Voorbereidingen voor de paasmaaltijd; hoeft niet zo ingewikkeld
Heerlijke bijgerechten maken de dis
Gepubliceerd: 31 maart 2023
Het is pas volgende week Pasen, maar wie niet voor verrassingen wil komen te staan kan alvast wat oefenen met de (bij)gerechten. Ook Pasen staat – ondanks het verhaal van de lijdensweg – immers vooral voor samenzijn en gezelligheid. En de meubelboulevard uiteraard.
Dus dat betekent niet veel tijd om te koken. Een goede voorbereiding of een makkelijke maaltijd die er toch fraai uitziet en lekker is, daar bent u naar op zoek. Daar helpen we u bij.
Gegratineerde aardappeltjes
Een recept voor romige, kaasachtige gegratineerde aardappelen met hamblokjes (gegratineerde aardappelen of pommes de terres gegratineerd) maakt de beste gegratineerde aardappelen die u ooit heeft genoten!
Ingrediënten:
- Boter
- Ui (wit)
- kruiderij (kurkuma, knoflookpoeder, zout & peper) – voeg naar smaak meer van deze favoriete kruiden voor aardappelen toe.
- Zware room – voor kaassaus
- Cheddar Cheese – een combinatie van kazen kan ook
- Gekookte hamblokjes – nog een fantastische manier om eventuele overgebleven ham op te gebruiken, schroei de blokjes ham dicht om de zijkanten bruin te maken voor een beter uiterlijk, betere textuur en smaak.
- Roodbruine aardappelen – de favoriete aardappel voor het maken van gegratineerde of geschulpte aardappelen zijn roodbruine aardappelen (huid op of geschild). Het hogere zetmeelgehalte in roodbruine aardappelen maakt je kaassaus nog romiger!
Bereiding:
Om deze super romige, heerlijke gegratineerde aardappelen te beginnen, verwarm je de oven voor op 400 ºF (205 ºC) en bestrooi je een ovenschaal van 1-1.5 liter.
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte ui toe en kook tot ze glazig en zacht zijn, ongeveer drie minuten. Voeg kruiden toe (zout, peper, kurkuma en knoflookpoeder), voeg dan zware room toe (of gebruik dezelfde hoeveelheid (2 kopjes) melk met 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden in de melk geklopt terwijl deze nog koud is).
Klop regelmatig tot de slagroom goed is verhit, meestal ongeveer 3-4 minuten. Voeg vervolgens geraspte kaas toe en roer tot het gesmolten is. Zodra de kaas is gesmolten, haal je de pan van het vuur en zet je hem apart.
Braad de in blokjes gesneden ham in een kleine koekenpan of koekenpan bruin aan de zijkanten. Haal van het vuur en zet apart om je gegratineerde aardappelen in elkaar te zetten.
Leg uw gewassen en in plakjes gesneden roodbruine aardappelen in gelijkmatige lagen die de bodem van de ovenschaal bedekken. Bedek met de geschroeide blokjes ham en giet je cheddar kaassaus over de laagjes aardappelen en blokjes ham.
Dek af met aluminiumfolie en bak op 400 ºF (205 C) 1 ½ uur of tot de aardappelen gaar zijn als ze worden gevorkt (Als u een ovenschaal van een ander formaat gebruikt en de aardappelen zijn dikker of dunner gestapeld dan in de voorgestelde schaal, dan hebben ze een andere kooktijd).
Laat de aardappelen ongeveer 15 minuten afkoelen voordat u ze serveert.
Serveer er bijvoorbeeld een frisse salade bij, of in honing geglazuurde worteltjes (dat ziet er ook leuk uit), in bacon verpakte groene asperges, sperziebonen. met amandel of ga zo maar door. En denk erom: Pasen is een Katholiek feest, dus laat die grote stukken vlees voor deze keer maar even achterwege. Subtiel hier en daar iets van vlees in het recept kan, maar houd het bescheiden. Pasen gaat om het lijdensverhaal tenslotte…
Kijk voor een breed aanbod aan (bij) gerechten eens op nl.bakeitwithlove.com. Keuze te over!