Deel

Voorbereidingen voor de paasmaaltijd; hoeft niet zo ingewikkeld

Heerlijke bijgerechten maken de dis

Het is pas volgende week Pasen, maar wie niet voor verrassingen wil komen te staan kan alvast wat oefenen met de (bij)gerechten. Ook Pasen staat – ondanks het verhaal van de lijdensweg – immers vooral voor samenzijn en gezelligheid. En de meubelboulevard uiteraard.

Dus dat betekent niet veel tijd om te koken. Een goede voorbereiding of een makkelijke maaltijd die er toch fraai uitziet en lekker is, daar bent u naar op zoek. Daar helpen we u bij.

Gegratineerde aardappeltjes

Een recept voor romige, kaasachtige gegratineerde aardappelen met hamblokjes (gegratineerde aardappelen of pommes de terres gegratineerd) maakt de beste gegratineerde aardappelen die u ooit heeft genoten!

Ingrediënten:

  • Boter
  • Ui (wit)
  • kruiderij (kurkuma, knoflookpoeder, zout & peper) – voeg naar smaak meer van deze favoriete kruiden voor aardappelen toe.
  • Zware room – voor kaassaus
  • Cheddar Cheese – een combinatie van kazen kan ook
  • Gekookte hamblokjes – nog een fantastische manier om eventuele overgebleven ham op te gebruiken, schroei de blokjes ham dicht om de zijkanten bruin te maken voor een beter uiterlijk, betere textuur en smaak.
  • Roodbruine aardappelen – de favoriete aardappel voor het maken van gegratineerde of geschulpte aardappelen zijn roodbruine aardappelen (huid op of geschild). Het hogere zetmeelgehalte in roodbruine aardappelen maakt je kaassaus nog romiger!

Bereiding:

Om deze super romige, heerlijke gegratineerde aardappelen te beginnen, verwarm je de oven voor op 400 ºF (205 ºC) en bestrooi je een ovenschaal van 1-1.5 liter.

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte ui toe en kook tot ze glazig en zacht zijn, ongeveer drie minuten. Voeg kruiden toe (zout, peper, kurkuma en knoflookpoeder), voeg dan zware room toe (of gebruik dezelfde hoeveelheid (2 kopjes) melk met 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden in de melk geklopt terwijl deze nog koud is).

Klop regelmatig tot de slagroom goed is verhit, meestal ongeveer 3-4 minuten. Voeg vervolgens geraspte kaas toe en roer tot het gesmolten is. Zodra de kaas is gesmolten, haal je de pan van het vuur en zet je hem apart.

Braad de in blokjes gesneden ham in een kleine koekenpan of koekenpan bruin aan de zijkanten. Haal van het vuur en zet apart om je gegratineerde aardappelen in elkaar te zetten.

Leg uw gewassen en in plakjes gesneden roodbruine aardappelen in gelijkmatige lagen die de bodem van de ovenschaal bedekken. Bedek met de geschroeide blokjes ham en giet je cheddar kaassaus over de laagjes aardappelen en blokjes ham.

Dek af met aluminiumfolie en bak op 400 ºF (205 C) 1 ½ uur of tot de aardappelen gaar zijn als ze worden gevorkt (Als u een ovenschaal van een ander formaat gebruikt en de aardappelen zijn dikker of dunner gestapeld dan in de voorgestelde schaal, dan hebben ze een andere kooktijd).

Laat de aardappelen ongeveer 15 minuten afkoelen voordat u ze serveert.

Serveer er bijvoorbeeld een frisse salade bij, of in honing geglazuurde worteltjes (dat ziet er ook leuk uit), in bacon verpakte groene asperges, sperziebonen. met amandel of ga zo maar door. En denk erom: Pasen is een Katholiek feest, dus laat die grote stukken vlees voor deze keer maar even achterwege. Subtiel hier en daar iets van vlees in het recept kan, maar houd het bescheiden. Pasen gaat om het lijdensverhaal tenslotte…

Kijk voor een breed aanbod aan (bij) gerechten eens op nl.bakeitwithlove.com. Keuze te over!

 

Meer 'Food & wine':

Spaans gerecht? Drink daar dan ook een lekkere Spaanse wijn bij

14 februari 2025

Met de zomerzon in het vooruitzicht...

