Vooral zaterdag koud, daarna wisselvallig en regenachtig

Weerbericht van 18 nov tot en met 24 nov

Vooral zaterdag koud, daarna wisselvallig en regenachtig

In het westen en zuidwesten valt vrijdag geruime tijd regen en vooral langs de kust kan veel regen vallen. De wind waait hoofdzakelijk uit het zuiden.

Vrijdagmiddag overheerst de bewolking en vooral in het westen en midden van het land valt geruime tijd regen. In het zuiden is het over het algemeen droog, maar soms is wel een enkele bui mogelijk. De verschillen in temperatuur zijn groot.

In het noordoosten daalt de temperatuur gedurende de dag naar hooguit een graad of 3, in de rest van het land is het duidelijk zachter en liggen de maxima tussen 9 en 11 graden. In het noorden en geleidelijk ook in het oosten waait de wind uit een oostelijke richting, elders is de wind nog zuidwestelijk.

In de avond en nacht naar zaterdag wordt de neerslag vanuit het noordoosten geleidelijk naar het zuidwesten gedrukt. Vanuit het noordoosten stroomt koudere lucht over het land uit en op de overgang tussen koude en zachte lucht kan de neerslag als smeltende sneeuw vallen. Halverwege de avond kan de temperatuur dalen tot rond of zelfs onder het vriespunt. De wind gaat op steeds meer plaatsen uit het oosten waaien en is meest matig van kracht.

Zaterdag: geregeld zon en koud
In de ochtend valt in het zuiden nog wat neerslag in de vorm van regen of smeltende sneeuw. In de rest van het land is het droog en schijnt geregeld de zon. De oostenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt een koude dag. In het noordoosten wordt het maximaal 1 of 2 graden, in het midden is het een graad of 3 en in het zuiden kan het 4 of 5 graden worden. Alleen in Zeeland is het wat zachter met maxima van een graad of 7. Door de oostenwind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder nul.

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en koelt het flink af. Op de meeste plaatsen vriest het licht, in het oosten en noordoosten matig met minima beneden -5 graden.

Zondag: vanuit het westen neerslag
De bewolking neemt weer toe en vanuit het westen volgt enige tijd regen. Mogelijk valt landinwaarts en dan vooral in de noordoostelijke helft in de koude lucht ook wat winterse neerslag. In de middag komt het tot buien, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en voert nog vrij koude lucht aan. De temperatuur loopt op naar 3 graden in het noordoosten en naar 7 in het zuidwesten.

Volgende week: wisselvallig
Na het weekend krijgen we te maken met een wisselvallig weertype met dagelijks regen of buien. Er zijn ook droge perioden waarin de zon van tijd tot tijd schijnt. De temperatuur ligt veelal tussen 7 graden in het noorden en 9 in het zuiden en dat zijn hele normale temperaturen voor de laatste fase van november. Later in de week loopt de temperatuur waarschijnlijk weer wat op naar waarden rond 10 graden.