Vlinders tellen is gezond
Dat klinkt gek maar het is onderzocht
Gepubliceerd: 15 maart 2024
Deze titel stond onlangs op de voorpagina van Nature Today, een website waarop sinds 2008 natuurorganisaties en kennisinstellingen dagelijks stukjes publiceren over actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Voor liefhebbers van de natuur is dit een geweldig manier om op de hoogte te blijven van vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Je kunt jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief van Nature Today, zodat je deze ook elke dag in je postvak ontvangt. https://www.naturetoday.com/
Vlinderstichting
Maar nu de titel, die natuurlijk gelijk mijn aandacht had getrokken, Vlinders tellen is gezond. De Vlinderstichting heeft dit stukje gepubliceerd waarin ze schrijven dat een groep wetenschappers in Groot-Brittannië enquêtes heeft uitgezet onder de deelnemers aan de ‘Big Butterfly Count’. Dit is een vlindertelling waarbij iedereen wordt gevraagd in een periode van drie weken zoveel mogelijk plekken te bezoeken en daar een kwartier lang de vlinders te tellen. Dit doen we ook hier in Nederland bij de Tuinvlindertelling. In de UK gaat het alleen niet om tuinen, maar kunnen de tellingen overal plaatsvinden. Deelnemers kregen een vragenlijst direct na de telling en ook nog een keer drie weken erna.
Wist ik natuurlijk al lang
Het meedoen aan vlindertellingen vergroot de verbondenheid met de natuur. Direct na de telperiode werd grotere verbondenheid met natuur, verminderde angst en een toename van opmerkzaamheid voor vlinders vastgesteld. Na drie weken bleek verbetering van het welzijn en het meer opletten op de natuur nog duidelijk aanwezig.
Ook bleek bij veel vlindertellers dat ze sterke emotionele reacties hadden door die grotere verbondenheid met de natuur. Dat ging enerzijds om ‘negatieve’ emoties van verdriet en bezorgdheid over de afname van het aantal vlinders, maar ook om ‘positieve’ zoals optimisme en hoop. Deze laatsten uitten zich met name door het handelingsperspectief.
Mensen zagen dat ze, met kleine aanpassingen in hun tuin bijvoorbeeld, al wel wat konden bereiken. Ook nam bij veel respondenten de wil toe om bij terreinbeheerders en gemeenten aan te dringen op aanpassingen in inrichting en beheer. Kortom van Vlinders tellen wordt je heel blij en dat wist ik natuurlijk al heel veel jaren, aangezien ik sinds 2007 twee vlinderroutes in het Zwanenwater loop.
Vlinderdag
In mijn eerder stukjes hier op Flessenpost heb ik al eerder geschreven dat ik heel gelukkig word als ik bijvoorbeeld de eerste dagvlinder van het jaar zie. Afgelopen zaterdag tijdens de Vlinderdag in Wageningen, wederom georganiseerd door de Vlinderstichting, zagen we een prachtige gele Citroenvlinder man rond de Junushoff. Het gebouw waar de Vlinderdag ieder jaar plaats vindt. Er werd door andere deelnemers ook een Dagpauwoog gezien, maar deze hebben wij zelf die dag gemist. Woensdagochtend vloog er echter eentje door mijn achtertuin dus ook de eerste waarneming van deze dagvlinder is gelukt.
Wintermaanden
Er zijn heel weinig dagvlinders in Nederland welke de winter als imago hebben doorgebracht. Alleen Citroenvlinder, Dagpauwoog, Gehakkelde Aurelia, Kleine vos en Atalanta. Waarbij de Atalanta, officieel nog onder de trekvlinders valt, maar vanwege de milde winters het al vaker voorkomt dat zij proberen om hier de winter door te brengen. Dus zolang het niet te hard vriest heeft de Atalanta een redelijke kans om het te overleven en hem heel vroeg in het nieuwe jaar tegen te komen.
De komende weken
Met de eerste groene blaadjes aan de bomen komen de eerste Groentjes weer uit hun pop gekropen en ook het Oranjetipje, de drie soorten Koolwitjes, het Boomblauwtje, Kleine vuurvlinder, Landkaartje en Bont zandoogje verwacht ik binnen enkele weken.
Weetje
Van 1 april tot 30 september mag ik iedere week, als de vlindermonitoringsregels goed zijn, weer vlinders tellen in het Zwanenwater. Met de regels bedoel ik dat het minder dan 50% bewolkt moet zijn als het tussen de 13 en 17 graden is. Wanneer het 17 graden en warmer wordt mag je ook met 100% bewolking tellen, zolang het maar niet te hard waait.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.