Tapas als lunch, gazpacho als voorgerecht en paella als avondeten; soms willen we ons even helemaal in het Spaanse leven wanen. En wat past er perfect bij dit heerlijke Spaanse eten? Een goed glas Spaanse wijn! Lees daarom hieronder meer over Spaanse wijn- en spijscombinaties. Hoef je ook niet meer lang na te denken als je weer op het Spaanse terras zit.

In plaats van snert: een Spaanse maaltijdsoep met chorizo

14 februari 2025

Er is meer in het leven dan snert...

Nadat de afgelopen week de krant 'bol' heeft gestaan van de snert en het Egmondse succes daarin, is het nu eens tijd om te kijken naar een andere 'snert': de Spaanse variant met chorizo bijvoorbeeld.

Echte snert volgens beproefd ‘snertrecept’ van de Nederlands kampioenen: zaterdag te koop

7 februari 2025

Zaterdag van 14 tot 15 uur bij 'Uw Slager Egmond' in winkelcentrum in Egmond aan den Hoef

Het zat er aan aan te komen, Nicolas van der oord had het aangekondigd, maar zaterdag gaat het gebeuren. De prijswinnende snert van Nicolas en zijn kookmaat Daan Groot is zaterdag van 14 tot 15 uur te koop bij Uw Slager Egmond in het winkelcentrum in Egmond aan den Hoef.

Biertje bij de stamppot, keuze genoeg!

7 februari 2025

Beetje afhankelijk van de soort stamppot maak je je keuze

Ben jij altijd op zoek naar een lekkere bier & spijs-combinatie? Probeer dan eens één van de vijf bekende Hollandse stamppotten met bier. Elke stamppot heeft zijn eigen unieke smaak, die perfect past bij verschillende soorten bier. We geven je hieronder wat tips om stamppot te combineren met bier. Op deze manier kun je genieten van de perfecte maaltijd met een heerlijk biertje erbij.

Klaar met de boerenkool? Probeer dan deze paksoi-stamppot eens

7 februari 2025

In 15 minuten klaar

Razendsnelle stamppot in 15 minuten? Zeker! Dankzij de aardappelpuree heb je het in een handomdraai gefikst. Nog even anders dan anders: we maken 'm met paksoi en gebakken champignon met ketjap. Lekker met pinda's on top voor een extra bite.

De beste snert van het land komt uit Egmond

31 januari 2025

Nationaal kampioen: Nicolas van der Oord en Daan Groot uit Egmond aan den Hoef

Het komt niet alle dagen voor, maar er is een heuse culinaire nationaal kampioen in de Egmonden: de nationaal kampioenen snert koken, Nicolas Van der Oord en Daan Groot zijn erin geslaagd om tijdens het NK snert koken in Zuid-schermer de titel in de wacht te slepen.

In het gerecht zit eigenlijk al je bierkeuze verborgen: Leffe bruin

31 januari 2025

Maar er is meer bier onder de zon

Leffe bruin is een authentiek bier met een diepe, herfstbruine kleur en een volle, lichtzoete smaak, beiden te danken aan de donkergebrande malt. Elke slok is een waar genot. Een speciaalbier in fles dat een heerlijke combinatie is bij een stoofpotje, maar het kan zeker ook bij een dessert.

Belgische stoofpot met bruin bier, wortel & pastinaak

31 januari 2025

Neem er wel even de tijd voor...

De volle smaak van bier en een Belgische stoofpot met rundvlees gaan heerlijk samen. En of dat dan een Belgisch biertje is, of een speciaal biertje van onze eigen brouwerij dat mag u uiteraard helemaal zelf weten. Het potje stoven duurt natuurlijk even, maar dan heb je wel iets om je vrienden voor te zetten.

Het wordt frisser en natter deze dagen, tijd voor een glühwein, maar dan anders

24 januari 2025

Dus wordt het eens een glühgin

Deze week een bijzondere variant: geen glühwein of gin-tonic, maar een glühgin. Kun je ook heel makkelijk zelf maken en smaakt prima... Zeker op een koude dag.

Pastinaakstamp met hamlapje en gebakken appeltjes

24 januari 2025

Stevig en gezond. Ook voor je portemonnee

Door de aardappel-pastinaakpuree te serveren met gebakken uien en appels krijg je een prachtige, winterse smaakcombinatie. Met een hamlapje erbij heb je dan een gezonde en budgetproof maaltijd op tafel!

