Vis moet zwemmen tenslotte…
En het betere weer komt er aan
Gepubliceerd: 22 april 2022
Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima. Een tanninerijke rode wijn is over het algemeen geen aanrader bij kabeljauw; het stroeve mondgevoel dat een tanninerijke rode wijn kan geven wordt in combinatie met de viseiwitten versterkt.
Wat snelle tips:
- Druivenrassen: Soave, Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Godello, Vermentino, Grüner Veltliner, Verdicchio en de blauwe druivenrassen Grenache, Syrah, Cinsault (verwerkt tot rosé) en Gamay (verwerkt tot fruitig rood).
- Wijnstreken: Côtes de Gascogne, Beaujolais, Provence, Loire, Pfalz, Nahe, Rheingau, Moezel, Elzas, Niederösterreich, Burgenland, Toscane, Veneto en De Marken.
Wat vaak wordt gedronken bij vlees of vis in zoetzure saus is een Grüner Veltliner. In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
De Grüner Veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen. ‘De groene uit Veltlin’ is sterk en levert van nature veel druiven. Te hoge opbrengsten geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten. Een van de kenmerken van de Grüner is dat hij laat rijpt. Laat rijpende druiven hebben doorgaans een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Een goede Grüner Veltliner-oogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren.
Bron: dekooktips.nl; gall.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.