Waarom je niet pas om middernacht met Oudjaar de beste Champagne moet drinken
Na een avond eten en drinken smaakt het niet meer hetzelfde
Gepubliceerd: 29 december 2023
Champagne, of in ieder geval een bubbeldrankje, hoort onlosmakelijk bij het vieren van oud en nieuw, maar buiten dat ‘het hoort’ is het voor sommigen toch niet de ideale belevenis die het zou moeten zijn. Daarom hierbij enkele do’s en dont’s voor oud en nieuw.
Een enorme dooddoener TO DO wellicht, maar koop in ieder geval een Champagne die je wel lekker vindt en die beter bij jouw smaakpatroon past. Kiezen voor de Moët et Chandon is niet per sé de beste oplossing. Champagnes zijn er in vele soorten en smaken, met rondere smaken, meer bitter, meer frisheid, you name it, het bestaat in Champagne. Zorg er dus voor dat je niet alleen voor het bekende merk gaat, maar dat je het op z’n minst ook lekker vindt.
Dan de tweede TO DO: Begin de avond met de mooie/dure Champagne. Champagne heeft van nature meer frisse tonen, dus in een ‘normale’ proeverij zou dit ook altijd voor rode en andere wijnen geserveerd worden. Begin de avond daarom met de heerlijke Champagne, luidt het oude jaar uit en ga daarna door met de rode wijnen, bieren, of cocktails die je gepland had. Als je het andersom doet, dus eerst rode wijnen etc. en dan om 24 uur Champagne dan zul je merken dat je smaak helemaal verzadigd is en dat de Champagne bijna vies wordt.
Naar aanleiding van bovenstaande DO’s zijn er uiteraard ook tegengestelde DONT’s bij bedenken. De belangrijkste DON’T is eigenlijk wel de oliebol. Deze klassieker bij Nederlands Oud & Nieuw is wellicht de slechtste wijn-spijs combinatie ooit. Je combineert namelijk een vette deegbol met poedersuiker met een mooi licht, fris en delicaat product als Champagne. Als je het hebt over totale mismatch, dan is dit er een voor in de boekjes. En toch doen veel mensen het ieder jaar. Wil je wel een oliebol eten naast je Champagne, drink dan een demi-sec, dat is dan nog de beste combinatie. Proost!
bron: www.bubbelsclub.nl