Een heerlijk drankje voor ‘Dry January’: de virgin espresso martini

17 januari 2025

Voor de echte koffieliefhebber

Dry January staat voor een alcoholloos begin van het nieuwe jaar. Dat klinkt misschien saai, maar in realiteit brengt Dry January een heleboel voordelen met zich mee. Met onze tips en ideeën voor lekkere alcoholvrije drankjes weet je niet alleen waar je het voor doet, maar houd je het ook nog eens gemakkelijk vol. Van alcoholvrije cocktails tot alcoholvrije wijnen en bieren.

Groentenschotel uit de oven; gezond en lekker

17 januari 2025

Je hebt niet altijd vlees nodig. Dit is een heerlijke schotel om met veel te delen

Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom. Dus je wordt hier vast wel blij van.

Je kunt ook extra energie uit je drankje halen

10 januari 2025

Maak het dan zelf en kies niet voor kant-en-klaar

Een drankje waar je zeker energie van krijgt, is de appel- en perentaart smoothie. Dit energiedrankje is vooral geschikt voor de zoetekauwen onder ons. Het is een havermout drankje met onder andere appels en peren. De reden dat dit drankje je zoveel energie geeft is, omdat havermout een langdurige bron van energie vormt. Zo bevat havermout bijna geen suikers, maar wel veel koolhydraten. En dat is nog niet alles, want havermout zit ook nog eens vol met vitamine B. Vitamine B is de vitamine die je nodig hebt om voedsel om te kunnen zetten in energie.

Weekend vol prestatiedrang, dus pastaatje dan maar?

10 januari 2025

Voor de nodige koolhydraten, maar moet ook lekker zijn voor de mee-eters

Er zijn natuurlijk talloze recepten met pasta, maar je wilt er ook weer niet te veel tijd mee kwijt zijn: de start voor jouw ultieme uitdaging tijdens het Egmondse sportweekend nadert immers met rasse schreden. Daarom deze pasta pesto met kip en tomaat. Snel, lekker en met veel koolhydraten voor de benodigde energie.

Afvallen gaat het best met water drinken, maar er is meer voor nodig

3 januari 2025

En wil je toch een borreltje, neem dan champagne

Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen. Ook een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan. De betere keuze Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker. Minder eten, meer bewegen Gezondere keuzes maken bij het eten en drinken is niet het enige dat je kunt doen om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zijn minstens zo belangrijk.

Begin het jaar (en de dag) goed met een bord shakshuka

3 januari 2025

Gezond en ook nog heel smakelijk

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt. Dat hoeft hier natuurlijk niet.

Bijzondere oliebollen bak je met een bijzondere vulling

27 december 2024

Bijvoorbeeld een scheutje drank...

Rond Oud & Nieuw vliegen de oliebollen, appelflappen en krentenbollen je om de oren. Wil je eens andere oliebollen maken? Maak dan eens overheerlijke oliebollen met een vleugje drank. In dit recept laten we zien hoe je heerlijke oliebollen met een vulling van 4 verschillende soorten drank kunt maken: Flugel, Baileys, Limoncello en Glühwein. Helemaal passend dus bij winterse omstandigheden. Of die er zijn of niet, deze bollen smaken heerlijk! Ook gewoon bij een kop koffie.

Bij de varkensstoof heb je de keuze voor rode of witte wijn

20 december 2024

Afhankelijk van de bereidingswijze

Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenk je nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat je kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé. De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.

Kerstmis 2024 (2): Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel

20 december 2024

Of een vegan risottoschotel voor de vegetariërs

Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel. Amandelen getopte stoofpot met mals varkensvlees in een mengsel van kruiden, wijn en abrikozen. Een smaakvolle en vlezige stoof die iedereen doet watertanden. Voor wie helemaal geen vlees of vis wil, is hier ook nog een recept voor een heerlijke risottoschotel met mascarpone.

Wijn bij het kerstdiner: best lastig kiezen

20 december 2024

Bij de hoofdgerechten van deze week past witte wijn uitstekend

Het organiseren van een kerstdiner is niet niks. Welke gerechten staan er op het kerstmenu en welke flessen moet je daarvoor in huis halen?

Kerstmis 2024: Safraanrisotto met garnalen of plaattaart met zalm en rode ui?

20 december 2024

Het hoeft niet de standaard rollade te zijn toch?

