Vlees of vis, dus rood of wit? Maak uw eigen keuze…
Je hoeft niet per se de 'regel' te volgen
Gepubliceerd: 15 december 2023
Traditioneel zou je denken een rode wijn bij de eend en een witte wijn bij de zalm. Maar dat hoeft niet per se.
Gaat u voor rode wijn dan kunt u de uitgesproken smaak van wilde eend het beste combineren met een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir. Gaat u liever voor witte wijn, kies dan voor een houtgerijpte en krachtige Chardonnay of Viognier. Het met dan wel een witte wijn zijn met een krachtige smaak, anders valt hij in het niet bij de eendenborst.
Bron: allewijnen.nl
Bij de zalmrollade met groene asperges ligt een witte wijn wel het meest voor de hand: Zalm is misschien wel het meest gegeten stukje vette vis in Nederland. De zalm die wij in Nederland meestal eten, komt veelal uit het noorden van Europa. Zalm zit boordevol eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.
Maar de bereidingswijze van dit mooie stukje vis is uiteraard bepalend voor de wijnkeuze. Een gerookte zalm verdraagt ook prima een wat lichtere, smaakvolle rode wijn. Uiteindelijk gaat het om uw eigen smaak.
Bron: vinify.nl