en leefbaarheid werd duidelijk dat van de vier besproken thema’s Verkeersveiligheid de meeste zorgen gaf bij de Egmonders.
Met zo’n 35 aanwezigen was de avond goed bezocht. Zeker gezien het warme zomerweer, waarbij je er toch al snel voor zou hebben kunnen kiezen om iets (nog) leukers te gaan doen. Dat viel dus mee. Aan de hand van vier vooraf aangegeven thema’s (Verkeersveiligheid, Ondermijning, Jongeren & Middelengebruik en Verwarde/Onbegrepen Personen) werden de aanwezigen in de vorm van een live enquête bijgepraat over de situatie in Bergen. Bergen dan in de zin van de gemeente Bergen, zoals burgemeester Lars Voskuil nog maar eens uitlegde. Dat bijpraten gebeurde aan de hand van de cijfers uit de Veiligheidsmonitor, die periodiek wordt uitgevoerd. Robert-Jan Baars lichtte die cijfers vervolgens toe en plaatste de meningen uit de zaal in perspectief.
Direct voelbaar
Opvallend was dat met name Verkeersveiligheid de belangrijkste bron van zorg was en niet zozeer landelijk spelende thema’s als Verwarde Personen of Ondermijning. Dat laatste werd wel erkend als een mogelijk probleem, maar het heet niet voor niets Ondermijning: het blijft grotendeels onder de radar. Verkeer echter niet. Dat is – soms letterlijk – direct voelbaar. Diverse inwoners hadden de nodige op- en aanmerkingen rondom de verkeersveiligheid en dan met name de fietsveiligheid. Ook dat is een thema dat landelijk de voorpagina’s regelmatig haalt en dat is in deze gemeente dus niet anders. Niet zo gek als je bedenkt hoeveel fietsende toeristen er elke dag met mooi weer komen.
Wat mist u?
Er waren verschillende thematafels en er was een tafel waar mensen konden aangeven wat ze misten. Daar werden zaken als de genoemde fietsveiligheid genoemd, maar ook cybercriminaliteit, vuurwerkoverlast en vliegverkeer werden nog aangehaald. Zo bleken er toch nog wat ergernissen te bestaan naast de thema’s. Een tip van een inwoner was om voor ‘meer GGZ in de wijk’ te zorgen.
Alles bij elkaar, voorafgaand aan de avond werd Bergen gewaardeerd qua veiligheid en leefbaarheid op een kleine 8; na de avond en met de informatie dat er bijvoorbeeld ook hier echt wel serieuze vormen van drugsgebruik en overlast plaatsvinden, was de waardering zelfs nog wat gestegen.
Op 20 september is er nog een laatste avond in De Blinkerd over dit thema, ook om 19 uur. ‘Daar mogen inwoners uit de andere kernen ook aan meedoen uiteraard’, liet burgemeester Voskuil weten. ‘Voor wie niet in staat is te komen, ga dan eens naar de site www.ikdenkmeeoverbergen.nl en geef daar je mening over bepaalde onderwerpen. We willen graag weten wat er leeft bij onze inwoners en bieden ze daartoe de gelegenheid. Onder meer via dit soort bijeenkomsten en online.’
Het resultaat van wat bij alle drie de bijeenkomsten wordt opgehaald aan informatie moet straks terug te vinden zijn in het Integraal Veiligheidsbeleidsplan (IVB). Dat wordt donderdag 7 december in de commissie behandeld en vervolgens komt het donderdag 21 december in de raad aan de orde.
Foto’s (redactie): Onder meer de wijagent (in dit geval de vervanger van Robert de Boer) was aanwezig om wat zaken toe te lichten. De avond was goed bezocht en de waardering voor de gemeente Bergen als plek om veilig te wonen leed voorlopig (nog) niet onder de cijfers die toch ook echt wel wat uitdagingen voor de toekomst aangaven.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.