Kerstmis is voor velen een tijd van stress: wat gaan we deze keer eten? Los van wie iets wel of niet mag/wil hebben, daar wagen we ons net aan. Deze week een hoofdgerecht waar je niet elke kerst aan zou denken. Maar dat wel erg lekker is.

Wit wijntje past zeker bij de zuurkool, maar wel een met een tikkeltje zoet erin

13 december 2024

Het is al een zuur gerecht

Zuurkool kenmerkt zich door de zuren in de smaak. Het heet niet voor niks zuurkool. Je drinkt het gerecht het best met een wijntje uit Duitsland of Frankrijk, zoals een Riesling of een Elzas. Deze wijnen hebben vaak net dat vriendelijke tikje 'zoet', waardoor de zuren niet té heftig aanwezig zijn.

Winterklassiekers (4): Zuurkoolstamppot met een twist

13 december 2024

Als dat geen lekkere variatie op een winters thema is...

Zuurkoolstamppot saai? Nee joh! Je kunt volop variëren met dit gerecht. Met deze tips maak je de lekkerste stamppot met zuurkool, maar dan anders.

Irish coffee: even lekker winters natafelen

6 december 2024

Of om gewoon door te warmen na een wandeling

Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen.

Winterklassiekers (3): Andijviestamppot met spek en tomaat

6 december 2024

Een twist aan een oerhollandse klassieker

Deze andijviestamppot heeft als extra groente nog cherrytomaatjes. Zo zit je met dit recept al op ruim de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.

Een bijzonder winterdrankje: rompope (uit Honduras)

29 november 2024

Met Rompope heb je een bijzondere drank in huis. Deze advocaat uit Honduras is een hit: verrassend door de peperkorrels en het vleugje nootmuskaat. Maak een heerlijke punch of mix het bijvoorbeeld met koffie of chocolade!

Winterklassiekers (2): Hete bliksem met worst

29 november 2024

Oerhollandse stamppot snel op tafel

Hete bliksem is een klassiek Nederlandse stamppot met appel. Lekker met een gebakken worstje erbij en al in een halfuurtje op tafel.

Warme winterdrankjes? Probeer deze eens: Appelcider met kaneel en kardemom

22 november 2024

...en als je wilt kan er ook een scheutje rum in

Warme winterdrankjes; appelcider op smaak gebracht met kaneelstokje en kardemom.  Cacao, suiker, kaneel en/of kardemom met warme melk. Voeg wat rum toe voor de ultieme beleving. Kies bij een alcoholvrije versie voor appelsap.

Winterklassiekers: hutspot met hachee

22 november 2024

Past wel in deze tijd

Met sinterklaas in het land zijn er weer volop wortels te verkrijgen... Mocht u nu denken wat moet ik ermee, dan is deze winterklassieker wellicht een goed idee: hutspot met hachee, wie werd er niet groot mee?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel

15 november 2024

Weer eens iets anders dan Gluhwein

Herfst in een glas: cranberry met kaneel, steranijs en sinaasappel. Zonder alcohol. Proost!

Lasagne met champignons, mozzarella en… jawel, boerenkool

15 november 2024

Best of both worlds: Mediterrane Hollandse pot

Ook gek op lasagne? Deze variant met mozzarella, champignons en boerenkool kan meteen op je favorietenlijstje. En echt niet alleen dankzij die o zo lekkere laagjes tomatensaus... er zit ook nog mascarpone in!

Stevige rode wijn bij het gerecht van deze week

8 november 2024

Een smaakvol gerecht vraagt om een stevige wijn

Lekker bij het gerecht van deze week is een glas Castaño Monastrell Bio. Dat is een rode, stevige wijn uit Spanje. Perfect bij een stevig stuk vlees.

Varkensrollade met rodekoolblad en sjalottenjus

8 november 2024

Een smakelijke herfsthap

Met deze heerlijke varkensrollade gevuld met appel, de rodekoolbladeren die je met eetbare goudspray serveert, en de sjalottenjus met knoflook, tijm en rode wijn kun je echt een keer uitpakken. Ook voor een etentje met vrienden.

Typische herfstdrankjes dragen bij aan het huiselijke, warme gevoel

1 november 2024

...zoals met deze herfst punch

Met deze herfstpunch steel jij de show. Maak een grote bowl, zodat iedereen een glaasje kan pakken. Met rode wijn, sherry, cognac en Cointreau. En niet te vergeten de heerlijke warme smaken van appel en kaneel.

Terug